Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Noiembrie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Cautare
 
Victor Roncea: Romania lui Potemkinescu si anti-crestinii eiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :297
Monday, 20 November 2006
{mosimage}Acum vreo trei saptamani au venit baietii cu schimbatul bordurilor si pe strada mea. Stiti - "Afacerea Bordurilor" - care va fi anchetata de DNA dupa ce se va schimba actualul regim. Si-au facut treaba si au plecat, nu inainte de a mitralia restul strazii.

 De cate ori ies din scara blocului meu ma impiedic automat de un morman imens de moloz si resturi de asfalt. Totusi, locuiesc intr-un cartier Okay, cam intre generalul Vlad si generalul Caraman. Intrarea in blocul meu se face insa prin spate. Asa ca nu pot, de fiecare data cand ma izbesc de bolovanii Primariei, sa nu ma gandesc la realitatea Romaniei lui Potemkin. Asa ca recomand tuturor diplomatilor si oficialilor europeni si internationali sa aiba grija, cand pun sub lupa actuala Romanie, sa se uite bine si in spatele blocurilor, in spatele afacerilor, in spatele Puterii.
La fel, si in spatele societatii civile, cu multi reprezentanti in Putere. De exemplu: un grup zgomotos de organizatii ale "societatii civile" pretinde, cu o vehementa specifica dracilor in postul nasterii Mantuitorului, sa fie eliminate simbolurile religioase din scoli. Operatiunea este importata din societati "secularizate" (Franta, Statele Unite); dar si acolo se izbeste de protestul comunitatilor de credinta crestina, mozaica sau musulmana. Liviu Mihaiu, mai saltaret in gandire, s-a intrebat, pe buna dreptate, ce se va intampla cu simbolurile religiei consumismului mondial, care abunda azi in scoli, pe diverse suporturi: Coca-Cola, Pepsi, Mc Donalds?! Cu alea e voie? Eu as mai fi adaugat si steaua rosie cu cinci colturi, pe lista celor admise. Doar nu e Cruce, steaua lui David sau simbolul Islamului. Printre co-semnatarii cererii anti-religie se numara organizatii bine unse ale Retelei Soros (Soros Open Network). Le-as recomanda insa, inainte de a merge mai departe, sa studieze simbolurile prezente in scolile din Israel, de la care avem numai de invatat si unde steaua lui David este chiar pe steag. La noi, ce vor face urmasii activistilor comunisti cu crucea de pe Stema?
Argumentele imbratisate de militantii anti-crestini se bazeaza, chipurile, pe respectarea drepturilor copilului, ale omului, dar sunt in realitate, ca si comunismul, exact impotriva acestora. Fundamentul societatilor democratice ale lumii - Declaratia Universala a Drepturilor Omului - la articolul 29, spune clar: "In exercitarea drepturilor si libertatilor sale, fiecare om este supus numai ingradirilor stabilite prin lege, exclusiv in scopul de a asigura cuvenita recunoastere si respectare a drepturilor si libertatilor altora si ca sa fie satisfacute justele cerinte ale moralei, ordinii publice si bunastarii generale intr-o societate democratica". Or, morala publica a Romaniei democratice este cea crestina, bazata pe drepturile suverane ale poporului majoritar crestin, dar care, conform specificului tolerantei ortodoxe, accepta alaturi de el toate celalalte confesiuni recunoscute.
Si asa ajungem la intrebarea fireasca statului potemkenist in care traim. Pentru ca o persoana avizata spunea recent ca, atunci cand membrii societatii civile cu pretentii de monopol absolut asupra judecatilor morale in societatea romaneasca post-decembrista se aliniaza neconditionat cu cei cu care au pretins public ca se lupta pe viata si pe moarte in ultimii 16 ani - comunistii si comunismul ateist - de fapt isi deconspira propriile vulnerabilitati si angoase pe subiectul legaturilor compromitatoare cu fosta Securitate, cu sistemul lui Potemkin.
Pana vine escavatorul sa-mi ia resturile mizere din fata portii, pun si eu mana pe-o lopata, ceea ce va doresc si dumneavoastra.

Victor Roncea (foto), Ziua

 

 
Actiuni romano - ungare in vederea prevenirii evaziunii fiscalePDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :152
Monday, 20 November 2006
In sedinta comuna a Guvernelor Romaniei si Republicii Ungare s-a convenit infiintarea unui grup de lucru si realizarea unor actiuni comune in vederea prevenirii evaziunii fiscale in domeniul produselor din tutun si al bauturilor alcoolice.
Partea ungara a propus o intarire a cooperarii dintre autoritatile fiscale in vederea prevenirii in comun a evaziunii fiscale, precum si masuri pentru prevenirea introducerii ilegale a produselor din tutun. Partea romana a sustinut extinderea colaborarii prin infiintarea unui grup de lucru care sa stabileasca proceduri clare de cooperare, precum  si realizarea unor actiuni comune in vederea prevenirii evaziunii fiscale, atat in ceea ce priveste tutunul, cat si bauturile alcoolice, informeaza Prompt Media. Diversitatea actiunilor efectuate de contribuabilii care produc sau comercializeaza aceste produse, pentru a se sustrage de la plata obligatiilor fiscale, determina organele de control sa desfasoare actiuni complexe de verificare, atat a proceselor de productie, cat si a celor de comercializare a tutunului si alcoolului.
 
Patriarhia Romana va lansa o publicatie bilingvaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :279
Monday, 20 November 2006
{mosimage}Palatul Patriarhal va gazdui miercuri, 22 noiembrie, de la ora 12.00, un eveniment spiritual foarte important pentru Patriarhia Romana: lansarea in editie bilingva a „Enciclopediei lacasurilor de cult din Bucuresti”.Enciclopedia cuprinde doua volume: „Biserici ortodoxe” si „Lacasuri ale celorlalte biserici si culte”, transmite Amos News. Primul volum prezinta in 736 de pagini informatii despre mai mult de 350 de lacasuri de cult ortodoxe insotite de fotografii, desene alb-negru si color, harti, planuri si chite privind arhitectura acestora.
Cel de-al doilea volum prezinta in cele 488 de pagini a lacasurilor celorlalte biserici si culte existente. Valoarea de referinta a lucrarii si conditiile de lux in care a fost tiparita face din cele doua volume o publicatie de referinta pentru promovarea imaginii libertatii si polivalentei cultelor in Bucuresti si in Romania.
 
Alegerile anticipate, dorite de 39 % dintre romaniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :298
Monday, 20 November 2006
Alegerile parlamentare anticipate sunt considerate necesare de 39% dintre romani, inutile de catre 33%, iar daunatoare de catre 14%, potrivit unui sondaj de opinie realizat in perioada 7-13 noiembrie de Biroul de Cercetari Sociale.De asemenea, 46% dintre respondenti considera ca presedintele Traian Basescu are cea mai mare nevoie de alegerile anticipate, 24% au mentionat la aceasta intrebare PD, 17% - PSD, 14% - Partidul Liberal Democrat (PLD) presupus a fi scopul platformei lui Theodor Stolojan, 14% au indicat "populatia tarii", 10% - PNL si 7% - PRM.
Totodata, 35% dintre subiecti sunt de parere ca motivul principal pentru care presedintele Traian Basescu sustine necesitatea alegerilor anticipate este crearea unei majoritati parlamentare confortabile, 25% au indicat castigarea puterii de catre partidele care il sustin (PD, PLD Stolojan), 18% s-au referit la inlaturarea de la putere a partidelor care "i se opun sefului statului" (PNL, PC), iar 6% au spus pierderea unui numar important de voturi de catre partidele de opozitie (PSD, PRM).
Numai 27% dintre romani considera ca platforma lui Theodor Stolojan urmareste unificarea fortelor politice de dreapta, 31% cred ca scopul acestei initiative este ruperea Partidului National Liberal (PNL), in timp ce 42% nu stiu despre ce este vorba.
Desfasurarea alegerilor pentru Parlamentul Romaniei separat de alegerile pentru Parlamentul European este dorita de 57% dintre respondenti, iar organizarea concomitenta a celor doua voturi a fost indicata de 27%. Totodata, numai 42% dintre romani au aflat de platforma politica lansata de Theodor Stolojan.
51% dintre subiecti cred ca aceasta initiativa se va transforma in partid politic, 20% cred ca nu va urma acest curs, iar 29% nu au stiut sa raspunda.
Sondajul BCS a fost realizat cu pe un esantion national reprezentativ de 1.155 persoane, selectate din 81 localitati urbane si rurale din 39 judete. Marja de eroare este de 3%, transmite Hotnews.
 
Elevii liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” au stabilit un record mondialPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :220
Monday, 20 November 2006
{mosimage}Reprezentanta UNICEF in Romania si elevii liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” au intrat, sambata, 18 noiembrie, in Cartea Recordurilor cu “Cea mai lunga panza din lume pictata de copii”.

Panza a masurat 3.464,1 de metri, recordul fiind autentificat de Andrea Banfi, reprezentanta Guiness World Record Ltd. Inedita actiune, la care au participat peste 1.500 de copii, s-a desfasurat intr-unul dintre hangarele din Romaero Baneasa. Potrivit Prompt Media, creatia artistica, la realizarea careia s-a lucrat de la inceputul anului scolar, a fost expusa pe o suprafata considerabila in fata hangarului, pentru intinderea ei fiind necesare mai mult de 12 ore. Elevii liceului Tonitza impreuna cu sute de copii din Bucuresti au continuat sa picteze pana cand a fost masurat si ultimul centimetru de panza. La eveniment a participat si prim-ministrul Calin Popescu Tariceanu care a admirat “creatia artistica” impreuna cu intreaga familie.

foto: Liceul Nicolae Tonitza

 
Intrevederea Ministrilor de Justitie ai Romaniei si TurcieiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :177
Monday, 20 November 2006
{mosimage}Ministrul Justitiei, Monica Macovei (foto), a avut vineri, 17 noiembrie, o intrevedere cu omologul sau turc, Cemil Cicek, in cadrul careia au convenit asupra continuarii colaborarii intre cele doua institutii  si a schimbului de experienta in materie judiciara.Ministrul Justitiei roman a aratat disponibilitatea specialistilor romani de a oferi Turciei asistenta in procesul integrare in Uniunea Europeana. La randul sau, Ministrul Justitiei turc a declarat: „Din punctul nostru de vedere, aderarea Romaniei la Uniunea Europeana este foarte importanta si speram sa ne fie de ajutor”, adaugand ca „reformele din sistemul judiciar din Romania sunt un punct de referinta pentru Turcia”.
Ministrul turc al Justitiei, Cemil Cicek, s-a aratat interesat de legile romanesti privind finantarea partidelor politice si reglementarea declaratiilor de avere, ca masuri de lupta impotriva coruptiei, cat si de Strategia de reforma a sistemului judiciar si de Strategia nationala anticoruptie.
Prezenta la discutii, procurorul general al Romanie, Laura Codruta Kovesi, a declarat ca Ministerul Public doreste intensificarea cooperarii intre autoritatile judiciare ale celor doua state, un accent deosebit fiind pus pe schimbul eficient de informatii. In finalul intrevederii, ministrul Macovei a acceptat invitatia omologului turc de a efectua o vizita in Turcia.
 
Romania a fost realeasa in Comisia de Drept InternationalPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :234
Monday, 20 November 2006
La 16 noiembrie 2006, in reuniunea plenara a Adunarii Generale a ONU de la New York, ce sa desfasurat pe 16 noiembrie, candidatul Romaniei, Theodor Melescanu, a obtinut cu o majoritate confortabila - 177 de voturi din 190 exprimate -, un nou mandat de membru al Comisiei de Drept International (CDI) pentru perioada 2007-2011.
Comisia de Drept International reprezinta cel mai prestigios organ de experti ONU cu atributii in domeniul dezvoltarii progresive si codificarii dreptului international.
Obtinerea acestui post onusian reprezinta a cincea victorie electorala a Romaniei in acest an la sediul ONU din New York – o performanta neegalata de nici un alt stat in 2006, iar realegerea unui jurist roman in cadrul Comisiei de Drept International reprezinta o recunoastere a expertizei importante pe care Romania o poate oferi in domeniul protejarii si consolidarii regulilor juridice la nivel mondial, transmite MAE.
 
Vizita la sediul NATO a unui grup de jurnalisti din RomaniaPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :172
Monday, 20 November 2006
{mosimage}La sediul NATO, a avut loc pe 16 noiembrie o vizita de informare si documentare a unui grup de jurnalisti din Romania, reprezentand presa audio-vizuala si scrisa.Vizita a fost organizata de Ministerul Afacerilor Externe si Divizia de Diplomatie Publica a NATO (PDD) si s-a inscris in sfera activitatilor de diplomatie publica avand ca scop o mai buna informare a opiniei publice romanesti despre activitatea si preocuparile Aliantei si contributia Romaniei la indeplinirea misiunilor si obiectivelor NATO.
Programul vizitei a cuprins o serie de briefing-uri pe teme privind Agenda NATO, Centrul de Operatiuni Media al Aliantei, Operatiunile curente ale Aliantei, NATO si Parteneriatul Euro-Atlantic, NATO dincolo de Summit-ul de la Riga, precum si o vizita la Delegatia Permanenta a Romaniei la NATO, informeaza MAE.
Vizita delegatiei romanesti la sediul Aliantei a avut loc intr-o perioada importanta pentru NATO, marcata de coagularea deciziilor aliate in perspectiva Summit-ului de la Riga (28-29 noiembrie a.c.), fapt care a facut si mai relevant schimbul de vederi cu expertii Secretariatului International al NATO.
Pe 20 noiembrie se va derula ultima vizita de informare si documentare cu participare romaneasca, programata in acest an. Pregatita de Divizia de Diplomatie Publica a NATO si Fundatia EURISC, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, vizita va prilejui prezenta la sediul NATO a unui grup de liceeni si studenti.
 
Vernisajul de pictura “Frumoasa si Bestia”PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :256
Monday, 20 November 2006
{mosimage}Anaid Art Gallery organizeaza vernisajul expozitiei de pictura “Frumoasa si bestia” semnata  de artistii Suzana Dan, David Istvan, Dumitru Gorzo, Marius Jucan, Alexandru Radvan, Mircea Suciu, Sorin Tara si Simona Vilau. Vernisajul va avea loc marti 21 noiembrie 2006, de la ora 18.00. Expozitia este deschisa pana in data de 26 noiembrie 2006, programul de vizitare fiind intre orele orele 11.00-19.00 – luni-vineri, si 10.00-18.00 – sambata.
 
Cartea „The EU & Romania” este cartea lunii noiembrie la MAEPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :286
Monday, 20 November 2006
In cadrul programului „Cartea lunii la MAE”, va avea loc lansarea volumului The EU & Romania, coordonat de conf. dr. David Phinnemore, de la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii Queens din Belfast, seful Catedrei Jean Monet pentru Studii Politice Europene.Manifestarea va avea loc marti, 21 noiembrie, la ora 13.00, in sala Gafencu, la sediul Ministerului Aafacerilor Externe.
Lucrarea ofera o descriere a drumului parcurs de Romania spre integrarea in Uniunea Europeana, inclusiv a negocierilor pentru aderare, a aspiratiilor si asteptarilor legate de obtinerea statutului de membru precum si o schita de profil a Romaniei ca stat membru al UE.
In volum sunt abordate subiecte legate de relatiile Romaniei cu UE si de procesul de negociere pentru aderare care a avut ca rezultat Raportul elaborat de Comisia Europeana in 2006. Valoarea cartii este sporita de analiza impactului pe care il va avea aderarea Romaniei asupra regiunilor invecinate: zona Marii Negre si Rusia, Balcanii de Vest si Turcia. Volumul a fost publicat de Federal Trust for Education and Research , in anul 2006.
Volumul cuprinde contributii ale unor personalitati din mediul politic si academic din tara (Mihai-Razvan Ungureanu, Daniel Daianu, Leonard Orban, Alina Mungiu Pippidi, Lazar Comanescu, Adrian Severin, Dragos Negrescu, Valentin Lazea, Sergiu Celac) si din strainatate (Duncan Light, Alan Smith, David Phinnemore,  Baroness Nicholson of Winterbourne, Erhan Icener, Othon Anastasakis).
 La eveniment va participa si secretarul de stat pentru afaceri europene in MAE, Adrian Vierita, a secretarului de stat, coordonator al programului „Cartea lunii la MAE”, Valentin Naumescu, directorul general al Institutului European din Romania, Nicolae Idu, coordonatorul volumului, David Phinnemore, precum si a altor personalitati ale vietii politice, academice si culturale din Bucuresti si din tara.
 
Romanii din Covasna, Harghita si Mures resping autonomia ceruta de extremistii maghiariPDF Print E-mail
Izvorul Muresului, Harghita, Romania/Romanian Global News
Accesari :363
Monday, 20 November 2006
{mosimage}Reprezentantii romanilor din Covasna, Harghita si Mures intruniti la Izvorul Muresului, in Harghita resping ferm, intr-o declaratie publica, manifestarile extremiste prin care se revendica autonomia teritoriala pe criterii etnice, a unei parti a Romaniei.

“Noi, reprezentantii romanilor din judetele Covasna, Harghita si Mures – primari, viceprimari, consilieri locali si judeteni, parlamentari, clerici, precum si conducerile organizatiilor civice, intruniti azi, 18 noiembrie 2006, la Izvorul Muresului, ingrijorati de turnura periculoasa rezultata in urma declaratiilor si actiunilor anticonstitutionale ale liderilor politici si civici maghiari, vizand enclavizarea acestei zone, prin infaptuirea autonomiei teritoriale pe criterii etnice, adoptam urmatoarea
    
        DECLARATIE

 Timp de 17 ani am tras nenumarate semnale de alarma privind adevaratele intentii ale politicienilor maghiari – impartiti fara temei in „radicali” sau „moderati” – si iata ca acum se cere explicit scoaterea de sub autoritatea  statului roman a asa-zisului „Tinut Secuiesc” si punerea lui sub stapanire exclusiv maghiara.
Nu lipsa de drepturi sau discriminarea etnica ii determina la asemenea actiuni, ci refuzul acceptarii autoritatii administrative romanesti. Niciodata, in niciun document elaborat de liderii maghiari, nu s-a exprimat disponibilitatea spre dialog si convietuire pasnica cu populatia romaneasca.  In niciun demers intreprins de acestia  cu privire la  prezentul si viitorul zonei, romanii nu au fost consultati, desi in  cele  trei judete ei reprezinta  peste o treime din totalul populatiei.
Situatia grava la care s-a ajuns este consecinta cedarilor si compromisurilor facute de clasa politica romaneasca aflata la putere in ultimii 17 ani. Lasati la  discretia UDMR, romanii din acest areal au fost abandonati si considerati „pierderi colaterale”. Nici pana acum nu s-a inteles ca, de fapt, problema nu este doar a romanilor din aceste judete, ci a intregii tari. Asa cum nu se  intelege ca, desi neacceptata de jure, autonomia maghiara in zona exista de facto.
In realitate, cei care sunt discriminati si au nevoie de sprijin sunt romanii din cele trei judete, deoarece majoritatea maghiara domina zona atat administrativ, cat si politic si economic, reprezentantii acesteia aplicand exclusiv practici etnocentriste.
Tinand cont de agravarea starii de fapt, reprezentantii legitimi ai romanilor fac un apel la intreaga societate romaneasca, la Parlamentul, Presedintia si Guvernul Romaniei, precum si la Patriarhia,  Academia Romana, mass-media si reprezentantii societatii civile – sa ia atitudine si sa-si exprime, public si neechivoc, o pozitie transanta privind actiunile separatiste si segregationiste ale liderilor maghiari vizand obtinerea autonomiei teritoriale pe criterii etnice.
Solicitam Parlamentului si Presedintelui Romaniei sa nu adopte si sa nu promulge Legea Statutului minoritatilor nationale, initiata de UDMR si insusita de Guvern, act normativ prin care se urmareste legiferarea bazei autonomiei teritoriale pe criterii  etnice.
Date fiind efectele negative asupra acestei zone a adoptarii legislatiei privind descentralizarea administrativa, prin care puterea autoritatilor locale controlate perpetuu de UDMR, se amplifica in detrimentul romanilor,  avertizam ca aceste legi sa nu fie adoptate pripit, ci sa fie in prealabil supuse dezbaterii publice, pentru a se stabili mecanisme legale care sa preintampine adancirea discriminarii la care sunt expusi romanii.
Solicitam modificarea in regim de urgenta a Legii Administratiei Publice Locale, astfel incat sa nu se permita constituirea asociatiilor intercomunitare care urmaresc, in mod direct sau indirect, realizarea autonomiei teritoriale pe criterii etnice.
Solicitam ca orice decizie a autoritatilor publice, cu impact asupra identitatii romanilor din zona, sa fie adoptata numai dupa consultarea Forumului Civic al Romanilor din Harghita si Covasna.
Reluam solicitarea asigurarii prin lege a reprezentarii  populatiei romanesti din Harghita si Covasna in Parlament, precum si in conducerea autoritatilor publice locale, a institutiilor deconcentrate si a celor de invatamant si cultura.
Totodata, revenim cu solicitarea ca, la nivelul Guvernului si Presedintiei, sa se infiinteze structuri consultative distincte pentru judetele Covasna, Harghita si Mures.
Solicitam de asemenea:
- Sanctionarea prin lege a practicilor discriminatorii de conditionare a ocuparii functiilor publice de cunoasterea limbii maghiare.
- Asigurarea respectarii statutului limbii romane ca limba oficiala in activitatea institutiilor administratiei publice locale, inclusiv prin amendarea normelor care aduc atingere acestui statut in teritoriu.
- Acordarea sprijinului financiar Episcopiei Ortodoxe a Covasnei si Harghitei, pentru activitatea sa misionara si sociala, de sprijinire a parohiilor cu un numar mic de credinciosi,  pentru refacerea si intretinerea bisericilor si a altor monumente istorice romanesti, precum si pentru ajutorarea celor defavorizati.
- Asigurarea, prin bugetul central, a suportului financiar pentru proiectele promovate de asociatiile  si fundatiile culturale, religioase si civice  din judetele Covasna, Harghita si Mures.
- Mentinerea statutului de institutie de importanta nationala a Muzeului Carpatilor Rasariteni.
- Mentinerea Centrului Cultural Toplita, Centrului de Cultura Arcus, respectiv a Directiilor Judetene ale Arhivelor Nationale in subordonarea directa a Ministerului Culturii si Cultelor, respectiv a Ministerului Administratiei si Internelor.
- Co-finantarea de la bugetul central a publicatiilor cotidiene in limba romana  din judetele Covasna si Harghita, precum si a revistelor stiintifice si de cultura editate de institutiile  culturale si scolare si de  organizatiile  neguvernamentale.
- Sprijinirea invatamantului in limba romana, indeosebi in localitatile cu un numar redus de elevi romani.
-  Includerea in grila de programe a televiziunii si radioului public a unor emisiuni consacrate romanilor  si convietuirii  interetnice in aceasta zona.
       
Propunem ca, in perspectiva unei reimpartiri administrativ - teritoriale a tarii, in configurarea unitatilor administrative sa nu prevaleze criteriul etnic, generator de disfunctionalitati  si  discriminari.
Solicitam autoritatilor centrale elaborarea, in parteneriat cu Forumul Civic al Romanilor din Harghita si Covasna, a unei strategii nationale pentru solutionarea problematicii specifice zonelor unde romanii sunt in minoritate.
Participantii la Adunarea reprezentantilor romanilor din  judetele Covasna, Harghita si Mures, ii cheama din nou pe concetatenii de etnie maghiara la conlucrare si dialog, singura solutie rezonabila fiind convietuirea pasnica, bazata pe respectul reciproc, in spiritul valorilor europene.

Aceasta declaratie a fost adoptata in prezenta si cu binecuvantarea I.P.S. Laurentiu Streza, Mitropolitul Ardealului, I.P.S. Andrei Andreicut, Arhiepiscop de Alba-Iulia si a P.S. Ioan Selejan, Episcopul Covasnei si Harghitei. Inaltii ierarhi au asigurat Adunarea de sustinerea deplina din partea Bisericii Ortodoxe Romane, adresand tuturor partidelor romanesti indemnul de a trece peste diferentele politice in sprijinirea romanilor din aceasta parte a tarii.”

Izvorul Muresului
18 noiembrie 2006     


Nota

cu probleme care reclama interventia administratiei publice centrale pentru intarirea autoritatii Statului Roman, respectarea legislatiei si  solutionarea  problematicii identitare a romanilor  din judetele Covasna, Harghita si  Mures

1. Aspecte generale
            
Mutatiile produse dupa evenimentele din 1989, inclusiv in administratia publica, s-au repercutat in mod negativ asupra autoritatii Statului Roman si a Constitutiei Romaniei in judetele cu populatie maghiara numeric majoritara, cu consecinte directe asupra simbolurilor si valorilor romanesti, precum si a romanilor traitori in aceasta parte de tara.
Demersurile firesti de descentralizare nu au fost insotite de o strategie pentru contracararea tendintei centrifuge, separatiste si etnocentrist-exclusiviste promovate  in zona de UDMR, formatiune aflata perpetuu la conducerea administratiei publice locale, aceasta generand o alterare a situatiei romanilor din zona, pusi in imposbilitatea de a se bucura de drepturile si libertatile constitutionale.
In baza programului politic al UDMR se urmareste eliminarea proprietatilor Statului Roman din zona, atat din perspectiva interesului economic al beneficiarilor nemijlociti ai acestui transfer de proprietate, cat mai ales  pentru asigurarea resurselor economice necesare sustinerii autonomiei teritoriale pe criterii etnice. In plus, eliminarea statului ca proprietar se impune, din perspectiva UDMR, deoarece nu se poate solicita autonomia unui teritoriu in care statul roman detine proprietati importante. (se reactualizeaza lozinca uzitata in Transilvania la inceputul secolului XX, conform careia, “tara este a cui este pamantul”).
Intr-un astfel de context si prezumand o viitoare descentralizare administrativa accentuata, pentru a se evita formarea unei enclave etnice in interiorul Romaniei,  cateva  lucruri le consideram esentiale:
2 La nivel national:
             - elaborarea unei strategii, pe baza realitatilor obiective din zona, si in conformitate cu legislatia comunitara, care sa mentina aceste judete in sfera de autoritate a Statului Roman si sa asigure protectie drepturilor fundamentale pentru romanii numeric minoritari din aceasta parte de tara;
        - asigurarea unei strategii de dezvoltare economica prioritara pentru zona Covasna-Harghita, cu finalitate in crearea unor noi locuri de munca si mentinerea celor existente, componenta economica fiind principala cale de estompare a asperitatilor interetnice, de eliminare a exodului populatiei romanesti din zona si de reafluire a generatiilor tinere spre locurile natale.
       - infiintarea  unui Departament pentru comunitatile romanesti minoritare numeric, structura consultativa, care sa aiba ca obiect de activitate problematica sprijinirii comunitatilor romanesti  numeric minoritare, sa faciliteze accesul si relatiile directe intre organele administratiei centrale si societatea civila ca reprezentanta a intereselor si cerintelor comunitatii romanesti din aceste judete si care sa asigure coerenta si continuitatea preocuparilor autoritatilor centrale fata de problematica zonei, in elaborarea si aplicarea strategiilor mai sus amintite;.
        - numirea unui consilier prezidential, respectiv, guvernamental, care sa monitorizeze situatia comunitatilor romanesti minoritare.

               -  mentinerea statutului actual de institutii de importanta nationala, subordonate direct Ministerului Culturii si Cultelor, respectiv Ministerului Administratiei si Internelor, a Muzeului Carpatilor Rasariteni Sf. Gheorghe, Centrului Cultural Toplita, Centrului de Cultura Arcus, respectiv a directiilor judetene ale Arhivelor Nationale ;
               - deschiderea unei file bugetare separate, in bugetul central, in vederea sustinerii financiare a  proiectelor culturale ale romanilor  si a publicatiilor  in limba  romana   din judetele Harghita si Covasna;
                   - asigurarea unui real control de legalitate prin intermediul Institutiei Prefectului, realitatea ultimilor 2 ani aratandu-ne ca acest lucru nu se poate realiza corespunzator printr-un prefect al UDMR, chiar sub acoperirea functiei publice;
3 Aspecte  din domeniul administratiei publice locale:
         - In judetele Covasna si Harghita se continua demersurile de purificare etnica, pentru crearea unui corp de functionari publici exclusiv maghiari, prin  practicile de conditionare a ocuparii functiilor publice de cunoasterea limbii  maghiare si prin influentarea rezultatelor concursurilor;
         - Institutiile administratiei publice locale folosesc  insemne heraldice  neaprobate legal, fara ca prefectii sa intervina, inclusiv prin aplicarea de sanctiuni, conform HG 25/2003;
         - La nivelul judetului Covasna, cazurile de omisiune de atacare in contencios administrativ, de catre prefect, a actelor nelegale ce provin de la primarii si consiliile locale controlate de UDMR sunt numeroase, acesta facilitand prin neexecitarea atributiilor sale, materializarea nelegala a intereselor economice sau separatiste ale UDMR  in zona. Practic, ne aflam in situatia subordonarii acestei institutii – formal depolitizate - fata de UDMR, institutie care ar trebui sa reprezinte Guvenul – si nu sa isi dea concursul la concretizarea acestor interese;
         - Legislatia actuala favorizeaza demersul UDMR, confirmat recent de Marko Bela si alti parlamentari UDMR, de marcare simbolica a teritoriului administrativ al judetelor Harghita, Covasna si partial Mures, ca teritoriu exclusiv maghiar; acest demers al UDMR fiind inlesnit de chiar reprezentantii in teritoriu ai Guvernului, fie prin schimbarea pe criterii etnice a componentei comisiilor de avizare a schimbarii denumirilor obiectivelor de interes local sau judetean, respectiv de analizare a proiectelor de steme, fie prin mentinerea unei astfel de componente;
         - Prin abuzul legii, limba maghiara a fost stabilita ca limba oficiala prin  Regulamentul de organizare si functionare al Consiliului local (exemplu: in municipiul Sf.Gheorghe), reglementandu-se ca sedintele consiliului local se desfasoara intotdeauna in limba maghiara – si nu la cerere cum prevede legea administratiei publice locale – iar limba romana se poate folosi doar ca exceptie, in situatia in care nu functioneaza sistemul de traducere din limba maghiara. In juedtul Harghita, sedintele Consiliului judetean, consiliilor locale Miercurea-Ciuc, Odorheiu-Secuiesc, Gheorgheni etc. se tin de multa vreme exclusiv in limba maghiara;
         - Criteriul etnic prevaleaza celui profesional in stabilirea componentei comisiilor pentru aplicarea actelor normative, cu prioritate in domeniul retrocedarilor;
         - In mod frecevent se intalnesc situatii de restabilire a  proprietatii in forma anterioara reformei agrare din 1922 si nu a repararii prelurarilor abuzive efectuate de regimul comunist (contele Mikes Armin din Zabala este astfel beneficiar recent al catorva mii de ha de padure prin bunavointa conducerii Prefecturii Covasna). Asocistia Bunurilor Private Ciuc, constituita ea insasi cu eludarea legii, revendica peste 21.000 ha de padure si cladiri importante din Miercurea-Ciuc, bunuri aflate dintotdeauna in folosinta colectiva si niciodata in proprietate privata;
         - In ce priveste retrocedarea catre parohiile ortodoxe din cele doua judete, comisiile locale controlate de UDMR, refuza solutionarea cererilor, iar comisiile judetene nu actioneaza pentru aplicarea legii si solutionarea acestor cereri;
         - Este nevoie de interventia autoritatilor centrale de control pentru deblocarea solutionarii cererilor parohiilor ortodoxe din cele trei judete privind retrocedarea unor imobile, inaintate organismului central de retrocedare a proprietatilor bisericesti;
                    - Solicitam blocarea proiectului de hotarare a Guvernului initiat nelegal de Prefectul judetului Covasna si Presedintele Consiliului judetean Covasna prin care se incearca atestarea fostului sediu al BNR din Sf. Gheorghe in domeniul public al judetului Covasna, in situatia in care Curtea de Apel Brasov a suspendat hotararea de Guvern prin care imobilul respectiv a fost luat de la Episcopia Ortodoxa a Harghitei si Covasnei si dat Consiliului judeten Covasna, acesta din urma nemaivand drept de decizie asupra imobilului cel putin pe perioada suspendarii hotararii Guvernului.
                Pentru repetatele incalcari ale legii in domeniul retrocedarilor si al verificarii legalitatii actelor administratiei locale solicitam in mod expres efectuarea unui control complex de urgenta de catre Corpul de Control al Ministrului Administratiei si Internelor.
4. In domeniul economic
         - Drumurile judetene care deservesc localitatile cu populatie  de nationalitate romana sunt  nemodernizate si neasfaltate;
         - In majoritatea localitatilor cu populatie  de nationalitate romana,  nu exista infrastructura necesara (apa potabila, canalizare, gaz metan);
         - Cele doua  principale zone cu populatie  romaneasca compacta – Depresiunea Intorsurii Buzaului, judetul Covasna si cea a Toplitei, judetul Harghita- sunt singurele zone din cele doua judete, neracordate la reteau nationala de gaz metan (desi aceste doua zone sunt cunoscute pentru temperaturile cele mai scazute din tara);
         - Orasul Balan, din judetul Harghita,  localitate cu populatie majoritar romanesca, in urma inchiderii minei de cupru, este practic o asezare  de someri, cu toate implicatiile  economice, sociale si umane ce decurg din aceasta  realitate;
         - Nu s-au primit fondurile necesare pentru finalizarea lucrarilor la Casa  Municipala de Cultura  Toplita, Casa Oraseneasca de Cultura Intorsura Buzaului si Spitalul Orasenesc Intorsura Buzaului;
         - In zona, este o mare  criza de  locuinte de serviciu pentru specialisti (profesori, medici, juristi, economisti, militari, s.a.), iar autoritatile locale nu sunt interesate de rezolvarea acestei probleme;
          -   Sunt necesare  fonduri pentru finalizarea lucrarilor de modernizare a drumului national D.N.  2 D  Focsani-Tg. Secuiesc (26 km), drumul judetean D.J. 121 A Aita Mare-Intorsura Buzaului (tronsonul Borosneul Mare-Intorsura Buzaului, 13 km.), a drumului  judetean Toplita- Bilbor,  precum si a drumurilor de acces la manastirile ortodoxe Moglanesti,  Marcus, Sita Buzaului, fapt care ar constitui o importanta premisa de valorificare complexa a potentialului economic si turistic al zonei;
         - Primaria Sf. Gheorghe  taraganeaza premeditat efectuarea  reparatiilor  la Piata Mihai Viteazul din Sf. Gheorghe, zona din centrul  municipiului resedinta a judetului Covasna, cu  o importanta semnificatie  nationala;
 5. In domeniul invatamantului si culturii
             - Sunt greutati majore in functionarea claselor sub efectiv, pentru copiii romani din localitatile etnic-mixte si mai ales in asigurarea acestor scoli cu cadre didactice calificate pentru predarea in limba romana;
             - Unele consilii locale refuza sa  asigure  sursele financiare  pentru  asigurarea transportului  elevilor  din localitatile unde nu exista invatamant in limba romana. Este nevoie urgenta de o Hotarare de Guvern, prin care sa se stabileasca obligativitatea asigurarii in aceste situatii de catre consiliile locale,  pentru elevii care sunt nevoiti sa faca naveta la scoala, a finantarii transportului acestora;
             - Nu sunt  respectate prevederile legale privind incadrarea directorilor sau directorilor adjuncti  romani, in scolile etnic-mixte; in Harghita sunt situatii de amestec direct al UDMR in sensul eludarii legii;
             - Proiectele promovate de asociatiile culturale, stiintifice si civice, din  cele doua  judete, intampina greutati in finantarea lor de catre consiliile locale, fondurile fiind acordate preferential pe criteriul etnic;
             - Nu s-au gasit modalitatile   adecvate, inclusiv legislative, care sa asigure  protectia monumentelor si a celorlalte simboluri publice  romanesti, respectiv raspunderea autoritatilor administratiei publice locale in acest sens;
             - Romanii din localitatile etnic mixte - in mod deosebit din  municipiile resedinta de judet si din  celelalte orase, unde sunt numeric minoritari,  nu-si pot promova simbolurile proprii (denumiri de strazi, monumente de for public, troite, nici macar panouri de afisaj. Spre exemplu, primarul municipiului Sf. Gheorghe refuza sa autorizeze amplasarea unor vitrine de afisaj de catre Muzeul Carpatilor Rasariteni la sediul acestuia, in conditiile in care acest lucru este permis Muzeului National Secuiesc);
             -   Consiliile judetene si cele locale din  judetele Covasna si Harghita nu asigura alocarea resurselor financiare si logistice  necesare sarbatoririi asa cum se cuvine a Zilei Nationale si a celorlalte sarbatori  importante din istoria  nationala;
             - Sunt publicate, de catre institutiile publice,   lucrari monografice,  ghiduri, pliate  si alte  materiale oficiale  promotionale, cu nesocotirea realitatilor privind istoria, traditiile, cultura si spiritualitatea romanilor  din cele doua judete;
             - In ultimii ani au fost asezate pe edificii publice zeci de placi comemorative numai in limba maghiara (in dispret fata de de romanii localnici si cei din intreaga tara) ;
             -  Presa locala de limba maghiara practica un discurs hiperetnicizat si o politica identitara agresiva care alimenteaza sentimente de intoleranta si actiuni discriminatorii fata de etnicii romani;
             - In unele institutii descentralizate ale statului sedintele de lucru incep, scurt,  in romaneste, dupa care continua in limba maghiara, punand in situatie stanjenitoare pe  salariatii de etnie romana ;
             -   La conferintele de presa tinute de  consiliile judetene si cele locale,  jurnalistii romani primesc doar o scurta sinteza, in vreme ce “grosul informatiei se ofera doar in limba maghiara”;
             - La telefoanele principalelor institutii judetene se raspunde numai in limba maghiara, iar in limba romana, doar la solicitare expresa; 
6. Alte aspecte deosebite
  Liderii teritoriali ai UDMR considera ca sefii serviciilor deconcentrate de etnie maghiara sunt subordonatii lor directi, trasandu-le sarcini in sensul eludarii legilor statului, sarcini care apoi sunt „rezolvate” in acelasi spirit cu sprijinul demnitarilor plasati in ministere si institutiile de rang national, subminandu-se astfel ierarhia institutionala fireasca. Se impune un mai sever control ministerial in zona si o mai ferma implicare a prefectilor;
             - In proiectul de Lege a Arhivelor Nationale, initiat de Ministerul Culturii si Cultelor, se prevede trecerea in subordinea  consiliilor judetene a  directiilor judetene a Arhivelor Nationale, ceea ce, in cazul judetelor din Transilvania,  ar duce la introducerea principiului contorizarii etnice, in institutii care  gestioneaza  documente din Patrimoniul Arhivistic National;
              - Nu s-a  dat curs solicitarilor repetate de acordare a unei intrevederi cu presedintele Romaniei, Traian Basescu,  a reprezentantilor Forumului Civic al Romanilor din Covasna si Harghita pentru  prezentarea problemelor care isi asteapta  solutionarea  de ani de zile.

Izvoru Muresului,
18.11.2006

 
Invatator roman (meglenoroman) din Macedonia – propus MEC pentru a fi premiatPDF Print E-mail
Arad, Romania/Romanian Global News
Accesari :409
Monday, 20 November 2006
Pe 29 octombrie a avut loc la Arad Congresul National al Invatatorilor/Institutorilor din Romania si al Invatatorilor/Institutorilor romani de peste hotare, prilej cu i s-a solicitat Ministrului Educatiei si Cercetarii, Mihail Hardau, sa confere cea mai importanta distinctie pentru un slujitor al scolii romanesti – Dionisie Papacafa, meglenoroman din Skopje – Macedonia.Dionisie Papacafa a fost, ca si tatal sau, invatator la scoala romaneasca din satul sau natal Cupa din Grecia. Acesta nu a fost in Romania, insa a absolvit fostul Liceu Roman din Salonic. Tatal sau a suferit datorita faptului ca a predat in limba romana, fiind exilat in insule.
Dionisie Papacafa a fost ultimul invatator care a predat in romana in satul Cupa. A predat cheile scolii oficialitatilor grecesti la somatia acestora, iar pentru vina de a sluji scoala romana a fost nevoit sa-si paraseasca tara (Grecia) si sa se stabileasca in fosta Iugoslavie acum Macedonia (in Skopje) si sa isi schimbe si profesia. Dupa independenta Macedoniei, pensionar fiind, Dionisie Papacafa a inceput sa serveasca din nou scoala romana din Balcani. Acesta a participat la elaborarea de manuale pentru cursurile facultative ale copiilor aromani din Macedonia si a publicat o culegere de basme meglenoromane, el fiind meglenoroman.
Dionisie Papacafa vorbeste o romana bogata si curata, are vaste cunostinte despre cultura romana, incat pare de necrezut ca nici macar nu a vizitat Romania.
Dionisie Papacafa produsul a ceea ce a fost candva scoala romana in Balcani si modelul slujitorului scolii romanesti.
 
Mitropolitul Antonie Plamadeala – pomenit acasa in BasarabiaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :289
Monday, 20 November 2006
{mosimage}Vineri, 17 noiembrie, in ziua in care mult regretatul mitropolit al Ardealului, IPS Antonie Plamadeala, ar fi implinit 80 de ani, in biserica din satul lui de bastina, Stolniceni, raionul Hancesti, un sobor de preoti, in frunte cu episcopul Galatiului si al Dunarii de Jos, PS Casian Craciun, si episcopul de Cahul si Comrat, PS Anatolie Botnaru, au oficiat o slujba de pomenire.

Dupa liturghie, episcopii Craciun si Botnaru au sfintit piatra de temelie si locul in care va fi ridicata Casa Muzeu „Antonie Plamadeala”. La ceremonie au participat rude apropiate ale lui Antonie Plamadeala, administratia si locuitori din satul Stolniceni.
Solicitat de FLUX, PS Casian Craciuc, care este „fiul sufletesc al IPS Antonie Plamadeala, a spus: „Mitropolitul Antonie, inainte de a inchide ochii la Sibiu, a vazut multe persoane: frati de-ai lui si rudenii de aici. Vorbea adesea despre Basarabia. Ii cunostea pe cei din Basarabia si ultimele lui cuvinte au fost purtate cu pamantenii lui de aici din Basarabia. Si a vazut niste casute cu flori. Ii vedea pe toti inaintasii lui. Acum cand vad in noiembrie pomii inca verzi aici, asezati in locul unde se va ridica casa-memorial „Antonie Plamadeala”, vad o incercare a de a face o legatura intre casa sufletului si casa-memorial. Antonie Plamadeala spunea adesea o vorba foarte frumoasa: „Legatura intre nasterea pe pamant si nasterea in ceruri este una foarte profunda”. Si mai avea o vorba tot de duh: „Te-am inmormantat in sufletul meu”. Adica este o legatura extraordinara intre plecarea din aceasta viata si ramanerea in aceasta viata”, a spus episcopul de Galati si al Dunarii de Jos.

Si dupa moarte, isi va sluji satul natal
PS Casian a mai adaugat: „Ce putea sa fie mai inaltator decat sa reprezint Biserica Ortodoxa Romana, pe Preafericitul Patriarh Teoctist, pe Mitropolitul Ardealului, Laurentiu – urmasul lui Antonie Plamadeala si pe multi alti ierarhi din Romania. Sa-i reprezint aici, in ziua de implinire a 80 de ani de la nastere, chiar in pamantul natal, unde s-a nascut si s-a plamadit, caci el a purtat numele Plamadeala.
Cred ca aceasta casa-memorial va sluji foarte mult satul acesta, va deschide foarte mult spre lume si spre Europa satul acesta, caci consatenii lui, asa cum i-am vazut astazi, sunt o parte din viata lui si el este o parte din viata noastra”, a spus mitropolitul de Galati, Casian.
Solicitat de FLUX, episcopul de Cahul si de Comrat al Mitropoliei Moldovei, PS Anatolie Botnaru, a spus: „Am slujit sfanta liturghie si am sfintit aceasta piatra de temelie a casei care va fi construita ca muzeu, unde vor fi expuse cele mai scumpe lucruri ale IPS Antonie si toate lucrarile scrise de el – tot ce este legat de aceasta ilustra persoana. In acest fel, IPS Antonie se va intoarce la locul de bastina, se va intoarce acasa. El acum fiind la cele ceresti se roaga pentru noi – membrii biserici luptatoare aici pe pamant”.
Amintim ca IPS Antonie Plamadeala s-a impus in cultura romaneasca prin numerose lucrari de istorie a culturii, cu deosebire de istorie a Bisericii Ortodoxe Romane cum ar fi: „Biserica slujitoare in Sfanta Scriptura, Sfanta Traditie”, „Traditie si libertate in spiritualitatea romaneasca”, „Talcuri noi la texte vechi”, „Moarte si Inviere la Manastirea Brancoveanu, Sambata de Sus”, „Rugul aprins”, „De la cazania lui Varlaam la Ion Creanga”. La acestea se adauga peste patru sute de articole publicate in reviste din tara si peste hotare, romanul „Trei ceasuri in iad” si volumul de „Amintiri”. A fost ales membru de onoare al Academiei de stiinte din Republica Moldova si al Academiei Romane.
Sergiu PRAPORSCIC, FLUX

 
Motiune de cenzura impotriva ministrilor basarabeni care nu vorbesc romanestePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :236
Monday, 20 November 2006
In cadrul sedintei plenare de joi, 18 noiembrie, a Parlamentului de la Chisinau, deputatul PSL, Igor Klipii, din numele a 15 deputati, a inaintat o motiune de cenzura, privind remanierea Guvernului.Potrivit legislatiei, aceasta trebuie sa fie examinata in decurs de sase zile. Acestia solicita destituirea a cinci membri ai executivului pe motiv ca nu cunosc limba de stat pentru ca necunoasterea acesteia este o incalcare a legislatiei. Astfel, deputatii au solicitat destituirea ministrului Reintegrarii Vasilii Sova, ministrului Transportului si Gospodaririi Drumurilor Miron Gagauz, ministrului Dezvoltarii Informationale Vladimir Molojen, directorului Agentiei pentru Constructii si Dezvoltarea Teritoriului, Igor Semenovcher si directorului Agentiei Relatii Funciare si Cadastru, Alexandr Bannicov. In acelasi context, bascanului Gagauziei, Gheorghe Tabunscic i s-a solicitat sa invete limba de stat.
 
Basarabenii pot sa depuna cereri pentru vize romanestiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :279
Monday, 20 November 2006
Basarabenii pot sa depuna cereri la Consulatul Romaniei de la Chisinau pentru obtinerea vizelor de intrare in Romania. Vizele vor fi valabile incepand cu 1 ianuarie 2007, odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.Secretarul ambasadei romane la Chisinau, Florin Lencu, a declarat ca fiecare solicitant de viza va depune personal, la Consulatul Romaniei de la Chisinau, o cerere de programare pentru obtinerea vizei. Lencu a precizat ca viza va putea fi obtinuta in aproximativ cinci zile lucratoare.
Oficialul de la ambasada Romaniei a mai mentionat ca va fi pus la dispozitia cetatenilor un sistem de programare on-line, dar care se afla, deocamdata, in faza de testare si ce ar putea fi pus in functiune in maxim trei zile.
Potrivit Moldpres, Florin Lencu a declarat ca Sectia Consulara a Ambasadei Romaniei in Basarabia a initiat acest proces de primire a cererilor on-line pentru a evita o avalansa de documente la sediul Ambasadei.
Anterior, diplomatul roman a informat ca vizele de intrare in Romania vor fi acordate gratuit cetatenilor moldoveni. Pe data de 9 noiembrie, primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu a declarat ca locuitorii Basarabiei vor primi viza in mod gratuit dupa semnarea acordului interguvernamental intre Romania si Basarabia, iar procesarea documentelor se va face in regim de urgenta. Acest acord a fost adoptat cu prilejul semnarii de catre Basarabia a Cartei Procesului de Cooperare in Europa de Sud-Est (SEECP). Premierul a propus organizarea, in 2007, a unei reuniuni interguvernamentale in cadrul careia sa fie discutate subiectele de interes comun dintre cele doua tari.
 
Scolile din Transnistria – in atentia CEDOPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :225
Monday, 20 November 2006
{mosimage}Curtea Europeana pentru Drepturile Omului va examina in regim prioritar cele doua dosare inaintate de 3 scoli din regiunea transnistreana, cu predare in limba romana, care se refera la incalcarea dreptului la instruire si educatie.

In anul 2004, cateva scoli cu predare in limba romana din Transnistria au fost inchise de autoritatile separatiste de la Tiraspol timp de cateva in luni, sub pretextul ca aceste institutii de invatamant nu ar fi fost inregistrate de catre administratia transnistreana. In acea perioada, profesorii, elevii si parintii acestora au organizat ample actiuni de protest. Cererile de actionare in judecata au fost depuse de liceele „Alexandru cel Bun” din Tighina, „Evrica” din Rabnita si „Stefan cel Mare” din Grigoriopol. Primele 2 cereri au fost depuse la CEDO in octombrie 2004, iar cea a liceului din Grigoriopol, in care se specifica incalcarea in continuare a dreptului la educatie – la inceputul anului 2006. In prezent in regiunea transnistreana sunt 8 scoli cu predare in limba romana.
CEDO a solicitat Federatiei Ruse si Guvernului Republicii Moldova sa prezinte pana la 14 decembrie explicatii pe marginea acestor dosare. Presedintele Asociatiei „Promo-Lex”, Ion Manole, care reprezinta acest caz la CEDO impreuna cu avocatul Alexandru Postica, a declarat ca in prezent conteaza foarte mult daca autoritatile de la Chisinau vor folosi aceasta sansa de a demonstra ca in regiunea transnistreana sunt incalcate masiv drepturile omului, dar si de a cere indeplinirea deciziei CEDO in cazul Ilascu. Potrivit lui, prin neexecutarea acestei decizii s-ar crea un precedent periculos, care ar afecta imaginea CEDO. Totodata, neexecutarea deciziei va reduce la minim efectele unui eventual castig de cauza in cazul scolilor din Transnistria.
Ecaterina Deleu, FLUX

foto: cladirea Curtii Europene pentru Drepturile Omului

 
Studentii romani pot pleca la munca in GermaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :200
Monday, 20 November 2006
{mosimage}Studentii romani interesati sa mearga la munca in Germania au acum sansa sa o faca. Ei vor trebui sa treaca un test scris in limba germana.Listele cu persoanele declarate admise vor fi afisate la data de 15 decembrie 2006 pe pagina de web a institutiei si la sediul OMFM.
Oficiul nu percepe nicio taxa sau comision pentru aceasta actiune.
Persoanele care vor prezenta documente falsificate vor fi denuntate organelor abilitate pentru cercetarea penala si pedepsirea faptelor comise, avertizeaza Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca.
 
Tinerii romani: pondere importanta in totalul imigratiei din SpaniaPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :263
Monday, 20 November 2006
Potrivit statisticilor Ministerului Muncii si Protectiei Sociale, peste 50% din totalul tinerilor de nationalitate straina prezenti in Spania sunt marocani, ecuatorieni, romani si columbieni.Datele furnizate se refera la tineri cu o medie de varsta cuprinsa intre 16-29 ani si care se afla in posesia unui permis sau autorizatie de rezidenta in vigoare la 30 iunie 2006. Studiul confirma prezenta in Spania a unui numar de 765.130 de tineri de nationalitate straina, practic 30% din totalul strainilor prezenti in Spania. Dintre acestia, 420.482 au intre 25-29 ani. In functie de regimul de rezidenta, cetatenii altor state membre ale Uniunii Europene UE, in numar de 177.625 (23,22% din total), sunt inclusi in Regimul Comunitar, iar restul de 587.505.(76,78%) sunt inclusi in Regimul General.
Dupa locul de proveniente, 35,58% dintre acestia din urma erau iberoamericani, 25,79% africani, 14.38% europeni non-comunitari, 6,82% asiatici, 0,32% nord-americani si 0,03 % provenind din Oceania; 249 persoane figurau ca apatride sau nu li se cunostea nationalitatea.
Aproape doua treimi din acestia (65,98%) sunt concentrati in Madrid, Catalonia, Andalucia si Comunitatea Valenciana. 53,61% din totalul tinerillor cu permis sau autorizatie de rezidenta in vigoare la sfarsitul lunii iunie 2006 erau de sex masculin fata de 46,39% de sex feminin.
In privinta tinerilor romani, 67.095 dintre ei se incadrau Regimului General si doar 3.160 Regimului Comunitar. Dintre acestia, 32.918 erau in posesia unei autorizatii initiale de rezidenta, 22.701 dispuneau de rezidenta renovata pentru prima oara, 8.441 de rezidenta renovata a doua oara, 1.846 de rezidenta permanenta si doar 1.189 erau in posesia unui alt tip de autorizatie.
 
Romanii din Marea Britanie discuta despre “Noi legi de Emigrare”PDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :204
Monday, 20 November 2006
Restaurantul Romanesc 32 Old Bailey organizeaza marti, 22 noiembrie, seminarul "Noi legi de Emigrare", o invitatie deschisa catre toti romanii din UK.La semianrul despre imigratie vor participa o serie de experti care vor raspunde intrebarilor audientei.
Seminarul incepe la ora 18.45, iar intrarea costa 15 lire de persoana, pret ce include si gustari si un pahar de vin. Rezervarile se pot face la numarul de telefon 020 7043 1326 sau la adresa de email: team@londonvisa.co.uk.
 
Hyde Park reinvie Miscarea Goma la Bucuresti si IasiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :887
Monday, 20 November 2006
{mosimage}Organizatia basarabeana Hyde Park va protesta luni, 20 noiembrie, incepand cu ora 14:00, la Palatul Cotroceni din Bucuresti, si la Iasi, incepand cu ora 14:30, in fata Prefecturii, pentru a aduce in atentia autoritatilor situatia lui Paul Goma, scriitor care s-a refugiat in Franta in anul 1977 impreuna cu familia si care nu a beneficiat nici pana astazi de reabilitare din partea statului roman.
Paul Goma a fost inchis sapte ani, incdepand cu anul 1956, pentru opiniile sale exprimate public, fiind nevoit sa plece, alaturi de familia sa, (scriitorul a mai fost in Occident un an, timp in care a putut sa scrie o carte despre faradelegile regimului comunist din Romania), pentru ca, dupa "miscarea Goma" pentru drepturile omului din primavara anului 1977, Securitatea sa-i faca viata insuportabila. De atunci nu s-a mai intors, jurand public sa nu mai calatoreasca in tari comuniste, dar nici n-a incetat sa scrie romaneste si despre romani, chiar si despre cei basarabeni. Poaul Goma se se refugiase din Basarabia impreuna cu parintii sai in 1944, cand avea aproape 9 ani.
La Paris are statut de refugiat si nici astazi conducerile care s-au perindat in Romania si nici populatia acestei tari n-au dat semne ca regreta calvarul prin care a trecut scriitorul roman si familia lui (sotia si baiatul). Acum cazul familiei Goma este unul reprezentativ pentru toti romanii care s-au impotrivit dictaturii si minciunii sau doar au fost victime ale impartirii de teritorii, schimbarii de regimuri, inalte tradari de stat. Potrivit Hyde Park, Romania este in prezent populata si inconjurata de milioane de romani discriminati, abandonati, tradati. Astfel, asociatia basarabeana a hotarat sa iasa in strada deoarece, desi recent un grup de intelectuali a scris o petitie adresata conducerii de varf a Romaniei, semnata de peste 300 de personalitati, expediata in diverse instante interne si internationale, lucrurile nu s-au urnit din loc. Cei care sunt interesati de actiunea din Bucuresti, dar si de cea din Iasi, pot sa ia legatura cu - Ghenadie Brega - tel. 0745435321, mail ghenadie@brega.org, pentru capitala, si Oleg Brega - tel. 0742952754, mail oleg@brega.org, pentru Iasi.
 
A aparut noul numar al revistei “Pagini Romanesti in Noua Zeelanda”PDF Print E-mail
Auckland, Noua Zeelanda/Romanian Global News
Accesari :211
Monday, 20 November 2006
“Pagini Romanesti in Noua Zeelanda” este o revista pentru romanii din Noua Zeelanda si nu numai, un adevarat magazin informatic, in care puteti gasi, vorba sloganelor de odinioara “de toate pentru toti”.Dar iata ce ne propun redactorii Adina si Cristi Dumitrache pentru editia cu numarul 17 al revistei “Pagini Romanesti in Noua Zeelanda”. In primul rand in paginile revistei se gasesc doua mesaje foarte importante din partea editorilor revistei; un interviu senzational cu maestrul umorului romanesc Vlad Musatescu si date despre biblioteca romaneasca din Auckland ce-i poarta numele; continuarea incredibilelor experiente de emigrare a germanilor basarabeni, precum si un jurnal de emigrare de la Londra; un reportaj de la standul Romaniei, organizat de Asociatia Doina a Romanilor din Auckland, la Festivalul Francofoniei din Noua Zeelanda; stiri proaspete despre vizita domnisoarei consul Nadia Ghiorghe; informatii din comunitatile romanesti din Christchurch si Wellington; un articol cu si despre cateva aniversari importante ale romanilor precum si finalul campaniei “Mari Romani”.
De asemenea, la rubrica “Lumea din noi”, un posibil raspuns la intrebarea: a pleca sau nu spre Australia?; la dosarul PRNZ, despre una dintre cele mai spectaculoase pesteri din Europa, Pestera Piatra Altarului; despre nou-infiintatul club de radio si Alex de la emisiunea “Romanie, plai de dor”; despre a opta minune a lumii, lacul Milford Sound din Insula de Sud a Noii Zeelande, dar si despre statiunea Paltinis din Romania si campania initiata de revista noastra in scopul dezvoltarii fondului de carte din cadrul bibliotecii “Vlad Musatescu”.
 
Polite de asigurare medicala pentru strainii aflati temporar in BasarabiaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :194
Monday, 20 November 2006
Deputatii basarabeni au votat vineri, in prima lectura, noi amendamente la Legea cu privire la strainii si apatrizii care viziteaza Basarabia.Astfel, conform proiectului, strainii si apatrizii care se afla temporar pe teritoriul Basarabiei vor fi obligati, sa procure polite de asigurare medicala pe intreaga perioada de sedere. Cetatenii straini si apatrizii, care au domiciliu permanent in Moldova, beneficiaza de acelasi drepturi si obligatii ca si cetatenii Republicii Moldova, conform legislatiei in vigoare.
Guvernul urmeaza sa prezinte Parlamentului, de la data intrarii in vigoare a modificarilor, procedura de asigurare medicala a strainilor, care viziteaza Basarabia.
 
Radu Muntean – cel mai bun regizor de la CottbusPDF Print E-mail
Cottbus, Germania/Romanian Global News
Accesari :264
Monday, 20 November 2006
{mosimage}Regizorul Radu Muntean (foto) a obtinut sambata seara premiul pentru Cea mai buna regie, pentru filmul Hartia va fi albastra, la Festivalul de Film de la Cottbus - Festivalul filmului est-european. “Hartia va fi albastra”, cel de-al doilea lung metraj semnat de Radu Muntean dupa “Furia” (2002), a fost prezentat in Competitia celei de-a XVI-a editii a festivalului alaturi de alte noua filme, din tari precum Polonia, Rusia, Serbia, Muntenegru, Cehia, Ungaria sau Kirghistan. Anul acesta, Romania s-a impus nu numai prin prezenta celor doua filme incluse in Competitia pentru lung metraj – “Hartia va fi albastra” si “A fost sau n-a fost?”, si titlurile prezentate in sectiunea Focus 2006: New Cinema from Bulgaria and Romania, cat mai ales prin premiile obtinute. Premiului castigat de Radu Muntean i se alatura Cel mai bun scurt metraj- “Lampa cu caciula”, regia Radu Jude si Contributie artistica extraordinara pentru actori- “A fost sau n-a fost”, in regia lui Corneliu Porumboiu.
Premiul pentru cea mai buna regie (in valoare de 7.500 euro) obtinut sambata seara la Cottbus se alatura premiilor dobandite de “Hartia va fi albastra” la Sarajevo Film Festival, Festivalul Filmului Francofon de la Namur si EURASIA International Film Festival din Antalya- Mentiunea Speciala a Juriulului, Premiului CICAE, Premiul Special al Juriului si Cel mai bun film.
 
Mona Lisas la Festivalul de arta central si est europeanaPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :249
Monday, 20 November 2006
{mosimage}Festivalul de Arta Central si Est Europeana (FEEAST), aflat la a doua editie se desfasoara la Londra in perioada 16-22 noiembrie.Festivalul aduce la un loc, printre alte evenimente culturale, o co-productie teatrala intre Marea Britanie si Romania, o colaborare muzicala britanico-romaneasca, demonstratii de teatru si expozitie de fotografie romanesti, cat si un forum de dezbateri pe tema "Sibiu 2007".
In cadrul Festivalului va avea loc, in zilele de 21 si 22 noiembrie, premiera londoneza a spectacolului de teatru The Mona Lisas, de Brigitte Louveaux, realizata in parteneriat de Theatre Melange (UK) si Teatrul Municipal Ariel (Ramnicu Valcea). Itinerat in 14 orase din Marea Britanie, spectacolul este citat in Timeout London la rubrica “obligatoriu de vazut”.
 
Ziua Nationala a Romaniei, sarbatorita prin muzica la HelsinkiPDF Print E-mail
Helsinki, Finlanda/Romanian Global News
Accesari :302
Monday, 20 November 2006
Formatia romaneasca de blues-rock VH 2, al carei solist este Gabriel Cotabita, va canta luni, 4 decembrie, la sala Balderin din Helsinki, pentru a sarbatori Ziua Nationala a Romaniei si aderarea la Uniunea Europeana. Concertul va incepe la ora 18:00, sala in care se va desfasura spectacolul fiind situata la adresa 12 Aleksanterinkatu, 00170, informeaza Ambasada Romaniei la Helsinki.Evenimentul este dedicat diasporei romanesti si invitatia de participare se adreseaza in mod special acesteia, precum si tuturor prietenilor Romaniei, intrarea fiind libera. Mai multe informatii despre formatia VH2 la adresa www.vh2.ro.
 
Ajutor pentru o manastire ortodoxa din CanadaPDF Print E-mail
California, SUA/Romanian Global News
Accesari :283
Monday, 20 November 2006
Romanii din California care vor sa contribuie financiar la construirea manastirii ortodoxe "Sfanta Cruce" din Canada pot face acest lucru prin achizitionarea a 52 de calendare crestin ortodoxe pe anul 2007.Acestea au fost trimise la parohia ortodoxa romana "Invierea Domnului" din Sacramento de catre Parintele Arhimandrit Nicolas, cu binecuvantarea Inalt Prea Sfintitului Arhiepiscop Dr. Nicolae Condrea. Potrivit parintelui Gheorghe Naghi, citat de publicatia romaneasca "Meridianul", donatia sugerata este de 15 dolari per calendar.
Cecurile pot fi scrise pentru "Holy Cross Monastery" si trimise la adresa parintelui Naghi, 1987 Doxey Dr., San Jose, CA 95131, iar cei care vor contribui (cu indiferent ce suma) vor fi nominalizati pe o lista ce va fi trimisa la manastire, unde Parintele ii va pomeni. Romanii se pot adresa si direct parintelui Nicolas, la telefon (416) 964-7510 sau e-mail: nicolas_76sympatico.ca. Donatorii vor primi pe cheltuiala parintelui Naghi, prin posta, un calendar din cele primite.
 
Romanii din Austria, castigatori ai Turneului de Fotbal al DiasporeiPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :324
Monday, 20 November 2006
{mosimage}Turneul European de fotbal in sala din Germania, desfasurat sambata, 18 noiembrie, la Koln, a fost castigat de echipa romanilor din Austria care a invins in finala echipa romanilor din Germania (Koln).

Clasamentul final pe echipe a fost urmatorul: 1.Austria, 2.Germania (Koln), 3.Germania (Frankfurkt), 4.Belgia (Rombel), 5.Franta (Lille), 6.Olanda (romanians.nl).
Sustinuti de o galerie inimoasa si fiind de departe cea mai buna echipa participanta la competitie, reprezentatii romanilor din Austria au reusit sa se impuna detasat in finala disputata impotriva romanilor din Koln, informeaza Rombel. Campionii distractiei au fost cei din echipa Olandei care, prezenti fiind inca de vineri seara la Koln, au reusit sa adoarma numai cu cateva ore inaintea inceperii turneului. Datorita celor doua succese inregistrate pana acum la Bruxelles si Koln,Turneul European de Fotbal in Sala al Romanilor din Diaspora va avea si o a treia editie, care, foarte probabil, se va desfasura in primavara anului viitor in Franta.

foto: echipa de fotbal Rombel 

 
Drumetie la Hockley Valley pentru romanii din TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :168
Monday, 20 November 2006
Alianta Romanilor Canadieni va organiza sambata, 25 noiembrie, de la ora 09:15, o alta drumetie din Toronto catre Hockley Valley, Orangeville.Ca si la precedenta excursie, traseul pe care il vor parcurge romanii va fi unul destul de lung, cu o lungime de 12-16 kilometri, informeaza ARC. Romanii care vor sa ia parte la aceasta drumetie pot sa ia legatura cu organizatorii, la adresa de web hiking@arcweb.ca (mentionind daca vin cu masina sau nu). Intalnirea va avea loc in parcare la statia de metrou Islington. Iesirea se anuleaza in caz de vreme necorespunzatoare, mai anunta Alianta Romanilor Canadieni.
 
O noua intalnire "Apozitia" la KolnPDF Print E-mail
Munchen, Germania/Romanian Global News
Accesari :273
Monday, 20 November 2006
Iubitorii de cultura din Munchen sunt invitati vineri, 24 noiembrie, de Societatea Culturala Romano-Germana „Apozitia" din localitate, la Centrul Cultural al Misiunii Unite Romane, pentru a lua parte la o noua intalnire de profil.Aceasta se va desfasura incepand cu opra 18:00 si va contine o lectura de autor - scriitorul Pavel Chihaia citeste un fragment din romanul "Hotarul de nisip", aflat in pregatire, o prezentare de carte - Virgiliu Petala despre volumul "Trafic de cuvinte" de Ion Kamla, premiat la concursul Lucian Blaga, editia 2006, iar la sectiunea capodopere ale artei universale Ioana Herbert va prezenta autoportretul lui Albrecht Dürer, aflat la Pinacoteca Veche din Munchen. Intrunirea va avea loc la adresa Kreuzstrasse 16, Munchen, informeaza societatea "Apozitia".
 
Stefan Hrusca, prezent la Festivalul Romanesc din British ColumbiaPDF Print E-mail
New Westminster, Canada/Romanian Global News
Accesari :259
Monday, 20 November 2006
{mosimage}Cantaretul Stefan Hrusca (foto) va fi alaturi de romanii din British Columbia la cea de-a sasea editie a Festivalului Romanesc dedicat Zilei Nationale a Romaniei, care va avea loc sambata, 25 noiembrie, la Royal City Community Church din New Westminster, in organizarea Centrului Comunitar Romanesc din British Columbia. Evenimentul va incepe la ora 17:00 si va cuprinde un spectacol de gala, o galerie de arta, prezentarea sponsorilor si surprize. In acest an, festivalul a beneficiat de sustinere din partea Ambasadei Romaniei la Ottawa, Primaria orasului New Westminster, Rompost TV, Eastern European TV si Smart Photos, informeaza Centrul Comunitar Romanesc din British Columbia. Royal City Community Church se afla la adresa 601 - 8th Avenue, New Westminster, BC, V3M 2R2, iar cadirea este situata la intersectia lui 8th Avenue cu 6th Street, in apropiere de Massey Theatre. Biletele au pretul de 20 de dolari, intrare generala, si 10 dolari, pentru studenti si pensionari, si se pot cumpara de la Felicia Costea si Valer Demian, telefon 604-936-1757. Membrii BC-RCC cu cotizatia la zi beneficiaza de o reducere de 20%. Deoarece sala in care se desfasoara festivalul ofera un numar limitat de locuri, romanii sunt rugati sa isi procure biletele din timp, mai anunta centrul romanesc.
 
Biletele la Revelionul romanesc din Calgary, aproape epuizatePDF Print E-mail
Calgary, Canada/Romanian Global News
Accesari :190
Monday, 20 November 2006
Coordonatorii evenimentului romanesc din Calgary "Revelion 2006-2007", Nicoleta si Catalin Kallo, alaturi de Asociatia Culturala Romano-Canadiana din Calgary, ii anunta pe romanii din localitate ca pentru petrecerea de la Coast Plaza Hotel mai sunt 30 de bilete disponibile.Seara de trecere dintre ani va incepe la ora 18:00 si se va termina in jurul orei 02:00. Pretul biletelelor este de 75 de dolari pentru adulti, 40 de dolari pentru copiii intre 4-12 ani, pentru membrii asociatiei, si 85 de dolari pentru adulti, 45 de dolari pentru copiii intre 4-12 ani, pentru cei care nu sunt membri, copiii mai mici de 4 ani intrand gratuit. Pretul biletului include costuri legate de sala, DJ, mancarea (gen bufet), doua bauturi alcoolice si sampania de la miezul noptii, suc (dozator) nelimitat, decorarea, si nu in ultimul rand, clown-ul si bouncer-ul in sala special dedicata copiilor. Cei care vor sa ramana la hotel dupa petrecere pot sa beneficieze de o oferta speciala de 99 de dolari per camera.Mai multe detalii se pot afla de la organizatori, Nicoleta sau Catalin Kallo,
nakllo@shaw.ca sau telefon 403.209.8619.
 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions