Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Decembrie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Cautare
 
Transilvania Jazz la Cluj-NapocaPDF Print E-mail
Cluj, Romania/Romanian Global News
Accesari :253
Tuesday, 05 December 2006
{mosimage}In zilele de 7 decembrie, de la ora 18.00, la Opera Nationala Romana Cluj-Napoca si 8 decembrie, de la ora 20.30, va avea loc avanpremiera Transilvania Jazz Festival.Evenimentul organizat de Asociatia culturala "Cetatea Alba", cu sprijinul Primariei si Consiliului local al muncipiului Cluj-Napoca are ca principal scop promovarea muzicii de calitate, a jazz-ului, a tinerilor muzicieni, a schimburilor culturale intre Romania, Europa si America de Nord si incurajarea participarii clujenilor la actul de cultura.
Intr-un oras universitar, cu tineri educati, oameni de cultura si adevarate legende, festivalurile culturale reprezinta mai mult decat o necesitate, reprezinta un stil de viata.
 
Rezervele internationale ale BNR au ajuns la 22,85 miliarde de euroPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :338
Tuesday, 05 December 2006
{mosimage}La finele lunii noiembrie 2006, rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei se situau la nivelul a 21.225,4 milioane de euro.Cresterea de 74,3 milioane de euro inregistrata in luna noiembrie 2006 a fost rezultatul unor intrari de 445,4 milioane de euro, reprezentand venituri din administrarea rezervei internationale, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale, cedari de valuta la rezerva statului si iesiri de 371,1 milioane de euro, reprezentand plati, rate si dobanzi scadente la datoria publica externa directa si garantata de Ministerul Finantelor Publice, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale, comisioane bancare si altele.
Rezerva de aur se mentine la 104,7 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia a crescut la 1.628,8 milioane de euro, ceea ce face ca rezervele internationale ale BNR (valute plus aur) sa se situeze la peste 22,85 miliarde de euro. Pana la finele anului 2006, platile scadente in contul datoriei publice externe directe si garantate de Ministerul Finantelor Publice insumeaza 69 milioane de euro, transmite Prompt Media.
 
Din nou discutii romano-ucrainiene privind Canalul BistroePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :230
Tuesday, 05 December 2006
Lucia Ana Varga, secretar de stat in cadrul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, si Mykola Babich, vicepresedinte al Comitetului de Stat al Ucrainei pentru Gospodarirea Apelor, reprezentantii Guvernelor Romaniei si Ucrainei pentru aplicarea Acordului bilateral privind cooperarea in domeniul gospodaririi apelor de frontiera, vor discuta, la propunerea partii romane, aspecte privind stadiul realizarii proiectului “Construirea caii navigabile de mare adancime Dunare - Marea Neagra pe sectorul ucrainian al Deltei” - cunoscut sub denumirea de “Canalul Bistroe”. Discutiile vor avea loc in cadrul celei de-a VI-a Sesiuni a Imputernicitilor Partilor pentru aplicarea Acordului intre Guvernul Romaniei si Guvernul Ucrainei privind cooperarea in domeniul gospodaririi apelor de frontiera, in perioada 5 - 7 decembrie 2006, la Kiev. Delegatia romana va solicita informatii si date privind proiectul si a modului de aplicare a concluziilor Comisiei Internationale de Ancheta, constituita in baza prevederilor Conventiei privind evaluarea impactului asupra mediului in context transfrontier (Espoo, 1991). Concluzia Comisiei  a fost ca proiectul are un impact transfrontier semnificativ si, in acest caz, Ucraina trebuie sa aplice prevederile Conventiei Espoo, respectiv sa consulte si sa informeze partea romana.
Pe agenda intalnirii mai figureaza aspecte privind stadiul aplicarii pe bazine hidrografice a regulamentelor de colaborare in vigoare si analiza realizarii lucrarilor hidrotehnice si a proiectelor comune.
 
Doua revelioane in CapitalaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :217
Tuesday, 05 December 2006
{mosimage}In noaptea dintre ani, bucurestenii vor putea alege intre doua petreceri organizate la Piata Revolutiei si Piata Universitatii.Sarbatoarea de la Piata Constitutiei a iesit din calcul, iar edilii estimeaza ca vor restitui o importanta parte din cele 3,3 milioane euro, primite de la guvern pentru organizarea sarbatorilor cu ocazia aderarii Romaniei la UE, transmite Amos News.
Primaria va inapoia banii pentru ca nu poate cheltui o suma atat de mare, dupa ce una din cele trei firme care au participat la licitatia organizata Primaria Capitalei pentru desemnarea organizatorului petrecerii municipalitatii a contestat licitatia.
Pentru ca procedurile se vor prelungi, Primaria nu mai poate organiza sarbatoarea asa cum si-a dorit si va fi nevoita sa desfasoare o petrecere de mai mici dimensiuni la Piata Universitatii, la fel ca si anii trecuti.
Organizatorul revelionului municipalitatii va fi Centrul de Proiecte Culturale al Primariei (ARCUP) care va da detalii despre proiect peste 10 zile. La Piata Revolutiei petrecerea va fi organizata de Media Pro, conform traditiei din ultimii opt ani.
La trecerea dintre ani, si oficiali europeni au fost invitati, printre care si Jose Manuel Baroso, presedintele Comisiei Europene.
 
Festivitate de premiere a sportivilor de la Steaua la sediu Ministerului AparariiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanain Global News
Accesari :216
Tuesday, 05 December 2006
Ministrul Apararii, Sorin Frunzaverde, si seful Statului Major General, amiralul Gheorghe Marin, i-au premiat pe cei mai buni sportivi ai Clubului Sportiv al Armatei „Steaua” marti, 5 decembrie, la sediul ministerului.Premierea sportivilor care au obtinut rezultate deosebite in intrecerile interne si internationale din acest an va avea loc in cadrul festivitatii „Laureatii anului 2006” care va mai cuprinde momente artistice sustinute de echipa de gimnastica feminina a CSA „Steaua”, de trupa de majorete "Steaua Cheerleaders", de Oana Sarbu si trupa „Heaven”, transmite Prompt Media.
 
Copiii asteapta in aceasta seara cadouri de la Sf. Nicolae, ocrotitorul copiilorPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :241
Tuesday, 05 December 2006
{mosimage}Sfantul Nicolae, patronul Greciei, Rusiei precum si al multor orase din Apusul Europei, este unul din cei mai populari sfinti ai crestinatatii. Datorita multelor minuni pe care le-a savarsit atat in timpul vietii, cat si dupa trecerea la cele vesnice, el este supranumit si "Facatorul de Minuni" (Taumaturgul).Data nasterii sale este necunoscuta, si nu exista o biografie detaliata a vietii sale. Totusi, se cunoaste data mortii sale care este 6 Decembrie, neexistand insa un consens asupra anului, care dupa unii cercetatori ar fi 345, iar dupa altii 352.
Traditia Bisericii spune ca Sf. Nicolae s-a nascut intr-o familie bogata in Parara (Asia Minor). La moartea parintilor sai, Nicolae a devenit preot si s-a lepadat de toata averea sa, pe care a daruit-o saracilor si a plecat in pelerinaj in Palestina si Egipt.
La intoarcerea acasa, poporul l-a intampinat si l-a ales Arhiepiscop de Myra. Desi o cronica din secolul al VI-lea il citeaza printre participantii la Sinodul de la Nicea, exista prea putini istorici care accepta aceasta teorie.
Moastele Sf. Nicolae au fost furate in anul 1087 din Myra, de catre negutatorii italieni si aduse la Bari, unde pe data de 22 Iunie 1197, a fost ridicata o biserica dedicata Sf. Nicolae si in care se afla si in prezent moastele sale.
Dupa cum se stie, Sf. Nicolae este ocrotitorul copiilor, dar totodata el este si ocrotitorul marinarilor, al brutarilor, al fetelor fara zestre, al victimelor sistemului judiciar, etc.
Dintre multele legende care il au ca erou, cea mai cunoscuta este cea a fiicelor unui om bogat care isi pierduse averea; Sf. Nicolae a venit intr-o noapte si le-a aruncat pe fereastra trei saci de aur, pe care sa ii aiba drept zestre.
Alte binecunoscute minuni savarsite de Sf. Nicolae sunt invierea celor trei copii omorati de un hangiu, salvarea de la naufragiu a unor corabii si multe altele.
Sfantul Nicolae este serbat atat de Biserica Ortodoxa cat si de cea Catolica, pe data de 6 Decembrie.
 
Negocieri romano-ungare pentru controlul cu o singura oprire la frontieraPDF Print E-mail
Satu Mare, Romania/Romanian Global News
Accesari :218
Tuesday, 05 December 2006
Pe 4 decembrie, la Satu Mare, inspectorul general al Politiei de Frontiera Romane, chestor principal de politie Nelu POP, si comandantul Comandamentului National al Granicerilor Republicii Ungare, general locotenent Jozsef BENDEK, care au fost imputerniciti de catre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Ungare, s-au intalnit pe 4 decembrie la Satu Mare pentru a negocia si conveni cu privire la modificarile Acordului privind controlul la frontiera cu o singura oprire, in conformitate cu practicile Uniunii Europene. Introducerea, incepand cu data de 1 ianuarie 2007, a  procedurii privind controlul la o singura oprire,  va asigura o eficienta sporita a actului de control si va permite utilizarea, de catre fiecare stat, a numarului maxim de artere de control, in functie de valorile de trafic, fapt ce va reduce considerabil timpii de asteptare si va fluidiza traficul in punctele de trecere a frontierei cu Ungaria.
Acest procedeu de control se va aplica in toate punctele de trecere de la frontiera cu Ungaria, transmite Biroul de Presa al Inspectoratului General al Politiei de Frontiera.
 
Discutii romane-cipriote la CotroceniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :200
Tuesday, 05 December 2006
{mosimage}Presedintele Romaniei, Traian Basescu, s-a intalnit astazi, 5 decembrie, la Palatul Cotroceni, cu presedintele Camerei Reprezentantilor Republicii Cipru, Demetris Christofias (foto).Convorbirile oficiale a constat intr-un schimb de opinii cu privire la modalitatile de dezvoltare a cooperarii bilaterale in cadrul Uniunii Europene, dupa aderarea Romaniei la 1 ianuarie 2007. In context, presedintele Romaniei a apreciat promptitudinea cu care Republica Cipru a ratificat, inca din octombrie 2005, Tratatul de Aderare a Romaniei. Totodata, seful statului a subliniat interesul tarii noastre pentru mentinerea unui dialog deschis si cuprinzator in raport cu temele de actualitate ale agendei europene si internationale.
Cei doi oficiali au abordat si subiecte precum accesul cetatenilor romani la piata fortei de munca din Republica Cipru, in special regimul de protectie sociala rezervat lucratorilor romani. Numarul acestora a depasit in prezent 14.000.
Pe agenda de discutii s-au mai aflat procesul de solutionare a problemei cipriote si procesul de negociere a aderarii Turciei la Uniunea Europeana.
 
Dupa plecarea conservatorilor, Premierul Tariceanu sustine ca guvernul sau nu este minoritarPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :181
Tuesday, 05 December 2006
{mosimage}Presedintele PNL Calin Popescu-Tariceanu (foto) a declarat, luni, 4 decembrie, dupa sedinta Comitetului Executiv al partidului, ca nu crede ca guvernul pe care il conduce este minoritar dupa ce conservatorii au decis sa paraseasca barca puterii si sa treaca in opozitie.Explicatia premierului este ca iesirea de la guvernare a PC s-a produs doar la nivel declarativ, dar ceea ce conteaza este “adevarata aritmetica parlamentara” care poate fi verificata doar la votul in Legislativ. Potrivit Prompt Media, Tariceanu a mai spus ca, dupa amiaza, urmeaza o intalnire cu democratii pentru gasirea unei solutii de stabilitate politica, nu inainte ca purtatorul de cuvant Varujan Vosganian sa critice PD pentru cele mai recente iesiri in public si atragand atentia ca “orice discutie din Coalitie trebuie sa ramana secreta”.
Tariceanu s-a aratat mai ingaduitor cu liberalii care au aderat la Platforma Stolojan fata de care era necrutator pana in urma cu cateva zile, desi i-a acuzat ca si-au trimis mesageri pentru a negocia posturi in partid. Acestora li se va permite sa participe la congresul extraordinar al PNL care va avea loc la jumatatea lunii ianuarie 2007 si chiar sa candideze la functii de conducere, cu conditia sa se reinscrie in partid pana atunci. Exceptie de la aceasta “diligenta” vor face acei fosti membri PNL care au primit eticheta de colaborator al Securitatii comuniste de la CNSAS.
 
Coalitia guvernamentala merge inainte si fara Partidul ConservatorPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :237
Tuesday, 05 December 2006
{mosimage}Dupa intalnirea care a avut loc la Palatul Cotroceni, pe 4 decembrie, intre Seful Statului si liderii PNL si PD, reprezentantii Aliantei D.A. si-au luat angajamentul sa nominalizeze imediat persoanele pentru functiile ramase vacante in guvern.

Postul de ministru al Economiei si Comertului va reveni democratului Mircea Nicu Toader (fost coleg de navigatie cu Traian Basescu, secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor), PD luand aceasta hotarare inca de luni dupa-amiaza.
Marti dimineata, Comitetul Executiv al PNL, reunit in sedinta extraordinara, a hotarat ca postul de vicepremier lasat liber de conservatorul Bogdan Pascu sa-i revina lui Varujan Vosganian, iar cel de ministru al Agriculturii lui Dan Motreanu. Posturile de secretar de stat si cele de director de agentii vor fi impartite intre PNL si UDMR, informeaza Prompt Media.

foto: Dan Voiculescu, Presedintele PC

 
Jocuri ucrainiene la doua capete sau provocare separatista?PDF Print E-mail
Tiraspol, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :260
Tuesday, 05 December 2006
{mosimage}Nerecunoscuta regiune transnistreana s-ar putea trezi cu un al doilea lobbyst pe arena internationala dupa Rusia: Ucraina. Dupa cum a declarat ziaristilor la Tiraspol liderul republicii autoproclamate, Igor Smirnov, autoritatile de la Kiev sunt gata pentru o intrevedere cu conducerea transnistreana si chiar au demarat preparativele necesare."Am avut o discutie cu ambasadorul Ucrainei in Republica Moldova, care a venit tocmai in acest scop", a spus Smirnov. Potrivit spuselor sale, la Kiev nu exista inca o decizie definitiva legata de cine va primi delegatia Tiraspolului. In acelasi timp, Smirnov nu a exclus ideea ca tratativele sa se poarte la cel mai inalt nivel. El a amintit ca, anterior, presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko, isi exprimase disponibilitatea de a se intalni cu liderul transnistrean, pentru a analiza perspectivele de reglementare a crizei dintre Chisinau si Tiraspol. Smirnov a reiterat pozitia Tiraspolului: negocierile cu conducerea Moldovei sunt posibile doar de la egal la egal, dar pentru relurea dialogului trebuie semnat in prealabil protocolul de tranzit – document care consfinteste mecanismul de asigurare a dreptului Transnistriei la o activitate economica externa libera. Un drept incalcat la 3 martie, cand Chisinaul a introdus noul regim vamal in relatiile cu Tiraspol. De atunci, Transnsitria traieste in conditii de blocada economica, scrie Nezavisimaia Gazeta.
Expertii constata ca este pentru prima data cand Ucraina afiseaza deschis dorinta de a primi conducerea transnistreana. Pe vremea lui Leonid Kucima, Smirnov a fost de nenumarate ori la Kiev, dar vizitele nu au fost mediatizate. Acum, situatia este alta. Dupa victoria in alegerile ucrainene a Partidului Regiunilor, atitudinea celor de la Kiev fata de Tiraspol s-a schimbat. Ucraina refuza sa recunoasca rezultatul referendumului de independenta, desfasurat pe Nistru in septembrie, si nu si-a modificat pozitia in privinta integritatii teritoriale a Republicii Moldova, dar in acelasi timp si-a revizuit punctul de vedere vizavi de blocada economica impusa regiunii transnistrene.
 
Rusia, criticata de Nicholas Burns la OSCE in privinta Basarabiei si GeorgieiPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :220
Tuesday, 05 December 2006
{mosimage}Rusia a fost criticata la Bruxelles, in cadrul celei de-a 14-a conferinte anuale OSCE, pentru blocarea dezvoltarii economice a vecinelor sale – Basarabia si Georgia, prin "presiuni economice si financiare", acuzatiile apartinandu-i secretarului de stat adjunct al SUA, Nicholas Burns (foto).Acesta a subliniat faptul ca Basarabia are dreptul de a fi un stat liber si suveran.
"Anumite tari din Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa au recurs la presiuni economice si financiare pentru a-si impune vointa vecinilor lor'', a afirmat Burns, facand aluzie directa la Rusia.
"In particular, doua state membre sufera o presiune imensa. In Republica Moldova si Georgia, conflictele prelungite si amenintarile externe impiedica buna dezvoltare economica si democratica a statelor suverane", a acuzat oficialul american. De asemenea, Burns a precizat ca Moscova nu si-a respectat angajamentele luate la Istanbul, in 1999, privind evacuarea trupelor si patrimoniului rusesc din Transnistria si Georgia, acesta facand apel la Georgia pentru retaragere trupelor din aceste tari.
 
Romanii vor avea drept de lucru in FrantaPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :304
Tuesday, 05 December 2006
{mosimage}Romanii si bulgarii vor avea posibilitatea de a lucra in 52 de sectoare de pe piata muncii din Franta dupa aderarea celor doua tari la Uniunea Europeana, informeaza site-ul Europortal.bg. Anuntul a fost facut de Ministrul Delegat pentru Afaceri Europene din Franta, Catherine Colonna, aflata intr-o vizita de lucru in Bulgaria. Catherine Colonna a precizat ca cetatenii celor doua tari vor avea drept de munca imediat, spre deosebire de statele din valul de aderare din 2004 al caror cetateni au avut interdictie de a lucra pe teritoriul francez timp de doi ani de zile. Printre cele 52 de sectoare in care muncitorii din Romania si Bulgaria vor putea lucra se numara cel agricol, turistic si piata cvonstructiilor.
Catherine Colonna se afla in vizita de lucru la sofia la invitatia ministrului Meglena Kuneva, oficialul francez urmnans sa aiba o intrevedere si cu primul ministru bulgar, Sergey Stanishev.
 
Comisia Europeana a apreciat mersul executarii Planului de Actiuni Basarabia-UEPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :242
Tuesday, 05 December 2006
Delegatia Comisiei Europene la Chisinau a prezentat luni, 4 decembrie, raportul privind mersul realizarii Planului de Actiuni Basarabia-UE in cadrul Politicii Europene de Vecinatate.Potrtivit agentiei Novosti-Moldova, seful reprezentantei CE la Chisinau, Cesare de Montis a amintit ca a trecut prima jumatate a termenului, stabilit pentru executarea prevederilor Planului, care este preconizat pe trei ani. Printre modificarile pozitive, care s-au produs in aceasta perioada, el a nominalizat "activizarea dialogului politic intre RM si UE, succesul muncii Misiunii de asistenta a UE la frontiera moldo-ucraineana".  De Montis a mentionat si semnarea acordului cu privire la regimul de comert asimetric cu UE (GSP+), precum si aprobarea programului de creditare pentru Moldova al FMI. Ultimul document, potrivit spuselor sefului reprezentantei Comisiei Europene, "a contribuit la cresterea credibilitatii republicii din partea comunitatii financiare internationale". Printre masurile nerealizate, De Montis a nominalizat combaterea insuficienta a coruptiei. El a specificat necesitatea continuarii reformelor in sistemul judiciar, ameliorarii mediului de afaceri, atragerii investitiilor. "Oricat ar oferi asistenta internationala, ea nu poate substitui investitiile private", a declarat seful Delegatiei CE in Moldova.
El a mentionat ca modificarile trebuie sa se refere nu numai la procesul legislativ. "Este insuficient de a adopta legi, ele trebuie sa functioneze eficient. Noi avem nevoie, ca reformele sa se dezvolte, sa nu aiba un caracter doar teoretic", a spus De Montis.
 
Un roman preia fraiele sanatoriului din Hastings, NebraskaPDF Print E-mail
Nebraska, SUA/Romanian Global News
Accesari :274
Tuesday, 05 December 2006
Good Samaritan Village are un nou administrator pentru sanatoriul din Hastings. Noul administrator este un roman, aflat in SUA alaturi de familia sa de trei ani. Dorin Vaipan si sotia sa Simona si-au vandut toate proprietatile de acasa, din Romania, pentru a-si urma visul in Statele Unite.Au sosit in Nebraska, au muncit, iar week-end-ul trecut incununarea pentru aceasta stradanie nu a intarziat nici ea sa apara.
“Apreciez din suflet misiunea Societatii Bunul Samaritean si calitatea ingrijirii si am decis, de aceea, sa accept pozitia de administrator al centrului de ingrijire pe termen lung”a spus Vaipan.
Romanul a fost medic in Romania timp de 16 ani, detinand si doua diplome de master, in managementul sanatatii si in sanatate publica. In urma cu patru ani vorbea in fata Societatii Bunul Samaritean despre tendintele viitoare ale ingrijirii pe termen lung in Europa de Est, iar la putin timp a a fost angajat de Societatea Bunul Samaritean.
Familia Vaipan s-a mutat in SUA in 2003, intr-un an in care aproximativ 700.000 de persoane au imigrat in aceasta tara. Nici pentru ei nu a fost deloc usor la inceput, mai ales ca erau nevoiti sa se adapteze unei noi vieti, pe un nou continent si sa vorbeasca o noua limba. “A trebuit sa renuntam la multe si cumva cred ca ne putem compara cu rezidentii nostri, care renunta si ei atunci cand se muta intr-un sanatoriu” a spus romanul.
Noul administrator este responsabil acum pentru 260 de angajati si 200 de rezidenti, internati la Nursing Home, din Perkins Pavilion, Hastings.
 
Sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei la Sydney, un succesPDF Print E-mail
Sydney, Australia/Romanian Global News
Accesari :236
Tuesday, 05 December 2006
{mosimage}Peste 200 de invitati, reprezentand toate asociatiile, societatile si cluburile romanesti din Sydney, precum si clerici, reprezentanti ai presei scrise si vorbite de limba romana, dar si personalitati culturale, au participat sambata, 2 decembrie, la receptia dedicata Zilei Nationale a Romaniei, organizata de Consulatul General cu participarea comunitatii romane din statul New South Wales.Aceasta a avut loc la Rex Centre, marcand cea de-a 88-a aniversare a Zilei Nationale, informeaza misiunea diplomatica romana. La receptie s-a remarcat participarea unui mic grup de romani din Melbourne, ca si prezenta unor cetateni romani cu domiciliul in Romania si Japonia, aflati in prezent in vizita in Australia. In sala receptiei, decorata in culorile nationale, au fost proiectate imagini din Romania, pe un fundal muzical alcatuit din colinde, iar participantii au putut sa guste, printre altele, unele preparate culinare specific romanesti. Evenimentul de sambata a fost precedat de o alta actiune inchinata Zilei Nationale a Romanei, care s-a desfasurat vineri, 1 decembrie, in sala bibliotecii Parlamentului statului New South Wales. La aceasta receptie oficiala dedicata sarbatorii romanesti au participat numerosi consuli generali, oficialitati ale statului New South Wales, dar si alti invitati.
In cuvantul adresat participantilor, Consulul General al Romaniei, Marius Dragolea, a prezentat semnificatia Zilei de 1 Decembrie 1918, a vorbit despre participarea Romaniei, alaturi de Australia, la lupta impotriva terorismului international si a extremismului, si a subliniat importanta aderarii Romaniei la UE, inclusiv din perspectiva deschiderilor pe care acest moment le poate aduce in planul relatiilor bilaterale. A mentionat, de asemenea, contributia pe care comunitatea romana din Sydney si New South Wales o aduce la dezvoltarea vietii economice, sociale si culturale din tara de resedinta.
Cuvantul de raspuns a fost adresat de Speaker-ul Adunarii Legislative a statului New South Wales, John Aquilina. Acesta s-a referit la trecutul si prezentul tarii noastre, a elogiat frumusetile naturale si valorile culturale ale Romaniei si a mentionat, la randul sau, rolul benefic pe care comunitatea romaneasca din New South Wales il joaca in cadrul societatii locale.
Manifestarea, bine apreciata de catre participanti, a oferit o noua oportunitate de promovare a imaginii Romaniei in cercurile oficiale si diplomatice din Sydney, cu o luna inainte de aderarea oficiala a tarii noastre la Uniunea Europeana.
 
Radio 27 Online difuzeaza de sarbatori ROMANIA Top 100PDF Print E-mail
Chicago, SUA/Romanian Global News
Accesari :268
Tuesday, 05 December 2006
{mosimage}Radio 27 Online din Chicago vine in prag de sarbatori cu un cadou surpriza pentru ascultatorii sai – ROMANIA Top 100 – primul Top 100 al anului 2006 care contine exclusiv piese romanesti.Artistii romani se vor intrece timp de o luna pentru locul intai in ROMANIA Top 100 iar ascultatorii 27 vor fi cei care vor decide clasamentul final.
In luna decembrie Radio 27 Online va emite interviuri cu artistii preferati, iar duminica 31 decembrie, de la ora 10.00 se va auzi ROMANIA Top 100, top creat pentru a afla care dintre artistii romani a fost cel mai votat in 2006.
La sfarsit de an, cand se fac clasamente in toate domeniile, Radio 27 Online isi invita ascultatorii sa-si voteze artistii preferati in ROMANIA Top 100.
"Urnele" sunt deschise si Radio 27 Online invita toti ascultatorii la vot pe siteul
www.radio27online.com.
Radio 27 Online are sediul in Chicago Il si emite exclusiv pe internet 24 din 24 la adresa www.radio27online.com pentru romanii de pretutindeni.
Programele 27 contin stiri, realizate in colaborare cu Radio Romania International, Agentia de Presa Rador si Romanian Global News, muzica, prezentata cu sprijinul cu caselor de discuri din Romania si informatii utile pentru Diaspora Romana. Pentru mai multe informatii despre Radio 27 Online, echipa, grila de programe, podcast, informatii legislative si imigratie din Statele Unite si stiri puteti vizita siteul www.radio27online.com.
 
Romanii din Belgia, invitati sa contribuie la petrecerea romaneasca din BrugesPDF Print E-mail
Bruges, Belgia/Romanian Global News
Accesari :234
Tuesday, 05 December 2006
{mosimage}Anamaria Sandor, o romanca din Targu Mures, masterand in prezent la College of Europe din Bruges (foto), a lansat recent un mesaj catre alti romani prin care le solicita ajutorul la organizarea petrecerii cu tema “Cele mai noi state membre UE”, ce se va desfasura pe 27 ianuarie 2007 in cadrul institutiei de invatamant belgiene.Aceasta are o traditie de a organiza petreceri nationale cu ocazia carora se doreste promovarea valorilor, obiceiurilor si a potentialului fiecarei tari in parte. Din motive organizatorice, dar si pecuniare, acestea se realizeaza pe grupe de state, iar in acest an tinerii romani se vor grupa cu studentii bulgari, data fiind intrarea concomitenta a Romaniei si Bulgariei in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007. Participantii la patrecere vor fi atat studentii acestei generatii (din nu mai putin de 47 de state ale lumii), cat si Alumni, personal academic sau personalitati, numarul mediu de invitati fiind aproximativ 400.
Pentru a sarbatori cum se cuvine acest moment istoric, organizatorii romani, printre care si Anamaria Sandor, s-au gandit ca aceasta petrecere sa contina mai multe momente speciale: o tombola cu premii sau un concurs (privind cunostintele despre cele 2 tari), gustari si bauturi traditionale, un moment artistic (o formatie care sa cante muzica populara sau un ansamblu cu dansuri populare), informeaza Rombel, care citeaza mesajul tinerei. In plus, saptamana dinaintea petrecerii va contine si o conferinta (pe tema aderarii celor doua state la UE, cu invitati de inalt rang si personal academic), o seara de film romanesc si o cina oferita la cantina Colegiului cu bucate traditionale din cele doua tari.
Colegiul nu ofera suport material, lasand la latitudinea studentilor acest aspect. De aceea, Anamaria Sandor si-a propus prinintermediul studentilor romani de la Bruges sa atraga cat mai mult interesul celor prezenti si sa lase o impresie cat mai buna despre Romania pentru a-i face curiosi sa o viziteze cat mai des. Intrebarile sau sugestiile se pot trimite fie pe forumul Rombel, fie pe adresa de email: asandor@students.coleurop.be.
 
Stranierii romani vor sa evolueze pentru selectionata BasarabieiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :303
Tuesday, 05 December 2006
Portarul Sebastian Hutan de la "Dinamo", Moscova, mijlocasul George Florescu de la "Torpedo", Moscova, fundasul Cristian Arbanas si atacantul Marian Pirsa de la "Sheriff", Tiraspol, care au cetatenie romana, si-au exprimat disponibilitatea de a evolua pentru selectionata Moldovei.Desi Hutan si Florescu par a vea sanse minime pentru ca au evoluat deja in selectionata de tineret a Romaniei, Arbanas si Pirsa au fost remarcati dee antrenorii selectionatei nationale basarabene. Ambii evolueaza pentru cel mai puternic club basarabean ,"Sheriff", iar Pirsa cu noua goluri la activ este unul din lideri pe lista marcatorilor dupa prima jumatate a campionatului tarii.
 
Deschiderea Institultului Cultural Roman din Stockholm – salutata de televiziunea suedezaPDF Print E-mail
Stockholm, Suedia/Romanian Global News
Accesari :250
Tuesday, 05 December 2006
{mosimage}Inaugurarea sediului Institutului Cultural Roman din Stockholm a avut loc pe 28 noiembrie, evenimentul fiind remarcat atat de televiziunea suedeza, cat si de principalele cotidiene (Svenska Dagbladet & Aftonbladet).In ziua deschiderii, emisiunea de stiri culturale a televiziunii suedeze a transmis un interviu cu directorul Institutului Cultural Roman din Stockholm, Dan Shafran, precum si cadre cu sediul institutului. Potrivit directorului ICR Stockholm – Dan Shafran, una din principalele provocari cu care se confrunta Institutul Cultural Roman din Stockholm este schimbarea imaginii proaste pe care si-a creat-o Romania in mass-media suedeza, informeaza ICR. Aceasta se poate realiza in primul rand prin promovarea a ceea ce are mai de pret cultura romana. “Cultura este cel mai bun mijloc de a reliefa unicitatea unei tari, dar si de a stabili punti de comunicare. Doar familiarizandu-se cu specificitatea culturii romane vor putea suedezii sa-i priveasca cu alti ochi pe romani si cultura lor”, a aratat domnul Dan Shafran in interviul sus-mentionat.
La festivitatea de deschidere au rostit alocutiuni Directorul Institutului Cultural Roman din Stockholm, Dan Shafran, Presedintele Institutului Cultural Roman, Horia-Roman Patapievici, Ambasadorul Romaniei la Stockholm, ES Victoria Popescu, Secretarul de Stat in Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei, Valentin Naumescu si membrul Parlamentului Suedez si fost ministru al cooperarii internationale, Alf Svensson.
Printre oaspeti s-au numarat reprezentanti din partea Curtii Regale Suedeze, Parlamentului Suedez si Ministerului Afacerilor Externe al Suediei, ambasadori, atasati culturali, directori ai altor institute culturale, Directorul General al Institutului Suedez, Directorul Bibliotecii Nobel a Academiei Suedeze, cunoscuti scriitori, jurnalisti si alte personalitati culturale, informeaza ICR.
 
Expozitii si spectacole romanesti la ICR LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :243
Tuesday, 05 December 2006
Institutul Cultural Roman din Londra organizeaza, in luna decembrie, o serie de expozitii, prezentari si spectacole. Evenimentul, intitulat Offset 2005 & VJ Night, se va desfasura in perioada 5-11 decembrie, deschiderea seriei de spectacole urmand sa aiba loc marti, 5 decembrie, la ora 19.00.Offset 2005 este o arhiva electronica care prezinta o perspectiva actuala asupra trendurilor artistice contemporane in Romania, in legatura cu evolutiile curente internationale in domeniu. Selectia include unele dintre cele mai reprezentative proiecte artistice romanesti din perioada 2004-2005, semnate de Duo van der Mixt, Alexandra Croitoru, Mona Vatamanu & Florin Tudor, Ioana Nemes, si Stefan Tiron, printre altii. Artistii vizuali Cosmin Moldovan si Vali Chincisan, curatorii arhivei, vor prezenta aceasta arhiva alaturi de un spectacol sustinut de “Brazda lui Novac”.
Evenimentele vor continua miercuri, 6 decembrie, de la ora 21.00, cu o noapte VJ, la care vor participa Brazda lui Novac, Gojira si SKVJScrew. Intrarea este libera, iar rezervarile, pentru noaptea VJ, se pot face sunand la numarul de telefon 0207 752 0134, sau trimitand un e-mail la adresa office@icr-london.co.uk .
 
Un nou spectacol cu “Frumoasa din Padurea Adormita” la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :249
Tuesday, 05 December 2006
{mosimage}O noua reprezentatie a spectacolului “Frumoasa din padurea adormita”, cu celebra balerina romanca Alina Cojocaru (foto) in rolul principal se va juca marti, 5 decembrie, de la ora 19.30, la Covent Garden.Spectacolul pus in scena de Baletul Regal a avut premiera chiar vineri, 1 decembrie, de Ziua Nationala a Romaniei, un al treilea spectacol urmand sa se desfasoare in data de 9 decembrie, de la ora 19.00.
“Frumoasa din padurea adormita aduce laolalta toate elementele baletului clasic: povestea tinerei printese, dincolo de timp, vrajitoarea cea rea, un secol de somn si sarutul frumosului print, care pune capat somnului greu. Un spectacol greu de ratat, o bogatie de dansuri pentru corpul de balet si excelente prestatii solo. O piesa excelenta de Tchaikovski, o coregrafie clasica semnata Petipa si o poveste incantatoare, toate aduse publicului si de Alina Cojocaru.
 
Studenti romani, in competitie pentru bursele Round Table Society din ChicagoPDF Print E-mail
Chicago, SUA/Romanian Global News
Accesari :275
Tuesday, 05 December 2006
Organizatia Round Table Society din Chicago va decerna doua burse studentesti in cadrul traditionalei serbari anuale de Craciun care va avea loc sambata, 16 decembrie, la sediul acesteia.Bursele SMARTS (Student Merit Awards by Round Table Society) sunt in valoare de cate 1000 de dolari si vor fi acordate studentilor care vor fi selectionati pe baza a trei criterii: sa fie un student roman inscris intr-o institutie de invatamant superior in Chicago si respectiv, un student (roman) american inscris in mod curent intr-o institutie de invatamant superior din Romania, rezultate excelente la studii si situatie financiara dificila. Pentru a se inscrie la selectie, studentul aspirant va trebui sa se prezinte cu un eseu de o pagina cu marginile de un inch, scris cu caracter de 12, in care sa arate de ce crede el/ea ca merita sa devina detinatorul acestei burse, copii curente dupa fisa de rezultate scolare oficiale de la scoala unde este inscris, medie generala minima de 3.0 intr-un sistem de notare de la 0 la 4, respectiv de 8.00 intr-un sistem de notare de la 0 la 10, scrisori de recomandare (preferabil de la un profesor, CV, dovezi de situatie materiala). Cererile incomplete, insuficient documentate sau care au ajuns cu intarziere nu se vor lua in considerare. Acestea trebuie sa ajunga la Round Table Society cel tarziu pana pe data de 5 decembrie 2006. Cererile pot fi trimise prin posta sau aduse personal la adresa: SMARTS Scholarship Program, Round Table Society NFP, 2408 N. Kedzie Ave. Chicago, IL 60647.
De asemenea, cererile se pot trimite prin fax la (773) 276-8899, ori prin e-mail, cu atasamentele respective, la office@roundtablesociety.org cu titlul SMARTS Scholarship Program Application.
RTS nu accepta telefoane in legatura cu programul SMARTS, iar cei care suna vor fi automat descalificati.
 
Sprijin pentru construirea bisericii ortodoxe in Alcala de HenaresPDF Print E-mail
Alcala de Henares, Spania/5 decembrie/Romanian Global News
Accesari :252
Tuesday, 05 December 2006
Primaria din Alcala de Henares a incheiat un acord cu Parohia ortodoxa Sf. Gheorghe din acest oras prin care se concesioneaza un teren de 1.000 metri patrati pentru construirea unei biserici ortodoxe romane in Spania.Documentul a fost semnat de primarul orasului, Bartolome Gonzalez si de IPS Iosif, mitropolitul ortodox roman pentru Europa Occidentala si Meridionala. Este semnificativ faptul ca prima biserica romaneasca urmeaza sa se construiasca intr-un oras din Comunitatea Madridului, unde se afla o importanta colectivitate de romani ce reprezinta circa 10 la suta din totalul populatiei localitatii, informeaza Spania Romaneasca.
Concesionarea terenului se face, potrivit termenilor acordului, pentru 20 de ani, cu posibilitatea prelungirii la fiecare 20 de ani, asa cum se procedeaza si cu terenul dat in folosinta Bisericii Catolice. Documentul urmeaza sa fie aprobat de Consiliul local, pentru ca la inceputul anului viitor sa poata demara constructia acestui locas de cult. Biserica se va construi in stil traditional ortodox romanesc si va fi amplasata intr-o zona importanta a orasului.
Primarul din Alcala de Henares a amintit, cu ocazia semnarii acordului, traditia multiculturala a orasului si a subliniat ca noua biserica va fi un simbol nu numai al ortodoxismului romanesc ci si o emblema pentru oras. Ambasada Romaniei la Madrid isi exprima satisfactia fata de acest prim pas in directia integrarii spiritualitatii romane in peisajul social spaniol si adreseaza multumiri autoritatilor spaniole, Primariei din Alcala de Henares si Comunitatii Madrid pentru sprijinul acordat colectivitatii de romani. Acest gest este cu atat mai apreciat cu cat se produce in preajma Zilei Nationale a Romaniei.
 
Vizita misionara la parohia “Sf. Maria” din NorcrossPDF Print E-mail
Norcross, SUA/Romanian Global News
Accesari :251
Tuesday, 05 December 2006
{mosimage}Un misionar al Orthodox Christian Mission Center, OCMC, in Romania, Floyd Frantz, va fi duminica, 10 Decembrie 2006, dupa Sfanta Liturghie, invitat la biserica ortodoxa romana “Sfanta Maria” din localitatea americana Norcross.In cadrul vizitei, acesta va face o prezentare a muncii sale in tara noastra si le va da posibilitatea celor prezenti sa puna intrebari si sa se poata implica prin diferite moduri in sprijinirea activitatii sale misionare. Floyd Frantz conduce proiectul numit “Sfantul Dimitrie”, un proiect care acopera o raza mare de actiune: cei care se lupta cu alcoolismul, sprijin moral detinutilor din inchisoarea de la Gherla, Sanatorul de TBC de langa Cluj, Clinica Sfantul Pantelimon si Casa Sfanta Maria unde sunt gazduite femeile molestate de familiile lor, informeaza parohia romaneasca.
Orthodox Christian Mission Center, OCMC, este agentia internationala oficiala de misionariat si evanghelizare a Bisericilor Ortodoxe din America de Nord. OCMC este o organizatie pan-ortodoxa care sustine activitatea pe termen lung a misionarilor, trimite echipe de misionari, ofera sustinere pentru preotii de acest fel si ofera asistenta financiara prin programele sale specifice.
 
Spectacolul romanesc de la Dublin, transmis la televiziunea irlandezaPDF Print E-mail
Dublin, Irlanda/Romanian Global News
Accesari :202
Tuesday, 05 December 2006
{mosimage}Emisiunea Nationwide de pe postul irlandez de televizune RTE va difuza in cursul saptamanii viitoare secvente din spectacolul aniversar al Zilei Nationale a Romaniei ce a avut loc duminica, 3 decembrie, la Conrad Hotel din Dublin, precum si interviuri ale organizatorilor si invitatilor la aceasta manifestare.Evenimentul a fost organizat de Societatea Romana din Irlanda, care le multumeste tuturor celor care au fost prezenti la spectacolul aniversar, sponsorilor, fara de care actiunea romaneasca nu ar fi putut avea loc, si tuturor celor care si-au dat concursul la buna desfasurare a manifestarii, fara de care nu s-ar fi putut canta Imnul Romaniei in centrul Dublinului.
Spectacolul desfasurat in cinstea Zilei Nationale a Romaniei i-a avut ca invitati pe Doru Octavian Dumitru, Florentina si Petre Giurgi, Corul bisericii ortodoxe romane din Dublin si Ansamblul Miorita. Alaturi de acestia, pe scena a mai urcat si James Band din Irlanda, informeaza asociatia romaneasca.
 
Biserica romaneasca “Sf. Mihail si Gavriil” din Montreal, invitata la hramPDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :245
Tuesday, 05 December 2006
{mosimage}Enoriasii bisericii ortodoxe romane “Sfintii Mihail si Gavriil” din Montreal sunt invitati marti, 5 decembrie, de la ora 18:30, sa ia parte la hramul parohiei ortodoxe antiohiene “Sfantul Nicolae” din aceeasi localitate.Sarbatoarea lacasului de cult canadian va incepe cu slujba Sfintei Liturghii Arhieresti, oficiata de Episcopul Alexander, alaturi de clerul bisetricesc ortodox antiohian din Montreal, informeaza parohia romaneasca. La finalul serviciului religios, romanii snt invitati sa ia parte, alaturi de enoriasii bisericii “Sfantul Nicolae” la o receptie care va avea loc intr-una din salile bisericii.
 
Conferinta la capela ortodoxa romana din MunchenPDF Print E-mail
Munchen, Germania/Romanian Global News
Accesari :253
Tuesday, 05 December 2006
Nicolae Stroescu Stanisoara, director emerit al postului de radio Europa Libera, va sustine sambata, 16 decembrie, la Capela ortodoxa romana „Sf. Siluan Atonitul” de la Centrul Bisericesc din Munchen, conferinta cu tema "Tineretul si provocarile timpului".Dezbaterea va avea loc dupa terminarea vecerniei care va incepe la ora 18:00. La conferinta, precum si la dialogul ce se va purta pe marginea celor discutate, va participa P.S. Episcop vicar Sofian Brasoveanul, informeaza capela romaneasca.
 
Seara de lectura romaneasca la ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :277
Tuesday, 05 December 2006
{mosimage}Casa Europei si Orientului din Paris (foto) va prezenta in luna decembrie o seara de lectura romaneasca.In cadrul evenimentului programat pentru data de 11 decembrie, de la ora 19.30,  va fi lecturata piesa “Fuck You Eu.ro.Pa!” a Nicoletei Esinencu, tradusa din limba romana de Mirella Patureau.
Ortografia speciala a titlului lucrarii imbina termeni folositi pe Internet – Eu pentru Europa, ro pentru Romania si Pa, din limba romana. Piesa este, de fapt, un monolog al unei tinere, ce se intinde pe 20 de pagini, o scriitura nervoasa, ritmata, cu fraze scurte, adesea agresive.
 
Seara romaneasca in MichiganPDF Print E-mail
Michigan, SUA/Romanian Global News
Accesari :185
Tuesday, 05 December 2006
Romanii din Michigan sunt invitati vineri, 9 decembrie, la o seara romaneasca care se va desfasura la Red Lion Pubb, in colaborare cu Holiday Inn, in localitatea Farmington Hills din acest stat.Petrecerea va incepe la ora 20:00 si este organizata de John Zaharia, informeaza Romportal. In cadrul serii romanesti va avea loc si o tombola ale carei premii vor fi o noapte de cazare la Holiday Inn pentru doua persoane, suma de 50 de dolari si o sticla de sampanie. Localul unde va avea loc petrecerea se afla la adresa 37529 Grand River Ave., Farmington Hills,
MI 48335, telefon (248) 477-7800.
 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions