Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Noiembrie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Cautare
 
Leonard Orban vrea ca europenii sa-si subtitreze filmelePDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :274
Tuesday, 28 November 2006
{mosimage}Comisarul desemnat din partea Romaniei, Leonard Orban (foto), a fost audiat, luni, 27 noiembrie, la Bruxelles, in comisia pentru educatie si cultura.
Comisarul din partea Romaniei, Leonard Orban, si-a inceput discursul introductiv in limba franceza, a continuat in engleza, iar apoi s-a exprimat in limba romana, vorbind despre multilingvism si importanta acestuia, informeaza Hotnews.
Audierile au durat aproape trei ore si au inceput cu un discurs in care Leonard Orban si-a prezentat obiectivele mandatului. Orban a raspuns apoi unei serii de intrebari din partea membrilor Comisiei pentru Cultura si ai Comisiei pentru Afaceri Constitutionale, precum si a doi euroobservatori romani.
Cei mai multi europarlamentari au fost interesati de pozitia lui Orban fata de limbile minoritatilor nationale, dar comisarul desemnat a subliniat de fiecare data ca politica UE in acest domeniu tine de politica fiecarui stat membru.
Reprezentantii socialisti au insistat asupra dialogului intercultural si interconfesional care ar urma sa intre tot in portofoliul lui Orban, dar care, au subliniat ei, nu este suficient de bine definit.
Leonard Orban a mai declarat in timpul audierilor ca, daca va fi confirmat in functie, va sprijini multilingvismul, inclusiv prin promovarea subtitrarii filmelor si a invatarii cat mai multor limbi.
Scopul principal al audierilor este pregatirea votului final al Parlamentului European, acordand comisiilor parlamentare posibilitatea de a cunoaste mai indeaproape personalitatea si opiniile comisarilor desemnati.
In cazul aprobarii, audierile vor contribui la stabilirea, cat mai curand posibil, a unei relatii de lucru intre comisia parlamentara si comisarul corespunzator, si vor oferi un punct de referinta pentru evaluarea activitatii ulterioare a comisarului respectiv.
 
Ministrul Justitiei nominalizat la „Europenii Anului”PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :294
Tuesday, 28 November 2006
{mosimage}Ministrul Justitiei, Monica Macovei (foto), participa marti, 28 noiembrie 2006, la Bruxelles, la festivitatea de decernare a premiilor Galei EV50, organizata de  "European Voice", membru al  grupului "The Economist".
Ministrul Macovei este nominalizat la categoria „Campaigner of the Year” si, implicit, la categoria “European of the Year”.
Organizatorii au precizat ca  ministrul  Monica Macovei  a fost nominalizata pentru reforma justitiei si lupta impotriva coruptiei, doua domenii cu rol important in pregatirea Romaniei pentru aderarea la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007.
Topul „European Voice” este compus din personalitati care au influentat agenda europeana din punct de vedere social, legislativ si politic.
 
Traian Basescu la Summit-ul NATO de la RigaPDF Print E-mail
Riga, Letonia/Romanian Global News
Accesari :226
Tuesday, 28 November 2006
{mosimage}Presedintele Romaniei, Traian Basescu, va participa, in perioada 28 – 29 noiembrie 2006, la Summit-ul NATO care va avea loc la Riga, capitala Letoniei.Seful statului va participa la dineul de lucru, din seara zilei de 28 noiembrie si la sesiunea formala a Summit-ului din 29 noiembrie, transmite departamentul de comunicare publica la Presedintiei.
De asemenea, presedintele Romaniei va avea intalniri bilaterale cu primul-ministru al Marii Britanii, Tony Blair, cu presedintele Poloniei, domnul Lech Kaczynski si cu primul ministru al Portugaliei, domnul Jose Socrates.
 
Emisiune filatelica comuna - „Romania si Bulgaria, impreuna in Uniunea Europeana”PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :266
Tuesday, 28 November 2006
Lansarea oficiala a emisiunii filatelice comune „Romania si Bulgaria, impreuna in Uniunea Europeana” va avea loc miercuri, 29 noiembrie, de la ora 16.00, in Sala Grigore Gafencu a Ministerului Afacerilor Externe.Evenimentul, organizat de Ministerul Afacerilor Externe in colaborare cu S.C. Romfilatelia S.A., este rezultatul colaborarii dintre societatea romaneasca specializata in editarea si comercializarea marcilor postale si Bulgarska Philatelia & Numismatika, partenerul de profil din Republica Bulgaria.
Timbrele emisiunii reproduc doua compozitii grafice, dintre care una este machetata de un grafician roman, iar cealalta este machetata de un grafician bulgar. Ambele reunesc elemente figurative ce reproduc culorile drapelelor celor doua tari intr-o armonizare cu simboluri ale Uniunii Europene, sub genericul “Romania si Bulgaria impreuna in UE”, transmite MAE.
Produsul filatelic special este realizat in conditii tehnice de cea mai inalta calitate si celebreaza aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, reconfirmand astfel excelentele relatii de cooperare dintre cele doua tari, ale caror eforturi comune in parcursul spre integrarea europeana vor fi incununate de succes la 1 ianuarie 2007.
La acest eveniment, vor participa inalti oficiali din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, ai Ministerului Integrarii Europene, reprezentanti ai tuturor misiunilor diplomatice acreditate la Bucuresti precum si ai Delegatiei Comisiei Europene.
 
Delegatie olandeza in vizita la MediasPDF Print E-mail
Medias, Romania/Romanian Global News
Accesari :236
Tuesday, 28 November 2006
Municipiul Medias este timp de trei zile gazda unei delegatii din Olanda formata din reprezentantii Fundatiei Skarsterlan – Romania si din membrii unor organizatii non-guvernamentale care isi desfasoara activitatea in sectorul social.Scopul acestei vizite este de a determina nevoile sociale ale Mediasului, de a privi in ansamblu modul in care se desfasoara activitatea in sectorul de asistenta sociala si de a stabili parametrii unei viitoare colaborari intre aceste organizatii si cele existente deja in Medias in domeniul social, informeaza Portalul National de Administratie Publica.
Delegatia olandeza a vizitat Unitatea de Asistenta Medico Sociala pentru a vedea modul in care in acest centru se desfasoara activitatea de ingrijire a persoanelor varstnice si pentru a discuta despre modul in care se realizeaza ingrijirea la domiciliu in municipiul Medias. La Centrul Speranta oficialii olandezi au luat contact cu activitatea pe care o desfasoara copiii cu dizabilitati mintale si motorii, proiect finantat de partenerii din Olanda.
Asociatia Civitas Mediensis, Asociatia Diabeticilor si Asociatia Evanghelica pentru Diaconie din Medias au fost de asemenea vizitate de partenerii olandezi.
 
Mircea Sandu candideaza la un loc in Comitetul Executiv al UEFAPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :231
Tuesday, 28 November 2006
{mosimage}La sfirsitul lunii ianuarie 2007 sunt programate alegeri pentru Comitetul executiv UEFA, organismul de conducere si decizie al forului continental.Site-ul UEFA a publicat numele celor 13 oameni care vor candida pentru 6 locuri. Printre ei se gaseste si numele presedintelui Federatiei Romane de Fotbal, Mircea Sandu (foto), transmite Hotnews.
Adversarii sunt Senes Erzik (Turcia), Angel Maria Villar Llona (Spania), Eggert Magnusson (Islanda), Joseph Mifsud (Malta), Giangiorgio Spiess (Elvetia), Gilberto Parca Madail (Portugalia), Grigori Surkis (Ucraina), Rakhat Aliyev (Kazahstan), Tomas Gea (Andorra), Frantisek Laurinec (Slovacia), Liutauras Varanavicius (Lituania), Vlatko Markovici (Croatia).
Mircea Sandu a mai candidat pentru un loc in C. Ex. al UEFA acum cativa ani, insa a pierdut “alegerile”.
 
„Le Nozze di Figaro” – la Opera Nationala din BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :272
Tuesday, 28 November 2006
Vineri, 1 decembrie, la Opera Nationala Bucuresti va avea loc premiera spectacolului Le Nozze di Figaro, co-productie a Operei Nationale Bucuresti cu Opera Nationala Timisoara.Productia artistica este o opera bufa in patru acte, pe muzica de Wolfang Amadeus Mozart, libretul de Leonardo da Ponte, dupa comedia omonima a lui Beaumarchais, informeaza Prompt Media.
Conducerea muzicala este asigurata de dirijorul italian David Crescenzi, regia artistica de regizorul german de origine romana Alexander Radulescu, in scenografia Adrianei Urmuzescu, maestru de cor fiind Stelian Olariu.
Distributia este internationala si foarte tanara – interpretii pana in 30 de ani - rolurile principale fiind interpretate de – Florin Simionca si Simonida Lutescu (Romania), Laura Tatulescu (Opera de stat din Viena), Licic Tomislav (Croatia), Vikena Kamenica (Albania).
Cu ocazia implinirii a 85 de ani de cand Opara Nationala este institutie de stat, intre 1 si 8 decembrie va fi o saptamana omagiala cu numeroase spectacole percum si cu o expozitie in colaborare cu Muzeul George Enescu. Totodata, pe 8 decembrie se vor decerna diplome si cadouri aniversare pentru toti artistii si angajatii Operei.
 
Concert Alexandru Andries la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :258
Tuesday, 28 November 2006
{mosimage}Cunoscutul artist roman Alexandru Andries va sustine un concert pe 4 decembrie, la Sala Auditorium a Muzeului National de Arta al Romaniei.Evenimentul va prilejui si prezentarea noului album "Nimic nu iese asa cum vrei".
Pretul unui bilet variaza intre 25 si 35 RON.
 
Expozitia de Goblenuri “Arta si pasiune”PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :286
Tuesday, 28 November 2006
In perioada 28 noiembrie - 8 decembrie, Centrul Cultural „Nicolae Balcescu” din Bucuresti va gazdui expozitia de goblenuri intitulata generic „Arta si pasiune”.Aceasta manifestare culturala face parte ditr-un ciclu de activitati culturale menit a incuraja afirmarea artistilor amatori din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor.
Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti va fi prezenta de aceasta data prin lucrari apartinand Roxanei Nicoleta Anghelescu, Otiliei Ion, Manuelei Iordache, Roxanei Ioana Marin, Iuliei Raducanu, Floriei Moise si Gabrielei Pepelea, lucratoare in diferite compartimente ale Politiei Capitalei. Potrivit Prompt Media, acestea vor beneficia de prezentarea si totodata recomandarea invitatei de onoare a vernisajului, dr. Iuliana Bancescu, etnolog in cadrul Centrului National pentru Conservarea si Promovarea Culturii din Ministerul Culturii si Cultelor.
 
Vernisajul expozitiei de pictura “Sfoara”PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :225
Tuesday, 28 November 2006
{mosimage}H’art Gallery organizeaza miercuri, 29 noiembrie, de la ora 20.00, la OTA, vernisajul expozitiei de pictura “Sfoara”, a artistului Mircea Suciu.Inainte de orice deschidere simbolica, sfoara este un lucru util: leaga, ridica, omoara. E semnul umanitatii. Mircea Suciu considera ca tribulatiile nesfarsite si ridicole ale oamenilor sunt maimutareli tragicomice in jurul unei sfori.
 
Ziua Unirii Bucovinei cu tara intereseaza doar UcrainaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :317
Tuesday, 28 November 2006
{mosimage}Anul acesta s-au implinit 66 de ani de la ocuparea de catre URSS a teritoriilor rasaritene romanesti in urma pactului Stalin-Hitler. Evenimentul nu a fost comemorat oficial de catre autoritati. Nici aniversarea a 88 de ani de la Ziua Unirii Bucovinei cu tara nu pare sa starneasca interes in sferele politicii de pe Dambovita.Doar primaria Municipiului Radauti va marca, azi, momentul istoric prin cateva evenimente culturale si simpozionul "28 noiembrie 1918 - Unirea Bucovinei cu Romania", organizat impreuna cu Muzeul Etnografic "Samuil si Eugenia Ionet", Galeria de Arta si Casa Culturii din Radauti, Consiliul Judetean si Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Suceava, Societatea pentru Cultura si Literatura Romana in Bucovina si Forumul German. In schimb, dincolo de granita actuala, autoritatile Ucrainei vor monitoriza cu atentie evenimentele care se vor derula in regiunea romaneasca, ne transmit surse din Bucovina si Maramuresul istoric.
La 15/28 noiembrie 1918, intr-o joi, Congresul General al Bucovinei reunit in sala sinodala din Cernauti a palatului metropolitan (foto) oficia declaratia de Unire a Bucovinei cu tara, dupa ce, la 27 martie acelasi an Sfatul Tarii de la Chisinau proclamase Actul Unirii. Declaratia afirma, printre altele, "ca fiii acestei tari, umar la umar cu fratii lor din Moldova si sub conducerea acelorasi domnitori au aparat de-a lungul secolelor fiinta neamului lor impotriva tuturor incalcarilor din afara si a cotropirei pagane; ca in 1774 prin viclesug Bucovina a fost smulsa din trupul Moldovei si cu de-a sila alipita coroanei habsburgilor", ca bucovineni "aveau sa indure micsorarea drepturilor mostenite, isgonirea limbei lor din viata publica, din scoala si chiar din biserica"; "dara ca cu toate acestea bucovinenii n-au pierdut nadejdea ca ceasul mantuirii, asteptat cu atata dor si suferinta va sosi, si ca mostenirea lor strabuna, taiata prin granite nelegiuite, se va reintregi prin realipirea Bucovinei la Moldova lui Stefan, si ca au nutrit vecinic credinta ca marele vis al neamului se va infaptui prin Unirea tuturor tarilor romane dintre Nistru si Tisa intr-un stat national unitar".
(Victor Roncea, Ziua)
 
Presedintia OSCE pregateste un cadou de Craciun Rusiei pe socoteala BasarabieiPDF Print E-mail
Riga, Letonia/Romanian Global News
Accesari :293
Tuesday, 28 November 2006
{mosimage}OSCE se va intruni pentru conferinta de sfarsit de an la Bruxelles in zilele de 4-5 Decembrie. Proiectul declaratiei finale a conferintei, pregatit de presedintia belgiana a OSCE, face Rusiei un mare cadou.Documentul incearca pur si simplu sa ingroape obligatia Rusiei, asumata in 1999 la summitul de la Istanbul al OSCE, privind retragerea trupelor rusesti de pe teritoriul Republicii Moldova.
Iata, cuvint cu cuvint, paragraful referitor la Republica Moldova din proiectul declaratiei finale a conferintei OSCE despre angajamentele respective ale Rusiei:
"In ceea ce priveste Moldova, in anul 2006 nu s-a inregistrat nici un progres (catre indeplinirea angajamentelor). Chemam Rusia si partile implicate sa permita reinceperea grabnica a procesului de retragere a munitiilor si a personalului care are grija de acestea. Reafirmam intentia noastra comuna de a promova cu fermitate intrarea in vigoare a tratatului adaptat despre fortele armate conventionale in Europa (FACE)."
Cum se traduce aceasta din limbajul diplomatic in cel normal ? Ia sa vedem. Intai: Rusiei nu i se mai cere sa retraga "fortele militare" sau "trupele," cum i s-a cerut mereu din 1999 incoace pe baza obligatiilor asumate in acel an. Acum, presedintia OSCE cere numai retragerea munitiilor si a personalului care le pazeste. Aceasta ar permite Rusiei sa ramina cu trupele pe teritoriul Republicii Moldova.
Referirea la personalul care pazeste munitiile este cu totul noua. Acum vreo doua saptamini, o delegatie compusa din 30 de ambasadori ai OSCE, condusa de reprezentantul presedintiei belgiene, a vizitat Tiraspolul si arsenalul rusesc de la Colbasna. Comandamentul rusesc a explicat delegatiei OSCE ca numai o suta de rusi pazesc depozitele, iar acesti o suta nici macar nu sint militari, ci un fel de unitate de paza ("voienizirovannaia ohrana"). Deci, proiectul care cere Rusiei sa retraga numai munitiile si personalul respectiv vizeaza o suta de oameni si punctum.
A disparut si orice referire la obligatiile Rusiei. Acum, Rusia este numai solicitata sa permita ceva. Mai mult, a aparut inca o formula cu totul noua:
Niste "parti implicate," fara a fi numite, sint si ele chemate "sa permita" ceva. Jocul e clar. Rusia, ca sa scape de raspunderea politica, de mult da vina pe autoritatile de la Tiraspol care chipurile "nu permit" Rusiei sa retraga trupe ori munitii, deoarece respectivele autoritati sint nemultumite de situatia politica. Dar angajamentele Rusiei sint neconditionate si nu depind de vreo a treia "parte implicata." Introducind pentru prima data aceasta notziune si conditionalitate, proiectul de declaratie finala ii da Rusiei o mina de ajutor.
Documentul trece sub tacere faptul ca progrese nu s-au inregistrat de mai multi ani, ci nu numai in 2006. Fara sa mai ceara retragerea trupelor, documentul nu cere Rusiei nici macar sa duca la indeplinire retragerea munitiilor, ci numai sa reinceapa un "proces" de retragere a munitiilor. Dar asemenea "procese" pot fi prelungite pina la Sfintul Asteapta, precum vedem in asa-zisul "proces" de reglementare politica, "proces" care dureaza de vreo 13 ani.
Proiectul de declaratie promite Rusiei un lucru mult dorit de dinsa: ratificarea tratatului FACE, chiar daca Rusia nu indeplineste propriile ei angajamente asumate in 1999. Angajamentele de la Istanbul si tratatul FACE sint parti componente ale unui pachet. Atit timp cit tratatul FACE nu e ratificat, Republica Moldova si sustinatorii ei dispun de o oarecare pirghie pentru a determina Rusia sa-si retraga trupele in schimbul ratificarii tratatului care-i convine. Dar, o data ce ratificarea i se promite fara a i se mai cere sa retraga trupele, Rusia nu ar mai avea vreun motiv sa-si indeplineasca angajamentele in Republica Moldova si Caucazul de Sud.
Spun si Caucazul de Sud deoarece Georgia si Azerbaijanul sint si ele afectate de aceasta situatie. Rusia a promis sa inchida bazele militare de la Batumi si Ahalkalaki in Georgia pina in 2008, dar se indirjeste sa pastreze baza de la Gudauta pe care se obligase in 1999 sa o inchida pina in anul 2001. Gudauta este situata in teritoriul controlat de Abhazia, adica de rusi prin abhazi. Mai mult, Rusia a inarmat fortzele militare din Abhazia, ca si pe cele din Transnistria, cu unele tipuri de armament greu, interzis de tratatul FACE. Si pe teritoriul Azerbaijanului controlat de fortzele armene sint depozitate mari cantitati de armament greu rusesc. Arsenalele din cele trei zone de conflict nu sint inspectate de nici o autoritate internationala. Armamentul interzis depozitat acolo este denumit "armament ne-contabilizat" de catre OSCE.
Asadar, Republica Moldova nu-i singura in aceasta situatie. Totusi, este singura tara pe care unele cercuri din OSCE incearca iarasi, ca si in anii trecuti, sa o foloseasca drept moneda de schimb in relatiile cu Rusia.
Poate oare Republica Moldova sa se impace cu un document final al OSCE care ar ingropa definitiv angajamentele Rusiei (Istanbul 1999) de a-si retrage trupele de pe teritoriul Republicii Moldova? Eu sint convins ca nici un guvern al Republicii Moldova nu ar putea sa renunte la apararea si promovarea acestui interes de stat.
Un material de Vladimir Socor pentru Romanian Global News
 
Mitropolia Basarabiei raspunde atacurilor Mitropoliei MoldoveiPDF Print E-mail
Chisinau,Basarabia/Romanian Global News
Accesari :302
Tuesday, 28 November 2006
Biroul de presa al Mitropoliei Basarabiei a difuzat un comunicat de presa in care se spune ca invinuirile aduse de catre Mitropolia Moldovei sunt regretabile si nefondate.„Este evident ca Mitropolia Moldovei se confrunta cu mari probleme, criza fiind provocata, mai ales, de alegerea si numirea Episcopului Petru Musteata in functia de episcop eparhiot. Acestea insa sunt problemele Mitropoliei Moldovei si nu este cazul sa fie trecute pe umerii altei Mitropolii, pentru a gasi un tap ispasitor. Invinuirile aduse Mitropoliei Basarabiei nu au nici un temei”, se arata in comunicatul citat.
„Mitropolia Basarabiei, parte a Patriarhiei Romane, nu este o fantoma, ci o Mitropolie care are continuitate istorica, recunoscuta atat de bisericile surori,cat si de catre organele de stat. Nu avem in spatele nostru partide de opozitie, cum suntem invinuiti, nici nu mergem la brat cu ele, asa cum se intampla cu Mitropolia Moldovei, contopita aproape cu partidul de guvernamant”, fapt care ii priveste pe ei insisi. Nu ii decoram pe cei care fac dezbinare in popor, dupa cum procedeaza Patrarhia Moscovei, care l-a decorat pe liderul separatistilor de la Tiraspol, Igor Smirnov, cu cele mai inalte distinctii bisericesti pentru faptele sale de „patriotism”, se mai spune in comunicatul Mitropoliei Basarabiei.
In privinta clericilor de la Ungheni si Calarasi, primiti in cadrul Mitropoliei Basarabiei, in comunicat se afirma ca preotii nu sunt opriti din slujba, pentru ca au fost primiti sub obladuirea Mitropoliei Basarabiei pana la oprirea lor din slujba de catre Mitropolia Moldovei. Potrivit sursei citate, motivul invocat - „incalcare disciplinara si morala” - nu este altceva decat o rafuiala cu acesti slujitori care nu l-au acceptat pe Episcopul Petru Musteata.
 
Un muzeu al verticalitatii noastre care sa ne apere de puseele romanofobe ale guvernantilorPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :371
Tuesday, 28 November 2006
La 9 noiembrie a.c. Parlamentul Estoniei a examinat intr-o prima lectura doua proiecte de legi: "Cu privire la demontarea structurilor ilegale" si "Cu privire la protectia mormintelor militare". Legi care vor deschide calea demontarii monumentelor ostasilor sovietici. Se doreste in special eliminarea din peisajul vechiului Tallin a monumentului "Ostasului-eliberator", subiect al unor dispute politice care dureaza de mai mult timp.

Estonienii considera acest monument drept o insulta la adresa statului lor (din fericire, estonienii nu sunt chinuiti de dilema „eliberati sau ocupati de rusi?”, ei stiu bine cine sunt, iar ostasii sovietici sunt pentru ei doar ocupanti, nicidecum eliberatori). Demontarea monumentului din centrul capitalei estoniene si stramutarea osemintelor militarilor sovietici la cimitirul orasenesc sunt privite de estonieni ca niste actiuni de recuperare a demnitatii nationale si de reabilitare a adevarului istoric. Adevar care, in istoriografia rusa, continua sa fie abordat de o maniera invechita, adica sa fie falsificat la fel ca in perioada sovietica.
In 1940 Uniunea Sovietica a ocupat nu numai Tarile Baltice, dar si Basarabia si Nordul Bucovinei. In timpul ocupatiei sovietice, populatia din Basarabia si Nordul Bucovinei, pe parcursul a cinci decenii, a fost victima foametei organizate din anii 1946-1947, care a curmat circa 200 de mii de vieti oamenesti, si a mai multor valuri de deportari, a fost supusa rusificarii si deznationalizarii fortate; teritoriile ocupate au fost supuse unui proces intens de colonizare cu scopul de a li se schimba componenta etnica si lingvistica, legatura populatiei Basarabiei cu restul romanilor, in special cu cei din Romania, a fost rupta in mod brutal.

Anul acesta, dupa 65 de ani de la actul ocuparii Basarabiei, era firesc sa fie organizate diverse manifestari care sa marcheze tragicul eveniment din istoria noastra. Dar, desi au existat actiuni de acest fel, ele au fost descurajant de lipsite de amploare. Nici ziarele noastre nu s-au remarcat printr-o deschidere prea larga pentru acest subiect. Lucru cu atat mai trist, cu cat toate astea se intampla pe fundalul unei campanii disperate, declansate de autoritati, de resovietizare a manualelor de istorie si de revenire la valorile perimate ale epocii totalitariste. De pilda, este revoltator faptul ca guvernantii de la Chisinau au gasit de cuviinta sa cheltuiasca banii publici nu pe cinstirea memoriei martirilor agresiunii sovietice, ci pe constructia unor monumente in onoarea agresorului sovietic.
Insistam asupra acestui aspect al problemei, pentru ca falsificarea istoriei, si in special a evenimentelor legate de ocuparea Basarabiei la 28 iunie 1940, nu doar continua sa contribuie la deformarea mentalitatii populatiei RM, ci pune in pericol insasi securitatea nationala a Republicii Moldova. Deocamdata, la Chisinau nu se intelege ca daca RM nu va cere Moscovei sa recunoasca ocuparea Basarabiei drept un act ilegal, realizat in baza Pactului Molotov-Rebbentrop, Rusia isi va continua politica agresiva fata de noi. Or, cum altfel pot fi interpretate declaratiile recente ale oficialilor rusi cu privire la posibila recunoastere a pretinsei "Republicii Moldovenesti Nistrene", decat ca o noua grava atingere adusa suveranitatii statului Republica Moldova? Aceasta atitudine insa nu este intamplatoare, ea decurge logic din relatia dubioasa dintre „moldo-statalismul” imbratisat cu iresponsabilitate de Chisinaul oficial si ideologia statului-agresor care a fost URSS, a carei succesoare este, astazi, Rusia. Prin politica duplicitara si incoerenta a guvernantilor de la Chisinau, de azi si de ieri, Moscova este incurajata, de fapt, sa se amestece brutal in afacerile interne ale Republicii Moldova. Paralela cu alte state post-sovietice se impune de la sine.
Iata un exemplu elocvent, care demonstreaza ca, promovand o politica duplicitara si bazata pe falsuri istorice, guvernele Republicii Moldova au adus prejudicii enorme intereselor propiilor sai cetateni si, implicit, interesului nostru national. In Rezolutia nr. 1455 (2005), din 22 iunie 2005 a Consiliului Europei Cu privire la indeplinirea obligatiunilor si angajamentelor asumate de catre Federatia Rusa la aderarea la Consiliul Europei, in februarie 1996 Rusia este obligata sa acorde despagubiri „persoanelor deportate din Tarile Baltice ocupate si descendentilor deportatilor”, urmand ca „aceste chestiuni sa fie solutionate cat mai curand posibil". In rezolutia citata nu se vorbeste insa nimic despre deportatii din teritoriul actualei Republici Moldova, desi din aceasta regiune au fost deportate mult mai multe familii decat din oricare dintre cele trei state baltice. Ori poate cetatenii Republicii Moldova care au surpavietuit gulagului stalinist si descendentii lor o duc mai bine decat fostii deportati din Tarile Baltice, sau poate ei nu merita nicio despagubire din partea Rusiei?
Cu regret, orice comparatie cu fostele republici baltice este in defavoarea noastra. Guvernele lor nu au cautat argumente si teorii (de tipul "moldovenismului", alias „moldo-statalism”) care sa justifice existenta statelor pe care le conduc, ci au creat conditii pentru (re)nasterea unui sentiment de demnitate a cetatenilor lor, au promovat o politica directa si clara de emancipare de sub tutela ruseasca. Nu le-a fost frica nici de pretul majorat la gaze, nici de „pierderea pietei de desfacere a CSI”, nici de santajul economic rusesc. Au stiut sa dea o expresie lipsita de ambiguitate dorintei lor de a scapa de reminiscentele ocupatiei sovietice si chiar si-au aparat dreptul la „derusificare”, cu tot riscul de a nu fi intelesi, uneori, de partenerii lor din Occident. La Chisinau insa, dupa ce la inceputul anilor 90 s-a dat o apreciere corecta Pactului Molotov-Ribbentrop, guvernele ce au urmat guvernarii Druc au revenit la doctrina sovietica a moldovenismului, acceptand astfel falsul istoric al „eliberarii Basarabiei de catre armata sovietica”. In consecinta, am ajuns acolo de unde am pornit: intr-o zona a incertitudinilor si a disperarii. Si, in timp ce guvernul de la Chisinau ridica monumente "ostasilor sovietici eliberatori", Rusia continua sa ne santajeze in legatura cu „problema” pretinsei "RMN" si este gata sa mai amputeze o bucata din teritoriul nostru.
In lipsa unei atitudini oficiale corecte fata de chestiuni ce tin de interesul national, societatea civila ar putea sa faca ceea ce nu au avut curajul sa faca guvernele noastre, si anume: pentru a opri deformarea constiintei nationale a romanilor basarabeni si a promova adevarul despre raptul Basarabiei de la 1940 si despre perioada de ocpuatie sovietica, sa infiinteze o Fundatie pentru crearea unui Muzeu al Ocupatiei Sovietice la Chisinau (poate chiar pe baza muzeului existent al Memoriei Neamului, care functioneaza, si el, datorita straduintelor unor romani care tin la verticalitatea noastra, cu adresa pe str. Negruzzi, nr 4). Apropo, muzee ale ocupatiei sovietice exista la Riga, Tallin, Tbilisi, si ele sunt vizitate anual de sute de mii de persoane. Mai mult, unele dintre aceste muzee sunt incluse in programele cuturale ale delegatiilor straine aflate in vizite oficiale, conform protocolului diplomatic.
Pentru ca e putin probabil ca Guvernul Tarlev, autorul „afacerii” cu manualele de „istorie integrata” (adica resovietizata), sa aloce bani pentru constructia/dezvoltarea unui Muzeu al Ocupatiei Sovietice la Chisinau, propunem ca banii pentru infiintarea muzeului sa fie stransi din donatiile cititorilor, agentilor economici, ai tuturor celor carora adevarul istoric si soarta Basarabiei nu le sunt indiferente.
In anul 1997, ambasadorul John Evans, Sef al Misiunii OSCE in Moldova, a marturisit intr-un interviu acordat unui ziar de la noi ca primul lucru pe care l-a facut, sosind in misiune la Chisinau, a fost sa viziteze muzeul „A.S. Puskin". Speram ca peste cativa ani diplomatii straini sa-si inceapa misiunea diplomatica in Republica Moldova, vizitand Muzeul Ocupatiei Sovietice din Chisinau.
Argentina Gribincea, FLUX

 
In amintirea martirilor neamului si a ostasilor romani…PDF Print E-mail
Cernauti, Ucraina/Romanian Global News
Accesari :263
Tuesday, 28 November 2006
{mosimage}„In vreme ce sambata, 25 noiembrie,  la Radauti, sute de oameni il conduceau pe ultimul drum pe Dan Andrei Ghica Cucerca, pilotul avionului MIG 21 Lancer, prabusit zilele trecute langa Arad, la Cernauti, in Cimitirul Evreiesc (fost Cimitir Militar)  in prezenta a 40 de persoane se inaugura o placa ridicata in amintirea a ’’400 de martiri ai neamului, asasinati de catre organele sovietice de represalii, in iunie 1941 si 695 de ostasi romani, cazuti in cel de-al doilea razboi mondial’’.

25 noiembrie – zi de doliu in Ucraina. Autoritatile au decis ca la ora 16.00, in intrega tara, orice om sa aprinda o lumanare si sa tina un moment de reculegere pentru cei care au murit in  timpul Foametei .
Ziua pare deci si mai cenusie, cum sunt de fapt, toate zilele in cimitirele din Cernauti, chiar si atunci cand soarele straluceste plin de viata…Intram in fuga pentru ca slujba de sfintire deja a inceput. Constatam cu uimire ca ’’placuta’’ despre care ni s-a vorbit e un adevarat monument si e ridicata prin sprijinul material acordat de nord bucovinenii: Constantin Chitan, director la Bucreconstructia, medicii Albert Bivolaru si Ion Broasca si juristul Bogdan Grior. Preotul slujeste in limba romana, punctand anumite pasaje biblice si in limba ucraineana. E bine oricum. Dumnezeu e cu noi. Printre cei prezenti ii observ pe consulul Romaniei la Cernauti, Iustinian Focsa, pe Taras Halavka si Ilie Ionet de la Administratia de Stat, pe scriitorul Stefan Broasca si ziaristul Ion Cretu.
Tanarul preot pare destul emotionat si le aminteste celor de fata ca ’’omul trebuie sa isi puna nadejdea in Dumnezeu pentru ca, uite, cei care se gandeau ca vor construi un fel de rai fara voia Lui au lasat blesteme si durere. E datoria noastra de crestini sa ne aducem aminte de cei care au murit in conditii tragice. Ei s-au dus ca niste mucenici. Istoria Bucovinei trebuie invatata. Cu parere de rau, multe nu se stiu. Sa ne amintim si de cei care au murit in timpul Foametei si sa dea Dumnezeu sa nu mai vina regimuri totalitare facute de prostia omului’’. Mesajul  preotului e scurt, clar si precis. Petru Grior, presedintele Societatii Golgota a Romanilor din Regiunea Cernauti il indeamna pe Octavian Bivolaru de la organizatia oraseneasca sa-si spuna cuvantul. Octavian Bivolaru
le multumeste romanilor de la Storojinet, prezenti in cimitir, iar cei de fata sunt invitati la Scoala Romaneasca nr 29, unde Golgota isi sarbatoreste 15 ani de activitate.
 Petru Grior mi se adreseaza zambind trist-mustrator: ’’ Noi a facut un prim pas, iar cei de la Cultul Eroilor din Romania, care au promis ca vor realiza un Memorial, au destul loc pentru asta. Cimitirul e plin de eroi, de durere. De altfel, fiecare societate romaneasca ar  putea sa inaugureze o placa’’.

Inainte sa plecam din cimitir, Nicolae Preutesi, presedintele Asociatiei Alianta Pro Bucovina din Radauti asaza o coroana la monument. Doar doua coroane, cealalta din partea Societatii Golgota, contureaza in alb si rosu tragismul  fara de sfarsit al sutelor de morti ingropati in groapa comuna. Undeva, foarte aproape, la Radauti, pilotul Dan Andrei Ghica Cucerca este condus pe ultimul drum cu multimi de flori. Daca e asa si evenimentele au ’’proportii’’, iar oamenii au ’’scari de valori’’, oare acolo, in cimitirul din Cernauti, Dumnezeu sa ma ierte! -  n-ar fi trebuit sa fie insusi presedintele Romaniei? In grija cui, Doamne, a ramas istoria Bucovinei? Poate ca a ramas doar in grija romancei din nordul Bucovinei, Alexandrina Jar, care spune ca ’’omul nu moare atunci cand moare, ci atunci cand este uitat’’. Alexandrina Jar va sadi la primavara, la mormantul eroilor, ghiocii albi, ii va sadi cu mainile ei batrane si batatorite de munca,  va merge sa planga din nou, un plans pe care oficialii din Romania ar trebui sa il auda. Alaturi de groapa comuna, unde a fost amplasata placa, mai exista o groapa strajuita de o simpla cruce de lemn, ridicata ’’ in amintirea ostasilor romani, cazuti pe campurile de batalie din jurul Cernautilor si a celor 800 de victime ale regimului stalinist- ucise in lunile iunie-iulie 1941’’. Da, imi spun si eu scriind aceste randuri. Omul , locurile… nu mor atunci cand mor, ci atunci cand sunt uitate. Pentru unii, Cernautiul a murit…”
Un material de Malina Anitoaei pentru Romanian Global News

 
A aparut prima antologie de poezie in grai banatean romanesc din SerbiaPDF Print E-mail
Uzdin, Serbia/Romanian Global News
Accesari :304
Tuesday, 28 November 2006
{mosimage}Antologia de poezie in grai banatean „Cind urducati drimbon in bucfarie”, ingrijita de Vasile Barbu si Ionel Stoit (in imagine).Lucrarea a aparut la Editura „Tibiscus” din Uzdin cu sprijinul Postului regional de Radio Resita si a Uniunii scriilorilor in grai banatean din Serbia si a fost lansata la Festivalul de creatie literara in grai banatean romanesc „Todor Cretu Tosa – Petru Dimcea” editia a XI-a, desfasurat la Uzdin (Banatul sirbesc – Serbia) la 18 noiembrie 2006 in organizarea Societatii Literar artistice „Tibiscus” din Uzdin.
La manifestare au participat elevii scolii generale „Sfintul Gheorghe” care au recitat poezii, dar si poeti vorbitori de grai banatean romanesc, membrii ai Uniiunii scriitorilor in grai banatean din Serbia, care au citit din creatiile lor, transmite Ionel Stoit pentru Romanian Global News.
Manifestarea a fost inaugurata de Vasile Barbu – presedinte, si moderata de Ionel Stoit, secretarul Uniunii scriitorilor in grai banatean.
A fost inaugurata si o expozitie de publicatii in grai banatean romanesc cu peste 100 de publicatii (carti, reviste, ziare, pliante din Banatul istoric – Romanesc si Sirbesc) si o expozitie de pictura naiva a pictoritei Sleluta Giura din Uzdin. A mai fost lansat si numarul 11 al revistei Consiliului national al minoritatii romane din Serbia „Floare de latinitate”, precum si 8 carti cu piese de teatru (comedii) ale publicistului Livius Lapadat din Zrenianin.
 
1 Decembrie, la Scoala Romaneasca din TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :301
Tuesday, 28 November 2006
Copiii de la scoala romaneasca din Milne Valley, Toronto, se vor intalni sambata, 2 decembrie, la ora saptamanala, care va fi dedicata zilei de 1 Decembrie.Elevii vor canta in clasa Imnul Romaniei, vor modela la ora de lucru manual plastilina in culorile tricolorului romanesc, vor desena si colora stema si discuta semnificatia ei si vor face si un concurs cu premii donate de echipa ARC (steaguri, insigne). Totodata, cei mici vor continua pregatirile pentru serbarea de Craciun, urmand sa repete programul care se va desfasura pe 16 decembrie si sambata, 9 decembrie, informeaza Alianta Romanilor Canadieni.
 
Liceul romanesc de la Rabnita se distrugePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :246
Tuesday, 28 November 2006
"Autoritatile de la Rabnita trebuie sa restituie cladirea confiscata a scolii, a spus Seful Misiunii OSCE Ambasadorul Louis O’Neill, potrivit unui comunicat de presa remis presei.Seful Misiunii OSCE in Basarabia a indemnat autoritatile locale din orasul transnistrean Rabnita sa restituie cladirea confiscata a scolii cu predare in grafia latina din localitate. “Aceasta cladire a fost construita pentru elevii Liceului moldovenesc „Evrica”. Ea le apartine si trebuie sa fie restituita scolii fara nici o intarziere”, a spus Ambasadorul O’Neill in timpul vizitei efectuate astazi la scoala.
Deplasarea la Rabnita face parte dintr-o vizita de documentare a Ambasadorului O’Neill pentru a se informa asupra situatiei celor sase institutii de invatamant din regiune, cu predare in limba moldoveneasca/romana in baza grafiei latine, in conformitate cu curriculumul Ministerului moldovean al Educatiei. Seful Misiunii OSCE s-a intalnit cu directorul liceului Evrica in incinta sediului temporar al scolii, situat intr-o gradinita a uzinei metalurgice din localitate. El a vizitat de asemenea cladirea ce apartine scolii, luata cu asalt de militieni transnistreni si confiscata in faza cea mai de proportii a crizei scolilor din vara 2004. Liceul a fost construit de catre Guvernul de la Chisinau si cladirea acestuia era aproape finisata cand militia transnistreana a luat-o cu forta. “Cladirea nu a fost in folosinta de mai bine de doi ani si a inceput sa se deterioreze. Este un fapt inacceptabil”, a spus Ambasadorul O’Neill.
 
Burse de studiu in strainatate pentru studentii romaniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :220
Tuesday, 28 November 2006
Tinerii romani pot alege dintr-o serie ampla de burse de studiu in strainatate, oferite in anul 2007 de peste 30 de universitati straine, ale caror taxe de scolarizare vor fi suportate de Ministerul roman al Educatiei.Cei interesati sa studieze in straintate in anul scolar 2007-2008 pot opta pana la finele lunii martie pentru una dintre bursele oferite de catre Centrul National de Burse in Strainatate (CNBSS), din cadrul Ministerului Educatiei. Ministerul a decis sa finanteze 600 de luni de stagiu in strainatate, fara, insa, sa stabileasca deocamdata un numar fix de burse. Data limita pentru aceasta este 29 decembrie.
Printre tarile partenere ale proiectului total de 30 de burse se afla si Norvegia, care ofera 10 burse, Finlanda (10 burse) si India (2 burse).
Cei care vor sa urmeze cursuri universitare sau postuniversitare pe o perioada de doua pana la zece luni intr-o institutie de invatamant superior din strainatate trebuie sa intreprinda demersuri personale pe langa universitatea aleasa pentru a fi acceptati. Ulterior, ei isi vor depune dosarele la CNBSS pentru obtinerea finantarii. Studentii care au fost admisi vor primi o bursa lunara care poate merge pana la 1.000 de dolari pentru hrana, cazare si transportul local. In plus, ei beneficiaza de un bilet de transport international dus-intors pana la locul efectuarii stagiului.
Inscrierile au inceput la data de 15 noiembrie, iar bursele se adreseaza numai studentilor romani care urmeaza cursurile unei universitati de stat sau universitatilor private, sub conventie cu statul. Dupa data limita pentru depunerea candidaturilor, la 30 martie, urmeaza etapa verificarii dosarelor si evaluarea candidatilor, ce se va desfasura in perioada 2 aprilie-15 mai. Selectia candidatilor de catre Consiliul CNBSS are loc in perioada 16-30 mai, iar afisarea rezultatelor la 31 mai. Depunerea contestatiilor se va putea face in perioada 1-5 iunie, iar examenul pentru contestatii si afisarea rezultatelor finale sunt programate pentru perioada 6-19 iunie.
 
Biserica romaneasca din Brisbane cere ajutorul romanilor de pretutindeniPDF Print E-mail
Brisbane, Australia/Romanian Global News
Accesari :275
Tuesday, 28 November 2006
{mosimage}Biserica romaneasca din Brisbane, necesita reparatii de urgenta, fiind un lacas de cult vechi inchiriat comunitatii romanesti. Din cauza faptului ca in constructia ei cladirea are cantitati foarte mari de azbest, asa cum a fost evaluata de specialistii in constructii australieni, orice fel de reparatii sunt periculoase daca nu se executa in conditii de securitate maxima.

Cum lacasul necesita schimbarea acoperisului membrii parohiei fac un apel la romanii din Australia si Noua Zeelanda dar si la cei de pretutindeni, sa ajute, fiecare dupa propria putere, la constructia unui nou lacas de cult in traditia romaneasca si cu arhitectura de rigoare. Scrisoarea este semnata in numele parohiei „SF. Dumitru” de catre secretarul acesteia, Mihai Pantelimon.
Redam textul scrisorii primite la redactie de la corespondentul Romanian Global News din Australia.

„Dragii nostri Prieteni,
Biserica noastra din Brisbane a fost recent evaluata ca are in constructia ei cantitati mari de azbest. Acesta devine periculos cand se fac reparatii. Fiind o biserica veche, are nevoie de foarte multe reparatii, fiind necesara inlocuirea acoperisului. Va puteti imagina ce cheltuieli necesita indepartarea azbestului. Ca urmare, am investigat alte optiuni.
Comitetul parohial, membrii bisericii, impreuna cu Prea Cucernicul Parinte Ion Constantinescu, au hotarat sa construiasca o biserica noua, in stilul traditional romanesc. La ora actuala, suntem la stagiul in care am depus planurile la consiliu, de la care asteptam aprobarea pentru constructie.
In asteptarea aprobarii, incercam sa organizam diferite activitati pentru a strange fonduri. De exemplu, credinciosii bisericii noastre au participat la Multicultural Food Festival, unde au avut posibilitatea de a face cunoscuta traditia noastra culinara romaneasca.
Comunitatea noastra are aproximativ 50 de familii care participa in mod frecvent la activitatile religioase ale bisericii. Evident, capacitatea de a strange fonduri pentru biserica noua este limitata de situatia financiara a comunitatii noastre.
Apelam la generozitatea dvs. de a ne ajuta sa strangem fonduri pentru viitoarea noastra biserica, ce va fi prima biserica cu arhitectura romaneasca in Queensland.
Apreciem orice donatie, care se poate face la urmatorul cont, prin cheque sau in persoana la biserica noastra (37 Brisbane Rd, Riverview), unde se tine slujba in fiecare duminica intre 9am si 12pm.
BANK: National Australia Bank
Branch: West End Branch
115 Boundary St, Queensland
Account Name: Romanian Orthodox Church "St Dimitrie” of Brisbane Incorporated
BSB: 084-447
Account Number:  04-753-5352

 
Parlamentul basarabean va aloca 93 milioane de lei companieiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :305
Tuesday, 28 November 2006
{mosimage}Dupa discutii indelungate, deputatii au decis, joi, alocarea a 93 milioane lei de la bugetul de stat, Companiei de Stat "Air-Moldova", care urmeaza sa rascumpere cu acesti bani o aeronava de tipul "Airbus", pe care o foloseste in conditii de leasing. Potrivit Agentiei Infotag, in urma cu o saptamana, Parlamentul a remis proiectul de lege respectiv pentru discutii suplimentare Comisiei parlamentare pentru politica economica, buget si finante, dupa ce deputatii de opozitie au formulat mai multe obiectii, in special, aratindu-se nemultumiti de faptul ca Guvernul a cerut parlamentarilor sa voteze alocarea banilor "cu ochii inchisi", fara sa le prezinte date asupra contractului de leasing, starii aeronavei, situatiei financiare a companiei.
Gheorghe Popa, vicepresedintele Comisiei pentru politica economica, buget si finante, a prezentat legislatorilor informatii suplimentare, din care rezulta ca rascumpararea navei este in interesul tarii. Popa a spus ca, acum, compania plateste lunar $270 mii pentru folosirea avionului, iar cumparind aeronava cu $16 mln., Moldova va scapa de aceste plati lunare. Costul aeronavei este echivalent cu taxa de arenda, pe care tara trebuie s-o achite timp de 5 ani. Alocatiile de la stat vor fi suficiente pentru rascumpararea partiala a navei ($7 mln.), alti $9 mln. vor fi obtinuti de la banci, cu titlu de credit.
Mai multi deputati au mentionat ca, daca Moldova nu va rascumpara nava acum, in viitor va pierde mult mai mult decit cei 93 mln. lei. In final, proiectul de lege a fost sustinut de 3 fractiuni parlamentare - PCRM, PPCD si PD. Deputatii din AMN si cei din PDS au votat impotriva, declarind ca "au mai multe intrebari decat raspunsuri" si sint revoltati de faptul ca proiectul de lege nu a trecut expertiza anticoruptie.
 
La Novi Sad se organizeaza o reuniunea festiva cu prilejul Zilei de 1 DecembriePDF Print E-mail
Novi Sad, Serbia/Romanian Global News
Accesari :271
Tuesday, 28 November 2006
Societatea de Limba Romana din Voivodina – Republica Serbia impreuna cu Matica srpska din Novi Sad, organizeaza o reuniunea festiva cu prilejul Zilei de 1 Decembrie – Ziua Nationala a Romaniei, miercuri, 29 noiembrie 2006.La festivitate, Excelenta Sa Ion MACOVEI, ambasadorul extraordinar si plenipotentiar al Romaniei la Belgrad, va rosti o alocutiune pe tema ,,Romania, astazi, in preajma intrarii in Uniunea Europeana”.
In partea muzicala a programului manifestarii vor evolua soprana Jovana Miljus din Novi Sad si violonistul Daniel Lazar din Ovcea, transmte corespondentul Romanian Global News, Ionel Stoit.
 
NIRAM ART: revista fondata de pictorul roman Romeo NiramPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :283
Tuesday, 28 November 2006
{mosimage}Conceputa in Spania, NIRAM ART este pe de-a intregul o revista internationala, o publicatie de arta in limbile spaniola, portugheza, engleza si romana.  Revista a fost fundata in 2005 de catre pictorul roman Romeo Niram, care este si fondatorul publicatiilor “Diaspora Romana si Moldava” si “La Ortodoxia Latina”.

Apare acum intr-un format nou, cu un tiraj de 12.000 de exemplare, cu o periodicitate bimestrala, prin care se doreste extinderea catre publicul iubitor de arta din Spania, Portugalia, Marea Britanie si Romania, deorece este impartita pe 4 sectiuni, fiecare in limba respectivei tari. Revista va exista si in varianta digitala, pe site-ul www.romeoniram.com unde va putea fi descarcata si citita in format PDF, transmite Lora Haranaciu pentru Romanian Global News.
Grija pentru detalii, alegerea si calitatea fotografiilor o transforma intr-un obiect de cult. Redactia este formata dintr-o echipa multiculturala, specialisti in arta, scriitori, fotografi si conteaza cu o seama de colaboratori internationali si invitati speciali la fiecare numar (pictori, galeristi, colectionari).
Obiectivul revistei este acela de a apropia artisti si galerii din intreaga lume, cu precadere din Romania, Spania si Portugalia, de a publica si descoperi “artistii necunoscuti” , alaturi de cei care deja si-au facut un nume si din a caror arta putem cu totii invata ceva. In acest sens, se poate gasi in numarul 6 o prezentare bogata a pictoritei romane Rodica Toth Poiata si a tinerei artiste Maia Stefana Oprea. Astfel NIRAM ART isi doreste sa aduca la cunostinta galeriilor in care este distribuita talentele romanesti, de a crea legaturi, prin facilitarea accesului la informatie, intre galerii si pictori.
Una din rubricile permanente ale revistei o constituie prezentarea la fiecare numar a unei galerii de arta. De data aceasta, intervievatul revistei este dl. galerist Alvaro Lobato da Faria, directorul Galeriei Movimento de Arte Contemporanea, una din cele mai importante galerii din Lisabona.
NIRAM ART isi propune sa readuca in prim plan figurile marilor artisti de origine romaneasca, cunoscuti in toata lumea, Constantin Brancusi, (prin eseul intitulat “Despre simplitatea creatiei” al scriitorului Catalin Ghita, unul dintre colaboratorii revistei, finalist al Premiilor Prometheus, Opera Prima, la Categoria Literatura, ale Fundatiei de cultura Anonimul), Victor Brauner, Samson Flexor, Sorel Etrog, trecand prin prezentarea curentului dadaist initiat de Tristan Tzara.
Lansarea numarului Noiembrie - Decembrie a avut loc cu prilejul vernisajului expozitiei de pictura “Eseu despre Luciditate – Evolutie” a pictorului si fondatorului revistei, Romeo Niram, organizata de Cafe Cultural Cem Medos in Lisabona, pe data de 4 Noiembrie 2006. Printre invitati s-au numarat scriitorul Virgil Mihaiu, presedintele Centrului Cultural Roman din Portugalia, regizorul de filme documentare Serge Trefaut, distins cu mai multe premii la Festivalurile europene de filme documentare, avocatul si colaboratorul publicatiei “Diaspora romana”, dl. Jose Preto, precum si numerosi membri ai diasporei romanesti din Portugalia.

foto: Autoportret Romeo Niram

 
Manifestari culturale la Venetia, cu ocazia „Lunii culturii romanesti la Venetia”PDF Print E-mail
Venetia, Italia/Romanian Global News
Accesari :260
Tuesday, 28 November 2006
Sambata, 25 noiembrie, la Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica din Venetia (IRCCU), s-au incheiat lucrarile Congresului International „Integrare, asimilare, excludere si reactie etnica” (referitor la Balcani, spatiul Mediteranei, Caucaz, Asia Centrala).Manifestarea a fost organizata de Universitatea „Ca’ Foscari” din Venetia (UCF) in colaborare cu IRCCU si Institutul German pentru Studii Venetiene, sub patronajul unor inalte institutii italiene si internationale. Au participat, prin comunicari stiintifice, circa 50 de specialisti din 8 tari – Italia, Germania, Romania, Bulgaria, Croatia, Franta, Rusia, Ucraina.
Potrivit ICRCU Venetia, in ultima zi a lucrarilor, s-au evidentiat si perspectivele largirii Uniunii Europene spre Est si spre Balcanii de Vest (zona fostei Iugoslavii). In context, prof. Maurizio Cermel (UCF), in comunicarea sa dedicata reflectarii chestiunii minoritatilor in constitutiile din Europa de Sud-Est (din Croatia, Serbia, Bulgaria si Romania), a subliniat modernitatea Constitutiei Romaniei si adecvarea sa in cel mai inalt grad la exigentele internationale referitoare la minoritati (in conditiile in care unele constitutii din zona nici nu recunosc in mod explicit existenta minoritatilor pe teritoriile lor).
La lucrarile ultimei zile a participat si consulul general al Bulgariei la Milano, Ivo Ivanov. Pe parcursul desfasurarii congresului, in perioada 22-25 noiembrie, in prezenta unor importante autoritati romane si bulgare, cu ocazia aprobarii de catre Bundesrat (camera superioara a parlamentului german) a actului de aderare a Romaniei si Bulgariei, a fost salutata oficial intrarea celor doua tari central-sud-est europene, de la 1 ianuarie 2007, in Uniunea Europeana. Actele congresului urmeaza sa fie publicate de catre organizatori la inceputul anului 2007.
Manifestarea, desfasurata in 25 noiembrie la Palazzo Correr (sediul IRCCU), se inscrie in cadrul „Lunii culturii romanesti la Venetia”, organizata de IRCCU impreuna cu ICR din Bucuresti, pentru marcarea Zilei Nationale si a intrarii Romaniei in UE, pentru constientizarea in ambientul italian si international a rolului spiritualitatii romanesti in Europa si in lume.
 
Sarbatoarea Hramului Bisericii Romanesti din LisabonaPDF Print E-mail
Lisabona, Portugalia/Romanian Global News
Accesari :265
Tuesday, 28 November 2006
Duminica 26 noiembrie, romanii din Portugalia au avut cinstea si bucuria de a-l primi in mijlocul lor pe Inalt Prea Sfintitul Episcop Vicar Visarion, de la Mitropolia din Sibiu, care a poposit la Biserica Ortodoxa Romana din Lisabona, la invitatia Preotului Paroh Marius Viorel Pop, pentru a oficia impreuna cateva din slujbele Postului Nasterii Domnului.Prezenta inaltului ierarh a fost prilejuita de sarbatorirea hramului “Intrarea Maicii Domnului in Biserica” pe care  Romanii din Lisabona il cinstesc an de an, bucurandu-se de binecuvantarea unor  prelati de frunte, veniti din tara special pentru a-i intari si pentru a-i sustine duhovniceste pe romanii aflati departe, transmite Anca Milu pentru Romanian Global News.
Cu ocazia acestui mare praznic, comunitatea romanilor ortodocsi din Lisabona s-a adunat in numar impresionant, participand la Sf. Liturghie si cantand traditionalele colinde romanesti, fapt care a starnit admiratia inaltului ierarh, care a tinut sa-i imbarbateze pe toti cei prezenti, apreciindu-i drept Biserica Vie a lui Iisus Christos, un exemplu pentru cei in mijlocul carora traiesc si muncesc.
La sarbatoarea Hramului a participat si Gabriel Gafita, Ambasadorul Romaniei in Portugalia, considerat un factor de coeziune intre romanii de pe meleagurile lusitane si institutiile guvernamentale romane si portugheze.
 
Comunicari stiintifice legate de romani si Romania desfasurate in ItaliaPDF Print E-mail
Venetia, Italia/Romanian Global News
Accesari :273
Tuesday, 28 November 2006
{mosimage}Trei comunicari stiintifice legate de romani si de Romania au fost prezentate in a treia zi a lucrarilor Congresului International Interdisciplinar „Integrazione, assimilazione, esclusione e reazione etnica”, lucrari desfasurate la Palazzo Barbarigo (foto) alla Terrazza si la Scuola Grande di San Giovanni Evangelista, organizat de Universitatea „Ca’ Foscari”, Istituto Tedesco per gli Studi Veneziani si Istituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica (IRCCU) din Venetia.Prima a fost despre regimul de stari/natiuni din Transilvania secolelor XVI-XVII, intre acceptare si excludere – prof. Ioan-Aurel Pop, alta despre aromana si aromani in context balcanic – prof. Iljana Krapova, prof. Gugliermo Cinque, Universitatea „Ca’ Foscari” din Venetia, si a treia despre medierea lingvistica si culturala pentru populatia scolara de nationalitate romana din scolile din Udine – prof. Teresa Ferro, Universitatea din Udine.
Prof. Ioan-Aurel Pop a moderat Sectiunea a III-a (Balcanistica) de la Palazzo Barbarigo alla Terrazza. Numeroase oficialitati romane au asistat la manifestare.
 
Festivalul National de Teatru de la Chisinau ajuns la editia IIIPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :229
Tuesday, 28 November 2006
{mosimage}In perioada 27 noiembrie – 3 decembrie, iubitorii de teatru vor parcurge, in cadrul editiei a treia a Festivalului National de Teatru (FNT), un interval cu un continut estetic major, un interval al intalnirii si al comunicarii. Acesta este mesajul juriului de preselectie si al juriului Festivalului, facut public in cadrul unei conferinte de presa, luni, 27 noiembrie.Presedintele juriului de preselectie, Valentina Tazlauanu, a spus ca 11 teatre din Basarabia, cu exceptia celui Dramatic din Cahul, din motive obiective, si a Teatrului Dramatic din Tiraspol, care a ignorat invitatia, vor prezenta 14 spectacole din ultimele doua stagiuni. Printre criteriile de selectare au fost reprezentativitatea creatiilor ca arta teatrala, distributie, regie, dar si dramaturgie originala. Potrivit sursei citate, cele mai originale titluri se regasesc pe afisele teatrelor de papusi. „Cred ca Festivalul va ajuta spectatorii, in special tinerii, sa cunoasca o arta pe cat de veche, pe atat de autentica”, a spus Tazlauanu.
La randul lui, presedintele juriului Festivalului, Val Butnaru (foto), a declarat ca cei 9 membri ai juriului nu vor tine cont de rezultatele juriului de la UNITEM, dar vor incerca sa priveasca la spectacolele selectate cu alti ochi si sa aiba o privire treaza asupra unui segment teatral care se consuma in aceste zile.
„Vom sustine si material, si logistic acest eveniment de anvergura”, a declarat reprezentantul Ministerului Culturii si Turismului (MCT), Vlad Melnic. Potrivit acestuia, Festivalul va costa 400 mii de lei, dintre care 220 de mii a alocat MCT, 110 mii - Primaria si 50 de mii - UNITEM. Premiul Mare va fi de 10 mii de lei, pentru cea mai buna regie – 5 mii de lei, pentru cel mai bun rol feminin/masculin - 3 mii de lei. Sunt preconizate premii pentru cea mai buna scenografie, muzica etc. Un premiu special, in valoare de o mie de euro, vine de la societatea moldo-austriaca „Era-Media”.
Directorul unui teatru vienez, Tino Geirun, reprezentantul Festivalului „Vienen BezivksfetWochen”, a declarat ca a venit la Festivalul National de Teatru de la Chisinau pentru a duce in Europa mesajul despre miscarea teatrala si eforturile care se fac la Chisinau pentru a face teatru.
Organizatorii FNT vad acest festival si ca pe o sansa de a strange breasla in jurul valorii, a spiritului, amicitiei si solidaritatii.
Deschiderea oficiala a editiei a treia a Festivalului National de Teatru a avut loc marti, 27 noiembrie, de la ora 18.00, pe scena Teatrului National „Mihai Eminescu”, urmata de spectacolul „Doctor fara voie” de Moliere.
 
Atelier de lucru Romania si Bulgaria in Marea BritaniePDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :227
Tuesday, 28 November 2006
Scoala de Afaceri Kent din Canterbury va prezenta miercuri, 29 noiembrie, un atelier intitulat “Romania si Bulgaria: noi membri ai “Clubului” European.Oprtunitati si Provocari pentru afaceri”. Evenimentul, ce va fi gazduit, de la ora 13.30, de Sala Symposium a Scolii, are ca obiectiv accentuarea profilului Romaniei si Bulgariei si a notiunilor slabe din prezent referitoare la oprtunitatile de afaceri si la provocarile din aceste noi state membre UE, dar si dezvoltarea unei retele de specialisti interesati de marketingul si afacerile internationale din aceasta regiune. Atelierul este organizat de dr. Carmen Stoian si dr. Dan Petrovici de la Scoala de Afaceri Kent.
Incepand de la ora 12.30, in deschiderea atelierului, oaspetii vor fi intampinati cu un bufet. Confirmarea participarii se poate face la adresa de e-mail C.R.Stoian@kent.ac.uk.
 
Conferinta despre romanii din Spania la MadridPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :265
Tuesday, 28 November 2006
Teme de cultura si civilizatie romaneasca vor fi abordate miercuri, 29 noiembrie, in cadrul unei conferinte/dezbatere despre romanii din Spania.Conferinta va avea loc, cu incepere de la ora 17.00, in Pza Tirso de Molina din capitala iberica, si va incepe cu o expunere, intitulata “Romania in imagini si date”, prezentata de Horia Barna, director ICR Madrid, in cadrul Cursului de formare profesorala ”Educatie interculturala – Bulgaria, Romania si culturile lor ”. In organizarea Sindicatului Profesorilor din Madrid (STEM), expunerea va fi urmata de dezbaterea, ”Romania de langa tine”, ce va aborda tema integrarii romanilor si bulgarilor care muncesc in Spania. Spaniolii din localitatile in care traiesc multi romani sunt tot mai interesati sa cunoasca Romania, bogatia culturii si civilizatiei acesteia, mentalitatea locuitorilor sai. Institutul Cultural Roman, in colaborare cu autoritatile locale si cu asociatiile romano-spaniole, incearca sa contribuie la apropierea dintre cele doua popoare, venind cu informatii semnificative si nuantate despre Romania.
 
Mircea Cartarescu, la seara literara romaneasca din StuttgartPDF Print E-mail
Stuttgart, Germania/Romanian Global News
Accesari :257
Tuesday, 28 November 2006
{mosimage}Scriitorul Mircea Cartarescu (foto) se va afla duminica, 3 decembrie, la Literaturhaus din Stuttgart, unde va participa la o seara de lectura si discutii organizata de Forumul German-Roman Stuttgart  sub ciclul „Romania Anno 2007”.Aceasta manifestare se intituleaza „Romania - Extindere Literara Est Europeana” si are loc cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, informeaza Liga Asociatiilor Romano-Germane din Germania, LARG. Alaturi de scriitorul mentionat, la eveniment vor mai participa Ioana Nicolaie, Simona Ciubotaru si Eugen Cojocaru, iar moderatorii vor fi Ileana Roth si Eugen Cojocaru.
 
Evenimente romanesti pentru 1 Decembrie la VienaPDF Print E-mail
Viena, Austria/Romanian Global News
Accesari :274
Tuesday, 28 November 2006
Institutul Cultural Roman din Viena va organiza in luna decembrie o serie de manifestari dedicate Zilei Nationale a Romaniei si sarbatorilor de iarna.Astfel, ciclul va fi deschis de Sherban Lupu and the Peasant Virtuoso from Romania, care vor evolua vineri, 1 decembrie la Palatul Belvedere, duminica, 3 decembrie, la Palatul Schonbrunn, si luni, 4 decembrie, la Ambasada Romaniei, informeaza portalul romanilor din Austria.
Sambata, 2 decembrie, la Sala Radio ORF, va avea loc un concert de jazz in cadrul Festivalului International Roma Jazz, la care va evolua Trio Vernescu, duminica, 3 decembrie, la Teatrul Akzent, va avea loc spectacolul „Don Quijote” de Dan Puric, iar luni, 4 decembrie, la aceeasi Sala Radio ORF, se va desfasura concertul Nicolas Simion & Friends, concert de jazz si jam session cu participarea cvintetului Nicolas Simion si a Trio-ului Andreas Mayerhofer.
Programul ICR continua joi, 7 decembrie, la Muzeul de Arta Aplicata (MAK) Viena, cu concertul de jazz sustinut de Trio Parghel si cu o licitatie de arta Mihaela Apostol si Florin Stoiciu, in cadrul evenimentului special ST/A/R 3, jubileul revistei culturale ST/A/R, publicatie periodica avangardista, de arta, urbanism, arhitectura si religie.
Manifestarile vor continua vineri, 8 decembrie, cu un noui concert al Trio-ului Parghel, urmand ca vineri, 15 decembrie, sa aiba loc, sub titulatura „Capesius, farmacistul de la Ausschwitz”, un moment de lectura si discutii cu Dieter Schlesak, scriitor originar din Romania. Evenimentul este organizat sub patronajul ambasadorului Romaniei la Viena, prof. dr. Andrei Corbea Hoisie, in colaborare cu Asociatia Austriaca pentru Literatura si Asociatia Theodor Kramer.
Sezonul de evenimente se incheie cu serbarea de Craciun de la Ballet & Dance Center Viena, organizata in colaborare cu Asociatia culturala Ars Romaniae, condusa de celebra balerina Simona Noja si Students Intelligence Made in Romania, asociatia de drept austriac a studentilor romani din Austria. Sunt invitati sa participe copiii originarilor din Romania, participanti la cursurile de limba romana organizate saptamanal de ICR Viena, Ars Romaniae si Students Intelligence Made in Romania, prietenii lor austrieci si familiile acestora.
 
Ziua Nationala a Romaniei, sarbatorita si in EstoniaPDF Print E-mail
Tallin, Estonia/Romanian Global News
Accesari :217
Tuesday, 28 November 2006
{mosimage}Cvartetul romanesc de coarde Ad Libitum (foto) va concerta luni, 11 decembrie, la primaria veche din Tallin, din Piata Raekoja, cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei si a aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.Spectacolul va incepe la ora 17:00 si va fi urmat de o receptie in cinstea eveninetelor mentionate, la care va lua parte si Principele Radu de Hohenzollern-Veringen, informeaza Ambasada Romaniei la Tallin.
 
Soprana Celia Costea, pe scena Operei din AmsterdamPDF Print E-mail
Amsterdam, Olanda/Romanian Global News
Accesari :220
Tuesday, 28 November 2006
Soprana Cellia Costea interpreteaza marti, 28 noiembrie, pe scena Operei din Amsterdam, rolul „Contesa Almaviva” in spectacolul „Nunta lui Figaro” de Wolfgang Amadeus Mozart.Alaturi de interpreta romanca, din distributie mai fac parte baritonul Garry Magee, soprana Danielle de Niese, bas-baritonul Luca Pisaroni si mezzo-soprana Maite Beaumont, informeaza postul national muzical de radio. Regia spectacolului le apartine lui Jossi Wieler si Sergio Morabito, iar conducerea muzicala este semnata de Ingo Metzmacher. Urmatorul spectacol cu „Nunta lui Figaro” la Opera din Amsterdam va avea loc duminica, 3 decembrie.
Celia Costea a absolvit Conservatorul din Bucuresti si a participat la mai multe concursuri de profil interne si internationale la care a obtinut numeroase premii. Romanca a putut fi ascultata pe marile scene din Austria, Finlanda, Germania, Norvegia, Marea Britanie si Coreea de Sud.
 
Artiste romance de exceptie, in concert de Craciun in ElvetiaPDF Print E-mail
Zollikerberg, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :257
Tuesday, 28 November 2006
{mosimage}Soprana Teodora Gheorghiu (foto) si pianista Ariadna Zagrean, impreuna cu corul de copii al scolii de muzica din orasul elvetian Zollikon, vor fi vineri, 15 decembrie, protagonistii unui concert de Craciun, care va avea loc in sala de concerte a Bisericii reformate din Zollikerberg, incepand cu ora 19:30.Concertul este organizat de agentia Slav International Arts Management, agentie fondata de pianista de origine romana Madalina Slav si sotul acesteia, violonistul Alexander Scherbakov.
Pretul biletelor este de 35 de franci elvetieni, pret normal, 25 de franci pentru studenti si 8 franci pentru copiii cu varsta intre 6 si 16 ani. Biletele se pot comanda prin telefon la numarul 043 333 4889, prin fax la numarul 043 333 4889, la adresa de e-mail slav-international@gmx.ch sau prin Ticket Corner, informeaza Casa Romanilor din Elvetia.
Soprana Teodora Gheorghiu a studiat flautul la Liceul de muzica din Cluj, urmand cursuri sustinute de Ingrid Figur, Jose van Dam, Tom Kraus si Andreas Scholl. In anul 2003 a debutat ca Regina a noptii in „Flautul fermecat” la Opera Romana din Bucuresti, a cantat in rolurile Blondchen din „Rapirea din Serai” si Adina din „L’elisir d’amore”, sustinand spectacole la Opera din Viena, prin intermediul Fundatiei Herbert-von-Karajan, in reprezentatii ca „Parsifal”, „L’elisir d’amore” si „L’italiana in Algeri”. Teodora Gheorghiu si-a continuat cariera la Opera internationala a Teatrului Monnaie din Bruxelles, evoluand in diverse roluri, si a urmat apoi cursurile intensive Academiei Handel din Karlsruhe, cu specializare in muzica veche. A obtinut premii la concursurile Julian-Gayarre, George Enescu si la concursul „Reine Elisabeth” din Bruxelles. Activeaza, din sezonul 2005/2006, in cadrul Ansamblului Teatrului din Lucerna, unde a interpretat roluri ca Rosina din „Barbierul din Sevilla”, Zaide din „Soliman – Zaide” si Ermione din „Oreste”.
Ariadna Zagrean-Chiba a studiat pianul la Liceul de muzica "George Enescu" din Bucuresti si si-a inceput cariera de Korrepetitorin in 1983 la Opera de Stat din Bucuresti. A lucrat cu Renata Scotto, Eugenia Moldoveanu, Angela Gheorghiu, Livia Budai si Leo Nucci. Intre 1994 si 2000 a lucrat Orchestra de Camera din Viena si din 2002 preda la Teatrul din Lucerna.
 
Romani, spanioli si portughezi petrec cu gandul la UE la BruxellesPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :241
Tuesday, 28 November 2006
Un grup de spanioli si protughezi va sarbatori vineri, 1 decembrie, de la ora 22:00, la Clubul Grand Prix din Bruxelles, 20 de ani de la aderarea tarilor lor la EU, prilej cu care ii invita la eveniment si pe cetatenii romani, care mai au doar o luna pana la aderare.Petrecerea va purta marca anilor ’ 80, astfel incat toata lumea este indemnata sa vina imbracata tematic. Pretul biletelor de intrare este de 10 euro, acestea putand fi achizitionate de la cladirea Charlemagne, marti, 28 noiembrie, pana la ora 14:00, si miercuri, 29 noiembrie, la Pub Ralph din Place de Luxembourg, intre orele 18:30 si 20:00, informeaza portalul Rombel. Deoarece numarul de locuri este limitat, cei interesati sa ia parte la petrecere sunt sfatuiti sa se grabeasca sa isi cumprere bilete. Totodata, romanii vor beneficia de un pret special, daca vor mentiona ca reprezinta Romania.
 
Colinde romanesti in UK cu Corala ArmoniaPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :251
Tuesday, 28 November 2006
{mosimage}Corala Armonia (foto) va sustine marti, 28 noiembrie, de la ora 19.00, un concert de cantari corale religioase, bizantine precum si colinde traditionale romanesti si internationale pentru romanii din Marea Britanie.Concertul va avea loc la catedrala St.Georges`s Hanover Square din Londra.
Concertul, patronat de Institutul Cultural Roman, va cuprinde cantari corale religioase, bizantine precum si colinde traditionale romanesti si internationale. Armonia este un cor barbatesc ce cuprinde 21 de membri (18 studenti si absolventi de teologie si 3 diaconi), ce isi desfasoara activitatea in Constanta in cadrul Arhiepiscopiei Tomisului.
 
Povestea Porcului Fermecat ajunge si la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :264
Tuesday, 28 November 2006
Dupa ce generatii intregi de copii din Romania s-au bucurat de celebra “Povestea Porcului” a lui Petre Ispirescu, ea a ajuns acum si la Londra, sub forma povestii muzicale “Porcul cel Fermecat”, pusa in scena de regizorul britanic, John Fulljames, alaturi de o echipa britanica.Spectacolul se va juca la Londra, in perioada 1 decembrie-27 ianuarie, la Teatrul Young Vic, iar rezervarile se por face la numarul de telefon 020 7922 2922, sau la adresa de web www.youngvic.org
“In fiecare Craciun, Young Vic produce unul dintre cele mai stralucitoare si originale show-uri ale anului”, scrie publicaria britanica The Observer, anuntand spectacolul ce are la baza povestea romaneasca a porcului fermecat.
 
Revelion Romanesc in KolnPDF Print E-mail
Koln, Germania/Romanian Global News
Accesari :246
Tuesday, 28 November 2006
Restaurantul Gastro Pitis din Koln organizeaza pe 31 decembrie un Revelion romanesc 2006-2007.Petrecerea care se va desfasura in noaptea dintre ani va avea loc intr-o ambianta traditionala asigurata de un meniu bogat stropit cu vin romanesc, informeaza portalul romanilor din Olanda. De asemenea, din programul serii nu va lipsi muzica live si cea mixata de DJ. Mai multe informatii se pot obtine de la numarul de telefon 0221-353353.
 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions