Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Decembrie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Cautare
 
Romanii din Nordul Bucovinei, Sudul Basarabiei si Transcarpatia felicita romanii de pretutindeniPDF Print E-mail
Cernauti, Nordul Bucovinei, Ucraina/Romanian Global News
Accesari :437
Friday, 01 December 2006
Cu prilejul Zilei Nationale 1 Decembrie 2006 va dorim multa sanatate, pace si prosperitate.Speram, ca tot ce facem o sa ne aduca un viitor mai bun.
Traiasca in veci Neamul nostru Romanesc.
Si asa sa ne ajute Bunul Dumnezeu!
Secretariatul executiv
 al Uniunii Interregionale "Comunitatea Romaneasca din Ucraina"
 
Hotarul dintre Basarabia si Ucraina e monitorizat in continuare de UEPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :290
Friday, 01 December 2006
{mosimage}Joi, 30 decembrie, la Odesa, au fost prezentate totalurile primului an de activitate al Misiunii Uniunii Europene de Asistenta la frontiera in Basarabia si Ucraina (EUBAM). „Uniunea Europeana este multumita de rezultatele primului an de activitate a EUBAM”, a declarat Ian Boug, seful delegatiei Comisiei Europene pentru Ucraina si Belarus.Totodata, el a mai spus ca punerea in aplicarea a acordului privind securizarea frontierii a creat mai multa transparenta la frontiera. Intrebat de situatia Moldovei dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, Ian Boug, a spus ca de la 1 ianuarie 2007, Moldova intr-adevar va deveni hotarul UE. „Acest fapt ar putea ajuta la solutionarea conflictului Transnistrean,” a mai conchis el. Viciministrul de Externe, Valeriu Ostalep a replicat la aceasta intrebare: „Nu vad nici o legatura intre cetatenii R. Moldova si aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.”
Generalul Ferenc Banfi, seful Misiunii, a mentionat despre imbunatatirea serviciului vamal, aducand exemple cand la frontiera au fost depistate cazuri concrete de contrabanda. “Un exemplu poate servi incercarea de a introduce in R. Moldova automobile fara acte. Sau o cantitate impunatoare de marijuana, destinata Rusiei”, a spus generalul. Totodata, el a constatat pe parcursul unui an de activitate a misiunii inexistenta unei retele organizate de trafic cu armament in Transnistria. Potrivit lui Ferenc Banfi, in acest an bugetul Misiunii va fi de 6 milioane de euro, de doua ori mai mult decat in 2006. Activitatea misiunii este programata pentru aproximativ 2 ani.
 Activitatea EUBAM a fost lansata la 30 noiembrie 2005 la solicitarea presedintelui R. Moldova si Ucrainei. Misiunea este un organ tehnic, de consultanta si are drept obiective promovarea cooperarii transfrontaliere, dezvoltarea capacitatilor de analiza a riscurilor, etc. Frontiera de stat moldo – ucraineana alcatuieste 1 222 km, dintre care 470 de km din partea R. Moldova se afla sub controlul rmn unde sunt situate 26 de puncte oficiale de trecere spre Ucraina.
 
1 decembrie la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :312
Friday, 01 December 2006
In contextul evenimentelor festive organizate de Romania cu prilejul Zilei de 1 Decembrie, s-au inscris mai multe actiuni culturale deosebite. Joi, 30 noiembrie, de la ora 18.00 la sala cu Orga a avut loc un recital cu participarea organistului Hans Schlandt de la Biserica Neagra din Brasov.Tot joi a fost vernisata si expozitia "Art Nouveau in Romania", de la ora 17,00. Expozitia a fost inaugurata de Ambasadorul Romaniei la Chisinau, Filip Teodorescu si Vladimir Modarca, presedintele Uniunii Arhitectilor din Basarabia.
Vineri, 1 decembrie, la ora 10.00, a avut loc o depunere de flori la monumentul lui Stefan cel Mare si la busturile marilor scriitori ai literaturii romane. Tot vineri, de la ora 12.00, la Sala de Expozitii a Uniunii Artistilor Plastici, galeria Brancusi a fost inaugurata o expozitie de arta dedicata Zilei Unirii.
Sambata, 2 decembrie, la ora 17.00 la Filarmonica Nationala puteti savura un concert simfonic cu participarea violonistei Cristina Anghelescu din Romania. In cadrul aceluiasi concert va fi prezentat un Remember Maria Tanase "Cine iubeste si lasa", cu participarea artistilor din Braila. Intrarea este libera. Duminica, 3 decembrie, la Teatrul National "Mihai Eminescu" va fi prezentat spectacol sustinut de Teatrul "Maria Filotti" din Braila. La 5 decembrie la ora 10.30 in sala de conferinte a Hotelului "Jolly Allon" va avea loc simpozionul "Implicatiile aderarii Romaniei la UE asupra relatiilor bilaterale moldo-romane".
La 8 decembrie, la ora 12.00, in sediul Ambasadei Romaniei la Chisinau va avea loc o intalnire cu veteranii Armatei romane.
 
Vernisaj al expozitiei de pictura Felix Lupu la BudapestaPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :236
Friday, 01 December 2006
{mosimage}Institutul Cultural Roman din Budapesta Budapesta invita luni, 4 decembrie, de la ora 18.00 la vernisajul expozitiei de pictura Simetrie, semnata Felix Lupu.

Expozitia va fi deschisa publicului zilnic intre orele 9-13 si 15-18, in perioada 4-11 decembrie 2006. 

foto: lucrare Felix Lupu

 
Romania in Advent in biserica madrilena San GinesPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :273
Friday, 01 December 2006
{mosimage}Cvartetul Flauto dolce, soprana Mihaela Maxim (foto) si grupul vocal bizantin Theotokos vor sustine sambata, 2 dececmbrie, de la ora 20.30, un concert la biserica San Gines din Madrid, in cadrul evenimentului Romania in Advent.Douazeci si patru de biserici si catedrale din Europa gazduiesc, in perioada 24 noiembrie – 21 decembrie, concerte ale unor ansambluri si coruri romanesti, in cadrul programului Romania in Advent. Initiat si sustinut de Institutul Cultural Roman si de Ministerul Afacerilor Externe, programul cuprinde concerte de muzica baroca, colinde, muzica romaneasca de Craciun si cantece bisericesti. Obiectivul sau: conectarea spatiului cultural roman la alte spatii culturale europene, prin limbajul impartasit al muzicii.
Prima editie a acestui ambitios program s-a desfasurat la sfarsitul anului 2005. Succesul inregistrat a motivat reluarea si extinderea initiativei in saptamanile care preced aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.
Dintre formatiile care participa la acest program – unele dintre ele incluzand si muzicieni straini – cvartetul Flauto dolce (Director: Zoltan Majó), grupul vocal bizantin Theotokos (Director: Marian Preda) si soprana Mihaela Maxim vor canta si la Madrid.
 
Romanian Baroque Players in cadrul Romania in AdventPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :239
Friday, 01 December 2006
Ansamblul Romanian Baroque Players va sustine un concert la Paris, in cadrul evenimentului Romania in Advent.Concertul se va desfasura  sambata, 2 decembrie, de la ora 20.30, la Biserica pariziana Saint Severin
Spectacolul va cuprinde lucrari de Bach, Vivaldi, Corelli, Biber, Sartorius, colinde romanesti, in interpretarea Romanian Baroque Players, dirijat de Alison Bury. Biletele costa 25 de euro, iar pentru elevi si studenti 16 euro. Copiii cu varste sub 12 ani pot intra gratuit.
 
Serata romanilor din SeghedinPDF Print E-mail
Seghedin, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :263
Friday, 01 December 2006
Autoguvernarea si Asociatia Culturala a Romanilor din Seghedin si Parohia Ortodoxa Romana organizeaza pe 9 decembrie o serata traditionala.Intalnirea romanilor din resedinta judetului Ciongrad este prilejuita de ziua Sfantului Nicolae. Manifestarea romaneasca va avea loc in cladirea Ortutay Gyula din strada Boldogasszony nr. 26–28, cu incepere de la ora 17.00, transmite corespondentul Romanian Global News in Ungaria. Dupa programul cultural va urma traditionala cina cu mamaliguta a la Cimpian.
 
Catedrala Episcopala din Giula isi sarbatoreste hramulPDF Print E-mail
Giula, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :270
Friday, 01 December 2006
Catedrala Ortodoxa Romana din Giula se imbraca de sarbatoare, miercuri, 6 decembrie, cu ocazia pomenii celui intre sfinti Parintelui nostru Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei, facatorul de minuni, protectorul spiritual al marinarilor, negustorilor, detinutilor, dar mai ales al copiilor de pretutindeni.Romanii din Jula si imprejurimi sunt invitati sa participe la o slujba arhiereasca, savarsita de PS Episcop Sofronie, PC vicar Pavel Ardelean si un sobor de preoti, cu ocazia sarbatorii hramului bisericii. Potrivit corespondentului Romanian Global News in Ungaria, dupa Sf. Liturghie, elevii Scolii generale „Dimitrie Cantemir” din Oradea, condusi de doamna invatatoare Doina Lung, vor prezenta un scurt un program religios, dupa care vor onora publicul de la Liceul „Nicolae Balcescu” cu un program de obiceiuri si traditii de Craciun. Dupa obiceiul de mai multi ani, copiii prezenti vor primi daruri de Sfantul Nicolae.
 
Marea Unire de la Alba Iulia 1918PDF Print E-mail
Romania/Romanian Global News
Accesari :291
Friday, 01 December 2006
{mosimage}"...Marea Unire din 1918 a fost si ramane pagina cea mai sublima a istoriei romanesti. Maretia ei sta in faptul ca desavarsirea unitatii nationale nu este opera nici unui om politic, a nici unui guvern, a nici unui partid; este fapta istorica a intregii natiuni romane, realizata intr-un elan tasnit cu putere din strafundurile constiintei unitatii neamului, un elan controlat de fruntasii politici, pentru a-l calauzi cu inteligenta politica remarcabila spre telul dorit. [...]Marea Unire nu a fost rezultatul participarii Romaniei la razboi. Nici partizani Antantei, nici cei ai Puterilor Centrale nu au avut in vedere revolutia din Rusia si destramarea monarhiei austro-ungare. Rationamentul lor s-a inscris formulei traditionale a raportului de putere interstate: victoria Antantei ne va da Bucovina, Transilvania si Banatul, victoria Puterilor Centrale ne va da Basarabia; o biruinta o excludea pe cealalta, astfel ca nimeni nu vedea cum ar fi cu putinta ca toate aceste provincii sa intre aproape simultan in frontierele Vechiului Regat. [...]
Nu o victorie militara a stat la temelia Romaniei Mari, ci actul de vointa al natiunii romane de a-si da armatura teritorial-institutionala care este statul national.[...]
O necesitate istorica - natiunea trebuie sa traiasca intr-un stat national - s-a dovedit mai puternica decat orice guvern sau partid, culpabil de egoisme sau incompetenta, si, punand in miscare natiunea, i-a dat acea forta uriasa ca peste toate adversitatile sa dea viata aspiratiei sale: statul national."
Florin Constantiniu - O istorie sincera a poporului roman, ed. Univers Enciclopedic, 1997, p. 301-302
 
La multi ani Romania! La multi ani Romani!PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :264
Friday, 01 December 2006
{mosimage}Cu ocazia Zilei Nationale, Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni si echipa Romanian Global News ureaza tuturor romanilor, oriunde s-ar afla ei pe meridianele lumii, la multi ani, sanatate, fericire si sa ramana romani.

Fiecare din noi, in frontierele timpului prezent ale Romaniei, langa Ea, sau aiurea in lume, reprezentam o picatura a Neamului. Romania este mai mare, mai bogata si mai demna cu fiecare gand si fapta de care sa nu ne fie rusine in fata lui Dumnezeu si a propriei nostre constiinte.

Cernauti, Nordul Bucovinei, Ucraina/1 decembrie/Romanian Global News
Romanii din Nordul Bucovinei, Sudul Basarabiei si Transcarpatia  felicita romanii de pretutindeni

Cu prilejul Zilei Nationale 1 Decembrie 2006 va dorim multa sanatate, pace si prosperitate.
Speram, ca tot ce facem o sa ne aduca un viitor mai bun.
Traiasca in veci Neamul nostru Romanesc.
Si asa sa ne ajute Bunul Dumnezeu!
Secretariatul executiv
 al Uniunii Interregionale "Comunitatea Romaneasca din Ucraina"

 
La multi ani suflet romanescPDF Print E-mail
Valencia, Spania/Romanian Global News
Accesari :277
Friday, 01 December 2006
Acum 85 de ani, la 1 Decembrie 1918, in stravechea Cetate Alba Iulia, avea loc un eveniment cu valoare de simbol pentru istoria nationala – Unirea Transilvaniei si Banatului cu Tara.

1 Decembrie 2006 vine sa ne aduca o  Noua Unire, implinirea visului unui popor care, pana nu demult, avea ca obicei sa stranga familiile in jurul bradului si pe care calendarul istoriei l-a fortat sa se adapteze unui timp care nu este al lui. Azi avem inca un motiv sa ne simtim mandrii de tara  copilariei noastre – Romania.
Nu pot rosti cuvantul “Romania” fara ca gandul sa nu ma poarte la chipul mamei si al tatalui, la acea imagine care se repeta ori de cate ori sunt nevoita sa ii parasesc. Stau cuminti, sprijiniti de poarta, resemnati, urmarind cu privirea masina care se face din ce in ce mai mica...

 “N-am mai trecut demult prin sat si-mi spune
Un om ce de pe-acasa a venit
Cum c-a-nflorit la noi malinul
Si c-ai albit, maicuta, ai albit.

Alt om mi-a spus c-ai stat la pat bolnava.
Eu un stiu cum sa cred atatea vesti,
Cand din scrisori eu vad precum matale
Din zi in zi mereu intineresti.”
(Mama, Nicolae Labis)

Dati-mi voie sa fiu mesagerul gandurilor dumneavoastra si sa dedic aceasta sarbatoare si parintilor nostrii, a celor care inca ne mai asteapta cu masa pusa si a acelora care nu mai sunt printre noi... 
Cu cele mai curate ganduri
Adriana Vidroiu Stanca, Valencia 2006

 
„Zilele Nicolae Colan” la Sfantu GheorghePDF Print E-mail
Sfantu Gheorghe, Romania/Romanian Global News
Accesari :285
Friday, 01 December 2006
Episcopia Ortodoxa Romana a Covasnei si Harghitei, Centrul Eclesiastic de Documentare "Mitropolit Nicolae Colan", cu sprijinul Forumului Civic al Romanilor din Harghita si Covasna, Muzeului Carpatilor Rasariteni, Directiei Informare si Relatii Publice din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, Directiei Judetene Covasna a Arhivelor Nationale si a Ligii Tineretului Crestin-Ortodox Roman - Sf. Gheorghe organizeaza  editia a XIV-a a manifestarii intitulate “Zilele Nicolae Colan”, in perioada 28 noiembrie – 6 decembrie.Din programul manifestarii:
Marti 28 noiembrie au avut loc dezbateri cu tema Marcarea a 10 ani de la infiintarea Centrului Eclesiastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” si lansarea Almanahului Grai Romanesc/2006 al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei si Harghitei. Sesiunea de dupa-amiaza a avut ca tema Sarbatorirea academicianului Horia Colan, cu ocazia aniversarii a 80 de ani de la nastere prin lansarea volumului „Omagiul Horia Colan la 80 de ani”, Editura Eurocarpatica, Sfantu Gheorghe, 2006, coordonator Ioan Lacatusu.
Miercuri, 29 noiembrie
La sediul Centrului Eclesiastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” a avut loc Adunarea generala a Forumului Civic al Romanilor din Harghita si Covasna iar in dupa-amiaza aceleiasi zile invitatii au participat la Slujba Vecerniei prilejuita de sarbatoarea Sfantului Andrei – Apostolul Romanilor si la Slujba de pomenire a Mitropolitului Nicolae Colan.
Astazi, Joi, 30 noiembrie
Dimineata a fost marcata de un itinerar religios-istoric in  comunitati ortodoxe din judetul Covasna, cu participarea tinerilor de la ASCOR Bucuresti, Seminarul Teologic Ortodox din Buzau, Protopopiatului Ortodox Targoviste, Asociatia Pro Vita Sibiu si de la Filialele Ligii Tineretului Crestin Ortodox Roman din Brasov si Sf. Gheorghe iar dupa-amiaza vor avea loc Vernisarea expozitiei „Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 reflectata in documentele de arhiva”, organizata in colaborare cu Directia Judeteana Covasna a Arhivelor Nationale si Simpozionul „Romanii din Arcul intracarpatic – trecut, prezent si viitor”, organizat in colaborare cu Directia Informare si Relatii Publice din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor.
Tot ziua de 30 noiembrie aduce si o serie de lansari de carte:
- Romanii la contactul dintre culturi, de Maria Cobianu Bacanu, Editura Romania pur si simplu, Bucuresti, 2006
- Romanii in mass-media maghiara din Harghita si Covasna, de Ioan Lacatusu, Editura Eurocarpatica, Sf. Gheorghe, 2006
- Buletinul Ligii Cultural Crestine „Andrei Saguna”, Volumul III, Editura Eurocarpatica, Sf. Gheorghe, 2006
- Grai Romanesc, Nr. 3(32)/2006, foaie de spiritualitate ortodoxa a Episcopiei Covasnei si Harghitei
Sarbatoarea Zilei Nationale va fi marcata de Conferinta „1 Decembrie 1918 – zi sfanta in istoria romanilor” si Lansarea publicatiei „Adevarul Covasnei”, saptamanal de atitudine si cultura, editat cu binecuvantarea P.S. Ioan Selejan, Episcopul Covasnei si Harghitei. Incepand cu ora 12:00 un Te-Deum va fi oficiat la Catedrala Ortodoxa Sf. Gheorghe iar in Piata Mihai Viteazul se va desfasura Marsul Unirii. Ziua se va incheia cu asistarea la manifestarile organizate de Prefectura judetului Covasna si Consiliul Judetean Covasna.
Marti 5 – Miercuri 6 decembrie 2006
In Scoala generala Nicolae Colan - Sf. Gheorghe se vor desfasura „Zilele scolii Nicolae Colan” printr-un spectacol literar-artistic sustinut de elevii scolii, un concurs „Cine stie castiga”, o excursie documentara la Manastirea Sambata de Sus, concursuri de recitare si  un concurs sportiv „Cupa Nicolae Colan”.
 
Pregatiri ample pentru Festivalul Romanesc din ChristchurchPDF Print E-mail
Christchurch, Noua Zeelanda/Romanian Global News
Accesari :231
Friday, 01 December 2006
{mosimage}Parohia ortodoxa romana “Sfanta Maria” din Christchurch continua pregatirile pentru Festivalul Romanesc care se va desfasura sambata, 16 decembrie, de la ora 17:00, la Caledonian Hall din centrul localitatii neo-zeelandeze in care se afla biserica.Sala este spatioasa, putand gazdui 600 de persoane, si a fost aleasa deoarece numarul celor care si-au exprimat intentia de a participa a fost foarte mare, informeaza portalul romanilor in Noua Zeelanda, care il citeaza pe parintele Emanuel Crainic, organizatorul evenimentului. 
Pentru a se acoperi cheltuielile, anul acesta se vor vinde bilete care vor avea un pret simbolic, de 5 dolari. Biletele se pot cumpara la SKYNET Cafe, 597 Colombo St., (aproape de South City Mall), dl. Claudiu Ganescu tel: 377 74 70, skynet@wc.net.nz pentru Christchurch si dl. Silviu Popoviciu tel.307 66 65, pentru Ashburton. Pana in prezent s-au vandut 70 de bilete pe 18 noiembrie cu ocazia vizitei consulului Nadia Ghiorghe si alte 100 s-au inmanat spre vanzare reprezentantului Comunitatii Romanesti din Ashburton.
 
Colindele lui Hrusca, live la TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :274
Friday, 01 December 2006
{mosimage}Stefan Hrusca va sustine un concert de colinde romanesti sambata, 23 decembrie, la Danforth Music Hall Theatredin Toronto, incepand cu ora 19:00. Potrivit Aliantei Romanilor Canadieni, cei care sunt interesati de bilete pot suna la 905-430-3897.Biletele au pretul de 25 de dolari si se pot plati cec sau cash, sau prin sistemul pay-pal la tickets@hrusca.com. Dupa comanda, acestea se pot primi fie prin posta, fie direct de la casa de bilete, telefon (416) 778-8163 sau de la ABC Euro Delicatessen, telefon (416) 495-0368.
Persoanele sau firmele interesate de o colaborare in vederea promovarii la acest eveniment de exceptie sunt invitate sa ia legatura cu echipa organizatoare a concertului, la adresa de e-mail info@hrusca.com sau la numarul de telefon 905-430-3897.
 
Basorelief Sergiu Celibidache, in sala de concerte a Radiodifuziuni din StockholmPDF Print E-mail
Stockholm, Suedia/Romanian Global News
Accesari :254
Friday, 01 December 2006
Un basorelief in bronz dedicat dirijorului roman Sergiu Celibidache, creatie a artistului suedez de origine romana Constantin Mara, a fost dezvelit joi, 30 noiembrie, in foaierul salii de concerte Berwald a Radiodifuziunii suedeze din Stockholm.Sergiu Celibidache a fost director al Orchestrei Simfonice Radio din Stockholm intre anii 1962 si 1971, iar basolerieful a fost amplasat chiar in anul in care se comemoreaza zece ani de la moartea sa, informeaza muzical.srr.ro. Sub bagheta dirijorului roman orchestra suedeza a fost complet reconstruita, ceea ce a dus la o notorietate internationala sporita prin seria de concerte sustinute pe marile scene ale lumii. Desi Sergiu Celibidache nu mai este de 35 de ani la pupitrul orchestrei din Stockholm, lumea muzicala suedeza ii pastreaza inca o vie recunostinta pentru contributia sa la emanciparea acestei institutii majore a culturii nationale.
 
O noua pagina de web pentru tinerii ortodocsi romani din ROYAPDF Print E-mail
Chicago, SUA/Romanian Global News
Accesari :272
Friday, 01 December 2006
Organizatia de tineret a Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane in America si Canada, ROYA, si-a lansat recent o noua pagina web, care poate fi accesata la adresa www.royaweb.org. Portalul religios contine mai multe rubrici actualizate, precum informatii, forum, buletin electronic, comunicare prin chat si altele, informeaza parohia romaneasca “Sfanta Maria” din Norcross, Georgia.
ROYA are ca scop promovarea si intarirea spiritualitatii crestin-ortodoxe nealterate in randul tinerilor din parohiile de sub jurisdictia Arhiepiscopiei si de a contribui la innoirea morala si formarea constiintei crestine si a culturii crestin-ortodocse in randul tinerilor care alcatuiesc noua generatie de crestini ortodocsi pe continentul nord-american. Misiunea ROYA este aceea de a ghida fiecare tanar in a deveni membru activ al Bisericii si a experimenta credinta ortodoxa prin participarea la Sfintele Taine ale Bisericii. Fac parte din ROYA tinerii intre 14 si 30 de ani, fiind impartiti in doua grupe mari: grupa adolescentilor: 14-19 ani si grupa tinerilor: 20-30 ani.
Toate organizatiile de tineret din parohiile SUA si Canada formeaza ROYA, iar activitatea ROYA este supravegheata de un preot care este Parintele spiritual al organizatiei.
 
Mos Nicolae, la parohia romaneasca din Chur - St. GallenPDF Print E-mail
St. Gallen, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :252
Friday, 01 December 2006
Sarbatoarea lui Mos Nicolae va fi celebrata miercuri, 6 decembrie, si in parohia ortodoxa romana "Sfanta Parascheva" din localitatea elvetiana Chur-St. Gallen, cu incepere de la ora 19:00.Momentul festiv va incepe cu slujba Vecerniei, care va fi oficiata in Catedrala Catolica din Chur, iar dupa slujba copiii il vor intampina pe Mos Nicolae cu colinde si poezii religioase, informeaza Casa Romanilor din Elvetia. Alaturi de copii sunt asteptati si ceilalti credinciosi ai parohiei.
Familiile cu copii care nu si-au anuntat inca participarea la sarbatoare sunt rugate sa-l contacteze pe preotul Alexandru Nan pana la data de 4 decembrie, la numerele de telefon 081 250 10 76 sau 076 519 74 82.
 
Concert de colinde la Centrul Cultural Banatul din KitchenerPDF Print E-mail
Kitchener, Canada/Romanian Global News
Accesari :214
Friday, 01 December 2006
{mosimage}Corul parohiei ortodoxe romane “Sfantul Ioan Botezatorul” din Kitchener, Ontario, va sustine sambata, 16 decembrie, de la ora 19:30, la sediul sau, un concert de colinde.Ansamblul coral este condus de dirijorul Nicolae Raiciu, informeaza Centrul Cultural Roman “Banatul”. Biserica romaneasca se afla la adresa 2150 Bleams Road, Kitchener.
 
Program de Craciun pentru copii la parohia romaneasca din BostonPDF Print E-mail
Boston, SUA/Romanian Global News
Accesari :254
Friday, 01 December 2006
Biserica ortodoxa romana “Sfanta Parascheva” din Boston ii asteapta pe romanii din localitate duminica, 17 decembrie, la Concertul de Craciun organizat de Scoala Duminicala impreuna cu Comitetul Doamnelor.Programul va include si momentul sosirii lui Mos Craciun, care va oferi daruri copiilor. Pentru motive de planificare, parintii sunt rugati sa o contacteze pe domnisoara Codruta la biserica, sau la 781.246.9505, informeaza lacasul de cult romanesc. Programul este sponsorizat de catre asociatia "Moments of Grace," care organizeaza si un eveniment de strangere de fonduri pentru cheltuielile aferente. In cadrul acestuia, se vor pune in vanzare aranjamente florale de sezon, confectionate din flori naturale sau de matase, la preturi mult mai mici decat in alte parti. 50% din veniturile din vanzari vor fi donati bisericii Sfanta Parascheva pentru fondul de Craciun, iar donatiile sunt tax deductible. Comenzile pot fi facute atat la biserica, cat si on-line la: www.glowabow.com Pentru detalii sau comenzi, se poate lua legatura cu Liana Buciuman la 508.527.5651, sau la adresa de e-mail contact@glowabow.com.
 
Hram la biserica romaneasca “Sf. Nicolae” din British ColumbiaPDF Print E-mail
Surrey, Canada/Romanian Global News
Accesari :255
Friday, 01 December 2006
Ziua Sfantului Nicoale va constitui duminica, 3 decembrie, un prilej de sarbatoare pentru parohia ortodoxa romana din Surrey, provincia canadiana British Columbia, care poarta numele sfantului.Lacasul de cult romanesc isi va celebra in aceasta zi hramul, organizand si ziua costumului popular, informeaza biserica. Totodata, Mos Nicolae le va aduce copiilor din parohie si daruri, care vor fi puse in cizmulitele sau pantofii celor mici. 
Biserica "Sfantul Nicoale" din British Columbia a fost infiintata in anul 1998 de catre un grup de romani crestin-ortodocsi si a reusit sa se dezvolte pe parcursul anilor, evoluand de la comunitatea destul de mica de la inceput intr-o grupare solida. Pe langa proiectul religios, romanii care au sprijinit constant biserica au fondat si Corul “Crescendo", Scoala Romaneasca “Ion Creanga", ansamblul de dans folcloric “Miorita", grupul de arta si spiritualitate “Teophania" si au dezvoltat proprietatea restransa a bisericii intr-un centru amplu care gazduieste in prezent evenimente sociale de mare anvergura. Enoriasii romani sunt pastoriti inca din momentul infiintarii bisericii de parintele Corneliu Iulian Dragomir.
 
Concert romanesc de exceptie la MadridPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :288
Friday, 01 December 2006
{mosimage}Din Tara Lapusului (Maramures) vine la Madrid sa incante auditorul cu cel mai autentic folclor arhaic romanesc artistul Grigore Lese (foto) impreuna cu Grupul folcloric Obarsii din care fac parte: Lenuta Purja, Doina Lavric, Teodora Sabau, Zamfira Muresan si Lorena Nechifor.Concertele vor avea loc sambata, 2 decembrie, in Torrejon de Ardoz la Casa de Cultura din Str. Londres 5 incepand cu ora 20.00 si duminica, 3 decembrie, in Alcorcon, la Castelul Valderas, Avenida de los Castillos, incepand cu ora 19.00.
Aceste concerte sunt organizate de catre FEDROM cu sprijinul Primariilor din Torrejon, Alcorcon a Comunitatii Madrid si a Ministerului Muncii cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, transmite Gelu Vlasin.
Mai multe detalii se pot obtine la: www.fedrom.org sau
http://www.samaelwings.com/lese/index.html. Intrarea este gratuita, iar la sfarsitul concertelor se vor putea degusta preparate culinare romanesti.
 
A aparut ultimul numar al publicatiei “Zig-Zag Roman-Canadian”PDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :263
Friday, 01 December 2006
{mosimage}Recent a paarut ultimul numar al publicatiei romanesti de la Montreal – “Zig-Zag Roman-Canadian”.“Zigzag Roman-Canadian” este prima publicatie color a romanilor din zona Marelui Montreal, putand fi gasita in aceasta zona in aproximativ 50 de puncte de distributie, pe langa care figureaza si altele din zonele Quebec, Toronto etc. Preocuparile redactiei au fost inca de la primul numar, acelea de a asigura cititorilor o publicatie cu informatii utile, cu design atractiv, pe o hartie tipografica de o buna calitate.  
Potrivit redactiei “Zigzag Roman-Canadian”, scopul a fost, inca de la primul numar, acela de a asigura Cititorilor o publicatie de calitate, indiferent de cat de mari au fost eforturile depuse.
 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions