Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Noiembrie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Cautare
 
Vernisajul expozitiei artistului Daniel Gontz la H’Art GalleryPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :292
Friday, 10 November 2006
{mosimage}La H’Art Gallery va avea loc miercuri, 15 noiembrie, de la ora 19.00, vernisajul expozitiei artistului Daniel Gontz, curatorul manifestarii fiind Mihnea Mircan.Cel mai recent proiect al lui Daniel Gontz renegociaza pozitia artistului roman fata de “saracie si ridicol”, identificate la un moment dat de Calin Dan ca marile secrete de stat ale tarii, dar si fata de o piata artistica internationala care are inca un apetit necontrolat pentru exotism. Ce poate artistul roman sa “vanda”, ce tip de discurs e viabil atat artistic cat si economic, cum sa se pozitioneze intre observarea si participarea la saracie, ridicol, intarziere istorica si dezarticulare sociala? Ce ar trebui imaginile sa le inoculeze privitorilor, conform caror politici de reprezentare si perceptie, in avantajul cui?
Cronologic si teoretic, am depasit anii nouazeci si expozitiile “post-zid” – cand artistii din Est si-au croit in cele din urma drum in muzeele si galeriile occidentale -, in care abordarea “nu-doar-arta”, catalogand obsesiv lucrari drept marturii ale conflictului si traumei, era periculos de aproape de “nu-tocmai-arta”, facand lucrarile aproape de nerecunoscut in spatele anexelor lor politice si istorice. Dupa cum am depasit expunerile de tip bazar, saturate de fantasme ale Balcanilor si de fumul de mici (ca o ceata de rau augur sau ca o aura, luati-o cum vreti), delimitand un teritoriu indepartat al conflictului si melancoliei, istoriei si utopiei. Dar nu intru totul. Gontz porneste de la imaginea emblematica a artei romanesti de dupa 1989, o fotografie din seria ‚Framing Bucharest’ de subREAL, frecvent instrumentalizata in asemenea contexte expozitionale pentru a ilustra, in ciuda sa, aceasta abordare impovaratoare a artei estice. Ca in toate lucrarile din ‘Framing the Cities’, subREAL izoleaza si incadreaza un fragment de arhitectura, in discontinuitate temporala si opozitie ideologica fata de restul cadrului. Tropii reprezentarii mimetice sunt adusi in joc in trompe l’oeil-ul istoric si politic. Performance-ul subREAL a fost refacut, cu Daniel Gontz si Vlad Nanca jucand rolul maestrilor si folosind acelasi cadru. Iosif Kiraly, din grupul subREAL, a apasat pe buton si fotografia a fost reprodusa absolut fidel, lucru inlesnit de faptul ca locatia este neschimbata, in ciuda anilor care au trecut. Nimic nu s-a schimbat acolo din punct de vedere arhitectural si urbanistic, prin urmare lucrarea lui Gontz nu poate fi inteleasa ca o demonstratie a prosperitatii liberale atotcuceritoare.
Gontz a urmat aceeasi strategie pentru a reface una dintre ‘Reconstructiile’ lui Iosif Kiraly, un colaj din instantanee, temporal distincte, ale aceleiasi locatii. Ambele imagini refacute au fost alegeri semnificative prin aceea ca au fost folosite de diversi curatori si in diverse expozitii pentru a demostra ca Estul nu este nici Est nici Vest, ci un vast spatiu al contradictiei, al auto-reflectiei neincetate si al enigmelor sociologice, care repeta si abandoneaza scenarii ale propriului trecut si viitor. Remake-urile semnaleaza aparitia unei noi generatii, mai putin interesata de definirea Estului, mai putin dispusa sa se angajeze in forme de gesticulatie culturala care pot fi descrise drept ‘invidie de geografie’, sau ‘invidie de istorie’, sa reflecteze, à la Zenon, asupra paradoxurilor propriei marginalitati. In masura in care nu este doar o fictiune cu manifest, aceasta noua generatie ar putea imagina alte strategii de a scrie o istorie comuna intre Est si Vest. Remake-ul celor doua fotografii inchide, intr-un fel, o era: face modelul clasic prin faptul ca a motivat o reproducere. Forteaza generatia anterioara sa preia statutul de “maestru”, de neatins dar in acelasi timp la distanta. Manevra lui Gontz simuleaza si produce canonul – mai intai reprodus, apoi impins deoparte prin acte de diferentiere.
 
Premiera „Casanova” - la Opera Nationala din BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :344
Friday, 10 November 2006
{mosimage}Opera Nationala din Bucuresti anunta ca duminica, 12 noiembrie, de la ora 18.30, va avea loc premiera spectacolului „Casanova”, balet in doua acte de Monica Fotescu Uta, pe muzica de Wolfang Amadeus Mozart, Jules Massenet si Gustav Mahler.Coregrafa si realizatoarea Monica Fotescu Uta propune vizionarea unei biografii de tip neo-clasic, dezvoltand un vocabular de miscare, centrat pe amplitudinea si dinamica maxima a miscarilor, cu scopul de a atinge o libertate de exprimare caracterizata de valori estetice si artistice firesti. Dirijorul Tiberiu Soare realizeaza o imbinare de fragmente apartinand compozitorilor Jules Massenet si Gustav Mahler, menite a ilustra complexitatea personajului principal ce traverseaza o gama de sentimente duale, cum ar fi nevoia lui permanenta de dragoste si sfasierea despartirilor, romantismul si drama.
Inserarea in actul I a unui menuet apartind marelui compozitor Wolfang Amadeus Mozart, sugereaza intalnirea dintre Casanova si Mozart la Praga, in 1787, la premiera operei „Don Giovani”. Spectacolul propune o iesire din propria realitate si intrarea, pentru cateva momente, in universul lui Casanova, personaj ce si-a dobandit notorietatea datorita aventurilor sale amoroase, in detrimentul celorlalte calitati, care i-au fost umbrite si, cu timpul, uitate. Doctor in drept, abate, ofiter militar, confident al regelui, spion indraznet, magician si scriitor desavarsit, Casanova ramane si in zilele noastre un personaj complex, adulat si controversat in acelasi timp.
Conducerea muzicala este asigurata de dirijorul Tiberiu Soare, regia si coregrafia de Monica Fotescu Uta (dupa „Povestea vietii mele” de Giacomo Casanova de Seingalt) in scenografia Vioricai Petrovici. Prin distributia aleasa - Ovidiu Matei Iancu (Casanova), Cristian Craciun (Casanova batran), Gigel Ungureanu (Bernis), Corina Dumitrescu (Manon), Oana Popescu (Christina) etc.
 
Concursul de comedie romaneasca, la editia a II-aPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :283
Friday, 10 November 2006
Teatrul de Comedie lanseaza cea de a II –a editie a concursului de dramaturgie cu texte de comedie romaneasca. Piesele pentru concurs trebuie sa fie comedii inedite care nu au mai fost publicate sau montate pe scena, la teatrul de televiziune sau radiofonic. Acestea vor fi trimise in trei exemplare pe adresa: Teatrul de Comedie, str. Sf. Dumitru nr. 2, sector 3, Bucuresti. Data limita de trimitere a acestora este de 15 februarie 2007 (data postei). 
Piesele, tehnoredactate cu diacritice, avand scris titlul dar fara mentionarea autorului, trebuie sa fie trimise intr-un plic format A4 impreuna cu un plic mai mic, sigilat, ce va avea scris in exterior titlul piesei, iar in interior datele de identificare ale autorului.
Castigatorii vor fi anuntati in cadrul Festivalului Comediei Romanesti – festCO editia a V-a, ce se va desfasura in perioada 24-31 martie 2007. Premilu I este de 5000 RON, premiul al II-lea este de 3000 RON, iar premiul al III-lea este de 2000 RON.
 
Slujba pentru comemorarea a unsprezece ani de la moartea lui Corneliu CoposuPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :306
Friday, 10 November 2006
{mosimage}Sambata, 11 noiembrie, la ora 11:00, la Biserica Sfanta Tereza din cimitirul Bellu Catolic va avea loc slujba de pomenire a fostului presedinte al PNTCD, Corneliu Coposu (foto). 
“Seniorul” a ramas personalitatea cea mai reprezentativa a acelei Romanii care nu a putut fi ingenuncheata. Si-a invins calaii prin iertare si i-a invatat si pe altii sa ierte. Corneliu Coposu a facut cu adevarat politica pentru tara, pentru semenii sai, purtand haina smereniei. Obisnuia sa spuna: „Noi nu contam, Romania conteaza”. Poate de aceea unii l-au numit Presedintele Moral al Romaniei.
 
BNR va pune in circulatie moneda din argint, cu valoarea nominala de 5 leiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :235
Friday, 10 November 2006
{mosimage}Banca Nationala a Romaniei va pune in circulatie, incepand cu data de 13 noiembrie 2006, o moneda din argint, cu valoarea nominala de 5 lei, dedicata bisericii de la Densus, lacas de cult cu un caracter unic in peisajul arhitecturii medievale romanesti, datand din secolul al XIII-lea.Aversul contine, in partea stanga, un fragment din pilonul central de rezistenta pe care se afla icoana din secolul al XIV-lea „Sfanta Treime de la Densus”, in centru spre dreapta, stema Romaniei, valoarea nominala „5 LEI” si anul de emisiune „2006”, iar in dreapta, langa chenar, inscriptia in arc circular „ROMANIA”. Reversul prezinta, in plan central spre stanga, imaginea bisericii de la Densus vazuta dinspre absida altarului, in partea dreapta, un fragment din pilonul central cu stela funerara a generalului roman Longinus, iar la exterior in stanga, langa chenar, inscriptia in arc de cerc, pe doua randuri „BISERICA DE LA DENSUS”.
Fiecare moneda din argint, ambalata in capsula de metacrilat transparent, va fi insotita de un certificat de autenticitate, redactat in limba romana si limba engleza, semnat de Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei si Casierul central, precum si de o brosura de prezentare a acestei emisiuni numismatice.
Tirajul emisiunii este de 500 de exemplare, iar pretul de vanzare, exclusiv TVA, al unei monede este de 120 de lei si nu include pretul cutiei de prezentare, informeaza Prompt Media.
Monedele din argint, dedicate bisericii de la Densus, au putere circulatorie pe teritoriul Romaniei. Punerea in circulatie, in scop numismatic, a monedelor din argint din emisiunea dedicata bisericii de la Densus, se realizeaza prin sucursalele Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei.
 
O delegatie romana va vorbi despre programul „Sibiu - Capitala Culturala Europeana 2007”PDF Print E-mail
Patras, Grecia/Romanian Global News
Accesari :211
Friday, 10 November 2006
{mosimage}Orasul Patras din Grecia va gazdui pe 11 noiembrie Conferinta internationala „Politica si cultura”, desfasurata in cadrul manifestarilor dedicate orasului Patras, desemnat capitala culturala a Europei in 2006.Programul are ca principal obiectiv promovarea dialogului intercultural si constientizarea importantei culturii intr-o Europa in continua schimbare.
Evenimentul isi propune sa fie un for de dezbatere pe tema principalelor directii de actiune ale diplomatiei culturale. Organizatorii mizeaza pe un schimb eficient de opinii si bune practici in domeniu, precum si pe intensificarea dialogului dintre formatorii de opinie culturala si personalitatile cu putere de decizie in domeniul politicilor culturale din statele membre ale UE sau in curs de aderare.
Din partea Romaniei participa o delegatie condusa de Valentin Naumescu, secretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe, care va sustine o interventie pe tema „Rolul diplomatiei publice in promovarea Romaniei ca nou stat membru al Uniunii Europene”. In alocutiunea sa, demnitarul roman va schita orientarea de perspectiva a diplomatiei publice si culturale romanesti in noul context politic creat de momentul aderarii, la 1 ianuarie 2007 si va face o prezentare in perspectiva a programului „Sibiu - Capitala Culturala Europeana 2007”.
Conferinta este gazduita de Centrul de Conferinte al Organizatiei Portului Patras, iar printre invitati se numara personalitati ale lumii politice si culturale, artisti, editori, reprezentanti ai unor ONG-uri. Lucrarile vor fi deschise de Christos Roilos, directorul programului Patras 2006.
 
„Zilele Artileriei Romane” – sarbatorite la FocsaniPDF Print E-mail
Focsani, Romania/Romanian Global News
Accesari :202
Friday, 10 November 2006
{mosimage}In cadrul manifestarilor dedicate Zilei Artileriei Romane, cinci unitati ale Brigazii 8 Artilerie Mixta din Focsani au primit drapelele de lupta in cadrul unui ceremonial care a avut loc vineri, 10 noiembrie.

Secretarul de stat si sef al Departamentului pentru Armamente, ing. Ioan Ion le-a inmanat drapelele, simboluri ale onoarei, gloriei si vitejiei militare, comandantilor Batalionului 81 Artilerie, Batalionului 83 LAROM, Batalionului 96 LAROM, Batalionului 84 Asigurare Date si Batalionului 85 Logistic.

foto: tun antiaerian

 
Romania va gazdui „Masa regionala a Pactului de stabilitate”PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :199
Friday, 10 November 2006
Romania va gazdui, in perioada 15-16 noiembrie, Masa Regionala si Mesele de Lucru ale Pactului de Stabilitate, un eveniment cu impact semnificativ pentru regiunea  Europei de Sud-Est.Reuniunea va marca finalul procesului de reflectie asupra transformarii Pactului de Stabilitate intr-o noua structura, Consiliul Cooperarii Regionale.
Reuniunea Mesei Regionale va adopta o decizie privind finantarea Consiliului Cooperarii Regionale de catre statele participante la Pactul de Stabilitate si va hotari modul in care initiativele si task-forces ale Pactului vor fi preluate de noua organizatie.
Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, evenimentul de la Bucuresti demonstreaza importanta pe care Romania o acorda problematicii cooperarii regionale in genere si reconfirma angajamentul de a continua implicarea in activitatea acestor formate dupa momentul aderarii la Uniunea Europeana. Aceasta atitudine este menita sa dovedeasca interesul cu care Bucurestiul priveste utilizarea si adaptarea instrumentelor regionale ce sprijina apropierea de Uniunea Europeana a tuturor statelor din Sud-Estul Europei.
Pactul de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est (PSESE) este cea mai ambitioasa incercare a Comunitatii Internationale de stabilizare a fostului spatiu iugoslav si a Balcanilor. Lansat in 1999, la Köln, PSESE este o initiativa politica destinata incurajarii cooperarii dintre statele Europei de Sud-Est, precum si sprijinirii eforturilor acestor tari de integrare politica si economica in structurile europene.
Instrumentul politic cel mai important al PSESE este Masa Regionala („Regional Table”), care indeplineste rolul de organism de supraveghere.
 
Comisia Europeana restrictioneaza exporturile de alimente din Romania si BulgariaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :149
Friday, 10 November 2006
{mosimage}Comisia Europeana restrictioneaza exportarea unor produse alimentare din Bulgaria si Romania, se arata intr-o rezolutie a Executivului comunitar, citata de site-ul Novinite.com. Constrangerile pentru Bulgaria sunt considerabil mai putine.

In acord cu o rezolutie a statelor membre ale CE, Bulgariei si Romaniei nu li se va permite sa exporte catre membrii UE produsele de origine animala, dupa aderarea de la 1 ianuarie 2007, daca nu indeplinesc standardele sanitar-veterinare, informeaza Hotnews.
Astfel 387 de firme de carne, peste si lactate din Romania vor fi oprite sa isi mai exporte productia pana la sfarsitul lui 2009 deoarece nu indeplinesc standardele de siguranta a mancarii conform UE.
Mai mult de jumatate din fabricile de lactate din Romania nu vor avea voie sa exporte produse catre UE pana la mijlocul lui 2008. Produsele lactate vor fi vandute in piata locala, dar autoritatile romane vor fi obligate sa puna semne speciale pe ambalaje.
O rezolutie aditionala spune: CE va ajuta Bulgaria si Romania cu suma de 11,5 milioane Euro pentru lupta impotriva afectiunilor animalelor, transmite Novinite.com.

foto: Sediul Comisiei Europene din Bruxelles

 

 
De la 1 ianuarie, romanii pot avea pasapoarte temporarePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :200
Friday, 10 November 2006
Ministerul de Externe va introduce pasaportul temporar ce va fi eliberat la cerere, romanilor rezidenti in tarile Uniunii Europene care si-au pierdut pasaportul sau cartea de identitate si nu doresc sa se intoarca in tara pentru reemiterea acestora.Anuntul a fost facut, joi, 9 noiembrie, la o conferinta de presa, de directorul general pentru afaceri consulare din Ministerul de Externe, Petre Catrinciuc, anunta Hotnews.
"De la 1 ianuarie 2007, cetatenii romani vor putea calatori in spatiul UE prezentand la frontiera doar pasaportul sau cartea de identitate.
Sfatul nostru este sa tina separat aceste documente, dar daca, de exemplu, un cetatean roman care munceste in Spania sau Italia isi pierde actul de identitate, el nu va fi nevoit sa se intoarca in Romania pentru a-si intocmi un nou astfel de document, ci va putea solicita oficiilor noastre consulare emiterea unui pasaport temporar" – a mai precizat Catrinciuc, potrivit TVR.
Ministerul de Externe a comandat deja 50.000 de astfel de pasapoarte temporare, al caror termen de valabilitate este de un an. Ele au acelasi pret ca al unui pasaport obisnuit, insa au elemente de securitate mai sigure.
 
600 de ani de la atestarea documentara a Apsei de MijlocPDF Print E-mail
Apsa de Mijloc, Transcarpatia, Ucraina/Romanian Global News
Accesari :262
Friday, 10 November 2006
La Apsa de Mijloc romanii din Transcarpatia au organizat zilele trecute o manifestare de o mare importanta istorica si culturala – 600 de ani de la atestarea documentara despre acest sat, care astazi are 7 mii de locuitori si care au pastrat bogatele traditii culturale, dragostea de munca si spiritul demnitatii nationale precum au facut-o intotdeauna si inaintasii lor.Festivitatea a inceput la Biserica ortodoxa cu o slujba oficializata de preotul Gheoghe.
Primaria din Apsa de Mijloc prin initiativa si vrednicia primarului satului domnului Nutu Siman avand sustinerea gospodarilor din sat a reusit sa instaleze la marginea satului un obelisc – o stanca de piatra din Carpatii care inconjoara aceste locuri pitoresti, semn al stabilitatii si a rezistentei de veacuri a romanilor din Maramuresul Istoric, transmite Romanian Global News din Ucraina.
Domnul Ion Botos, presedintele Uniunii regionale din Transcarpatia « Dacia » a organizat in cadrul acestor manifestari un simpozion, unde au fost prezentate date importante din arhivele vechi ale acestui sat.
O placa comemorativa in cinstea fostului medic sef Iurii Cijmar a fost instalata la spitalul din Apsa de Mijloc, construit pe banii oamenilor din sat.
La sarbatoare au participat reprezentantii Uniunii Interregionale « Comunitatea Romaneasca din Ucraina » Aurica Bojescu, Petru Posteuca si Vasile Tarateanu.
Primaria Apsei de Mijloc i-a decernat titlul de cetatean de onoare domnului Ion Popescu, deputat in Parlamentul Ucrainei si presedinte al Comunitatii Romanesti din Ucraina pentru eforturile Domniei sale la consolidarea romanilor din Ucraina, meritele deosebite si sprijinul acordat acestui sat, precum si domnului Panfil Bercean, vicepresedinte al Consiliului judetean Maramures, oaspete oficial din Romania si domnului Nutu Marina, profesor de matematica cu o vechime in munca de 50 de ani.
S-au inmanat medaliile « 600 de ani Apsei de Mijloc » unor oameni de vaza care si-au aduc aportul la prosperitatea acestui sat. Sarbatoarea s-a terminat cu un spectacol traditional.
 
’’Zidul Rusinii’’ – daramat si in fata MAE de la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :803
Friday, 10 November 2006
{mosimage}La initiativa Asociatiei "21 DECEMBRIE 1989", grupului de actiune "NOII GOLANI", Asociatiei Pro-Basarabia si Bucovina si al Asociatiei Hyde Park, a avut loc ieri, 9 noiembrie, in Bucuresti, un miting de protest in fata Ministerului de Externe.
Manifestarea a fost organizata pe data de 9 noiembrie, deoarece in urma cu 17 ani poporul german a daramat Zidul Berlinului, facand posibila astfel reunificarea Germaniei Democrate cu Germania de Est. Preluand acest exemplu, organizatorii manifestatiei au daramat un zid simbolic, Zidul Rusinii, care ii desparte informational pe romani de fratii lor de peste Prut. La manifestare au participat aproximativ 50 de parsoane care au scandat impotriva actualei politici de separare promovata de Bucuresti si Chisinau, transmite corespondentul Romanian Global News.
Cu aceasta ocazie au fost prezenti si cei patru elevi de la Liceul Gheorghe Asachi, persecutati de regimul de la Chisinau pentru ca au rupt inscriptia "moldo" de pe frontispiciul Liceului. Participantii au scandat lozinci ca " Aceeasi limba, aceeasi tara, romani am fost cu toti odinioara" sau "Politicienii niste complexati, noi nu vrem ziduri intre frati". Actiunea nu se doreste a fi una singulara, in urmatoarea perioada dorindu-se organizarea unor alte astfel de evenimente pentru a sensibiliza clasa politica de la Bucuresti si cea de la Chisinau in vederea distrugerii barierelor de orice fel de pe Prut.
 
Zidul de la Prut, daramat pentru o ziPDF Print E-mail
Iasi, Romania/Romanian Global News
Accesari :779
Friday, 10 November 2006
{mosimage}Manifestarea de la Iasi, desfasurata de organizatia basarabeana Hyde Park pentru a marca aniversarea a 17 ani de la caderea Zidului Berlinului si pentru a sensibiliza opinia publica fata de existenta zidului dintre cele doua maluri ale Prutului, s-a dovedit a fi un succes.Protestatarii s-au adunat in Parcul Copou, in fata Teiului lui Eminescu, avand asupra lor diferite pancarte pe care scria „Spargeti indiferenta”, „Jos zidul de la Prut” sau „S-o facem ca nemtii”. Printre cei prezenti s-au aflat multi tineri care purtau tricouri inscriptionate cu mesajul „Basarabia, pamant romanesc”, informeaza asociatia Hyde Park. Manifestantii de la Iasi au reusit sa ii determine pe cei prezenti sa si sara sotronul desenat pe ciment, in care s-a scris numele provinciilor din Romania care ii apartin si care nu ii mai apartin acesteia, cu evitarea Basarabiei si a Bucovinei, caci acestea nu mai fac parte din Romania. La eveniment a mai participat si un numar mare de ziaristi de la cateva posturi de radio, mai anunta organizatia basarabeana.
Actiunea de la Chsinau a reunit si ea mai multi protestatari, acestia avand asupra lor pancarte cu inscriptiile „Jos zidul de la Prut” si „Rupe sarma de la Prut”. Totodata, printre simbolurile afisate de catre manifestanti se afla si drapelul romanesc, cu care unul dintre protestatari s-a infasurat, in marsul organizat pe strazile din oras.
 
La Roma a luat fiinta Partidul Romanilor din Italia – Partidul Identitatea romaneascaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :335
Friday, 10 November 2006
{mosimage}La Roma a luat fiinta pe 9 noiembrie Partidul Romanilor din Italia (Partidul Identitatea Romaneasca), avandu-l care Presedinte pe avocatul italian Giancarlo Germani, iar Secretarul General fiind avocatul roman Geta Lupu.Actul de constituire al Partidului a fost semnat de catre 15 membri fondatori, atat romani, cat si italieni, transmite politologul Miruna Cajvaneanu pentru Romanian Global News. Intre membrii fondatori se numara: juristi, activisti proveniti din miscarea sindicala si organizatiile neguvernamentale care apara drepturile romanilor din Italia, intreprinzatori romani, oameni de cultura.
Partidul Identitatea Romaneasca este primul partid al romanilor in Italia si se pot inscrie atat cetateni romani, cat si cetateni italieni. Potrivit Statutului, Partidul Identitatea Romaneasca se naste ca un subiect politic autonom si independent, fara o ideologie politica. Isi propune sa dezvolte si sa sustina coeziunea culturala si politica a comunitatii romanesti in Italia. De asemenea, scopul declarat al Partidului este obtinerea imbunatirii progresive si constante a conditiilor de viata ale romanilor din Italia.
Partidul a fost constituit si ca o necesitate a momentului politic, in ajunul intrarii Romaniei in Comunitatea Europeana. Prin urmare, aspira la crearea efectiva a unei Europe Comunitare, fondata pe valorile multietnice si de integrare pacifica. Sunt recunoscute ca fundamentale valorile crestinismului si sunt adoptate principiile morale si religioase caracteristice natiunilor romana si italiana, exprimate de Biserica Ortodoxa Romana si Biserica Catolica. In acest sens, statulul Partidului include “reafirmarea valorilor religioase si spirituale intr-o societate precum  cea italiana unde s-au extins consumismul si materialismul”. De asemenea Partidul va sustine includerea Biserici Ortodoxe Romane printre Bisericile recunoscute oficial de catre Statul Italian.
La nivel practic, Partidul isi propune si obiective precise, acelea de a promova : simplificarea procedurii de emitere a permiselor de sedere, imbunatatirea procesului de reintregire a familiei, recunoasterea simplificata si echivalarea titlurilor de studii. Limba romana va fi propusa ca limba de studiu in scoli si gradinite, pentru a raspunde realitatii si necesitatilor comunitatii romanesti, cea mai numeroasa din Italia. Obiectivele sus mentionate, si multe altele, au reiesit din confruntarea si experienta zilnica, in contact cu comunitatea romaneasca, a membrilor fondatori.
Partidul, prin statutul sau, va putea participa la toate alegerile administrative, politice si europene care se vor tine in Italia.
 
Liga Romanilor din Italia cere cabinetului Prodi sa nu impuna restrictii pentru muncitorii romani PDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :332
Friday, 10 November 2006
{mosimage}Liga Romanilor din Italia a trimis o scrisoare Guvernului italian prin care cere sa nu impuna restrictii, dupa 1 ianuarie 2007, pentru muncitorii romani, aratand ca pericolul unei emigratii masive a romanilor nu exista si masura ii va afecta doar pe cei care se afla deja in aceasta tara. In scrisoare se mai arata ca temerea este nefondata deoarece cei care au dorit sa emigreze au facut-o, avand in vedere ca romanii au drept de libera circulatie in Uniunea Europeana pentru turism inca de la 1 ianuarie 2002.

In cele ce urmeaza Romanian Global News reda in intregime scrisoarea semnata de membrii Ligii Romanilor din Italia: Gazeta Romaneasca, Gazeta Romaneasca – Roma, Asociatia Fratia – Torino, Asociatia Romanilor din Italia – Roma, Asociatia Nicolae Balcescu – Palermo, Asociatia Spirit Romanesc – Brescia, Asociatia Columna – Padova, Asociatia Mereu Impreuna – Fiumicino, Asociatia Intreprinzatorilor Romani – Milano, Asociatia Spirit Romanesc – Roma, Asociatia Tricolorul – Tivoli, Asociatia Vatra Romaneasca - San Giuliano Milanese, Asociatia Coloana Infinitului – Civitavecchia, Asociatia ARIA – Alessandria, Asociatia Alianta Romana - San Giorgio in Bosco, Asociatia Banat – Roma.
“Roma, 9 noiembrie 2006
Scrisoare deschisa catre Romano Prodi, presedintele Consiliului de Ministri
Domnule Presedinte,
Liga Romanilor din Italia si Gazeta Romaneasca, ziarul romanilor din Italia, cer Guvernului italian sa a nu inchide portile pentru lucratorii romani, dupa 1 ianuarie 2007. Pericolul unei invazii a romanilor nu exista, de aceea efectul unei asemenea masuri ii va afecta doar pe romanii care deja se afla in Italia. Efectul va fi doar de mentinere a sute de mii de romani in starea de muncitori la negru.
Italia este pe cale de a lua o decizie in privinta statutului lucratorilor romani si bulgari dupa 1 ianuarie 2007, data la care cetatenii romani devin comunitari. Una din primele masuri ale Guvernului Uniunii, in iulie 2006, a fost aceea de a elimina restrictiile de libera circulatie a lucratorilor neocomunitari provenind din 8 din cele 10 state care au
aderat in 2004, restrictii pe care guvernul Berlusconi le prelungise pana in 2008. Romanii sperau si spera sa se bucure de acelasi tratament, incepand cu 1 ianuarie 2007, mai ales ca in Italia, cei mai multi straini care lucreaza la negru sunt romanii.
Dosarul Caritas/Migrantes vorbeste de circa 270.000 de romani cu permis de sedere, la sfarsitul anului 2005, dar Liga Romanilor din Italia, bazandu-se pe informatii si statistici din interiorul comunitatii, estimeaza ca in Italia traiesc astazi, luandu-i in calcul si pe neregulari, peste un milion de romani. Aceste estimari au fost confirmate in diverse ocazii si de voci oficiale.
Exista anumite ziare care spun ca romanii sunt predispusi la infractiuni. Un cotidian din Roma vorbea luna trecuta de romani in termeni de "rasa", care ar avea monopolul unor tipologii infractionale. Un alt cotidian, din Milano, zilele trecute, titra mare ca puscariile italiene gem de romani. Cifra detinutilor romani este insa derizorie, in raport cu numarul romanilor prezenti in Italia: circa 1.500.
Asadar, daca suntem de acord ca majoritatea covarsitoare a romanilor aflati in Italia, regulari si neregulari, nu se ocupa de infractiuni, ci au un loc de munca, asta inseamna ca aproape 700.000 de romani muncesc in prezent la negru. De cele mai multe ori, angajatorii ar vrea sa-i regularizeze, dar birocratia legii Bossi-Fini este descurajanta. La cozile formate pe 14 martie in fata oficiilor postale, pentru depunerea cererilor
pentru primul decret al fluxurilor, cei mai multi dintre cei aflati la cozi erau romani, care au un loc de munca, dar nu pot avea un contract de munca. Avand in vedere ca pana acum, majoritatea cererile depuse pe 14 martie nu au fost inca prelucrate, aceleasi persoane continua sa munceasca la negru, prepetuand o stare de lucruri care nu convine nici vistieriei statului italian, nici persoanelor in cauza, lipsite de posibilitatea de a-si construi un viitor asigurativ si pensionistic.
In cazul in care restrictiile pentru romani vor fi mentinute si dupa 2007, aceste persoane vor continua sa munceasca la negru, in sectoare esentiale, cum sunt constructiile sau ingrijirea persoanei, dar si in multe alte domenii de interes major.
Introducerea restrictiilor ar putea fi motivata de o anumita teama fata de o invazie a lucratorilor romani. Temerea este nefondata. Romanii au drept de libera circulatie in Uniunea Europeana pentru turism inca de la 1 ianuarie 2002. De atunci, cei care au dorit sa emigreze, au facut-o, in prezent inregistrandu-se de fapt o contratendinta, de intoarcere acasa a multor romani plecati din tara la inceputul anilor '90. De circa doi ani, potrivit informatiilor Ligii Romanilor din Italia, numarul romanilor din Italia a ramas aproximativ constant. Exista ziare italiene care descriu un scenariu apocaliptic, cu milioane de saraci din Romania care se vor pune in miscare de la 1 ianuarie 2007 catre Italia sau alte tari din Europa. Reamintim ca in Romania, somajul este la cea mai scazuta rata din istorie, iar criza de personal determina angajatorii sa mareasca salariile. Pot confirma aceasta si intreprinzatorii italieni din Romania, care se confrunta cu o carenta de muncitori. Exista semnale ca Romania incepe sa se transforme dintr-o tara de emigratie intr-una de imigratie, asa cum s-a intamplat cu Italia in secolul trecut.
Impunerea de restrictii ar putea avea la baza si un calcul politic. Imigratia a devenit un subiect fierbinte al oricarei campanii electorale, ca in Statele Unite sau in Franta. Fostul guvern italian a exploatat tema imigratiei intr-un stil pur retoric, inducand in populatia italiana teama fata de un imigrant salbatic, primitiv si violent. In aceste zile, trecuti in opozitie, fostii guvernanti flutura din nou steagul anti-imigratie, pronuntandu-se pentru "stoparea invaziei". Credem ca nu veti cadea in capcana demonizarii strainilor, care nu are nimic in comun cu viziunea de deschidere prin care guvernul actual s-a remarcat.
A mai fost vehiculat argumentul "majoritatii europene": daca majoritatea tarilor va impune restrictii romanilor si bulgarilor, Italia ar trebui sa faca la fel. Nu este unprincipiu aplicat intotdeauna, intre tarile europene existand diferente de opinii pe cele mai diverse teme, de la mandatul de arestare european pana la participarea la operatiuni militare internationale. Argumentul "consensului" sau "majoritatii" pe tema restrictiilor pentru lucratorii romani si bulgari dupa 1 ianuarie 2007 nu este potrivit, si pentru ca situatia specifica a imigrantilor din Italia este diferita de cea a
imigrantilor din alte tari europene.
Domnule Presedinte al Consiliului, va solicitam sa cantariti bine toate aceste argumente in luarea unei decizii cu privire la viitorul romanilor din Italia.
Va multumim”

foto: Prim Ministrul italian Romano Prodi

 

 
Manualele de istorie integrata vor fi expertizate de o comisie a ASMPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :229
Friday, 10 November 2006
{mosimage}O comisie formata din 35 de doctori in istorie, academicieni, doctori habilitati, membri corespondenti ai Academiei de Stiinte din Moldova (ASM) si cercetatori stiintifici vor face expertiza stiintifica a manualelor de istorie integrata din sistemul de invatamanat preuniversitar. Potrivit serviciului de presa al ASM, comisia a fost desemnata de Consiliul Suprem pentru Stiinta si Dezvoltare Tehnologica in urma discutiilor din mass-media, unei intalniri de lucru dintre factorii de decizie in cadrul Presedintiei RM si la solicitarea Institutului de Istorie, Stat si Drept al ASM. Sursa citata sustine ca persoanele, care doresc sa participe la expertizarea manualelor urmeaza sa se adreseze la comisia mentionata pentru a fi inclusi.
Epxertii urmeaza sa prezinte avizele pana la 25 decembrie curent, dupa care comisia va prezenta recomandarile specialistilor in adresa Ministerului Educatiei, Tineretului si Sportului.
 
Chisinaul condamnat pentru a 40-a oara de CEDOPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :190
Friday, 10 November 2006
Basarabia a mai fost condamnata intr-un dosar la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului (CEDO).Completul de judecata al Curtii a decis in unanimitate ca R. Moldova a violat trei articole ale Conventiei Europene a Drepturilor Omului in cazul „Holomiov vs Moldova” si a decis ca reclamantul va primi 25.000 euro pentru prejudicii compensatii morale si 800 euro pentru acoperirea cheltuielilor si costurilor de judecata. CEDO a stabilit ca Chisinaul a incalcat Articolul 3 al CEDO (interzicerea tratamentului inuman si degradant) prin faptul ca autoritatile moldovenesti nu i-au asigurat cetateanului lui Victor Holomiov conditii medicale potrivite starii sale de sanatate. De asemenea, autoritatile au violat dreptul lui Holomiov la libertate si securitate inclus in art. 5 si dreptul la un proces echitabil in limite de timp rezonabile, stipulat de art. 6 al Conventiei. Holomiov a depus plangerea la CEDO pe data de 10 august 2005, asistat de avocatul Sergiu Gogu de la Asociatia „Promo-Lex”. El a reclamat faptul ca a fost tinut in arest ilegal, desi mandatul sau de arest expirase, timp in care nu a beneficiat de ingrijiri medicale indispensabile starii sale de sanatate, fiind detinut in conditii inumane si degradante. Totodata, el a mai reclamat durata procesului penal care i-a fost intentat.
Pe data de 24 ianuarie 2002 Holomiov a fost arestat, fiind suspectat de complicitate si favorizarea coruperii. Doua zile mai tarziu, Judecatoria Centru a decis ca acesta urma sa fie cercetat in stare de arest preventiv. Detentia sa a fost prelungita de cateva ori pana la 23 mai 2002, insa el a ramas in arest si dupa aceasta data, fara ca mandatul de arest sa-i fie prelungit. Holomiov a depus numeroase cereri de eliberare, invocand starea precara de sanatate si imposibilitatea de a primi ingrijirile medicale in inchisoare, dar toate acestea au fost respinse. Holomiov sufera de insuficienta renala cronica. In 2002 si 2003, un urolog de la Spitalul republican a recomandat efectuarea urgenta lui Holomiov a unei interventii chirurgicale la rinichiul drept. O recomandare similara a fost facuta de medicul-sef al inchisorii, dar acestea au ramas fara raspuns.
In noiembrie 2004, Holomiov a intrat in greva foamei in semn de protest impotriva tratamentului din inchisoare, iar in 2005 Judecatoria de sector a acceptat argumentele sale si a decis sa inlocuiasca masura de arest preventiv cu arest la domiciliu. Holomiov inca se mai afla in arest la domiciliu, iar cazul penal al acestui este in derulare. Condamnarea impusa Basarabiei de catre CEDO in cazul Holomiov este cea de-a 40-a. In urma acestor sentinte, Basarabia a achitat sau urmeaza sa achite reclamantilor din bugetul de stat peste 400 mii euro.
 
Sedinta de lucru a Autoguvernarii romanesti din BichisPDF Print E-mail
Bichisciaba, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :180
Friday, 10 November 2006
Reprezentantii romanilor din Bichisciaba s-au intrunit in sedinta miercuri, 8 noiembrie. Membrii Autoguvernarii romanesti din resedinta judetului Bichis au discutat despre statutul autoguvernarii si sarcinile din viitorul apropiat. Potrivit corespondemtului Romanian Global News in Ungaria, la sedinta s-a mai vorbit despre vizita delegatiei orasului Bichisciaba la Arad, despre relatiile de infratire, precum si despre vizita delegatiei autoguvernarii romanesti la deschiderea anului scolar al Universitatii de Vest „Vasile Goldis” din Arad. Conducerea autoguvernarii a ramas aceeasi si dupa alegerile din aceasta toamna, reprezentanta fiind condusa si in urmatorii patru ani de presedintele Gheorghe Gros.
 
Rugaciuni romanesti la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :326
Friday, 10 November 2006
Romanii de rit romano-catolic din Londra il au de putin timp in mijlocul lor pe parintele Robert Matau, care slujeste in limba romana pentru aceasta comunitate.Desi se afla la inceput de drum, credinciosii romani adunati in jurul parintelui Matau doresc sa realizeze cat mai multe proiecte, sa isi faca simtita prezenta si ca mesageri ai credintei, cu speranta ca vor putea sa-i convinga pe britanici ca toti sunt egali in fata lui Dumnezeu, indiferent de tara de origine, situatia materiala si alte criterii. Printre evenimentele ce au avut loc recent in viata acestei comunitati se numara participarea unui grup de credinciosi, insotiti de parintele Robert, la cimitirul din Hendon, in nord-vestul Londrei, pentru a se ruga pentru raposatii familiei, binefacatori, sufletele uitate din purgatoriu si pentru eroii patriei. Aceasta actiune a avut loc duminica, 5 noiembrie, si un moment special din cadrul ei a fost rugaciunea indreptata catre Mihaela Radulescu Otto, romanca decedata in atentatele teroriste din 7 iulie 2005 din Londra. Urmatorul eveniment va avea loc duminica, 12 noiembrie, cand Biserica Romano-Catolica din Marea Britanie ii va primi pe romani printre comunitatile etnice din Dieceza de Westminster, informeaza Episcopia Romano-Catolica de Iasi.
 
Continua inscrierile pentru Ziua Romaniei la ZurichPDF Print E-mail
Zurich, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :208
Friday, 10 November 2006
{mosimage}Ziua Romaniei va fi sarbatorita si de romanii din Elvetia, sambata, 2 decembrie, la Treffpunkt in Zurich Hauptbahnhof, iar inscrierile pentru eveniment continua sa fie facute pana pe 24 noiembrie.Comunitatea de romani care organizeaza actiunea sarbatoreasca spera sa poata sa creeze cu acest prilej o atmosfera calda si prieteneasca, cu incepere de la ora 18:00. In functie de numarul de inscrisi se vor rezerva locuri la un restaurant cu profil asiatic si se va continua la o discoteca. Inscrierile se pot face pe e-mail, la adresa aschollenberger@hotmail.com sau pe forumul Casei Romanilor din Elvetia. Pentru  evitarea surprizelor, doar cei care se anunta vor primi detalii pe e-mail sau telefon despre local si discoteca.
 
Actiune caritabila intreprinsa de romanii din OlandaPDF Print E-mail
Amsterdam, Olanda/Romanian Global News
Accesari :230
Friday, 10 November 2006
{mosimage}Portalul romanilor din Olanda, romanians.nl, organizeaza sambata, 2 decembrie, o masa caritativa in Amsterdam, ora si locatia exacta urmand sa fie facute cunoscute dupa inscriere.Fondurile care se vor strange in urma acestei actiuni sunt destinate "Centrului pentru copii orbi" din Brasov, prin organizatia Catharsis. La masa caritativa sunt disponibile 60 de locuri, iar, contra sumei de minim 40 de euro, participantii vor fi serviti cu patru feluri de mancare, predominant romanesti, vin romanesc, toate pe fond muzical traditional romanesc de calitate. Cine doreste sa doneze mai mult va putea face acest lucru intr-o cutiuta pentru donatii. Cei care vor sa participe la aceasta masa se pot inscrie la adresa de e-mail caritatea@hotmail.com
Dupa inscriere,  vor primi invitatia cu datele despre masa prin posta.
Asociatia Catharsis din Brasov s-a infiintat in 1996. Este o organizatie privata, non guvernamentala, non profit si apolitica, care se ocupa cu organizarea si dezvoltarea programelor de asistare a copiilor si familiilor cu anumite dificutati, precum si a copiilor care se incadreaza sub titulatura “protectia copilului”. Printre obiectivele asociatiei se numara imbunatatirea modului si nivelului de viata al copiilor si familiilor nevoiase, prevenirea abandonului de copii, reducerea numarului de copii institutionalizati si prevenirea institutionalizarii, incurajarea adoptiei si ajutorarea copiilor bolnavi incurabil si a familiilor lor.
Proiectul pe care romanii din Olanda vor sa il sustina se numeste „centrul de protectie sociala pentru copii nevazatori”. Prin aceasta se doreste crearea unui program educational pentru copiii nevazatori, pentru a ii ajuta sa se adapteze la un mod de viata cat mai normal si sa se intergreze cat mai bine in societate. De asemenea, se doreste ajutorarea si indrumarea familior acestor copii. Centrul este inca in constructie la ora actuala si se spera sa fie dat in folosinta la inceputul anului viitor. Institutia are nevoie de materiale didactice in braille, cum ar fi carti, table de scris, computere, sisteme audio, hartie/caiete speciala, dar si de mobilier, jucarii sau dotari medicale, precum si de material didactic pentru parinti si familiile respective.
Necesitatea centrului consta si in faptul ca in zona Brasovului nu exista scoli sau institutii pentru orbi sau mai putini vazatori, astfel incat copiii sunt de obicei rupti de langa familia lor si trimisi la alte institutii in tara. Centrul din Brasov doreste sa le facilizteze copiilor din zona Brasovului posibilitatea de a fi aproape de familiile lor, informeaza portalul romanesc.
Proiectul „centrul de protectie sociala pentru copii nevazatori” va incepe cu un numar de 33 de copii intre 3 si 17 ani din zona Brasovului, care pana acum nu sunt inscrisi in nici un sistem scolar sau educational.
 
Mihai Eminescu, omagiat de romanii din ClevelandPDF Print E-mail
Cleveland, SUA/Romanian Global News
Accesari :289
Friday, 10 November 2006
{mosimage}Iubitorii de poezie din Cleveland sunt asteptati sambata, 18 noiembrie, de la ora 18:00, la Catedrala ortodoxa romana „Sfanta Maria” din localitate, la o intalnire cu versurile eminesciene.In cadrul evenimentului, traducatorul, directorul si producatorul multi-premiatului Proiect de Traducere Englezeasca, Adrian George Sahlean, va lansa discul audio si cartea „Eternul dor, Invizibila iubire”. Seara dedicata lui Mihai Eminescu va mai contine un moment recitativ, in care acelasi Adrian George Sahlean va da glas celor mai cunoscute poezii semnate de poetul national al romanilor, informeaza buletinul periodic al bisericii gazda. Pasajele recitative vor fi insotite de un fond muzical.
 
Irina Muresanu si Dana Ciocarlie, in concert de exceptie la BruxellesPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :228
Friday, 10 November 2006
{mosimage}Violonista Irina Muresanu (foto) si pianista Dana Ciocarlie vor concerta vineri, 24 noiembrie, de la ora 20:00, in centrul De Markten din Bruxelles, Spiegelzaal, etajul 1, in cadrul unui eveniment dedicat aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.Programul concertului de muzica clasica va contine lucrari semnate de Johannes Brahms, Scherzo si Sonata No.2, Op.10, Eugene Ysaye, Sonata No.5 pentru vioara solo „Aurora” si „Dans Rustic”, George Enescu, Rapsodia Romana No.1 pentru orchestra in La Major, si Guillaume Lekeu, Sonata pentru vioara si pian in Sol Major, informeaza Casa Romano-Belgiana Arthis, organizatoarea evenimentului, alaturi de Misiunea Romaniei pe langa Uniunea Europeana. Pretul unui bilet de intrare este de 15 euro, sala in care va avea loc spectacolul fiind situata la adresa 5 Vieux Marche aux Grains, 1000 Bruxelles. Irina Muresanu este laureata a Concursului International „Reine Elisabeth” si profesoara la Conservatorul din Boston, iar Dana Ciocarlie este profesoara la Scoala Normala de Muzica „Alfred Cortot” din Paris.
 
Asiatici si africani vin in Basarabia pentru a emigra ilegal in spatiul SchengenPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :253
Friday, 10 November 2006
Tot mai multi cetateni straini, folosesc in mod abuziv teritoriul Basarabiei pentru a ajunge ilegal in spatiul Schengen, sustine directorul adjunct al Biroului Migratie si Azil din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Veaceslav Banzari.Potrivit lui, in legatura cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, incepand cu 1 ianuarie 2007, organele de drept nationale si-au intensificat activitatile in directia combaterii fenomenului migratiei si a fluxului de cetateni straini care sosesc in tara noastra, informeaza Stirea de Garda. „In prezent, MAI elaboreaza o lege a strainului, care pana la data de 11 noiembrie curent urmeaza sa fie prezentata Guvernului. In baza acestei legi, vor fi impuse unele restrictii la intrarea in tara, pentru unele categorii de cetateni straini originari din tarile cu risc inalt de migratie, iar cetatenii din SUA, Japonia si Canada vor putea intra in Republica Moldova fara vize”, sustine colaboratorul MAI. Potrivit lui, elaborarea unei asemenea legi este necesara intrucat, la moment, acest mecanism este reglementat doar in baza unor prevederi din diferite acte normative.
Potrivit lui Veaceslav Banzari, sunt frecvente cazurile de intrare abuziva pe teritoriul Republicii Moldova, sub diferite pretexte: seminare si simpozioane, casatorii fictive etc. Totodata, au fost descoperite mai multe cazuri de obtinere frauduloasa a dreptului de sedere in tara noastra. „In prezent, politia intreprinde toate masurile necesare pentru stabilirea cetatenilor straini care in mod fraudulos obtin dreptul de sedere in Republica Moldova. Au fost deja relevate cinci cazuri de casatorii fictive”, sustine Banzari. 
Potrivit sursei citate, numai pe parcursul lunilor august-septembrie, in adresa directiei respective au parvenit 854 solicitari de invitatii, din care 703 au fost satisfacute iar pe 151 au fost emise refuzuri. Totodata, in perioada de referinta au fost eliberate 507 vize. Pe parcursul ultimelor trei luni ale anului curent, in Republica Moldova au emigrat 380 cetateni straini, dintre care 118 pentru reintregirea familiei, 103 la studii si 159 la munca.
 
Pelicula „A fost sau n-a fost”, la HollywoodPDF Print E-mail
Hollywood, SUA/Romanian Global News
Accesari :222
Friday, 10 November 2006
{mosimage}Filmul romanesc „A fost sau n-a fost”, semnat de regizorul Corneliu Porumboiu, va putea fi vizionat de romanii din Los Angeles vineri, 10 noiembrie, de la ora 14:00, in cadrul festivalului de film AFI care se desfasoara la Arclight Cinemas.Pelicula a mai fost difuzata la acest festival si joi, 9 noiembrie, traducerea titlului fiind „12:08 East of Bucharest”, informeaza forumul de discutii on-line Romania-USA.
Primul film de lung metraj realizat de Corneliu Porumboiu, „A fost sau n-a fost”, a castigat in acest an premiul „Belle Europe cinema” in cadrul festivalului de la Canes, devenind astfel cel mai bun film european din 2006. Pelicula are ca subiect revolutia din 1989, care a dus la rasturnarea regimului comunist din Romania. Dupa succesul obtinut la prestigioasa competitie cinematografica din Franta, filmul lui Porumboiu a mai participat si la alte festivaluri importante, din Viena, Vancouver, Toronto sau Auckland, putand fi vizionat si de publicul din Budapesta, Londra, Karlovy Vary, Montreal si Israel.
 
"Arhanghelii nu mor" prezentat la Festivalul Ars LiteraPDF Print E-mail
Bratislava, Slovacia/Romanian Global News
Accesari :230
Friday, 10 November 2006
Bratislava gazduieste in perioada 7-15 noiembrie Festivalul International de Literatura Ars Litera.Parte importanta a festivalului, proiectul Portile Literare Europene isi propune promovarea tinerilor scriitori din Europa Centrala si de Est, sustinand financiar in fiecare an publicarea in patru limbi (engleza, italiana, germana si ceha/slovaca) a uneia dintre lucrarile prezentate. Potrivit Hot News, Romania va fi reprezentata in acest an de Anca Maria Mosora (Arhanghelii nu mor, aparuta la Editura Humanitas, in 2005), o autoare foarte tanara, care scrie insa extrem de matur, cu un deosebit control al frazei, cu o capacitate surprinzatoare de a converti perceptii si senzatii in presimtiri si amintiri, o autoare care nu iubeste neaparat omul, ci mai degraba intelepciunea pe care acesta o genereaza.
Romanul Arhanghelii nu mor este debutul ei literar, premiat in 2006 cu premiul pentru debut al revistei Cuvantul. Arhanghelii nu mor este o carte de atmosfera, in paginile careia lumea protagonistilor se incheaga din detalii de decor, din nuante psihologice si din senzatii ale trupului.
 
Ioana Marinescu expune la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :255
Friday, 10 November 2006
Arhitecta si fotografa romanca Ioana Marinescu isi va prezenta la Londra o serie de fotografii, in cadrul unei expozitii intitulate “Gas Pipes”.Imaginile au ca principal obiect tevile de gaze care trec prin orasul Campulung Muscel (orasul din care provin bunicii artistei), instalate in anii ’90 si care au fost pictate in galben. Expozitia va fi vernisata in data de 13 noiembrie, la Scoala de Arhirectura a Asociatiei de Arhitectura.
Sosirea prezentelor galbene in oras i-a amintit artistei de piesa lui Friedrich Durrenmath, “The Visit”, care se desfasoara intr-un mic oras, undeva in Europa Centrala. In piesa, o doamna mai in varsta se intoarce in orasul sau natal dupa o lunga absenta si il gaseste infloritor si, cel mai surprinzator, vede ca toata ulmea poarta pantofi galbeni, ca semn de prosperitate. Prin analogie, sosind in Campulung, Ioana Marinescu a fost impresionata de aerul de absurd dat de “un intreg sistem de tevi galbene si cutii care invadau aparenta de calm a strazilor vechi”. Mai mult, ca si cum ar fi fost cuprinsa de o epidemie, in scurt timp, majoritatea mobilei de strada a fost pictata in galben, alternand in mod gradat identitatea vizuala a orasului.
Fotografiile prezentate in expozitia “The Gas Pipes” fac parte din cercetarea artistei legata de memorie si identitate in Romania post-comunista. Ioana Marinescu a studiat arhitectura la Bucuresti, Nottingham si Londra, iar in prezent este stabilita la Londra, unde lucreaza ca designer arhirectural independent si fotograf.
 
Ada Milea si Alexander Balanescu din nou impreuna pe scena londonezaPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :243
Friday, 10 November 2006
{mosimage}Institutul Cultural Roman din Londra va fi, in luna noiembrie, gazda unui nou concert sustinut de artistii romani Ada Milea (foto) si Alexander Balanescu. Concertul muzical, intitulat “The Island” va avea loc in zilele de 24 si 25 noiembrie, si are la baza o piesa a poetului suprarealist roman Gellu Naum, a carui perpsectiva este o abordare proprie a povestii clasice a lui Robinson Crusoe.
 
Inca o petrecere de Revelion pentru romanii din TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :183
Friday, 10 November 2006
Comunitatea de romani din Toronto a mai primit o invitatie de petrecere a serii dintre ani, de data aceasta fiind vorba despre un Revelion la Ellas Banquet Hall.Organizatorii acestei petreceri vor incerca sa ii tenteze pe romani cu un bogat program de muzica disco romaneasca si internationala pentru toate gusturile, cu DJ VR, dar si cu un meniu bogat. Acesta va cuprinde aperitive diverse, salate, sarmalele traditionale romanesti, friptura si desert. Spre dimineata, la petrecere se vor servi si fructe, dar si un sortiment divers de produse de patiserie, informeaza Alianta Romanilor Canadieni. Totodata, din meniu nu vor lipsi cafeaua si ceaiul, vinul alb si rosu, sampania si apa minerala. Copiii cu varsta mai mica de 12 ani vor avea parte de un meniu diferit, alcatuit din specialitati din pui. Mesele sunt de 10 persoane, iar costul unui bilet este de 90 de dolari pentru adulti, 80 de dolari pentru studenti si persoane de peste 60 ani si 50 de dolari pentru copiii sub 12 ani. Parcarea la restaurant este gratuita, mai anunta Alianta Romanilor Canadieni.
 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions