Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Noiembrie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Cautare
 
Inmormantarea Parintelui CalciuPDF Print E-mail
Bucuresti, Roamnia/Romanian Global News
Accesari :285
Thursday, 30 November 2006
{mosimage}Trupul neinsufletit al Parintelui Gheorghe Calciu (foto) va fi depus toata ziua de vineri, 1 decembrie, la biserica "Radu Voda" din Bucuresti, unde a slujit pana a fost arestat a doua oara de regimul comunist.Sambata, 2 decembrie, la ora 8.30, Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist, alaturi de doi Episcopi Vicari si de un sobor de preoti, va sluji acolo Sf. Liturghie, urmata, in jurul orei 10.00, de slujba de inmormintare, transmite Departamentul de Comunicare al ROST.
In jurul orei 13.00, sicriul cu trupul Parintelui va pleca spre Manastirea Petru Voda (com. Poiana Largului, jud. Neamt), unde va fi inmormintat duminica, 3 decembrie, dupa Sf. Liturghie.
 
Nesimtire maghiara la sedinta solemna a Parlamentului prilejuita de Ziua Nationala a RomanieiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :297
Thursday, 30 November 2006
{mosimage}Sedinta solemna de Ziua Nationala a Romaniei nu a insemnat pentru parlamentarii maghiari decat un prilej de noi declaratii extremiste legate de autonomia teritoriala pe criterii etnice.Discursul deputatului UMDR, Sogor Csaba (foto), care a readus in discutie autonomia teritoriala, a starnit proteste puternice in sala, fiind intrerupt ulterior de presedintele Senatului.
Deputatul UDMR, Sogor Csaba, si-a inceput discursul referindu-se la evenimentele din ultimii 88 de ani de la Marea Unire, perioada in care, sustine acesta, “politica nationala a guvernelor a fost un sir de discriminari la adresa tuturor comunitatilor din Romania."
"Unul dintre dezideratele comunitatii maghiare din ultimii 88 de ani, de la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia, este autonomia teritoriala", a rostit de la tribuna Parlamentului deputatul UDMR.
Parlamentarii, in special reprezentantii PRM, au solicitat incheierea discursului "iredentist". In ciuda acestor reactii, reprezentantul UDMR a continuat discursul, criticand stadiul in care se afla legea privind statutul minoritatilor nationale din Romania.
Discursul parlamentarului UDMR a fost intrerupt de presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, care i-a atras atentia ca se afla la sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei si ca poate sa faca alta data o declaratie politica pe tema autonomiei.
"Daca aveti discursul pe acelasi ton, nu puteti sa-l continuati. Referiti-va la Ziua Nationala daca vreti", i s-a adresat Vacaroiu.
Presedintele Traian Basescu nu a vrut sa comenteze discursul parlamentarului UDMR, in schimb, liderul PSD Mircea Geoana a declarat pe culoar la finalul sedintei ca discursul  a transformat Ziua Nationala in sarbatoare iredentista.
 
Atentie romanii care vin acasa de sarbatori -Noul Cod Rutier intra in vigoare la 1 decembriePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :294
Thursday, 30 November 2006
{mosimage}Incepand cu data de 1 decembrie viata soferilor se va complica in urma intrarii in vigoare a noului cod rutier. Acesta abordeaza un sistem nou prin care soferii sunt amendati cu puncte de penalizare, cumularea unui numar de 15, atragand automat suspendarea permisului de conducere.

Unul din aspectele cele mai importante il constituie exonerarea soferilor in cazul provocarii unui accient de circulatie produs ca urmare a neatentiei pietonilor. HotNews.ro propune o scurta trecere in revista a schimarilor importante prevazute de noul cod rutier.

Principalele modificari
-  Conducatorii auto vor fi obligati sa foloseasca farurile si in timpul zilei in cazul in care se deplaseaza in afara orasului.
-  Folosirea detectoarelor de radar va fi permisa de lege.
-  Pietonii care traverseaza prin locuri nepermise sau pe culoarea rosie a semaforului poarta intreaga raspundere in eventualitatea unui accident.
-  Organizarea si participarea la curse ilegale de masini va intra sub incidenta Codului penal.
-  Medicii vor fi trasi la raspundere penala in cazul in care vor omite sa informeze politia in legatura cu starea de sanatate a pacientilor din cauza carora au rezultat accidente soldate cu morti si raniti.
-  Folosirea de catre soferii de motociclete a luminilor a farurilor indiferent de momentul zilei a devenit obligatorie.
-  Lipsa asigurarii de raspundere civila va atrage dupa sine retinerea certificatului de inmatriculare si placutele de inmatriculare ale masinii.

Puncte-amenda vs. puncte de penalizare
Este important de facut diferentierea intre punctele de penalizare si punctele-amenda. Punctele de penalizare (minimum 2, maximum 6 pentru anumite contraventii) reprezinta o sanctiune suplimentara, pe linga amenda sau avertisment, si pot avea efect in momentul in care unui sofer care a adunat 15 astfel de puncte i se va suspenda permisul pentru o luna.
Punctul-amenda reprezinta “unitatea de masura” a cuantumului amenzii si este in valoare de 10% din salariul minim pe economie (in acest moment, aproximativ 35 RON).
Aceasta notiune este pusa in practica pentru a stopa potentialele efecte ale inflatiei (prin raportarea permanenta la salariul minim, cuantumurile amenzilor nu vor risca sa cada in derizoriu din cauza deprecierii monedei).

Punctele de penalizare
Doua puncte de penalizare si contraventie intre 70 si 100 RON
-  Folosirea incorecta a farurilor la intalnirea cu un autovehicul care circula din sens opus.
-  Utilizarea telefonului mobil in cazul in care soferul nu foloseste dispozitivul hands-free
-  Lipsa castilor de protectie pentru motociclisti si lipsa centurii de siguranta pentru conducatorii auto
-  Depasirea cu 10-20 de kilometri a vitezei maxime admise
-  Circulatia pe un drum unde accesul este interzis
-  nerespectarea regulilor privind manevra de intoarcere, mersul inapoi, schimbarea benzii de circulatiei sau a directiei de mers
-  Stationarea interzisa
-  Refuzul de a inmana organului actul de identitate, permisului de conducere sau a certificatului de inmatriculare

Trei puncte de penalizare si contraventie intre 100 si 300 RON
-  Pentru oprirea fara motiv pe banda de urgenta a autostrazilor sau oprirea nejustificata pe partea carosabila a drumurilor expres sau nationale.
-  Depasirea vitezei cu mai mult de 21-30 de km fata de maxima admisa
-  Nerespectarea indicatorului de ocolire instalat pe refugiul statiilor de tramvai
-  Omiterea pastrarii distantei corespunzatoare fata de autovehiculul din fata in cazul in care a rezultat producerea unui accident

Patru puncte de penalizare si contaraventie cuprinsa intre 150 si 500 RON
-  Nerespectarea obligatiilor pe care un sofer le are in cazul in care auotvehiculul este in pana sau avariat.
-  Ignorarea semnificatiei indicatorului STOP
-  Depasirea vitezei regulamentare cu 31-40 de km
-  Circulatia pe timp de noapte sau in conditii meteorologgice deosebite fara a utiliza sistemul de lumini si semnalizare
-  Conducerea unui autovehicul atunci cand dovada inlocuitoare a certificatului de inmatriculare este eliberata fara drept de circulatie sau durata acesteia a expirat
-  Conducerea unui autovehicul pe spatiul destinat circulatiei tramvaiului atunci cand drumul public este prevazut cu mai mult de o banda pe sens in afara caii de rulare

Sase puncte de penalizare si contraventie intre 200 si 800 RON
-  Refuzul de a permite imobilizarea vehiculului sau verificarea tehnica a acestuia
-  Depasirea cu 41-50 km a limitei impuse pe sectorul respectiv de drum
-  Circulatia sau stationarea pe spatiul ce delimiteaza sensurile de mers pe autostrada
-  Executarea pe autostrada a manevrei de intoarcere sau de mers inapoi, circulatia sau traversarea de pe un sens de circulatie pe celalalt
-  Nerespectarea semnificatiei indicatoarelor "Trecere la nivel cu cale ferata simpla, fara bariere", "Trecerea la nivel cu cale ferata dubla, fara bariere" sau "Oprire" instalate la trecerea la nivel cu cale ferata
-  Patrunderea intr-o intersectie dirijata prin semafoare, daca prin aceasta se produce blocarea circulatiei in interiorul intersectiei

Suspendarea carnetului de conducere pentru o perioada de 30 de zile are loc in momentul in care soferul a acumulat 15 puncte de penalizare.

Permisul se suspenda pe o perioada de 60 de zile in cazul in care soferul acumuleaza 15 puncte de penalizare intr-un interval mai mic de 12 luni fata de data ultimei suspendari.


Hotarararea de suspendarea este comunicata de catre Politia Rutiera in termen de 10 zile de la constatarea contraventiei, posesorul permisului avand obligatia de a-l depune la Politie in termen de 5 zile.

Soferii vor scapa de povara punctelor de penalizare la un interval de sase luni de la constatarea contraventiei.

Permisul de conducere se suspenda automat in momentul in care:
Pentru 30 de zile
-  Soferul depaseste coloanele de vehicule oprite la semafor sau la trecerile la nivel cu calea ferata
-  Neacordarea de prioritate de trecere pietonilor ce traverseaza regulamentar
-  Neacordare de prioritate autovehiculelor care au acest drept
-  Nerespectarea regulilor privind depasirea
-  Nerespectarea indicatiilor agentului de circulatie

Pentru 60 de zile
-  Nerespectarea regulilor privind prioritatea, depasirea sau trecerea la culoarea rosie a semaforului, una dintre acestea avind ca rezultat producerea unui accident
-  Nerespectarea interdictiei temporare de circulatie pe un anumit segment
-  Nerespectarea regulilor de circulatie la trecerea unei coloane oficiale sau intercalarea intr-o astfel de coloana
-  circulatia pe sens opus, cu exceptia cazurilor in care se efectueaza regulamentar manevra de depasire

Pentru 90 de zile
-  Daca soferul conduce sub influenta alcoolului
-  Daca autovehiculul prezinta defectiuni majore la sistemul de franare
-  La depasirea cu mai mult de 50 de km a vitezei regulamentare

O prevedere noua ii va face sa rasufle usurati pe cei care nu au foarte mult timp la dispozitie: amenzile in cuantum de pana la 20 de puncte-amenda se pot achita pe loc politistului care a constatat contraventia. Un punct-amenda inseamna circa 35 RON, deci se pot plati la politist amenzile de pina la 700 RON.

 
Raportul Moscovici a trecut de Parlamentul EuropeanPDF Print E-mail
Strasbourg, Franta/Romanian Global News
Accesari :249
Thursday, 30 November 2006
{mosimage}Plenul Parlamentului European a votat, joi, 30 noiembrie, raportul lui Pierre Moscovici, referitor la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

Documentul a primit 542 de voturi "pentru", 41 "impotriva" si 27 de abtineri, transmite Hotnews.
La raport fusesera depuse cinci amendamente, referitoare la adoptiile internationale, libera circulatie a fortei de munca, reformele din Romania si alegerile pentru Parlamentul European.
Romania a fost apreciata, la dezbaterile de miercuri, pentru progresele inregistrate in ultimele luni. Europarlamentarii au atras, insa, atentia ca trebuie continuate eforturile la capitole sensibile precum justitia, siguranta alimentara si situatia minoritatilor.
Comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, a felicitat, miercuri, Romania si Bulgaria dar a reamintit ca executivul comunitar nu va ezita sa ceara activarea clauzelor de salvgardare daca vreuna dintre cele doua tari nu si-ar respecta obligatiile asumate, transmite aceeasi sursa.

Amendamente depuse la raport
In cadrul dezbaterilor de miercuri, 29 noiembrie, in atentie a fost problema adoptiilor internationale.
Eurodeputatii din grupul liberal democrat al Parlamentului European (ALDE) Claire Gibault si Jean-Marie Cavada, au depus un amendament prin care amintesc faptul ca legislativul european a cerut autoritatilor romane, inca din decembrie 2005, sa rezolve dosarele de adoptie ale celor care incepusera demersurile chiar in perioada intrarii in vigoare a moratoriului privind adoptiile nationale ( 2001).
Ei amintesc si de cele peste 400 de semnaturi stranse de la eurodeputati prin care acestia cer Guvernului roman sa reia cat mai repede examinarea cererilor de adoptie in interesul copiilor.
Liderul ALDE, Graham Watson, l-a anuntat, miercuri, pe premierul Calin Popescu Tariceanu ca europarlamentarii ALDE nu vor vota amendamentele privind adoptiile internationale.
Un al doilea amendament, propus de raportorul pentru Romania al PE, Pierre Moscovici, se refera la restrictiile pe care numeroase tari UE au anuntat ca le vor aplica pe piata muncii pentru Romania si Bulgaria, care vor adera la Uniune la 1 ianuarie 2007.
Acesta arata ca, dupa ultimul val de aderare la UE in 2004 nu au fost perturbari pe piata europeana a muncii si atrage atentia ca impunerea de restrictii ar putea crea diviziuni "intre cetatenii de prima si a doua categorie".
Un alt amendament arata prezenta politica si participarea electorala a unor forte politice care nu respecta democratia, statul de drept si egalitatea minoritatilor etnice si care vor lua parte la alegerile pentru Parlamentul European, in aprilie 2007.
Raportul redactat de Pierre Moscocivi a fost aprobat, in 23 noiembrie, de membrii Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, cu 51 de voturi „pentru” si un singur vot „impotriva”. Dar la acesta au fost depuse apoi amendamente noi.

 
Consulatul General al Romaniei la Hong Kong isi inceteaza temporar activitateaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :237
Thursday, 30 November 2006
Guvernul a decis rechemarea lui Grigorie Lungu din functia de consul general, sef al Consulatului General al Romaniei la Hong Kong - Regiunea Administrativa Speciala Hong Kong.Consulatul General al Romaniei la Hong Kong urmeaza sa-si inceteze temporar activitatea, pentru o mai buna repartizare a fondurilor Ministerului Afacerilor Externe in afara tarii.
 
Romania si Turcia si-au stabilit domeniile de colaborare pentru 2007PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :299
Thursday, 30 November 2006
Ministrul Economiei si Comertului, Ioan Codrut Seres, s-a aflat in zilele de 27 si 28 noiembrie la Ankara, unde a participat la lucrarile celei de a XXII-a sesiuni a Comisiei mixte romano-turce de cooperare economica.La finalul lucrarilor, ministrul roman si ministrul de stat pentru Comert Exterior, Kursad Tuzmen, copresedintii comisiei au semnat Protocolul Comisiei Mixte, document care stabileste modalitatile de colaborare bilaterala pe anul 2007 in domenii de interes comun: industrie, energie, agricultura, sanitar-veterinar, transporturi, finante, banci, vama, mediu inconjurator, intreprinderi mici si mijlocii, turism, cooperare stiintifica si tehnologica, sanatate, munca, protectie sociala, informeaza Prompt Media.
In domeniul cooperarii in sectorul energetic, partenerii de dialog au convenit asupra necesitatii respectarii calendarului de derulare a proiectelor Nabucco si cel al cablului submarin de transport si interconectare pentru energie electrica. Dialogul economic romano-turc va fi continuat la Bucuresti, cu ocazia apropiatei vizite oficiale a prim-ministrului Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdogan.
 
Dinamo s-a calificat in 16-imile Cupei UEFAPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :324
Thursday, 30 November 2006
{mosimage}Dinamo este calificata in 16-imile Cupei UEFA, indiferent de rezultatele ultimei etape din grupa B, transmite Hotnews.Claudiu Niculescu este eroul victoriei cu Leverkusen: a egalat in minutul 37, dupa o perioada mai putin consistenta a echipei, si a inscris punctul decisiv in minutul 75. Meciul s-a incheiat in avantaj pentru echipa de la Bucuresti Dinamo-Leverkusen 2-1.
"Toti suntem eroi pentru ca este o performanta extraordinara sa ducem pe Dinamo din nou in primavara europeana, dupa 16 ani. Sunt extenuat, pentru ca am alergat mult pentru a invinge o asemenea echipa", considera Claudiu Niculescu citat de Hotnews.
 
Belgienii vor sa vada investitiile facute la BuzauPDF Print E-mail
Buzau, Romania/Romanian Global News
Accesari :293
Thursday, 30 November 2006
O delegatie a din Flandra de Est, condusa de deputatul Jean Pierre Van Der Meiren, se afla in aceste zile la Buzau, pentru a lua cunostinta de stadiul lucrarilor efectuate in sistemul de sanatate, cu fonduri puse la dispozitie de Guvernul flamand. Ultima investitie finantata de belgieni este reabilitarea si modernizarea Unitatii de Primire Urgente, dupa Crucea Alb-Galbena, aflata la al treilea an de existenta in Buzau. Membrii delegatiei belgiene au fost incantati sa afle ca proiectul respectiv se bucura de o larga apreciere in plan local, dar si de o lista larga de beneficiari, transmite Prompt Media.
 
Comisia Europeana da milioane de euro pentru eradicarea bolilor veterinare in RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :299
Thursday, 30 November 2006
{mosimage}Comisia Europeana investeste 11,5 milioane de euro in anul 2007 pentru eradicarea si controlul bolilor veterinare in Romania si Bulgaria.
Fondurile sunt alocate in sistem de cofinantare si vor fi investite intr-o serie de programe de sanatate a animalelor. La ora actuala in Romania pesta porcina clasica este endemica, raportandu-se peste 600 de cazuri in 2006. Comisia a propus sa acorde asistenta financiara 100% pentru achizitionarea vaccinurilor impotriva pestei, necesare in Romania, anunta Prompt Media. De asemenea, rabia, boala care a fost eradicata in celelalte state membre ale Uniunii Europene, este inca prezenta in Bulgaria si Romania. De aceea, Comisia aloca 1,63 milioane de euro pentru masurile de  eradicare a rabiei in cele doua tari.  Aceste fonduri vor fi folosite pentru testarea si vaccinarea animalelor salbatice care raspandesc bolii. Vor mai fi cofinantate supravegherea in ceea ce priveste gripa aviara, reducerea aparitiei salmonella la gaini si aplicarea masurilor obligatorii la nivel UE pentru boala TSE (vacii nebune).  Romania va beneficia de cea mai mare parte din fonduri: aproximativ 9,7 milioane de euro. Pentru Romania Comisia finanteaza in proportie de 100% monitorizarea pentru boala vacii nebune si vaccinarea porcilor impotriva pestei porcine.
 
Astazi se sarbatoreste Ziua Sfantului Andrei, apostolul romanilorPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :289
Thursday, 30 November 2006
{mosimage}Calendarul ortodox si catolic marcheaza in fiecare an pe 30 noiembrie ziua Sfantului Apostol Andrei, numit si ocrotitorul Romaniei. Sfantul, originar din orasul Betsaida, este unul dintre ucenicii cei mai iubiti de Iisus si cel care a adus crestinismul in zona aflata intre Dunare si Marea Neagra si peste Prut.Andrei, unul dintre cei 12 Apostoli ai lui Iisus, a primit dupa inaltarea Mantuitorului la Ceruri misiunea de a propovadui cuvantul Domnului in zona Bitiniei, a Marii Negre, dar si partile Bizantului, Traciei, Macedoniei, pana la fluviul Dunarea si in Grecia. Astfel, a reusit sa-i indrume spre crestinism pe multi dintre stramosii nostri. Apostolul Andrei a ajuns in finalul peregrinarilor sale misionare in orasul Patras din regiunea Ahaia, Grecia de astazi, unde, in perioada domniei lui Nero, a fost supus la chinuri ce i-au adus moartea. Sfantul a murit ca un mucenic, fiind rastignit cu capul in jos, pe o cruce in forma de X, careia i s-a spus Crucea Sfantului Andrei. Andrei insusi a propus sa fie rastingit asa, considerandu-se nevrednic sa fie rastignit pe o cruce obisnuita, intocmai cu cea a lui Iisus. Moastele Apostolului se afla in ziua de astazi in Catedrala mitropolitana din Patras. Fiindca Sfantul Apostol i-a crestinat pe urmasii romanilor de azi, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane l-a numit Ocrotitorul Romaniei, ziua lui de pomenire precedand Ziua Nationala a Romaniei.
In traditia populara, de ziua Sfantului Andrei se pune grau la incoltit, cei carora le va creste graul mai frumos avand parte de un an viitor bogat si plin de roade. De asemenea, fetele nemaritate fac o turta dospita in mijlocul careia pun un catel de usturoi. Turta astfel facuta va fi lasata acasa, la caldura, timp de o saptamana, iar, daca usturoiul va incolti, inseamna ca fata va avea noroc.
 
Basarabenii se pronunta pentru intrarea in UE prin Romania, dar comunistii ar fi realesiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :309
Thursday, 30 November 2006
{mosimage}Majoritatea populatiei basarabene sprijina ideea aderarii la Uniunea Europeana. Potrivit rezultatelor sondajului sociologic „Barometrului opiniei publice – noiembrie 2006”, 68 la suta din populatie ar opta, in cadrul unui eventual referendum, pentru aderare.In acelasi timp, 54 la suta dintre subiectii sondajului considera ca principalul stat care poate ajuta Republica Moldova in aceasta directie este Romania.
Conform a 30 la suta dintre respondenti, statul basarabean poate deveni membru al UE cu drepturi depline in viitorii 10 ani, iar aproximativ 20 la suta considera ca aderarea se poate produce nu mai devreme de 20–25 de ani. Printre principalele obstacole in calea aderarii la UE, 33 la suta din populatie vede situatia economica precara, iar 22 la suta – nivelul inalt al coruptiei.
68,4 la suta din populatie s-ar pronunta pentru aderarea la Uniunea Europeana in cazul unui eventual referendum.
Principalele modalitati de urgentare a procesului de aderare la UE sunt reformarea profunda a tarii, actiunile concrete ale conducerii, decizia membrilor actuali ai UE si colaborarea stransa cu Romania.
In acelasi timp, daca, duminica viitoare, ar fi organizate alegeri parlamentare, 56,6 la suta din electorat, care intentioneaza sa participe la votare, ar opta pentru Partidul Comunistilor. Potrivit rezultatelor sondajului, electoratul PCRM este constituit, in special, din persoane de varsta a treia (60 de ani si mai mult), care provin din mediul rural, cu un nivel scazut de trai. In mare parte, acestia sunt etnici rusi si ucraineni, cu studii medii incomplete/complete sau profesionale.
Al doilea in topul preferintelor electorale, cu o tendinta de crestere fata de rezultatele relevate in cadrul sondajului anterior, se plaseaza Partidul Popular Crestin Democrat, pentru care au optat 14 la suta dintre respondenti. Acesta este urmat de Partidul Democrat – cu 11 la suta din intentii de vot, si Alianta Moldova Noastra – cu 8 la suta. Dintre formatiunile politice care au sanse de a trece in Parlament mai fac parte Partidul Social Democrat (PSDM) si Partidul Social Liberal (PSL), pentru care ar vota 6,5 si, respectiv, 6 la suta dintre alegatori, scrie Flux, citat de Romanian Global News.
74,7 la suta din respondentii  sondajului de opinie considera ca statul basarabean are relatii bune si foarte bune cu Romania, 69,8% considera ca Moldova mentine relatii bune cu Ucraina, iar 61,4 la suta cu SUA. Sondajul de opinie a fost realizat de Centrul de Sociologie a Comunitatilor si Studii de Gen (CSCSG) din Chisinau la comanda Institutului de Politici Publice.
Relatiile cu Rusia sunt calificate de 43,2 la suta din respondenti drept rele, iar 19,3 la suta dintre acestia considera ca relatiile cu Federatia Rusa sunt foarte rele. 31,9% cred ca relatiile cu Rusia sunt bune si foarte bune.
Potrivit sondajului, 41,3 la suta dintre cei chestionati considera ca o tensionare in relatiile moldo-ruse similara cu cea ruso-georgiana este posibila intr-o masura mare si foarte mare. In context, eventuala sursa a conflictului ar putea servi, pentru 39,7%, recunoasterea de catre Federatia Rusa a legitimitatii recentului referendum din regiunea transnistreana a Moldovei, scumpirea in viitorul apropiat a gazelor rusesti(23,4%), politica de orientare proeuropeana a Moldovei (14,3%).
Referitor la relatia cu NATO se observa o diminuare a numarului celor care s-ar pronunta impotriva unei eventuale aderari la Tratatul Atlanticului de Nord cu circa 5 procente fata de aprilie curent. Pentru neutralitatea tarii ca cea mai buna solutie pentru asigurarea securitatii R.Moldova opteaza 29,4%, transmite Basa-Press.
Introducerea regimului de vize la trecerea frontierei cu Romania practic nu afecteaza populatia Moldovei. Sondajul atesta ca 40,3% dintre cei chestionati sunt afectati in masura foarte mica sau deloc, 19,4% - in mica masura. In acelasi timp, 35 la suta din respondenti considera ca vor fi afectati in masura mare si foarte mare.
Sondajul mai releva ca interesul populatiei pentru politica ramane destul de scazut, mai mult de jumatate dintre aceasta declarandu-se putin sau deloc interesata de acest domeniu.
In topul institutiilor care se bucura de cea mai mare incredere la populatie figureaza biserica, pentru care au optat 70 la suta dintre subiectii „Barometrului de opinie – noiembrie 2006”. Pe locul doi se plaseaza mass-media, cu 58 la suta din preferinte. Acestea sunt urmate de primarii (50 la suta) si Presedintie (44 la suta). Cea mai mica incredere populatia o are in partidele politice (21 la suta) si sindicate (31 la suta).„
Sondajul a fost efectuat in perioada 5 - 17 noiembrie 2006, pe un esantion de 1150 persoane din 85 de localitati, reprezentativ pentru populatia adulta a Republicii Moldova (cu exceptia regiunii transnistrene). Eroarea maxima de esantionare este de +/-2,9%. Programul de cercetare a opiniei publice "Barometrul opiniei publice din Moldova" a fost lansat in anul 1998 si este organizat, incepand cu anul 2000 de Institutul de Politici Publice.Barometrul opiniei publice – noiembrie 2006” a fost realizat de Centrul de Sociologie a Comunitatilor si Studii de Gen din Chisinau. Verificarea corectitudinii rezultatelor sondajului a fost efectuata de CAPTES. Sondajul a fost efectuat in perioada 5-17 noiembrie, pe un esantion de 1.150 de persoane din 85 de localitati din partea dreapta a Nistrului. Marja maxima de eroare a acestuia a fost apreciata la ± 2,9 la suta.
 
51 % dintre basarabeni ar dori cetatenie romanaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :265
Thursday, 30 November 2006
Circa 51 la suta din populatia Basarabiei doreste sa obtina cetatenia romana, dar numai 14 la suta se considera romani, arata  Barometrul Opiniei Publice pentru noiembrie 2006, realizat de Institutul de Marketing si Sondaje IMAS-INC de la Chisinau,  preluat de BASA-press.Sondajul releva ca 85 la suta dintre persoanele care doresc dobandirea cetateniei romane, intentioneaza ca, in baza acesteia, sa plece in strainatate. Aproximativ 20 la suta au sustinut ca obtinerea cetateniei le-ar facilita posibilitatea de a munci in Romania.
1 % dintre cei chestionati au declarat ca detin deja pasaport romanesc, iar 8 % considera ca acest document se va obtine cu dificultate dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.
 
Tendinte pozitivePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :327
Thursday, 30 November 2006
Ultimul sondaj lansat de Institutul de Politici Publice a demonstrat, spre surprinderea analistilor prapastiosi din presa mafiotizata, ca populatia Republicii Moldova este mai rezonabila decat multi exponenti ai elitei politice autohtone.Mai mult, la fel ca si aceasta parte constienta a societatii moldovenesti, noi am intuit corect unele tendinte simptomatice prezente in respectivul chestionar, cum ar fi, de pilda, caderea spectaculoasa a Aliantei Moldova Noastra. In mai putin de doi ani de la alegerile din 2005, partidul pe care presa mafiotizata il ridica la rangul de supraputere politica, si-a risipit pana si ultima bruma de credibilitate in fata alegatorilor. Bicisnicele procente cu care s-a ales in prezent formatiunea condusa de Urechean certifica distrugerea uneia dintre cele mai catastrofale iluzii din istoria statului Republica Moldova si anume ca alinierea Moldovei la standardele europene poate fi facuta de catre exponentii vechii nomenclaturi, fosti agenti ai serviciilor secrete sovietice sau de catre persoane straine interesului national. Iar motivul principal al respectivei prabusiri rezida tocmai in rapiditatea cu care electorii au resimtit efectele amplei operatiuni de manipulare ale carei victime au fost odinioara.
Nu putem, de asemenea, sa trecem cu vederea o alta constatare pozitiva a barometrului IPP. Scenariile apocaliptice debitate metronomic dupa consumarea votului din 4 aprilie 2005 au fost date peste cap de optiunea principiala a electoratului. Cel putin doua capitole din sondajul citat certifica, in opinia noastra, o noua stare de fapt pe firmamentul moldovenesc. Ne referim la vectorul european al actualei guvernari si la modul limpede in care moldovenii percep prestatia opozitiei ca institutie fundamentala a sistemului politic. La intrebarea „care in opinia dvs. este astazi cea mai importanta formatiune de opozitie din Moldova”, voturile moldovenilor au fost impartite dupa cum urmeaza: Partidul Alianta Moldova Noastra – 18%, Partidul Comunistilor – 4,3%, Partidul Democrat – 8,1%, Partidul Social Liberal – 5,2%, Partidul Social Democrat – 5,2%, Partidul Popular Crestin Democrat – 21,3%. Important, in acest sens, nu e doar faptul ca PPCD continua sa fie perceput de catre electori drept cel mai important partid de opozitie, ci ca respectiva optiune se consuma intr-un cadru oarecum special. Votul pentru investirea lui Vladimir Voronin in functia de presedinte al Republicii Moldova a constituit un episod crucial in istoria formatiunii conduse de Iurie Rosca. Dupa consumarea lui, multi falsi laocooni s-au apucat sa profeteasca decesul politic al acesteia sau, in cel mai bun caz, disparitia PPCD ca forta de opozitie. Cetatenii Moldovei le-au aratat, insa, ca sunt de alta parere, considerand ca rostul si modul de manifestare a opozitiei este acum altul decat protestele stradale sau declaratiile belicoase facute in Legislativ. Spiritul cooperant si comportamentul echilibrat, abordate de crestin-democrati, conteaza in opinia electorilor moldoveni, mai mult decat iesirile usor isterice ale liderilor AMN sau decat melodramele politice cu Musucii in rolurile principale.
Si nu in ultimul rand, populatia crede ca doar reformele structurale si pragmatismul politic pot duce Moldova in Uniunea Europeana. Acestia sunt, in opinia alegatorilor moldoveni, factorii principali care urmeaza sa catalizeze alinierea statului nostru la standardele moderne si numai consensul garanteaza indeplinirea acestui obiectiv. Sondajul IPP demonstreaza, fara putinta de tagada, cat de receptivi sunt moldovenii la mesajele rezonabile emise de adevarata opozitie, dar si de elementele sanatoase din cadrul actualei puteri. Cea mai buna dovada in acest sens este increderea electoratului. Cu sau fara marja de eroare.
Igor Burciu, Flux
 
Lui Andrei Ivantoc i-a fost retrasa o carte in limba romana primita de acasaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :253
Thursday, 30 November 2006
{mosimage}Seful departamentului penitenciare al republicii autoproclamate nistrene, a examinat miercuri, 30 decembrie, pachetul destinat detinutului politic Andrei Ivantoc (foto) si a retras o carte in grafie latina pe care i-a transmis-o sotia sa.Eudochia Ivantoc a mers la Tiraspol, la penitenciarul nr.2 pentru ca avea permisiunea unei intrevederi de doua ore prin peretele de sticla. Potrivit Stirea de Garda, in timp ce discuta cu Andrei, supraveghetorii din inchisoare examinau pachetul cu produse si obiecte de igiena aduse de la Chisinau. In acel moment, in penitenciar se afla si seful departamentului penitenciare, generalul Nikolai Goncearenko, care a luat cartea din pachet. Angajatii penitenciarului i-au declarat apoi Eudochiei ca Goncearenko ar fi dorit sa citeasca aceasta carte.
Cartea se numeste „Femeia in zona de razboi” si a fost lansata recent la Chisinau, continand istoriile catorva femei, sotii carora au fost rapusi sau au luptat in diferite zone fierbinti de pe teritoriul fostei uniuni sovietice. Unul dintre capitole era dedicat Eudochiei Ivantoc si desigur sotului ei. Cartea contine poze si marturii despre anii 1992-2006 si despre viata de clavar a acestei familii. „Nu mai conteneste sirul injosirilor la care suntem supusi de fiecare data cand mergem la aceasta inchisoare. Fie ca ne sunt „scuturate” bagajele, fie ca ne sunt limitate intrevederile, dar de fiecare data ni se pregateste cate ceva. Andrei mi-a zis ca a auzit la radio despre aceasta carte, este o editie legala, aparuta cu sprijinul unopr fundatii serioase, de ce oare nu i-au permis sa o citeasca?” s-a intrebat Eudochia.
 
Raiduri impotriva comunitatii romanesti din ItaliaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :294
Thursday, 30 November 2006
{mosimage}Se inmultesc expulzarile muncitorilor ilegali din Italia, chiar daca multi dintre acestia si-au prezentat cererea pentru decretul Flussi.Saptamana trecuta ochiul vigilent al autoritatilor italiene s-a oprit asupra cartierului Borghesiana din Roma, unde a fost efectuat un raid matinal, inca de la ora 7, incheiat cu zeci de expulzari. Comunitatea romana denunta, cu acest prilej, furia de care dau dovada fortele de ordine italiene de cate ori are loc o astfel de incursiune.
“In multe cazuri, polistii s-au urcat in autobuze, dar au patruns si in casele locuite de cetateni straini si s-au napustit asupra barbatilor in prezenta copiilor acestora, ramasi socati de teama. Oamenii sunt atat de speriati incat seara nu mai aprind lumina in case” spune Sorin Cehan, directorul saptamanalului romanilor din Italia, Gazeta Romaneasca.
Operatiuni ale politiei desfasurate dupa acelasi scenariu au avut loc in ultimele saptamani in diverse cartiere din Roma (Borghesiana, Casilino, Prenestino, Grotta Celloni), ca si in autobuzele de pe linia 051. Cei cazuti in plasa au fost mai ales imigrantii aflati in asteptarea permisului de sedere prezentat anul acesta cu ocazia decretului Flussi si, dupa cate se pare, si persoane a caror unica vina era ca nu aveau la ei permisul de sedere. Acesta este si cazul lui Petre Mateoca, un roman care povesteste pentru Stranieri in Italia, propria sa experienta: “Politistii m-au prins in autobuz joia trecuta in zori. Le-am aratat cartea de identitate si codul fiscal, dar lasasem acasa permisul de sedere. I-am rugat sa ma lase cinci minute sa merg sa il iau de acasa, dar nu au vrut sa inteleaga. M-au urcat in masina si m-au tinut la politie pana la ora 22.00, ora la care am fost eliberat, cu un decret de expulzare pe 10 ani”.
Consilierul adjunct roman din primaria Romaniei, Gabriel Rusu, a cerut lamuri imediate in acest caz, trimitand miercuri, 29 noiembrie, la Campidoglio o interogare urgenta, adresata lui Jean Leonard Touadi, consilier pe probleme de politici pentru tineri si siguranta. O copie a interogarii a fost trimisa si catre MInistrul Solidaritatii Siociale, Paolo Gerrero. “Este vorba despre expulzari grave, cu atat mai inadmisibile cu cat vin cu numai o luna inainte aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. Majoriotatea persoanelor expulzate lucreaza, platesc o chirie si cauta sa se puna in legalitate cu actele. Fara sa mai spunem ca toate aceste acte de represiune sunt in contrast grav cu politica de integrare declarata in mod public de actualul guvern italian”.
Potrivit lui Sprin Cehan, “aceste raiduri se inscriu intr-o strategie precisa. Guvernul nu a decis inca daca sa continue sa limiteze intrarea muncitorilor romani dupa data de 1 ianuarie 2007, iar zilele trecute ministrul Amato s-a plans in legatura cu delincventii romani din Italia, amenintand cu mentinerea restrictiilor daca Romania nu va face mai multe pentru a o opri. Toate aceste decrete de expulzare vor putea umfla cifra criminalitatii si justifica moratoriul impotriva liberei circulatii a romanilor, in ciuda aderarii la UE.
 
Romania vrea sa convinga UE sa accepte aderarea Basarabiei in pachetul Balcanilor de VestPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :289
Thursday, 30 November 2006
{mosimage}Romania sustine calea sud-europeana, pe care Basarabia poate sa o parcurga in procesul de integrare europeana si realizare a unui parteneriat cu statele din regiune, favorizand optiunea europeana, a declarat Ambasadorul Romaniei la Chisinau, Filip Teodorescu (foto), miercuri, 29 noiembrie, in cadrul unei conferinte de presa prilejuita de Ziua Nationala a Romaniei.In contextul integrarii Romaniei in familia europeana, a prioritatilor politica externa si pe plan regional, ambasadorul roman a mentionat ca sprijinul acordat de Romania R. Moldovei in drumul sau spre integrarea in UE va dobandi o conotatie aparte, fiindca relatiile dintre cele doua state nu pot fi decat de baza de parteneriat privilegiat si cooperare. Filip Teodorescu a declarat ca Basarabia ramane pentru Romania o tema predilecta, demonstrata de dorinta ei de a o vedea in UE, sustinand pe toate caile procesul de integrare al acesteia. Potrivit diplomatului, relatiile economice intre cele doua maluri ale Prutului nu vor avea de suferit dupa 1 ianuarie 2007. Pana la finele anului in curs, se asteapta ca valoarea comertului bilateral se va atinge 456 mil. dolari. In prezent, in Romania sunt inregistrate 2439 de societati mixte moldo-romane, cu un capital total investit de circa 18 mil. dolari.
Ambasada Romaniei la Chisinau sustine ca obtinerea vizelor, care vor fi introduse de la 1 ianuarie 2007, odata cu integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, va fi un proces transparent si civilizat, transmite Info-Prim Neo. Ambasadorul Romaniei, Filip Teodorescu, a declarat, in cadrul unei conferinte de presa prilejuita de Ziua Nationala a Romaniei, ca saptamana viitoare va fi pus in aplicare sistemul one-line de programare, astfel ca in ziua si la ora numita vor fi primiti doar cetatenii programati. Astfel vor fi excluse cozile, aglomeratia, implicarea persoanelor suspecte ce-si propun, contra plata, serviciile in facilitarea obtinerii vizelor. Odata cu introducerea acestui sistem vor fi asigurate transparenta, cresterea capacitatii de absorbtie a cererilor de viza, eliminarea asteptarilor nejustificate. Totodata, sursa citata afirma ca Ambasada este pregatita sa faca eforturi materiale si de organizare pentru ca cetatenii basarabeni din zonele de nord si sud sa beneficieze de conditii favorabile de obtinere a vizelor in cele doua consulate ce urmeaza a fi deschise in orasele Balti si Cahul pentru facilitarea procesului. Deocamdata, insa, autoritatile moldovenesti nu au raspuns solicitarilor Ambasadei Romaniei de a deschide cele doua consulate.
Potrivit Ambasadorului, Romania a fost ultimul stat candidat la aderare, care a introdus regimul de vize pentru RM. Acordul prevede mai multe facilitati, regimul de vize fiind flexibil, asimetric, de gratuitate totala. Astfel, titularii de pasapoarte diplomatice, membrii echipajelor aeronavelor, titularii unui drept de sedere temporara sau permanenta pe teritoriul Romaniei vor putea intra, iesi, tranzita si ramane pe teritoriul Romaniei fara viza, timp de 90 de zile, in decurs de 6 luni.
Misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei vor acorda vize cu multiple intrari, cu termen de valabilitate de un an, conferind dreptul de sedere de 90 de zile in decurs de 6 luni conducatorilor auto care efectueaza curse regulate de autobuz si transport de marfuri, membrilor echipajelor de cai ferate, participantilor la programele comune sau de schimb de experienta, celor care viziteaza rudele apropiate sau mormintele rudelor apropiate, jurnalistilor. Oamenii de afaceri ar putea obtine vize pentru 5 ani.
In afara de aceste vize, spune Filip Teodorescu, vor fi acordate si vize de scurta sedere tuturor posesorilor de invitatii ale cetatenilor Romaniei, confirmate de un notar din Romania.
 
O noua publicatie romaneasca in Spania si Portugalia – “Universul Romanesc”PDF Print E-mail
Valencia, Spania/Romanian Global News
Accesari :332
Thursday, 30 November 2006
Numarul mare de cetateni romani rezidenti in Spania cat si avalansa de evenimente politice,  economice si culturale din ultimul timp, impune existenta unui numar cat mai mare de  mijoace de informare la care tot romanul sa poata accede.In aceasi  masura, la fel de important pentru acest moment istoric al aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, avem nevoie  sa ne facem cunoscuta istoria, cultura si traditiile pentru ca europenii sa vorbeasca despre noi in cunostinta de cauza,  nicidecum  orbiti sau manipulati de catre mass media occidentala.
Pe 15 noiembrie 2006, in Madrid, a primit botezul focului, primul numar al periodicului de opinie, informatie, cultura si divertisment “Universul Romanesc”, editat de Asociacion Cultural  Orizonturi Romanesti, sub bagheta lui Cristian Adrian Tamas.
Rasfoind paginile ziarului am gasit informatii de actualitate si real folos pentru comunitatea romaneasca si  pagini scrise in castelleana, cu  descrieri, comentarii si explicatii despre Romania si oamenii ei. Periodicul, departe de a fi unul teritorial, are ca suport colaboratori in toate colturile Spaniei si contine un numar semnificativ de stiri internationale.
Salut initiativa aparitiei acestui ziar care vrea sa fie difuzor de opinii si dialog deschis.
Poate fi vizualizat  vizitand pagina web: www.universulromanesc.net  se pot trimite mesaje la e_mail: redactie@universulromanesc.net, publicitate@universulromanesc.net.
Pentru Romanian Global News, Adriana Vidroiu Stanca
 
Expozitie Marilena Preda-Sanc la ICR ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :270
Thursday, 30 November 2006
{mosimage}Picturi, desene, obiecte si creatii video ale artistei romance Marilena Preda-Sanc vor fi prezentate marti, 5 decembrie, in cadrul unei expozitii ce va avea loc la Sala de Expozitii a Institutului Cultural Roman din Paris.

Incepand cu ora 19.00, expozitia intitulata “Peisaj urban/Suflet zburator/Globalizare” isi va deschide portile si va ramane deschisa publicului pana la data de 5 ianuarie 2007.
Artista cunoscuta a faimoasei “generatii 80” din Romania, Marilena Preda-Sanc s-a afirmat ca o artista de avangarda in domeniul new media, in toata perioada 1980-2000. Operele diverse pe care le prezinta pot fi definite ca reprezentari vizuale figurative/nonfigurative ale universului mintii si fizicului uman, ca niste constructii/deconstructii ale peisajului urban si de legatura omului contemporan cu mediul sau din ce in ce mai deschis la influentele globalizarii.

foto: lucrare de Marilena Preda-Sanc

 
Concert de colinde romanesti, in premiera la NurnbergPDF Print E-mail
Nurnberg, Germania/Romanian Global News
Accesari :349
Thursday, 30 November 2006
Asociatia Interculturala Ars Longa din Nurnberg organizeaza in premiera sambata, 16 decembrie, de la ora 18:00, la sala DJ Falke din localitate, un Concert de Craciun cu cele mai frumoase colinde romanesti.Acestea vor fi interpretate de Florin Sasarman (foto), Leontina Pop si Gheorghe Ani, informeaza asociatia romaneasca. Rezervari de bilete se pot face la numerele de telefon 0162 - 4866222 sau 0911-416218 sau prin e-mail la adresa info@ars-longa.com. Sala in care va avea loc spectacolul romanesc se afla la adresa Sudetendeutscherstr. 60, 90408 Nurnberg.
 
Si la Valencia se celebreaza Ziua Nationala a RomanieiPDF Print E-mail
Valencia, Spania/Romanian Global News
Accesari :273
Thursday, 30 November 2006
{mosimage}Asociatia romaneasca Arova din Valencia celebreaza Ziua Nationala a Romaniei in Salonul de festivitati din edificiul Beneficiencia din Valencia – calle Corona nr.36, transmite Adriana Vidroiu Stanca pentru Romanian Global News.Programul se desfasoara pe durataa doua zile. Astfel, joi, 30 decembrie, va avea loc o expozitie de arta traditionala romaneasca ce cuprinde  simboluri, portnational, obiecte populare, proiectii de imagini si documentale, obiecte de cult, picturi si icoane. Pe durata actului se vor servi dulciuri traditionale.
Vineri, 1 decembrie, va avea loc deschiderea festivitatii. Cuvantul de inceput si proiectarea mesajului inregistrat adresat romanilor din Valencia de catre Ambasadorul Romaniei la Madrid,  Maria Ligor (foto), interviu acordat ziaristei Adriana Vidroiu Stanca cu ocazia vizitei din 17 noiembrie la Valencia.
In program se regaseste si un spectacol de muzica, poezie si dansuri folclorice interpretate de membrii asociatiei. Din grupul dansatorilor fac parte si doua persoane de alta nationalitate.
Cina romaneasca , compusa din specialitatile gastronomiei romanesti, prajituri si vin fiert.
Organizatorii anunta ca oaspetii voi fiasteptati la intrare cu paine si vin, iar intrarea este libera.
 
Muzeul Astra, la un targ de Craciun din AustriaPDF Print E-mail
Bad Ischl, Austria/Romanian Global News
Accesari :261
Thursday, 30 November 2006
{mosimage}Muzeul Astra din Sibiu si trei mesteri populari romani vor participa in perioada 2-10 decembrie la targul de Craciun "Europa Advent" din Bad Ischl, Austria.

Editia din acest an a targului este dedicata Croatiei si Poloniei dar, dupa o prestatie remarcabila romaneasca din urma cu un an, Muzeul Astra a fost invitat sa se alature din nou manifestarii austriece. Mnaifestarea din Bad Ischl, localitate aflata la 60 de kilometri de Salzburg, reprezinta un prilej pentru comerciantii locali, in tarabe decorate festiv, de a-si etala si vinde produse specifice anotimpului si sarbatorilor de Craciun.
Muzeul romanesc va fi prezent cu un stand bogat cu obiecte cuprinzand toate domeniile artei populare: textile, piese de port popular, obiecte ceramice, icoane, oua incondeiate, instrumente muzicale, masti, sculptura in lemn, impletituri in fibre vegetale, jucarii ecologice, etc, obiecte ce pot fi gasite in Galeriile de Arta Populara din Sibiu, se arata intr-un comunicat de presa emis de institutia muzeala. Sunt produse care au fost admirate si cumparate anul trecut si pe care austriecii le-au comandat in Targul de Advent 2006.
Publicatii, afise si multe materiale de promovare ale muzeului sibian vor completa standul care va fi inconjurat de trei mesteri populari romani alesi de primaria orasului Bad Ischl: Pall Mihaela, din Bistrita Nasaud, broderie cu margele, cusaturi, Torac Elena, Brodina, Suceava, oua incondeiate si cu modele de Craciun si Diaconu Nicolae, Brasov, statuete din ceramica. Cei trei romani vor oferi demonstratii practice, in domeniul lor de creatie, multi vizitatori dorind sa asiste sau chiar sa participe la un spectacol de indemanare si rafinament artistic.
La deschiderea targului, vor participa Excelenta Sa Ambasadorul Romaniei la Viena, reprezentanti ai Institutului Cultural Roman de la Viena, primarul orasului si inalti reprezentanti ai administratiei locale, se mai arata in comunicat.

foto: oua incondeiate romanesti

 
Ziua Nationala, sarbatorita la CharleroiPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :227
Thursday, 30 November 2006
{mosimage}Romanii din Belgia sunt invitati sambata, 2 decembrie, de la ora 18 :00, la Hotel Charleroi Airport, la o receptie in cinstea Zilei Nationale a Romaniei si a inaugurarii rutei de zbor Charleroi-Bucuresti prin Blue Air.Evenimentul este organizat de misiunea diplomatica a Romaniei la Bruxelles, prin ambasadorul Ion Jinga (foto), in colaborare cu Aeroportul Bruxelles Sud Charleroi, compania Blue Air si agentia de turism belgiana Maxitours, informeaza portalul Rombel. Receptia va fi animata de ansamblul folcloric Colinda si de ansamblul de dansuri traditionale Stelute Argintii, care vor interpreta mai multe colinde romanesti de Craciun. Totodata, pe parcursul manifestarii se va desfasura si o tombola organizata de Blue Air si Maxitours, care va avea ca premii calatorii in Romania.
 
1 decembrie, sarbatorit altfel la BostonPDF Print E-mail
Boston, SUA/Romanian Global News
Accesari :243
Thursday, 30 November 2006
Ziua Nationala a Romaniei va fi sarbatorita vineri, 1 decembrie, la Colegiul Hellenic din Brookline, Massachusetts, incepand cu ora 18:00, printr-un eveniment de strangere de fonduri destinate copiilor romani bolnavi de leucemie.Actinea este organizata de Clubul Richelieu Alain Briottet si de Cluburile Richelieu din New England, sub patronajul profesorului Radu Florescu, informeaza biserica ortodoxa romana “Sfanta Parascheva“ din Boston. In cadrul evenimentului, Olga Cridland, care a venit special de la Bucuresti pentru aceasta actiune, va vorbi despre Asociatia PAVEL din Bucuresti –  Primind Ajutor, Viata Este Luminoasa – Asociatia Parintilor cu Copii Bolnavi de Cancer si Leucemie, organizatie pe care o conduce din anul 1996. Scopul vizitei sale in Statele Unite ale Americii este de a strange suma de 10.000 de dolari necesari achizitionarii unui microbuz care va servi ca ambulanta la transportarea copiilor bolnavi de la spital la sediul PAVEL sau la domiciliile lor. Cei care doresc sa contribuie cu bani pentru a-i ajuta pe acesti copii romani, pot face donatiile prin cec, pe care sa se specifice Clubul Richelieu Alain Briottet, iar la Memo Asociatia PAVEL, pe adresa Michele Marinthe Vlahos, 83 Trowbridge St, nr. 3, Cambridge, Massachusetts, 02138.
 
Un nou grup de discutii la biserica ortodoxa romana “Sf. Maria“ din NorcrossPDF Print E-mail
Norcross, SUA/Romanian Global News
Accesari :257
Thursday, 30 November 2006
Biserica ortodoxa romana “Sfanta Maria“ din Norcross, statul american Georgia, va organiza duminica, 3 decembrie, de la ora 12:30, un nou Grup de Discutie, cu tema “Incursiune in Politica din Romania”.Din programul intrunirii de duminica mai fac parte subiectele Marea Unire a Romaniei de la 1 Decembrie 1918, Rolul Monarhiei Romanesti in Unirea cea Mare, Relatiile Internationale ale Romaniei, Rolul Romaniei in NATO, Pozitia Romaniei in ONU si Contributia politicienilor Romani la dezvoltarea Natiunilor Unite, informeaza parohia romaneasca. Totodata, la grupul de discutii se va lansa si o initiativa interesanta, aceea de a completa urmatorul enunt: “Draga Romanie, Cu ocazia Implinirii a 88 de ani de la Marea Unire din 1918, iti doresc din suflet... “. Coordonatorul dezbaterii va fi Ionela Harhata, care poate fi contactata la adresa ionelah_98@yahoo.com.
 
Publicatia “Pagini Romanesti”, transformata in saptamanalPDF Print E-mail
Montreal,Canada/Romanian Global News
Accesari :315
Thursday, 30 November 2006
{mosimage}Publicatia “Pagini Romanesti“ va aparea in format saptamanal incepand cu luna ianuarie a anului 2007, urmand sa fie distribuita in continuare in regim gratuit, in fiecare sambata, in peste 50 de locuri de difuzare.Prima aparitie va fi pe 13 ianuarie, iar din aceeasi luna “Pagini Romanesti“ va imbraca haine noi: o grafica deosebita ce va include si pagini color, un design mai atractiv, dar si hartie tipografica de o mai buna calitate. Potrivit publicatiei, toate acestea vor fi insotite de un continut redactional util si interesant, atent la asteptarile si preocuparile publicului roman din Montreal.
 
Creatie romaneasca, intr-un concert de Craciun din MontrealPDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :266
Thursday, 30 November 2006
Lucrarea "Danse roumaine", semnata de compozitorul roman Cristache Zorzor, va fi inclusa in concertul de Craciun organizat de Orchestra Simfonica a Canadian Amateur Musicians sambata, 16 decembrie, cu incepere de la ora 20, la Biserica Saint-Laurent din Montreal.Din program mai fac parte creatii de Bizet, Weber, Strauss si Ceaikovsky, iar dirijorul concertului este Jean-Pascal Hamelin. Biserica in care va avea loc concertul de Craciun se afla la adresa 805, Ste-Croix - coin de l'Eglise, metrou Du College, anunta "Pagini Romanesti".
 
Primul hram al Parohiei Sfantul Nicolae din BruxellesPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :269
Thursday, 30 November 2006
{mosimage}Parohia ortodoxa romana “Sfantul Nicolae” din Bruxelles (foto) isi va celebra miercuri, 6 decembrie, primul hram, prilejuit de sarbatoarea ocrotitorului bisericii. Deoarece o mare parte dintre credinciosi se afla in imposibilitatea de a participa la slujbele de peste saptamana, parintele paroh Patriciu a hotart ca miercuri, 6 decembrie, sa savarseasca Utrenia de la ora 10:00 si Sfanta Liturghie de la ora 11:00, iar duminica, 10 decembrie, sa organizeze sarbatoarea parohiala cu o agapa frateasca ce va avea loc dupa Sfanta Liturghie.
Parohia “Sfantul Nicolae” din Bruxelles isi desfasoara activitatea in Biserica Romana situata in Rue des Palais nr 181-183. Pe perioada restaurarii bisericii mari, intrarea in locasul de cult amenajat se face din strada Vanderlinden 15 a.
 
O noua editie a Scolii Romanesti de Sambata la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :224
Thursday, 30 November 2006
Scoala Romaneasca de sambata de la Londra ii asteapta si in luna decembrie pe romanii din Anglia.O noua editie a sa va avea loc sambata, 2 decembrie, la Biserica Ortodoxa Romana. Cursurile au loc, asa cum au obisnuit deja organizatorii, intre orele 14.00 si 16.00. Biserica va gazdui o noua sesiune de doua ore pentru cei care vor sa invete sau sa isi perfectioneze notiunile de limba romana.
Mai multe informatii se pot obtine la adresa mail@romanianculturalcentre.org.uk. Programul este sprijinit de Centrul Cultural Roman din Londra.
 
Romania, la Targul de Craciun de la StrasbourgPDF Print E-mail
Starsbourg, Franta/Romanian Global News
Accesari :283
Thursday, 30 November 2006
{mosimage}Romania este in perioada 25 noiembrie – 31 decembrie oaspete de onoare la Targul de Craciun de la Strasbourg.Tara noastra va fi reprezentata de un sat al mestesugarilor (Place Gutenberg: 25 noiembrie - 23 decembrie, la Eglise Temple Neuf), o expozitie intitulata "Delta Dunarii, paradis natural al Europei" (25 noiembrie - 7 ianuarie), o expozitie dedicata obiceiurilor de Craciun din Romania, dar si de povesti si filme pentru copii, informeaza Casa Romanilor din Elvetia. Totodata, publicul francez va mai putea sa asculte si Concertele Orchestrei de camera a Radiolui national din Bucuresti (dirijor: Horia Andreescu, solista Sivia Marcovici) si ale coralelor "Cantores Amicitiae" si "Acor".
 
Insomnia Party la 32 OLd Bailey si de 1 decembriePDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :196
Thursday, 30 November 2006
Restaurantul romanesc din capitala britanica, 32 Old Bailey, ii asteapta in fiecare vineri de la ora 20.00 pe romanii din Marea Britanie la o petrecere adevarata.Si la finele acestei saptamani, vineri, 1 decembrie, cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, romanii pot simti distractia din plin, la fel ca si muzica noua, rafinamentul vinurilor romanesti si savoarea gustarilor din tara. Intrarea costa 5 lire sterline, dar pana la ora 9.00 se poate intra gratuit. Restaurantul romanesc 32 Old Bailey deschide, odata cu aceasta petrecere, sezonul petrecerilor de toamna pentru romanii din Marea Britanie.
 
top

(C) 2020 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions