Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Noiembrie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Cautare
 
API organizeaza concurs pentru jurnalistii romani de pe ambele maluri ale PrutuluiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :218
Sunday, 12 November 2006
{mosimage}Asociatia Presei Independente (API) din Basarabia anunta un concurs national de articole/reportaje in tema colaborarii moldo-romane.  Scopul concursului este de a incuraja si a promova in mass-media din Basarabia si Romania o abordare diversa si profesionista a relatiilor bilaterale romano-romane in diferite domenii.

Comisia de concurs, din componenta careia vor face parte, dupa caz, jurnalisti, economisti, oameni de cultura etc., va acorda premii la urmatoarele categorii:

Cea mai buna investigatie, realizata in echipa de jurnalistii din Basarabia si Romania:
Premiul I – 6000 lei;
Premiul II – 4000 lei;
Premiul III – 3000 lei.

Cel mai bun articol/reportaj radio sau TV despre activitatea Euroregiunilor:
Premiul I – 4000 lei;
Premiul II – 3000 lei;
Premiul III – 2000 lei.

Cel mai bun articol/reportaj radio sau TV despre localitatile infratite:
Premiul I – 3000 lei;
Premiul II – 2000 lei;
Premiul III – 1500 lei.

Cel mai bun articol/reportaj radio sau TV despre colaborarea moldo-romana in domeniul culturii/invatamantului/stiintei:
Premiul I – 3500 lei;
Premiul II – 2500 lei;
Premiul III – 1500 lei.

Concursul este deschis pentru toti jurnalistii din Basarabia.
Jurnalistii interesati trebuie sa prezinte un dosar care va include maximum 5 materiale publicate in presa scrisa sau difuzate la radio sau TV in perioada ianuarie – noiembrie 2006 si un CV actualizat.
Copiile materialelor publicate si casetele video/audio vor fi trimise la sediul API (mun. Chisinau, str. Corobceanu 15) pana la data de 20 noiembrie 2006. Rezultatele concursului vor fi anuntate in cadrul unei conferinte, care va fi organizata la 1 decembrie 2006.
Persoana de contact este Dumitru Lazur, coordonator programe API, tel. 22-09-96, email:
dlazur@api.md.

 
Procedura de obtinere a vizelor de intrare in Romania de catre romanii basarabeniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :475
Sunday, 12 November 2006
Din 14 noiembrie, la Ambasada Romaniei la Chisinau va fi functional sistemul de programari on-line pentru solicitarea vizelor de intrare in Romania. Sectia Consulara a Ambasadei va incepe procesarea cererilor de viza in 15 noiembrie, iar vizele eliberate vor fi valabile incepand cu 1 ianuarie.Gratie acestui sistem prezentarea la sectia consulara a Ambasadei se va face fara a se mai sta la coada, anunta Ministerul Afacerilor Externe.
Solicitantul va completa on-line un formular electronic, in baza caruia va fi programat automat la sectia consulara. In formular vor trebui mentionate numele, prenumele, adresa si codul numeric personal.
Numarul de programari pe zi va fi variabil, in functie de capacitatea sectiei consulare.
La 15 noiembrie, se va incepe cu 70 de programari pe zi. In cel mai scurt timp, dar nu mai tarziu de 1 ianuarie 2007, se doreste preluarea a 240 de programari pe zi.
Proiectarea sistemului nu a necesitat fonduri suplimentare, acesta fiind realizat de firma cu care MAE are contract de consultanta pentru realizarea paginii de Internet.
Reamintim ca pentru anul 2007 se preconizeaza deschiderea unor consulate generale la Cahul si Balti.
Personalul, ca si dotarile tehnice, vor fi stabilite in functie de numarul de solicitari de viza.
Deschiderea rapida a celor doua consulate depinde si de o reactie prompta a autoritatilor din Basarabia.
 
Anunt umanitar - un copil are nevoie de ajutorul dumneavoastraPDF Print E-mail
Iasi, Romania / Romanian Global News
Accesari :225
Sunday, 12 November 2006
{mosimage}Colectivul de procurori din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Iasi a lansat, ieri, un apel umanitar catre toti magistratii din tara, dar si catre orice persoana dornica sa sprijine financiar procurorul Renata Urziceanu – de la Parchetul de pe langa Tribunalul Iasi, al carei singur copil, in varsta de 13 ani, sufera de cancer osos si necesita de urgenta o interventie chirurgicala in Franta.Costurile respectivei operatii se ridica la aproape 90.000 de euro, iar in acest context, orice mic ajutor poate contribui la salvarea vietii unui copil. Orice suma depusa in contul RO55BRDE240SV37425342400 EUR poate da o raza de speranta familiei procurorului Renata Urziceanu. Mai multe detalii se pot obtine de la Cornelia Prisacaru – prim-procuror adjunct al Parchetului de pe langa Tribunalul Iasi - telefon 0232.212.566 sau 0740.083.979.
 
Placa omagiala pentru comemorarea a 1900 de ani de la incheierea razboaielor daco-romanePDF Print E-mail
Roma, Italia / Romanian Global News
Accesari :263
Sunday, 12 November 2006
{mosimage}Recent a avut loc la Accademia di Romania din Roma dezvelirea unei placi omagiale dedicata comemorarii a 1900 de ani de la incheierea razboaielor daco-romane.
ROMA- 1900 de ani de la incheierea razboaielor daco- romane (106-2006)
“Romania, o noua stea pe cerul Uniunii Europene, reintra in familie dupa 50 de ani de indepartare pe motive politice” declara Ambasadorul Romaniei, Cristian Valentin Colteanu.
Evenimentul a fost organizat de catre Liga Culturala a Romanilor din Lume, cu sprijinul Primariei Romei, prin Asesoratul de Cultura al Primariei si al altor institutii: Primariile Oraselor Benevento si Ancona, Accademia di Romania, Banca Italo- Romena, Confindustria, Primaria Municipiului  Bucuresti.
La dezvelirea placii comemorative au fost prezenti Ambasadorul Romaniei in Italia, Cristian Valentin Colteanu si Consilierul Adjunct la Primaria Romei, romanul Gabriel Ionut Rusu. Primarul Romei, Walter Veltroni –de asemenea invitat – nu a fost prezent. Cuvantul de multumire simbolic – din partea capitalei Italiei – a fost rostit de Francesca Margotti, de la Asesoratul pentru cultura al Primariei Romei, transmite pentru Romanian Global News, Miruna Cajvaneanu.
Au participat peste o suta de oaspeti, in majoritate reprezentanti ai diasporei romanesti din lume: Elvetia, Franta, Germania, Anglia, SUA. De asemenea au fost prezenti si importanti oameni de cultura: academicieni, profesori universitari, scriitori. Basarabia a fost reprezentata la nivel politic de un deputat si de catre scriitori basarabeni.
Situata la intrarea in Academie, placa omagiala (80x60cm) este alcatuita din doua busturi de bronz in basorelief, reprezentandu-i pe Decebal si pe Traian. Realizata de sculptorul roman Gheorghe Adoc, este un omagiu oferit de Liga Culturala a Romanilor catre Capitala Italiei. “Suntem convinsi ca aniversarea de fata reprezinta si o pagina de istorie moderna, de fraternitate continua in cadrul Uniunii Europene”, declara Prof. Doct. Victor Craciun, Presedintele Ligii.
Creatorul basoreliefului, sculptorul roman Gheorghe Adoc ne-a declarat: “ Este un unicat. Basorelieful e realizat in bronz pe placa de alama, cu textul gravat. Am realizat basoreliefurile in 1968, la Bucuresti. Pentru conceperea lor am studiat copia dupa Coloana lui Traian, cand a fost expusa la Bucuresti. Pentru Traian a fost mai simplu, avand in vedere numeroasele busturi, statui, monezi pastrate. Dar oricum, eu am facut versiunea mea originala, cu profilul inspre dreapta. Alaturi este reprezentata Coloana si spatiul monumental invecinat. Decebal este reprezentat infruntandu-si adversarul din fata, barbateste. In spatele regelui dac, oastea sa, purtand faimoasele steaguri in forma de cap de lup”.
Artistul roman mai are opere monumentale in America de Sud: Mihai Viteazul in Buenos Aires, Balcescu la Santiago de Chile, Alexandru Ioan Cuza la Bogota, in Columbia. La venerabila varsta de 80 de ani, sculptorul Gheorghe Adoc se exprima despre creatia sa: “mai contemplez, mai lucrez  cat ne da Cel de Sus puteri.”
In discursul sau, Ambasadorul Romaniei Cristian Valentin Colteanu a rememorat momentele istorice evocate de eveniment si raportul memoriei istorice cu pastrarea identitatii romanesti: “este importanta amintirea unor momente istorice pentru a ne cunoaste pe noi insine – identitatea noastra culturala. Romanii sunt mostenitorii naturali ai patrimoniului de civilizatie latina si romaneasca. Suntem prezenti aici pentru a aminti acest moment istoric al nasterii poporului roman. Evenimentul face parte acum din istorie si memorie, dar va ramane intotdeauna in dimensiunea culturala a existentei noastre.”
Ambasadorul Romaniei in Italia a subliniat, de asemenea, raportul privilegiat dintre Romania si Italia, mai ales vazut din perspectiva integrarii europene: “constituie un factor vital pentru raporturile politice si culturale dintre Romania si Italia. Pe baza afinitatilor lingvistice, spirituale si culturale Romania si Italia au reusit sa construiasca un model unic si original de cooperare(…) In ajunul intrarii in Uniunea Europeana, Romania afirma astazi viitorul sau pentru a da nastere unor forte noi pentru o reinnoire globala a Europei in domeniile economic, politic, moral, spiritual. 1 ianuarie 2007 este o data deja achizitionata. Vom reintra in familia europeana dupa o absenta de 50 de ani pe motive politice. Eu sunt sigur ca cerul Uniunii Europene, care are acum 25 de stele, cu cele doua stele in plus, adica a Romaniei si Bulgariei, va fi mult mai stralucitor.”
 
90 de ani de credinta ortodoxa romaneasca la HamiltonPDF Print E-mail
Hamilton, Canada / Romanian Global News
Accesari :327
Sunday, 12 November 2006
Biserica ortodoxa romana „Invierea Domnului” din Hamilton, Ontario, aniverseaza duminica 90 de ani de la infiintare.Evenimentul va fi marcat de catre parintele paroh, preot Lucian Puscariu, si de catre enoriasii lacasului de cult printr-o masa festiva la Casa Roman a parohie. Aceasta se va desfasura imediat dupa slujba duminicala a Sfintei Liturghii, informeaza „Faptu Divers”, publicatie romaneasca din Canada.
 
Regalitatea si Istoria Romanilor, in dezbatere la biserica romaneasca din AtlantaPDF Print E-mail
Atlanta, SUA / Romanian Global News
Accesari :185
Sunday, 12 November 2006
Romanii din Atlanta se vor intalni duminica, 19 noiembrie, la biserica ortodoxa romana „Sfanta Maria” din Norcross, la cel de-al patrulea grup de discutii pe tema sociala si politica a romanilor de pretutindeni. Intrunirea va avea loc dupa slujba duminicala, iar tema acestei editii va fi „Regalitatea si Istoria Romanilor-Incursiune in Politica din Romania”. Potrivit buletinului parohial al bisericii romanesti, din programul intalnirii fac parte urmatoarele subiecte: urari Majestatii Sale Regele Mihai al Romaniei cu ocazia implinirii a optzeci si cinci de ani, activitatea politica a Regelui Mihai de dupa caderea comunismului in Romania, Principesa Margareta de Romania in stirile recente, amintire...revenirea Regelui Mihai in Romania si primirea sa in tara, rezistenta armata anti-comunista...tratata cu indiferenta de catre romani? Elisabeta Rizea, recunoscuta precum merita sau nu, atitudinea romanilor in privinta Monarhiei, argumente pro si contra si analizarea viitorilor Comisari Europeni din partea Romaniei. Totodata, la intrunire se mai asteapta din partea participantilor si propuneri pentru subiecte viitoare.
 
Pregatiri de hram la parohia romaneasca din OffenbachPDF Print E-mail
Offenbach, Germania / Romanian Global News
Accesari :301
Sunday, 12 November 2006
Parohia ortodoxa romana „Sfantul Nicolae” din Offenbach am Main a inceput deja pregatirile pentru hramul sau, ce va fi sarbatorit duminica, 3 decembrie.La eveniment sunt asteptati sa participe toti enoriasii acestui lacas de cult. Sfanta Liturghie din ziua hramului va incepe la ora 11:30 in biserica franceza si va fi urmata de agapa frateasca, care va avea loc ca de obicei in sala bisericii evanghelice. Biserica „Sfantul Nicolae” din Offenbach se afla sub jurisdictia Mitropoliei Ortodoxe Romane pentru Germania, Europa Centrala si de Nord si il are ca paroh pe parintele Stefan Anghel.
 
Vizita consulara romaneasca in Christchurch si AucklandPDF Print E-mail
Auckland, Noua Zeelanda / Romanian Global News
Accesari :184
Sunday, 12 November 2006
Diplomatul responsabil cu activitatea consulara in cadrul Ambasadei Romanie la Canberra, atasat Nadia Ghiorghe, va efectua in perioada 18-19 noiembrie o vizita in orasele neo-zeelandeze Christchurch si Auckland, unde se va intalni cu romanii aflati aici.Diplomatul se va afla sambata, 18 noiembrie, la  Christchurch in Complexul St. Matthew's (145 Cranford Street), incepand cu ora 13:00, iar in Auckland va veni duminica 19 noiembrie, la Copthorne Harbourcity Hotel (196-200 Quay Street) sala Copthorne Four, tot la aceeasi ora 13:00.
 
Seara romaneasca la DetroitPDF Print E-mail
Detroit, SUA / Romanian Global News
Accesari :191
Sunday, 12 November 2006
{mosimage}O noua seara romaneasca va avea loc vineri, 24 noiembrie, la clubul White Star Hamtramck din Detroit. La acest eveniment sunt asteptati toti cei care vor sa fie alaturi de membrii comunitatii romanesti din aceasta localitate americana, informeaza RomPortal.Seara romaneasca se desfasoara lunar la Detroit si este dedicata tuturor romanilor cu varsta mai mare de 18 ani.  Totodata, evenimentul reprezinta o modalitate de interactionare, in compania muzicii si a dansului.
 
O piesa romaneasca la Teatrul Sandkorn din KarlsruhePDF Print E-mail
Karlsruhe, Germania / Romanian Global News
Accesari :298
Sunday, 12 November 2006
{mosimage}Punctele de vedere despre piesa de teatru “Noapte Dinainte” prezentata la Karlsruhe in Germania, ce apartine unui autor elvetian de origine romana, Catalin Dorian Florescu, dar si recenzia acesteia sunt prezentate de Eugen Cojocaru pentru Romanian Global News.
Nu se intampla des ca un teatru din occident sa introduca in repertoriu o tematica romaneasca, de aceea m-am hotarat imediat sa infrunt cei 180 de km necesari de la Stuttgart, capitala Land-ului Baden-Wurttemberg, pana in centrul badenez.
Informatia am primit-o de la autorul piesei, Catalin Dorian Florescu, cetatean elvetian de origine romana, stabilit la Zurich, iar ultimul impuls mi l-a oferit directoarea adjuncta Steffi Lackner, ce mi-a raspuns personal la E-Mail-ul trimis, in care imi exprimam dorinta intermedierii unui contact cu regizorul piesei, Victor Carcu. Nu stiu cum este in alte tari, insa aici in Germania e mare sarbatoare cand ai un nume strain si ti se raspunde la o rugaminte scrisa adresata unei institutii de stat, culturale etc.
DIE NACHT DAVOR/NOAPTEA DINAINTE este opera unui autor, cum am mentionat, plecat in Occident inca de la varsta de 12 ani cu parintii sai in anii ’80. Cateva calatorii de revenire in Romania, incepand cu anul 2000, l-au readus in contact cu tara natala si „amintirile (sale) din copilarie“. Efectul lor au fost doua romane „de epoca“: WUNDERZEIT/TIMPUL MINUNILOR si DER KURZE WEG NACH HAUSE/DRUMUL SCURT PANA ACASA, incununate prima cu Premiul Chamisso (pentru debutul in limba germana al unui autor strain) si a doua cu Premiul Anna Seghers.
Teatrul Sandkorn, ce sarbatoreste un frumos jubileu in acest an – 50 de ani de la infiintare - a stabilit contactul cu Romania prin directorul fondator Siegfried Kreiner (el conduce in continuare institutia), ce a calatorit de cateva ori in Romania pe timpul regimului comunist al lui Ceausescu.
Ca  institutie particulara – deci in conditii financiare mult mai dificile decat cele de stat - s-a impus ca unul din cei mai profesionisti si apreciati mesageri ai artei dramatice autohtone si internationale in epoca postbelica atat in Karlsruhe/Baden, cat si Germania.
Reteta succesului si a renumelui se afla in functia complexa a conducerii, actionand suplimentar ca regizori si secretari literari in perfecta armonie de echipa cu un talentat colectiv de 12 actori angajati si multi alti participanti externi, ce reusesc sa ofere publicului an de an un repertoriu deschis tematic si geografic, intersat de subiecte actuale, autori tineri sau consacrati, dorind sa intermedieze alte culturi, ceea ce nu se poate afirma despre „traditionalistele” teatre de stat germane.
Acesta este si cazul piesei de fata, ce trateaza „atingerile si frictiunile” dintre Europa de Est si Vest in plan uman particular, anume fenomenul cautarilor de parteneri dincolo de fosta „cortina de fier” despartitoare. Actiunea are loc intr-un oras romanesc de pe malul Dunarii, la granita cu Iugoslavia, iar personajele sunt Nora (Mimi Schweiberger) – fata ce si-a gasit „norocul” maritandu-se in ziua respectiva cu elvetianul Urs (Frank Sollmann), mama (Beatrix Henigin) si tatal (Walter Roth) ei, ce locuiesc intr-o locuinta „conserva de sardele”, cum se expima autorul, dintr-un bloc imens. Lor li se adauga Rita (Michèle  Libicher) in actul doi, o veche prietena din copilarie a Norei.
Autorul Catalin Florescu creioneaza in cateva propozitii motivele ce l-au inspirat: „Este dorinta ce-l impinge pe europeanul  vestic in Estul Europei. Mai de mult a fost goana dupa aur, insa azi metalul pretios il constituie femeile din Est. Paradoxul actual este ca noi, cei din vest, suntem relativ bogati, insa si relativ insingurati.” (Interviu in KLAPPE-AUF/oct. 2006)
Victor Carcu, un apreciat si cunoscut regizor roman, si-a pus semnatura pe numeroase productii teatrale in Romania, Germania si Franta. Fidel textului, directorul de scena a reusit sa maximizeze mesajul simplificator al textului prin accentuarea jocului actoricesc individual, imprumutandu-le prin cunoasterea vietii reale din Romania o mai profunda traire interioara.
Scenografia ii apartine tot lui si se reduce la un micut apartament aflat „sub ochii spectatorilor”, ca o simbolica suficienta vietii personajelor: camera mirilor despartita iluzoric doar de o perdea de camera de zi, unde dorm parintii fetei. „Peretii” sunt „tapetati” cu ambalajele diferitelor aparate tehnice din Occident – un fel de dorit „orizont”, dar care le si obtureaza si limiteaza „vederile”.
„Living room-ul” post-comunist s-a adaptat si el la standardurile si nivelul vestic, astfel ca intreaga viata de camin se „invarte” in jurul televizorului, ce troneaza pe nelipsita masuta din fata canapelei, dupa modelul serialelor americane. „Marea atractie” televizata este acum o banda video inregistrata de elvetianul Urs, in care el isi prezinta, cu nelipsita aroganta specifica Vestului, apartamentul lui spatios si ultra-modern, mobilat in stil Ikea si utilat cu toata ultra-tehnica - descria cu lux de amanunte - necesara acestei civilizatii suficienta sie insasi. La fel se intampla si cu strada, cu oraselul insipid si aseptic, ca o farmacie comuna.
Muzica originala a cunoscutei formatii romanesti NIGHTLOOSERS subliniaza subtil aceasta comedie de caractere in viziunea dramaturgului.
Colectivul de actori s-a distins printr-un joc natural plin de sentiment si intelegere pentru caraterul personajelor. Desi dialogurile sunt vii, presarate uneori cu umor, tematica si persoanjele abordate in piesa sunt prea schematice si limitate in comparatie cu realitatea.
Tatal este un bautor cronic, asa cum sugereaza cearta cu sotia lui dupa nunta, unde fiecare sustine ca cealalta familie ar fi baut mai mult. La aceasta preocupare barbateasca permanenta s-ar adauga inca una, si anume prinsul tantarilor, la care participa ceilalti locuitori ai tarii – copiii si femeile. Suplimentar in noaptea nuntii, intalnim ca o imbogatire la interesele tatalui si aceea de a vedea daca ginerele e potent sau nu! Actorul Walter Roth – svab banatean, a facut parte din ansamblul Teatrului din Timisoara intre 1981-87 - exceleaza in acest rol cu talentul sau comedian, ce delecteaza publicul.
Mama e femeia ce se sacrifica intotdeauna tacuta si modesta pentru fericirea copiilor, alaturandu-se dorintei comune stringente de a vedea „aranajata” unica lor fata, Nora.
Aceasta, resemnata si ea total in ce priveste tara natala, nu are decat un singur si acelasi gand: sa plece cu orice pret in Vest. Ea va castiga spre sfarsitul piesei o oarecare complexitate prin scurta marturisire indirecta ca „nu il iubeste”, dar spera ca viitorul ei va evolua in bine.
Prietena ei din copilarie lucreaza in magazinul unui italian, care o intretine in schimbul unor anumite „servicii de moravuri usoare”, Tot asa este imbracata, machiata si se comporta  Rita, ce viseaza, la randul ei, numai sa se marite cu vreun occidental, „aterizand” astfel de fiecare data ca „intretinuta” unuia sau a altuia. Asa afla cei din Occident, ca in Estul Europei in afara mult citatelor si numeroaselor „femei de placeri” venite de acolo in bordelurile de aici, au mai ramas doar cele ce ofera acelasi lucru sau cele care se vand cu „acte”!
Conflictul scurt si schematic il constituie faptul ca elvetianul a fost inainte „prietenul” ei, pe care Nora i l-ar fi furat prin „metode nedmne”!
Vecinii sunt fara exceptie niste scandalagii si limitati mintal.
Nu e greu de imaginat ca situatia este departe de a fi aceasta, iar romanii sunt o natie cu multi oameni capabili, deci nu e facuta doar din asemenea „prototipuri”. Este pacat pentru ca tema respectiva si chiar numele Nora, ce face desigur aluzia la o renumita antecedenta ibseniana, ar fi oferit sansa dezbaterii cu adevarat a unor situatii si tipuri umane de mare expresivitate dramaturgica, conform vietii autentice din tara.
Un cunoscator al conditiilor sociale din Romania ar constata la vizionare, ca prezinta o imagine foarte limitata – ca sa nu spunem chiar denaturata prin concentrarea numai a aspectelor extrem negative – a realitatilor complexe. De exemplu, singura libertate ce, chipurile, si-ar fi permis-o romanii sub regimul comunist – pe care, oricum, nu si l-au ales ei, ci le-a fost impus din afara – a fost aceea de urina acolo unde vor, spre deosebire de „civilizata Elvetie”!
Confirmarea ne-o ofera insusi regizorul, ce ne afirma ca el nu ar merge cu aceasta piesa in turneu prin Romania.
Un cunoscator din afara tarii ar observa ca nu face decat sa repete si accentueze sabloanele si prejudecatile uzitate atat de des in mass-media occidentala, iar un necunoscator ar exclama: nimic nou, asadar aceasta este „realitatea” pe care o stiu din mass-media noastra!
Se remarca, in acest fel, ca autorul a plecat de la varsta de 12 ani din Romania, ramanand doar cu cateva amintiri la nivelul copiariei, restul informatiilor despre tara natala fiindu-i nutrite de tiparele false uzitate mai mult ori mai putin constient intr-un Vest concentrat mai mult pe superficialitati si senzatii soc.
Multumirile noastre se indreapta in special conducerii teatrului SANDKORN, lui Siegfried Krainer, adjunctei sale, Steffi Lackner si regizorului Victor Carcu ce au dovedit inca o data deschiderea pentru alte culturi, trezind interesul publicului german fata de o cultura cu totul necunoscuta si ignorata.
 
Bisericile rupestre din Basarabia posibil loc de pelerinaj pentru romanii de pretutindeniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :318
Sunday, 12 November 2006

Editura „Semne” si Institutul Fratii Golescu din Bucuresti, au lansat recent albumul documentar „Romanitatea rasariteana. Biserici rupestre din Basarabia”, semnata de Dan Barcea, absolvent al Academiei de Film si Televiziune din Viena, cineast independent si in prezent colaborator al televiziunilor din Germania si Austria, si Mihai Nicolae, doctor in drept al Universitatii din Bucuresti presedintele Institutului Fratii Golescu pentru relatia cu romanii din strainatate.

Lucrarea aduce in atentia publicului biserici sapate in stanca din Basarabia, lacasuri de cult nu doar pitoresti, dar si inedite, descoperite si prezentate cu mult entuziasm si precizie cinematografica chiar de autori.

Bisericile rupestre din Basarabia sunt un patrimoniu nevalorificat, din pacate. Pastratoare, in inima pietrei reci a stancilor, a unei credinte nezdruncinate, vie, calda, plina de emotie, ferita de ochii lumii, aceste schituri, adapostite de rutina cotidiana a mirenilor, sunt adevarate oaze de rai, binecuvantate de credinta celor care  salasluiesc intransele, dar si pastratoare de traditii, carti veridice de istorie, care nu risca sa fie rescrise sau reinterpretate in conformitate cu politica curenta a statului.

Amplasate pe malul drept al Nistrului majoritatea schiturilor din piatra sunt sapate in stanci si viata si tumultul prin care au trecut acestea este ilustrat documentar in aceasta lucrare de o calitate grafica remarcabila. Fotografiile Schitului Bosie, ale Manastirii Pestera, Butuceni, Bisericii rupestre „Buna Vestire”, Manastirii Saharna, Bisericii rupestre „Inaltarea Sfintei Cruci”, Manastirii Japca, Manastirii rupestre Tapova sunt adevarate opere de arta vorbind parca de la sine despre frumusetea si salbaticia locurilor binecuvantate de credinta acestor oaze de dumnezeire, ramase straine ochiului vizitatorului, in special al celui din Romania caruia i se adreseaza in mod special aceasta lucrare.

 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions