Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Noiembrie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Cautare
 
Borsec a primit titlul de SuperbrandPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :249
Friday, 17 November 2006
{mosimage}Pe 16 noiembrie, in cadrul unei ceremonii organizata la Bucuresti, brandul de apa minerala Borsec a primit titlul de Superbrand.Reprezentantii Borsec considera ca aceasta este o recompensa binemeritata pentru acest produs exceptional si pentru eforturile pe care le depune, constant, Romaqua Group pentru a conserva reputatia brandului. Borsec este considerat un Superbrand pentru ca nu a inselat niciodata asteptarile consumatorilor, pentru ca a furnizat pemanent valoare si satisfactie pentru consumator si pentru ca este un produs de o calitate remarcabila.
Anul acesta Borsec sarbatoreste 200 de ani de imbuteliere industriala, 200 de ani de recunoastere si prestigiu. De-a lungul timpului aceasta apa minerala naturala a primit cele mai ravnite premii, titluri si medalii, la cele mai prestigioase concursuri si targuri nationale si internationale.
Un brand cu o asemenea longevitate si valoare, liderul pietei romanesti, merita din plin sa fie considerat un Superbrand in Romania.
 
Luxury Show - primul targ al brandurilor de lux din RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :295
Friday, 17 November 2006
La Complexul Expozitional ROMEXPO va avea loc intre 7 si 10 decembrie primul targ al brandurilor de lux din Romania – Luxury  Show 2006.Prima zi a expozitiei va fi dedicata presei si VIP-urilor, ziaristii fiind primii care vor vedea cele mai scumpe si mai luxoase produse din Romania, de la elicoptere, yachturi si masini, pana la haine si oferte pentru vacante de lux, transmite Prompt Media.
 
Concertul Aniversar al Grupului Coral ’’SOUND’’PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :243
Friday, 17 November 2006
{mosimage}Cu prilejul implinirii a 12 ani de activitate artistica a Grupului Coral ’’SOUND’’, Fundatia Culturala SOUND si Casa de Cultura a Studentilor, cu sprijinul Ministerului Culturii si Cultelor, organizeaza Concertul Aniversar al Grupului Coral SOUND, sambata, 18 noiembrie, de la ora 18.00.Manifestarea va avea ca invitati artisti, oameni de cultura, sponsori, presa scrisa si audio-vizuala si publicul interesat de activitatile artistice ale formatiei.
In cadrul concertului pe care grupul muzical Coral “SOUND” il va sustine, vor putea fi ascultate cele mai indragite lucrari din repertoriul acestora, de la muzica renascentista, la prelucrari din folclorul romanesc sau piese cu continut religios, pana la cunoscute lucrari afro-americane si chiar aranjamente ale unor piese de muzica pop. De asemenea, vor fi vizionate si imagini inedite din viata formatiei.
Prezentarea Gianinei Corondan si momentele de divertisment muzical, in compania dirijorului american de origine romana, Valentin Radu, vor aduce un plus de atractivitate evenimentului, considera organizatorii.
Seara se va incheia cu un cocktail oferit in onoarea invitatilor speciali si a membrilor actuali si din trecut ai Grupului Coral SOUND.
 
Controlul la granita dintre Romania si Ungaria se va face printr-un singur punct al frontiereiPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :248
Friday, 17 November 2006
Ministerul Administratiei si Internelor din Romania si Ministerul Justitiei si Ordinii Publice din Republica Ungara au adoptat, in cadrul sedintei de astazi de la Budapesta o „Declaratie comuna privind accelerarea procesului de implementare a sistemului de control cu o singura oprire in punctele de trecere a frontierei romano-ungare”.Potrivit documentului, autoritatile cu competente in domeniu trebuie sa intreprinda demersurile necesare, astfel incat in primul trimestru al anului 2007 sa fie indeplinite masurile pentru implementarea sistemului de control cu o singura oprire in punctele rutiere de trecere a frontierei. In acest scop, autoritatile din Romania si Ungaria vor institui un grup de lucru care va propune o solutie comuna de realizare a acestui sistem, in concordanta cu prevederile acquis-ului comunitar, informeaza Prompt Media.
 
Grup mixt de istorici pentru elaborarea unui volum comun de istorie a Romaniei si UngarieiPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :317
Friday, 17 November 2006
Guvernul Romaniei si cel al Republicii Ungare au convenit asupra infiintarii unui grup mixt de istorici, care sa elaboreze un volum comun de istorie a Romaniei si Republicii Ungare. Activitatea istoricilor din cele doua tari va fi coordonata de catre Academiile celor doua state, transmite Prompt Media.Prezentarea structurii detaliate a volumului urmeaza sa fie facuta in anul 2010, urmand ca ulterior sa fie elaborat continutul propriu-zis. Elaborarea volumului de istorie comuna va putea constitui baza pentru redactarea, in viitor, a unui manual comun de istorie. O initiativa similara a fost realizata, in premiera mondiala, de Franta si Germania. Un volum care acopera istoria moderna a celor doua tari a fost prezentat in acest an in Franta si Germania.
 
Iubitorii de fenomene astronomice au ocazia de a vedea furtuna de Leonide la Observatorul AstronomicPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :244
Friday, 17 November 2006
{mosimage}Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, va fi deschis toata noaptea de sambata spre duminica, 18-19 noiembrie, pentru a permite iubitorilor de astronomie sa vada furtuna de stele cazatoare Leonide (foto).In acea dimineata se va produce maximul unui curent de meteori, numit Leonide. Cei ce vor privi cerul, fara un instrument astronomic, pot vedea intre 50 si 100 de meteori (stele cazatoare) pe ora, intre orele 3.00 – 6.00 dimineata, anunta Hotnews.
Leonidele sunt resturile cometei Temple-Tuttle, ce trece pe langa Soare odata la 33 de ani. Prima data a fost observata o furtuna de meteori in sec 10, iar apoi la sfarsitul sec 18 s-a declansat interesul pentru aceast fenomen. Dupa furtuna de Leonide din 1833 comunitatea astronomica a inceput sa acorde mai multa atentie pentru ploile de meteori. Furtuni de Leonide au mai avut loc in 1866, 1899, 1932, 1966, 1998, 1999, 2000.
In perioada 1998-2002, Pamantul a trecut, in fiecare an, printr-o regiune plina de praful lasat de nucleul cometei in 1998.
In acest an Pamantul va trece prin regiunea pe unde a trecut cometa in 1932. Ultima oara cand Pamantul a trecut pe acolo, in 1966, s-a produs o izbucnire a curentului, observandu-se intre 2000 si 3000 de meteori pe ora.
Fenomenele astronomice se urmaresc cel mai bine din locurile cu cer curat, lipsit de lumini parazite. Cei ce vor observa din zonele cu cer curat, pot vedea maxim 100 de meteori pe ora. Cei ce observa din orase vor vedea 20-30 de meteori pe ora.
Urmarind bolta cereasca, in conditii de cer senin, veti vedea stelele si Calea Lactee. Uneori o dara luminoasa, ce va dura mai putin de o secunda, se va vedea printre stele. In vechime parea ca una din stelele de pe cer a cazut, de aici venind numele de “stea cazatoare”.
Particule foarte mici de meteorit, intra in atmosfera Pamantului si, la frecarea cu aerul, iau foc. Predictiile spun ca se vor vedea maxim 100 de meteori pe ora.
Observatorul astronomic va fi deschis publicului interesat sa observe acest fenomen intre orele 21.00 si 6.00. Pe langa stelele cazatoare, se vor putea observa seara planetele Uranus si Neptun, iar dupa ora 1.00 planeta Saturn precum si stele, roiuri stelare si galaxii.
La Observatorul Astronomic 'Amiral Vasile Urseanu' vor putea fi vizionate filme cu tematica astronomica cu eclipsa de Soare din 1999, cu Luna si cu meteori.
 
Studentiada – cel mai mare festival studentesc din RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :280
Friday, 17 November 2006
{mosimage}Intre 20 si 26 noiembrie se va desfasura „Studentiada” – cel mai mare festival studentesc din Romania ce are loc in toata tara, respectiv in toate centrele universitare.Manifestarea vine in intampinarea tinerilor oferindu-le un cadru de manifestari propice in care sa se faca remarcati. Acest festival compus din 12 proiecte si actiuni vine in completarea manifestarilor prilejuite de Zilele Universitatii Tehnice „Gh. Asachi” Iasi.
Scopul acestui festival este promovarea parteneriatului intre organizatiile neguvernamentale studentesti, universitati si administratia publica locala in realizarea de programe ce stimuleaza participarea socio-culturala a tinerilor in viata comunitatii. Festivalul are ca obiectiv organizarea unui set de actiuni cultural-educative, sociale, sportive si de ocuparea timpului liber, pentru informarea, constientizarea si atragerea tinerilor catre valorile socio-culturale romanesti precum si realizarea unui canal de comunicare eficient intre studenti, ONG-uri si institutii publice.
Evenimentul este organizat de organizatiile studentesti Liga Studentilor Facultatii de Automatica si Calculatoare - LSAC, Liga Studentilor Electronisti - L.S. ETC, Organizatia Studentilor Chimisti – OSC CHEMIS si Alianta Studentilor Romani – ASR din centrul Universitar Iasi, transmite Prompt Media.
 
Editori din Spania si Romania se intalnesc la ICRPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :269
Friday, 17 November 2006
{mosimage}La sediul Institutului Cultural Roman din Bucuresti, va avea loc pe 20 noiembrie, de la ora 18.00, masa rotunda Ser Editor en el siglo XXI/Editor in secolul XXI, organizata in parteneriat de Institutul Cervantes si Institutul Cultural Roman.La manifestari vor participa editorii spanioli Alfonso Alegre (Editura Rosa Cubica), Manuel Borras (Editura Pre-Textos), Javier Santillan (Editura Gadir),  Lidia Bodea (Editura Humanitas), Vasile Ernu  (Editura Polirom), Lucian Pricop (Editura Paralela 45), Livia Szasz (Editura Curtea Veche) si Gabriela Trasculescu (Editura RAO).
Discutiile vor fi moderate de Julia Escobar, scriitor, critic literar si traducator, transmite Institutul Cultural Roman.
 
Cei mai de succes artisti romani ai momentului, decorati de Traian Basescu la CotroceniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :258
Friday, 17 November 2006
{mosimage}Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a acordat pe 16 noiembrie, la Palatul Cotroceni, Ordinul national „Serviciul Credincios” in grad de Mare Cruce Olgai Tudorache, Ordinul national „Pentru Merit” in grad de Cavaler lui  - Radu Mihaileanu,Catalin Mitulescu, Cornel Porumboiu si Cristian Puiu si Ordinul „Meritul Cultural” in grad de Cavaler, categoria „Arta spectacolului”, Dorotheei Petre.Potrivit Presedintelui Traian Basescu artistii „si-au facut cinste si onoare lor, dar in acelasi timp, cinste si onoare Romaniei”. De asemenea, seful statului i-a multumit Olgai Tudorache pentru aportul deosebit la dezvoltarea culturii romanesti: „Ne-ati adus caldura, ne-ati adus bucurie, ne-ati adus tristete odata cu rolurile dumneavoastra. Viata dumneavoastra pe scena a devenit, de multe ori, si viata noastra”. Totodata, Presedintele a remarcat cu placere prezenta, alaturi de „marea doamna a scenei romanesti”, a generatiei tinere de artisti.
„Eu am convingerea ca cei care sunt astazi decorati cu ordine ale statului roman, vor fi si aceia care vor prelua stafeta competentei, a talentului, a inteligentei de la doamna Olga Tudorache si o vor duce mai departe, fiecare in domeniul sau”, a adaugat seful statului, se arata intr-un comunicat emis de biroul de presa al Presedintiei Romane.
 
O victorie a la Pyrus (IV)PDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :325
Friday, 17 November 2006
{mosimage}(Recenzia manualului de istorie pentru clasa a IX-a, Chisinau, editura Cartea Moldovei, 2006, autori: Alexandru Roman, Mihai Sprinceana, Ludmila Barbus, Sergiu Albu-Machedon, Anton Dumbrava)
In numerele 42, 43 ale hebdomadarului „Flux” am scos in evidenta caracterul antiamerican, antigerman si antirusesc al continuturilor manualului la istoria integrata pentru clasa a IX-a.O atare abordare a problematicii istorice, de pe pozitiile propagandei cominterniste din perioada interbelica si a celei sovietice din perioada „razboiului rece” socheaza pur si simplu si provoaca totalul dezacord si protest al majoritatii covarsitoare a istoricilor din tara noastra, a societatii civile si a unei parti importante a clasei politice moldovenesti. Cum a fost, totusi, posibil, ca la inceput de mileniu trei, in conditiile cand Republica Moldova, cel putin la nivel declarativ, pledeaza pentru integrarea sa in Uniunea Europeana, la Chisinau sa fie editate niste pseudomanuale care vin intr-o contradictie flagranta nu numai cu adevarul istoric, cu o abordare a problematicii istorice de pe pozitiile stiintifice, dar si cu orientarea proeuropeana a tarii noastre. Se creaza impresia ca autorii acestor „opuri”, in mod premeditat au cautat sa pericliteze sansele realizarii unui atare curs. Pseudomanualul pentru clasa a IX-a, care sufera de o excesiva politizare si ideologizare, se constituie, de fapt intr-un manifest politic al fortelor politice retrograde si antinationale care nu agreeaza cursul prooccidental, urmat de Republica Moldova.
Cel mai mare soc pe care-l produce insa acest pseudomanual este cel generat de antiromanismul de grota, ura animalica fata de Romania, fata de mai multe guverne romane, fata de institutiile statului roman, fata de un sir de personalitati marcante ale poporului roman, fata de istoria romanilor. Prin intermediul unei atare abordari cominterniste se urmareste de fapt cultivarea unei atitudini vadit ostile noilor generatii de cetateni ai Republicii Moldova, fata de tara-sora, care poate avea un rol decisiv in realizarea celui mai mare proiect pe care si-l propune Republica Moldova – integrarea in Uniunea Europeana.
Pentru a ramane consecventi unei atare abordari antiromanesti, acesti pseudoistorici sunt nevoiti sa faca echilsibristica de neimaginat, denaturand adevarul istoric si prezentandu-l intr-o versiune antiromaneasca si xenofoba.
Intr-o maniera total denaturata este prezentata intentia liderilor Sfatului Tarii de a solicita guvernului roman trimiterea unui regiment format din romani transilvaneni, fosti prizonieri de razboi, aflati pe teritoriul Ucrainei, pentru a salva tanara Republica Democratica Moldoveneasca de bandele bolsevizate, de anarhia, dezmatul, jafurile, violurile provocate de acestea, de pericolul instaurarii dictaturii bolsevice prin intermediul unei lovituri de stat, inspirata din afara de Rumcerod-ul de la Odesa.
Autorii acestui pseudomanual triseaza cat le sta in puteri pentru a promova un fals istoric, cu referire la o atitudine vadit ostila a populatiei Basarabiei fata de un eventual ajutor militar din partea guvernului roman, menit sa contribuie la curmarea dezmatului, anarhiei, omorurilor si la intronarea legalitatii, ordinii publice, linistii si pacii in Republica Democratica Moldoveneasca (pag. 18 – 19).
„Opinia publica”, conform afirmatiilor acestor pseudoistorici s-ar fi aratat alarmata de o atare eventualitate, „unitatile militare moldovenesti” s-ar fi „pronuntat categoric impotriva acestor intentii ale Sfatului Tarii” de a solicita ajutorul guvernului roman, adresand „un apel de ajutor (sic) catre cetatenii Rusiei si Ucrainei”. Mai mult decat atat, acesti „scribi” de istorie falsa afirma ca in tinut s-a instituit „atmosfera protestelor de masa impotriva introducerii trupelor straine si mai ales a celor romane” (pag. 18). Minciuna este mai mult decat evidenta, dar dansii onoreaza comandamentul politic si recurg la falsul istoric, prezentand opinia unor intrusi, trimisi la Chisinau de conducerea Rumcerod-ului pentru realizarea unui puci care ar fi inlaturat puterea legitima a Republicii Democratice Moldovenesti si ar fi readus Basarabia in componenta imperiului sovietic.
In continuare minciuna creste in intensitate. Acesti pseudoistorici debiteaza un sir de enormitati cu referire la „esecul ofensivei” armatelor romane asupra Chisinaului, la o noua „ofensiva masiva a celor patru divizii romanesti pe teritoriul Moldovei” declansata la inceputul lunii ianuarie 1918. Ei afirma in acest context cu o impertinenta inimaginabila ca „toti acei care nu erau de acord cu interventia romaneasca au fost executati, printre care si multi oameni de vaza” (pag. 19). In imaginatia juvenila a elevilor gimnaziilor din Republica Moldova se cultiva cu insistenta imaginea de „agresor feroce si sangeros” a statului roman, care, de fapt, in cel mai dramatic moment pentru destinele populatiei basarabene, a intervenit salvand-o de la un macel groaznic, pus la cale de pucistii lui Lenin.
In continuare, pseudoistoricii chisinauieni din nou afirma ca „majoritatea populatiei tinutului isi exprima nemultumire in legatura cu actiunea trupelor romanesti”, aducand grave acuze „conducatorilor Sfatului Tarii” care „continuau sa-si ascunda complicitatea vis-a-vis de invitarea interventionistilor” (pag.19). In aceasta tema se recurge frecvent la utilizarea notinilor gen „interventie romaneasca”, „ocupatie militara straina” pentru a-i impune elevului opinia falsa ca tanarul stat moldovenesc a fost victima unei „agresiuni feroce” din partea statului roman.
Va urma...
Ion Varta (foto), Flux
 
Pacaleala „Fundatiei comune” Emanuil GojduPDF Print E-mail
Oradea, Romania/Romanian Global News
Accesari :354
Friday, 17 November 2006
{mosimage}Subiectul a facut sa curga tone de cerneala tipografica si nu numai. Orgolii ranite din MAE au demonstrat ca la mijloc nu este nicicum vorba de un castig pentru Romania ci doar de o cedare in fata unor negociatori excelenti cum au fost si sunt toti inafara de noi, romanii, in general. Relatam in cele ce urmeaza o discutie despre patrimoniul Fundatiei Gojdu dintre profesorul Iosif Popa, jurnalist independent din Oradea si conferentiarul universitar dr. Constantin Malinas, un specilist in problematica Fundatiei Gojdu, material care a facut inconjurul lumii si ne-a parvenit din Australia de la George Roca, atent observator al fenomenului.Prof. Iosif POPA: Sunteti specialistul „number one” in materie de „,Emanuil Gojdu si mostenirile acestuia”. Ati publicat numeroase studii si cartea „Bicentenarul Emanuil Gojdu (1802--2000)”, ati fost plecat in Ungaria, in orasul Giula, pentru a prezenta proiectul de album „Iconografia Emanuil Gojdu”. Va intreb ce parere aveti despre informatiile recente din mass-media precum ca partea maghiara a cerut Romaniei sa renunte la mostenirea Fundatiei Gojdu?
Dr. Constantin MALINAS (foto): In cazul problemei Gojdu  se petrece o rasturnare de popice, pe care am prevazut-o in precedentele noastre discutii. Da asa este! Partea maghiara a cerut partii romane ca in schimbul deschiderii „Fundatiei comune Emanuil Gojdu” sa dea o declaratie ca renunta sa mai sustina si sa ceara  restituirea a 90% din patrimoniul vechii Fundatii Gojdu, infiintata in 1870 si sechestrata abuziv de Ungaria in anul 1953. Se  confirma astfel, ca proiectul noii fundatii comune nu este decat o pacaleala care sa se substituie vechii fundatii adevarate. Guvernul Romaniei a dat dovada de naivitate si nu s-a delimitat de asemenea incercari de a fi pagubita Romania. Nimeni nu are dreptul istoric, moral, juridic de a face o asemenea renuntare, deoarece patrimoniul Fundatiei Gojdu este de speta privata, care are succesor in prezenta Fundatiei Gojdu, reasezata in anul 1996, la locul ei de la Sibiu. Acesteia i se cuvine mostenirea patrimoniului Fundatiei Gojdu si ar fi timpul ca aceasteia sa-i revina de facto. Multumesc cotidianului „Crisana” si revistei „Flacara” care  se implica direct atat in detectarea dilemei Gojdu cat si a destinului Bibliotecii Judetene Bihor.
Prof. I.P.: Cum percep romanii din Ungaria recentul acord dintre Romania si Ungaria pentru infiintarea unei fundatii publice comune, numita tot „Emanuil Gojdu”?
Dr. C.M.: Din datele si discutiile avute, perceptia este confuza. Nimeni nu s-a ocupat sa explice in ce consta aceasta fundatie si mai ales cum poate fi ea accesata, respectiv care sunt raporturile cu vechea Fundatie Gojdu, infiintata la 1870 si refacuta din anul 1996 la Sibiu, sub autoritatea Bisericii Ortodoxe Romane. Drept urmare am intalnit la Giula persoane, dintre romanii din Ungaria, care cred ca semnand pentru „noua fundatie”, guvernul roman a renuntat la „vechea fundatie” si a abandonat patrimoniul ei in bratele guvernului maghiar. Altii mi-au spus ca in felul acesta Romania plateste „Trianonul”, ceea ce este evident o aberatie si arata si ce se poate intampla atunci cand nu exista comunicare cu partile interesate.
Prof. I.P.: Ce parere aveti despre initiativa romanilor din Diaspora, in special a celor din Germania, de a cere printr-o scrisoare pe Internet, ca guvernul roman sa dea lamuriri despre ceea ce a semnat in problema Gojdu?
Dr. C.M.: Am primit si eu aceasta scrisoare prin posta electronica. Ea circula in toata lumea si este un semnal bun ca Diaspora se solidarizeaza cu valorile romanesti traditionale. Cred ca intrebarile sunt motivate si binevenite, mai ales dupa ce am vazut confuzia ce domneste intre romanii din Ungaria pe acesta tema. Ma alatur si eu acestor intrebari, cerand guvernului roman sa dea explicatii in ceea ce a facut, ce si de ce a semnat, respectiv cum va recupera in continuare patrimoniul Fundatiei Gojdu, care nu poate face obiectul unei renuntari si care trebuie restituit beneficiarilor de drept. Faptul ca „noua fundatie comuna” este pusa in situatia comica de a fi obligata sa cumpere 500 m.p. ai unei cladiri din cadrul complexului Gojdu din Budapesta, pentru a i se permite sa aiba acolo sediul, arata ca guvernul roman a gresit, fiind pus acum intr-o situatie jenanta, de a rascumpara cu bani romanesti un bun care ii apartine. Daca asa stau lucrurile ar trebui ca Biserica Ortodoxa Romana si in special Mitropolia Transilvaniei de la Sibiu, al carei intai statator este (dupa cum este stipulat in testamentul lui Emanuil Gojdu) ca presedinte de onoare al Fundatia Gojdu, sa actioneze pe toate caile pentru a recupera patrimoniul Gojdu si sa-l il dea Fundatiei Gojdu, care se afla sub aripa sa.
Prof. I.P.: Dar tocmai acum Mitropolia de la Sibiu este in avarie, din cauza ruperii ei in doua?
Dr. C.M.: Nu intamplator! Cei ce fac aceasta avarie si secesiune sunt cu un ochi pe patrimoniul Gojdu, care se va disputa intre Cluj si Sibiu. Aceasta este „marea intelepciune”, intre ghilimele deci, la care s-a ajuns, datorita senilitatii unui fost mare intelectual roman, care este manevrat de ambitii dictatoriale. Exista un mare pericol, ca prin seccesiunea aplicata Mitropoliei de la Sibiu, beneficiarii testamentari ai Fundatiei Gojdu sa-si piarda capacitatea de a fi reprezentanti, iar in acest caz nu are cine sa dea in judecata cele doua guverne, pentru praduirea patrimoniului Gojdu. Iata de ce spun, ca avaria de la Sibiu dictata de la Cluj, nu este intamplatoare, va costa foarte mult si va fi scump platita. Daca se va mentine aceasta divizare, inseamna ca aceasta are legatura cu mostenirea Gojdu demonstrand ca este un succes al unor servicii secrete, straine de interesele romanesti.
Prof. I.P.: Continuand discutia noastra, domnule conf. univ. dr. Constantin MALINAS, cum a actionat, la Oradea, Episcopul Roman Ciorogariu (1920-36), pentru cauza Fundatiei Gojdu?
Dr. C.M.: Cu fermitate, pe doua planuri, istoriografic si practic.
1. Pentru clarificarea memoriei curate a lui Emanuil Gojdu, despre care unii spuneau ca a fost tradator de neam, deoarece a lucrat cu ungurii
2. Pentru aducerea la Oradea a oseminteloe sale si recuperarea in tara a patrimoniului Fundatiei Gojdu.
Prof. I.P.: Cum rezolva Roman Ciorogariu prima dilema?
Dr. C.M.: In cartea „Zile traite”, publicata in 1926 la Oradea, lamureste istoriografic chestiunea cu tradarea. Astfel, el constata corect, ca Emanuil Gojdu a fost dezgustat de camarila politica de la Viena, care cu perfidie i-a inselat pe romani la 1848, dupa ce a impins popoarele din  Ungaria la vrajba si razboi civil. De aceea el a fost adept al liberalilor maghiari, in grupul de aderenti ai lui Francisc Deak si impotriva  grupului Kossuth. Alaturi de liberalii unguri, Gojdu credea si vedea posibila ridicarea generala a romanilor. Dupa esuarea unor incercari de progres liberal in comun, Gojdu este dezamagit. Intre 1861-1867 devine dezgustat din nou, de aceasta data de pactul monstruos, incheiat intre camarila politica de la Viena si clasa politica maghiara, care din nou ii sacrifica pe romani, pe altarul dualismului austro-ungar. Acum vine etapa a doua, cand Gojdu se lumineaza, ajunge la mintea cea mai de pe urma a romanului, in care intelege ca romanii nu au ce mai astepta de la altii, ci cu mijloace proprii sa  evolueze ca natiune religioasa. Dar romanii nu aveau mijloacele necesare. Asa ia nastere proiectul unei fundatii puternice, ce avea menirea sa finanteze tineretul ortodox roman si sa-i dea sursa de a urma scoli si a se pregati de lupta adulta pentru identitate colectiva si emancipare moderna. La aceasta isi pune toata averea sa si formeaza Fundatia Gojdu, prin Testamentul din 1869.  Reconstituirea istoriografica, prima data facuta de catre Roman Ciorogariu in 1926 este corecta, absolva si onoreaza pe Emanuil Gojdu.
Prof. I.P.: Cum a actionat Roman Ciorogariu pentru recuperarea  averii Fundatiei Gojdu?
Dr. C.M.: In 1926 averea Fundatiei Gojdu crescuse si ajunsese la circa zece milioane coroane aur, in banii din Ungaria. Reprezentanta de la Sibiu a Fundatiei daduse intre anii 1870-1918 aproape cinci mii de burse si ajutoare, dar in acel moment era blocata de Guvernul maghiar si  Fundatia era oprita sa mai functioneze in Ungaria.
Prof. I.P.: De ce nu functiona in Romania?
Dr. C.M.: Buna intrebare! In principal, pentru aceeasi cauza, pentru care nu prea functioneaza nici acum, asa cum am astepta, la Sibiu.
Prof. I.P.: Concret, ce a facut Roman Ciorogariu pentru a recupera patrimoniul Fundatiei Gojdu din Ungaria?
Dr. C.M.: Foarte mult! A intervenit, a vorbit ca episcop si membru al Parlamentului Romaniei, a purtat corespondenta, voind a trezi interesul Romaniei pentru cauza GOJDU, alaturi de mitropolitul Nicolae Balan de la Sibiu. In anul 1934 organizeaza cea mai ampla actiune publica pentru Gojdu, in toate bisericile din eparhia Orazii. Pentru aceasta, emite „Circulara nr.200/34”, catre Protopopiate, cerand ca duminica, 4 februarie 1934, in toate bisericile sa se faca parastas de pomenire a lui Emanuil Gojdu, la 64 de ani de la moarte, apoi sa se adopte Motiune, cu mai multe puncte, de aducere in tara a osemintelor marelui mecena si de recuperare a averii Fundatiunii Gojdu. Proiecteaza, ca din aceasta sa se ridice la Oradea un camin studentesc, pentru vesnicirea numelui lui Gojdu. Langa Motiune se vor aduna semnaturile enoriasilor si toate se vor trimite la Fundatia Ortodoxa Romana de la Cluj, pentru sustinere. Un numar special al revistei episcopale „Legea romaneasca” din 1 februarie 1934 a fost tiparit cu materiale despre Gojdu si Fundatiunea sa si a fost distribuit poporului prin biserici. Prin acestea si altele, care au fost in continuare, episcopul Roman Ciorogariu ne-a lasat un drum si un model de actiune, care nu se poate opri, decat la indeplinirea cauzei, pentru care a luptat, aducerea acasa a Fundatiei Gojdu, cu toate ale sale.
 
Inaugurarea Consulatului General al Romaniei la GiulaPDF Print E-mail
Giula, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :256
Friday, 17 November 2006
{mosimage}Ministrul afacerilor externe, Mihai-Razvan Ungureanu, va inaugura vineri, 17 noiembrie 2006, Consulatul General al Romaniei la Jula (Gyula).La ceremonia inaugurarii partea ungara va fi reprezentata de catre Kinga Goncz (foto), ministrul afacerilor externe a Republicii Ungare. Potrivit MAE, prin infiintarea Consulatului General al Romaniei la Jula au fost avute in vedere, deopotriva, imperativul reprezentarii consulare intr-o zona dens populata de minoritatea romana din Ungaria, importanta intensificarii schimburilor culturale intre comunitatile care locuiesc in zonele de frontiera precum si necesitatea de a oferi oamenilor de afaceri repere privind posibilitatile de investitii.
Consulatul General al Romaniei la Jula va reprezenta un canal suplimentar de dialog eficient dintre autoritatile romane si cele ungare, inclusiv privind doleantele minoritatii romane din Ungaria, transmite Ministerul Afacerilor Externe.
 
Strangeri de mana Arad-GiulaPDF Print E-mail
Giula, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :228
Friday, 17 November 2006
Pentru a 12-a oara se organizeaza la Giula intalnirea Consiliului local din Jula cu oficialitatile Consiliului local din Arad.Aceasta intalnire va avea loc vineri, 17 noiembrie, in cadrul Manifestarii „Strangeri de mana”, consilierii unguri gazduindu-i pe consilierii romani.
Potrivit corespondentului Romanian Global News, in cadrul intrunirii se va discuta despre integrarea europeana, despre aderarea apropiata a Romaniei la Uniunea Europeana si vor fi prezentate experientele partii maghiare in acest domeniu. Tot in aceasta zi, cu incepere de la ora 16.00, in Sala Durer este vernisata expozitia artistului plastic roman Iosif Stroia. Expozitia este deschisa de artistul plastic julan Stefan Oroian.
 
Saptamana romaneasca in Alcazar de San JuanPDF Print E-mail
Castilla, Spania/Romanian Global News
Accesari :231
Friday, 17 November 2006
{mosimage}Ambasadorul Romaniei la Madrid, Maria Ligor, a avut recent intalniri cu un grup de oameni de afaceri si cu membrii ai comunitatii romanesti din Alcazar de San Juan (Comunitatea Castilla-La Mancha), in cadrul saptamanii romanesti organizate in perioada 6-12 noiembrie in acest oras de Asociatia Culturala Hispano-Romana.

La intalniri au participat primarul orasului Alcazar de San Juan, Jose Fernando Sanchez Bodalo, sub-delegatul guvernului spaniol in Castilla-La Mancha, Miguel de la Cruz Alcocer, precum si primarul orasului Pucioasa (infratit cu Alcazar de San Juan), Mircea Simion. In cadrul intalnirii cu oamenii de afaceri locali, Maria Ligor a prezentat oportunitatile de afaceri pe care le ofera Romania investitorilor straini, in contextul evolutiilor economice pozitive si aproprierii momentului aderarii tarii noastre la Uniunea Europeana. A fost subliniata compatibilitatea mediului legislativ din cele doua tari ca rezultat al aplicarii de catre Romania a acquis-ului comunitar, fiscalitatea motivanta, oportunitatile oferite de continuarea ritmului de crestere economica sustinuta din ultimii si de proiectele care vor fi finantate din fondurile comunitare in perioada urmatoare. Au fost prezentate principalele evolutii macroeconomice si prevederile legislatiei romanesti referitoare la investitiile straine. Intalnirea a fost precedata de o conferinta de presa.
In cadrul reuniunii cu membrii comunitatii romanesti, care a avut loc la sediul primariei din Alcazar de San Juan, primarul orasului si sub-delegatul guvernului spaniol au subliniat deschiderea totala a administratiei locale pentru rezolvarea problemelor comunitatii romanesti. Ambasadorul Maria Ligor a evidentiat implicatiile aderarii Romaniei la UE asupra statutului cetatenilor romani care traiesc in Spania, insistand asupra drepturilor derivate din libertatile de circulatie a persoanelor si regimul fortei de munca. Ambasadorul roman a multumit organizatorilor saptamani romanesti din Alcazar de San Juan - Asociatiei Culturale Hispano-Romana si presedintelui acesteia Daniel Comanita - si a apreciat rolul central pe care acest tip de initiative il au in planul promovarii intereselor comunitatii romanesti si consolidarii legaturilor bilaterale.

foto: Maria Ligor la intalnirea cu jurnalistii romani din Spania

 
Romani victime ale abuzurilor luptei impotriva terorismului?PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :344
Friday, 17 November 2006
{mosimage}Primim la redactie, din partea doamnei avocat Laura Sova din Bucuresti, o plangere penala pe care dansa a facut-o impotriva lucratorilor vamali si ai politiei de frontiera, precum si a statului francez care isi desfasoara activitatea in cadrul aeroportului international Beauvais-Tille din Franta.Contactata telefonic aceasta ne-a declarat ca a depus plangerea la Ambasada Frantei de la Bucuresti insa raspunsul functionarilor a fost unul evaziv, motivand ca sunt slabe sperante de rezolvare din cauza considerentelor internationale privind masurile de securitate pe care fiecare stat si le poate lua impotriva terorismului international.
Metionam ca astfel de relatari, ca cea pe care o vom prezenta in intregime, ne-au mai fost aduse la cunostinta insa am refuzat sa credem ca poate fi vorba de discriminare impotriva romanilor. Articolele de presa din presa internationala si intamplarile reale traite de cetatenii romani care calatoresc in spatiul Schengen ne fac sa reconsideram politica redactionala vis-a-vis de acest subiect si sa va solicitam sa ne impartasiti experiente similare care sa va fi facut impresia abuzurile reale la care sunteti supusi la politiile de frontiera din spatiul Uniunii Europene, documentate ca cel pe care il veti citi in continuare si care sa aiba conotatii de discriminare etnica.
Va reamintim ca, intr-un alt registru de discriminari, in urma cu cateva luni am relatat pe larg cazul a doi tineri romani cu domiciliul in Italia, frate si sora, care au fost arestati abuziv la punctul vamal ungar Szeged, cu destinatia Italia, sub acuzatia de « trafic de obiecte de patrimoniu », dupa ce trecusera deja de politia de frontiera romana care verificase autenticitatea certificatului eliberat de statul roman pentru transportul de obiecte precum icoane, tablouri etc. Acum acest incident face obiectul unui proces traumatizant si costisitor pentru cei doi tineri romani victime ale unui tratament discriminatoriu atat in timpul arestarii cat si al detentiei temporare la care au fost supusi. Numai implicarea Ambasadei Romaniei la Budapesta a putut aduce la lumina faptul ca au fost realmente victimele unui abuz al lucratorilor vamali insa cum procesul a fost deschis acesta trebuie sa mearga pe fagasul normal iar tinerilor sa li se spele rusinea de a fi fost acuzati de ceva atat de grav.
Revenind la cazul Sova, in fata argumentelor « sunt avocat si cunosc legea » politistii de frontiera francezi au replicat senin « da puteti sa fiti si terorista ! »
No coment !
 
Textul plangerii
« Subsemnata LAURA NICOLETA SOVA, cetatean roman, cu domiciliul in Romania, Bucuresti, sector 6,  str. Aleea Valea Prahovei, nr. 1A, Bloc 825, ap. 104, identificata cu pasaport nr. 07001715 eliberat de Directia Generala de  Pasapoarte Bucuresti la data de 16. 01. 2003 cu valabilitate pana la 16.01.2008, formulez prezenta
PLANGERE
impotriva lucratorilor biroului vamal si ai  politiei de frontiera ai statului francez care isi desfasoara activitatea in cadrul aeroportul international Beauvais- Tille din Franta.
 
La data de 07.11.2006 m-am prezentat pe aeroportul international Beauvais- Tille fiind pasagera a companiei Blue Air, si posesoare a biletului cu nr. 1530413 pentru zborul JOR 106 cu destinatia Bucuresti Baneasa.
Dupa efectuarea check-ing-ul unde am predat valiza pentru cala avionului, m-am deplasat catre biroul vamal, deoarece achizitionand mai multe produse de pe teritoriul Frantei, aveam nevoie de aplicarea stampilelor ce dovedesc faptul ca am parasit spatiul Uniunii Europene precum si de recuperarea TVA-ului (detaxe) conform documentelor intocmite special in acest scop. In bagajul de mana aveam toate produsele achizitionate, pe care, conform legii, eram obligata sa le prezint spre verificare lucratorilor vamali.
Aceste produse erau :
-produse cosmetice achizitionate de la magazinul Sephora Champs Elysees la data de 05.11.2006 in valoare de 304.64 euro (conform bonului fiscal, precum si a cecului « Premier tax free S.A. » atasate)
-doua camere foto digitale marca Sony achizitionate de la magazinul Darty din Centrul Comercial « des 4 Temps » la data de 06.11.2006, in valoare totala de 766 euro (conform cecului « Global Refund France S.A. » atasat )
Spre stupoarea mea, dar si a celorlati pasageri romani care aveau nevoie de serviciile biroului vamal din aeroport, acesta era INCHIS !
M-am deplasat la biroul « Informatii » (impreuna cu alti romani, pasageri ai aceluiasi zbor) unde am cerut lamuriri cu privire la lipsa lucratorilor vamali din aeroport, stiind ca stampilele ce ne erau necesare, precum si recuperarea banilor nu mai sunt posibile odata ce am parasit spatiul Uniunii Europene.
Angajatii aeroportului ne-au asigurat ca ne vom rezolva aceasta problema la Ambasada Frantei din Bucuresti, dearece pe aeroportul Beauvais nu mai functioneaza biroul vamal.
M-am indreptat mai apoi, catre angajatii politiei de frontiera din aeroport pentru imbarcare, iar acestia au trecut la verificarea bagajelor de mana ale fiecarui pasager.
Ca si cum absenta lucratorilor vamali si lipsirea ilegala de posibilitatea de a ne recupera sumele cuvenite nu erau suficiente, angajatii politiei de frontiera au inceput sa ne confiste diverse produse pe care le aveam in bagajele de mana, explicandu-ne ca incepand cu data de 06.11.2006 sunt in vigoare noi reguli  care trebuie respectate in toate aeroporturile, reguli ce se refera la interzicerea transportarii de produse lichide in cabinele avioanelor.
In bagajul meu de mana se aflau toate produsele cosmetice cumparate de la Sephora, precum si cele doua camere foto digitale despre care am facut vorbire, deoarece trebuia sa le prezint lucratorilor vamali.
Toate produsele cosmetice noi, atat lichide (parfumuri) cat si solide MI-AU FOST CONFISCATE ABUZIV ! De asemenea, in poseta, aveam alte produse cosmetice de uz personal, pe care le achizitionasem atat din Franta cat si din Romania, produse care au ajuns tot in sacul unde se colectau lucrurile confiscate.
Cosmeticele personale aflate in poseta si care mi-au fost confiscate sunt urmatoarele:
-          lapte demachiant Yves Rocher - 5 euro
-          crema hidratanta Yves Rocher – 8.20 euro (produs nou)
-          lotiune tonica Yves Rocher – 4 euro (produs nou)
-          lapte de corp Marc Jacobs – 10 euro (produs nou)
      -      baton corector solid Alix Avien - 7 euro
Avand in vedere ca in Romania profesez ca avocat si cunoscand foarte bine procedura confiscarii, am solicitat intocmirea unui proces-verbal de confiscare in care sa fie mentionate toate produsele confiscate, iar procesul verbal sa fie semnat conform legii.
Acest lucru mi-a fost refuzat, replicandu-mi-se ca « se poate sa fiu avocat, dar e posibil sa fiu si terorista »
Calculand imediat paguba pe care am suferit-o in urma acestei confiscari abuzive si ilegale (produsele Sephora de 304,64 euro + cosmeticele personale 34.20 euro=  338.84 euro ) precum si faptul ca eram in imposibilitatea de a-mi recupera TVA-ul in valoare de 91.92 euro pentru aparatele foto, am decis sa renunt la zbor pentru a-mi putea recupera produsele, intrucat valoarea acestora era cu mult mai mare decat valoarea biletului de avion.
DESI AM SPECIFICAT FAPTUL  CA DORESC SA RENUNT LA ZBOR  SI LE-AM SOLICITAT ANGAJATILOR AEROPORTULUI SA-MI RESTITUIE PRODUSELE INTRUCAT NU MA MAI IMBARC LA BORDUL AERONAVEI, ACESTIA MI-AU REFUZAT RAMANEREA PE TERITORIUL FRANTEI, OBLIGANDU-MA SA MA IMBARC !
Vazand ca toate aceste cereri legale imi sunt refuzate in mod abuziv, am solicitat ca produsele mele sa fie predate sotului meu care se afla in Paris la o mica distanta de aeroport si care se putea prezenta sa le ridice. Fara nici un motiv, si aceasta cerere mi-a fost refuzata.
Mentionez ca abuzul la care am fost supusa poarta denumirea, in termeni juridici, de « DISCRIMINARE », aceste confiscari absolut ilegale fiind aplicate in principal pasagerilor ROMANI. Angajatii aeroportului erau obligati conform noilor reglementari SA PUNA LA DISPOZITIA PASAGERILOR, PUNGI TRANSPARENTE DE PLASTIC DE 1 LITRU IN CARE SA FIE TRANSPORTATE PRODUSELE COSMETICE SAU ALTE SUBSTANTE LICHIDE IN STICLUTE DE MAXIM 100 ML. SI NU SA LE CONFISTE.
Solicit ca paguba ce mi s-a creeat cu aceasta ocazie de catre angajatii aeroportului international Beauvais-Tille sa-mi fie restituita in intregime fie prin inapoierea produselor confiscate, in starea in care se aflau in momentul confiscarii, fie prin plata contravalorii acestora.
Sumele sunt :
-338.84 euro (contravaloarea produselor confiscate)
-91.92 euro (contravaloarea TVA-ului pentru aparatele foto)
-53.76 euro ( contravaloarea TVA-ului pentru produsele Sephora, debit pe care societatea este imputernicita sa-l retraga din contul meu, deoarece nu am rambursat cec-ul stampilat de autoritatile vamale) Total = 484.52 euro
Toate cele mentionate mai sus pot fi dovedite cu acte atasate prezentei plangeri dar si cu declaratii ale altor pasageri ai zborului JOR 106 care au fost martori. (printre ei Constantinescu Viorica, Constantinescu Nicolae….si altii )
Doresc sa mai mentionez faptul ca ma voi adresa tuturor autoritatilor franceze raspunzatoare pentru crearea aceastei situatii dar si autoritatilor care sunt obligate sa ia masuri in astfel de cazuri.
De asemenea, Ambasada Frantei din Bucuresti si Ministerul Afacerilor Externe vor fi incunostiintate. Nu in ultimul rand voi contacta diferite canale mass media pentru a face cunoscut intregii lumi modul in care sunt tratati cetatenii romani pe aeroportul international Beauvais Tille.
BUCURESTI 10.11.2006, CABINET AVOCAT « LAURA SOVA », AVOCAT TITULAR LAURA SOVA, SEDIUL PROFESIONAL : BUCURESTI, SECTOR 5, STR. IOVITA 10, BL. P13A, AP12; TEL: 004.0722.487.703, FAX: 004.021/413.72.83.
 
Initiativa comunitara pentru ridicarea unui lacas de cult romanescPDF Print E-mail
Praga, Cehia/Romanian Global News
Accesari :307
Friday, 17 November 2006
{mosimage}Acum cateva zile, la Praga, a luat fiinta comitetul pregatitor care va incepe demersurile oficiale de infiintare a unei parohii pentru romani ce va avea hramul "Sf. Stefan cel Mare si Sfant", transmite pentru Romanian Global News Nico Pastramagiu.Functiile membrilor, in numar de 10 vor fi stabilite ulterior. In acelasi timp s-a deschis formal un registru al tuturor celor, care vor sa se considere membri si ctitori ai acestei parohii. Initiatorii spera ca in acest fel si prin promovarea acestei actiuni si in Diaspora romana din lume, sa se primeasca donatii pentru ca acest locas de cult sa fie rodul comunitatii romanesti. Cei care sunt interesati de acest demers si doresc sa faca o donatie pot intra in contact cu membrii fondatori la adresa de mail fairnico@seznam.cz sau la telefoane +420 274 866 485, telefon fix si +420 608 151 252, telefon mobil.
 
Dupa o reforma, minoritatile ar putea avea reprezentant in Parlamentul maghiarPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :199
Friday, 17 November 2006
{mosimage}Presedintele ungar Solyom Laszlo (foto) s-a intalnit recent, la Pecs, cu omologul sau croat Stipe Mesici. Dupa intalnire, presedintele Solyom a declarat ca este legitim ca minoritatile din Ungaria sa aiba drept de reprezentare in Parlamentul de la Budapesta, insa doar dupa o eventuala reforma parlamentara, transmite corespondentul Romanian Global News in Ungaria.Principiul fundamental al politicii ungare fata de minoritati este acela ca minoritatilor li se cuvine autonomia, a declarat Solyom Laszlo, cu prilejul deschiderii Zilelor culturale croate. Potrivit postului de Radio Kossuth, Solyom a declarat ca Croatia este pregatita pentru aderarea la Uniunea Europeana, iar Ungaria este hotarata sa sprijine si in cadrul Uniunii procesul de dezvoltare a statului vecin.
Problema reprezentarii parlamentare a minoritatilor din Ungaria este un subiect si pentru agenda de politica externa a Romaniei, in conditiile in care minoritatile din Romania au drept de reprezentare automata.
 
Ambasada SUA la Chisinau continua granturile mici pentru initiativele democraticePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :215
Friday, 17 November 2006
Ambasada Statelor Unite ale Americii in Basarabia anunta continuarea Programului de granturi mici pentru sustinerea initiativelor democratice.Organizatiile neguvernamentale non-profit si mass-media independenta, oficial inregistrate in Basarabia, vor putea concura pentru granturi ce tin de democratizare, educatie civica, combaterea coruptiei, promovarea libertatii de exprimare si alte domenii. Pentru runda din luna decembrie, Ambasada SUA solicita proiecte ce tin de una din urmatoarele prioritati: educatia civica, promovarea mass-media independente, accesul liber la informatie, participarea publicului la luarea deciziilor, lupta contra coruptiei, institutionalizarea unor procese democratice, rezolvarea conflictelor si dezvoltarea economiei de piata, promovarea reformelor economice.
Ambasada precizeaza ca programul nu finanteaza ajutoare umanitare sau activitati de caritate; activitati politice si de partid; cercetari stiintifice; conferinte si/sau calatorii individuale in strainatate; activitati comerciale; proiecte ce presupun dezvoltarea institutionala primara a organizatiilor. Data limita pentru prezentarea proiectelor este vineri, 15 decembrie curent, ora 16:00. Informatii suplimentare, cerintele programului si formularul standard sunt disponibile la adresa: http://romanian.moldova.usembassy.gov/democracy_grants.html
Programul de granturi mici pentru sustinerea initiativelor democratice a fost initiat in anul 1994, ca un mecanism flexibil care ar permite ambasadelor americane sa sustina dezvoltarea democratiei in Europa Centrala si de Est, Eurasia si CSI. In Basarabia, programul si-a inceput activitatea in 1996.
 
Romanii din Strasbourg depun coroane la bustul generalului Berthelot de Ziua RomanieiPDF Print E-mail
Strasbourg, Franta/Romanian Global News
Accesari :240
Friday, 17 November 2006
{mosimage}Cu ocazia Zilei nationale a Romaniei, asociatia romanilor din Strasbourg ACAR, va depune o jerba de flori in fata bustului generalului Henri Mathias Berthelot (foto).Evenimentul va avea loc duminica 3 decembrie de la ora 16, in fata parcului de la citadelle, Strasbourg – Esplanade.
La ceremonie, care va avea loc intr-un cadru festiv, vor participa, in afara unui numeros public francez si roman, Consulatul General a Romaniei la Strasbourg, Primaria din Strasbourg, Reprezentanta permanenta a Romaniei pe langa Parlamentul Europei, Consiliul General du Bas Rhin, Souvenir Français, Guvernorul Militar al Strasbourg-ului, ofiteri francezi in rezerva. Un trompetist militar va intona imnurile de stat a Romaniei si Frantei. Paharul prieteniei franco – romane oferit de asociatia ACAR va incheia ceremonia.
 
Trei zile enesciene la OldenburgPDF Print E-mail
Oldenburg, Germania/Romanian Global News
Accesari :274
Friday, 17 November 2006
{mosimage}Compozitoarea Violeta Dinescu (foto) si Societatea Internationala “George Enescu” organizeaza in perioada 17-19 noiembrie, la Universitatea din Oldenburg, Germania, Simpozionul “George Enescu”.Potrivit postului national muzical de radio, din cadrul evenimentuluui cultural mai fac parte si o serie de concerte camerale. La simpozion participa 30 de muzicologi si interpreti din Romania, Germania, dar si din alte tari europene. Coordonatorii evenimentului sunt Violeta Dinescu si Harry Hallbreich din Belgia, cunoscut enescolog.
Manifestarea este organizata de catre Universitatea Carl von Ossietzky din Oldenburg, in cooperare cu International Enescu Society- www.enescusociety.org,  recent infiintata la Berlin, sub egida “Bundesinstitut fur Kultur und Geschichte der Deutschen im ostlichen Europa” (Institutul federal pentru cultura si istorie a germanilor din Europa de est) si cu sustinerea Institutului Cultural Roman „Titu Maiorescu“ din Berlin.
 
Proiect religios ortodox romanesc de anvergura la BruxellesPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :298
Friday, 17 November 2006
Biserica Ortodoxa Romana a cumparat la Bruxelles, la inceputul lunii octombrie, cu sprijinul integral al Statului Roman, un imobil constituit dintr-o biserica si dependinte, in care se va amenaja o biserica ortodoxa catedrala mitropolitana, un centru mitropolitan, Biroul permanent al Reprezentantei BOR pe langa Institutiile europene, un Centru pastoral si un Centru de spiritualitate si cultura romaneasca.Potrivit Biroului de presa al Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale, imobilul se afla in Rue des Palais 181-183, 1030 Bruxelles, iar in partea cladirii ce are intrarea din rue Vanderlinden 15A a fost amenajata o capela unde se savarsesc in fiecare sambata seara si duminica dimineata sfintele slujbe, are loc un program de cateheza, iar incepand cu data de 2 decembrie vor incepe cursurile Scolii Parohiale Sfantul Nicolae. Deoarece o parte din imobilul achizitionat se afla intr-o stare avansata de degradare, iar generozitatea spatiilor permite organizarea activitatilor mentionate mai sus, toti cei care pot sustine financiar aceasta ctitorie si activitatile ce vor fi desfasurate acolo sunt indemnati sa contribuie pentru ducerea la bun sfarsit a acestui proiect religios ortodox romanesc de anvergura.
 
O noua ora la Scoala Romaneasca din TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :228
Friday, 17 November 2006
{mosimage}Clasa 5-6 de la Scoala Romaneasca din Milne Valley, Toronto, a pregatit pentru ora de sambata, 18 noiembrie, mai multe activitati tematice.Copiii romani vor discuta in cadrul acestei ore despre Romania, ataingand punctele: asezarea sa in centrul continentului Europa, hotarele pe uscat si pe apa: Dunarea si Marea Neagra, desenarea hartii Romaniei dupa sablon, colorarea hartii in culorile steagului national, tarile vecine – in functie de punctele cardinale, marcarea lor pe harta. Partea a doua a orei va fi dedicata repetitiei pentru Serbarea de Craciun, urmand sa se distribuie si restul de roluri pentru piesa de teatru, care nu au fost distribuite sambata trecuta), dar si interpretarii unui joc pentru dezvoltarea vocabularului, intitulat „Ghiceste cuvantul”. Copiii sunt indemnati de profesoara Cristina Mares sa trimita poezii, povestioare sau orice articole doresc pentru ziarul clasei, „Prichindel", pe adresa de e-mail cris_mares34@hotmail.com, informeaza Alianta Romanilor Canadieni.
 
In Basarabia a fost stabilit inca un punct al Arcului geodezic StruvePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :241
Friday, 17 November 2006
Un nou punct al Arcului geodezic Struve a fiost descoperit recent in Moldova. Potrivit reprezentantilor Agentiei Relatii Funciare si Cadastru, punctul respectiv se afla in apropierea localitatii Geamana din raionul Anenii Noi si a fost descoperit in baza masurarilor pe teren efectuate de specialisti ai Institutului de Geodezie, Prospectiuni Tehnice si Cadastru „INGEOCAD”.Sursa citata a mai spus ca punctul respectiv are o mare valoare istorica si culturala, informeaza Stirea de Garda.
 Arcul geodezic Struve este unul din cele mai lungi arcuri de meridian si se intinde de la Oceanul Inghetat de Nord pana la Marea Neagra. Acesta a fost masurat la mijlocul secolului XIX de o echipa de geodezi sub conducerea si cu participarea nemijlocita a astronomului si geodezului Struve. Punctele Arcului sunt situate in zece tari - Norvegia, Suedia, Finlanda, Federatia Rusa, Estonia, Lituania, Letonia, Belarusi, Ucraina si Moldova. Potrivit specialistilor in domeniu, pe teritoriul Republicii Moldova sunt amplasate 27 de puncte ale Arcului geodezic Struve.
Primul punct al arcului mentionat a fost descoperit acum cativa ani si se afla in vecinatatea localitatii Rudi din Raionul Soroca. El este unicul monument de pe teritoriul republicii protejat de UNESCO.
Pagina web a Unesco http://whc.unesco.org/en/list/1187 confirma prezenta Moldovei in lista celor 10 state care se afla in aria arcului dgeodezic Struve.
 
Seara culinara ivoriana pentru romanii din GenevaPDF Print E-mail
Geneva, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :174
Friday, 17 November 2006
Romanii amatori de preparate culinare inedite sunt asteptati vineri, 17 noiembrie, la Maison du Quartier des Eaux-Vives din Geneva, incepand cu ora 19:00, la o seara culinara cu specialitati de pe Coasta de Fides.Intalnirea face parte din ciclul „Saveurs du Monde”, care a debutat pe 6 octombrie cu un bufet canadian si a fost urmata de o seara chiliana pe 3 noiembrie. Evenimentul este organizat de Asociatia Romanilor din Geneva, impreuna cu Maison Kultura si Maison du Quartier des Eaux-Vives, cu scopul de a-i duce pe participanti, prin intermediul papilelor gustative, pe mai multe continente. Specialitaea ivoriana care va fi degustata vineri este pui cu sos de arahide. Cei care vor sa ia parte la intrunirea gastronomica trebuie sa achite o taxa de 7 franci elvetieni, informeaza asociatia romaneasca.
 
Ansamblul „Icoane”, in concert pentru romanii din AustriaPDF Print E-mail
Bad Voslau, Austria/Romanian Global News
Accesari :253
Friday, 17 November 2006
{mosimage}Ansamblul de muzica traditionala romaneasca „Icoane”, condus de Ioan Bocsa (foto), va concerta duminica, 19 noiembrie, de la ora 15:00, in restaurantul Kur Salon din localitatea austriaca Bad Voslau.Formatia a luat fiinta in cadrul Academiei de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca in anul 1994, iar membrii ansamblului, Sergiu Cipariu (taragot), Ovidiu Barte (vioara), Maria Rotaru, Nicoleta Beca, Ovidiu Olari, Cotfas Monica, Lavinia Goste si Veronica Macarie, sunt studenti sau absolventi ai Modulului de Folclor, avand ca liant pasiunea pentru tot ceea ce inseamna traditie populara. Instructorul si conducatorul ansamblului este prof. univ. dr. Ioan Bocsa, personalitate marcanta a vietii muzicale romanesti, ce s-a impus atat ca interpret de folclor de o deosebita valoare, cat si prin cercetarile realizate in domeniul etnomuzicologiei.
Prin recitalurile sustinute, ansamblul „Icoane” si-a propus restaurarea sonora a unor productii muzicale folclorice arhaice, preluate fie din culegeri de folclor ale unor inaintasi realizate cu aproximativ 100 de ani inainte, fie din materialul cules in mod direct, din teren, de catre membrii grupului – cadre didactice si studenti – din zone ale tarii unde inca folclorul se mai practica dupa ritualuri stravechi.
Repertoriul abordat acopera tot ciclul vietii, cuprinzand cantece rituale ce insotesc marile praguri, marile evenimente ale trecerii omului prin viata: cantece de leagan, de dragoste, de catanie, de mireasa, de seceris, de joc, colinde si cantece rituale funebre.
Formulele diverse (grup de fete, grup de baieti, grup mixt, interpreti individuali, taraf traditional tipic muzicii taranesti transilvanene), modalitatile simple de prelucrare si emisia vocala specifica folclorului traditional arhaic, vizeaza atingerea firescului si adesea a dramatismului ritualurilor folclorice si reconstituirea unei atmosfere proprii satului romanesc de acum peste 100 de ani. Concertul este organizat de Asociatia Culturala Unirea din Wiener Neustadt, Austria, finantator fiind Institutul Cultural Roman din Bucuresti.
 
Petrecere de noiembrie pentru studentii romani din TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :353
Friday, 17 November 2006
{mosimage}Clubul Studentilor Romani de la Universitatea din Toronto va organiza vineri, 17 noiembrie, de la ora 21:00, o petrecere la discoteca Black Sea din localitate.Petrecerea romaneasca va fi animta  de DJ Funky T, informeaza clubul studentesc din Toronto. Reprezentantele sexului feminin vor beneficia de intrare gratuita inainte de ora 22:30, iar toti cei care vor veni la petrecere se vor bucura si ei de o gratuitate, la parcare. Clubul Black Sea se afla la adresa 50 Esna Park, Dr. Markham.
 
Turneu European de Fotbal in Sala al Romanilor din Diaspora in GermaniaPDF Print E-mail
Koln, Germania/Romanian Global News
Accesari :322
Friday, 17 November 2006
{mosimage}Echipe de fotbal ale romanilor din Austria, Germania, Olanda, Belgia si Franta vor participa sambata, 18 noiembrie, in Germania, la Turneul European de Fotbal in Sala al Romanilor din Diaspora.Competitia se va desfasura in sala de sport de la adresa Perenchiesstrase, 51491 Overath, aflata la 15 kilometri de Koln, si va incepe la ora 10:00, informeaza Rombel, una dintre echipele participante la turneu.
Rombel a organizat la inceputul lunii mai a acestui an prima editie a Turneului de Fotbal in Sala al Romanilor din Diaspora. Competitia din primavara lui 2006 a fost combinata cu o actiune de strangere de fonduri pentru sinistratii din Romana, afectati de inundatiile care au cuprins o mare parte din tara. Turneul a fost castigat de echipa fotbalistilor romani din Germania, iar pe urmatoarele locuri s-au clasat in ordine echipele din Belgia, Franta si Olanda, informeaza Rombel.
 
Echipa canadiana Pickering-Ajax, interesata de fotbalisti romaniPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :324
Friday, 17 November 2006
Alianta Romanilor Canadieni este interesata de gasirea unor persoane care sa joace fotbal in sezonul de vara  2007, la echipa Pickering-Ajax, East End. Fotbalistii romani urmeaza sa joace in Liga din Durham in Open Men Soccer, cu varsta pestye 25 de ani.Pentru a putea participa la aceasta liga, echipa sportiva trebuie sa fie inscrisa pana la sfarsitul anului, taxa de intrare fiind de  160 de dolari, in care intra si echipamentul. Totodata, formatia este si in cautarea unui sponsor, de aceea orice ajutor este bine venit, informeaza Alianta Romanilor Canadieni. Cei interesati sunt rugati sa ii contacteze pe organizatorii actiunii la numarul de telefon 416 500 11 06 ori pe e-mail, la adresa mircea.groza@cancable.com
 
Concert romanesc la ChicagoPDF Print E-mail
Chicago, SUA/Romanian Global News
Accesari :337
Friday, 17 November 2006
Corul Romanian Madrigal Consort, alaturi de membri ai corului filarmonic “Apollo Chorus”, vor concerta vineri, 17 noiembrie, la biserica  “Resurrection Catholic Church” din Chicago.Pe scena vor mai urca sopranele Sherezade Panthaki, Adriana Laura Cook, Cristina Pechianu, tenorul Florin Daraban si mezzo-soprana Elizabeth Deshong, care vor fi acompaniati de o orchestra de camera dirijata de maestrul Bruce Barber de la catedrala St. James din Chicago. Concertul va incepe la ora 20:00 si va contine o serie de piese corale, colinde in romana, latina, spaniola si germana, dar si fragmente din oratoriul Messiah de Handel si oratoriul Gloria de Vivaldi, informeaza Romanian-Portal. Directorul musical si artistic al concertului este Luciano Laurentiu.
 
Echipa de fotbal a romanilor din Cordoba, premiata pentru fair-playPDF Print E-mail
Cordoba, Spania/Romanian Global News
Accesari :305
Friday, 17 November 2006
{mosimage}La 4 noiembrie, consulul Romaniei la Madrid, Andrei Borza, a participat, la Cordoba, la decernarea unui premiu de fair-play echipei de fotbal a comunitatii romanesti din provincia Cordoba, regiunea Andalucia.Potrivit Ambasadei Romaniei la Madrid, evenimentul sportiv a fost organizat sub egida Campionatului Culturilor de catre Organizatia Neguvernamentala Cordoba Acoge, cu sprijinul Primariei din Cordoba. Printre invitati s-au numarat oficialitati locale (primarul orasului, Rosa Aguilar si presedintele asociatiei Cordoba Acoge, Cristina Pedrajas), precum si membri ai Corpului Consular acreditati in Spania (consulul general al Ecuadorului si vice-consulul Marocului, ambii acreditati la Sevilla).
La eveniment au participat 10 echipe reprezentand principalele comunitati straine din Spania, respectiv, Ecuador, Maroc, Romania, Columbia, Uruguay, Paraguay, Argentina, Peru, o echipa a Grupului Islamic si formatia tarii gazda, Spania. Echipa Romaniei, desi nu a obtinut un loc pe podium, a fost apreciata de organizatori pentru maniera corecta de joc, efortul depus, dorinta de a castiga si unitatea dovedita de-a lungul turneului.
O manifestare de acest gen va fi organizata si in anul 2007, avandu-se in vedere extinderea evenimentului prin implicarea a cat mai multor comunitati existente in Spania.
 
Romanian Party la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :206
Friday, 17 November 2006
Restaurantul romanesc din capitala britanica, 32 Old Bailey, ii asteapta in fiecare vineri de la ora 20.00 pe romanii din Marea Britanie la o petrecere adevarata.Si la finele acestei saptamani, vineri, 17 noiembrie, romanii pot simti distractia din plin, la fel ca si muzica noua, rafinamentul vinurilor romanesti si savoarea gustarilor din tara. Intrarea costa 5 lire sterline, dar pana la ora 9.00 se poate intra gratuit. Restaurantul romanesc 32 Old Bailey deschide, odata cu aceasta petrecere, sezonul petrecerilor de toamna pentru romanii din Marea Britanie.
 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions