Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Decembrie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Cautare
 
ONU va acorda o atentie deosebita delfinilor din Marea NeagraPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :219
Friday, 08 December 2006
Programul ONU pentru mediu a declarat 2007 "Anul delfinilor".Organizatia Natiunilor Unite intentioneaza sa atraga astfel atentia guvernelor si organizatiilor neguvernamentale asupra protectiei acestor mamifere marine de tralerele de pescuit.
In cel mai mare pericol se afla noua populatii de delfini si cobai marini. O atentie deosebita ONU va acorda salvarii delfinului Marii Negre, care se afla pe cale de disparitie. In afara de pescuit, la depopularea delfinilor si a altor mamifere marine rare contribue poluarea apei si turismul in masa.
"Anului delfinilor" i se va consacra un site, iar pentru copii vor fi special introduse "diplome pentru delfini". In afara de aceasta, se preconizeaza pregatirea in diferite limbi a unui ghid de studii despre aceste mamifere, care vor fi propuse copiilor, parintilor si admiratorilor de turism ecologic, informeaza Prompt Media.
 
Concert extraordinar Mozart organizat de ICRPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :259
Friday, 08 December 2006
{mosimage}Ateneul Roman va gazdui pe 21 decembrie, de la ora 19.00, un concert extraordinar Mozart, sustinut de violonistul si dirijorul Augustin Dumay impreuna cu pianistul Jean-Bernard Pommier si Orchestra Regala de Camera Valona.

Evenimentul face parte din seria de concerte aniversare organizate de Institutul Cultural Roman si marcheaza 250 de ani de la nasterea compozitorului Wolfgang Amadeus Mozart, transmite ICR.
Programul propune o alaturare inedita a Concertelor numerele 2 si 3 pentru vioara si 9 pentru pian cu o capodopera camerala, Sonata in Sol major pentru vioara si pian K 301. Laureat al premiilor Grammy,  Gramophone  si Grand Prix du Disque, maestrul francez va evolua, astfel, atat ca violonost cat si ca dirijor. Augustin Dumay este prezentat de revista The Strad drept “mostenitor de drept al liniei regale belgiene, Ysaye, Dubois si Grumiaux". Augustin Dumay a evoluat in unele dintre cele mai prestigioase sali de concert ale lumii : Concertgebouw din Amsterdam, Palais des Beaux-Arts din Bruxelles,  Queen Elizabeth Hall, Wigmore Hall, Scala din Milano, Filarmonica din Berlin.
Pianist si dirijor, Jean-Bernard Pommier este unul dintre cei mai cunoscuti muzicieni contemporani. Discografia sa include integrale ale sonatelor lui Wolfgang Amadeus Mozart si Ludwig van Beethoven, lucrari de Bach, Chopin, Schumann, Debussy. Este director artistic al Northern Sinfonia si dirijor principal al Orchestrei Filarmonice din Torino. Invitat constant la cele mai prestigioase festivaluri, Jean-Bernard Pommier a concertat la Londra, Viena, Berlin, Leipzig, Dresda, Amsterdam, Paris, Moscova, Chicago si in Israel.

foto: Wolfgang Amadeus Mozart

 
„Soimii Carpatilor” – din nou in AfganistanPDF Print E-mail
Bistrita, Romania/Romanian Global News
Accesari :267
Friday, 08 December 2006
{mosimage}La Batalionul 812 Infanterie „Soimii Carpatilor” din Bistrita, va avea loc pe 11 decembrie ceremonialul prilejuit de plecarea in Afganistan a militarilor care vor participa, in urmatoarele sase luni, la misiunea ISAF III, fiind dislocati in Qalat, capitala provinciei Zabul.„Soimii Carpatilor” vor prelua misiunile de la Batalionul 2 Infanterie “Calugareni” din Bucuresti, care participa la opertiunile ISAF din iulie 2006, informeaza Prompt Media. Militarii bistriteni vor indeplini misiuni de sprijinire a armatei si politiei afgane, de cercetare si patrulare, precum si de asistenta umanitara. Ei vor sprijini, totodata, implementarea Planului de pace initiat de Guvernul Afganistanului, precum si indeplinirea unor proiecte de dezvoltare initiate de Echipa de Reconstructie Provinciala din Zabul. Experienta Batalionului 812 Infanterie include participari la exercitii si misiuni internationale, cum sunt cele din Angola (UNAVEM III, in 1996-1997, MONUA, in 1998-1999) si Kosovo (BELUROKOS 8, 9 si 10, in 2001-2002). Din decembrie 2002 pana in iulie 2003, batalionul a participat, de asemenea, la misiunea ENDURING FREEDOM din Afganistan, iar in perioada iulie 2004 - februarie 2005, la ANTICA BABILONIA, in Irak.
 
La Institutul Cultural Roman va avea loc vernisajul expozitiei “Ipotesti’’PDF Print E-mail
Bucureti, Romania/Romanian Global News
Accesari :285
Friday, 08 December 2006
La Institutul Cultural Roman va avea loc pe 14 decembrie vernisajul expozitiei „Ipotesti”, ce cuprinde lucrari de grafica realizate de studentii Universitatii Nationale de Arte Bucuresti in vara anului 2006, in cursul unei tabere de documentare in localitatea natala a poetului Mihai Eminescu.Expozitia va fi deschisa in perioada 14 decembrie 2006 – 17 ianuarie 2007.
Evenimentul organizat sub egida Institutului Cultural Roman, a Universitatii Nationale de Arte Bucuresti si a Memorialului Ipotesti – Centrul National de Studii „Mihai Eminescu”, este coordonat de prof. univ. Mircia Dumitrescu, lector. univ. Carmen Apetrei si asist. univ. Carla Duschka. Proiectul va fi prezentat de prof. univ. Ruxandra Demetrescu, rector al Universitatii Nationale de Arte Bucuresti si de domnul Valentin Cosereanu, director al Memorialului Ipotesti.
Vor expune Maria Marin, Victor Visan, Cristina Molnar, Alexandra Zgambau, Cristina Manea, Laurentiu Balta, Bogdan Vornicu, Adina Iancu, Cristina Moise, Roxana Gibescu, Oana Barleanu, Mihai Mihail, Alexandra Darie, Corina Marin, Elena Dogaru, Eduard Stancu, Iulia Costache, Alexandru Nicolae, Andrei Masca, Mihai Ilie, Mihaela Clocotan, Maia Sadmanova, Lucia Dumitrescu si Gabriela Simigdala.
 
Guvernul britanic isi revizuieste atitudinea in relatia cu Romania si BulgariaPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :280
Friday, 08 December 2006
Guvernul Britanic a acceptat ideea ca restrictiile impuse muncitorilor romani si bulgari sunt “prea draconice” si ia in calcul posibilitatea ca dupa 12 luni acestea sa fie mai permisive, transmite Hotnews.

Dupa un an, muncitorii romani si bulgari slab calificati vor putea obtine slujbe in sectorul agricol al procesarii de alimente, dar nu mai mult de 20 de mii de posturi anual, informeaza cotidianul The Independent.
-Tot mai multi politicieni britanici contesta decizia Guvernului de a inchide piata muncii pentru bulgari si romani.
-  Restrictiile ar putea fi revizuite la inceputul anului 2008
-  Autoritatile britanice refuza sa faca estimari in privinta numarului de imigranti romani si bulgari
Liam Byrne, Ministrul Imigratiei, a fost atacat saptamana trecuta in Camera Comunelor printr-o scrisoare trimisa de Richard Thomas, fostul ambasador britanic in Bulgaria, acesta acuzand ca ministrul s-a comportat “detestabil” tratand populatia Romaniei si Bulgariei ca pe “cetateni de rang secund” si a precizat ca “ii va fi rusine sa-si mai arate fata vreodata in Bulgaria”.

"Masurile restrictive ar putea cauza daune irecuperabile in relatia Marii Britanii cu cele doua tari"
Wayne David, parlamentar al Partidului Laburist, a declarat ca scrisoarea “este o acuzatie” adresata politicii guvernamentale si considera ca tratamentul aplicat Bulgariei si Romaniei ar putea provoca “daune irecuperabile” in relatia Marii Britanii cu cele doua tari.
Restrictiile aplicate cetatenilor din cele doua noi state membre UE se vor aplica pe cinci ani, insa e posibil ca acestea sa fie revizuite dupa un an, in functie de impactul pe care imigrantii il vor avea asupra economiei si pietei muncii din Marea Britanie.
Byrne s-a abtinut sa comenteze asupra numarului de emigranti care ar putea sa ajunga Regat, declarand ca, dupa estimarile eronate in privinta impactului valului de aderare din 2004, o noua estimare gresita ar fi “lipsita de intelepciune”.

 
De la 1 ianuarie romanii vor avea card de asigurat europeanPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :337
Friday, 08 December 2006
{mosimage}De anul viitor, romanii care calatoresc in statele Uniunii Europene vor putea beneficia, in caz de necesitate, de ingrijiri medicale in aceleasi conditii ca si cele oferite cetatenilor tarii respective de sistemul public de asigurari de sanatate.

Pentru aceasta insa, cei care intentioneaza sa calatoreasca in spatiul comunitar vor trebui sa solicite Casei de asigurari de sanatate la care sunt inscrisi eliberarea Cardului European de Asigurat (EHIC) si sa achite contravaloarea documentului, informeaza Hotnews.
Cardul european (foto) va avea o valabilitate de sase luni si va putea fi folosit numai in fata autoritarilor sanitare din tara de destinatie sau de tranzit, pentru dovedirea calitatii de asigurat in Romania.
Cardul va permite asiguratului aflat in calatorie accesul la o gama mai larga de tratamente decat cele strict de urgenta, fara sa mai fie necesara incheierea unei asigurari private de sanatate, extrem de scumpa.
„Costul acestiu card va fi de cativa RON, sub 10, in orice caz, iar solicitantul face o cerere la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate de care apartine si poate primi respectiva cartela oriunde doreste. Nu este obligatoriu sa-l primeasca la adresa de buletin” , a declarat Augustus Costache, seful departamentului de comunicare din cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.
El a mai spus ca documentul va sosi la destinatar in maximum sapte zile lucratoare de la data solicitarii scrise de catre asigurat. In cazul in care beneficiarii nu sunt gasiti la domiciliu, vor putea ridica ulterior documentul de la sediul Casei teritoriale de asigurari de sanatate la care sunt inscrisi.

Cardul nu acopera toate problemele de sanate
Acest tip de card nu va acoperi si tratamentul in strainatate a afectiunilor pre-existente calatoriei respective, ci numai a problemelor de sanatate care apar in timpul sejurului, transmite sursa citata mai sus.
Tratamentul in caz de necesitate se va face in conditiile generale stabilite de sistemul public de asigurari de sanatate din tara respectiva, ceea ce inseamna ca unele tratamente care sunt gratuite in Romania ar putea fi doar compensate partial in statul unde survine problema de sanatate, sau invers.
De exemplu, in Germania asiguratii achita o co-plata de 10 Euro pe zi de spitalizare, pentru primele 20 de zile de spitalizare din fiecare an calendaristic.
Nu doar romanii vor putea fi detinatorii acestui document, ci si cetatenii altor state comunitare, care, de asemenea, vor beneficia de tratamente in aceleasi conditii ca si asiguratii romani, daca vor avea probleme de sanatate in timpul calatoriei in tara noastra.
La ora actuala, CNAS se afla in faza de pregatire pentru eliberarea Cardului European de Asigurat. Livrarea acestor documente catre asigurati va incepe imediat dupa 1 ianuarie 2007.

 
Permisul unic de conducere, valabil in UE, va fi eliberat in Romania dupa aprilie 2007PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :291
Friday, 08 December 2006
Pentru ca in Uniunea Europeana exista la ora actuala 110 tipuri diferite permise de conducere, ele vor fi inlocuite cu un singur permis de conducere UE cel tarziu in 2012.Ministerul Administratiei si Internelor (Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor) sustine ca este pregatit sa emita noul model al permisului de conducere unic european imediat ce Directiva europeana va intra in vigoare, informeaza Prompt Media.
Directiva europeana pentru permisul unic de conducere a fost aprobata de Comitetul pentru transport din Parlamentul European in 22 noiembrie si urmeaza sa fie votata in plenul PE in decembrie. Nu toti soferii din statele membre vor avea in buzunar permisul de conducere UE foarte curand deoarece, dupa termenul limita 2012, pentru demararea emiterii la nivel european a acestui permis, guvernele nationale au la dispozitie 26 de ani pentru a inlocui toate permisele existente. Directiva permite statelor membre sa instituie controale medicale regulate pentru toti soferii. Directiva UE contine prevederi impotriva asa-numitului turism al permiselor de conducere: soferii carora le-a fost retras permisul intr-un anumit stat membru nu pot obtine un duplicat dintr-un alt stat din Uniune. Carnetul de conducere european va avea acelasi format de dimensiunea unei carti de credit. Statele membre vor putea incorpora in permise un mediu de stocare sau un microcip. Documentul va avea valabilitate limitata, acest insemnand ca datele si fotografia continute vor trebui aduse la zi periodic. Directiva permite detinatorilor de premise de conducere de categorie B sa conduca un vehicul cu o remorca de pana la 4.250 kg. Cu alte cuvinte, proprietarii de caravane nu vor avea nevoie de un permis de conducere de alta categorie decat cel pe care il folosesc pentru autovehicul cu care trag rulota. Directiva armonizeaza regulile privind pregatirea si pregatirea continua a instructorilor auto, stabilind calificarile de baza necesare. De asemenea, pentru motocliclisti se pune in aplicare principiul accesului progresiv: pentru a conduce motociclete de gabarit mare trebuie o perioada de experienta in conducerea unor motociclete cu motor mai mic. Ministerul Administratiei si Internelor din Romania incepe in luna decembrie achizitionarea echipamentului tehnic necesar emiterii noului permis de conducere. Livrarea si instalarea echipamentelor este preconizata pentru luna aprilie 2007, astfel ca incepand cu mai 2007 sa se poata emite noul permis de conducere. Permisele nu vor fi inlocuite imediat. Toate permisele de conducere valabile in prezent se vor inlocui pana in 2017. Odata cu emiterea noului permis de conducere, nu va fi obligatorie preschimbarea celor in uz, ele ramanand valabile in paralel pentru perioada pentru care au fost emise.
 
Peste 800.000 de romani sunt asteptati se se intoarca de sarbatori acasaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :255
Friday, 08 December 2006
{mosimage}In vederea fluidizarii traficului in punctele de trecere a frontierei in perioada sarbatorilor de iarna, Politia de Frontiera Romana va intreprinde masurile necesare pentru derularea unui control operativ si civilizat.In acest sens, va dispune masuri de suplimentare a personalului care-si desfasoara activitatea la controlul documentelor si va creste numaru arterelor de control de pe sensul de intrare in tara. Totodata, in punctele de trecere a frontierei sunt create filtre de control separate pentru cetatenii U.E. si pentru persoanele cu handicap, bolnave sau cu copii mici si au fost luate masuri de supraveghere pe comunicatiile care fac legatura intre localitatile de frontiera si punctele de trecere, in vederea evitarii unor eventuale blocaje de circulatie.
Cei care sunt nemultumiti de modul in care a fost efectuat controlul la trecerea frontierei pot suna la numarul de telefon 959 pentru teritoriu si 9590 pentru Bucuresti, unde aspectele semnalate vor fi preluate.
In luna decembrie 2005, au fost inregistrate aproximativ 657.000 de treceri ale cetatenilor romani pe sensul de intrare in tara, iar acest an se asteapta ca peste 800.000 de romani ce muncesc in strainatate sa se intoarca acasa.
 
Declaratiile de bun simt ale lui Caramitru au scos din sarite guvernul comunist de la ChisinauPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :347
Friday, 08 December 2006
{mosimage}In pofida escaladarii cazului Caramitru, Romania isi exprima, in continuare, intreaga disponibilitate de a sprijini toate demersurile Chisinaului indreptate spre apropierea de Europa si doreste ca aceasta deschidere neconditionata sa fie privita in adevarata sa lumina, scrie Liliana Istrate in ziarul Flux de la Chisinau.

Reamintim ca dupa ce ambasadorul Romaniei la Chisinau, Filip Teodorescu, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene de la Chisinau pentru a i se atrage atentia asupra unor declaratii ale presedintelui Uniunii Teatrale din Romania, Ion Caramitru (foto), Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei a convocat-o, la 5 decembnrie, pe ambasadoarea R. Moldova la Bucuresti, Lidia Gutu, in legatura cu o serie de evolutii recente in relatia bilaterala dintre Romania si R. Moldova.
MAE al Romaniei si-a exprimat surprinderea fata de convocarea, la 4 decembrie, a ambasadorului sau de la Chisinau. Astfel, partea romana considera demersul neobisnuit si „inadecvat situatiei”, din punct de vedere diplomatic, al MAE de la Chisinau, tinand cont de faptul ca presedintele UNITER, Ion Caramitru, este o persoana privata, libera a-si exprima opiniile personale.
„Punctele de vedere, exprimate de presedintele UNITER, nu pot fi interpretate ca pozitii oficiale ale Romaniei. Libertatea de exprimare este o conditie fundamentala a existentei statului de drept. Atasamentul declarat la comunitatea europeana de valori presupune si din partea R. Moldova respectarea dreptului la opinie, in sensul conferit de legislatia internationala in materie, precum si de acordurile si intelegerile internationale la care R. Moldova este parte”, se arata intr-un comunicat al MAE al Romaniei.
In acest sens, partea romana a solicitat clarificari cu privire la tonul unor declaratii recente ale reprezentantilor autoritatilor executive de la Chisinau, critice la adresa preocuparilor Romaniei de a participa la consolidarea optiunii europene a R. Moldova. Mai mult, acum Romania asteapta ca reconfirmarea cursului pro-european al Chisinaului sa se traduca intr-un angajament sporit in planul eforturilor concrete. De asemenea, Romania isi exprima, si in continuare, intreaga disponibilitate de a sprijini toate demersurile Chisinaului indreptate spre apropierea de Europa si doreste ca aceasta deschidere neconditionata sa fie privita in adevarata sa lumina.
“Partea romana intelege ratiunile pentru care cei interesati de stoparea parcursului european al RM incearca sa distorsioneze intentiile reale ale Romaniei. Cu toate acestea, eforturile Romaniei sunt intreprinse in convingerea ca R. Moldova va deveni, intr-un viitor previzibil, un stat cu o democratie consolidata, stat de drept atent la respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, cu un destin european recunoscut”, se precizeaza in declaratia MAE de la Bucuresti.
Reamintim ca tensionarea relatiilor moldo-romane a survenit dupa ce un ziar din Chisinau a publicat un interviu cu Ion Caramitru, in care acesta a opinat ca este simptomatic faptul ca in nici una dintre tarile ex-sovietice, cu exceptia R. Moldova, nu a castigat alegerile chiar partidul comunist, exprimandu-si speranta ca „acesta e ultimul strigat al ursului, care e pe cale de disparitie".
Se presupune ca Ministerul de Externe s-a sesizat in urma altui interviu, acordat de presedintele Voronin unui portal informational, de limba rusa, publicat de Ziua nationala a Romaniei, in care acesta acuza Romania de amestec in treburile interne ale Republicii Moldova. Astfel, Voronin a declarat ca deja de 15 ani de independenta, Romania incearca sa impuna Moldovei „anumite reguli de joc, principii si puncte de vedere. „ Daca e sa dam o apreciere obiectiva, aceasta se numeste amestec in treburile unui stat suveran", a spus Voronin. Moldova este in stare sa-si asigure si integrarea europeana, si dezvoltarea democratica interna a statului, si sporirea nivelului vietii social-economice a oamenilor muncii, fara o astfel de incalzire, fara prietenii si avocatii care ne sunt impusi de dincolo de Prut", a declarat Voronin.
In apararea sa, presedintele UNITER, Ion Caramitru s-a aratat surprins de aceasta luare de pozitie a Ministerului de Externe, specificand ca declaratiile sale au fost facute, in cadrul unui interviu, ca persoana particulara iar Ambasada Romaniei la Chisinau si Ministerul roman de Externe, nu au nici o legatura cu prezenta sa la Chisinau.
"De cate ori m-am gandit la Moldova, de cate ori am vizitat Republica Moldova, de cate ori am fost invitat in Republica Moldova, nu mi s-a reprosat nimic vizavi de vreo atitudine care sa nu fie, in principal, pornita dintr-o dragoste netarmurita fata de oamenii care locuiesc acolo si fata de limba pe care o vorbim si fata de traditiile ei si de identitatea locului. Nu pot sa jignesc identitatea unui popor cu care ma simt frate si cu care chiar sunt. Singurul lucru pe care pot sa-l spun cu mana pe constiinta este ca in mintea mea, in sufletul meu si in inima mea Republica Moldova este locuita de oameni cu care eu sunt frate. Sunt surprins de aceasta luare de pozitie care cred ca are alte canotatii decat cele strict referitoare la vreun abuz diplomatic sau de alta natura", a declarat pentru BBC, Ion Caramitru.

Nicolae Osmochescu, profesor universitar, expert in drept international:

Cele spuse de Caramitru nu ar trebui sa afecteze relatiile noastre cu Romania
„Din punct de vedere al dreptului international, Ministerul de Externe are dreptul sa convoace orice ambasador, acreditat la Chisinau, in functie de diverse motive, pentru a-si exprima opinia sau a prezenta note informative. In ceea ce priveste cazul Caramitru, acesta poate fi interpretat diferit. Pe de o parte, declaratiile acestuia au fost facute in calitate de persoana particulara, in cadrul unui interviu. Pe de alta parte, Ion Caramitru este presedintele UNITER, deci, o persoana publica. Ambasada Romaniei urmeaza sa coordoneze activitatea persoanelor publice din tara sa, indiferent daca este organizatoarea sau nu a evenimentelor la care participa aceasta. Din acest punct de vedere, acest lucru poate fi interpretat drept o incalcare a normelor diplomatice. Totusi, in acest caz, prevaleaza faptul ca declaratiile lui Caramitru au fost facute in calitate de persoana particulara, iar acest fapt nu poate fi interpretat ca o pozitie oficiala a statului roman. In ceea ce priveste evolutia relatiilor, sunt ferm convins ca cele spuse de Caramitru nu ar trebui sa afecteze relatiile noastre cu Romania. In linii mari, a fost un incident minor. Lucrurile s-au clarificat, fiecare parte exprimandu-si pozitia sa. A fost un impuls emotional si atat. Dar, acest fapt a fost urmat de interviul lui Voronin care a deranjat mai mult. Tinand cont de acest fapt, este imprevizibila evolutia ulterioara a relatiilor. Acum urmeaza sa vedem cum va actiona Ministerul de Externe, in continuare”.

Iulian Fruntasu, analist de politica externa:

Teatrul absurdului diplomatic
„Schimbul recent de focuri intre MAEIE de la Chitinau si MAE-ul de la Bucuresti, pe marginea unei declaratii a unui om de teatru, plaseaza relatiile moldo-romane in contextul unui joc prost de actori prosti. Libertatea de creatie nu poate fi, prin definitie, cenzurata si Caramitru putea declara orice, indiferent daca evenimentul a fost sustinut de Ambasada Romaniei sau de Sfantul Scaun. In acest context, diferenta majora intre actorii si diplomatii implicati este faptul ca primii au jucat spectacole frumoase, pentru care am cumparat bilete, iar ultimii peroreaza enormitati pe bani publici, fara acordul contribuabilor. Procesarea continua a unor fobii de sorginte sovietica si rusa nu doar este profund dezgustatoare, ci si complet neprofesionista - de parca Republica Moldova nu ar avea alte probleme de rezolvat pe plan extern decat declaratiile artistilor. Desi, intelepciunea populara cu "Satul arde, iar baba se piaptana" a rezervat expresii potrivite diplomatilor moldoveni si consilierilor prezidentiali. Intrebarea este cat putem asista la spectacole politice absurde”.

 
Pentru ca vom face parte din UE, romanii din Italia nu sunt asteptati la urnePDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :254
Friday, 08 December 2006
{mosimage}Toti cetatenii straini din afara Uniunii Europene care traiesc, studiaza sau muncesc la Roma sunt asteptati la urne duminica, 10 decembrie, pentru a-si alege reprezentantii in consiliul comunal si in municipii.Vor fi alesi patru consilieri in Campidoglio, cate unul pentru fiecare continent, dar numarul va putea creste la 5 daca primii patru ocupanti ai posturilor vor avea scoruri asemanatoare. Pentru fiecare consiliu municipal va fi ales cate un singur candidat, indiferenr de tara de origine. In total, nuamrul de candidadi pentru Comune si Municipii este de peste 150 de candidati. Ei sunt candidati sponsorizati de partide, consilieri demisionari, figuri cunoscute din randul asociatiilor sau outsideri, care vor putea strange un numar mare de voturi din partea comunitatii de aparteneneta.
Marii absenti ai alegerilor sunt romanii, care nu vor putea merge la urne, chiar daca reprezinta cea mai mare comunitate romaneasca de la Roma, pentru ca din ianuarie 2007 Romania va adera la Uniunea Europeana, iar reprezentantii sai in Italia vor putea castiga electoratul activ si pasiv la alegerile administrative propriu-zise.
Consilierii care vor fi alesi in urma scrutinului de duminica vor putea participa la sedinte, cu initiative, motiuni, oridini de zi, vor putea obtine informatii, exprima opinii sau chiar consilia pe cei care guverneaza capitala italiana, dar nu vor putea vota.
 
Presedintele Romaniei intr-un interviu sincer despre relatiile cu RusiaPDF Print E-mail
Moscova, Rusia/Romanian Global News
Accesari :508
Friday, 08 December 2006
{mosimage}Bucurestiul vrea sa sparga monopolul Gazprom asupra Europei si critica pozitia politica a Rusiei cu privire la rezolutia asupra conflictelor inghetate scrie The Moscow News citata de KROSS Press Agency.Odata cu iarna care bate la usa, presedintele roman Traian Basescu este extrem de ingrijorat de siguranta oferita de gigantul rus al energiei, Gazprom. La un pranz la resedinta sa de la castelul Foisor, din statiunea Sinaia, Basescu (foto) a dedicat o ora intreaga relatiilor Romaniei cu Irakul (contingentul de 608 de soldati romani va ramane pe pozitii) si cu Uniunea Europeana (la care va adera la 1 ianuarie 2007). Dar cea de-a doua jumatate a interviului de doua ore acordat corespondetului special al Moskovskie Novosti a fost complet dedicata Rusiei.
Domnule Presedinte, la o conferinta de presa de la Washington, ati acuzat Rusia de obstructionarea procesului de democratizare in regiunea Marii Negre. Ce v-a facut sa spuneti asta?
Sunt o persoana directa si n-am spus la Washington nimic din ce n-as fi pregatit sa spun la Moscova, intr-o convorbire cu Presedintele Putin, sau la Bucuresti. Astazi, energia este punctul slab al Europei. Este o problema extrem de sensibila pentru Uniunea Europeana, pentru ca 48% din necesarul de energie este acoperit de o sursa care nu prezinta incredere, si aceasta sursa este Gazprom.
De ce nu prezinta incredere?
Aminti-va iarna trecuta. Dupa o disputa intre Ucraina si Rusia, Europa s-a gasit intr-o situatie extrem de dificila, pentru cel putin 24 de ore. Nimeni nu poate fi sigur ca Yushchenko si Putin nu vor avea maine o neintelegere cu privire la tarife. Pana la urma, actualul contract permite Ucrainei sa intercepteze gaz natural din conducta, ceea ce la un moment dat va reduce substantial livrarile catre Europa. Cu alte cuvinte, ne confruntam cu o situatie nesigura si de neprevazut.
Un alt motiv de neincredere este nesiguranta sistemului de transportare al conductei. Conductele Gazprom nu trec numai prin Rusia si UE, ci si prin intregul spatiu post-sovietic, care este afectat de conflicte inghetate, conflicte interetnice, si de un deficit de democratie in anumite state. Si cand acest sistem trece printr-o zona care nu este controlata nici de Federatia Rusa nici de catre UE si care este instabila din punct de vedere politic, UE se poate, cu siguranta, simti nesigura in sfera energiei.
Iata un alt exemplu. Stim cu totii de negocierile Gazprom cu distribuitorii (de gaz natural) si detinatorii de retele de distributie din Uzbekistan, Turkmenistan si Kazakhstan, ca si cu detinatorii de sisteme de infrastructura pentru transport din Ucraina si Belarus. Un mod de a privi situatia este acesta: Gazprom intentioneaza sa reduca sansele Europei de a asigura surse alternative de energie la gradul maxim posibil.
Nimeni nu spune ca Gazprom trebuie eliminata, dar este evident ca vom avea parte de preturi corecte numai atunci cand Gazprom va avea o concurenta solida. Altfel, situatia va continua, iar, in functie de considerentele politice sau de eficacitate, unele tari vor plati 120 de dolari pe metrul cub de gaz, iar altele de la 180 la 220 de dolari, in timp ce unele platesc intre 260 si 330 de dolari. De aceea cred ca principala prioritate a Europei este aceea de a gasi alternative.
Intre timp, Gazprom vrea sa extinda livrarile si catre UE si catre China. In mod clar, niciodata nu va fi in stare sa satisfaca pe de-a intregul necesitatile Chinei sau Uniunii Europene in acelasi timp. Nu scot din calcul o situatie in care Gazprom ne va spune: “Daca nu sunteti cooperanti, vom redirectiona (gazul) catre China”. Ca european as vrea sa aud asta: “Nu, domnule presedinte, Gazprom garanteaza preturi de piata egale pentru toti. Europa nu va fi confruntata niciodata cu pericolul suspendarii sau reducerii furnizarii”. In acest stadiu, insa, Romania plateste cel mai mare pret posibil pentru gaz (din Rusia).
Care este perspectiva relatiilor Romaniei cu Rusia?
Atat Europa cat si Romania stiu foarte bine ca au nevoie de relatii puternice, pragmatice cu vecinii rusi. Trebuie sa spun ca am facut tot posibilul sa promovez acest gen de relatii, uneori facand mai mult decat ar fi trebuit in calitate de sef de stat. Din nefericire – si nu invinovatesc pe nimeni, doar remarc ceea ce este evident – este foarte dificil sa ai relatii de buna vecinatate daca nu sunt intrunite anumite standarde de cooperare politica. Asa ca preferam sa urmam propria noastre politica energetica- chiar daca negociem cu Gazprom pentru construirea de facilitati subterane de stocare a gazului pentru ei in tara noastra.
Actionam in sensul minimizarii dependentei noastre energetice. In general, Romania depinde de importurile de energie numai pe perioada de iarna. Daca importam titei, este numai pentru ca avem capacitate de rafinare a surplusului, nu pentru ca avem nevoie de rezerve suplimentare de petrol. Am putea spori folosirea carbunilor pentru caldura si pentru statiile de energie electrica. Am decis si sa extindem cetrala nucleara de la Cernavoda: vom construi cel de-al treilea si al patrulea reactor simultan. Vrem sa fim independenti din punct de vedere politic si energetic.
Care este parerea dvs despre situatia din regiunea Transnistria?
Federatia Rusa face foarte putine pentru a facilita rezolutia asupra conflictelor inghetate. Moscova face curte guvernului lui Igor Smirnov, in conditiile in care regiunea transnistreana este o componenta a Republicii Moldova. Am putea discuta de asemenea si problema Osetiei de Nord sau Abkhaziei sau cea din Nagorno-Karabakh, dar principalul este ca in ultimii 10 ani nici unul dintre aceste conflicte nu a fost rezolvat, chiar daca tarile principale sunt implicate in (procesul de pace prin) grupuri de contact.
Problema este abordarea, care in opinia noastra este contraproductiva pentru rezolvarea conflictului. Este o abordare in functie de caz, depinzand de originea conflictului particular. Credem ca aceasta abordare selectiva este gresita. Acest lucru se aplica si pentru Kosovo. In acest caz, pozitia noastra difera de cea a aliatilor nostri americani. Nici unul dintre aceste conflicte nu va fi rezolvat pana cand principiul dupa care se opereaza nu va fi integritatea teritoriala a fiecarui stat si iviolabilitatea granitelor. Acelasi lucru este valabil si pentru regiunea Marii Negre: conflictele de aici nu pot fi rezolvate pe baza politicilor locale.
Haideti sa fim sinceri: esecul in aplicarea acestor principii poate crea precedente extrem de periculoase oricum in Sud-Estul Europei. De exemplu, daca in Kosovo se creaza un precedent pornind de la premiza ca etnicii albanezi reprezinta 84% din populatia sa, nu vad de ce acest precedent nu ar putea fi aplicat si in Transnistria sau in Covasna si Harghita (enclavele romanesti predominant maghiare – V.S). De asemenea, in Nagorno-Karabakh sau in Osetia de Sud sau in Abkhazia. Singurul subiect al negiocierilor pe tema conflictelor inghetate poate fi nivelul de autonomie, garantarea drepturilor si traditiilor culturale ale minoritatilor etnice, dar in mod clar nu formarea unor noi state. In aceasta privinta, presedintele Putin a facut o declaratie extrem de clara la Lahti (la un summit informal UE – Ed.) recent: “Suntem pentru o Georgia suverana”.
Amplasarea bazelor militare americane pe teritoriul Romaniei va include si elemente ale unui sistem de aparare anti-rachete?
Indiferent ce va fi, teritoriul SUA nu va fi aparat cu sisteme anti-racheta desfasurate pe teritoriul Romaniei. Incheiem o serie de acorduri tehnice intre Ministerul roman al Apararii si Pentagon referitor la echipamentul militar si la numarul de soldati americani care vor stationa in bazele militare din Romania.
Totusi, cum este cu elementele de aparare anti-racheta?
Chiar va asteptati sa spun “da” sau “nu”? Dar serviciile voastre de informatii ce fac?
(Vyacheslav Samoshkin, The Moscow News)
 
Foarte multi romani isi pierd viata la munca in ItaliaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :257
Friday, 08 December 2006
{mosimage}Presedintele Ligii Romanilor din Italia si sindicalistul UIL, Iulian Manta (foto) a denuntat recent masurile limitate in sensul sigurantei muncii pentru romani in Italia. “Firmele fac inca prea putin pentru siguranta, iar controalele ASL sunt insuficiente” a spus el.Ultimul caz de accident de munca a carui victima a fost un roman, I.M, in varsta de 21 de ani, a avut loc la finele lunii noiembrie, cand tanarul a cazut de la 5 metri pe un santier din Bufalotta, la periferia Romei. Romanul nu avea permis de sedere, angajatorul spune ca nu il cunoaste, iar colegii nu vorbesc de teama.
Episodul se adauga unei serii lungi de incidente care ii privesc pe muncitorii straini, mai ales pe romani, si mai ales in capitala italiana. Cu doua luni in urma victima a fost T.S, in varsta de 47 de ani, care s-a ales cu plamanii perforati si cu multiple fracturi, dupa ce a alunecat pe o folie din plexiglas. “In acest caz omul, avand un permis de sedere in regula, a fost angajat in prima zi dupa incident, o stratagema la care recurg adesea angajatorii in astfel de cazuri” spune Iulian Manta, presedintele Ligii Romanilor din Italia.
Dar de multe ori lucrurile sunt mai grave, multi dintre romani ajungand sa isi piarda viata in accidente de munca. Din 23 de cazuri de accidete mortale de munca inregistrate pana in prezent la la Lazio, in 4 sunt implicati muncitori straini, toti romani. “Am organizat o greva de o ora la Bufalotta, la 1 decembrie, dar nu au aderat toti” a spus Manta. El adauga ca cea mai mare parte dintre cei care lucreaza pe santierele din capitala sunt romani, dar tot el spune ca pentru imigranti este greu sa protesteze.
 
Romanii pot merge in Cehia si Cipru doar cu buletinulPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :254
Friday, 08 December 2006
Cetatenii romani pot intra doar cu buletinul, din 1 ianuarie 2007, in toate tarile membre UE, mai putin in Suedia.Ministrul Administratiei, Vasile Blaga a anuntat, joi ca si Cehia si Cipru, care prevazusera initial restrictii, vor permite accesul romanilor doar pe baza cartii de identitate. Potrivit Hot News, singura care nu a luat o decizie definitiva este Suedia. Din partea acestui stat se asteapta in "scurt timp" un raspuns oficial, a declarat ministrul Administratiei, Vasile Blaga, dupa ce Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) a transmis, ieri, 6 decembrie, inca o data specimenele documentelor de identitate romanesti in circulatie.
Pe lista statelor care accepta intrarea cetatenilor romani pe teritoriul lor pe baza cartii de identitate se va adauga Bulgaria, care va deveni membru al Uniunii Europene in acelasi timp cu Romania, la 1 ianuarie 2007. Important de precizat este ca nu se renunta total la pasapoarte, de la inceputul anului viitor. Fiecare cetatean roman care vrea sa intre in statele UE poate alege sa prezinte la granita fie pasaportul, fie buletinul. Mai mult, MAI recomanda romanilor sa aiba la ei si pasaportul in cursul deplasarilor in strainatate, pentru a preintampina eventualele neplaceri in perioada necesara agentilor politiilor de frontiera din celelalte state membre pentru a se familiariza cu documentele romanesti de identitate.
 
„Rolul nostru va fi sprijinirea spiritualitatii romanesti din aceasta zona”PDF Print E-mail
Giula, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :311
Friday, 08 December 2006
Publicatia romaneasca din Ungaria, Foaia Romaneasca a stat de vorba cu noul consul general Ioan Fodoreanu, despre rolul si preocuparile Consulatului General al Romaniei de la Giula, intr-un interviu preluat in cele ce urmeaza si de Romanian Global News.– S-a discutat de mai mult timp problema deschiderii unui consulat general in Jula. Decizia de a se constitui acest Consulat General a fost luata printr-o hotarare a presedintelui in luna mai 2006. Deci, cam la jumatate de an dupa aceasta decizie s-a constituit Consulatul General. Sigur ca rolul Consulatului General este ca a oricarui consulat. In primul rand, asigurarea serviciilor necesare cetatenilor care fac deplasarea din Romania tranzitand Ungaria sau a celor care sunt stabiliti aici in Ungaria. Sigur ca tinand cont ca in aceasta zona este o puternica comunitate romaneasca, Consulatul General de la Jula va avea si rolul de a fi o punte de legatura intre aceasta comunitate romaneasca de aici si Romania.
– Ce inseamna exact aceasta punte de legatura?
– Rolul nostru va fi sprijinirea spiritualitatii romanesti din aceasta zona. Ce inteleg prin acest lucru este, sprijinirea comunitatii romanesti de aici de as pastra limba romana, traditiile, obiceiurile si religia. Sigur ca vom incerca sa aducem si cultura romana moderna aici, vom incerca sa va tinem la curent cu tot ceea ce este nou pe plan cultural in Romania. Asta o vom face in actualul context european cu generoasele lui concepte privind sustinerea multiculturalitatii si a unitatii prin diversitate. Deci, acestea vor fi ideile care ne vor calauzi.
– Pentru ca prin revista noastra romanii din Ungaria sa va cunoasca cat mai bine, va rog sa va prezentati pe scurt: cine sunteti, de unde ati venit si cum ati ajuns sa deveniti consul general la Jula?
– Sunt nascut in 1956, sunt casatorit si am doua fete. De profesie sunt inginer electronist, am lucrat intr-o intreprindere din orasul Zalau, dupa care o lunga perioada de timp am lucrat in invatamant, iar in ultima perioada am lucrat in domeniul comunicatiilor care este de fapt profesia mea de baza. Sigur ca am si o experienta in administratie, pentru ca am fost doua mandate consilier municipal in orasul Zalau, iar din 2004 am fost consilier judetean al judetului Salaj. Am avut diverse functii de conducere in adunari generale ale actionarilor, in consiliile de administratie ale unor intreprinderi, deci am si o oarecare experienta in conducere.
– In relatiile romano-maghiare ce experienta aveti?
– Relatii la nivel judetean. Inevitabil, in consiliul local al municipiului Zalau si in consiliul judetean in ultima perioada sigur ca am avut colegi de la UDMR, cu care am fost in relatii foarte bune si am colaborat foarte bine. Sunt cunoscator al limbii maghiare, dar trebuie sa ma perfectionez inca, mai ales in ceea ce priveste limbajul diplomatic. Orasul in care eu m-am nascut este Simleul Silvaniei din judetul Salaj, unde exista un procent de peste 30% de maghiari. La mine pe strada de exemplu locuiau si romani, si maghiari. Am avut foarte multi prieteni maghiari in copilarie si atunci am invatat limba maghiara, iar acum trebuie sa o reinvat la un nivel mai inalt.
– Ce stiati pana acum despre comunitatea romaneasca din Ungaria?
– Trebuie sa recunosc ca nu am avut prea multe cunostinte. Stiam ca exista o comunitate romaneasca aici, stiam ca zona in care se gaseste aceasta comunitate este spre frontiera si ca orasul Jula este unul dintre orasele importante din aceasta zona. Eu imi propun ca in cel mai scurt timp sa iau legatura cu toti liderii acestei comunitati romanesti. Am inceput deja sa-i cunosc pe unii dintre dansii si sper ca colaborarea cu domniile lor sa fie fructuoasa.
– Ati amintit ca veti incerca ca ori de cate ori veti avea ocazia sa aduceti valori culturale romanesti in mijlocul comunitatii de aici. La ce va ganditi concret?
– In urma discutiilor cu comunitatea romaneasca trebuie sa vedem ce posibilitati de schimburi culturale s-ar putea face. Eu cunosc multe astfel de actiuni, care se desfasoara in Romania si care ar putea fi extinse si aici. De exemplu, cenaclul literar din orasul Zalau de multe ori se tine impreuna cu cenaclul maghiar, se recita, se fac si traduceri a unor poeti romani si maghiari amatori de acolo. Fara discutie ca asta ar putea fi una dintre primele legaturi, care s-ar putea face, dar cunosc asemenea legaturi si la Cluj sau Baia Mare. Probabil se vor forma niste legaturi in timp si eu zic ca ne vom simti aproape unii de ceilalti.
– Consulatul General de la Jula are in preocupare patru judete din Ungaria. Cum veti reusi sa acoperiti aceasta zona?
– Sigur ca fata de Ambasada Romaniei si Consulatul de acolo si fata de Consulatul General de la Seghedin, care au mai multe judete in jurisdictia lor, noi avem patru judete, dar eu zic ca activitatea va fi foarte serioasa aici, pentru ca de jurisdictia noastra vor depinde marea majoritate a trecerilor de frontiera dintre Romania si Ungaria. Si, astfel, sigur ca probabilitatea de a aparea mai multe probleme este mare, desi numarul de judete arondate este mai mic, eu zic ca va fi o activitate destul de importanta aici. Eu in viitorul cat mai apropiat, dupa ce vom avea si masinile cu corp diplomatic, care inca nu le avem, voi incerca sa iau legatura cu conducerea celor patru judete, cu conducerea politiei din cele patru judete, cu oficialitati de acolo si cred ca ne vom face treaba asa cum trebuie.
– Consulatul s-a deschis pe 17 noiembrie. Clientii cand pot sa vina aici pentru prima data?
– Nu putem inca sa le facem chiar toate serviciile, dar in jurul datei de 1 decembrie am putea sa facem unele servicii consulare. Mai trebuie sa facem niste mici dotari pentru a putea face, de exemplu, viza online. Aceasta este o chestiune mai dificila, pe care sper sa o reglementam cat mai repede.
– Ce asteptati de la data de 1 ianuarie?
– Tinand cont de generoasa decizie, pe care au luat-o cele doua guverne, ca cetatenii romani sa poata trece pe baza buletinului de identitate in Ungaria, eu cred ca in prima faza s-ar putea ca intensitatea traficului sa fie putin mai mare, dupa care se vor stabiliza, pentru ca, de fapt, vor trece cei care au cu adevarat probleme. In perioada verii, traficul va fi mai mare tinand cont ca in Romania sunt celebre cateva statiuni din Ungaria, unde vin foarte multi turisti. Cred ca in primele momente va fi o crestere a miscarii peste frontiera, dupa care ea se va stabiliza la un anumit nivel si sper sa avem probleme cat mai putine.
 
O victorie a la Pyrus (III)PDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanain Global News
Accesari :329
Friday, 08 December 2006
{mosimage}Romanian Global News continua sa publice seria articolelor despre manualele de istoria integrata din Basarabia.In numarul 46 al hebdomadarului „Flux” am cautat sa scoatem in evidenta procedeele dezonorante si reprobabile, care nu au nimic in comun cu stiinta istorica si cea pedagogica, la care au recurs cei sase pseudoautori ai manualului la istoria integrata pentru clasa a IX-a.
Viata politica a Romaniei in perioada interbelica este redata in cele mai sumbre culori. Toate citatele au fost selectate „cu multa grija”, fiind plasate in text de o asemenea maniera pentru a induce opinia absolut eronata despre gravele imperfectiuni ale sistemului politic din Romania interbelica, cautandu-se cu infrigurare redarea acestuia intr-o varianta cat mai sinistra. Se afirma intr-o maniera absolut eronata ca: „Formatiunile politice si liderii lor luau parte la viata publica pentru a-si solutiona problemele proprii”( p. 30). Acest tertip are menirea de a discredita intreaga clasa politica romaneasca din perioada interbelica. Scopul urmarit este clar: discreditand personalitatile politice romanesti din acea perioada, compromiti sau diminuezi pana la refuz importanta opera politica realizata de clasa politica romaneasca in perioada interbelica.
Este limpede ca sistemul politic romanesc in perioada interbelica nu era unul desavarsit. Viata politica romaneasca, parlamentarismul romanesc suferea de anumite carente si imperfectiuni. Dar sa prezinti aceste aspecte importante ale istoriei Romaniei din acea perioada intr-o maniera cum si-au permis cei sase pseudoautori ai manualului pentru clasa a IX-a constituie o adevarata blasfemie. Scopul urmarit de acesti „croitori” de istorie falsa este unul mai mult decat evident – de a-i forma elevului neinitiat in probleme de istorie interbelica a Romaniei, in mod premeditat o imagine eronata de cosmar, de groaza, despre ceea ce a fost atunci statul roman. In ultima instanta, toata aceasta vanzoleala trebuie sa convinga elevul ca pentru Basarabia, cei 22 ani de aflare a sa in componenta Romaniei reintregite a fost o drama, o tragedie. Se cauta sa se demonstreze ca Basarabia, spre deosebire de alte provincii din componenta Regatului Roman era lipsita de drepturi politice, fiind, de fapt, „o colonie cu populatie locala inferioara” (p.31) si cu un regim colonial de administrare a tinutului. In scurtul ragaz a celor 22 de ani in Basarabia s-au realizat transformari de importanta covarsitoare pentru destinele locuitorilor sai. Reforma radicala agrara a condus la lichidarea marilor latifundii si la improprietarirea taranilor fara de pamant si cu putin pamant cu terenuri agricole intre 4 si 7 hectare, in dependenta de zona agricola. In tinut, pentru toata perioada s-a instituit pacea si linistea. Spre deosebire de Transnistria, aici nu s-a purtat un razboi civil fratricid cu victime nevinovate, nu s-a realizat o colectivizare fortata in agricultura, cu deposedari abuzive de bunuri, nu s-au infaptuit deportari masive de populatie in Siberia, nu s-au desfasurat represiuni politice cu zeci de mii de jertfe inocente. In Basarabia, in acest scurt ragaz de timp, s-a realizat cea mai veritabila revolutie culturala. De la 5,8 la suta de stiutori de carte in randul populatiei autohtone, la 1917, s-a ajuns la aproape 60 la suta catre sfarsitul acestei perioade. Pentru prima oara in istoria moderna a Basarabiei, instruirea populatiei majoritare se realiza in limba materna si nu in una straina, precum a fost in perioada ocupatiei acestei provincii de catre Imperiul Rus, care a avut consecinte dezastruoase de deznationalizare si asimilare. Si nici un cuvant despre faptul ca populatia Basarabiai, pentru prima oara in istoria sa a avut posibilitatea sa participe nemijlocit la viata politica a statului roman, in baza votului universal. Ca aceasta populatie si-a avut, pe durata intregii perioade interbelice, deputatii si senatorii sai in Parlamentul Romaniei. Ca populatia Basarabiei a putut sa-si aleaga organele administratiei publice locale in baza unor alegeri directe.
In acelasi scurt ragaz de timp, sute de basarabeni au ajuns, in respectiva perioada, deputati si senatori, alte cateva zeci – ministri care, in majoritatea lor covarsitoare, au aparat si promovat si interesele populatiei Basarabiei.
Chiar in cadrul primelor alegeri parlamentare in istoria Romaniei intregite, care au avut loc in noiembrie 1919 peste o jumatate de milion de locuitori ai Basarabiei cu drept de vot au ales 90 de deputati in Camera Deputatilor si 37 de senatori in Senat, majoritatea covarsitoare a carora erau originari din provincia dintre Prut si Nistru. Grupurile etnice aveau si ele o reprezentare proportionala in Parlamentul Romaniei.
In conditiile unei stari permanente de asediu in Basarabia, afirma acessti autori de istorie falsa fusesera „numai in primii sapte ani ucisi peste 18 mii de adversari ai regimului existent” si „mii de oameni au fost judecati si privati de libertate”.(p. 31). Bineinteles ca aceste statistici sunt inventate, ele pur si simplu nu exista, fiindca nu cadreaza cu realitatile de atunci. Dar, pentru a produce groaza, falsul le serveste de minune acestor pseudoistorici pentru atingerea scopurilor mult ravnite.
Autorii acestui fals manual de istorie incearca, din toate puterile, sa demonstreze ca minoritatile nationale in cadrul Romaniei reintregite erau total nedreptatite. Teza despre discriminarea minoritatilor nationale in perioada interbelica este absolut falsa. Constitutia de la 1923 egalase pe toti cetatenii Romaniei in drepturi, indiferent de rasa, nationalitate, confesiune etc. Minoritarii erau intr-o situatie chiar mai privilegiata decat etnicii romani. In Basarabia 84,5% din numarul intreprinzatorilor industriali in mediul urban reprezentau minoritatile nationale, iar in Transilvania – 87,28%. Aceasta in situatia cand minoritarii in totalul populatiei Romaniei alcatuiau mai putin de 30%.
Cu toate ca „drepturile minoritatilor au fost consfintite printr-o serie de legi si tratate internationale”, spun acesti pseudoistorici, totusi, in realitate ele „au ramas in mare masura doar pe hartie” (p. 30). Este un fapt incontestabil ca pe intreaga durata a perioadei interbelice in Basarabia s-au editat mult mai multe publicatii periodice ale minoritatilor nationale decat ale populatiei majoritare. Statul roman a subventionat constructia de biserici pentru minoritari (catolice, unitare, calvine, luterane, musulmane, mozaice etc).
Se recunoaste cu jumatate de gura ca „miscarea comunista antiromaneasca era sprijinita de Moscova si dirijata de Komintern” (p. 31), fara a i se da o apreciere obiectiva caracterului ei antistatal, care urmarea subminarea si distrugerea statului roman din exterior, la comanda regimului criminal al lui Stalin. O atare „miscare”, insinueaza in continuare scribii chisinauieni de istorie falsa, „putea avea succes numai in conditiile unui regim urat totalmente de populatie, cand existau conditii favorabile interne pentru miscarea revolutionara si subversiva” (p.31). In ciuda eforturilor zadarnice ale celor sase autori de manuale ingrate, realitatea istorica a fost cu totul alta decat cea pe care ei se straduie s-o prezinte. Miscarea suversiva si antistatala impotriva Romaniei, dirijata de bolsevicii lui Stalin, n-a avut proportiile si amploarea unei miscari de masa, deoarece n-a fost sustinuta de majoritatea covarsitoare a cetatenilor statului roman. Insa, pentru a fi convingatori, cei sase nu gasesc nimic mai concludent in calitate de argument si fac referire la opinia unui oarecare ziarist american, care vazuse Romania in ajunul celui de-al doilea razboi mondial si care ar fi afirmat ca „daca a existat vreodata o tara care sa merite o revolutie, aceasta a fost Romania de atunci”. (p. 31) In felul acesta, in mod cinic se recunoaste si se justifica activitatea subversiva si criminala pe care au desfasurat-o pe teritoriul Romaniei retelele de spionaj si activitate subversiva si antistatala, dirijate de la Moscova, care tinteau declansarea unei „revolutii” in Romania.
(va urma)
De Ion Varta (foto) 
 
Ion Marin este cel mai mare dirijor al momentuluiPDF Print E-mail
Madrid, Spania//Romanian Global News
Accesari :282
Friday, 08 December 2006
{mosimage}Unul dintre premiatii de la prima gala a “Madrid escenario de creatividad mondial” este Ion Marin (foto), dirijor la Berlin si director al Simfonietei din cadrul Filarmonicii berlineze.Premiile pentru creativitate inaugurate la Madrid au fost decernate celor mai importante personalitati ale momentului, potrivit juriului, printre care se afla mari artisti, din toate domeniile. Ion Marin a fost premiat pentru modul original in abordarea muzicii de camera, impreuna cu Google, Cirque du Soleil, cu renumitul chef Ferran Adria, arhitectul Norman Foster si cu alte personalitati premiate si ele pentru extraordinara creativitate. Ion Marin este renumit in intreaga lume impreuna cu Simfonieta din Berlin, insa in Romania nu a dirijat niciodata. S-a nascut in Romania, intr-o familie de muzicieni (este fiul lui Marin Constantin) a studiat muzica de la varsta de 3 ani si jumatate cu mari profesori. La 26 de ani a plecat in Occident cu o bursa si a cerut azil politic in Austria. Cu toate ca renumele sau este mondial si agenda sa prevede concerte pana in 2011, Ion Marin nu a dirijat niciodata in Romania. De fapt, premierea sa la Madrid ar fi facut sa treaca neobservata originea sa, daca nul trada numele, pentru ca pe toata durata evenimentelor nationalitatea premiatilor si-a pierdut importanta si nu a fost mentionata. Publicatia romaneasa din Spania, Roman in Lume a reusit sa stea de vorba cu Ion Marin, inaintea unui concert pe care urma sa-l sustina la Auditoriul National din Madrid.
Ce semnificatie are pentru dumneavoastra premiul pe care l-ati primit la Madrid?
Sigur, fiind la prima editie, acest un premiu foarte important legat de creativitate, in Spania, unde exista traditia Premiilor Printului de Asturias si Premiul Casei Regale este o recunoastere care ne umple sufletul de bucurie, atat mie, cat si Simfonietei Filarmonicii din Berlin, orchestra de camera pe care am fondat-o acum un an si jumatate.
Va surprinde ca sunteti premiat alaturi de personalitati atat de importante, recunoscute la nivel mondial?
|ntotdeauna un premiu surprinde si faptul ca suntem intre cei 10 premiati, mari personalitati ale lumii, sigur, ne face o foarte mare placere.
Ce legaturi mai aveti cu Romania? Se stie ca sunteti de foarte multa vreme plecat.
O intrebare foarte buna. Sunt plecat de 20 de ani si 6 luni si am fost de cateva ori in tot rastimpul asta in Romania, ca sa-mi vad prietenii, dar nu mam intors niciodata ca sa dirijez in Romania.  Intrebarea a-ti putea s-o puneti in alte parti...
N-ati fost chemat?
Stiti ce se intampla? In momentul in care traiesti in alta parte si in conditiile in care am plecat eu, cum mi-am luat propriul destin in maini... din momentul acela, a fi invitat in Romania inseamna macar traditionala ospitalitate romaneasca pe care eu, in cei douazeci de ani cat am fost plecat, nu am intalnit-o. Problema nu este ca nu am fost invitat, ci cum am fost invitat, cum am fost
chemat. Desigur ramane ceva din vechea obligatie fata de pamantul in care ne-am nascut.Toti avem o obligatie fata de pamantul in care ne-am nascut, dar daca va uitati un pic in lume, sper sa inceapa acest lucru si in Romania, odata cu intrarea Romaniei in Europa, si pamantul in care ne nastem are anumite obligatii fata de noi.
Prin ce se distinge orchestra pe care o conduceti la Berlin de celelalte orchestre similare?
In primul rand, este compusa din membrii Filarmonicii din Berlin, care este cea mai buna  orchestra din lume, in al doilea rand faptul ca se face muzica de camera de la inaltimea unui nivel simfonic de orchestra care este ca un diamant, caratura cea mai mare care poate sa existe ori dimensiunea simfonica adusa in muzica de camera da o cu totul alta energie, o alta perceptie a modului de a face muzica, in formatie mica. |n plan muzical este un spectru de repertoriu foarte  larg, cu zone diferite ale muzicii clasice de camera, ale traditiei berlineze, a inceputului de secol
XX, a combinatiei intre muzica si film. Colaboram cu Martin Scorsese, cu John Malkovitch, cu Kevin Spacey, la pelicule de film mut cu muzicile originale care au fost scrise si avem colaborari cu actori. Sunt niste orientari foarte indraznete de muzica de camera si cu paleta foarte larga.
Marea majoritate a orchestrelor de camera sunt destul de specializate, fie in muzica baroca, fie in muzica moderna si mi-e foarte greu sa ma gandesc ca exista o alta orchestra, care sa aiba acest spectru foarte larg de repertoriu.
 
Inventatorii basarabeni, premiati cu 11 medalii de aur la BruxellesPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :296
Friday, 08 December 2006
Inventatorii basarabeni au castigat 11 medalii de aur in cadrul Salonului International de cercetari, inovatii si tehnologii noi de la Bruxelles "Evrika-2006".Conform Academiei de Stiinte a Republicii Moldova, citata de Newsmoldova, inventiile basarabene au mai fost distinse cu cinci medalii de argint si una de bronz, in timp ce o alta lucrare a fost premiata cu diploma de onoare. Astfel, toate cele 18 lucrari, consacrate cercetarilor in diverse domenii, au obtinut distinctii la acest forum stiintific international de prestigiu, se mai arata in comunicatul Academiei.
 
“Eliade si dreapta europeana” – conferinta la ICR ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :264
Friday, 08 December 2006
{mosimage}Criticul literar si analist politic al ideilor secolului XX, Sorin Alexandrescu, va sustine la Paris o conferinta-dezbatere, intitulata “Mircea Eliade si dreapta europeana”.Conferinta este programata sa se desfasoare marti, 12 decembrie, de la ora 19.00, la Sala de Conferinta a Institutului Cultural Roman din Paris. In dezbateri se va porni de la cartile “Opere portugheze” a lui Mircea Eliade si “Mircea Eliade dupa Portugalia” a lui Sorin Alexandrescu, aparute in 2006 la Editura Humanitas. Este vorba despre o dezbatere pe marginea operei si implicarii politice a marelui scriitor si istoric al religiilor, ce va fi sustinuta de Sorin Alexandrescu,  Claude Karnoouh, profesor de filosofie, si Angelo Mitchievici, un tanar istoric roman. Intalnirea are in vedere marcarea incheierii sfarsitului de an aniversar “Mircea Eliade”, in colaborare cu asociatia “Passages” din Lille.
 
Marea Catedrala din Drochia – Basarabia, pictata de un mare pictor romanPDF Print E-mail
Drochia, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :279
Friday, 08 December 2006
{mosimage}Catedrala Adormirea Maicii Domnului este unicul lacas sfant din Basarabia care a fost pictata de marele maestru, pictorul roman, Petre Achitenie (foto).In brosura „Catedrala Adormirii Maicii Domnului”, care a fost oferita publicatiei Flux de preotul bisericii, se mentioneaza ca cea mai mare distinctie pentru locuitorii orasului Drochia ramane a fi aceasta Catedrala – un minunat obiect arhitectonic, adevarata capodopera a picturii sacre, obiect de arta, care infrumuseteaza si domina peisajul orasului Drochia.
Amploarea constructiei de la Drochia este impresionanta. In aprilie 1988 a avut loc sfintirea locului si, in mai putin de patru ani, au fost inaltati peretii catedralei. Forma si amplasarea turlelor a gandit-o si elaborat-o insusi preotul Pavel Vuluta, iar ideile sale au fost materializate de mesterii din Tighina. Cele cinci cupole simbolizeaza pe Iisus Hristos si pe cei patru evanghelisti.
In octombrie 1995, primarul orasului, Anatol Plesca, fusese invitat in Romania la Dorohoi (oras infratit cu Drochia) pentru a participa la jubileul de 500 de ani al Bisericii Sfantului Nicolae. La aceasta manifestare, el s-a intalnit cu Petre Achitenie cu care, deja, in 1996, a fost incheiat un contract pentru pictarea catedralei.
In toamna anului 1997, minunatele fresce au acoperit intreaga suprafata a peretilor, tavanului si boltilor, fiind considerata una din cele mai frumoase creatii ale pictorului Achitenie.
Numele pictorului Petre Achitenie si al feciorului sau, Ioan, au fost invesnicite intr-o inscriptie din catedrala, alaturi de numele parintelui Pavel Vuluta si ale tuturor ctitorilor catedralei.
Petre Achitenie: o viata de om si 52 de biserici
La cei peste 70 de ani, maestrul Petre Achitenie este unul din cei mai mari pictori de biserici ai Romaniei si, probabil, ai lumii. Il insoteste faima si palmaresul sau impresionant de artist complex: peste 50 de biserici pictate in toata tara si in Basarabia, de sase ori consecutiv, intre anii 1991-1996, a fost declarat, fie de britanici, fie de americani, "Omul international al anului", i-au fost acordate nenumarate alte distinctii romanesti si internationale.
In cadrul tuturor expozitiilor sale nu lipsesc niciodata panourile, cu detalii de fresca, a trei dintre bisericile pe care le-a pictat si pe care le are mai dragi: Catedrala din Drochia, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, Catedrala Navigatorilor din Constanta, Romania, si Catedrala Uspenia din Botosani, in care a fost botezat Mihai Eminescu.
“Cele mai dragi biserici pe care le-am pictat sunt ultimele trei, toate catedrale: una de la Botosani, "Uspenia", unde a fost botezat Eminescu, Catedrala Navigatorilor din Constanta si aceea din Basarabia, din orasul Drochia, pe care am voit s-o pictez mult mai dramatic, caci am simtit cu inima fratilor nostri de peste Prut, care au avut interdictii religioase mult mai aspre ca ale noastre”. (Convorbiri cu un Mare Maestru – Petre Achitenie, in Formula As)
Faptul ca a fost invitat la Drochia sa picteze o catedrala ridicata dupa caderea comunismului il considera un semn. Mai mult, este cea mai mare pe care a pictat-o pana acum, in decursul a doi ani de munca. Se amuza: Petre Achitenie, pictor roman. Asa a fost botezata la Drochia o strada si cartierul de langa biserica.
"Distinctiile si premiile astea, toate sunt niste coronite; eu totdeauna, la scoala, luam premiul doi"
Ordine si distinctii: 1968 - Ordinul Cultural, Romania, 1991-1992 - "Om international al anului", International Biographical Center of Cambridge, 1993 - "Om international al anului", “Medalia de Aur” si "Membru de onoare din strainatate", The American Biographical Institute, 1998 – Medalia "80 de ani de la unirea Basarabiei si Bucovinei cu tara mama, Romania", acordata de Liga Culturala pentru Unitatea Romanilor de Pretutindeni, Diploma si Medalia de aur "Sfantul Daniel", acordata de Patriarhia Moscovei si a intregii Rusii, 1999 - Crucea de aur a Basarabiei, Cetatean de onoare al orasului Dochia, R.Moldova, 2001 - Ordinul National de Merit in grad de Ofiter, Romania, etc.
Date biografice: Nascut la 27 mai, 1929, Havarna, Judetul Botosani. Studii: 1940-1945 - elev si tipograf la Manastirea Neamt, 1945-1948 - Academia de Arte "Guguianu” si cursurile Scolii Superioare de Pictura Monumentala, Bucuresti, 1948-1951 - Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu", Bucuresti, 1951-1957 - Academia de Arte "Repin", Sankt Petersburg, Rusia, 1962 - Specializare la Academia de Arte "Pietro Vanucci", Perugia, Italia. Expozitii personale: 1963 - Galeria Orizont, Bucuresti, 1967 - Palatul Dante Alighieri, Roma, Italia, 1990 - Abu Dhabi - Emiratele Arabe Unite. 1998 - Galeria Constantin Brancusi, Chisinau, etc. Afilieri: 1957 - devine membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania, 1968 - Membru al Association Internationale des Arts Plastiques, UNESCO. Lucrari de arta monumentala: Din 1970 - zeci de mii mp fresca de arta de cult in diferite monumente istorice si edificii culturale (Catedrala Uspenia, Botosani, 1964; Catedrala Navigatorilor, Constanta, 1995), 1997-1998 – Catedrala Adormirea Maicii Domnului, orasul Drochia (pictura in fresca, 3000 mp).
 
Genistii din Basarabia au deminat integral un oras irakianPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :228
Friday, 08 December 2006
In luna noiembrie noiembrie genistii basarabeni au deminat integral orasul irakian Ashaf.In total, de la 24 iulie, inceputul misiunii, acest contingent de militari moldoveni a dezamorsat 22 mii de munitii. Potrivit spuselor comandantului unitatii Igor Cutie, in jumatate de an a fost curatita de dispozitive explozive o suprafata de 432 km, transmite agentia NOVOSTI-MOLDOVA.
Acesta este al patrulea grup de genisti moldoveni, invitati in Irak la solicitarea Guvernului local pentru a participa la operatiunea de pacificare.
Joi la Chisinau atasatul militar al Ambasadei SUA in RM Thomas Butler a inminat din numele Guvernului tarii sale distinctii - Insigna de Combatant - unui numar de 42 militari moldoveni. Toti acestia au participat la operatiunea postconflictuala din Orientul Apropiat in calitate de medici si genisti.
 
Deschiderea anului cultural la Ambasada Romaniei la LuxemburgPDF Print E-mail
Luxemburg/Romanian Global News
Accesari :252
Friday, 08 December 2006
{mosimage}Ambasada Romaniei din Marele Ducat de Luxemburg organizeaza vineri, 8 decembrie, la ora 10:30, o intilnire intre toti operatorii culturali luxemburghezi implicati in programe in parteneriat romano-luxemburghez pentru anul 2007, cu prilejul Deschiderii anului cultural.Aceasta manifestare reprezinta, pe de o parte, un prilej important pentru realizatorii de proiecte de a se cunoaste intre ei, iar pe de alta parte, o ocazie de a face cunoscute presei luxemburgheze si romanesti proiectele respective, tinand cont de faptul ca Sibiu este impreuna cu Luxemburg Capitala Culturala Europeana pentru 2007. Intalnirea se va desfasura in prezenta Exelentei Sale Vlad Alexandrescu (foto), Ambasadorul Romaniei la Luxemburg, si a lui Guy Dockendorf, Prim Consilier al Guvernului din Luxemburg, anunta misiunea diplomatica romana.
Programul va contine prezentari de proiecte sustinute de Serge Basso, Kulturfabrik, Razvan Radu, RomLux Bussines Forum, Aglae Hagg, Fundatia Pro Oriente, Sandrine Devaux, Institutul Pierre Werner, Frank Wilhelm si Tonia Raus, Universitatea din Luxemburg, Josee Zeimes, Mionisterul Educatiei Nationale, Enrico Lunghi si Jo Cox, Casinoul din  Luxemburg, Quentin Drouet, Arscenic, Bernard Baumgarten si Christiane Eiffes, Danz Festival, Corina Mersch, Muzeul de Istorie din Luxemburg, Robert Bohnert si Hubert Bauler,  Liceul Clasic Diekirch, Michel Turk, Eurobiker Luxemburg asbl, si Jos Wolff, Federatia Asociatiilor Filatelice a Marelui Ducat de Luxemurg.
La eveniment vor mai participa reprezentanti ai autoritatilor locale din Sibiu, membri ai Asociatiei Sibiu 2007, dar si reprezentanti ai media romanesti, precum Directorul General al Radio Romania, Maria Toghina, Christel Ungar-Topescu, Emil Hurezeanu, Ion Zubascu, si ai presei locale luxemburgheze.
 
La Roma s-a sarbatorit intrarea Romaniei in Uniunea EuropeanaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :272
Friday, 08 December 2006
{mosimage}De ziua de Sfantul Nicolae a avut loc la Roma un concert cameral ce a avut ca protagonisti pe Cvartetul roman de corzi Ad Libitum (foto) din Iasi si Grupul de muzica sacra bizantina Nectarie Protopsaltul  din Bucuresti. Concertul face parte dintr-o serie de evenimente culturale, intitulata “Romania in Advent” care se desfasoara in intreaga Europa, sub egida Institutului Cultural Roman si a Ministerului de Externe. Initiativa sarbatoreste si marcheaza, impreuna cu intampinarea Craciunului si a noului an,  si aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.
La Roma evenimentul a fost gazduit de una din cele mai frumoase si reprezentative catedrale din capitala Italiei, Basilica Santa Maria sopra Minerva, situata langa Pantheon, transmite Miruna Cajvaneanu pentru Romanian Global News.
Sub arcadele albastre, decorate in stil baroc, Grupul iesean Ad Libitum a interpretat fragmente de Mozart, Schubert si George Enescu. A urmat corul Grupului Nectarie Protopsaltul, alcatuit din absolventi ai Seminarului Teologic din Bucuresti. Ei au interpretat cantece bizantine traditionale, tropare ale Sf. Nicolae  si colinde de Craciun.
La concert au fost prezenti: Ambasadorul Romaniei, Cristian Colteanu, reprezentanti ai Accademiei di Romania, oameni de cultura italieni si romani, studenti de teologie.
 
Orchestra de camera a Radiodifuziunii Romane, in concert la StrasbourgPDF Print E-mail
Strasbourg, Franta/Romanian Global News
Accesari :241
Friday, 08 December 2006
{mosimage}Orchestra de camera a Radiodifuziunii Romane (foto) va concerta vineri 15 decembrie, incepand cu ora 19:30, in Biserica Saint-Paul din Strasbourg. Potrivit Ambasadei Romaniei in Luxemburg, solista va fi violonista Silvia Marcovici, in timp ce la pupitrul dirijoral se va afla Horia Andreescu.Din program fac parte lucrari semnate de Max Bruch, “Concert pentru vioara si orchestra nr. 1 in sol minor”, si de Constantin Silvestri, “Trei piese pentru orchestra de coarde”. Concertul este organizat de Institutul Cultural Roman si de Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei, in cadrul programului “Romania de langa tine”.
 
Topul muzical Romania 100 de la Radio 27 Online din Chicago incepe sa prinda conturPDF Print E-mail
Chicago, SUA/Romanian Global News
Accesari :250
Friday, 08 December 2006
{mosimage}Radio 27 Online din Chicago a lansat luni, 4 decembrie, primul Top 100 al anului 2006 care contine exclusiv piese romanesti ce pot fi votate on-line de catre ascultatori.ROMANIA Top 100 ii invita pe romanii din SUA sa spuna ce muzica romaneasca le place prin intermediul voturilor care se acorda pe site-ul www.radio27online. com. Cei care nu stiu toate piesele incluse in competitie au posibilitatea sa asculte in fiecare ora cate doua din cele 100 de propuneri la www.radio27online. com. Pana in prezent, pe locul intai in clasament se afla piesa Cuba a celor de la Fly Project (foto), pe urmatoarele locuri situandu-se Voxis – De-ai vrea, DJ Project - Inca o noapte, Activ & Dj Optik - Feel Good, Holograf - Asa frumoasa, Bere Gratis-Speranta din priviri, si Cream – Dimineata. Printre cele 100 de piese se mai afla 3 SE – Iubire, Morandi - A La Lujeba,  Cleopatra Stratan – Ghita, Sistem – Never, Akcent - French Kiss, HI-Q – Razna, Spin – Ploaia, Elena - Vocea ta,  Crush & Alexandra Ungureanu - Plang noptile, Loredana - Vreau toata noaptea, sau  Cristina Rus – O noua viata.
 
Turneu european pentru copiii de la AllegrettoPDF Print E-mail
Munchen, Germania/Romanian Global News
Accesari :298
Friday, 08 December 2006
Corul de copii Allegretto din Bucuresti efectueaza in perioada 16-25 decembrie un turneu prin Europa, reusind sa ajunga la romanii aflati in Germania, Austria si Italia.Ansamblul se va afla pe 15 decembrie la Viena, pe 16 dcembrie la Munchen, pe 17 decembrie la Stuttgart, pe 18 si 19 decembrie va canta la Nurnberg, in timp ce pe 21 decembrie va merge la Torino, pe 22 decembrie va concerta la Sirmione (Brescia), pe 23 si 24 decembrie la Milano, iar in perioada 28 decembrie 1 ianuarie va sustine cateva spectacole la Bruxelles, informeaza Asociatia Agero Stuttgart. Turneul corului de copii Allegretto este organizat sub egida LARG si Pro Familia.
 
Ansamblul de muzica baroca Continuo concerteaza la VenetiaPDF Print E-mail
Venetia, Italia/Romanian Global News
Accesari :223
Friday, 08 December 2006
Ansamblul romanesc de muzica baroca „Continuo” va sustine un concert la Venetia in cadrul programului Romania in Advent.Concertul este programat pentru duminica, 10 decembrie, si va fi gazduit de biserica San Trovaso . Concertul se desfasoara in cadrul programului Romania in Advent, organizat si sustinut financiar de Institutul Cultural Roman.
 
Simpozion “Romania: o realitate italiana” la VeronaPDF Print E-mail
Verona, Italia/Romanian Global News
Accesari :257
Friday, 08 December 2006
{mosimage}La Verona va avea loc sambata, 16 decembrie, simpozionul “Romania: o realitate italiana”, la care dr. Monica Joita, director adjunct al Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia, va prezenta o comunicare despre istoria si activitatea acestei institutii.Manifestarea este organizata in colaborare cu Istituto Comprensivo Statale „G. Murari” din Valeggio sul Mincio si Muzeul Nicolis din Villafranca di Verona.
 
Seara romaneasca de Revelion la HartfordPDF Print E-mail
Hartford, SUA/Romanian Global News
Accesari :264
Friday, 08 December 2006
Romanii din orasul american Hartford sunt invitati si in acest an sa vina la petrecerea de Revelion a restaurantului international “Silvia”.Localul le oferac celor ce vor veni sa petreaca trecerea in noul an un meniu apetisant alcatuit din specialitati internationale si romanesti, precum salata de vinete, sarmale si mezeluri romanesti, tort, prajituri de casa, cafea, ceaiuri si bauturi racoritoare. Pretul unui bilet pentru seara de Revelion este de 75  de dolari, copiii cu varsta sub 14 ani platind doar 25 de dolari, informeaza biserica ortodoxa romana “Schimbarea la Fata” din Hartford. Informatii suplimentare si rezervari se pot obtine de la numarul de telefon 860-741-6969.
 
Seara romaneasca de Craciun in FinlandaPDF Print E-mail
Leppavaara, Finlanda/Romanian Global News
Accesari :276
Friday, 08 December 2006
{mosimage}Asociatia Romanilor din Finlanda in colaborare cu Leppavaaran Kirjasto organizeaza vineri, 15 decembrie, in sala Akseli a Bibliotecii din Leppavaara, o Seara Romaneasca pe tema Craciunului.Evenimentul se desfasura intre orele 18:00-20:00, sala fiind situata in Complexul Sello, Leppavaarankatu nr 9,  informeaza asociatia romaneasca.
Programul va include o expozitie de fotografii cu tema “Obiceiuri de Iarna si Craciunul in Romania”, o prezentare in limbile finlandeza si engleza a traditiilor Romanesti din preajma Craciunului, o degustare de produse preparate dupa retete traditionale romanesti, vin fiert,
colaci si cozonaci acompaniati de mere si nuci, dar si colinde din diferite parti ale Romaniei. Prin intermediul acestui program, romanii care vor participa la evenimentul de Craciun vor avea, astfel, ocazia de a fi mesagerul traditiilor romanesti in Finlanda.
 
Petrecere romano-sarbeasca la CalgaryPDF Print E-mail
Calgary, Canada/Romanian Global News
Accesari :235
Friday, 08 December 2006
Mihai Petrovici, din partea Asociatiei Culturale Romane din Calgary, organizeaza, impreuna cu comunitatea sarbeasca, sambata, 9 decembrie, o petrecere pentru tineret la Whiskey Nightclub din Calgary.Petrecerea va avea loc in D’Luxe Lounge VIP Room din cadrul clubului si va incepe la ora 20:00. Seara va fi animata de un program muzical romanesc si sarbesc care le va oferi participantilor dansuri si jocuri de neuitat alaturi de prieteni vechi si noi, informeaza asociatia romaneasca.Pretul biletului de intrare este de 10 dolari. Deoarece toti doritorii trebuie sa aiba varsta legala de cel putin 18 ani pentru a putea intra, este necesara prezentarea unui act de identitate oficial cu fotografie pentru a intra. Adresa clubului este 341 10th AVE. SW, Calgary, AB.
 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions