Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Noiembrie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Cautare
 
Rusia este gorila care se opune integrarii europene a BasarabieiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabi / Romanian Global News
Accesari :299
Tuesday, 21 November 2006
„Desi presiunile Rusiei sunt foarte mari, este important ca Moldova sa nu cedeze in demersurile sale democratice”, a declarat Colin P. Furst, ofiter pentru Basarabia la Departamentul de Stat SUA, cu ocazia unei intalniri cu un grup de functionari basarabeni. Colin P. Furst si colegii sai au reconfirmat ca SUA asteapta sa descopere o Moldova sigura pe fortele proprii, parte a structurilor euro-atlantice. Furst a subliniat oportunitatea unei Rezolutii care ar contribui la securitatea regionala, respectandu-se totodata integritatea teritoriala a Basarabiei, informeaza Stirea de Garda. „Conflictul transnistrean nu are o componenta etnica. El a fost declansat si este mentinut de un segment corrupt, care detine controlul in aceasta zona”, au mai declarat in cadrul intrevederii oficialii Departamentului de Stat SUA., amintind despre multiplele provocari, puse la cale de liderii de la Tiraspol: portul Varnita, referendumul transnistrean, etc. „Rusia este gorilla careia nu-I convine integrarea europeana a R. Moldova”, a declarat Colin P. Furst, manifestand o cunoastere in profunzime a situatiei social-politice si economice din R. Moldova. Oficialii americani au mai amintit ca SUA lucreaza cu Moldova in scopul diversificarii furnizorilor de energie si a diminuarii presiunilor economice pe care le exercita Federatia Rusa asupra Chisinaului.
Concomitent, in contextul programului „anticoruptie” la care participa functionari CCCEC, ai MAI, reprezentanti ai societatii civile si ai Ziarului de Garda, Colin P. Furst a accentuat gradul inalt de raspandire a coruptiei, precum si faptul ca, in R. Moldova, examinarea in instantele de judecata a unor cazuri cu implicarea oficialilor corupti este o raritate. „Tarile in care s-a reusit combaterea coruptiei au izbutit deoarece mesajele anticoruptie veneau de sus in jos si nu invers”, au precizat participantii la intalnire.
 
Primul congres al asociatiilor de romani din SpaniaPDF Print E-mail
Coslada, Spania / Romanian Global News
Accesari :393
Tuesday, 21 November 2006

Inainte de sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei, asociatiile romanesti au reusit sa convoace o reuniune fara precedent.

 

Inca de la intalnirea cu ministrul roman al Integrarii, Anca Boagiu, romanii si-au exprimat dorinta de a se intalni intr-un cadru organizat, in care sa se cunoasca si sa reuseasca sa gaseasca principiile unei politici comune, care sa lucreze in sprijinul tuturor romanilor.

Aceasta dorinta s-a intalnit atunci cu propunerea presedintelui asociatiei ADERE din Coslada, Dan Tecu care initiase deja pregatirile unei asemenea reuniuni. “In ultimii ani, in urma numarului tot mai mare de romani din Spania, cu bunavointa unora s-au constituit asociatii care sa slujeasca la ajutarea, indrumarea, protejarea si integrarea romanilor veniti in Spania. Suntem in punctul in care, mai mult de patruzeci de asociatii isi desfasoara activitatea in Spania. Toti avem acelasi scop, insa lucram cu metode diferite”, precizeaza organizatorii primului congres al asociatiilor  romanesti din Spania, pe pagina web a evenimentului http://www.congreso-rumanos.org. Potrivit Roman in Lume, aceasta intalnire isi propune, in primul rand, ca responsabilii asociatiilor sa se cunoasca intre ei si sa isi cunoasca sfera de activitate, de interes si de influenta a fiecarei asociatii. De asemenea, se doreste realizarea unui schimb de experienta din care toti sa aiba de invatat si sa se faca posibila reeditarea proiectelor mai vechi, de succes si in alte orase. Participantii la acest congres al asociatiilor spera sa poata fi atinsa acea unitate mult dorita, pentru ca astfel sa fie puse in evidenta mai bine problemele cu care se confrunta romanii in Spania, sa se caute solutii si sa fie impartite responsabilitatile in ceea ce priveste sustinerea acestora in fata autoritatilor spaniole. De asemenea, organizatorii spera sa poata ajunge la momentul semnarii unor comunicate, in urma acestui congres, catre primarii, comunitati autonome, dar si pentru guvernul spaniol si roman. |ntalnirea va avea loc in 24 noiembrie la hotelul NH din Coslada (Madrid).

Madrid, Spania/21 noiembrie/Romanian Global News
Conferinta “Situatia romanilor care locuiesc in Spania, dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana”
 
In Centrul Cultural “La Bufanda” din Spania va avea loc pe 22 noiembrie, de la ora 20.00, conferinta “Situatia romanilor care locuiesc in Spania, dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana”. Aceasta va fi sustinuta de Saira Hernandez Febles, avocat expert in Probleme de Imigratie. Organizatorii acestei manifestatii sunt Asociatia romaneasca din Spania “Obatala” si Centrul Cultural “La Bufanda”, in colaborare cu FEDROM (Federatia Asociatiilor Romanesti din Spania).

 
Conferinta “Situatia romanilor care locuiesc in Spania, dupa intrarea Romaniei in Uniunea EuropeanPDF Print E-mail
Madrid, Spania / Romanian Global News
Accesari :250
Tuesday, 21 November 2006
{mosimage}In Centrul Cultural “La Bufanda” din Spania va avea loc pe 22 noiembrie, de la ora 20.00, conferinta “Situatia romanilor care locuiesc in Spania, dupa intrarea Romaniei in Uniunea Europeana”.Aceasta va fi sustinuta de Saira Hernandez Febles, avocat expert in Probleme de Imigratie. Organizatorii acestei manifestatii sunt Asociatia romaneasca din Spania “Obatala” si Centrul Cultural “La Bufanda”, in colaborare cu FEDROM (Federatia Asociatiilor Romanesti din Spania).
 
Lansare de CD despre romanii (aromani) din AlbaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global News
Accesari :317
Tuesday, 21 November 2006
{mosimage}Vineri, 24 noiembrie, de la ora 17:00 Muzeul Taranului Roman din Bucuresti va fi gazda unui eveniment de exceptie: lansarea CD-ului si a cartii de prezentare intitulate Aromanii din Andon Poci. Cantece si povestiri. Proiectul este realizat de Institutul austriac pentru studii est si sud-est europene (ISESE) cu sediul la Viena in parteneriat cu Fundatia Tzigara Samurcas din Romania si cu sprijinul financiar al DRRP din cadru MAE roman.
Lucrarea este coordonata de dna. Speranta Radulescu impreuna cu un colectiv de pasionati cercetatori in frunte cu dr. Thede Kahl, directorul (ISESE) din Viena. Specialistii romani si austrieci au adunat in cele 140 de pagini ale lucrarii, cantece si texte etnolingvistice de la romanii (aromanii) din sudul Albaniei, cu analize muzicale, scurte istorii, comentarii ale cantecelor realizate in 4 limbi: albaneza, engleza, greaca, romana, dar si in dialectul aroman.
Se cuvin a fi nominalizati pentru contributia avuta: Maria Bara, Florin Iordan, Adrian Solomon, Luan Topciu, Stefanos Boulasikis, Cristian Tarnovetchi, Alexandru Ionescu, Mihai Sfera si Dan Ichimescu pe partea de design si tehnoredactare, iar Steliana Mocanu pentru editare si productie.
Pentru procurarea CD-ului adresa de contact este: ethnophonie@yahoo.com, si numerele de fax +40 21 312 9875, tel. +40 21 317 9662 sau +40 745 18 78 44.
 
Oficiali basarabeni invata combaterea coruptiei la FBIPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :246
Tuesday, 21 November 2006
Angajati ai CCCEC si ai MAI de la Chisinau au fost informati despre practicile de combatere a coruptiei, aplicate de angajatii Biroului Federal de Investigatii (FBI) din SUA.Potrivit Stirea de Garda, angajati ai CCCEC si ai MAI, participanti in cadrul programului Vizitatori Internationali, desfasurat cu sprijinul Departamentului de Stat al SUA, s-au aflat intr-o vizita la FBI de la Washington, unde au luat cunostinta de practicile de combatere a coruptiei, aplicate de acest serviciu al SUA.
Gregory E. Ducot, director asistent in cadrul FBI, a argumentat in fata vizitatorilor din R. Moldova de ce pentru SUA combaterea coruptiei este una dintre cele mai mari prioritati. Coruptia face sa se piarda increderea cetatenilor in toate structurile statului, de sus in jos, sustine reprezentantul FBI., precizand ca, in SUA, legiuitorii au oferit instrumente sigure si eficiente pentru combaterea coruptiei. Gregory E. Ducot s-a referit si la problemele specifice care apar de obicei in fata anchetei unor cazuri de coruptie. El a amintit despre limitarea cercului de subiecti anchetati, despre problema probelor sigure, despre bagajul de martori, deseori redus si despre efectul unor eventuale mite, aparent nesemnificative.
Printre metodele mai eficiente de prevenire a coruptiei FBI utilizeaza controlul si inspectiile. Intrebat de reprezentantii CCCEC si MAI despre felul in care FBI supravegheaza si asigura calitatea activitatii colaboratorilor sai, Gregory E. Ducot a precizat ca fiecare agent FBI este controlat de doua institutii oficiale: un birou care investigheaza responsabilitatile profesionale ale angajatilor, examinand si eventualele plangeri ale cetatenilor, referitoare la activitatea agentilor FBI, iar, pe de alta parte, o agentie abilitata de Ministerul Justitiei supravegheaza legalitatea actiunilor acestora. De asemenea, in fiecare an, angajatii FBI prezinta rapoarte ample despre venituri si cheltuieli, iar o data la 5 ani este investigata viata personala a angajatilor, comportamentul lor profesional dar si cel din afara serviciului.
 
DGT isi repara greseala fata de soferii romaniPDF Print E-mail
Madrid, Spania / Romanian Global News
Accesari :230
Tuesday, 21 November 2006
Direccion General de Trafico si-a reparat greseala fata de soferii romani din Spania, in sensul ca toti conducatorii auto care odata cu preschimbarea permisului de conducere romanesc in cel spaniol au primit 8 puncte desi aveau mai mult de 3 ani experienta, vor primi 12 puncte asa cum se cuvine si nu vor mai fi discriminati.Desi acordul a intrat in vigoare la 27 decembrie 2005, cu un an si patru luni intarziere, de atunci si pana acum o saptamana toate permisele de conducere romanesti care au fost omologate primeau 8 puncte, chiar daca conducatorul auto avea 10 sau chiar 20 de ani de experienta. Mai exact conducatorilor auto romani li se recunostea permisul romanesc doar partial, iar permisul de sedere era omologat cu numai 8 puncte recunoscute, ca pentru incepatori, indiferent de vechimea soferului roman.
Politia Rutiera din Spania a reactionat la apelul lansat de Uuniunea Hispano-Romana din Alcala de Henares care a trimis mai multe scrisori la DGT si chiar a indemnat romanii din comunitatea romaneasca sa trimita masiv scrisori tipizate pentru a-si cere drepturile. Daca DGT nu isi corecta greseala, romanii erau obligati sa respecte regulile impuse pentru soferii incepatori, sa poarte semnul de incepator timp de un an, sa conduca cu o viteza mai mica decat limita legala pentru soferii experimentati si deasemenea sa plateasca facturi mai scumpe la companiile de asigurare care iau in calcul vechimea soferului cand calculeaza gradul de risc pentru un asigurator.
 
Expozitia "Stampe venete din colectia Muzeului Tarii Crisurilor", la ICRCU din VenetiaPDF Print E-mail
Venetia, Italia / Romanian Global News
Accesari :242
Tuesday, 21 November 2006
{mosimage}Intre 18 noiembrie si 5 decembrie 2006, Palazzo Correr din Venetia gazduieste expozitia „Stampe venete din colectia Muzeului Tarii Crisurilor”, organizata de prestigioasa institutie oradeana (MTC) in colaborare cu Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica (IRCCU) si cu Institutul Cultural Roman din Bucuresti.Potrivit ICRCU din Venetia, manifestarea este un prolog al ciclului „Valori ale muzeelor din Romania la Venetia”, ce se va inaugura in 2007.
La vernisajul din seara zilei de 17 noiembrie, au vorbit prof. Ioan-Aurel POP, directorul IRCCU, prof. Aurel CHIRIAC, directorul MTC si Ana MARTIN, cercetatoare la MTC, specialista in studierea, difuzarea in Europa si prezenta in colectiile din Romania a stampelor provenite din Republica Sfantului Marcu.
Pe simezele palatului venetian se gasesc circa 70 de lucrari, apartinand a 12 autori (intre care Francesco Ambrosi, Francesco Bartolozzi, Fabio Berardi, Giacomo Leonardis, Marco Alvise Pitteri), incadrabile in serii precum Vechiul si Noul Testament, scene de martiriu si stigmatizare, reprezentari ale apostolilor, portrete de papi si de dogi etc. Acestea pun in lumina nu numai atmosfera si gustul artistic al secolului al XVIII-lea, ci si circulatia ideilor si oamenilor intr-o Europa redimensionata, in care Occidentul si Orientul dialogau in chip fertil.
Curatorul expozitiei din partea IRCCU este Alexandru Damian, bursier „Nicolae Iorga” al statului roman la Venetia. 
 
Ambasadorul Basarabiei a vizitat regiunea autonoma MadeiraPDF Print E-mail
Madeira, Portugalia / Romanian Global News
Accesari :225
Tuesday, 21 November 2006
{mosimage}Ambasadorul Basarabiei in Portugalia, Mihail Camerzan, considera ca regiunea autonoma Madeira poate constitui un bun exemplu pentru orice regiune autonoma din lume, deci si pentru tara sa.Cu putin timp in urma, la initiativa presedintelui Guvernului regional al Madeirei, ambasadorul basarabean, Mihail Camerzan, a efectuat o vizita oficiala in Quinta Vigia. Diplomatul moldovean s-a deplasat in regiune pentru a stabili un contact cu comunitatea moldoveana de acolo, ai carei membrii lucreaza in sectoarele de turism si constructii civile.
“Moldovenii care lucreaza acum in Madeira acumuleaza mult din punct de vedere al experientei. Dupa ce se vor intoarce acasa ei vor incerca sa faca lucrurile la fel sau mai bine, dupa exemplul celor de aici”, a declarat ambasadorul Moldovei .
In ce priveste numarul cetatenilor moldoveni rezidenti in Madeira, ambasadorul estimeaza ca acesta variaza intre 400 si 500 de persoane. Numai in Porto Santo traiesc intre 150 si 200 de moldoveni.  
Mihail Camerzan spune ca va vizita toate regiunile Portugaliei pentru a putea studia modul de dezvoltare al acestei tari. El considera deosebit de importanta pentru tara sa experienta traita de moldoveni pe teritoriul portughez. 
(Sergiu Renita)
 
Interviu cu artistul Dan Craciun din PortlandPDF Print E-mail
Portland, SUA / Romanian Global News
Accesari :342
Tuesday, 21 November 2006
“Din experienta pe care o am in strainatate, am ajuns la opinia ca biserica are mai multe roluri decat in Romania… nu o sa gasiti in dansurile populare romanesti si in cantecele folclorice autentice nimic de care sa va fie rusine.” D. Craciun

Gabriel Gherasim: Domnule Craciun, dati-ne va rog o descriere biografica si profesionala!

Dan Craciun: M-am nascut in Aiton, un sat intre Turda si Cluj, unde am urmat cursurile scolare pana in clasa a VIII-a, iar liceul l-am facut la Cluj-Napoca. De mic copil, imi placea sa cant, in liceu am facut parte din ansamblul scolii, iar dupa ce am terminat armata, m-am inscris la +coala Populara de Arta din Cluj-Napoca, la sectia canto, profilul muzica populara. In anul 1988, in timp ce eram la +coala Populara de Arta, am devenit membru al Ansamblului de Cantece si Dansuri Populare “Somesul Napoca”, ca si dansator, acest ansamblu fiind unul dintre cele mai bune ansambluri din Cluj-Napoca. Am fost membru al acestui ansamblu din 1988 pana in 1993, si am participat la multe festivaluri, atat in tara, cat si in strainatate (Franta, Olanda, Germania, Rusia,etc.). Ca elev al +colii Populare de Arta, am participat la concursuri de folclor in tara la Calarasi, Toplita, s.a. Din 1993 pana in 1994, am fost membrul unui alt ansamblu de renume din Cluj-Napoca, “Rapsodia Somesana”, cu care, in martie 1994 am venit in America si nu m-am mai intors in tara . Din 1989 am avut alaturi de mine pe sotia mea, care mi-a fost si partenera de dans . De-a lungul activitatii mele in tara, am avut ocazia sa dau spectacole pe scena alaturi de mari cantareti ai cantecului popular, cum ar fi : Nicolae Furdui-Iancu, Ioan Bocsa, Irina Loghin, Dragan Muntean, Daniela Condurache, Nicolae Muresan, etc.
   
G.T.G.:  Cum ati intrat in contact cu Biserica Romana “Sfanta Maria” din Portland?

D.C.: In anul 1994 m-am stabilit la Portland, dar nu stiam nici un roman ortodox, deoarece lucram la romani de religie penticostala si acestia ori nu stiau, ori nu vroiau sa tina legatura cu romanii ortodocsi. Am aflat de existenta singurei biserici ortodoxe romanesti de atunci “Sfanta Maria”, in anul 1995-1996. In prezent sunt doua biserici ortodoxe romanesti in zona: Biserica “Sfanta Maria” din Portland si “Pogorarea Sfantului Duh” din Oregon City.


G.T.G.: In ce fel de activitati comunitare de propagare a culturii romanesti din Nord-Vestul Americii v-ati angajat de-a lungul anilor?

 D.C.: La inceput ne-a fost greu in America si foarte dor de activitatile culturale la care participam in tara. Am muncit greu la inceput si nu aveam timp pentru activitati culturale, iar in plus majoritatea romanilor cu care aveam contact erau penticostali, romani care nu vroiau nici macar sa auda de folclor romanesc; la unii le era rusine ca erau romani. Cand am venit in America comunitatea de romani ortodocsi era inexistenta comparativ cu cea a romanilor penticostali, asa ca inchipuiti-va ce ‘succes’ aveam la promovarea folclorului nostru romanesc. Dupa vre-o cinci ani am reusit sa adun cativa prieteni cu care am reusit sa formez un mic ansamblu de dansuri si cantece populare , Ansamblul “Transilvania”. Cu acest ansamblu am participat aproape in fiecare an la “Rose Festival” (Festivalul Trandafirilor), -care este un festival international organizat de primaria orasului Portland cu participarea unor ansambluri ale comunitatilor din zona- . In ultimii ani am mai participat la festivalul “Toamna Romaneasca”, festival organizat de Biserica Ortodoxa “Sfanta Maria” din Portland. Tot in zona americana de nord-vest, am fost invitati de mai multe ori la “Maryhill Museum” (Muzeul Maryhill), cu ocazia diferitelor aniversari ale muzeului. Acest muzeu din statul invecinat, Washington, are donatii de obiecte regale si traditionale romanesti de la Regina Maria a Romaniei. De asemenea, datorita calitatii si originalitatii dansurilor si cantecelor pe care le punem in scena, am fost invitati ani la rand, la festivalul romanilor din Sacramento, organizat de “Romanian Community Center of Sacramento” (Centrul Comunitatii Romanesti din Sacramento), precum si la celebrarea aniversarii zilei Romaniei, organizata de Asociatia “Miorita”din Sacramento.

G.T.G.: De ce sunt biserica, limba si cultura de bastina importante pentru imigrantii romani din SUA secolului XXI ?

D.C.: Aici parerile difera, asa ca o sa-mi exprim punctual meu de vedere, care poate este la fel si pentru romanii din alte tari, nu numai pentru SUA. Din experienta pe care o am in strainatate, am ajuns la opinia ca biserica are mai multe roluri decat in Romania. Cel mai important este cel spiritual: ne-am nascut crestini si vrem ca si copiii nostri sa fie crestini, cu frica de Dumnezeu. Tot prin biserica de multe ori romanii din strainatate se pot ajuta, oferindu-si locuri de munca unii la altii. La biserica se intalnesc romanii din diferite zone ale tarii  si au ocazia sa se imprieteneasca, sa-si spuna unele intamplari sau experiente pe care le-au avut aici, sau in tara. Biserica ortodoxa din afara Romaniei poate avea si rol social si rol cultural, pe langa cel spiritual.
Limba si cultura sunt importante, deoarece  prin ele ne identificam de celelalte natiuni, oriunde ne-am afla. Limba si cultura romaneasca sunt unice. Nici un popor in lume nu se poate  lauda cu limba, cultura , traditiile si folclorul romanesc, este ceva ce ne reprezinta numai pe noi.

G.T.G.: Cum apreciati multiplicitatea de biserici romanesti de diferite confesiuni din Portland?

D.C.:  Parerea mea este urmatoarea: in SUA se recunoaste dreptul de a face parte din orice religie vrei. Fiecare roman din Portland este liber sa mearga unde vrea la biserica. Din experienta mea, bisericile din Portland sunt bune si ii ajuta pe cei care le frecventeaza si sunt membri la acea biserica. Ceea ce nu consider eu ca e bine, este faptul ca daca vrei sa organizezi ceva pe cale culturala, sociala, sau traditionala, nu este nici un suport si participare din partea bisericilor penticostale, baptiste, sau de la alte religii neo-protestante.


G.T.G.:  Ce ati dori ca sa se amelioreze in dinamica dintre diferitele sectiuni ale romanilor din Nord-vestul Americii?

D.C.: Tot ce am declarat in acest interviu este parerea mea, bazata pe experienta si relatiile pe care le-am avut cu diferite biserici de cand sunt in Portland si ma refer doar la aceasta regiune. Poate ca mai sunt si alte regiuni in SUA unde se pot intalni situatiile expuse de mine aici. Am intalnit alte comunitati care sunt mai deschise spre activitati cu caracter cultural, social, folcloric (care ne reprezinta), cum ar fi cea din Sacramento. Poate in viitor se vor schimba mentalitatea unor conducatori de biserici din zona Portland si vor lasa copiii lor ca sa participle la activitatile folclorice si culturale organizate deocamdata doar de biserica ortodoxa. Nu vreau sa afirm ca toti conducatorii de biserici fac asta din rautate; poate o fac pentru ca nu sunt documentati in acest domeniu. Apostolul Pavel spunea:”cercetati toate lucrurile, si pastrati ce este bun”. Cu ce nu sunt bune activitatile culturale si folclorice autentice?
Lansez pe aceasta cale un apel: frati romani, de orice religie sunteti, cultura si folclorul sunt identitatea poporului roman; nici o religie din Romania nu este reprezentativa pentru poporul roman. Ortodocsi, penticostali, baptisti, adventisti si multe alte religii se gasesc peste tot in lume, dar cultura, traditiile si folclorul romanesc sunt specifice poporului roman. Nu indemn la schimbarea religiei de apartenenta, ci vreau doar sa cercetati lucrurile, ca sa puteti decide care sunt bune si va garantez ca nu o sa gasiti in dansurile populare romanesti si in cantecele noastre folclorice autentice, nimic de care sa va fie rusine.
Am avut ocazia sa intalnesc si americani, care dupa ce au vazut dansurile noastre populare, au vrut sa vina sa-i invat si pe ei.

 

G.T.G.:  Ce planuri aveti pe viitor?

D.C.: Cat o sa am putere si ocazia sa reprezint poporul roman prin dansul si cantecul popular, o voi face mereu. Asi dori sa pot aduna in jurul meu mai mult tineret, sa-i pot invata mai multe dansuri din toate zonele tarii si sa putem participa la cat mai multe festivaluri in toata America.
   Doresc sa multumesc ziarului Meridianul Romanesc pentru publicarea acestui interviu, care prin aceasta da dovada ca e un ziar al romanilor si pentru romani.

G.T.G.:  Multumim si noi pentru interviul acordat. Cum puteti fii contactat de catre cititorii nostri?

D.C.: Cei care vor sa ma contacteze pentru diferite ocazii (festivaluri, revelioane, etc.), pot sa ma sune la telefon: (360) 910-7988, sau prin email: dccraciun@hotmail.com
De Gabriel Teodor Gherasim, New York

 
Week-end artistic romano-elvetian la BernaPDF Print E-mail
Berna, Elvetia / Romanian Global News
Accesari :283
Tuesday, 21 November 2006
RO-CHance si Kunstlerhaus Berna organizeaza in perioada 8-10 decembrie, la sediul Kunstlerhaus, un week-end cu artisti romani si prietenii lor in Elvetia.Cele trei zile de manifestari au plecat de la doua intrebari puse de organizatori : Creatia si existenta in Elvetia sunt compatibile cu seva artistica romaneasca? Cum isi traieste artistul personalitatea creatoare intre Elvetia si Romania? Raspunsurile posibile sunt asteptate in cadrul evenimentelor din cele trei zile. La actiunea culturala vor lua parte pictorita ilustratoare de cuvant din Neuchatel, dramaturgul de succes din Lausanne, scriitorul diplomat si flautista renumita din Berna, alaturi de muzicieni elvetieni, care interpreteaza muzica lautareasca romaneasca. Prima zi a manifestarilor, vineri, 8 decembrie, va debuta la ora 17:30 cu vernisajul expozitiei, "Anka Seel: ilustre cuvinte ilustrate", informeaza Casa Romanilor din Elvetia. Anka Seel, artista romanca din Neuchatel, care a expus la New York, Paris, Tokio si Bucuresti dezvolta un concept de ilustrare a cuvintelor care ii spun ceva. Aceasta va veni cu grafica si colaje pe texte din Homer, Passolini, Agotha Chrisztoff, sau carti-obiect in retrospectiva. De la ora 18:30 va avea loc prezentarea cartii "Andante" de Vasile Igna, scriitor, editor si om de cultura roman care in ultimii ani a facut o cariera diplomatica in Europa si ca director al Centrului Cultural roman din Paris. Ana Ioana Oltean, concertista internationala de flaut, laureata a numeroase premii internationale, va interpreta din Dinu Lipatti si Dora Cojocaru. La finalul zilei va avea loc o cina romaneasca organizata de restaurantul Zunft zum Webern, pentru care este nevoie de rezervare obligatorie la numarul: 0041 31 312 20 66 sau prin e-mail, la adresa info@restwebern.ch.
A doua zi a evenimentului, sambata, 9 decembrie, va incepe la ora 11:00 cu un curs despre invatarea limbii romane la bucatarie, intitulat "La placinte inainte!". Acesta va oferi informatii despre cele mai bune placinte romanesti cu retetele lor, urmand sa contina si o sectiune si pentru copii cuminti de la 5 ani in sus. Activitatea este propusa de "Prezente feminine romanesti in Elvetia". Pretul unui bilet de participare este de 30 de franci elvetieni pentru adulti, 10 franci pentru copiii mai mari de 10 ani, fiind gratuit pentru cei mai mici de aceasta varsta. La pranz va avea loc o masa romaneasca organizata de restaurantul Zunft zum Webern, tot cu rezervare obligatorie.
De la ora 14:00 si in reluare de la ora 18 :00 se va difuza filmul "Golbi si Ludivine", un film muzical de 52 de minute cu si pentru copii, o feerie a dramaturgului de succes Adrian Rachieru din Lausanne. Finalul zilei ii asteapta din nou pe participanti la o cina romaneasca organizata de restaurantul Zunft zum Webern, si acum cu rezervare obligatorie.
Ultima zi a manifesatrilor romanesti de la Berna, duminica, 10 decembrie, va incepe la ora 11:00 cu actiunea "Succes stories?", Istoria o facem noi, nu o scriu altii!, in care orice poveste de succes sau de invatatura din emigrare, dar si un eveniment demn de tinut minte legat de un ajutor pentru Romania pot fi relatate. La aceasta dezbatere persoane particulare, precum si reprezentantii asociatiilor pentru Romania din Elvetia si ai organizatiilor romanesti in aceasta tara, isi pot spune cuvantul. Cele mai spumoase, dar si cele mai dramatice evenimente vor fi publicate prin RO-CHance. La pranz se va merge din nou la restaurantul Zunft zum Webern. De la ora 15:30, formatia Trio Lautari, alcatuita din trei muzicieni elvetieni care iubesc muzica lautareasca romaneasca, va evolua pentru publicul romano-elvetian, prezentandu-si ultimul sau disc, Inversion. Cina romaneasca de la finalul zilei va fi organizata de acelasi restaurant Zunft zum Webern.
Organizatorii ii anunta pe participanti ca intrarea este libera la toate activitatile, in afara de cursul de bucatarie. Totodata, pretul cinei este de 35 de franci si al pranzului 25 de franci, iar bauturile se platesc separat. In cadrul celor trei zile de activitate, libraria Voirol va avea un stand de carte cu titluri romanesti, in germana, romana si franceza. Formularul de inscriere se afla pe pagina de web casa-romanilor.ch si poate fi completat online si trimis prin posta, prin e-mail sau direct, prin intermediul portalului. Detalii in formular.
 
Moment aniversar pentru Liga Romano-Americana din PhiladelphiaPDF Print E-mail
Philadelphia, SUA / Romanian Global News
Accesari :369
Tuesday, 21 November 2006
Liga Romano-Americana, organizatie non-profit bazata pe voluntariat, care, alaturi de Muzeul de Arta Populara Romana din Philadelphia, functioneaza ca punte de legatura cu Romania, sarbatoreste in perioada 20 noiembrie-20 decembrie zece ani de la infiintare.Aniversarea unui deceniu de activitate va fi sarbatorita printr-o serie de evenimente ce vor avea loc la sediul din 1606 Spruce St., Philadelphia, PA 19103.
Muzeul de Arta Populara Romana din Philadelphia a luat fiinta in anul 1983 la Chicago, cu scopul de a conserva si promova cultura populara romana. Pe parcurs, organizatia s-a transformat intr-un centru de informatii despre Romania, un punct comun pentru asociatiile romanesti din America si un centru de promovare culturala si economica a tarii noastre. In ultimii 16 ani, muzeul a facut cunoscuti sute de artizani romani, fiind a doua colectie de artefacte populare europene din Statele Unite ale Americii. Colectia include costume populare, covoare, vase de lut si chiar si un interior dintr-o locuinta transilvaneana. In 23 de ani, muzeul a organizat mai mult de 100 de expozitii in zece state.
 
Lucrari de Brancusi, in expozitie la LisabonaPDF Print E-mail
Lisabona, Portugalia / Romanian Global News
Accesari :230
Tuesday, 21 November 2006
{mosimage}Mai multe lucrari semnate de Constantin Brancusi vor fi expuse in cadrul expozitiei Amadeo de Souza-Cardoso – dialogul avangardelor, care va fi prezentata la Lisabona in perioada 15 noiembrie 2006 -14 ianuarie 2007. Maniffestarea este organizata de Fundatia Gulbenkian din Lisabona, sub inaltul patronaj al lui Jose Manuel Durao Barroso, presedintele Comisiei Europene. Expozitia acopera intreaga activitate a lui Souza-Cardoso, prieten recunoscut al lui Brancusi, desfasurata intre 1907-1918, si cuprinde peste 260 de opere semnate, intre altii, de Modigliani, Picasso, Malevici, Almada Negreiros, Tatlin, Kokoschka, Duchamp, informeaza Institutul Cultural Roman.
 
Expozitii si spectacole romanesti la ICR LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia / Romanian Global News
Accesari :254
Tuesday, 21 November 2006
{mosimage}Institutul Cultural Roman din Londra organizeaza, in luna decembrie, o serie de expozitii, prezentari si spectacole. Evenimentul, intitulat Offset 2005&VJ Night, se va desfasura in perioada 5-11 decembrie, deschiderea seriei de spectacole urmand sa aiba loc marti, 5 decembrie, la ora 19.00.Offset 2005 este o arhiva electronica care prezinta o perspectiva actuala asupra trendurilor artistice contemporane in Romania, in legatura cu evolutiile curente internationale in domeniu. Selectia include unele dintre cele mai reprezentative proiecte artistice romanesti din perioada 2004-2005, semnate de Duo van der Mixt, Alexandra Croitoru, Mona Vatamanu & Florin Tudor, Ioana Nemes, si Stefan Tiron, printre altii. Artistii vizuali Cosmin Moldovan si Vali Chincisan, curatorii arhivei, vor prezenta aceasta arhiva alaturi de un spectacol sustinut de “Brazda lui Novac”.
Evenimentele vor continua miercuri, 6 decembrie, de la ora 21.00, cu o noapte VJ, la care vor participa Brazda lui Novac, Gojira si SKVJScrew. Intrarea este libera, iar rezervarile, pentru noaptea VJ, se pot face sunand la numarul de telefon 0207 752 0134, sau trimitand un e-mail la adresa office@icr-london.co.uk .
 
95 de ore de film romanesc in PoloniaPDF Print E-mail
Varsovia, Polonia / Romanian Global News
Accesari :277
Tuesday, 21 November 2006
“Un cinema pentru Europa”, panorama noului val al cinematografiei romanesti, a avut lansarea vineri, 17 noiembrie, la Varsovia.Evenimentul cultural romanesc de cea mai mare amploare organizat pana in prezent in Polonia este rezultatul colaborarii Institutului Cultural Roman din Varsovia cu Fundatia “Ruchome Obrazy” (organizatoarea lui “Lato Filmow” de la Torun) si se afla sub patronajul revistei “Kino”, cea mai importanta revista de gen din Polonia. Ofensiva filmului din Romania se desfasoara pe durata a 16 zile, in perioada 17 noiembrie – 2 decembrie, in sapte orase poloneze si include 95 de ore de proiectie. Cele mai aclamate filme ale noii generatii de regizori romani, premiate la marile festivaluri internationale, vor fi prezentate publicului polonez la Varsovia, Lodz, Torun, WrocLaw, Poznan, Cracovia si Gdansk. Festivalul a fost deschis, la Varsovia, de filmele Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii, regizat de Catalin Mitulescu si Decreteii, documentar semnat de Florin Iepan. “Un cinema pentru Europa” va mai cuprinde proiectii ale filmelor Moartea domnului Lazarescu, al lui Cristi Puiu, A fost sau n-a fost, al lui Corneliu Porumboiu, Hartia va fi albastra, un alt remember al Revolutiei din decembrie ’89, in regia lui Radu Muntean, Occident, de Cristian Mungiu, Filantropica de Nae Caranfil si Italiencele lui Napoleon Helmis. Proiectiile vor fi urmate de intalniri cu actorii Mircea Diaconu, Ion Fiscuteanu, Mara Nicolescu si cu criticul Andrei Gorzo, care a colaborat cu organizatorii la selectia filmelor.
 
"Don Quijote. Made in Romania" si la BerlinPDF Print E-mail
Berlin, Germania / Romanian Global News
Accesari :267
Tuesday, 21 November 2006
Berlinul a fost prima capitala care a gazduit, in seara de 14 noiembrie, spectacolul “Don Quijote. Made In Romania”, in cadrul turneului organizat de Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei in mai multe capitale europene pentru a marca Ziua Nationala si apropiata integrare a Romaniei in Uniunea Europeana.Turneul este organizat in colaborare cu fundatia Art Production si European Artists Management, cu sprijinul Teatrului National din Bucuresti si al Institului Cultural Roman. Ambasadorul Romaniei la Berlin, Bogdan Mazuru si Adriana Popescu, directorul Institutului Cultural Roman ”Titu Maiorescu” au adresat publicului scurte cuvinte de salut, informeaza ICR. Sala de 500 de locuri din Friedrichstrasse – una dintre cele mai frumoase artere din centrul Berlinului – a fost arhiplina si s-a stat, studenteste, si pe jos. La final s-a aplaudat in picioare minute in sir. La receptia oferita dupa spectacol de catre Ambasada Romaniei, cei prezenti, in majoritate germani – parlamentari, conducatori de institutii, membri ai corpului diplomatic, dar si numerosi oameni de cultura (inclusiv cunoscuti oameni de teatru), universitari, studenti ai celor trei academii de teatru din Berlin, reprezentanti ai diasporei – s-au bucurat sa ii poata felicita direct pe interpreti si pe realizatorii spectacolului.
 
Mircea Tiberian in concert la ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta / Romanian Global News
Accesari :246
Tuesday, 21 November 2006
Muzicianul roman Mircea Tiberian va sustine marti, 21 noiembrie, de la ora 20.00, un nou concert de jazz la Paris.Concertul, intitulat “JazzyColors” face parte din seria de manifestari ocazionate de cea de-a patra editie a festivalului international de jazz al Institutelor si Centrelor Culturale Straine din Paris, va fi gazduit de Sala de Spectacole a Institutului Maghiar din capitala franceza.
Pianistul roman Mircea Tiberian va concerta alaturi de Liviu Butoi (saxofon, flaut), Benjamin Duboc (contrabas) si Edward Perraud (baterie).
 
Filme despre romani la Festivalul Cronograf 2007PDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia / Romanian Global News
Accesari :309
Tuesday, 21 November 2006
OWH TV Studio lanseaza preselectia pentru cea de a 6-a editie a Festivalului International de Film Documentar “Cronograf”, ce va avea loc la Chisinau, in perioada 1-5 mai 2007.Alaturi de Sectiunea de Film Documentar, incepand cu aceasta editie filmele celor interesati pot participa si la Sectiunea cadRO, dedicata filmelor despre romani si comunitatile de romani din intreaga lume.
Detalii privind Regulamentul Festivalului si Formularul de inscriere sunt disponibile pe pagina de web  www.owh.md (rubrica Cronograf). Filmele si formularele de inscriere pot fi depuse pana la data de 1 februarie 2007.
 
Recital Ana-Cristina Silvestru in IsraelPDF Print E-mail
Haifa, Israel / Romanian Global News
Accesari :292
Tuesday, 21 November 2006
Pianista Ana-Cristina Silvestru va concerta duminica, 3 decembrie, si joi, 7 decembrie, in Israel, cu ocazia sarbatoririi Zilei Nationale a Romaniei.Primul spectacol va avea loc la Conservatorul Dunie Weizman din Haifa, de la ora 19:30, iar cel de-al doilea la Sala Navon a Academiei de Muzica si Dans din Ierusalim, Campus Givat Ram, incepand cu ora 20:30. Concertul din Haifa este organizat in parteneriat cu H.O.R.- Haifa si Primaria Haifa, infomeaza Romania-Israel.
Ana-Cristina Silvestru este detinatoarea mai multor premii importante, obtinute in tara, printre care premiul intai la concursul „Pro Piano”, premiul intai la competitia internationala din Constanta, premiul intai la Festivalul National Maghiar de la Bucuresti sau premiul intai la Prima Copmpetitie de Interpretare organziata in 2005 de Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti.
 
Receptie de 1 Decembrie la Ambasada Romaniei in MexicPDF Print E-mail
Ciudad de Mexico, Mexic / Romanian Global News
Accesari :208
Tuesday, 21 November 2006
Ambasadorul Romaniei in Mexic, Manuela Vulpe, va organiza sambata, 2 decembrie, la sediul misiunii diplomatice, incepand cu ora 16:00, cu prilejul Zilei Nationale a Romaniei, o receptie dedicata membrilor comunitatii romane din Mexic.La aceasta intalnire va fi prezent si Anton Niculescu, Secretar de Stat in Ministerul Afacerilor Externe. Cei care doresc sa participe la actiunea sarbatoreasca sunt rugati sa isi anunte participarea fie prin telefon, la numarul 5280-0197, 5280-0447, fie prin e-mail, la adresa ambromaniei@prodigy.net.mx, anunta ambasada romaneasca.
 
Petrecere de multumire pentru Radio 27 din ChicagoPDF Print E-mail
Chicago, SUA / Romanian Global News
Accesari :177
Tuesday, 21 November 2006
Radio 27 Online din SUA ii asteapta pe ascultatorii sai sambata, 25 noiembrie, la adresa 4368 N Milwaukee Ave, Chicago IL 6064, incepand cu ora 21:00, la o petrecere de multumire.Aceasta este organizata de canalul media de peste ocean in cinstea celor 100.000 de asculatori pe care ii poseda. Petrecerea va fi animata de DJ Lex si DJ Cezar, in timp ce gazda serii va fi Ruxi, informeaza postul de radio.  Pentru rezervari se paote apela numarul de telefon 773.814.1380.
 
Revelion romanesc in GermaniaPDF Print E-mail
Schmitten, Germania / Romanian Global News
Accesari :194
Tuesday, 21 November 2006
Comunitatea romana din Germania este invitata pe 31 decembrie la o petrecere de Revelion care se va desfasura la Hotelul Sandplacken din Schmitten, incepand cu ora 20:00.Formatia Select Grup, alcatuita din Nicu Nicola, saxofon si vocal, Paul Cretu, orga,  Adi Muntean, chitara si vocal,  si Emilia Muntean, solist vocal, va fi cea care se va ocupa de partea muzicala a petrecerii. Meniul de Revelion are pretul de 95 de euro si contine gustare rece, doua preparate de baza, desert, fructe, ciorba, bauturi, cafea, vin, sampanie, bere si bauturi racoritoare la discretie, informeaza hotelul romanesc. Petrecerea de Revelion se va incheia a doua zi dimineata, in jurul orei 05:00. Rezervarile de bilete se pot face din timp la numarul de telefon 06084 – 20512, fax: 06084 – 4158.
 
Petrecerile romanesti de la Londra cotinuaPDF Print E-mail
Londra, Anglia / Romanian Global News
Accesari :191
Tuesday, 21 November 2006
Restaurantul romanesc din capitala britanica, 32 Old Bailey, ii asteapta in fiecare vineri de la ora 20.00 pe romanii din Marea Britanie la o petrecere adevarata.Si la finele acestei saptamani, vineri, 24 noiembrie, romanii pot simti distractia din plin, la fel ca si muzica noua, rafinamentul vinurilor romanesti si savoarea gustarilor din tara. Intrarea costa 5 lire sterline, dar pana la ora 9.00 se poate intra gratuit. Restaurantul romanesc 32 Old Bailey deschide, odata cu aceasta petrecere, sezonul petrecerilor de toamna pentru romanii din Marea Britanie.
 
Parlamentul European pregateste un raport dur la adresa Romaniei si BulgarieiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania / Romanian Global
Accesari :222
Tuesday, 21 November 2006
Parlamentul European pregateste un raport dur. Potrivit acestuia, aderarea Romaniei si Bulgariei ar slabi Uniunea Europeana.
Joi 23 noiembrie, Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului European dezbate un raport raspuns la strategia de extindere a granitelor Uniunii, facuta publica recent de catre Comisia Europeana, transmite EurActiv.ro. In ceea ce priveste Romania si pe vecinii de la sud de Dunare, nimic nou in discursul sefului comisiei, parlamentarul Elmar Brok.
Din punctul sau de vedere, aderarea celor doua tari, recunoscute ca neindeplinind criteriile impuse, suprasolicita capacitatea interna a Uniunii Europene, cu consecinte negative asupra stabilitatii sale interne si externe. Astfel, pentru Elmar Brok, cele doua tari nu aduc avantaje Uniunii, sau cel putin nu aduc avantaje atat de mari incat sa compenseze dezavantajele.
Elmar Brok este recunoscut in Parlamentul European (PE) ca adversar traditional al aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.
Inca din primii ani ai negocierilor dintre tara noastra si Comisia Europeana, el si-a manifestat neincrederea fata de demersurile autoritatilor de la Bucuresti, fata de capacitatea Romaniei de a face fata cerintelor de stat membru, cat si fata de avantajele pe care Uniunea le-ar putea trage in urma extinderii granitelor sale in aceasta regiune, transmite acelasi site.
 
Seful Statului Major al Fortelor Aeriene, in TurciaPDF Print E-mail
Ankara, Turcia / Romanian Global News
Accesari :152
Tuesday, 21 November 2006
In perioada 21 - 23 noiembrie, seful Statului Major al Fortelor Aeriene, general-locotenent Gheorghe Catrina, va efectua o vizita oficiala in Turcia, la invitatia omologului sau, generalul Faruk Comert.In cadrul convorbirilor oficiale vor fi discutate probleme referitoare la organizarea actuala a fortelor aeriene din cele doua state, planuri de perspectiva, domenii de reforma, precum si desfasurarea procesului de instruire. De asemenea, vor fi abordate aspecte generale privind rolul apararii aeriene in cadrul NATO. Programul include vizite la Statul Major al Fortelor Aeriene Turce, la o baza aeriana, precum si la mausoleul Anitkabir, din Ankara, dedicat intemeietorului statului turc modern, Kemal Mustafa Ataturk, mausoleu la care generalul Catrina va depune o coroana de flori.
 
Presedintele “Asociatiei Internationale de Studii privind Civilizatia Islamica din Balcani" e romaPDF Print E-mail
Istanbul, Turcia/Romanian Global News
Accesari :280
Tuesday, 21 November 2006
Adunarea Generala a celui de-al III-lea Congres International de Studii privind Civilizatia Islamica din Balcani, organizat la Bucuresti, intre 1 si 5 noiembrie 2006, de catre Centrul International de Studii privind Istoria, Cultura si Arta Islamului (IRCICA), pendinte de Organizatia Conferintei Islamice si Centrul de Studii Turce al Universitatii din Bucuresti, cu concursul Academiei Romane, a aprobat constituirea Asociatiei Internationale de Studii privind Civilizatia Islamica din Balcani (IASICB) si Statutul acesteia.Asociatia isi propune cercetarea interdisciplinara si comparata a civilizatiei islamice din Sud-Estul Europei, cu participarea cercetatorilor din toate statele din aceasta regiune geografica, dar si din afara ei. Intr-o lume amenintata, dupa Samuel Huntighton, de “ciocnirea civilizatiilor” (in primul rand intre Islam si Crestinatate), ipoteza  care, la prima vedere, pare a fi confirmata de recenta criza a caricaturilor si de cea a citatului papal, avem nevoie, mai mult ca oricand, de dialog. Asociatia Internationala de Studii privind Studiul Civilizatiei  Islamice din Balcani crede in eficienta acestui dialog, respingand perspectiva “ciocnirii civilizatiilor”, considerand ca, in esenta lor, marile civilizatii, inclusiv cea islamica si cea crestina nu pot fi decat profund umaniste si pasnice, si ca numai extremismele (fundamentalismul, radicalismul), alimentate  subteran de interese economice si politice, care speculeaza sentimentele religioase ale oamenilor de buna-credinta, ale multimilor, se fac vinovate de escaladarea neintelegerilor inter-religioase. Omul simplu, de pe camp sau de pe strada, aidoma intelectualului autentic, nu poate fi decat intelegator si tolerant, nu are nimic de impartit cu cel de alta credinta, daca nu intervine otrava politicii subterane.
Prin Nicolae Spatarul-Milescu si Dimitrie Cantemir, Nicolae Iorga si Mircea Eliade, cultura romana a dat dovada de o remarcabila vocatie a dialogului intre confesiuni si civilizatii. Nu e, deci, o intamplare ca, dupa Sofia si Tirana, al III-lea Congres International de Studii privind Civilizatia Islamica din Balcani a fost organizat  la Bucuresti, ca urmare a unei intiative romanesti, s-a constituit numita asociatie si ca primul ei presedinte a fost ales, pentru 3 ani, un roman:prof.univ.dr.Mihai Maxim, turcolog, directorul Institutului Cultural Roman “Dimitrie Cantemir” – Istanbul, directorul Centrului de Studii Turce al Universitatii din Bucuresti. Nu trebuie, de asemenea, sa se uite ca Romania, care are o comunitate turco-musulmana de 55.000 de oameni (dupa datele recensamantului oficial din 1992) –  75.000  (dupa date ale Muftiatului din Constanta), cu remarcabile traditii culturale, care, in perioada interbelica au dat oameni politici si de cultura ca Nicolae Batzaria (“Mos Nae”) si  Dr. Ibrahim Temo, a fost si este un model de convietuire pasnica tntre aceasta comunitate si populatia romaneasca majoritara, fara convulsii si fara vane orgolii alimentate de trecut. In fine, Romania dispune si de specialisti de inalta clasa internationala, cu contributii recunoscute la studierea civilizatiei islamice, a relatiilor pe multiple planuri dintre poporul roman si cele care au imbratisat religia si civlizatia Islamului (turci, arabi, iranieni etc).
Asociatia Internationala de Studii privind Civilizatia Islamica din Balcani, cu sediul la Istanbul si al carei presedinte de onoare este prof.Ekmeleddin Ihsanoglu, Secretarul General al Organizatiei Conferintei Islamice, iar secretar general-trezorier Dr.Halit Eren, directorul general IRCICA, potrivit Statutului este insarcinata sa organizeze o data la trei ani congrese internationale pe o anumita tema privind civilizatia islamica din Sud-Estul Europei (tema congresului de la Bucuresti, propusa de partea romana, a fost “Mostenirea turco-otomana in Europa”),dar si alte reuniuni specializate. Presedintia romaneasca isi propune, totodata, sa sustina (re)publicarea acelor lucrari (semnate de Cantemir, Frasheri, Temo s.a.) care apartin deja unui fond cultural comun sud-est european si care servesc in mod eficient dialogului intre civilizatii, precum si acordarea de burse pentru stagii de specializare tinerilor turcologi, arabisti, iranisti etc.
Constituirea noii structuri stiintifice internationale constituie un nou exemplu al frumoasei colaborari cultural-stiintifice romano-turce.
Sprijinul acordat in organizarea congresului de la Bucuresti de catre Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei si Ambasada Turciei la Bucuresti constituie un indiciu  ca, si la nivel politic, asemenea initiative de dialog si colaborare internationala nu pot gasi decat deplina intelegere si solicitudine.
 
Seful Statului Major al Fortelor Aeriene, in TurciaPDF Print E-mail
Ankara, Turcia/Romanian Global News
Accesari :201
Tuesday, 21 November 2006
In perioada 21 - 23 noiembrie, seful Statului Major al Fortelor Aeriene, general-locotenent Gheorghe Catrina, va efectua o vizita oficiala in Turcia, la invitatia omologului sau, generalul Faruk Comert.In cadrul convorbirilor oficiale vor fi discutate probleme referitoare la organizarea actuala a fortelor aeriene din cele doua state, planuri de perspectiva, domenii de reforma, precum si desfasurarea procesului de instruire. De asemenea, vor fi abordate aspecte generale privind rolul apararii aeriene in cadrul NATO. Programul include vizite la Statul Major al Fortelor Aeriene Turce, la o baza aeriana, precum si la mausoleul Anitkabir, din Ankara, dedicat intemeietorului statului turc modern, Kemal Mustafa Ataturk, mausoleu la care generalul Catrina va depune o coroana de flori.
 
Trei evenimente pentru lansarea noului album MandingaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :249
Tuesday, 21 November 2006
Noul album Mandinga va fi lansat in acest week-end prin trei evenimente speciale la care sunt asteptati toti fanii si prietenii. Toate stau sub semnul "Gozalo!", numele albumului, ce poate fi tradus ca "bucura-te!", "vino si savureaza".Astfel, sambata 25 noiembrie, de la ora 20.00  are loc Gozalo! Show: mare spectacol mare pe scena Teatrului Bulandra, Sala Izvor, cu 100 de minute in compania Mandinga si a invitatilor. In cele 20 de momente incendiare de muzica si dans vor performa alaturi de Mandinga: Horia Brenciu - intr-un duet inedit cu Biu, solista cubaneza; Luis Vazquez si Melissa Fernandez (Los Angeles) - cu momente de dans incendiare; Nicu Patoi, Connect-R si Alex - featuring-uri atipice pentru aceasta trupa, ce vor suprinde total audienta. "Gozalo! show" combina curajos numeroase stiluri: salsa, bolero, cha-cha, guajira dar si latin hip-hop, calipso, R&B, funk, acid jazz si chiar teme clasice. "Gozalo! nu este un simplu recital. Este un spectacol in adevaratul sens al cuvintului, in care punem in practica ce am invatat pina acum. Va fi o mare nebunie pe scena, vom face lucruri la care nu va asteptati, invitatii sint cu adevarat speciali si... de-abia asteptam premiera" au declarat Mandinga. Accesul: pe baza de invitatii (ce pot fi obtinute prin intermediul emisiunilor de televiziune din aceasta saptamina si de pe site-ul www.mandinga.ro).
Tot6 pe 25 noiembrie, de la ora 23 are loc Gozalo! Party: mare petrecere pentru toti fanii si prietenii in club Paradiso (zona Intercontinental). La petrecere vor participa si invitatii din spectacol, va avea loc o sesiune de autografe si bineinteles, se va asculta salsa (+ albumul "Gozalo!") si dansa pina dimineata. Accesul: liber.
A treia petrecere se va desfasura duminica 26 noiembrie, de la ora 16.00 are loc Gozalo! Workshop la Casa de Cultura a Studentilor Preoteasa. Cei care vor sa invete salsa de la cei mai buni, au ocazia sa ia lectii de la celebrii Luis Vazquez si Melissa Fernandez, cunoscuti in toata lumea pentru tehnicile deosebite de dans, show-urile incendiare si pasiunea cu care isi molipsesc elevii din peste 40 de tari. Luis Vazquez este inventatorul stilului "LA salsa", a jucat in numeroase filme si show-uri TV si este ambasadorul Mandinga in lume. Lectiile de dans vor fi urmate de un show demonstrativ din partea celor doi campioni si de o petrecere pentru cursanti, de la care nu va lipsi trupa. Pentru inscrieri si obtinerea de bratari de acces, va rugam sa apelati Salsa Phoria: 0720063427.
Albumul "Gozalo!" (Roton) este cel de-al treilea in repertoriul Mandinga si include 12 piese una si una, compuse in Romania si Cuba (printre care "Goochi featuring Luis Vazquez", in versiunea internationala). Coperta este la rindul ei speciala, fiind realizata sub forma unui jurnal secret in care membrii trupei marturisesc cum au simtit schimbarea formulei, care a fost reactia fanilor si presei, prin ce intimplari si evenimente au trecut in perioada octombrie 2005 - noiembrie 2006. "Anul acesta a fost de-a dreptul revolutionar pentru noi, ni s-au intimplat foarte multe lucruri frumoase dar am si muncit pe rupte, asa ca am avut ce povesti, inclusiv lucruri picante...", a mentionat Chupi.
 
"Gozalo! show" a fost deja rezervat pentru mai multe evenimente corporative si private din luna decembrie iar in anul viitor va depasi granitele tarii, fiind solicitat pentru reprezentatii in Singapore, Italia si Polonia. Incepind de saptamina viitoare veti putea viziona secvente din acest show pe site-ul www.mandinga.ro.
 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions