Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Decembrie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Cautare
 
Serbarea Bradului de Craciun la MNARPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :263
Monday, 04 December 2006
Asociatia Prietenii Muzeului National de Arta al Romaniei si Muzeul National de Arta al Romaniei invita bucurestenii la ’’Serbarea Bradului’’ de Craciun care va avea loc luni, 11 decembrie, de la ora 18.00, in curtea de onoare a Muzeului National de Arta al Romaniei.La sfarsit de an, toti cei care doresc sa asculte colinde interpretate de Corul Studentilor si de copiii de la Asociatia Light into Europe, sa-l astepte pe Mos Craciun intr-o atmosfera festiva din care nu vor lipsi vinul fiert si cozonacul, sunt asteptati la Serbarea Bradului de Craciun.
Organizatorii ar dori ca aceasta serbare, aflata acum la cea de-a doua editie, sa devina o traditie pentru Bucuresti, sa ramana in sufletele tuturor ca un moment plin de caldura, care marcheaza inceputul Sarbatorilor de iarna, cand oamenii impartasesc bucuria de a darui si de a fi impreuna.
 
Directorul Institutului Cultural Roman din Paris si-a dat demisiaPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :255
Monday, 04 December 2006
Directorul Institutului Cultural Roman din Paris, Radu Portocala, si-a dat astazi, 4 decembrie,  demisia din aceasta functie.Motivul deciziei este ca institutul din Paris nu mai face fata procedurilor birocratice impuse de Institutul Cultural Roman din Bucuresti care, dupa cum sustine Radu Portocala, ii blocheaza practic activitatea, informeaza Rador.
 
Comisia Nationala UNESCO premiaza Complexul National Muzeal „ASTRA”PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :258
Monday, 04 December 2006
{mosimage}Recent, Comisia Nationala a Romaniei pentru UNESCO, a acordat Complexului National Muzeal „ASTRA”, Premiul pentru Patrimoniul Tehnic „Dumbrava Sibiului”.Premiul in valoare de 5.000 de euro a fost oferit cu ocazia Zilei Mondiale a Tehnologiei de catre secretarul general al Comisiei UNESCO, Alexandru Mironov, in prezenta presedintelui si ex-presedintelui Academiei Romane – Ionel Haiduc si Eugen Simion, a reprezentantilor Ministerului Educatiei si Cercetarii si a presei din Bucuresti, transmite Ministerul Culturii si Cultelor.
Acest premiu va genera, cu incepere din 2007, Premiul International UNESCO pentru Patrimoniu Tehnic, care se va acorda la un interval de doi ani, in situl  muzeistic Dumbrava Sibiului, Sibiu, Romania.
 
Scrisoare Deschisa pentru pastrarea simbolurilor religioase in scoliPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :222
Monday, 04 December 2006
Pe adresa redactiei Romanian Global News a sosit o scrisoare deschisa trimisa catre presedintii ai Senatului si Camerei Deputatilor, dar si catre ministrului Educatiei si Cercetarii, de catre Asociatia Civic Media; scrisoare prin care Civic Media le cere acestora sa permita pastrarea simbolurilor religioase in scoli.
Romanian Global News reda integral continutul aceastei Scrisori:


’’Scrisoare Deschisa pentru pastrarea simbolurilor religioase in Scoli
Bucuresti, 3 Decembrie 2006
Domnilor Nicolae Vacaroiu si Bogdan Olteanu, Parlamentul Romaniei
Domnului Mihail Hardau, Ministrul Educatiei si Cercetarii

Domnilor presedinti ai Senatului si Camerei Deputatilor,
Domnule Ministru,
 
Societatea civila responsabila va cere sa tineti cont de vointa majoritatii acestui popor, conform normelor democratice universal acceptate, si sa respingeti incercarile unei minoritati extremiste de a impune cu forta retragerea simbolurilor religioase din scoli.
Dupa ce decizia Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) privind eliminarea simbolurilor religioase din scoli a devenit publica, mii de profesori, elevi si personalitati ale Romaniei au dorit sa-si exprime protestul, semnand impotriva actului CNCD in cadrul Coalitiei pentru respectarea sentimentului religios (semnaturile atasate).
Totodata, dupa cum bine stiti, cadrul legal nu va obliga sa impuneti aceasta Recomandare. De altfel, Decizia CNCD nici macar nu a devenit oficiala, conform legii. Imediat ce va fi publicata de catre CNCD, impreuna cu argumentatia Colegiului CNCD, Asociatia Civic Media o va contesta oficial, inclusiv in Instanta.
In opinia semnatarilor acestei scrisori deschise, CNCD a discriminat imensa majoritate a Romaniei creand o tensiune artificala in societate, motiv pentru care membri Colegiului pot fi chestionati asupra capacitatii lor decizionale. Decizia eronata este contrazisa atat de Declaratia Universala a Drepturilor Omului, care prevede la art 29 acordarea la morala si ordinea sociale existente, in cazul nostru, morala crestina, cat si de alte acte de jurisprudenta europeana, cum ar fi hotararea Consiliul de Stat din Italia din februarie a.c., în care s-a statutat ca prezenta crucifixelor in scolile publice nu constituie o discriminare fata de non-crestini, ci simbolizeaza in primul rand o traditie culturala si nationala.
Domnulor reprezentanti ai Statului, inainte de a va pierde timpul cu pretentiile unei grupari galagioase si arogante care se autoerijeaza in reprezentata a intregii «societati civile» este bine sa stiti ca protestul nostru pentru apararea icoanelor din scoli este sustinut, printre multi altii, de: reprezentantii oficiali ai tuturor religiilor din Romania si ai Secretariatului de Stat pentru Culte al Ministerului Culturii si Cultelor, Federatia Educatiei Nationale si Sindicatul “Spiru Haret”, insumand peste 120.000 de membri, Asociatia pentru Protectia Familiei si Copilului, Oficiul pentru Comunicare Internationala si Drepturile Omului, Uniunea Sindicala MediaSind si Societatea Ziaristilor din Romania - Federatia Sindicatelor din Intreaga Presa, Uniunea Ziaristilor Profesionisti din Romania, Asociatia 15 Noiembrie 1987 – Brasov, Asociatia 21 Decembrie 1989, Centrul Cultural Israeliano-Roman, Fundatia Sibiu Capitala Culturala Europeana 2007, academicienii Mariana Nicolesco, Constantin Balaceanu Stolnici, Dinu C. Giurescu, Eugen Mihaescu, Florin Constantiniu, Augustin Buzura, printre cateva mii de profesori, scriitori, jurnalisti si elevi (lista integrala la www.civicmedia.ro.
Totodata, va rugam sa luati la cunostinta ca marti, 28 noiembrie a c, reprezentantii Bisericilor Ortodoxa Romana, Evanghelica, Reformata, Evanghelica Lutherana si Armeana s-au intrunit in cadrul Adunarii Generale a Asociatiei Ecumenice a Bisericilor din Romania si au hotarat in consens pentru mentinerea in spatiul public a simbolurilor crestine ca expresie a libertatii religioase. Dupa pozitiile transante ale Secretariatului de Stat pentru Culte, ale Bisericii Ortodoxe Romane si a celei Romano-Catolice, si reprezentantii mozaici si musulmani si-au spus punctul de vedere. Aurel Vainer, presedintele Federatiei Comunitatii Evreilor din Romania: “Cred ca pentru un elev crestin ortodox, unul protestant, unul catolic, unul evreu sau unul musulman nu poate fi ceva jenant sa aiba un semn al lui Dumnezeu in scoala. Este totusi o libertate a celor multi, un drept castigat de crestinii din Romania. Personal, nu vad un impediment ca simbolurile religioase sa ramana. ”. Seful Cultului Musulman din Romania, Muftiu Iusuf Muurat: “Eu nu consider o discriminare religioasa prezenta simbolurilor religioase in scoli sau in alte institutii publice, astfel incat acestea sa fie date la o parte” (detalii la www.civicmedia.ro).
Concluzia tuturor este de bun simt: CNCD a sfidat vointa majoritara, traditia, cultura si religiile din Romania, incalcand drepturile a peste 20.000.000 de romani. Conform ultimului recensamant, doar 0,1 la suta s-au declarat atei in Romania.
Daca este cazul, va asiguram ca Asociatia Civic Media esta gata sa prezinte o lista cu sute de mii de semnaturi, de care va trebui sa tina cont toti reprezentantii alesi ai tarii din Parlamentul Romaniei. Insa nu credem ca la 17 ani de la doborarea sistemului ateist-comunist prin jertfa tinerilor din decembrie 1989 este cazul sa demonstram ca, sub paravanul fals al “drepturilor omului“ o retea bine conturata doreste de fapt reluarea practicilor totalitarist-bolsevice ale anului 1947, inceputul sclaviei intelectuale, morale si fizice a unor generatii intregi de romani.
In numele Coalitiei pentru respectarea sentimentului religios,

Asociatia Civic Media
Coordonator  -Victor Roncea”

 
Se recupereaza o parte din patrimoniul nationalPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :300
Monday, 04 December 2006
Cinci dintre bratarile dacice furate din situl arheologic Sarmisegetuza, judetul Hunedoara, au fost recuperate, potrivit ministrului Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu. Acesta a afirmat ca, dintre cele cinci bratari dacice, una se afla deja in tara, iar celelalte patru, pentru care statul roman trebuie sa plateasca o rascumparare, urmeaza sa soseasca in Romania, pana la mijlocul lunii decembrie.Potrivit Prompt Media, ministrul Iorgulescu spune ca actualul proprietar se afla in Statele Unite ale Americii si a achizitionat obiectele dacice in mod legal la o suma derizorie fata de valoarea lor. Potrivit acestuia, cele cinci bratari furate din situl Sarmisegetuza sunt din aur masiv si cantaresc in jur de 1 kg fiecare. Cele cinci bratari dacice ar putea fi expuse la Muzeul National de Istorie a Romaniei, de Craciun.
In urma cu doua luni, Autoritatile romane si franceze au descoperit una dintre bratarile daco-romane din aur, furate din situl arheologic Sarmisegetuza Regia, din Muntii Orastie. Bratara era expusa la un stand din cadrul Expozitiei Bienale de la Grand Palais din Paris al firmei new-yorkeze "Adriadna Gallery". Bratara, realizata din aur de 24 k, cu o greutate de peste un kilogram era oferita spre cumparare la pretul de 90.000 de euro. Politistii francezi au ridicat atunci obiectul si au audiat proprietarul acesteia dupa care au prezentat actele procedurale procurorului care supravegheaza cauza. Bratara a fost recuperata de Romania printr-o Comisie Rogatorie Internationala, constituita la solicitarea autoritatilor romane. Bratara a fost prima recuperata din totalul de 15 astfel de obiecte sustrase de infractorii romani din situl arheologic Sarmisegetuza Regia, cercetarile in acest caz se fac de catre Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia. Dosarul aurului dacic face referire la gruparile din lumea interlopa deveana. In dosar se arata ca inculpatii, cunoscuti sub numele de "aurari" au facut detectii, sapaturi ilegale in siturile arheologice din Muntii Orastiei si ca au gasit si sustras 15 bratari dacice, spiralice, din aur masiv, evaluate la 1,5 milioane de euro, obiecte pe care le-ar fi comercializat in tara si in strainatate. Pe langa acestea, au mai fost furate din situri 128 de monede romane din argint. Anchetatorii au apreciat ca obiectele gasite si traficate de inculpati au o valoare inestimabila pentru patrimoniul cultural national, mai mare decat "Closca cu puii de aur".
 
30 de milioane de euro pentru rascumpararea castelelor Peles, Foisor si PelisorPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :326
Monday, 04 December 2006
{mosimage}Ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, a anuntat, duminica, 3 decembrie, intr-o conferinta de presa, retrocedarea Castelului Peles s-ar putea intampla la inceputul anului 2007, dupa ce, in urma cu cateva zile au fost finalizate procedurile.

De asemenea au fost stabilite si conditiile in care Ministerul Culturii si Cultelor va rascumpara Pelesul, Foisorul si Pelisorul, pentru a fi in continuare muzee. Iorgulescu a declarat ca MCC va plati 30 de milioane de euro pentru rascumpararea castelelor.
In august 2001, regele Mihai a facut o cerere de retrocedare a imobilelor care contituiau domeniul Sinaia, printre acestea numarandu-se Castelul Peles si Castelul Pelisor, Casa Cavalerilor, Castelul Foisor, Economatul, fostele grajduri, uzina electrica si ferma de vulpi argintii aflate, pana acum, in proprietatea statului.

foto: Castelul Peles

 
Potrivit unui sondaj CIVIS, Traian Basescu se afla in topul increderii in politicieniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :218
Monday, 04 December 2006
{mosimage}Presedintele Traian Basescu (foto) ocupa primul loc in topul increderii in politicieni sau persoane publice cu 39,4%, fiind urmat la mare distanta de Gigi Becali care beneficiaza de increderea populatiei in proportie de 16,6%, potrivit unui sondaj dat publicitatii joi de Centrul de Analize si Investigatii Sociologice CIVIS.Al treilea clasat in topul increderii populatiei este premierul Calin Popescu Tariceanu cu 14%, fiind urmat la mica distanta de Theodor Stolojan (12,9%), Mircea Geoana (12,4%) si Mona Musca (10,2), informeaza Hotnews.
Daca duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, 49% dintre respondenti ar vota cu Alianta D.A., 21% cu fostul partid de guvernamant, PSD, cate 9% cu PNG si PRM, iar 6% din persoanele intervievate ar vota cu UDMR.
Responsabilitatea (67%), onestitatea (62%), fermitatea (47%) si cultura politica (43%) sunt cele mai apreciate competente ale unui lider politic, in timp ce printre cele mai putin apreciate calitati ale politicienilor se numara discursul accesibil, prezenta placuta si experienta politica.
Potrivit sondajului, mai mult de jumatate dintre romani nu sunt interesati de politica (52%). In functie de intentia de vot, cel mai putin interesat de politica este electoratul UDMR (61%), de cealalta parte situandu-se electoratul PRM (67%) si PSD (59%).
Sondajul a fost efectuat in perioada 14-19 noiembrie, pe 1.110 de subiecti de peste 18 ani, din 71 de localitati din toate judetele tarii.
Esantionul este reprezentativ pentru populatia adulta neinstitutionalizata a Romaniei, cu o eroare de plus-minus 3,0%, si a fost validat pe baza datelor Institutului National de Statistica si a recensamantului populatiei 2002.
 
MApN va cumpara sapte avioane italiene cu 220 milioane de euroPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :211
Monday, 04 December 2006
{mosimage}Alenia Aeronautica, o companie din grupul italian Finmeccanica, este pe cale sa semneze un contract cu Ministerul Apararii din Nationale din Romania, in urma caruia va furniza armatei romane sapte avioane de transport militar model C-27J (foto).Conform presei italiene, care citeaza un comunicat al companiei, Alenia Aeronautica a fost invitata de MapN sa negocieze contractul estimat la 220 de milioane de euro. Evenimentul survine vizitei oficiale facute in Romania de ministrul italian al Apararii, Arturo Parisi, in 22-23 noiembrie, informeaza Hotnews.
Statul Major al Fortelor Aeriene anuntase intentia Romaniei de a-si inlocui flota de transportoare, alcatuita in acest moment din aeronave AN-24/26.
Conform conducerii institutiei, vechile avioane nu se incadrau in cerintele NATO, avand o serie de limitari, precum lipsa pieselor de schimb si incetarea fabricatiei acestui tip de aeronava si incompatibilitatea sistemelor de comunicatii cu cele ale fortelor aeriene NATO.
Conform cotidianului italian La Repubblica, citat de Hotnews, contractul va fi semnat pana la finalul acestui an. Aeronavele italiene au fost preferate celor produse de concernul EADS, model Casa C-295.
Transportoarele produse in Italia sunt utilizate si de alte noi membre ale NATO, precum Bulgaria si Lituania, iar Cehia, Slovacia si Slovenia sunt pe cale de a incheia si ele contracte de achizitie.
Alenia Aeronautica este liderul pietei italiene de aeronautica, avand operatiuni atat in aviatia militara, cat si in cea comerciala. In vara acestui an, Alenia a semnat un contract de colaborare cu Romaero in vederea mutarii productiei de turbopropulsoare din Napoli in apropierea Bucurestiului.
 
Cehia deschide piata muncii pentru romani si bulgariPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :247
Monday, 04 December 2006
{mosimage}Guvernul ceh a decis sa deschida fara restrictii piata muncii pentru cetatenii romani si bulgari dupa aderarea tarilor lor la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007, a anuntat vineri, 1 decembrie,  la Praga premierul Mirek Topolanek (foto), citat de AFP."Pentru ca nu vrem sa fim victimele unei limitari a liberei circulatii, nu putem sa ii victimizam noi insine pe bulgari si romani", a afirmat premierul, la sfarsitul unei sedinte a guvernului care s-a incheiat in noaptea trecuta.
Topolanek a mai declarat ca aceasta deschidere a pietei muncii nu va provoca nicio problema notabila economiei tarii. Praga va pregati totusi masuri pentru protectia pietei muncii, care ar putea fi adoptate in caz de necesitate, a adaugat premierul.
Potrivit cifrelor publicate luna trecuta de Ministerul Muncii si Afacerilor Sociale, Cehia, care are o populatie de 10,2 milioane de locuitori, numara in prezent 440.000 de someri si 100.000 de locuri de munca disponibile.
Cehia a aderat la Uniunea Europeana la 1 mai 2004.
Primul stat care a anuntat o restrictii clare in privinta cu muncitorilor romani si bulgari a fost Marea Britanie, urmata de Irlanda, Spania si Olanda. Alte tari au impus restrictii temporare.
 
Partidul Conservator s-a retras de la guvernarePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :210
Monday, 04 December 2006
Biroul Politic al Partidului Conservator, intrunit duminica, 3 decembrie, la Palatul Parlamentului, a hotarat iesirea formatiunii de la guvernare. Reprezentantii PC in Executiv isi vor inainta demisiile la inceputul saptamanii.

Potrivit Amos News, principalul motiv al deciziei luate de conservatori se refera la lipsa sprijinului partenerilor de coalitie pentru proiectele legislative ale PC.
"Am propus controlul si confiscarea averilor dobandite ilicit si directionarea banilor catre fondul asigurarilor sociale. Nu au sustinut ideea. Am propus reducerea TVA la alimentele de baza de la 19 la 9%. N-au fost de acord. Am cerut neimpozitarea profitului reinvestit. Am formulat propuneri pentru protectia pensionarilor. Nici cu asta nu au fost de acord. Acestea si alte proiecte legislative nesustinute de Coalitie au determinat luarea deciziei de azi", a anuntat presedintele PC senatorul Dan Voiculescu citat de Amos News.
Decizia Biroului Politic vine in urma unei analize a activitatii PC in cadrul Coalitiei.
"Concluzia membrilor PC a fost ca ne-am indeplinit obiectivul pentru care partidul Conservator a acceptat intrarea la guvernare, cel legat de stabilitatea politica si integrarea Romaniei in Uniunea Europeana la data de 1 ianuarie 2007. Ne-am facut datoria si mergem mai departe. Il lasam pe domnul Traian Basescu cu solutia imorala in brate sa se descurce cu ea cum stie mai bine", a mai spus Dan Voiculescu.
Biroul Politic a adoptat o Rezolutie care prevede iesirea de la guvernare, intensificarea dialogului politic si a eforturilor parlamentare menite sa duca la adoptarea principalelor initiative legislative ale PC si sustinerea in Parlament a oricarui demers menit sa contribuie la stabilitatea politica, dezvoltarea economica si integrarea europeana.

Redam textul integral al Rezolutiei:

''Avand in vedere ca :
Niciuna dintre propunerile legislative initiate de catre Partidul Conservator si cuprinse in ultima rezolutie a Consiliului National nu a fost adoptata de catre partenerii de coalitie,
Luand in considerare :
Mandatul incredintat Biroului Politic de catre Consiliul National din iunie 2006 potrivit caruia este abilitat ca, in cazul neadoptarii initiativelor Partidului Conservator si anume:
Propunere legislativa privind controlul provenientei averilor ce nu pot fi justificate din venituri legale, cu amendamentul ca averile ilicite sa se considere fonduri pentru pensii;
Propunere legislativa privind reducerea TVA la alimentele de baza de la 19 la 9%;
Neimpozitarea profitului reinvestit - amendament la Codul fiscal;
Includerea in Codul electoral a votului uninominal si a reprezentarii in consiliile locale a cetatenilor de etnie romana in localitatile unde sunt minoritari ;
Propunere legislativa privind modificarea si completarea Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, sa declanseze automat procedurile de iesire de la guvernare,
Tinand cont de :
Grava criza politica generata de presedintele Traian Basescu, Partidul Democrat si Teodor Stolojan, cu atac direct asupra primului-ministru si a PNL, principalul partid de guvernamant,
Constatand :
Indeplinirea de catre Partidul Conservator a obiectivului pentru care a acceptat sa intre la guvernare: stabilitatea politica si integrarea Romaniei in Uniunea Europeana la data de 1 ianuarie 2007,

BIROUL POLITIC HOTARASTE:
Retragerea imediata a reprezentantilor Partidului Conservator din actualul guvern si trecerea in opozitie. In acest sens, toti reprezentantii Partidului Conservator in Executiv isi vor prezenta demisia.

Intensificarea dialogului politic si a eforturilor parlamentare menite sa duca la adoptarea principalelor initiative legislative ale Partidului Conservator in actuala legislatura.
Sustinerea, in continuare, din Parlament a oricarui demers menit sa contribuie la stabilitatea politica, dezvoltarea economica si integrarea europeana a Romaniei''.

 
Victor Roncea: “Apostolii Unirii si guzganii dezunirii”PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :322
Monday, 04 December 2006
{mosimage}"Adunarea Deputatilor adauga, o data cu forma legii, devotamentul absolut al unei tari intregi in a mentine intregi si a transmite urmasilor cele dobandite cu sange si lacrimi de fericita generatiune a Marelui Razboi.

Ca Presedinte al ei si ca unul din reprezentantii acestei Romanii dintre Carpati si Dunare, care a purtat sase sute de ani prin cele mai mari primejdii, odata cu steagul romanesc, soarta insasi a neamului intreg, in numele Romaniei mutilate de ieri, care strangea in inima ei ranita atata din jalea si nadejdea tinuturilor instrainate, in numele Romaniei care a plans cu fratii pierduti si a nadajduit cu ei si in care n-a fost om cinstit care sa nu pastreze in sfanta sfintelor a sufletului sau dorul desavarsitei uniri nationale si hotararea de a ne jertfi toti pentru aceasta, simt negraita fericire de a putea face, in numele dvs. al tuturor, acest legamant solemn pentru viitorul neamului in sfarsit si pentru vecie unit. Romania unita o avem, o vom apara si o vom intregi". Acesta este legamantul Unirii, rostit de marele savant Nicolae Iorga de la tribuna Parlamentului Romaniei.

Spre deosebire de urmasii sai din cloaca maxima a "elitelor" Romaniei potemkieniste de azi, care au uitat complet ca "sarbatoarea Unirii" nu poate fi implinita fara Basarabia si Bucovina, Iorga credea in viitorul acestui neam. Anul acesta, la 88 de ani de la Unire si 66 de ani de la ocuparea provinciilor istorice romanesti de catre trupele sovietice, limba autoritatilor a fost mai pecetluita decat niciodata. 27 Martie si 28 Noiembrie 1918 nu au existat pe agendele demagogilor de partid si de stat. Nici societatea ONG in civil, care se poate revendica cu brio de la diviziile sovieto-ateiste care au invadat Romania ciuntita nu s-a sesizat, in lipsa unei atentii de la zeul lor, banul Soros.

In schimb, un alt ONG politic, UDMR, a marcat corect evenimentul: daca la Cluj, la picioarele statuii lui Avram Iancu s-a depus o coroana mortuara, la Bucuresti, Marko Bela, presedinte al UDMR si vicepremier al Romaniei, a intors spatele cu scarba unei cereri jurnalistice privind romanii si semnificatia zilei de 1 decembrie, iar sala Parlamentului a rasunat de minciunile UDMR ca maghiarii au fost incontinuu discriminati din 1918 incoace. Crimele odioase ale Ungariei la adresa romanilor si evreilor din perioada ocupatiei Ardealului au fost uitate de ONG UDMR. Tot asa cum Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, condus de reprezentantul UDMR Astalosz Csaba, a reusit sa raspunda in regim de urgenta unei cereri aberante anti-crestine, dar a uitat sa proceseze petitia romanilor discriminati permanent in Harghita si Covasna. In acest timp, alte trei organizatii maghiare au adoptat inainte de Unire un memorandum prin care solicita eliminarea definitiei de "stat national unitar" din Constitutia Romaniei. Contestatarii Trianonului urasc tot ce aduce aminte de Romania Mare, pentru care vicepremierul Take Ionescu declara la momentul Unirii: "trebuie sa spunem tarii ca daca nu e nici un pret, dar nici unul, chiar daca ar fi ani multi de razboi, chiar daca ar fi ruina generala, o astfel de distrugere, incat sa ne ramana doar pamantul negru, care sa nu fie un pret prea mic, pentru ceea ce are sa ne dea Romania Mare".

Doar Patriarhul Teoctist a spalat fata autoritatilor amintind de Basarabia si Bucovina, pe care Patriarhia a reusit sa le reuneasca cu tara, in ciuda bataliilor la propriu din provinciile ocupate. Amintind trecerea la ceruri a Parintelui Gheorghe Calciu in apropierea zilei de 1 decembrie, Parintele Patriarh a sintetizat pentru ce luptam: "Unirea este valoarea suprema teologica a Mantuirii".
(Victor Roncea, Ziua)

 
Comunistii de la Chisinau au jignit Romania chiar de Ziua NationalaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :356
Monday, 04 December 2006
{mosimage}Ultima sedinta a Parlamentului de la Chisinau, care a avut loc pe 1 decembrie a coincis cu Ziua Nationala a Romaniei, fapt ce a declansat dezbateri aprinse intre comunisti si deputatii PPCD.

In timp ce deputatii din opozitie s-au felicitat cu ocazia acestui eveniment, la finele sedintei, deputatul comunist, Victor Stepaniuc (foto) a dat citirii unei declaratii, prin care a tinut sa-si felicite colegii cu ocazia implinirii a 89 ani de la formarea, la 2 decembrie 1918, a Republicii Democratice Moldovenesti, afirmand ca actul Unirii de la 1918 ar fi fost unul ilegal. Pe de alta parte, presedintele Parlamentului, Marian Lupu, a tinut sa precizeze ca 1 decembrie este, de fapt, Ziua Internationala pentru combaterea virusului HIV/SIDA.
Principalii actori ai disputelor au fost deputatul comunist Victor Stepaniuc si Ion Varta, deputat PPCD. De aceasta data, marul discordiei l-a constituit nu introducerea cursului de istorie integrata, ci importanta actului Unirii de la 1918 pentru Basarabia.
Astfel, presedintele comisiei parlamentare pentru Cultura, mass-media, tineret si sport, comunistul Victor Stepaniuc a declarat ca Unirea de la 1918 a fost un act ilegal, acuzand, in acest sens, Romania de ocupare prin forta armata a Basarabiei. „ La inceputul lui ianuarie 1918, in contextul primul razboi mondial, cu acordul fortelor beligerante, asupra Republicii Democratice Moldovenesti au navalit trupele romanesti. In acele zile tragice, cand unii politicieni locali, corupti, au scos republica la mezat, majoritatea unitatilor armate, muncitori si tarani au aparat cu vitejie patria moldoveneasca. In acele zile, aparandu-si libertatea pangarita si cerand armatelor romanesti de ocupatie sa paraseasca republica au fost impuscate mai multe persoane. Acestia au fost impuscati pentru faptul ca au cerut retragerea timp de 24 de ore din Basarabia ocupantilor romani. Dupa intrarea trupelor romane in Basarabia, in ianuarie 1918, Guvernul si Sfatul Tarii, adica parlamentul tinerei Republici Democratice Moldovenesti, formate cu o luna inainte au fost limitate in drepturi si actiuni. Actul unirii Basarabiei cu Romania, votat de Sfatul Tarii la 27 martie 1918, a fost unul ilegal din mai multe puncte de vedere. O analiza nepartinitoare a evenimentelor si a premiselor acestei hotarari a Sfatului Tarii demonstreaza marea dilema in care s-a aflat Republica moldoveneasca si Guvernul ei intre ianuarie si martie 1918. Hotararea despre anexarea Basarabiei la Romania a fost provocata fatis de marile puteri beligerante in primul razboi mondial care au atras Romania in aceasta afacere ca o pedeapsa pentru Rusia sovietica. Actul unirii este ilegal deoarece nu a fost votat prin plebiscit de poporul Republicii Democratice Moldovenesti, dar a fost hotarat de un organ temporar, cu atributii limitate, Sfatul Tarii, in conditii de ocupatie militara straina. Dupa 14 ianuarie 1918 si pana la 27 martie, in conditiile cuceririi si ocupatiei RDM de armatele romane, guvernul si parlamentul au fost limitate in drepturi si actiuni, iar Sfatul Tarii, maltratat moral-psihologic de generalii romani, care de fapt au guvernat RDM, a ignorat vointa poporului moldovenesc. Prin actul din 27 martie 1918, RDM, ocupata de 4 divizii a armatei romane, a fost prefacuta in provincie autonoma a Regatului Roman”, a conchis Stepaniuc.
In replica, deputatul PPCD Ion Varta, a mentionat ca declaratiile deputatului comunist sunt departe de a reflecta adevarul istoric, afirmand ca, dimpotriva, interventia Romaniei a fost o salvare miraculoasa. „Victor Stepaniuc utilizeaza aceleasi argumente folosite si de kominternistii sovietici in perioada interbelica, atunci cand se pregatea declansarea unei revolutii mondiale si Romania trebuia sa devina prima victima in calea respectivei expansiuni sovietice. Interventia prompta a Guvernului roman atunci, cand a acceptat sa trimita cele cateva divizii, a fost o salvare miraculoasa. In plus, in perioada respectiva, era imposibila organizarea unui referendum, intrucat Basarabia era dominata de anarhie si terorizata de detasamentele soldati rusi care plecau in masa de pe frontul roman. Pentru a preintampina acest dezmat, Sfatul Tarii a cerut ajutorul trupelor romane, cu ajutorul carora a fost instalata pacea in Basararabia, iar actul unirii, a fost perfect valabil, intrucat a fost votat de un parlament ales democratic. Basarabia era intr-un haos, era o anarhie cumplita, devastari, jafuri cumplite, violuri, omoruri nejustificate. Acesti soldati din armata rusa, care paraseau in debandada frontul roman, erau in trecere prin Basarabia. Toti erau inarmati, toti erau cu arme. Aici se intamplau lucruri triste de tot si interventia prompta a Guvernului roman atunci cand a acceptat sa trimita cele cateva divizii a fost o salvare miraculoasa, fiindca a fost curmata aceasta faradelege, jafurile cumplite, omorurile si s-a instalat linistea si pacea", a precizat istoricul Ion Varta.

 
Trupul Parintelui Calciu Dumitreasa a fost ingropat duminica la manastirea „Petru Voda”PDF Print E-mail
Manastirea”Petru Voda”, Romania/Romanian Global News
Accesari :256
Monday, 04 December 2006
{mosimage}Duminica, parintele Calciu, unul dintre marile  simboluri crestine romanesti al rezistentei anticomuniste, detinut politic timp de 21 de ani, a fost ingropat la Manastirea "Petru Voda" din Neamt, o manastire a martirilor din inchisorile comuniste.Opozant al regimului comunist, parintele a trecut la cele vesnice pe 21 noiembrie, la 81 de ani, in Fairfax, Virginia - Statele Unite, rapus de cancer, si a fost adus in Romania joi seara.
Sambata, la Biserica Manastirii "Radu Voda" din Bucuresti, acolo unde parintele Calciu Dumitreasa a slujit o vreme, Patriarhul Teoctist, impreuna cu mitropolitul roman al Europei Centrale si Meridionale, Iosif, episcopul vicar al arhiepiscopiei Bucurestilor, Varsanufie Prahoveanul, si episcopul Irineu Duvlea, din partea Bisericii Ortodoxe din America, au oficiat slujba de inmormantare.
Sambata, la ora 12.00 cortegiul a luat calea Neamtului, spre "Petru Voda", unde parintele si-a exprimat dorinta de a se "odihni", vegheat de Muntele Sfant al romanilor. Parintele Calciu a fost inmormantat in straie preotesti, iar pe piept i s-a asezat icoana Maicii Domnului, cea sculptata in os si fixata intr-un cadru de lemn, pe care i-a daruit-o, in spital, Prea Fericitul Patriarh Teoctist.
Ctitoria "Petru Voda" de la poalele Ceahlaului este unicat in Romania, fiind dedicata martirilor din temnitele fostului regim. Constructia a inceput in 1992 si este astazi un loc de pelerinaj nu numai pentru credinciosii din judetul Neamt. Parintele Iustin are 88 de ani si este recunoscut drept urmas al Arhimandritului Cleopa, de la Manastirea Sihastria, pentru harul sau duhovnicesc. Prin straduinta acestuia, langa lacasul de cult, in anul 2000 s-a ridicat un schit de maici, o casa de educatie pentru copiii orfani si un azil pentru batrani.
Unul dintre cei care s-a opus ca Parintele Calciu sa fie inmormantat la Manastirea “Petru Voda” a fost chiar Mitropolitul Moldovei IPS Daniel, caruia din motive prea bine cunoscute ii sta in gat aceasta manastire, simbol al rezistentei anticomuniste innobilata de prezenta inalt duhovniceasca a parintelui Iustin Parvu, Staretul manastirii.
 
Ilie Ilascu despre alegerile in Gagauzia, cetatenia romana si situatia detinutilor de la TiraspolPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :314
Monday, 04 December 2006
{mosimage}Senatorul roman, Ilie Ilascu (foto), se afla in Basarabia, in calitate de observator pentru alegerile din Gagauzia. Ilascu a acordat vineri, 1 deecembrie, un interviu postului TV7 de la Chisinau, in care a vorbit despre cetatenia romana, alegerile din Gagauzia si situatia detinutilor de la Tiraspol.Stirea de Garda publica secvente din aceest interviu.
- Domnule senator, cu ce ocazie in Moldova, din moment ce astazi este si ziua nationala a Romaniei?
- In primul rand sarbatoresc ziua nationala a Romaniei la Chisinau, in Basarabia. Si romanii de aici trebuie sa sarbatoreasca. Am depus deja coroane de flori la monumentul lui Stefan cel Mare. Dar principalul meu scop pentru aceste zile in Moldova este ca sunt trimis de catre parlamentul Romaniei ca observator la alegerile constitutionale a bascanului din Gagauzia. Luand in consideratie ca Romania este alaturi, este cointeresata ca aceste alegeri sa se petreaca intr-un mod democratic si in conformitate cu legile in vigoare ale Moldovei.
- Sugerati ca ar putea sa nu fie asa?
- O sa vedem. Duminica o sa fiu toata ziua in Gagauzia. Am permisiunea de la Comisia electorala centrala din Moldova sa fiu observator pe tot teritoriul Gagauziei. Voi vedea cum va fi. Reprezentand Romania in aceasta ipostaza, trebuie sa spun ca ne este indiferent cine va veni la putere, principalul sa fie alegeri democratice. Totodata am dori sa nu se faca mare valuri, din moment ce Moldova este intr-o tranzitie de determinare, fara sa stie incotro s-o apuce – inspre est sau spre vest. Cred ca totusi o apuca spre Uniunea Europeana. De aceea nu trebuie intreprinse actiuni care nu convin democratiei europene.
- Ati primit de curand si cetatenia Moldovei. Va bucura sau va intristeaza pentru ca a fost atat de tarziu?
- Bineinteles ca imi pare rau ca s-a taraganat atata, dar nu ma supar doar pentru ca basarabenii care au depus cerere de redobandire a cetateniei Romaniei asteapta si mai mult. Sunt cereri care din 2002 asteapta la ministerul Justitiei din Romania. De cateva ori am inaintat initiative legislative in aceasta privinta, dar din pacate au cazut. Exista o parte din parlamentarii si autoritatile din Romania care au o teama, si teama aceea nu este fata de basarabeni. Dar le e teama ca aceasta va infuenta integrarea europeana, datorita acestui val de romani, dar si rusi, gagauzi, bulgari care au redobandit cetatenia romana. Numai din aceasta privinta exista o teama. Dupa cum mi-au promis si ministrul de externe Ungureanu si presedintele Basescu, dupa anul nou se va debloca acest val si toti care au depus cereri vor primi cetatenie romana, daca o doresc, bineinteles.
- Privitor la Transnistria, ce noutati aveti de la prietenii Dumneavoastra de acolo, si mai ales ce noutati aveti pentru ei?
- Noutatile sunt proaspete. Eu intotdeauna tin legatura cu ei. Prin ce metode e problema mea. Stiu si de amandoi. Tudor Petrov-Popa se afla in celula unde am stat si eu la Hlinaia, nr.31. Andrei Ivantoc este in celula nr.6 de la izolatorul din Tiraspol. Din pacate, toate eforturile care au fost despuse in primul rand de comunitatea internationala, dar si de Romania si autoritatile Moldovei, inclusiv presedintele si ministrul de externe la ONU sau vicepresintele parlamentului la Consiliul Europei, nu s-au fructificat. Federatia Rusa nu doreste eliberarea lor. Deja ne-am impacat cu soarta ca colegii mei vor iesi la libertate la 2 iunie 2007, dupa 15 ani de detentie.
 
4 extremisti maghiari – pasibili de puscarie pentru ca au profanat drapelul romanescPDF Print E-mail
Sf. Gheorghe, Romania/Romanian Global News
Accesari :280
Monday, 04 December 2006
Patru extremisti maghiari din Sfantu Gheorghe risca pana la 3 ani de puscarie pentru ca au profanat drapelul Romaniei, gest comis chiar in noaptea dinaintea Zilei Nationale, in centrul orasului, pe B-dul 1 Decembrie 1918.Autorii faptaei au fost identificati ca fiind B. Erno, 20 ani, K. Kalman, 19 ani, C. Lorand, 24 ani, si B.R. Sy., 16 ani. Doi dintre ei au smuls de pe un stalp doua steaguri tricolore, pe care le-au facut bucati, iar ceilalti doi au facut acelasi lucru cu un alt drapel, caruia i-au dat apoi si foc. Tot de 1 decembrie in parcul din Sfantu Gheorghe au fost imprastiate manifeste iredentiste maghiare. 
Se constata ca extremismul maghiar, incurajat de excesele liderilor maghiari si de inactiunea autoritatilor romane, capata aspecte din ce in ce mai violente, punand in pericol stabilitatea interna a Romaniei si a cetatenilor romani, in special in judetele Covasna si Harghita. 
 
Rusia nu are de gand sa se retraga din regiunea transnistreanaPDF Print E-mail
Moscova, Rusia/Romanian Global News
Accesari :252
Monday, 04 December 2006
{mosimage}La Moscova exista indoieli ca la reuniunea ministrilor afacerilor externe (CMAE) al OSCE de la Bruxelles, care va avea loc la 4-5 decembrie, se va reusi adoptarea unei declaratii politice comune.
Potrivit lui Mihail Kamanin, reprezentant oficial al MAE al FR la in cadrul OSCE, „pivotul declaratiei politice trebuie sa fie renovarea reperelor si prioritatilor politice ale organizatiei, sporirea eficientei activitatii ei in toate cele trei dimensiuni ale securitatii (militar-politica, economica si umanitara), insa, a amentionat Kamanin, "spre regret, sansele de a coordona prin consens textul unor atare documente nu sunt mari din cauza disensiunilor in legatura cu asa-numitele "conflicte inghetate".
El a amintit ca, "dupa cum s-a mai intamplat anterior in mai multe randuri la intrevederile ministeriale ale OSCE, situatia ar putea fi limitata la difuzarea de catre presedintele in exercitiu al organizatiei a unei declaratii proprii respective necoordonate".
Potrivit lui, la Moscova considera ca "la reglementarea "conflictelor inghetate" din spatiul OSCE ar contribui adoptarea la CMAE de la Bruxelles a unui document, care ar stipula principiile de baza ale acestei reglementari".
Kamanin a specificat ca Rusia, ca si in trecut, este categoric impotriva mentionarii in declaratia politica „asa-numitele "angajamente de la Istanbul" in legatura cu Moldova si Georgia" (retragerea bazelor ruse si armamentului din aceste teritorii).
"Noi nu vom accepta vreun text, care ar contine o coordonare nejustificata cu ele a ratificarii FACE adaptat (Tratatul cu privire la fortele armate conventionale in Europa)", - a declarat reprezentantul oficial al MAE al Rusiei. - "Consideram ca este contraproductiv de a reveni la acest subiect", - a adaugat el.
In acest context Kamanin a atras atentia asupra faptului ca "principalul angajament, adoptat la summitul OSCE de la Istanbul in anul 1999, se refera la introducerea cit mai urgenta in vigoare a FACE adaptat si anume in aceasta chestiune nu se vede progres din partea tarilor NATO", a conchis Kamanin.
 
La Chitighaz inca nu s-au linistit spiritelePDF Print E-mail
Chitigaz, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :245
Monday, 04 December 2006
De la 1 octombrie, Chitighazul are o noua conducere. Pana in prezent, noua primarita a reusit sa demonstreze buna intentie si dragostea fata de sat si locuitorii acestuia. Am auzit multe cuvinte de apreciere la adresa acesteia din partea satenilor, ca de exemplu: “de la alegeri incoace si aerul e altfel la noi in sat si in fiecare zi cand ies in centru spun acest lucru”. Dar fiindca peste tot exista atat oameni buni cat si rai, spiritele nu s-au linistit cu totul in localitate. Ultimele zvonuri, care au produs panica printre parintii a caror copii invata la scoala romaneasca din Chitighaz sunt, ca primaria vrea sa comaseze scolile generale. Despre aceste zvonuri, reporterul Foaia Romaneasca, Anca Liana Crisan, a stat de vorba cu Maria Gyuricska Kalcsó, primarul localitatii. – In legatura cu acest lucru am cateva informatii recente. Nu stiu cine a scornit aceste zvonuri, dar pana in prezent autoguvernarea locala nu a luat nici o decizie cu privire la reorganizarea sau functionarea in viitor a institutiilor. Deocamdata totul ramane neschimbat, iar conditiile de invatamant pentru cele doua scoli, pana la sfarsitul anului scolar, trebuie sa le asiguram in continuare. S-a zvonit ca vom comasa cele doua scoli. Saptamana trecuta am fost invitata de corpul didactic al scolii romanesti, unde am fost asteptata cu aceleasi intrebari. Le-am spus ca pe o perioada mai lunga de timp ne-am putea inchipui o metoda de a face economii mai mari in localitate. Recent am fost la un curs ce perfectionare, unde ni s-a spus ca in viitorul apropiat vor fi reduse subventiile de stat ale primariei si vor diminua normativele suplimentare pentru scolile de nationalitate. – Daca intr-adevar vor fi reduse subventiile de stat iar primaria nu va putea intretine doua institutii, atunci ce va fi de facut ca sa se evite o comasare a acestora? – Pentru aceasta m-am consfatuit cu un expert, care va pregati un raport prealabil despre cheltuielile actuale ale celor doua institutii. La acest raport va fi anexata si situatia financiara la care ne asteptam din septembrie anul viitor. De anul viitor normativele noului sistem ne va da batai de cap cand va creste numarul orelor de predare a pedagogilor si unii dintre acestia vor fi in plus. Un alt lucru, care ne-a facut sa ne ocupam de aceasta problema este dezbaterea de la sedinta comuna a localitatilor din imprejurimea Julei. Aici s-a discutat despre intentia guvernului de a introduce scolile in invatamantul regional. Speram ca guvernul nu ne reduce normativele in asa fel incat vom fi obligati sa cedam si sa ne ducem centrul de ajutor social si scolile in sistemul regional, atunci chiar ca nu ne mai ramane nimic aici.
Inca nu stim ce se va intampla, dar un lucru e sigur si anume ca deocamdata nu avem de gand sa ne dam institutiile, am dori sa le pastram pe toate. In primul rand, trebuie sa reusim sa rezolvam o integrare interioara. Mai bine sa facem noi o restructurare si sa ne rezolvam problemele aici in loc. In legatura cu invatamantul in limba romana as dori sa mentionez ca eu tin neaparat ca aici, la Chitighaz sa ramana acesta. Chiar daca din analizele bugetare rezulta ca neaparat trebuie sa facem o noua restructurare, numai atunci am face acest lucru, daca am cerut parerea unui specialist in probleme de invatamant de nationalitate. Acest specialist ar lucra, bineinteles, in comun cu corpurile profesorale ale celor doua scoli, cu primaria si impreuna ne-am intelege care ar fi cea mai buna solutie. Problemele acestea vor fi discutate deschis, nu se va face nimic pe de-ascuns sau in spatele institutiilor. Acele timpuri nu mai exista aici, la Chitighaz, noul consiliu local si eu personal nu mai permit asa ceva. Vom discuta cu satenii deschis de acum inainte toate problemele. O idee ar mai fi sa infiintam o institutie cu totul noua, unde sa apartina si scoala romaneasca si cea maghiara sau chiar alte institutii.
 – Ati discutat cu demnitarii comunei despre aceste probleme?
– Am discutat, dar nu s-a luat nici o decizie, sunt numai idei. Orice se va intampla, interesele copiilor nu vor fi vatamate. Si as dori ca prin acest interviu sa le transmit parintilor sa fie linistiti, pentru ca nu va fi nevoie sa-si duca copiii la o alta scoala. Campania electorala din aceasta toamna a provocat unele probleme intre maghiari si romani, si, din pacate, si intre cele doua scoli. Eu as dori sa opresc lucrul acesta si sa fim toti deopotriva, iar profesorul sa iubeasca la fel si copiii de la scoala romaneasca, si pe cei de la cea maghiara. As dori ca in aceasta localitate sa fie unitate si sa nu mai fie vatamate drepturile si interesele nimanui, iar drepturile minoritare ale romanilor trebuiesc respectate. 
 
Puncte de vedere: „Impreuna am reusit”PDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :329
Monday, 04 December 2006
Ne apropiem cu pasi repezi de sfarsitul unui an, un an care poate a fost diferit de cei petrecuti de noi, romanii din Marea Britanie pana acum. A fost un an greu, dar decisiv in acelasi timp petru viitor, reusind in cele din urma prin schimbarile aduse sa ne insufle mai multa incredere in noi, in ceea ce suntem, si ceea ce vrem.Cred ca sunt multi romanii de aici care au trecut prin experiente umilitoare, marcante si au dat dovada de un caracter puternic pentru a avea curajul sa intrevada si lumina zilei de maine aici. Dar au reusit, cu multa ambitie, vointa, sa ramana aici, chiar daca legile si tratamentul primit le-au fost de multe ori potrivnice. Bravo lor!
Am fost cu totii "vedetele" tabloidelor britanice in goana nebuna a acestora de a cauta senzationalul. Si astfel, bietii imigranti romani au devenit subiectul lor predilect. Au venit apoi reporterii presei romanesti in cautarea povestii noastre, a romanilor de aici. Dar cu totii sunt prea grabiti, presa in general e prea grabita dupa subiectul fierbinte pentru a avea rabdarea de a asculta. Povestea noastra, cred ca o stim doar noi, cei care am stiut sa deschidem ochii si sa vedem, cei care am stiut sa ne deschidem sufletul si sa suferim, cei care am putut trece peste stereotipuri si prejudecati. Ana Miller a scris in ziarul "Roman in UK" experiente proprii traite in Anglia, adevaruri nescrise pana acum, si a indraznit sa isi prezinte povestea de roman ilegal, in ciuda criticilor primite. Sunt sigura ca nui-a fost usor, dar a meritat.
Ne-a luat si politica britanica in brate, pe noi, romanii de aici, si am ajuns "lozul in plic" al unor politicieni in incercarea disperata de a-si asigura un loc caldut si confortabil in politica anului viitor.
Bucurestiul, trezit de critica si intrebarile presei, a aflat ca existam si noi, romanii din UK pe harta unei Europe ce se vrea a fi promotorul libertatii si a dreptatii intre semenii ei.
Intre timp, aici s-au inmultit bisericile pentru romani, restaurantele romanesti s-au umplut tot mai mult de romanii care se duc la un pahar de palinca sa uite de munca silnica si zilnica. S-au inmultit in acelasi timp si asociatiile care ne apara si ne reprezinta interesele. Mai mult sau mai putin si nevoile, dar poate trebuie si noi sa comunicam mai mult, si mai tare dorintele si asteptarile noastre, pentru a fi mai bine reprezentati. Se tin seminarii in Londra despre imigrare si fantasticul 2007. Cand cei care ne apara interesele vor invata sau vor fi nevoiti sa ne asculte, sa ne accepte si sa ne priveasca de la egal la egal, cand nu vom mai fi o pacoste datorita statutului pe care il avem aici, adica peste treizeci de zile, se vor intampla poate si minuni.
Ne-am adunat mai multi si am reusit sa avem poate pentru prima data o voce comuna, o voce romaneasca, o voce mai puternica si mai usor de auzit, care a transmis un mesaj cu ecouri in Home Office, in Downing Street si in parlament. S-a transmis mesajul ca existam si ca nu ne vom teme sa ii tragem pe unii de maneca la anul, daca vom mai fi tratati ca cetateni de mana a doua.
Guvernul de la Bucuresti a uitat sa investeasca in imaginea Romaniei la Londra pentru ca nu cred ca ar face primavara cu o floare in ploaia si ceata ce indesesc Londra de multe ori. Dar eu, domnilor guvernanti, va spun ca orice primavara incepe cu o floare! Poate la anul, cine stie, Romania membra a Uniunii Europene va valora mai mult in ochii celor care impart bugetele de stat si vor fi mai generosi si cu Londra.
Uite asa, vine 1 ianuarie cu problematicele lui restrictii pe taram britanic, dar nu numai. Si va fi mai bine, vom fi mai linistiti si mai veseli, pentru ca vom fi liberi intr-o lume care e libera demult. Vom putea zbura spre casa, ne vom gasi un loc de cinste in economia britanica si ne vom apuca sa ii invatam pe britanici cum fac romanii business, poate vom fi premiati ca si comunitatea cu cei mai multi mici intreprinzatori. Mai sunt inca multe neclaritati, dar si cerul e destul de rar senin la Londra intr-o luna de decembrie, cand toata lumea se gandeste la mult asteptatele sarbatori de iarna.
E greu sa descriu in cuvinte fericirea si realizarea pe care noaptea de Revelion o va aduce pentru romanii din Marea Britanie. In fine, nu pot si nici nu vreau sa-mi ascund bucuria ca ziarul nostru, Roman in UK, a implinit zilele acestea un an de existenta. A fost un an greu, dar la capatul caruia, trebuie sa recunoastem, am inregistrat destule reusite. Ceea ce nu poate decat sa ne dea taria de a ne mobiliza pentru a face mai mult si mai bine. Pentru ca cititorii nostri merita mai mult. A fost un an in care am reusit sa doboram din prejudecatile unora, dar am reusit sa aducem si zambetul pe fetele unor romani aici, si lacrimi in ochii altora care s-au regasit printre randurile acestui ziar.
Doresc romanilor de aici un decembrie plin de bucurie, un Mos Craciun incarcat de bogatii spirituale. Sa va ajute Dumnezeu sa va petreceti Craciunul in sanul familiei, oriunde ar fi ea.
Echipa noastra se va alatura Annei Miller pe trenul romanilor liberi din UK, care va pleca in noaptea de Revelion din Paris. Oriunde veti fi in Noaptea de Revelion, ciocnind paharul de sampanie la 00:00, " La Multi Ani!" si Felicitari! Felicitari pentru ca impreuna am reusit!
(Cristina Irimie pentru Romani in UK)
 
Romanii din Santander au sarbatorit si ei Ziua Nationala a RomanieiPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :330
Monday, 04 December 2006
{mosimage}Cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, Asociatia Romanilor Rezidenti in Cantabria "Dacia" a organizat sambata, 2 decembrie, un ciclu de activitati incluzand un recital de poezie, o partitura la pian, muzica traditional folclorica romaneasca sustinuta de un grup de profesionisti si degustare de mancare tipic romaneasca.Evenimentul a avut loc in Santander, in incinta Institutului Villajunco, situat in strada Junco, nr. 8, intre orele 19.00 si 23.00.
Si in Tara Bascilor romanii au sarbatorit ziua de 1 decembrie. Asociatia Carpatos a romanilor din Euskadi a marcat acest eveniment printr-o serie de evenimente organizate in perioada 1-2 decembrie, cuprinzand receptii, expozitii fotografice si programe artistice.
Ziua 1 de Decembrie, la Barakaldo, s-a deschis cu o receptie oficiata de Primaria Barakaldo si cu vernisarea unei expozitii fotografice si culturale despre Romania, organizata de Asociatiile de Romani „Carpatos” si „Danubius”, urmata de prezentarea documentarului Geografic prezentat de Asociatia Culturala Rusi-Lipoveni. Seara s-a incheiat cu un program artistic cu un grup folcloric romanesc din Madrid in care vor canta: Stefan Ciuca, Ana Muntean si Mihai Gradinaru. La sfirsitul programului va avea loc un dineu organizat de Primaria Baracaldo Spectacolul va avea loc la Casa de Cultura din Cruces, C/Balejo, 4 (Metro Cruces)
Sambata, 2 decembrie, la Gernika, a avut loc expozitia Fotografica si Culturala despre Romania organizata de Asociatiile Carpatos si Danubius, urmata de Documentarul Geografic prezentat de Asociatia Culturala Rusi-Lipoveni. De la ora 20.30, programul a fost completat de un program artistic cu un grup folcloric romanesc din Madrid in care vor canta: Stefan Ciuca, Ana Muntean si Mihai Gradinaru. Spectacolul va avea loc la Casa de Cultura din GERNIKA.
 
Puncte de vedere: Ziua nationala a Romaniei in ValenciaPDF Print E-mail
Valencia, Spania/Romanian Global News
Accesari :266
Monday, 04 December 2006
Asociatia romaneasca AROVA a vrut si a reusit sa transforme acesta zi intr-o zi a Unirii Suflatelor. Romani si valencieni s-au prins de maini intr-o hora uriasa a solidaritatii si prieteniei, o hora formata din peste 250 de persoane.

S-a dovedit ca horele noastre sunt dansuri universale pentru ca nu se poate explica altfel rapiditatea cu care valencieni, germani, spanioli din diferite provincii cat si persoane de alte nationalitati, au prins ritmul si miscarile.
Nu s-a vorbit despre nici unul dintre bravii fauritori de istorie, nici despre ispravile, credinta sau vrednicia lor. S-a rostit numele lor in soapta pentru a nu le tulbura somnul, tihna si impacarea cu netimpul.
S-a vorbit insa despre tot ce este al nostru, despre lectia de demnitate a stramosilor nostrii care prin maretia faptelor ne-au invatat sa nu ravnim la nimeni, sa ne aparam ”saracia si nevoile si neamul”...
Romanii din Valencia au demnostrat ca sunt uniti, buni romani si buni crestini. Reuniti in jurul presedintei asociatiei – Maria Toadere – si a Bisericii Ortodoxe Romane Sfintii Arhangheli Mihail
si Gavril, un numar impresionant de persoane au organizat un spactacol cu muzica populara, dansuri, poezie, interpretate de membrii asociatiei si de copiii acestora. Filiala asociatiei AROVA din Oliva si-a trimis membrii cei mai tineri, copii frumosi cum numai pe la noi se fac, care mandri de costumele nationale ce si le puneau pentru prima data, au recitat poezii si au cantat. Trebuie neaparat sa amintesc prezenta in grupul dansatorilor a doua persoane care impresionau prin devotamentul cu care au participat la pregatirile dinaintea spectacolului si au format parte atat din grupul vocal cat si din echipa de dansuri. Este vorba de Marion de nationalitate germana si Nixon, un student din Africa, pe care i-am auzit cantand Imnul National al Romaniei cuvant cu cuvant si in solemnitate. Imi amintesc doar numele catorva: Iuliana, Mariana, Bogdan... pentru ca ar fi fost imposibil sa retin numele a peste 100 de persoane care au pus umarul si dragostea pentru ca aceasta sarbatoare sa creeze aceasta punte culturala intre Romania si Spania. Incerc sa nu folosesc cuvinte mari, insa este destul de greu sa scrii despre aceasta manifestare fara sa folosesti superlativul faptelor.
O expozitiei cu numeroase obiecte traditionale, manechine cu vesminte populare ce reprezentau aproape toate zonele Romaniei, obiecte de cult traditional romanesc, carti, imagini,  ilustrate, stergare, ceramica, ciopilituri in lemn si multe altele, au putut face cunoscuta cultura si traditiile noastre.
Centrul Cultural BENEFICIENCIA, locul de desfasurare, dispune de una dintre cele mai frumoase si impunatoare sali de festivitati din Valencia. In aceasta sala s-a cantat Imnul National al Romaniei si s-a dansat Hora Unirii.
Nu au lipsit emotiile, lacrimile si zambetele, caci pe durata celor aproape doua ore de spectacol, s-a cantat impreuna cu sala care s-a ridicat in picioare aproape la fiecare cantec. Curtea Centrului Cultural a devenit neincapatoare. Bucataria Romaneasca a placut tuturor, vinul fiert si bauturile romanesti, cornuletele, salamul de biscuiti si placinta cu mere au generat ”polemica” pentru ca se cereau retele si explicatii despre modul de preparare.
La multi ani suflet romanesc!
Adriana Vidroiu Stanca, Valencia

 

 
Seara folclorica romaneasca organizata de ICR Istanbul cu ocazia Zilei Nationale a RomanieiPDF Print E-mail
Istanbul, Turcia/Romanian Global News
Accesari :262
Monday, 04 December 2006
{mosimage}Dupa concertul de muzica clasica oferit pe 27 noiembrie de catre celebrul Cvartet VOCES al Universitatii de Arte George Enescu din Iasi in cadrul “Zilelor culturii romanesti la Istanbul”, organizate de catre Institutul Cultural Roman Dimitrie Cantemir din Istanbul, cu prilejul Zilei Nationale a Romaniei, de data aceasta, in acelasi cadru, ansamblul folcloric Doina Covurluiului din Galati a prezentat, in seara zilei de 1 Decembrie, un spectacol de cantece si dansuri populare romanesti la Universitatea Istanbul, cea mai veche si mai mare universitate din Turcia (cca 65.000 de studenti  si cadre didactice).Doina Covurluiului a fost infiintata in 2001 de catre Consiliul judetean Galati in cadrul Centrului Cultural Dunarea de Jos, prezentand, sub conducerea muzicianului-folclorist Vasile Placinta, dansuri si cantece populare romanesti din toate zonele folclorice romanesti importante: Moldova, Bucovina, Oas, Maramures, Transilvania, Oltenia, Muntenia, Dobrogea. Ansamblul galatean incanta publicul de pretutindeni prin varietatea repertoriului, seriozitatea interpretarii si frumusetea costumelor.
Spectacolul folcloric romanesc, organizat de catre Institutul Cultural Roman Dimitrie Cantemir din Istanbul in parteneriat cu Universitatea Istanbul, a fost primit  cu exceptionala caldura  de catre publicul turc, profesori si studenti, si, bineinteles, de catre diaspora romaneasca de pe malurile Bosforului.
Circa 300 de persoane au asistat la spectacol. Au fost prezenti: rectorul Universitatii Istanbul, prof. dr. Mesut Parlak, prorectorul Safak Ural, decanii Faculatilor de Litere si de Stiinte, dar si alte cadre de conducere ale Universitatii.
Intr-o atmosfera de mare entuziasm au luat cuvantul rectorul si prorectorul Universitatii – directorul Institutului Cultural Roman Dimitrie Cantemir, prof. dr. Mihai Maxim, precum si directorul Centrului Cultural Dunarea de Jos,  Razvan Corneliu Avram.
Cu acelasi prilej, in marele hol de marmora de la Rectoratul Universitatii Istanbul a fost deschisa si o expozitie de fotografii, ROMANIA IN IMAGINI, realizata de catre artistii fotografi Kadir Atik (Turcia) si Alis Abdi (Romania).
 
Concerte si teatru in Ungaria de ziua RomanieiPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :253
Monday, 04 December 2006
Cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei – 1 decembrie, Uniunea Culturala a Romanilor din Ungaria si Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Arad au organizat, pe 28 noiembrie, un spectacol de teatru la Jula, la Centrul Cultural Erkel.Actori ai Teatrului National din Bucuresti au pus in scena piesa „O noapte furtunoasa” de Ion Luca Caragiale. Ambasada Romaniei in Ungaria si Institutul Cultural Roman de la Budapesta a organizat, pe 29 noiembrie, un concert Serban Lupu si Virtuozii Tarani. Dupa concert a avut loc si o receptie la Palatul Dunarea. Si noul consulat al Romaniei de la Jula a organizat sambata, 2 decembrie, o serbare de ziua nationala a Romaniei. Tot in cinstea Zilei Nationale a Romaniei, Ambasada Romaniei la Budapesta si Consulatul General al Romaniei la Seghedin organizeaza o receptie. Gazdele vor fi doamna ambasador Ireny Comaroschi si domnul consul general Constatin Iuliu Aron. Manifestarea din 4 decembrie va avea loc la Hotelul Forrás din resedinta judetului Ciongrad, cu incepere la ora 18.00. Intrarea se face pe baza invitatiei.
 
Ziua Nationala a Romaniei sarbatorita si la ICRCU VenetiaPDF Print E-mail
Venetia, Italia/Romanian Global News
Accesari :243
Monday, 04 December 2006
{mosimage}Vineri, 1 Decembrie, a avut loc la Palazzo Correr din Venetia receptia oficiala organizata de Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica (IRCCU), cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei.Dupa acordurile Imnului National, prof. Ioan-Aurel Pop, directorul IRCCU, in scurtul sau discurs, a evocat actul formarii statului national roman unitar in context european, a amintit recunoasterea imediata a acestui act de catre Sfantul Scaun si de catre Regatul Italiei, prezentand documente oficiale de epoca in care erau amintite sigiliul Romei, pus pentru vecie la nord de Dunare in urma cu exact 1900 de ani, evolutia romanilor si a Romaniei intru latinitate, precum si vocatia europeana a tarii noastre. Au fost prezente importante personalitati ale vietii publice (din partea prefecturii, primariei, garnizoanei), parlamentari, membri ai corpului diplomatic si consular, directori ai institutelor straine, profesori, studenti, prelati si preoti, membri ai emigratiei romane. Din Romania, au fost de fata dr. Virgil Stefan Nitulescu, de la Ministerul Culturii si Cultelor si prof. dr. Dan Lungu, director general al Institutului National pentru Monumentele Istorice. 
In context, a fost anuntata deschiderea de catre IRCCU a „Zilelor Culturii Romanesti” la Venetia si in Veneto, care se vor derula pe parcursul lunii decembrie 2006, celebrand deopotriva sarbatoarea nationala, obiceiurile Craciunului si intrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Astfel, vor avea loc colocviul international „Dupa cele doua caderi ale Constantinopolului (1204, 1453): mostenitorii ideologici ai Bizantului” (4-5 decembrie); vernisajul expozitiei „Versus. A se cunoaste pentru a se recunoaste”, a artistei Marcela Gulceag (7 decembrie); concertul ansamblului de muzica baroca „Continuo”, in cadrul programului Romania in Advent (10 decembrie); concertul cvartetului „Ad libitum” (15 decembrie); simpozionul „Romania – o realitate italiana” (16 decembrie); vernisajul expozitiei „In cautarea paradisului pierdut”, de Adriana Jebeleanu si Simona Gocan (19 decembrie); prezentarea volumului „Romania” (Editura Unicopli, Milano, 2005), al prof. Francesco Guida, de la Universitatea „Roma Tre” (19 decembrie); seara de colinde si sarbatoarea bradului de Craciun, cu studentii Universitatii „Ca’ Foscari” si reprezentantii comunitatilor romanesti din Triveneto (19 decembrie). Evenimentele vor avea loc la IRCCU, la Institutul Elenic de Studii Bizantine si Postbizantine, la Biserica „San Trovaso” din Venetia, la Valeggio sul Mincio, la Verona, la Villafranca, fiind organizate in colaborare cu institutii italiene si straine.
 
Legaturi Bolnavicioase – Marele premiu al Juriului la Image + Nation FestivalPDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :254
Monday, 04 December 2006
Debutul in lung metraj al regizorului Tudor Giurgiu, Legaturi Bolnavicioase, a castigat Marele Premiu al Juriului in cadrul celei de-a 19-e editii a festivalului IMAGINE + NATION – Montreal International LGBT Film Festival.Legaturile au fost premiate ex-aequo alaturi de filmul israelian Good Boys, semnat Yair Hochner. Potrrivit Hot News, acesta este al doilea premiu important dobandit de filmul lui Tudor Giurgiu in ultimele doua luni. In octombrie, in cadrul Festivalului International de la Pecs, Ungaria, Ioana Barbu a fost desemnata Cea mai buna actrita pentru rolul sau de debut, Alex din Legaturi Bolnavicioase. Ioana a fost incantata si foarte surprinsa la aflarea vestii: "Am primit un telefon ca trebuie sa ma urc rapid in avion si sa ajung in Ungaria, la Pecs, la festivitatea de premiere. Pe moment nici nu am avut timp sa reactionez. Am intrat in priza, mi-am luat bilet si m-am trezit pe scena cu premiul in brate. A fost o experienta nebuna. De neuitat."
Montreal si Pecs s-au alaturat unui numar impresionant de festivaluri internationale unde a fost prezentat filmul in aceasta toamna. Printre ele se numara Umea IFF (Suedia), Lisbon GLFF, Copenhaga IFF, Rio de Janeiro FF, Chicago FF, Pusan FF, Bergen IFF (Norvegia), Sao Paulo FF, Hong Kong GLFF, Sevilla IFF, Ljubljana IFF, Cottbus FF.
De asemenea, in acest weekend filmul a fost prezentat la New York in cadrul Zilelor Filmului Romanesc.
 
Prima expozitie personala a artistei Lia Perjovschi in Marea BritaniePDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :276
Monday, 04 December 2006
{mosimage}Institutul Cultural Roman din Londra sprijina prima expozitie personala a artistei Lia Perjovschi in Marea Britanie. Expozitia, numita “Cronologii”, se desfasoara in perioada 1 decembrie – 31 ianuarie 2006, la Galeria Yujiro, unul dintre cele mai noi spatii de arta contemporana londoneze.De aproape 20 de ani, Lia Perjovschi construieste propria arhiva de arta contemporana (CAA), ca institutie alternativa, sursa de informare si platforma pentru dialog. Practica sa interdisciplinara recupereaza, acumuleaza si disemineaza informatii din arii de interes inaccesibile in Romania pana in 1989, intr-o arhiva subiectiva de texte, imagini si obiecte-replici ale unor lucrari de referinta din istoria artei si a ideilor contemporane. CAA este un "context in miscare", un "muzeu in dosare", care contribuie atat la dezvoltarea artistilor si institutiilor independente din Romania, cat si la vizibilitatea acestora in context international.
"Proiectele Liei nu sunt instalatii sau interventii, ci arata ca un birou personal de lucru, o camera de studiu sau un spatiu pentru dezbatere. Pot fi numite arta sau nu. Pentru Lia nu conteaza" – spune Dan Perjovschi.
Expozitia “Cronologii” prezinta fragmente din "Istoria subiectiva a artei" a Liei Perjovschi, cu imagini si texte din Modernism pana astazi. Lucrarile, numite "Cronologie generala", "Cronologia culturii romanesti " si "Cronologie personala", editate si revizuite printr-o investigatie permanenta, urmaresc sa afle cine, ce si cum intra in arhiva istoriei. Insemnarile apar ca diagrame ori scheme arborescente, cu ramificatii si conexiuni intre arii multiple de cunoastere, precum istorie, istoria si teoria artei, politica si limbaj.
Expozitia prezinta, totodata, colectiile de vederi si pungi de plastic achizitionate de Lia Perjovschi din 1990 pana in prezent, din galeriile si institutiile internationale de arta vizitate. Alaturi de acestea sta "masa de detectiv" a artistei, cu replici ale unor lucrari de arta celebre, sigilate si numerotate, ca probe ale unei investigatii in curs. O premiera in cadrul expozitiei este ziarul numit CAA/CAA, editat si produs de Lia Perjovschi pentru a disemina informatii despre progresul arhivei si proiectele sale viitoare.
Expozitia este insotita de o serie de ateliere creative si dezbateri la care, alaturi de artisti si teoreticieni britanici, vor participa in ianuarie 2007 analistul politic Alina Mungiu-Pippidi si presedintele Grupului pentru Dialog Social Radu Filipescu.
 
Muzicieni romani in seriile londonezePDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :246
Monday, 04 December 2006
Biserica St Martin’s-in-the-Fields, din Trafalgar Square, va gazdui in data de 11 decembrie un nou concert intitulat Muzicieni romani in seriile londonze.Programul serii va cuprinde lucrari de: Ludwig van Beethoven: Romance in F Major, George Enescu: Impromptu Concertant
Ernest Chausson: Poem, Saint-Saens: Study in Waltz form (transcribed by E. Ysaye) in interpretarea muzicianului roman Tudor Andrei.
 
Ziua Nationala a Romaniei, sarbatorita prin muzica la HelsinkiPDF Print E-mail
Helsinki, Finlanda/Romanian Global News
Accesari :244
Monday, 04 December 2006
{mosimage}Formatia romaneasca de blues-rock VH 2, al carei solist este Gabriel Cotabita (foto), va canta luni, 4 decembrie, la sala Balderin din Helsinki, pentru a sarbatori Ziua Nationala a Romaniei si aderarea la Uniunea Europeana. Concertul va incepe la ora 18:00, sala in care se va desfasura spectacolul fiind situata la adresa 12 Aleksanterinkatu, 00170, informeaza Ambasada Romaniei la Helsinki.Evenimentul este dedicat diasporei romanesti si invitatia de participare se adreseaza in mod special acesteia, precum si tuturor prietenilor Romaniei, intrarea fiind libera. Mai multe informatii despre formatia VH2 la adresa www.vh2.ro.
 
Portretul lui Ceausescu la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :235
Monday, 04 December 2006
{mosimage}"Epoca de Aur. Portretul unui dictator" este titlul sub care se va desfasura la Londra o dezbatere sustinuta de Mihai Rasnoveanu, despre Nicolae Ceausescu (foto).Evenimentul va avea loc miercyir, 6 deecembrie, de la ora 19.00, la Galeria Yujiro, Studio Unit A502, Tower Bridge, de la Londra.
Prezentarea portretului ultimului dictator roman aduce analiyeaya originile cultului sau megalomanic al personalitatiii si modul in care acesta a fost preyentat in arat romaneasca.
Mihai Risnoveanu este un istoric al artei infdependent, pregatit in Romania si in UK.
 
Ultima intalnire pe 2006 pentru romanii din OlandaPDF Print E-mail
Utrecht, Olanda/Romanian Global News
Accesari :171
Monday, 04 December 2006
Romanii din Olanda vor organiza sambata, 16 decembrie, la Stadscafe Broers in Utrecht, ultima intalnire din acest an.Persoanele interesate sunt asteptate de la ora 20.00 in cafeneaua mentionata, intalnirea urmand sa se termine la inchiderea barului, informeaza romanains.nl.. Intrarea este libera, romanii trebuind sa isi achite doar consumatia.
Stadscafe Broers se afla la adresa Janskerkhof 9, Utrecht, tel.030-2343406, si este deschisa in intervalul 2000-02:00.
 
Un nou club de ciresari romani in TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :249
Monday, 04 December 2006
Copiii romani din Toronto pot sa isi petreaca timpul liber intr-o maniera educativa, alaturi de alti copii, la un club destinat lor si care se va infiinta in aceasta localitae canadiana. Initiativa ii aparine unei romance care a considerat ca modalitatea cea mai placuta de petrecere a timpului liber pentru copii este sa interactioneze cu alte grupuri formate din mai multi parinti cu copii de aceeasi varsta, cu care sa mearga in diverse locuri impreuna, la picnic, la film sau la joaca. Prin intermediul acestei actiuni, copiii vor avea sentimentul de apartenenta la un grup si ocazia sa isi faca prieteni, informeaza Alianta Romanilor Canadieni. Astfel, prima iesire organizata de club va fi la patinoar pe 17 decembrie. Persoanele interesate sunt rugate sa se inscrie pe lista de e-mail la adresa ciresarii-subscribe@ arcweb.ca.
 
Emisiune radiofonica maraton la StuttgartPDF Print E-mail
Stuttgart, Germania/Romanian Global News
Accesari :240
Monday, 04 December 2006
Forumul German-Roman din Stuttgart a organizat vineri, 1 decembrie, de la ora 19:00, o emisiune speciala de Ziua Nationala a Romaniei la „Radio Vocea Comunitatii Romanesti Stuttgart”.Programul radiofonic a facut parte din seria de manifestari „Romania Anno 2007”, care are loc in perioada 1 decembrie 2006 – 1 decembrie 2007, si a durat 11 ore. Potrivit Ligii Asociatiilor Romano-Germane din Germania, LARG, emisiunea beneficia deja de experienta pozitiva a emisiunii din data de 29 septembrie, care a durat 8 ore si care a reunit 27 de invitati din comunitatile romanesti din 8 tari.
 
Portretul lui Dorian Gray, spectacolul Teatrului Odeon la BruxellesPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :275
Monday, 04 December 2006
{mosimage}La Theatre du Residence Palace din Bruxelles in Belgia, va avea loc pe 5 decembrie spectacolul de teatru cu piesa Portretul lui Dorian Gray sustinut de Teatrul Odeon din Bucuresti.“Portretul lui Dorian Gray”, adaptare dupa celebrul roman al lui Oscar Wilde, este unul dintre cele mai reprezentative spectacole de teatru din Romania ultimilor ani, remarcabil prin noutatea formulei de expresie care imbina estetismul teatral cu baletul clasic si dansul contemporan.
Din acest punct de vedere, spectacolul este emblematic pentru Teatrul Odeon, cunoscut pentru programul sau de reinnoire a mijloacelor teatrale contemporane si de deschidere catre alte limbaje artistice.
Spectacolul regizat de Dragos Galgotiu, distins cu nominalizari si premii UNITER, a fost prezentat la mai multe festivaluri nationale si internationale, este apreciat de critica de specialitate si se bucura de un succes deosebit.
Din distributie fac parte nume cunoscute ale teatrului si baletului romanesc: Razvan Mazilu, Marius Stanescu, Dan Badarau, Sorin Leoveanu, Irina Mazanitis, Oana Stefanescu, Ionut Kivu, Paula Niculita, Gabriel Pintilei, Marian Ghenea, Mugur Arvunescu, Ana Maria Moldovan, Marian Lepadatu, George Calin, Adela Craciun, Razvan Pop si Tiberiu Almosnino. Decorurile sunt realizate de Andrei Both, costumele de Doina Levintza iar coregrafia spectacolului de Razvan Mazilu.
Cu acest prilej, in foaierul salii de teatru va avea loc vernisajul expozitiei de fotografie apartinand Mihaelei Marin avand ca tema spectacolul de teatru Portretul lui Dorian Gray, anunta MAE.
Evenimentul artistic sustinut de Teatrul Odeon face parte din programul coordonat de Departamentul de Diplomatie Publica din MAE si dedicat Zilei Nationale a Romaniei.
 
Concert romanesc de Craciun la UtrechtPDF Print E-mail
Utrecht, Olanda/Romanian Global News
Accesari :256
Monday, 04 December 2006
Corul "Ioan Cristu Danielescu" din Ploiesti va sustine in aceasta saptamana doua concerte de Craciun in localitatile olandeze Utrecht si Haga.Primul spectacol va avea loc miercuri, 7 decembrie, la Jacobikerk din Utrecht, incepand cu ora 20:30, iar cel de-al doilea se va desfasura vineri, 9 decembrie, de la ora 19:30, la Salvatorkerk din Haga. Manifestarile se desfasoara sub titulatura “Romania in Ajun” si sunt organizate de Institutul Cultural Romanesc si Ministerul Afacerilor Externe, informeaza portalul romanilor din Olanda.  Din program fac parte lucrari din repertoriul muzical coral traditional romanesc de Craciun, dar si muzica bizantina si muzica din repertoriul occidental.
 
Miss Belgian Beauty, la petrecerea Rombel a anului 2006PDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :237
Monday, 04 December 2006
{mosimage}Romanca Anne Marie Ilie (foto), recent aleasa Miss Belgian Beauty, va participa la petrecerea Rombel a anului 2006 care se va desfasura  sambata, 9 decembrie, la Centrul Sportiv Forest de Soignes Auderghem din Bruxelles. Anne-Marie Ilie a castigat finala acestui concurs belgian de frumusete disputat pe 21 octombrie la Cazinoul din Knokke, de pe litoralul belgian. Miss Belgian Beauty este cel mai important concurs de profil din Belgia, iar, pentru a accede la podiumul final, tinerele trebuie sa isi promoveze candidatura pe o perioada de sapte luni, in diverse actiuni si reuniuni. Concursul a inceput in luna martie cu 250 de candidate. Anne-Marie Ilie, in varsta de 21 de ani, nascuta in Brasov, este studenta in anul al III-lea la Facultatea de drept din orasul Leuven. Din anul 1990 locuieste impreuna cu parintii si sora in orasul Mol. In anul 2003 a fost aleasa Miss Mol.
 
Romani din Germania si Franta se intalnesc la StrasbourgPDF Print E-mail
Stuttgart, Gemania/Romanian Global News
Accesari :207
Monday, 04 December 2006
O delegatie de romani din partea Forumului German-Roman din Stuttgart va efectua sambata, 9 decembrie, o excursie cu autocarul la Strasbourg, unde va lua parte la expozitia “Delta Dunarii – Paradis natural european” alaturi de Asociatia de prietenie Franco-Romana "ACAR” din localitate.Deplasarea face parte din seria de manifestari “Romania Anno 2007” care se desfasoara in perioada 1 decembrie 2006-1 decembrie 2007, informeaza Liga Asociatiilor Romano-Germane, LARG. Expozitia din Franta este inclusa in cadrul evenimentului intitulat "Noel a Strasbourg, le sens du partage 2006", la care Romania este invitata de onoare. Delegatia din Germania va mai  vizita centrul orasului si standul culinar romanesc din cadrul renumitei piete de Craciun.
 
Colindele romanesti rasuna in NorcrossPDF Print E-mail
Norcross, SUA/Romanian Global News
Accesari :248
Monday, 04 December 2006
Cantecele traditionale romanesti de Craciun se vor auzi si in localitatea americana Norcross prin intermediul unui grup de colindatori care se va forma in cadrul bisericii ortodoxe romane “Sfanta Maria” din localitate.Prima intalnire a acestui grup va avea loc duminica, 10 decembrie, dupa terminarea slujbei, informeaza parohia romaneasca. La colindat sunt asteptati in special tinerii, dar si toti cei care doresc sa cante si sa bucure sufletele oamenilor.
Parohia ortodoxa romana “Sfanta Maria” din Norcross a mai organizat si anul trecut o actiune similara, grupul format atunci mergand la colindat pe 23 si 24 decembrie, aratandu-le celorlalti romani ca nu si-a uitat traditiile in preajma sarbatorilor de iarna.
 
Craciun romanesc in VictoriaPDF Print E-mail
Victoria, Canada/Romanian Global News
Accesari :289
Monday, 04 December 2006
Societatea Romano-Canadiana din Victoria ii invita pe toti romanii din zona sa vina duminica, 17 decembrie, la sarbatoarea de Craciun din acest an care se va desfasura la restaurantul The Latch din localitatea Sidney, incepand cu ora 17:15.Programul va cuprinde impartirea cadourilor pentru copii, cina si muzica traditionala, in obisnuita atmosfera de bucurie si voie buna. Pretul biletului de participare este de 30 de dolari canadieni pentru adulti, pentru membrii Societatii, si de 40 de dolari pentru cei cvare nu sunt membri. Copiii vor avea acces gratuit, informeaza asociatia romaneasca. Costul include meniul traditional romanesc si international, fara bauturi, care se pot cumpara cash de la restaurant. Plata se poate face prin posta (cu mentiunea cheque, nu cash, pe numele Canadian Romanian Society of Victoria, inainte de 7 decembrie, la adresa Unit A / B 2404 Douglas, Victoria, BC, V8T 4L7, Canada) sau personal (cheque sau cash, pana pe 7 decembrie, la aceeasi adresa, intre orele 14:00 si 18:00, de luni pana vineri). Pentru informatii suplimentare se poate lua legatura cu Monica Andrei, e-mail: monica_crsv@shaw.ca.
 
Proiect caritabil de Craciun pentru tinerii ortodocsi romani din SUAPDF Print E-mail
Grass, Lake, SUA/Romanian Global News
Accesari :259
Monday, 04 December 2006
{mosimage}Asociatia tinerilor ortodocsi romano-americani din Statele Unite ale Americii, AROY, din cadrul Episcopiei Ortodoxe Romane in America, va organiza in preajma sarbatorilor o actiune caritabila intitulata “Tree of Blessings”.Prin intermediul acesteia, asociatia intentioneaza sa ii ajute pe cei aflati in nevoie, informeaza portalul AROY. Fiecare filiala din cadrul asociatiei a primit un pachet care contine ornamente de Craciun din hartie, ce vor fi vandute in perioada 3-31 decembrie enoriasilor si prietenilor, contra sumei de 1 dolar bucata. Cei care vor achizitiona ornamentele sunt invitati sa isi treaca pe ele numele lor sau numele celor dragi si sa le atarne apoi in bradul de Craciun care a fost instalat de fiecare parohie din localitatile arondate filialei respective. In ziua finala a actiunii, filialele vor trimite jumatate din suma colectata catre trezoreria AROY pentru a fi folositi in scopuri caritabile.  Restul banilor va ramane la fiecare filiala in parte, care ii va folosi pentru derularea proiectelor proprii.
Scopul AROY este sa vanda toate ornamentele si sa beneficieze de participare completa din partea tuturor filialelor, ceea ce va reprezenta un simbol de unitate si bunavointa.
 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions