Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Noiembrie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Cautare
 
Ciclul de reuniuni lunare “Scriitorul si criticii sai” va debuta in aceasta saptamanaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :264
Monday, 13 November 2006
{mosimage}In Sala cu Oglinzi de la sediul central al Uniunii Scriitorilor din Romania va debuta ciclul de reuniuni lunare “Scriitorul si criticii sai”, miercuri, 15 noiembrie, de le ora 17.00.Cel dintii invitat la eveniment este Constantin Toiu. Presedintele USR, Nicolae Manolescu, va rosti cuvantul de deschidere.
Prezintorii evenimentului sunt Luminita Marcu, Eugen Negrici si Alex Stefanescu.
Reuniunile il au ca moderator pe Gabriel Chifu, iar invitatul special este graficianul Ion Barbu.
 
Deschiderea oficiala a Unifest Timisoara 2006PDF Print E-mail
Timisoara, Romania/Romanian Global News
Accesari :305
Monday, 13 November 2006
{mosimage}Liga Studentilor Agrowest din cadrul Universitatii de Stiinte Agricole si de Medicina Veterinara a Banatului din Timisoara, organizeaza deschiderea oficiala a  UNIFEST  Timisoara 2006, care va avea loc, luni, 13 noiembrie, cu incepere de la ora 12.00, in Aula Magna a Universitatii de Stiinte Agricole.Unifest Timisoara 2006 este cel mai mare festival national studentesc din Romania, desfasurat simultan in 12 centre universitare din Romania inclusiv la Timisoara. Festivalul se va desfasura in perioada 13-19 noiembrie 2006.
Deschiderea oficiala  va fi realizata de catre Andreea Ulmean – Campioana mondiala la gimnastica, cu echipa, in anul 2001.
La deschidere vor lua parte partenerii si sponsorii Unifest, Primarul Municipiului Timisoara, Prefectul Judetului Timis, Rectorii Universitatilor din Timisoara.
 
Romania isi va mentine trupele militare in IrakPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :240
Monday, 13 November 2006
{mosimage}Presedintele Traian Basescu a declarat, sambata, 11 noiembrie, ca Romania isi va mentine prezenta militara in Irak pana in momentul in care autoritatile de la Bagdad vor cere retragerea acestora, relateaza AFP.

Seful statului a exclus, pentru moment, retragerea trupelor din Irak, subliniind ca Romania va respecta obligatiile asumate fata de aliatii sai, in 2003.
"Situatia din Irak este diferita de ceea ce vedem, prin intermediul presei, ca se intampla la Bagdad, tara fiind mult mai putin agitata in provincie", a adaugat presedintele Basescu.
Potrivit Hotnews, seful statului a precizat ca aproape o suta de militari ai unitatilor de geniu si 30 de membri ai Politiei militare romane au fost retrasi in ultimele saptamani, cu acordul autoritatilor irakiene.
Presedintele Basescu considera ca "nu este de asteptat o modificare" in Irak, dupa infrangerea suferita de Partidul Republican la alegerile legislative partiale desfasurate, marti, 7 noiembrie, in Statele Unite.
Seful statului a facut aceste aprecieri la Sinaia, in cadrul unei intalniri cu jurnalistii straini acreditati in tara noastra.

foto: patrula romaneasca in Irak

 
„Evolutia ocupatiilor din Romania in perspectiva anului 2010”PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :184
Monday, 13 November 2006
Conferinta nationala cu tema „Evolutia ocupatiilor din Romania in perspectiva anului 2010” va avea loc pe 14 noiembrie, in organizarea Ministerului Muncii si Institului National de Cercetare  Stiintifica in Domeniul Muncii si Protectiei Sociale.Evenimentul va avea loc la Complexul Romexpo, Sala Madgearu si este destinat unei mai bune cunoasteri a realitatii de pe piata muncii din Romania, in special a cunoasterii schimbarilor prezente si viitoare ale structurii sistemului ocupational, studiul are caracter de pionierat la nivel national nu numai  sub aspect stiintifico-metodologic, ci mai ales prin  obiectivele si rezultatele sale.
Conferinta nationala are ca principal scop prezentarea concluziilor si a directiilor de actiune pentru reformarea politicii in domeniul ocuparii si formarii profesionale, asa cum au rezultat din studiul „Evolutia ocupatiilor pe piata fortei de munca din Romania in perspectiva anului 2010”. Studiul a fost realizat in perioada mai - octombrie 2006.
 
Ministerul Mediului infiinteaza Ecocentre in zonele cu risc la inundatiiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :206
Monday, 13 November 2006
Ministerul Mediului a lansat luni, 13 noiembrie, campania-pilot de informare privind Strategia nationala de management al riscului la inundatii, la Centrul cultural UNESCO “Ionel Perlea” din Slobozia.Prin aceasta campanie, Ministerul Mediului urmareste crearea unui comportament adecvat in situatii de urgenta generate de viituri, care sa antreneze comunitatea locala in mecanismele de participare la luarea deciziilor. Comunicarea comunitara in procesul de prevenire, protectie si diminuare a riscului la inundatii se bazeaza, in mare masura, pe dezvoltarea voluntariatului. Conceptul campaniei presupune, in faza pilot, infiintarea a 20 de Ecocentre in mediul rural, in zone cu risc la inundatii.
Functia Ecocentrului este de punct de informare si educare a populatiei din aceste zone, cu scopul pregatirii pentru situatii de risc provocate de  inundatii. In cadrul acestor Ecocentre se vor realiza, impreuna cu membrii comunitatii locale, si simulari ale unor posibile inundatii, pe baza informatiilor diseminate in campania de comunicare.
 
Romanii vor sarbatorii „Ziua aderarii Romaniei la Uniunea Europeana” in fiecare an, la 1 ianuariPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :286
Monday, 13 November 2006
Guvernul a declarat 1 ianuarie „Ziua aderarii Romaniei la Uniunea Europeana” si organizarea, in Bucuresti, in perioada 24 decembrie 2006 - 1 ianuarie 2007 a manifestarilor ocazionate de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Pentru organizarea si desfasurarea manifestarilor, se constituie un Comitet de organizare format din ministrul delegat pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, ministrul Administratiei si Internelor, ministrul Afacerilor Externe, ministrul Culturii si Cultelor, ministrul Finantelor Publice si primarul general al municipiului Bucuresti.
Bugetul municipiului Bucuresti se suplimenteaza cu 11,688 milioane de lei noi pentru finantarea cheltuielilor aferente organizarii si desfasurarii acestor manifestari, din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului.  Gestionarea actiunilor va fi realizata de Primaria Municipiului Bucuresti si de Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului Bucuresti – ARCUB.
 
Traian Basescu: Romania va fi o surpriza placuta pentru UEPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :229
Monday, 13 November 2006
{mosimage}Romania, care va adera la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007, va fi o "surpriza placuta" pentru Europa, a apreciat presedintele Traian Basescu, incercand sa reduca temerile tarilor Uniunii privind un eventual exod de muncitori romani, scrie AFP.
"Romania va fi o surpriza placuta pentru Uniunea Europeana, avand in vedere formidabilul sau potential de dezvoltare", a spus presedintele, la o intalnire cu jurnalistii straini acreditati in Romania.
Seful statului le-a explicat acestora ca Romania a inregistrat o crestere economica medie de 5,5%-6% in ultimii cinci ani si spera sa incheie anul 2006 cu o crestere a PIB de 7,2%.
Pe de alta parte, nivelul investitiilor straine a crescut continuu si a ajuns de la 5,2 miliarde de euro, in 2005, la sapte miliarde de euro in cursul primelor zece luni ale anului 2006.
"In 2007, ne asteptam ca nivelul acestora sa depaseasca zece miliarde de euro in 2007", declarat presedintele, citand, in sprijinul afirmatiilor sale un studiu al Bancii Mondiale care arata o "remarcabila imbunatatire a mediului de afaceri".
"Cu cei 22 de milioane de locuitori, Romania va reprezenta cea de-a saptea piata a Uniunii Europene, avand de mana de lucru calificata", a adaugat seful statului, informeaza Hotnews.
Chiar daca, ultimul raport al Transparency International arata ca un obstacol in atragerea investitiilor straine ramane coruptia, seful statului a precizat ca "numeroase progrese” au fost inregistrate" in lupta impotriva acestui flagel.
Dar "este greu sa ne debarasam de eticheta" de tara corupta, a adaugat el.
Inregistrand intarzieri in domeniul infrastructurii, Bucurestiul spera sa profite de nivelul scazut de indatorare publica pentru a contracta imprumuturi de la Banca Europeana de Investitii (BEI) si de la Banca Mondiala, pentru a lansa ample proiecte de dezvoltare.
"Avem sansa imensa de a putea moderniza infrastructurile, fara a afecta bugetul de stat, contractand credite cu dobanzi atractive", a subliniat presedintele, reamintind ca Romania ar putea beneficia, in perioada 2007-2013, de 32 de miliarde de euro, fonduri din partea Uniunii Europene.
In pofida cifrelor incurajatoare inregistrate in economie, exista inca dificultati privind scoaterea din saracie a unei parti importante a populatiei, a recunoscut Traian Basescu.
"Clasa de mijloc nu este suficient de puternica pentru a deveni un motor al societatii. In sectoare precum constructiile si informatica, asistam la o schimbare de tendinta, odata cu revenirea in tara a unei parti a romanilor care au emigrat si care apreciaza ca isi pot castiga traiul in Romania mai bine", a declarat seful statului.
In acest context, Basescu a criticat decizia "discriminatoare" adoptata de Marea Britanie si Irlanda, de a impune restrictii pe piata muncii cetatenilor romani si bulgari.
"Nu avem nimic de reprosat tarilor din UE care aplica romanilor acelasi tratament pe care l-au aplicat celor zece tari care au aderat la UE in 2004. Dar, cand Marea Britanie si Irlanda impun un tratament diferit, discriminatoriu, credem ca acest lucru este incorect", a declarat Traian Basescu.
"Nu am gasit aceeasi determinare in atitutudinea lor in ceea ce priveste trupele noastre luptand impreuna in Irak, " a mai adaugat Traian Basescu.
 
Reactie a Miscarii Conservatoare, fata de politica anti-romaneasca a guvernului de la ChisinauPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :244
Monday, 13 November 2006
{mosimage}Miscarea Conservatoare condamna atat puterea comunista de la Chisinau, demersurule constante pe care le face aceasta pentru a deznationaliza etnicii romani, cat si inventarea unui “popor moldovenesc”, se arata intr-un comunicat sosit la redactie.

“Ca urmare a politicii de infometare, depopulare si sovietizare a Basarabiei
ca urmare a neutralizarii juridice a populatiei majoritare prin „Conceptia politicii nationale de stat a Republicii Moldova”, care legalizeaza actiunile de deznationalizare a etnicilor romani  prin: impunerea unui biligvism moldo-rus si ruso-moldovenesc; insistenta intr-un mod aberant fara precedent in lume, a teoriei false despre existenta „poporului moldovenesc”, „limbii moldovenesti” si ticalosia de a sustine ca romanii in Basarabia sunt minoritari;
ca urmare a editarii la Chisinau a  Dictionarului moldo-roman, care in mod tendentios este o jignire la adresa Limbii Romane;
ca urmare a atacurilor dure la adresa Romaniei, facute de catre presedintele Vladimir Voronin de la investirea sa in functie si pana in prezent;
ca urmare a  profanarii de-a lungul anilor, a drapelului tricolor - numindu-l „fascistskii flag”(drapel fascist) si a insultei permanente la adresa „ocupatiei fasciste” cu referire la Romania, practicata de Voronin;
ca urmare a falsificarii Istoriei Romanilor si introducerii, abuziv, in scolile din Basarabia a manualelor de istoriei integrata care contin teze de groaza la adresa istoriei poporului roman si incitare la ura impotriva Romaniei si etnicilor romani, majoritari, din Basarabia

Miscarea Conservatoare condamna Partidul Comunist, Guvernul Comunist, Parlamentul de la Chisinau, Presedintele comunist Vladimir Voronin, Ministrul Educatiei, Tineretului si Sportului  Victor Tvircun si cere Statului Roman – Presedintelui si Parlamentului Romaniei – sa reactioneze fata de aceasta stare de fapt.

Miscarea Conservatoare considera ca nationalismul moldovenesc si ura impotriva Romaniei, promovate continuu de catre autoritatile de la Chisinau, nu reprezinta, sub nici o forma, vocea poporului roman din Basarabia.
Politica de depopulare practicata la Chisinau, prin care mai mult de un milion de romani basarabeni, populatia activa, sunt fortati sa plece din Basarabia, reprezinta in mod evident UN GENOCID!
Intreaga clasa politica din Basarabia se face vinovata de Inalta Tradare! De saracire si infometare a batranilor si copiilor! De incopetenta totala in administrarea potentialului teritorial, etnic, social, economic si politic al Basarabiei!
       
Miscarea Conservatoare precizeaza pozitia referitor la manualele de istorie integrata
 
Basarabia este teritoriu rupt din trupul Romaniei si orice tentativa de creare a unei noi identitati nationale pe acest teritoriu, este sortita esecului.
 
In mod individual sau institutional Romania trebuie sa sprijine romanii din Basarabia si de pretutindeni. La fel si romanii, oriunde s-ar afla in lume, sunt obligati sa sprijine in mod permanent si firesc – Romania!

Cerem autoritatilor romane sa se implice imediat in apararea Istoriei Romanilor, dincolo de Prut si sa ceara explicatie Ministerului Invatamantului din Republica Moldova in legatura cu continutul xenofob al manualelor de istorie integrata.

Miscarea Conservatoare se solidarizeaza cu Asociatia Istoricilor din Moldova si cere retragerea imediata a manualelor de istorie integrata din scoli precum si incetarea propagandei anti-romanesti in Basarabia.”

       
                           Cancelaria Miscarii Conservatoare
                                Mugur Vasiliu”

 
Europarlamentarul roman din Rada de la Kiev, Ion Popescu, apara la Paris pe romanii timoceniPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :250
Monday, 13 November 2006
{mosimage}Saptamana trecuta la sedinta ordinara a Comisiei juridice a AP a Consiliului Europei, care a avut loc la Paris, a  fost adoptat procesul verbal al sedintei anterioare a Comisiei prin care, printre altele, a fost intarita si candidatura Dr. Ion POPESCU (foto) (Parlamentul Ucrainei, cota Partidului Regiunilor), in calitate de membru al subcomisiei minoritatilor nationale a acestei comisii a AP CE (candidatura deputatului roman din Rada de la Kiev fiind propusa de catre Boris Cilevics distins aparator al drepturilor minoritatilor din Europa si deputat in parlamenmtul de la Riga).Prezent la aceasta sedinta, dl Ion POPESCU, printre altele, a insistat ca raportorul comisiei privind situatia minoritatilor din Voivodina si Serbia, Jurgen Herrmann (Germania), sa faca o vizita de informare nu numai la Novi Sad si Belgrad, dar sa viziteze si Timocul, unde populatia romanofona ce se autoidentifica ca "rumani" si numita de sarbi "vlahi",  pana nu demult (in comparatie cu minoritatile din Voivodina) era lipsita nu numai de posibilitatea de a fi instriuita in limba marterna, de a avea biserici si alte institutii nationale, dar nici nu se putea folosi de drepturile rescunoscute in Europa pentru minoritatile nationale.
Ion POPESCU i-a informat pe membrii comisiei despre discutiile avute la  13-14 octombrie a.c. la Bucuresti cu liderii romanilor din Voivodina (Ion Cismas) si cei din Timoc (Petrag Balasevici) cerand ca in viziunea Comisiei juridice a CE si a raportorilor ei sa apara si problema necesitatii reprezentarii garantate a celor doua comunitati romanesti din Serbia si Voivodina in parlamentul din Belgrad - ca o urmare a adoptarii noii Constitutii sarbe.
Este de remarcat, ca la momentul discutiei referitor la situatia minoritatilor si, respectiv, a romanilor din Serbia, in sala de sedinte dintre toti membrii comisiei de origine romana a Comisiei, prezent ramasese doar reprezentantul romanilor din Ucraina – europarlamentarii din Romania, dupa discutarea situatiei minoritatilor din Letonia si pauza de pranz, au parasit sedinta!!!
Dezinteresul europarlamentarilor din Romania fata de situatia disperarata a minoritatilor romanesti din jurul frontierelor si Balcani demostreaza calitatea mai mult decat indoielnica a celor trimisi sa apere interesele romanesti la AP a Consiliului Europei.
Membrii comisiei juridice ai AP CE din partea Romaniei sunt europarlamentarii Adrian Severin, Gheorghi Frunda, Adrian Paunescu si Rodica Stanoiu.
 
5,9% din afacerile non UE din Milano sunt romanesti, iar romanii au 2000 de firme la RomaPDF Print E-mail
Milano, Italia/Romanian Global News
Accesari :226
Monday, 13 November 2006
Conform agentiei italiene AGI , circa 6% dintre afacerile desfasurate in Milano de cetateni din afara Uniunii Europene apartin romanilor.Comunitatea romaneasca este a patra cea mai raspindita nationalitate in comunitatea oamenilor de afaceri din Milano, 5,9% dintre oamenii de afaceri straini din acest oras apartinand acesteia. Romanii constituie asadar cel mai bine reprezentata comunitate europeana printre oamenii de afaceri din Milano. Iar acesta nu este singurul exemplu: potrivit unor statistici italiene, romanii conduc detasat in topul strainilor patroni din Roma, cu 2.000 de firme inregistrate in capitala Italiei, fiind chiar si inaintea chinezilor. In Italia muncesc legal peste 300.000 de romani, insa numarul real al celor aflati la munca este de peste un milion.
 
Biserica rusa din Moldova – complice al regimului SmirnovPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :341
Monday, 13 November 2006
{mosimage}In una dintre ultimele editii, ziarul Comersant Plus, care este editat la Chisinau si suspectat, nu fara temei, ca ar face politica regimului separatist de la Tiraspol, ii ataca pe preotii care recent au trecut de la Mitropolia Moldovei la Mitropolia Basarabiei. Preotii sunt etichetati „niste razvratiti”, iar Mitropolia - „asa-zisa Mitropolie a Basarabiei”.

Referindu-se la scandalul de la Ungheni, ziarul scrie: „Aceasta istorie ar fi putut, in general, sa nu aiba loc, daca mult laudata Curte Europeana (a Drepturilor Omului de la Strasbourg – n.n.) nu ar fi adoptat hotararea privind necesitatea inregistrarii in Republica Moldova a schismaticii Mitropolii a Basarabiei, iar presedintele Voronin nu ar fi aprobat indeplinirea deciziei pretinsei instante”. Tot in acest ziar, episcopul de Tiraspol si Dubasari al Mitropliei Moldovei, Isutinian (Victor Ovcinicov), ia apararea proaspatului episcop de Ungheni, Nisporeni si Calarasi - Petru Musteata. Victor Ovcinicov pretinde ca Petru Musteata ar fi un om moral, iar preotii care nu vor sa se afle sub ascultarea lui ar ignora cu premeditare canoanele bisericesti. Ovcinicov spune ca decizia preotilor din Ungheni de a adera la Mitropolia Basarabiei ar „ tensiona artificiala situatia, ar fi un santaj ordinar care contrazice interesele mitropoliei si unitatea bisericeasca”. In final, ziarul precizeaza ca Mitropolia Moldovei din cadrul Patriarhiei Ruse si conducerea Republicii Moldova sunt legate printr-o stransa colaborare.
Acest material din Comersant Plus confirma faptul ca numirea lui Petru Musteata in calitate de episcop nu este un rezultat doar al combinatiilor financiare din cadrul Patriarhiei Ruse. Toata lumea stie ca episcopul de Tiraspol si Dubasari al Mitropoliei Moldovei, Victor Ovcinicov, este ofiter in grad de colonel al serviciilor speciale ruse. Victor Ovcinicov este un aparator fervent al regimului separatist de la Tiraspol, el fiind in permanenta langa Smirnov, ori de cate ori liderul separatist apare in public. Si iata ca episcopul-colonel Victor Ovcinicov il sustine pe episcopul Petru Musteata. Asa cum il sustine si mitropolitul Moldovei, Vladimir, despre care presa a scris ca tot grad de colonel ar avea, afirmatie pe care mitropolitul nu s-a grabit sa o dezminta. S-ar putea ca persoane importante de la Moscova sa vrea cu tot dinadinsul ca acest Petru Musteata sa fie instalat in scaunul de episcop de Ungheni, Nisporeni si Calarasi.
 
Serviciile speciale ruse pe axa bisericeasca Moscova-Tiraspol-Chisinau
 Pana aici toate sunt clare. Nimic de-a mirarii. Biserica rusa, inclusiv si structura ei locala – Mitropolia Moldovei, de mai bine de jumatate de secol este o unealta a serviciilor speciale ruse. Interesul acestor servicii este mentinerea enclavei transnistrene si Patriarhia Rusa contribuie la acest lucru cum stie mai bine. A ajuns pana a acorda liderilor separatisti si a accepta sa primeasca de la ei ordine si medalii.
Nedumerirea mea este alta si anume: de ce autoritatile moldovene sustin fatis Mitropolia Moldovei, care sprijina la fel de deschis separatismul transnistrean si care submineaza integritatea statului nostru? De ce, vorba ziaristului de la Comersant Plus, „Mitropolia Moldovei din cadrul Patriarhiei Ruse si conducerea Republicii Moldova sunt legate printr-o stransa colaborare”? Colonelul Victor Ovcinicov este membru al consiliului eparhial al Mitropoliei Moldovei. Se pare ca este chiar cel mai de vaza episcop, daca e sa judecam dupa ordinea in care sunt prezentati episcopii pe site-ul oficial al mitropoliei. De ce mitropolitul Vladimir il acepta pe Ovcinicov in calitate de membru al Sinodului Mitropoliei Moldovei, daca acesta este un complice al regimului de la Tiraspol, pe care presedintele Voronin l-a numit „criminal” si „banditesc”? Dar, daca il accepta, nu inseamna oare ca si mitropolitul Vladimir este tot un complice al regimului separatist al lui Igor Smirnov?
Asta este intrebarea: de ce autoritatile moldovene permit serviciilor speciale ruse sa actioneze nestingherit pe axa bisericeasca Moscova-Tiraspol-Chisinau?

Mitropolia Basarabiei – testul de europenitate
Atitudinea autoritatilor moldovene este si mai inexplicabila atunci cand persecuta Mitropolia Basarabiei in beneficiul Mitropoliei Moldovei, stiindu-se bine faptul ca enoriasii si clericii Mitropoliei Basarabiei nu au conspirat si nu au actionat niciodata impotriva statului Republica Moldova!
Cred ca, de acum incolo, autoritatile moldovene ar trebuie sa fie mult mai atente pe aceasta zona. Mitropolia Basarabiei este parte componenta sufragana a Patriarhiei Romane. La unu ianuarie 2007, Romania va adera la Uniunea Europeana si toate institutiile de peste Prut, inclusiv Biserica Ortodoxa Romana, vor deveni institutii din cuprinsul Uniunii Europene. Astfel, dupa unu ianuarie 2007, Mitropolia Basarabiei va fi in Republica Moldova cea mai reprezentativa structura confesionala in comuniune cu un Sfant Sinod din cuprinsul Uniunii Europene. Mitropolia Basarabiei poate deveni un factor important al, deocamdata, ipoteticei noastre aderari la Uniunea Europeana. Si, in mod sigur, felul in care autoritatile moldovene vor trata Mitropolia Basarabiei va fi un indiciu clar al compatibilitatii lor cu structurile din cadrul UE

Sergiu Praporscic (foto), Flux

 
Istoricii basarabeni cer inca odata retragerea manualelor de istorie integrataPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :222
Monday, 13 November 2006
In cadrul mitingului de protest organizat joi de Asociatia Istoricilor, in scuarul Operei Nationale de la Chisinau, mai multi istorici au contestat componenta comisiei create recent de catre Academia de Stiinte si Ministerul Educatiei pentru efectuarea unor expertize stiintifice a manualelor de istorie integrata, introduse in scoli incepand din luna septembrie anul curent.

Ministerul Educatiei a dat indicatii sa fie elaborate manuale de limba moldoveneasca
Presedintele asociatiei, Gheorghe Palade, a spus ca scopul acestei comisii e de a fi un paravan pentru pastrarea in scoli a noilor manuale de istorie integrata, pline de falsuri istorice si de teze staliniste. Palade a precizat ca, in plus, Ministerul Educatiei a dat indicatii sa fie elaborate manuale de limba moldoveneasca. „Prin noile manuale de istorie integrata se impune falsificarea istoriei, o manipulare ideologica a istoriei, se promoveaza teze staliniste, separatismul spiritual, xenofobia si antiromanismul. Comisia de la ASM este orientata sa acopere politica daunatoare din invatamantul istoric”, a spus Palade. La randul sau, istoricul Anatol Petrencu a spus ca aceste manuale nu pot fi corectate, ele trebuie sa fie retrase din invatamant, facand apel catre istorici sa nu elaboreze avizele solicitate de comisia de la ASM.
 
„Cursul integrat de istorie nu corespunde rigorilor europene si trebuie scos din scoli”
Unul din membrii comisiei, care s-a retras din start din componenta acesteia, istoricul Pavel Parasca, profesor universitar, a mentionat ca autorii noului curs integrat de istorie au folosit frazeologia europeana ca paravan. Potrivit lui, cursul de istorie integrata, ca si cel de Istoria Moldovei, impus acum cativa ani, are aceleasi scopuri – de a ne indeparta de constiinta istorica de apartenenta la poporul roman. „Cursul integrat de istorie nu corespunde rigorilor europene si trebuie scos din scoli. Aceasta initiativa are menirea de a indobitoci generatia tanara, pentru a putea fi manipulata mai usor”, a mai spus Pavel Parasca. Desi initial Asociatia Istoricilor a cerut Primariei sa autorizeze actiunile de pichetare a Guvernului si Ministerului Educatiei, in zilele de 7, 8, 9 noiembrie, acest lucru nu le-a fost permis. In schimb, istoricii au obtinut autorizarea mitingului din scuarul Operei Nationale. In rezolutia adoptata la mitingul de protest, ei au cerut retragerea din scoli a manualelor de istorie integrata, tragerea la raspundere a functionarilor care au introdus cursul de istorie integrata, incetarea actiunilor de intimidare a profesorilor si elevilor care nu accepta noile manuale de istorie etc.
La miting au participat profesori de istorie, studenti si elevi din mai multe institutii de invatamant din municipiul Chisinau. Protestatarii purtau pancarde cu inscriptiile: „Jos dictatul comunist”, „Respingem istoria sovietizata”, „Jos dictatul din invatamant”, „Nu – istoriei falsificate” etc. Elevii si studentii care au vorbit in fata protestatarilor au declarat ca nu vor accepta acest curs de pseudo-istorie, nici noile manuale care sunt pline de falsuri.


A aparut de sub tipar si manualul de istorie integrata pentru clasa a XII-a
In timpul mitingului de protest, Ion Bargan, elev in clasa a XI-a la liceul „Mihai Viteazul” din capitala, a declarat ca zilele acestea au aparut si manualele de istorie integrata pentru clasa a XII-a, demonstrand un manual, aparut la editura „Cartea Moldovei”, cu aceiasi autori ca si pentru clasa a IX-a, criticat dur de catre istorici.
„Ce vor face, in special, elevii de la sate, care nu au acces la alta literatura? Sa reaprindem candela constiintei nationale, doar asa cei care vor veni dupa noi vor intelege ca am tinut la ei”, a spus Ion Bargan. Despre Actul Unirii din 1918, in manual se reafirma, ca si in cel de clasa a IX-a, ca Romania a ocupat Basarabia si a omorat mii de basarabeni. In acest manual, se vorbeste masiv despre deportarile evreilor din Romania si practic se trec sub tacere deportarile in Siberia si Cazahstan, unde au murit zeci de mii de basarabeni.
 
Solicitat de FLUX, profesorul de istorie Igor Bucataru, de la Colegiul Politehnic, care a vazut acest manual, a spus ca este unul de propaganda, scris pe hartie de calitate, cu poze viu colorate, ale mai multor dictatori – Lenin, Iosif Stalin, Nicolae Ceausescu etc. Potrivit lui Igor Bucataru, temele sunt prezentate haotic, nu exista o conceptie clara, sunt prezentate fotografii care nu corespund temelor propuse etc. „In cea mai mare parte, sunt continuate ideile exprimate in manualul pentru clasa a IX-a. Manualul abunda in poze, in loc sa fie prezentate documente. Are si o doza de rautate, mesajul e foarte dur si nu sunt prezentate opinii diferite”, a spus Igor Bucataru. Trezeste intrebari si faptul ca acest manual pentru clasa a XII-a a aparut intr-un tiraj de 12 mii de exemplare (este clar din start ca nu va acoperi necesarul de elevi), in timp ce toate celelalte manuale au aparut in tiraje de 45 mii de exemplare.

Aceleasi acuzatii impotriva Republicii Moldova, in problema Transnistriei
Autorii acestui manual sunt Sergiu Nazaria, Alexandru Roman, Mihai Spranceana, Ludmila Barbus, Sergiu Albu-Machedon si Anton Dumbrava. Ca si manualul de clasa a IX-a, in cel pentru clasa a XII-a (la pag.104) sunt reluate acuzatiile impotriva Republicii Moldova, care in conflictul cu Transnistria, din anul 1992, „a recurs la forta”. La pag.98, este prezentat un citat din „politicianul si istoricul Victor Stepaniuc”, care afirma ca, „in 1940, Uniunea Sovietica a eliberat Moldova”. De asemenea, la pag.79, in manual este prezentat un citat al unui deputat basarabean, in care acesta afirma ca dupa 1918 in Basarabia a fost instaurat „un regim atat de dur, cum nici intr-un colt al Africii nu gasesti”.

 
“De ce nu vor autoritatile romane sa sprijine Muzeul de arta populara romana din SUA?”PDF Print E-mail
Philadelphia, SUA/Romanian Global News
Accesari :283
Monday, 13 November 2006
{mosimage}“Ma numesc Thea Buica si va scriu in calitate de participanta la un program de Internship organizat de Muzeul Roman din Philadelphia. Trebuie sa va marturisesc ca pana acum cateva luni, nici nu stiam de existenta acestui muzeu.Cu atat mai mare a fost surpriza mea, cand am ajuns aici si am vazut incredibila colectie de arta populara care se afla in patrimoniul muzeului.  Deasemenea am aflat de la Doamna Rodica Perciali de faptul ca autoritatile romane nu vor sa sprijine Muzeul, lucru care mi se pare de neconceput. Oare sa amintesc celebrul precedent al lui Brancusi? Tara noastra este infinit mai saraca, iar eu am platit o suma care in tara ar parea risipa curata, pe un bilet de intrare la Philadelphia Art Museum, unde intr-o galerie speciala, cu lumina slaba de protectie, cateva dintre cele mai renumite lucrari ale lui Brancusi incanta ochiul vizitatorilor.
Inutil sa va spun ca toti cei care se opreau si le admirau, habar n-aveu si nici nu parea sa le pese ca Brancusi a fost roman. Noi am pierdut. Si a pierdut ceva din stralucire si Brancusi, caci scoase din contextul artei si culturii populare romanesti, remarcabilele sale opere nu pot oglindi filonul artistic al caror quintesenta o reprezinta.
Cine a castigat? A castigat cel care a stiut sa aprecieze arta macar atat cat sa fie dispus s-o
intretina.
Nu inteleg de ce autoritatile romane nu vor sa sprijine Muzeul. Nu inteleg de ce noi, cei din Romania, nu stim ca avem un Muzeu aici. Stiti, nu chiar toate natiile ajung sa aiba muzee de arta populara in U.S.A.
Acum stau si ma intreb, oare mai avem muzee si altundeva prin lumea asta si noi nici macar nu stim? Pentru noi nu ar trebui sa fie o chestie de gust, daca ne place, sau daca stim sa apreciem arta populara romaneasca. In primul rand ar trebui sa fie un act de mandrie nationala acest muzeu in centrul Philadelphiei care ar putea deveni cartea de vizita a comunitatii romanesti.
Inainte ma gandeam cat de cenusie si lipsita de speranta este viata in Romania. De cand sunt aici, ma gandesc ce cumplit este sa fii singur, departe de tara. Nu as putea sa nu inteleg ca prins de ritmul innebunitor al vietii americane, romanii nu mai au timp si nu-si mai permit luxul de a fi romani.  Si cu toate acestea poate ca cititorii dumneavoastra ar dori sa stie despre existenta muzeului, poate unii dintre cititoarii dumneavoastra, in trecere prin Philadelphia s-ar opri la muzeu, si poate altii ar fi destul miscati incat sa ne dea o mana de ajutor, sau macar sa ne scrie un mesaj acum in prag de sarbatori. “
Thea Cecilia Buica, Philadelphia
 
Diplomati ai OSCE in vizita in BasarabiaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :195
Monday, 13 November 2006
{mosimage}Un grup numeros de diplomati ai Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) de rang inalt efectueaza, intre 10 si 13 noiembrie, o vizita in Basarabia, informeaza Agentia DECA-press.Grupul este format dintr-un numar de peste 30 de sefi ai delegatiilor din cadrul OSCE, incluzand Ambasadori din partea Presedintiei belgiene in exercitiu a OSCE, Presedintiei finlandeze a Uniunii Europene, Rusiei si SUA. Diplomatii viziteaza Chisinaul la invitatia ministerului moldovean de Externe.
In cadrul vizitei, inaltii diplomati se documenteaza din prima sursa despre situatia din Moldova si, in mod special, vizavi de problema transnistreana. Oficialii OSCE se vor intretine cu oficialitati ale R. Moldova si cu reprezentanti ai fractiunilor parlamentare. La fel, este programata si o intrevedere cu administratia regiunii transnistrene.
Diplomatii vor efectua o vizita de documentare in Zona de Securitate si vor avea o intrevedere cu seful Misiunii UE de Asistenta la Frontiera, generalul Ferenc Banfi.
Misiunea OSCE in Moldova precizeaza ca o vizita a unui grup numeros de oficiali ai Organizatiei a avut loc la Chisinau in iunie 2004.
 
ONG-urile basarabene pot colabora cu Prefectura IasiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :799
Monday, 13 November 2006
Un reprezentant al Prefecturii Iasi a declarat in cadrul unei intalnirii iesene cu membrii Hyde Park ca institutia pe care o reprezinta este interesata sa colaboreze cu organizatii non-guvernamentale de peste Prut.In urma unei discutii dintre reprezentantul Prefecturii si un membru Hyde Park a reiesit faptul ca institutia ieseana nu poseda in baza sa de date cu organizatii locale informatii despre asociatii de peste Prut, cu care, insa, unii din Iasi ar vrea sa initieze colaborari. Prefectura si asociatia basarabeana au convenit sa faca schimb de astfel de informatii: ei au trmis lista cu contacte de la cei pe care ii cunosc ei, iar basarabenii le vor trimite primul formular completat cu datele Hyde Park, informeaza ONG-ul de la Chisinau. In plus, s-au angajat sa anunte pe canalele lor despre noua preocupare a prefecturii Iasi - contacte in Republica Moldova - si impreuna vor contribui la completarea unei noi liste cu ong-uri basarabene dispuse si interesate de colaborare panromaneasca.
Asociatia Hyde Park mai anunta ca cine reprezinta ori face parte dintr-o asociatie basarabeana si are acces la internet poate intra direct pe situl oficial al Prefecturii Iasi, www.prefecturaiasi.ro, pentru a extrage formularul de evidenta. Tot acolo se afla si instrumentele de comunicare nemediata cu reprezentantii din Iasi ai Guvernului Romaniei. O alta metoda este aceea de a scrie la Hyde Park, pe adresa: Oficiul postal 2000, casuta postala 1, ca aceasta sa ii transmita Prefecturii datele organizatiei respective.
 
In dar de la Constantinopol, o scoala pentru copiii din MacarestiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :242
Monday, 13 November 2006
La 11 noiembrie in satul Macaresti, raionul Ungheni, a avut loc lansarea proiectului de constructie a unei noi scoli pentru 360 de elevi.
 Noua institutie de invatamant este o donatie din partea Sfintiei Sale Patriarhul Ecumenic Bartholomeuj de la Constantinopol. De implementarea proiectului se va ocupa organizatia neguvernamentala „Oecumenica”. La lansarea proiectului vor participa reprezentanti ai Guvernului de la Chisinau, ai administra’iei publice locale, precum si locuitorii satului Macaresti.
„Aceasta institutie de invatamant este prevazuta pentru o comuna. Aici vor studia mai multi elevi din satele din imprejurimi. Pana acum in Macaresti a existat o scoala, dar nu avea o capacitate prea mare”, ne-a informat Adrian Bejenaru, reprezentantul ONG „Oecumenica”.
 
Specialisti din Carolina de Nord (SUA) vor vaccina copii basarabeniPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :247
Monday, 13 November 2006
In perioada 13 - 18 noiembrie, circa 6,2 mii de copii din Moldova vor vaccinati si tratati dentar de catre 4 experti ai Armatei Nationale a statului Carolina de Nord (SUA) si 2 profesori ai Universitatii din acest stat, specializata in boli dentare, scrie revista americana on-line "Guard Experience" (www.gxonline.com).Agentia INFOTAG transmite cu referire la publicatie ca Tim Mauldin, seful grupului, sustine ca copii din Moldova au foarte putin acces la ingrijiri medicale, iar medicii vor acorda acestor copii "sansa de a incepe o viata sanatoasa". Delegatia americana va face tratament dentar cu fluor la copii din 32 de orfelinate, dar si scoli primare din Moldova. Cca 2,050 copii vor primi vaccine impotriva varicelei, iar 1,5 mii - impotriva hepatitei A. Proiectul a fost lansat de catre Comandamentul SUA pentru Asistenta Umanitara si Civica a Oficiul de relatii bilaterale al Ambasadei SUA in Moldova.
 
Restrictii pe piata muncii UEPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :319
Monday, 13 November 2006
{mosimage}Conform prevederilor Tratatului de aderare a Romaniei (si Bulgariei) la Uniunea Europeana, statele membre au posibilitatea sa aplice restrictii fortei de munca din Romania si Bulgaria conform schemei “2+3+2”.Aceasta presupune ca dupa 2, 3, respectiv 2 ani, masurile de limitare a accesului vor fi reevaluate. Decizia privind utilizarea/prelungirea restrictiilor revine, in mod exclusiv, statelor membre si nu Uniunii Europene, informeaza MAE. 
Pana in data de 2 noiembrie 2006, Finlanda, Estonia si Slovacia au anuntat oficial decizia de a deschide pietele de munca, Marea Britanie, Irlanda si Germania au luat decizia de a restrictiona accesul muncitorilor romani (si bulgari).
Guvernul Spaniei nu a adoptat inca o hotarare definitiva. Subiectul se afla in dezbatere cu partenerii sociali (sindicate si patronate). Spania a impus noilor state membre, in 2004, restrictii in primii doi ani de la aderare. Republica Ceha a spus ca pozitia sa oficiala va fi facuta publica cel mai tarziu in decembrie.
Deciziile de limitare a circulatiei muncitorilor romani nu afecteaza statutul cetatenilor romani in Uniunea Europeana. Romanii se bucura deja de dreptul de a circula liber in spatiul UE, iar de la 1 ianuarie 2007, se va ridica obligativitatea vizelor si pentru Marea Britanie. Nu trebuie confundata libera circulatie a fortei de munca cu libera circulatie a persoanelor. Cetatenii romani vor putea lucra in orice stat membru al Uniunii peste maxim 7 ani.
 
Cum au sarbatorit romanii din Valencia Sarbatoarea Sfintilor Arhangheli Mihail si GavrilPDF Print E-mail
Valencia, Spania/Romanian Global News
Accesari :297
Monday, 13 November 2006
Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril din Valencia patrimoniu si mesager cultural romanesc, contribuie la transmiterea unei imagini pozitive a comunitatii romanesti in Valencia.
Calendarul crestin ortodox marcheaza in fiecare an pe data de 8 noiembrie "Sarbatoarea ingerilor" ziua Sfintilor Mihail si Gavril.Inca din secolul al cincilea, biserica a inceput sa sarbatoreasca aceasta zi de mare sarbatoare pentru credinciosii din intreaga lume. Cuvantul arhangheli provine din grecescul "anghelos" care tradus inseamna "inger" iar sensul lui este de "vestitor" sau "trimis". Cu prilejul acestei sarbatori, toti romanii ce poarta numele celor doi Sfinti Arhangheli isi serbeaza ziua onomastica. Jandarmeria Romana se imbraca si ea de sarbatoare cinstind pe cei doi arhangheli care sunt patronii spirituali ai acesteia.
Aici, departe de locurile natale, departe de cei dragi, sarbatorile sunt incarcate de sentimente, cresc in intensitate si fiecare simte  nevoia de a nu fi singur, sa simta o strangere de mana, o imbratisare sincera, un cuvant de alinare...
Valencia este locul unde romanii s-au strans in jurul parintelui paroh Dumitru-Daniel Toadere pentru ca impreuna sa sarbatoreasca hramul Bisericii Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril.
Biserica a devenit neancapatoare. Vocea grava si melodioasa in acelasi timp al parintelui Daniel, se auzea pana departe in strada, unde multimea celor veniti, intr-o tacere respecuoasa, asculta slujba. Se putea citii pe fetele tuturor linistea si pacea interioara.
Preotul Dumitru-Daniel Toadere a reusit ca in aceasta zi sa stranga in jurul sau un numar de peste 400 de persoane din dorinta de a trai ziua Sfintilor Arhangheli ca o sarbatoare a tuturor romanilor din Valencia pentru ca fiecare sa inteleaga ca si departe de tara omul sfinteste locul.
Felicitari parintelui Daniel si tuturor acelor buni crestini si adevarati romani care, stransi in jurul lui, au demonstrat  celor care treceau intamplator, ca romanii sunt uniti, respectuosi, crestini cu multa dragoste si bunatate sufleteasca.
Efortul fizic si material depus de preot si de membrii permanenti al parohiei demn de luat in seama, poate oferii de exemplu tuturor. Pentru aceasta sarbatoare s-au pregatit peste 1500 de sarmale, 700 de carnati, colaci, etc... Toate acestea au fost impartite celor prezenti.
Biserica Ortodoxa Sfintii Argangheli Mihail si Gavril este astfel, locul unde  romanii isi pot exprima identitatea, acest patrimoniu cultural romanesc pe care fiecare roman il poarta cu sine oriunde s-ar afla.
La fel de important este rolul  acestei parohii in dorinta de promovare a unei imagini pozitive a Romaniei si a intereselor statului roman in spatiul european.
Familia, biserica, scolile in limba romana, asociatiile culturale – sunt mijloacele  prin care  copiii romanilor nascuti in Spania pot  mentine legatura cu  traditiile, cultura, spiritul romanesc si contribuie la pastrarea acestui patrimoniu inestimabil.
Adriana Vidroiu Stanca, Valencia
 
Sectii de limba romana in bibliotecile italienePDF Print E-mail
Torino, Italia/Romanian Global News
Accesari :300
Monday, 13 November 2006
{mosimage}Bibliotecile orasenesti din Torino au cumparat carti in limba romana. Pasionatii de lectura au acum la dispozitie aproximativ 170 de titluri scoase la Editura Polirom, avand atat autori clasici, cat si moderni, straini si romani. Abonamentele la bibliotecile orasenesti sunt gratuite, pentru imprumutarea cartilor fiind suficient un document de identitate valabil, informeaza site-ul primariei din Torino, informeaza Actualitatea Romaneasca. Cartile se gasesc deja in rafturile a 11 biblioteci civice (Biblioteca Civica Centrale, Cascina Marchesa, Luigi Carluccio (Pozzo Strada), Alberto Geisser (Parco Michelotti), Falchera, Regio Parco, Dina Rebaudengo (Aurora), Cesare Pavese, Francesco Cognasso (Lucento), Bonhoeffer (Lingotto), A. Passerin d’Entrèves (Cascina Giajone). Mai mult, in colaborare cu Biroul pentru straini si nomazi ai Primariei din Torino, va fi asigurata prezenta mediatorilor interculturali in biblioteci. Astfel, ei vor fi prezenti la Biblioteca Civica F. Cognasso - corso Cincinnato, 115 - tel. 011/4438526, vinerea de la 17.00 la 19.00; Biblioteca Civica Falchera, piazza Falchera, 9 - tel. 011/2621659, joia de la 10.00 la 12.00; Biblioteca Civica C. Pavese, via Candiolo, 79 - tel. 011/4437080, miercurea de la 17.30 la 19.30; Biblioteca Civica D. Rebaudengo, corso Vercelli, 15, telefon: 011/4435790, vinerea de la 15.30 la 17.30. Informatii suplimentare se pot obtine de la biblioteca oraseneasca centrala, situata pe via della Cittadella nr. 5, telefon: 011/4429812 sau la Biroul pentru Comunicare si Promovare, telefon: 011/4429854. Tot in cadrul bibliotecii Elsa Morante, din Ostia, Roma, au fost organizate inca din toamna anului trecut trei sectiuni: in limba romana, albaneza si poloneza, care contin 550 de volume, obtinute din donatii private sau colaborari cu institutele culturale, fundatii si edituri din cele trei tari. Cei patru mii de imigranti romani, polonezi si albanezi existenti in Ostia fac din aceasta regiune un “laborator” ideal pentru integrarea diverselor culturi. “Proiectul est-european constituie un pas semnificativ pentru dezvoltarea serviciilor multiculturale dedicate strainilor, pentru un dialog si un schimb tot mai eficace intre diversele culturi care traiesc in orasul nostru”, cred autoritatile din Roma, citate de Romanian Global News. Dupa incheierea acestei prime faze experimentale, colectiile vor fi imbogatite, fiind in plan chiar si deschiderea unei sectiuni in limba araba. Mai mult decat atat, initiativa va fi aplicata si in alte biblioteci romane. Urmatoarea natiune care va fi implicata in proiect va fi cea chineza, in bibliotecile din Testaccio si San Lorenzo, din cartierele limitrofe ale capitalei Italiei, unde comunitatea chineza este cea mai numeroasa.
 
Romanii au capatat la Santarem experienta in atragerea fondurilor comunitarePDF Print E-mail
Santarem, Portugalia/Romanian Global News
Accesari :216
Monday, 13 November 2006
Sanatatea si invatamantul superior sunt doua dintre domeniile in care vor coopera, de acum incolo, judetul Dambovita din Romania si regiunea Santarem din Portugalia.O delegatie a Consiliului Judetean al judetului Dambovita care a vizitat, timp de o saptamana, regiunea Santarem din Portugalia, se va intoarce in tara cu cunostinte mult mai bune in ce priveste atragerea de fonduri comunitare. Dupa cele declarate de membrii delegatiei, experienta portugheza in acest domeniu e mai mult decat relevanta. „Ne intoarcem acasa cu cunostinte mult mai ample”, a subliniat presedintele Consiliului Judetean Dambovita, Gheorghe Ana, la receptia oferita de gazde, duminica seara, la Casa dos Patudos din Alpiarça.
Din comisia romaneasca, care are un acord de cooperare cu diverse institutii din regiunea Santarem, au facut parte si experti care au vizitat localitatile Leziria do Tejo si do Medio Tejo si au discutat cu membrii ai Comisiei de Coordonare si Dezvoltare Regionala din Lisabona si din Vale do Tejo. Membrii delegatiei romanesti au aflat de la oficialitatile portugheze cum trebuie folosite fondurile comunitare si cum trebuie procedat pentru a intra in posesia acestora.
Pentru presedintele C.J. Dambovita, Gheorghe Ana, ajutorul obtinut in aceste zile – in care delegatia compusa din 52 de persoane a vizitat regiunea Santarem – semnifica „un impuls pentru a consolida prietenia si colaborarea dintre cele doua regiuni”. In ce priveste importanta cooperarii la nivel de sanatate, Gheorghe Ana a declarat ca „ deja vrem sa facem o reforma in acest domeniu si trebuie sa facem schimb de idei”.
Guvernatorul civil din Santarem, Paulo Fonseca, a spus ca, nu peste mult timp, un colectiv de cadre medicale din spitalele din Santarem si Medio Tejo (Abrantes, Torres Novos si Tomar) vor vizita spitalele din judetul Dambovita.
Si la nivel de educatie cele doua parti au stabilit o reuniune la nivel de universitati, pentru un schimb de experienta. Paulo Fonseca a mai aratat ca aceasta colaborare ar putea sa aiba si alte avantaje: firmele din Santarem vor participa la licitatiile publice ce vor avea loc in judetul Dambovita, echipa de fotbal din Targoviste va participa la turneul international din Vale do Tejo iar o serie de interpreti de muzica fado vor evolua pe scenele romanesti.
Un material de Florin Constantin pentru Romanian Global News© 
 
Magazin romanesc deschis la CastiglionePDF Print E-mail
Castiglione, Spania/Romanian Global News
Accesari :231
Monday, 13 November 2006
Un nou magazin romanesc a fost deschis in Italia, la Castiglione, in Provincia Mantova. Magazinul “Miorita” a fost inaugurat oficial pe 28 octombrie, iar proprietarii s-au declarat multumiti de cum a debutat bussines-ul lor. In prima zi, s-au practicat preturi promotionale si au avut loc degustari de produse romanesti. Potrivit Actualitatea Romaneasca, primii cumparatori au avut parte de un tratament cu totul si cu totul special, fiind serviti de unul dintre proprietari. Pana acum, daca aveau pofta de mici sau de un vin bun de acasa, romanii din zona erau nevoiti sa bata drumul pana la Milano sau la Torino, unde exista de mai mult timp magazine romanesti. Acum, ei economisesc bani pentru carburanti si taxele de autostrada, pentru ca au tot ceea ce isi doresc “la poarta casei”. Peste 50 de produse romanesti ii asteapta in galantere si pe rafturile din magazin, de la pastrama, parizer, cabanos, salam, carnati si ciolan afumat pana la branza, cascaval afumat, pate vegetal, conserve din peste, icre, varza murata, castraveti si gogonele. Daca va e dor de o ciorba de perisoare, de aici puteti cumpara bors, pasta de tomate, vegeta si smantana. Si cum de pe masa nu poate lipsi un vin bun, magazinul romanesc “Miorita” va pune la dispozitie o gama diversa de vinuri romanesti. Daca nu va place vinul, puteti bea o bere, adusa tot din Romania. Magazinul sta bine si la capitolul dulciuri, avand la vanzare inclusiv eugenii si fursecuri romanesti. Cel mai bine s-a vandut in prima zi de functionare pasta de mici. Cum romanii au cerut si pufuleti, propietarii au declarat ca in viitor vor aduce si acest produs si ca si-au notat cam toate doleantele romanilor, pe care le vor satisface, pe principiul “clientul nostru, stapanul nostru”. Magazinul “Miorita”, la inaugurarea caruia am participat si noi, este si un loc de intalnire pentru romanii din zona. In spatiul generos si utilat cu gust, romanii se vor simti ca acasa. Vor sesiza atmosfera romaneasca inca de la intrare.
 
Adunarea Asociatiei Romane din Canada, mai devreme cu o ziPDF Print E-mail
Quebec, Canada/Romanian Global News
Accesari :345
Monday, 13 November 2006
Adunarea speciala a membrilor Asociatiei Romane din Canada, care se anuntase initial pentru luni, 20 noiembrie, se va desfasura cu o zi mai devreme, in acelasi loc, sala L-206 din cadrul Coleciului Stanislas din Quebec.La adunarea speciala, care va incepe la ora 15:30, se va lua in discutie ratificarea amendamentelor aduse la statutul ARC, informeaza asociatia romaneasca. Amendamentele vor fi trimise membrilor Asociatiei prin posta, pentru a putea fi cunoscute inainte de data intalnirii, iar aprobarea acestora se va face daca voturile vor reuni o majoritate de doua treimi. Sala in care se va desfasura adunarea se afla in cladirea „Pavillion Lajoie”, 740 strada Dollard, mai anunta presedintele ARC, Ionel Taranu.
 
Don Quijote made in Romania se joaca la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :257
Monday, 13 November 2006
{mosimage}Cea mai recenta productie semnata Dan Puric (foto) ajunge si la Londra. Piesa “Don Quijote – made in Romania” se afla in aceasta perioada intr-un turneu organizat de Ministerul Afacerilor Externe, pentru a marca aderarea Romaniei la UE si Ziua Nationala a Romaniei.Show-ul este o combinatie unica, mergand de la step pana la arte martiale, extrem de socanta la nivel vizual, o interpretare a epicii atemporale a lui Cervantes, intr-un context contemporan. Din distributie fac parte Dan Puric (Don Quijote)
Constantin Dinulescu (Sancho Panza), Ileana Olteanu (Dulcineea), precum si Carmen Ionescu, Violeta Totir, Silviu Oltean, Mircea Cristescu, Ana Pepine, Antoanela Vladescu, Mihaela Ailincai, Nadejda Dimitriu, Petrica Voicu, Elena Valentina Popa, Claudia Susanu, Adrian Nour, Vadim Rusu, Paul Cimpoieru Toni Dumitrescu, Stefan Ruxanda, Daniel Fat, Gabriel Calinescu, Axel Moustache, Florin Rosu.
Sambata, 18 noiembrie, spectacolul se va juca, cu incepere de la ora 20.00, la Cadogan Hall, 5 Sloane Terrace, London SW1X 9DQ. Biletele se pot rezerva la numarul de telefon 0207 752 0134 sau la adresa de email office@icr-london.co.uk.
 
Lansare de carte romano-franceza in Nouveau BrunswickPDF Print E-mail
Nouveau-Brunswick, Canada/Romanian Global News
Accesari :273
Monday, 13 November 2006
{mosimage}Cartea „L'ecole sans frontieres - J'aime le francais”, scrisa de copii din Romania si Canada in cadrul manifestarilor prilejuite de evenimentul „Sommet de la francophonie”, desfasurat in luna septembrie a acestui an la Bucuresti, va fi lansata marti, 21 noiembrie, la scoala „Middle School” din Riverview, Nouveau Brunswick.Volumul a fost realizat de elevi de la institutiile de invatamant  „Frank L. Bowser” si „Claude D. Taylor” din Nouveau-Brunswick si „Anastasia Popescu” din Bucuresti, informeaza Consulatul Onorific al Romaniei la Moncton. Intalnirea francofona din capitala Romaniei a fost organizata de Romania si cu sprijinul financiar al departamentului de francofonie din ministerul afacerilor interguvernamentale si internationale din guvernul din Nouveau Brunswick.
Nouveau Brunswick/Noul Brunswick este una dintre provinciile maritime aflate in partea de est a Canadei, cu o suprafata totala de 70.000 de kilometri patrati. Avand o populatie de 700.000 de locuitori, dintre care 59% sunt de anglofoni si 41% sunt francofoni, Noul Brunswick este singura provincie oficial bilingva din Canada.
 
Cvartetul Balanescu – show la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :253
Monday, 13 November 2006
Inca unspectacol pentru comunitatea romaneasca din Londra se va desfasura incepand de joi, 16 noiembrie pana la data de 19 noiembrie.Celebrul Cvartet Balanescu va asigura ilustratia muzicala in show-ul vizual “Soul-etude”, sustinut de Petr Nikl. Premiera mondiala va avea loc la The Basement, The Old Abattoir, 187-211 St John Street, Clerkenwell, din Londra, iar in zilele urmatoare va putea fi vazut
de la 19.30 si 21.15, pana sambata, iar duminica, de la 17.30 si 19.30.
 
Ziua Nationala, sarbatorita prin Festival Romanesc in British ColumbiaPDF Print E-mail
New Westminster, Canada/Romanian Global News
Accesari :302
Monday, 13 November 2006
Centrul Comunitar Romanesc din British Columbia ii asteapta pe toti romanii sambata, 25 noiembrie, de la ora 17:00, la Royal City Community Church din localitate, la cea de-a VI-a editie a Festivalului Romanesc dedicat zilei nationale a Romaniei.Programul evenimentului va fi alcatuit dintr-un spectacol de gala, o galerie de arta, prezentarea sponsorilor si surprize. In acest an, festivalul a beneficiat de sustinere din partea Ambasadei Romaniei la Ottawa, Primaria orasului New Westminster, Rompost TV, Eastern European TV si Smart Photos, informeaza Centrul Comunitar Romanesc din British Columbia.
Locul in care urmeaza sa aiba loc evenimentul se afla la adresa 601 - 8th Avenue, New Westminster, BC, V3M 2R2, iar cadirea este situata la intersectia lui 8th Avenue cu 6th Street, in apropiere de Massey Theatre. Biletele au pretul de 20 de dolari, intrare generala, si 10 dolari, pentru studenti si pensionari, si se pot cumpara de la Felicia Costea si Valer Demian, telefon 604-936-1757. Membrii BC-RCC cu cotizatia la zi beneficiaza de o reducere de 20%. Deoarece sala in care se desfasoara festivalul ofera un numar limitat de locuri, romanii sunt rugati sa isi procure biletele din timp, mai anunta centrul romanesc.
 
Pregatiri de Craciun pentru romanii din FinlandaPDF Print E-mail
Helsniki, Finlanda/Romanian Global News
Accesari :344
Monday, 13 November 2006
Asociatia Romanilor din Finlanda a inceput pregatirile pentru actiunea ce marcheaza sarbatorile de iarna, care se va desfasura sambata, 23 decembrie, la Helsinki, sub titulatura „Craciunul copiilor si al romanilor din Finlanda”. Petrecerea va incepe la ora 15:30, la adresa Silmupolku 1, Helsinki, toti romanii care vor sa ia parte la evenimentul festiv fiind rugati sa isi confirme participarea, iar cei care au copii sa indice numele si varsta copilului/copiilor, pana duminica, 10 decembrie. Asociatia ii mai anunta pe romani ca, daca exista doritori care vor sa aduca preparate culinare si bauturi, ar fi bine sa isi anunte din timp intentia pentru a se putea organiza mai bine.
Persoanele de contact ale evenimentului sunt Luminita Copadineanu, telefon 0468104714, e-mail copadineanuluminita@yahoo.com sau Simona Savin, telefon 050-5772648, e-mail simona.savin-gardberg@helsinki.fi, informeaza Asociatia Romanilor din Finlanda.
 
Concert romanesc de sarbatori la TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :204
Monday, 13 November 2006
{mosimage}Traditionalul concert romanesc de sarbatori organizat de Clublul Studentilor Romani de la Universitatea din Toronto va avea loc sambata, 25 noiembrie, de la ora 18:00, in campusul studentesc.
Concertul va contine muzica clasica si colinde prezentate de catre artisti romani, informeaza organizatorii evenimentului. In timpul pauzei publicul este invitat la o expozitie de arta, iar cu aceastra ocazie clubul studentesc ii asteapta pe cei interesati sa-si expuna picturi, schite sau fotografii sa ii contacteze cat mai curand la adresa de e-mail secretar@romanianstudentsclub.
 
Hram pentru biserica romaneasca „Sf. Andrei” din PittsburghPDF Print E-mail
Pittsburgh, SUA/Romanian Global News
Accesari :307
Monday, 13 November 2006
Biserica ortodoxa romana „Sfantul Apostol Andrei” din Pittsburgh, isi va sarbatori hramul duminica, 26 noiembrie. Deoarece data oficiala a sarbatorii Sfantului Andrei este 30 noiembrie, zi care in acest an este miercuri in calendar, biserica a hotarat sa sarbatoreasca cu patru zile mai devreme, astfel incat la eveniment sa poata participa mai multe persoane.Romanii sunt asteptati dimineata, in jurul orei 10:00, cand se va oficia Sfanta Liturghie, dupa care va urma o masa sarbatoreasca, cu mancare de post, incluzand peste si produse de peste. Un meniu complet va costa 15 dolari pentru adulti si 5 dolari pentru copiii sub 14 ani. Profitul acestei mese va fi folosit pentru fondul destinat repararii/inlocuirii acoperisului. Pana in prezent s-a reusit strangerea banilor suficienti pentru repararea tavanului din bucatarie si pentru sala sociala. O mare parte acest fond a provenit din contributiile de la festivalul de mancare romaneasca.
Biserica „Sfantul Andrei” apartine de Episcopia Ortodoxa Romana din America, cu sediul la Vatra Romaneasca si este pastorita de parintele Vasile Barsan.
 
Seara literara romano-germana la HamburgPDF Print E-mail
Hamburg, Germania/Romanian Global News
Accesari :266
Monday, 13 November 2006
{mosimage}Sfarsitul acestei saptamani va fi marcat la Hamburg de o seara literara romano-germana, care se va desfasura in atelierul de restaurare Erich Dohrendorf din localitate si la care va participa scriitoarea berlineza Herma Kopernik-Kennel (foto).Evenimentul va incepe la ora 18:00, la adresa Inh. C. Csiszar, Karolinenstrasse 2 A, 20357 Hamburg, si va fi prezentat in ambele limbi, informeaza Societatea Germano-Romana pentru Germania de Nord – Hamburg. Avand ca tema „Es gibt Dinge, die muss man einfach tun"/”Jogging cu Securitatea", in cadrul serii literare se va face  cunoscuta povestea interesanta a tanarului inginer Radu Filipescu, in varsta de 27 de ani, care imprastie in anul 1983 in centrul Bucurestiului o serie de manifeste impotriva regimului ceausist, fiind, astfel, arestat, intemnitat si infometat, eliberarea sa venind odata cu Revolutia din 1989. Mesajul cartii este unul optimist, in care curajul unui singur om invinge puterea. Herma Koepernik Kennel, scriitoare care a devenit cunsocuta si datorita cartilor sale pentru copii, dar si in calitate de pictor, a trait in perioada 1979-1983 in Bucuresti, unde a aflat de povestea lui Radu Filipescu. Cartea ”Jogging cu Securitatea", a fost distinsa in anul 1998 cu un premiu de catre fundatia „Gheorghe Ursu”.
 
Concert romanesc de muzica clasica la BruxellesPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :247
Monday, 13 November 2006
{mosimage}Violonistul Vlad Maistorovici si pianista Diana Ionescu (foto) vor sustine vineri, 24 noiembrie, la sala Flagey din Bruxelles, un concert de muzica clasica.Spectacolul se va desfasura in cadrul seriei  „Un midi pas comme les autres”, incepand cu ora 12:30, informeaza Ambasada Romaniei la Bruxelles. Concertul este organizat de European Artists Management si realizat sub misiunii diplomatice romane din capitala Belgiei.
 
Seara romaneasca de bowling in CanadaPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :188
Monday, 13 November 2006
Iubitorii de bowling din Toronto sunt invitati sambata, 18 noiembrie, de Alianta Romanilor Canadieni, la o partida de profil la o sala din oras.Sala se afla la Yonge cu Cummer, iar pretul unui bilet de intrare este de aproximativ 20 de dolari de persoana. La partida de bowling sunt asteptate persoane celibatare sau familisti, doritoare de distractie. Cei care vor sa vina sunt rugati sa isi anunte particioare la adresa de e-mail aici@yahoo.com, astfel incat organizatorii sa stie pentru cate persoane fac rezervarea, informeaza ARC.
 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions