Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Decembrie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Cautare
 
Pregatiri pentru summit-ul CEFTA ce se va desfasura la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :242
Monday, 11 December 2006
{mosimage}Prim-ministrul Calin Popescu-Tariceanu (foto) a avut vineri o convorbire telefonica cu omologul sau croat, Ivo Sanader, in contextul pregatirii Summit-ului CEFTA care va avea loc la Bucuresti in data de 19 decembrie.Principalul subiect al convorbirii a vizat consultarile bilaterale privind stadiul pregatirii noului text de Acord Central European de Comert Liber - CEFTA, care va da posibilitatea tarilor invitate si a celor care au exprimat dorinta sa adere la acest document.
Potrivit Prompt Media, Premierul Tariceanu a afirmat ca semnarea noului document de catre statele invitate sau care si-au exprimat dorinta de a adera la Acordul CEFTA este un pas semnificativ care demonstreaza dorinta acestor state de a-si insusi criteriile si valorile europene. De asemenea, Tariceanu Tariceanu  a  aratat ca dimensiunea economico-comerciala a CEFTA arata vointa tarilor membre de a adopta si pune in aplicare regulile europene ale economiei de piata si ale competitiei. Premierul croat, Ivo Sanader, a apreciat efortul premierului roman de a mobiliza unele state care pareau sa nu fi luat inca decizia finala privind semnarea noului Acord CEFTA. Premierul croat a confirmat disponibilitatea Republicii Serbia de a semna noul Acord CEFTA si de a participa la Summit-ul de la Bucuresti. Summitul CEFTA care va fi organizat la Bucuresti are o semnificatie deosebita, intrucat cu aceasta ocazie se va semna noul Acord CEFTA, care da posibilitatea tarilor din centrul Europei si Moldovei sa adere la acest document. Semnificatia momentului rezulta si din faptul ca, in momentul aderarii la Uniunea Europeana, Romania trebuie paraseasca orice alt organism constituit in afara UE.
 
Concursul „Cea mai buna piesa romaneasca a anului 2006”PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :267
Monday, 11 December 2006
Uniunea Teatrala din Romania - UNITER anunta ca editia 2006 a Concursului de dramaturgie "Cea mai buna piesa romaneasca a anului" primeste texte de teatru pentru inscrierea in competitie pana la data de 31 decembrie 2006 (data postei).Autorii trebuie sa trimita piesele dactilografiate, intr-un exemplar, nesemnate, cu un motto scurt pe pagina de titlu, insotite de un plic inchis care va cuprinde datele de identificare ale autorului (nume, adresa, telefon). Acelasi motto de pe pagina de titlu a piesei va fi inscris si pe plicul inchis cu datele de identificare. Adresa postala pentru inscrierea pieselor: Str. George Enescu 2-4, 010305 Bucuresti, „Pentru Concursul Cea mai buna piesa romaneasca a anului”. Nu se primesc in concurs piese scurte (intr-un act), dramatizari sau piese publicate sau reprezentate scenic. Textele inscrise in concurs nu se inapoiaza. 
Juriul va anunta piesa castigatoare cel mai tarziu in luna martie 2007, iar Editura UNITEXT o va publica intr-un volum ce va fi lansat la Gala Premiilor UNITER (probabil in luna aprilie 2007), moment in care va fi inmanat si premiul. Concursul, premiul si tiparirea piesei castigatoare sunt finantate prin efortul si sub egida Casei Regale a Romaniei, transmite Prompt Media.
 
„Maraton oratoric” de Ziua internationala a drepturilor omuluiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :956
Monday, 11 December 2006
Cu prilejul Zilei internationale a drepturilor omului, duminica, 10 decembrie Asociatiile Hyde Park si Consiliul National al Reintregirii, au desfasurat in mai multe orase romanesti concursul de libera exprimare numit „Maraton oratoric”.Timp de cateva ore, la un microfon liber sau de la o tribuna ca in Hyde Park, oricine a dorit si a avut curaj a putut sa-si exprime opiniile despre modul in care ii sunt respectate drepturile cetatenesti. Ca incurajare s-au dat premii constand in carti, brosuri, pliante si harti. Mitinguri au avut loc la Chisinau, Bucuresti si Iasi, informeaza Prompt Media.
Acest proiect a fost lansat la Chisinau pe 31 august 2005, in timpul sarbatorii Limba noastra, fiind dedicat limbii romane. Din cele opt editii de pana acum, care au avut loc in capitala celui de-al doilea stat romanesc, doua a fost interzise si cam toate au avut de suferit intr-un fel sau altul din cauza autoritatilor reticente.
Bucuresti si Iasi au fost orasele in care Maratonul oratoric a fost organizat prima data.
 
Geoana, ramane presedintele PSD, iar Corlatean l-a invins pe MitreaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :261
Monday, 11 December 2006
{mosimage}Mircea Geoana (foto) a fost reales presedinte al Partidului Social Democrat de catre cei aproape 1.500 de delegati prezenti la congresul extraordinar al partidului, conform rezultatele oficiale anuntate duminica spre miezul noptii.Geoana a fost reconfirmat pe functia detinuta din 2005 cu 978 de voturi favorabile, in timp ce contracandidatul sau, Sorin Oprescu, a obtinut 399 de voturi. In timpul congresului senatorul Antonie Iorgovan si-a retras candidatura pentru sefia PSD, anuntand ca ii cedeaza voturile sale lui Oprescu, informeaza Prompt Media.
Desi nu parea sa aiba sustinerea mai-marilor PSD, functia de secretar general a fost castigata de Titus Corlatean care l-a invins pe Miron Mitrea, ocupantul de pana acum al functiei, la o diferenta de 40 de voturi - 684 fata de 644. Ca vicepresedinti pe domenii de activitate au fost alesi la Statul social si relatia cu sindicatele - Marian Sarbu (895 voturi), Economie, competitivitate si mediu de afaceri - Mihai Tanasescu (1.369), Politica internationala si relatia cu comunitatile romanesti - Cristian Diaconescu (1.345), Reforma statului si descentralizare - Liviu Dragnea (1.369), Statul de drept, justitie si drepturile cetateanului - Victor Ponta (887), Egalitate de sanse - Ecaterina Andronescu (848), Analiza politica si comunicare - Vasile Dancu (874). Vicepresedinti pe regiuni de dezvoltare sunt Gheorghe Nechita in regiunea de Nord-Est, Dan Nica - Regiunea de Sud-Est, Ion Stan - Regiunea de Sud, Ion Toma - Regiunea de Sud-Vest, Ilie Sarbu - Regiunea de Vest, Ioan Rus -  Regiunea de Nord-Vest, Nita Constantin – Regiunea de Centru si Rodica Nassar – Regiunea Bucuresti si Ilfov.
Marele invins al lui Mircea Geoana,  medicul Sorin Oprescu, anuntase ca, daca, nu va fi ales presedinte al partidului, se va retrage de la conducerea organizatiei Bucuresti. Dupa anuntarea rezultatelor votului, Oprescu a confirmat cele spuse inaintea congresului declarand ca nu isi retrage niciodata cuvintele. Retragerea lui Sorin Oprescu il aduce in fruntea PSD Bucuresti, ca interimar, pe Marian Vanghelie, care ocupa in acest moment functia de presedinte executiv.
 
Premiu de 10.000 de dolari pentru alternativa ecologica la Rosia MontanaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :217
Monday, 11 December 2006
{mosimage}Partidul Ecologist Roman impreuna cu ecologistii din Germania vor acorda un premiu de 10.000 de dolari pentru cel mai bun proiect conceput de ziaristi ca solutie de dezvoltare alternativa ecologica la Rosia Montana.„Acum patru ani, viata la Rosia Montana s-a oprit in loc. Nu se mai fac investitii, constructiile sunt interzise, pana si doctorul si-a mutat cabinetul. Nici iarba nu mai creste. Mii de oameni se gandesc cu groaza la clipa in care vor fi siliti sa-si ia adio de la locurile in care s-au nascut si au crescut si sa-si paraseasca locuintele. Cu totii asteapta, de la mai marii tarii, un raspuns”, a declarat presedintele PER, Petru Lificiu citat de Prompt Media.
 
116 milioane euro pentru modernizarea cladirilor de interes cultural de importanta deosebitaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :248
Monday, 11 December 2006
{mosimage}Guvernul a aprobat negocierea Acordului-cadru de imprumut, care urmeaza sa fie incheiat intre Romania si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), in valoare de 116,2 milioane de euro, pentru finantarea proiectului privind construirea, consolidarea, reabilitarea si modernizarea cladirilor de interes cultural de importanta deosebita, a anuntat ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu (foto).Proiectul vizeaza reabilitarea si modernizarea, pana la sfarsitul anului 2009, a Bibliotecii Nationale a Romaniei – sediul nou, Teatrului National Bucuresti, Teatrului de Opereta Ion Dacian – sala Omnia, Teatrului Maghiar de Stat din Cluj si a Muzeului George Enescu. 
Autoritatea responsabila de utilizarea fondurilor imprumutate de BDCE este Ministerul Culturii si Cultelor, care va infiinta o Unitate de Implementare a Proiectului (UMP) pentru implementarea proiectului privind monumentele istorice. 
 
Concursul Reporter European 2006 isi extinde perioada de inscrierePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :227
Monday, 11 December 2006
Delegatia Comisiei Europene anunta extinderea perioadei de inscriere la concursul “Reporter European” 2006, dosarele de participare putand fi depuse pana la data de 31 ianuarie 2007.Scopul acestui concurs este de a incuraja ziaristii sa contribuie la o mai larga dezbatere si analiza a temelor legate de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Materialele trebuie sa aiba ca tema subiecte legate strict de integrarea europeana. Nu vor intra in concurs materiale care trateaza teme generale din domeniul social, politic sau economic.
La concurs sunt invitati sa participe jurnalistii de presa scrisa, radio, televiziune si presa electronica, fiecare participant putand sa inscrie in concurs un singur material publicat/difuzat in periada 1 ianuarie – 31 decembrie 2006.
Genurile jurnalistice vizate pentru fiecare sectiune sunt presa scrisa: analiza, comentariu si editorial; radio: dezbatere, talk-show, reportaj; televiziune: dezbatere, talk-show, film documentar si reportaj; presa electronica: analiza, comentariu.
 
Italienii ne sprijina in lupta antidrogPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :223
Monday, 11 December 2006
In perioada 9-11 decembrie 2006, la invitatia presedintelui Agentiei Nationale Antidrog, chestor sef prof. univ. dr. Pavel Abraham, Agentia Nationala Antidrog a primit vizita oficiala a unei delegatii a Comunitatii Terapeutice INCONTRO (Italia), condusa de Pierino Gelmini, reprezentant de seama al Bisericii Catolice Greco-Melchita.Scopul vizitei a fost cunoasterea exacta a realitatilor romanesti in vederea acordarii de sprijin si asistenta pentru infiintarea unor comunitati terapeutice in Romania dupa modelul Comunitatii INCONTRO, informeaza Prompt Media. Totodata, cu aceasta ocazie, oaspetii italieni au avut posibilitatea de a cunoaste un grup de tineri romani, dependenti de droguri, in vederea selectionarii a cinci dintre ei cu scopul includerii lor intr-un program terapeutic intr-una dintre comunitatile terapeutice din Italia, transmite aceeasi sursa. 
Pe perioada sederii in Romania, delegatia italiana a vizitat Spitalul Sfantul Stelian din Bucuresti si obiectivul din localitatea Strejnic (Prahova), un posibil loc pentru o viitoare comunitate terapeutica. In programul vizitei au fost de asemenea incluse intalniri intre membrii delegatiei si Nuntiul Apostolic - reprezentantul Vaticanului in Romania, precum si o intrevedere cu parintele Robu, reprezentantul Bisericii Catolice.
Comunitatea terapeutica INCONTRO a fost constituita in 1982 de Pierino Gelmini, ca asociatie libera atat pentru asistarea tinerilor toxico-dependenti, cat si a persoanelor cu probleme fizice si psihice, alcoolicilor, varstnicilor, persoanelor marginalizate si abandonate, functioneaza dupa un sistem specific, denumit „Cristoterapia”. Institutia numara in prezent 238 de sedii rezidentiale, dintre care 164 in Italia si 74 in alte state, precum Spania, Franta, Elvetia, Slovenia, Croatia, Tailanda, Bolivia, Costa Rica, Brazilia, Statele Unite, Israel. In decursul celor 40 de ani de activitate, in comunitatile terapeutice INCONTRO au fost tratate mai mult de 300.000 de persoane.
 
Au fost lansate „Statutul Studentului” si „Statutul Studentului Reprezentant”PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :248
Monday, 11 December 2006
Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania a lansat „Statutul Studentului” si „Statutul Studentului Reprezentant”, la sediul Ministerului Educatiei si Cercetarii.Evenimentul marcheaza incheierea Campaniei nationale „Ce te doare?”, realizata in parteneriat cu Ministerul Educatiei si Cercetarii, iar documentele au fost prezentate in vederea includerii lor in Legea Invatamantului Superior.
„«Statutul Studentului» si «Statutul studentului reprezentant» sunt documente cruciale in contextul in care reprezentantii studentilor nu sunt consultati real de catre factori decizionali locali, ci mai mult formal (exemplu: «tactica» adoptarii nivelului taxelor de scolarizare in lipsa reprezentantilor studentilor), informeaza Prompt Media. In lipsa unui cadru legislativ formal studentii si reprezentansii acestora nu vor fi tratati ca parteneri cu drepturi egale”, afirma reprezentantii ANOSR.
 
Influenta ruseasca in spatele “racirii” relatiilor romane-romane de la Prut?PDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :367
Monday, 11 December 2006
{mosimage}Surse ale Romanian Global News de la Chisinau si Bucuresti au evidentiat posibilitatea ca sinceritatea si buna credinta a lui Ion Caramitru sa fi fost utilizate intentionat pentru a creea un moment de raceala al relatiilor romano-romane dintre Bucuresti si Chisinau.

Reactiile disproportionate pentru un asemenea caz, ale Chisinaului, ar fi fost fortate de “elemente de influenta ale serviciilor se informatii ruse”, care mizand pe aceleasi “elemente” de la Bucuresti sa reuseasca producerea unor reactii pe masura, din partea MAE roman.
Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti, l-a rechemat pe Ambasadorul la Chisinau, Filip Teodorescu, pentru consultari. Potrivit BBC, rechemarea are loc pe fondul disputei declansata de un protest al guvernului basarabean la adresa unor afirmatii facute de presedintele UNITER, Ion Caramitru, intr-un interviu acordat publicatiei Jurnal de Chisinau. Ion Caramitru isi exprimase nedumerirea asupra faptului ca din toate statele fost sovietice doar in Republica Moldova alegerile au fost castigate de partidul comunist. Consultarile pe care MAE doreste sa le aiba cu ambasadorul Filip Teodorescu se refera la pozitia institutiei similare de la Chisinau, dar si a ministerului integrarii europene de la Chisinau, cu privire la evolutia recenta a relatiei dintre cele doua state.
Guvernul comunist de la Chisinau a criticat ceea ce reprezentantii sai numesc "preocuparea Romaniei de a participa la consolidarea optiunii europene a Republicii Moldova". Nu este prima data cand autoritatile de la Chisinau lasa sa se vada interesul lor mai mare pentru o relatie cu Rusia si nu par multumiti de implicarea Romaniei in procesul de integrare a Republicii Moldova in Uniunea Europeana. Intr-o intalnire cu jurnalisti straini, ministrul de externe Mihai Razvan Ungureanu a avut un ton mai ponderat declarand ca Romania nu vrea sa faca bine cu forta. "Ceea ce urmeaza sa faca Chisinaul tine exclusiv de Chisinau" spune Mihai Razvan Ungureanu. El a atras insa atentia autoritatilor moldovene ca diplomatia se face cu tact. "Noi speram ca Republica Moldova nu va irosi aceasta sansa pe care o reprezinta Romania. Romania este singurul vecin membru al Uniunii Europene pe care il are Republica Moldova. Deci e normal cand privesti spre Bruxelles sa privesti si spre Bucuresti, e logic sa treci prin aceasta statie", a spus Ministrul de Externe al Romaniei.
In aceeasi nota de sprijin,Romania intentioneaza sa modifice legea de acordare a cetateniei romane. Schimbarile au loc si ca urmare a numeroaselor cereri depuse de cetatenii moldoveni de obtinere a cetateniei romane. Procedurile de acordare a cetateniei ar urma sa devina mai usoare, insa criteriile de acordare vor fi mult mai severe.

foto: emblema SVR-ului rusesc (Serviciul de Informatii Externe Rus)

 
Terry Davis: Rusia continua sa sfideze deciziile CEDOPDF Print E-mail
Starsbourg, Franta/Romanian Global News
Accesari :276
Monday, 11 December 2006
{mosimage}„Ieri, de Ziua internationala a Drepturilor Omului, s-au implinit treisprezece ani de la condamnarea lui Ilie Ilascu, Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa de catre un "asa-zis tribunal" transnistrean”, se contine intr-un comunicat al secretarului general al Consiliului Europei, Terry Davis (foto).„Pana in prezent, Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa se afla in continuare in custodia Tiraspolului, intr-o inchisoare ilegala din mijlocul Europei”, precizeaza comunicatul, calificand situatia drept "o rusine si o incalcare evidenta a Conventiei Europene a Drepturilor Omului". „Eliberarea celor doi treneaza, in pofida hotararii, din 2004, a Curtii Europene pentru Drepturile Omului, care a stabilit ca Ivantoc si Petrov-Popa trebuie pusi imediat in libertate”, mai noteaza secretarul general al CoE, reamintind ca instanta de la Strasbourg a facut, in repetate randuri, apel la autoritatile Republicii Moldova si ale Federatiei Ruse in vederea adoptarii tuturor masurilor necesare pentru incetarea detinerii arbitrare a celor doi.
„Totusi, Rusia continua sa conteste valabilitatea hotararii in ansamblu, declarand ca nu poate asigura eliberarea celor doi, desi au fost platite despagubirile decise de Curte”, se mai spune in comunicat, in contextul in care calitatea de membru al Consiliului Europei impune respectarea hotararilor Curtii Europene pentru Drepturile Omului, fara conditii si fara negocieri. „Sentintele ilegale in cazul lui Ivantoc si Petrov-Popa se vor incheia in iunie, anul viitor, insa refuzul de a respecta decizia Curtii nu are nici o scuza si pericliteaza mecanismul de aplicare a Conventiei, mai scrie comunicatul secretarului general al CoE, apreciind ca, daca Rusia vrea sa protejeze autoritatea Curtii Europene pentru Drepturile Omului si reputatia sa internationala, ar trebui sa respecte hotararea judecatoreasca inainte ca eliberarea celor doi detinuti sa priveze autoritatile ruse de aceasta oportunitate”, conchide Terry Davis.
 
Decretul Flussi 2007 operabil pentru romanii din ItaliaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :298
Monday, 11 December 2006
Finele saptamanii care tocmai s-a incheiat a adus linistea celor care au in vedere un loc de munca in Italia, dupa ce noul decret Flussi (sau flussi bis) a fost publicat in cele din urma in Gazeta Oficiala (nr. 285 din 7.12.2006).Noul decret va permite primirea cererilor de angajare prezentate de companii si firme italiene pana la data de 21 iulie 2006, gratie suplimentarii cu inca 350.000 de noi intrari pentru munca subordonata fata de cele 170.000 autorizate in luna martie 2006.
Decretul era inregistrat la Curtea de Conturi din 21 noiembrie, iar zilele trecute o circulara a Ministerului Solidaritatii Sociale a anticipat data publicarii in Gazeta. Circulara distribuie cele 350.000 de intrari noi intre Regiuni si Provincia Autonoma Trento, cu mentiunea ca in randul acestora vor fi incluse si cele pentru preschimbarea permiselor de sedere pentru studii sau pentru munca sezoniera in permise pentru munca subordonata.
 
Romanii din Anglia se mobilizeaza pentru partida Dinamo-TottenhamPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :308
Monday, 11 December 2006
{mosimage}Dupa ce au dovedit ca pot fi adevarati suporteri ai echipelor romanesti in meciurile din cupele europene, romanii din Marea Britanie vor fi din nou langa performerii romani. Partida Tottenham Hotspurs - Dinamo Bucuresti, care se va juca joi, 14 decembrie, de la ora 19:45, va beneficia si ea de prezenta suporterilor romani din Anglia in tribune. Biletele in galeria Dinamo s-au pus in vanzare la Magazinul "La Dumitrescu", din 141 Wood Street, Upper Walthamstow, Londra, E17 3LX. Inscrierile se pot face, pana marti, 12 decembrie, la numerele de telefon 02085217726, sau 07792341290. Pretul unui bilet este de 45 de lire.
 
Migratia parintilor stimuleaza decizia copiilor de a pleca din BasarabiaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :262
Monday, 11 December 2006
Raportul-studiu “Situatia copiilor ramasi fara ingrijirea parintilor in urma migratiei acestora”, demonstreaza faptul ca micutii care raman in grija rudelor pentru ca parintii muncesc la negru peste hotare, desi nu duc lipsa de bani, sunt singuratici, izolati si lipsiti de support moral si psihologic.Potrivit Stirea de Garda, datele Ministerului Educatiei si Tineretului, pentru 1 septembrie 2005, prezinta un numar de 35 de mii de copii de varsta scolara, ramasi fara ingrijirea ambilor parinti, in realitate numarul acestora fiind mult mai mare. De regula, copiii sunt lasati in grija rudelor sau a vecinilor care nu le pot oferi sprijinul necesar pentru cresterea si dezvoltarea lor. Datele neoficiale arata ca ca in unele cazuri micutii sunt expusi la violenta, trafic, delicventa si abandon scolar.
Potrivit lui Cezar Gavrilita, reprezentant al Centrului de Informare si Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC), copiii ramasi fara ingrijirea parintilor sunt mai vulnerabili fata de consumul de substante alcoolice, tutun si chiar droguri. “Migratia parintilor peste hotare nu face decat sa contribuie la dezvoltarea saraciei in societate. Copiii sunt hotarati sa urmeze exemplul parintilor si sa plece peste hotare, neparticipand la dezvoltrea comunitatii.”
Mohamed Azzedine, coordonator de program UNICEF, considera ca “autoritatile locale si Guvernul trebuie sa ia in vizor aceasta categorie de copii si sa intreprinda masuri pentru stoparea migratiei.”
Conform datelor Biroului National de Statistica, in 2004, cifra cetatenilor moldoveni, plecati peste hotare, ajungea la 370 de mii. Totodata, potrivit unor experti, cifra reala este de doua-trei ori mai mare.
 
Zilele Mircea Eliade la Paris si LillePDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :243
Monday, 11 December 2006
{mosimage}Ultimul proiect din seria "Zilele Mircea Eliade in comunitatile romanesti de pretutindeni" se desfasoara la Paris si Lille, intre 12 si 14 decembrie, si consta intr-o serie de conferinte si prelegeri, au anuntat organizatorii.Programul cuprinde o serie de conferinte "Mircea Eliade et la droite europeenne" si "Mircea Eliade, ecrivain et memorialiste". La Paris, acolo unde va participa si filosoful Claude Karnoouh, conferintele vor fi sustinute pe 12 decembrie, la sediul Institutului Cultural Roman, de Sorin Alexandrescu si Angelo Mitchievici. In urmatoarele doua zile, Alexandrescu si Mitchievici vor sustine prelegeri si la Institutul de Studii Politice din Lille.
Manifestarea de la Paris si Lille este cel de-al patrulea proiect din seria celor desemnate castigatoare la concursul pentru organizarea "Zilelor Mircea Eliade in comunitatile romanesti de pretutindeni", lansat de Institutul Cultural Roman (ICR), in iunie 2006.
 
Din Miercurea Ciuc, pentru clujeni – “LUMINA LINA”PDF Print E-mail
Cluj-Napoca, Romania/Romanian Global News
Accesari :256
Monday, 11 December 2006
{mosimage}70 de icoane pe sticla, pictate de copiii de la Cercul de pictura si mestesuguri traditionale “Romanasul” din Miercurea Ciuc, vor fi expuse la Cluj, la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei, in cadrul seriei de manifestari pregatite de aceasta institutie cu ocazia sarbatorilor de iarna.Odata cu icoanele vor sosi la Cluj si 26 de copii – pictori care si-au propus sa aduca, pentru toti cei care vor veni sa ii vada, si bucuria nasterii lui Cristos, intr-un concert de colinde sustinut in 14 decembrie, la ora 13, 30, dupa vernisajul expozitiei. Cercul de pictura “Romanasul” a fost infiintat in 2002, in cadrul Centrului Cultural “Miron Cristea” din Miercurea Ciuc, deschis cu un an inainte din initiativa Episcopiei Ortodoxe a Covasnei si Harghitei. Dedicat initial doar pictarii de icoane pe sticla, acest cerc, coordonat de maica Nicoleta Plosnea (profesor de religie), si-a extins activitatea cu mestesuguri traditionale si artistice – incondeiat de oua, tesut, muzica etc. De la infiintare si pina in prezent, copiii de la cerc au participat la toate editiile olimpiadelor nationale de arte si mestesuguri traditionale, precum si la editiile 2003 – 2005 ale concursului “Icoana din sufletul copiilor”, organizat de Patriarhia Romana. De la fiecare concurs s-au intors la Miercurea Ciuc cu “tolba” plina de premii, de cele mai multe ori multe premii I sau, daca nu, oricum cateva (adica, tot multe!) din primele trei. Au avut numeroase expozitii in tara, iar anul acesta, de Pasti, o expozitie de icoane pe sticla la Viena, organizata din initiativa Bisericii Ortodoxe Romane de aici. Aducand la Cluj- Napoca icoanele copiilor din Miercurea Ciuc, Muzeul National de Istorie a Transilvaniei face cu adevarat un DAR clujenilor. Poate, al doilea dar dupa expozitia icoanelor de la Nicula. Numai ca icoanele de la Miercurea Ciuc poarta in ele toata frumusetea copilariei, LUMINA sufletului abia descoperindu-l pe Hristos si daruindu-L, mai departe, intr-o infinita, superba, neintinata bucurie! Vernisajul va avea loc joi, 14 decembrie, ora 13, in sala de expozitii temporare a Muzeului National de Istorie a Transilvaniei. Nu-l pierdeti!
Monica Tripon
 
Interviu cu profesorul Adam Sorkin – “Penn State University”PDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :288
Monday, 11 December 2006
{mosimage}Motto: "M-am intors in Romania in anii verii sumbre a anului 1989 ca sa lucrez la poeziile romanesti, tot multumita bursei Fulbright si din 1991 incoace am vizitat Romania cel putin odata pe an, ca sa continui sa imi mentin colaborarile, ca sa-mi vizitez prietenii, ca sa explorez tara dumneavoastra." - Profesor Adam Sorkin (foto)

Gabriel Gherasim: Domnule profesor, dati-ne cateva date personale.
Adam Sorkin: Am predat la catedra din 1978 la Pen State University (Universitatea de Stat Penn), la locatia din conteea Delaware, care se afla langa orasul Philadelphia; am distinctia de Profesor Emerit in limba engleza. Predau atat compozitie (compuneri) pentru studentii din primul an, cat si studii introductive, studii avansate si literatura americana, pentru nivelele superioare; folosesc metoda invatata atat ca student, cat si ca proaspat absolvent de la Cornell University (Universitatea Cornell) si respectiv de la University of North Carolina (Universitatea din Nord Carolina), locatia de la Chapel Hill (Dealul Bisericutei). De asemenea, am predat la catedra de limba engleza a Universitatii din Bucuresti, cu o bursa Fulbright. Inca am prieteni acolo. Asta s-a intamplat cu 25 de ani in urma.

G.G.: Cum ati devenit interesat in cultura romana?
A.S.: Cred ca este corect sa spun ca am devenit interesat in cultura si literatura romana ca urmare a prezentei mele inca sub timpul (dar din fericire in ultima decada) a tiraniei lui Nicolae Ceausescu. Colega mea la acea data, doamna Irina Grigorescu Pana, mi-a solicitat sa revizuiesc versiunea dumneaei a poeziilor domnului Anghel Dumbraveanu. Am acceptat si acesta a fost catalizatorul devenirii mele in admirator al culturii dumneavoastra: acele traduceri mi-au resuscitat partea creatoare care, in timpul studiilor, ma impingea ca sa devin un poet, in loc de foctor, profesor si academician. Aceasta experienta mi-a adus entuziasm, rasplata personala, stimulare creativa... toate acele lucruri care mentin efeverscenta sufletului in actiune. De atunci am ajuns sa fiu continuu interesat de tara dumneavoastra si experientele mele in Romania au continuat sa-mi mentina aceasta fascinatie. M-am intors in Romania in anii verii sumbre a anului 1989 ca sa lucrez la poeziile romanesti, tot multumita bursei Fulbright si din 1991 incoace am vizitat Romania cel putin odata pe an, ca sa continui sa imi mentin colaborarile, ca sa-mi vizitez prietenii, ca sa explorez tara dumneavoastra.

G.G.: Cum explicati influenta pe care o aveti de a crea un dialog despre poetii romani in SUA?
A.S.: Aceasta influenta este neintentionala. Ce-i drept, privita din afara, activitatea mea poate fi interpretata cu aceste intentii. In ceea ce ma priveste, nu ma vad ca un intermediar de culturi literare, la propriu sau la figurat, care este responsabil de cantitatea, formatul, impachetatul sau transportul lor. Din punct de vedere personal, imi place pur si simplu munca creativa, fac traduceri de poezie pe care o respect si admir puternic, primesc o satisfactie personala imensa de la activitatea de traducator, insa orice recunoastere mi se da rezultatelor utilitare si practice ulterioare, sunt efecte pozitive colaterale. Sunt desigur bucuros pentru poetii si scriitorii romani (am facut si traducere de proza) care au fost ajutati in recunoasterea lor internationala, datorita si traducerii operelor lor de mine in engleza. In ceea ce priveste consecintele muncii mele in acest sens, va pot spune ca cred in meritul recunoasterii - in mod particular al poeziei - literaturii romanesti in America.

G.G.: Multi imigranti romani isi pierd limba si cultura in decurs de o generatie. Comentariul dumneavoastra, va rog, in aceasta privinta.
A.S.: Ma abtin de-a le da sfaturi imigrantilor romani. Dar va pot spune ca as fi dorit desigur ca bunicii mei sa ma fi invatat limbile stiute din tarile lor de origine (ucrainiana, poloneza, rusa si ivrit - ultima, pe care o stiau cu totii), cat si obiceiurile, istoria. In privinta Romaniei, si de acolo mi se trage un neam, dar am invatat de acei inaintasi numai de pe piatra funerara a lor. Insa generatiile bunicilor si a parintilor mei au optat pentru o americanizare cat mai completa a copiilor. In prezent, pe langa tendinta continuata a unor imigranti de-a se americaniza complet, exista si tendinta altor imigranti de a mentine radacinile, obiceiurile, limbile, cantecele si culturile de bastina in familiile lor, in palalel cu aclimatizarea la societatea americana. Insa aceste paradigme pentru dezvoltarea proprie sunt la alegerea fiecarei familii de imigranti.

G.G.: Care a fost experienta dumneavoastra cu intelectualii romani?
A.S.: De prima data cand am venit la Universitatea din Bucuresti, mi-am dat seama ca atat intelectualii, cat si cadrul profesoral romanesc erau extraordinar de bine educati, cu limbaj ales si oameni competenti. Ma refer aici si la acei intelectuali care eventual au imigrat in Statele Unite. In ceea ce priveste experienta mea cu dumnealor, incep prin a va spune cat de paradoxal pare la cei de aici, care afla ca fac traduceri din literatura romana, cand romaneste eu numai o buchisesc. Asta mai ales lasa perplexe persoanele care sunt poliglote si prin asta vreau sa spun ca acestia vorbesc patru, cinci, sase, opt sau mai multe limbi straine. Este drept ca pe hartie inteleg romaneste binisor, dar sunt norocos ca sa colaborez cu cei din Romania, care sunt extrem de talentati si aici includ des, chiar pe autoare sau pe autorii insisi. De obicei acum insa, nu mai stau la explicatii cand mi se cer; le spun in schimb ca sunt prea ocupat ca sa traduc dintr-o limba, ca sa mai am timp si s-o invat. Dar din experienta mea, intelectualii romani si scriitorii de acolo mi-au fost foarte sprijinitori, ajutatori si recunoscatori.

G.G.: Care sunt planurile dumneavoastra de viitor?
A.S.: Va dau raspunsul pe care-l dau de obicei: sa continui sa fac traduceri, acesta este telul meu profesional. Ma abtin de la a mentiona planuri specifice; in parte datorita superstitiilor (nu vreau sa deochez proiectul); in parte datorita variabilelor care pot sa schimbe un proiect, sau pentru ca vin noi oportunitati; in parte pentru ca pot sa-mi schimb profilul de interes; poate interese vechi redevin mai importante decat cele prezente. In general lucrez oricum la 4, 5, 6 proiecte, concomitent, care sunt la diferite stadii de completare si altele care stau pe plan de amanare si care ma fac sa ma simt vinovat din cauza asta. Desigur ca la proiectele amanate, planuiesc sa ma reintorc eventual. Dar in principiu, planuiesc sa mai traduc carti, sa traduc mai multe poezii si sa le plasez in reviste americane, unde poetii de aici le pot citi la randul lor. Acesta este minimul care pot sa-l fac ca sa reciprochez pentru ca literatura romana mi-a dat asa de multe satisfactii, adica o noua cariera, cand eram deja la mijlocul altei cariere. Si o sa fac si mai mult. Sunt constient de noua generatie de scriitori si poeti, a caror poezie o voi invata prin procesul de traducere. Si desigur am prietenii mei vechi, pentru care vreau sa continui a fi "masca", sau vocea lor in lumea americana, cat de mult pot. Una din atractiile traducerii pentru mine are si un aspect social, probabil, dar este tot asa de intima si trairea de-a intra in alt suflet, prin absorbirea cuvintelor altcuiva si cel mai mult, prin trairea simtamintelor acelei persoane prin prisma sentimentelor, intelectului si al sufletului meu. In sfarsit, ca sa ajungem de unde am plecat, aceasta activitate ma remodeleaza pe mine in raport cu munca pe care o fac si cea mai mare satisfactie a mea este cred, ca ma imbunatateste pe mine, ma face sa cresc, ca simt ca nu bat niciodata pasul pe loc si ca imi mentine mereu sansele de a fi uimit si bucuros de frumos.

G.G.: Va multumesc pentru interviu!
A.S.: Si eu pentru atentie!
Pentru Romanian Global News, Gabriel Teodor Gherasim, New York

 
ICR a acordat bursele "Constantin Brancusi" si "George Enescu" pe 2007PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :271
Monday, 11 December 2006
Bursele „Constantin Brancusi” si „George Enescu” pe 2007 au fost acordate de Institutul Cultural Roman plasticienelor Anca Anghel Coller si Stela Lie si, respectiv, muzicienilor Andrei Tanasescu si Diana Rotaru, potrivit comunicatului ICR.Bursele, in numar de patru in fiecare an, constau in gazduirea, timp de trei luni, la atelierul contractat de statul roman la Cite Internationale des Arts din Paris, suma lunara de 1300 de euro pentru cheltuielile de intretinere si materiale, precum si 500 de euro pentru transport.
Stela Lie (n. 1959), absolventa a Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, sectia grafica, este laureata a Premiului UAP pentru Grafica (2005). A avut numeroase expozitii personale in tara si peste hotare (Bulgaria, Elvetia, Germania, SUA).
Anca Anghel Coller a absolvit Facultatea de Arte Plastice de la Universitatea de Arte Bucuresti in 2000 si studiile aprofundate Tehnici moderne de cercetare a imaginii in 2002. Este laureata a Premiului Nicolae Tonitza la Bienala Concursului National de Arta Contemporana „N. Tonitza” (2005) si a Premiului pentru tineret, Salonul de arta Bucuresti (2002).
Andrei Tanasescu (n. 1955) conferentiar universitar la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, este considerat unul dintre cei mai talentati pianisti si compozitori ai generatiei sale. In timpul rezidentei la Paris, muzicianul isi propune sa finalizeze proiectul reductiei pentru pian a operei Oedipe de George Enescu.
Diana Rotaru (n. 1981), compozitoare, este absolventa a Universitatii de Muzica din Bucuresti, specializarea compozitie. Lucrarile sale au fost interpretate in concerte din tara si din strainatate (Franta, Grecia, Elvetia, Japonia, Germania).
 
Tudor Andrei concerteaza la St Martin’s-in-the-FieldsPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :233
Monday, 11 December 2006
Biserica St Martin’s-in-the-Fields, din Trafalgar Square, va gazdui luni, 11 decembrie un nou concert intitulat Muzicieni romani in seriile londonze.Programul serii va cuprinde lucrari de: Ludwig van Beethoven: Romance in F Major, George Enescu: Impromptu Concertant, Ernest Chausson: Poem, Saint-Saens: Study in Waltz form (transcribed by E. Ysaye) in interpretarea muzicianului roman Tudor Andrei.
 
Romanii din Londra sunt invitati la Sarbatoarea traditionala romaneasca de CraciunPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :247
Monday, 11 December 2006
{mosimage}Institutul Cultural Roman din Londra anunta ca duminica, 17 decembrie, incepand cu ora 17.00, Biserica Ortodoxa Romana, St. Dunstan in the West, 186 Fleet Street, London EC4A 2HR organizeaza un program special pentru Sarbatorile de iarna.Programul acesteia este urmatorul:
-17.00-17.40: Concert de colinde sustinut de corul Bisericii Ortodoxe din Londra
- 17.40-18.00: Vernisajul expozitiei de icoane pe sticla si pe lemn. Lucrarile pot fi achizitionate
- 18.00-18.30:  Daruri pentru copii
- 18.30: O gustare romaneasca pentru toti cei prezenti
Pentru a-l ajuta pe Mos Craciun parintii sunt rugati sa aduca un mic cadou, impachetat si marcat vizibil cu numele si prenumele copiilor lor. Cadourile vor intra mai apoi in sacul Mosului.
De asemenea, persoanele ce doresc sa participe sunt rugate sa anunte numarul de persoane ce le va insoti, pentru ca astfel organizatorii sa poata procura cantitatea de mancare necesara.
Locurile trebuie rezervate pana vineri, 15 decembrie 2006, la e-mail
bookings@romanianculturalcentre.org.uk, sau telefon 020 7439 4052, int. 102.
 
Asociatia Presei Independente comunica rezultatele concursului national de articole/reportajePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :222
Monday, 11 December 2006
{mosimage}In cadrul conferintei de evaluare a proiectului „Extinderea cooperarii transfrontaliere a jurnalistilor din Republica Moldova si Romania”, Asociatia Presei Independente (API) din Basarabia a anuntat rezultatele Concursului national de articole/reportaje la tema colaborarii romano-romane.

Scopul concursului a fost de a incuraja si a promova in mass-media din Basarabia si Romania o abordare diversa si profesionista a relatiilor bilaterale moldo-romane in diferite domenii.
Comisia de concurs, din componenta careia au facut parte jurnalisti, profesori universitari, oameni de cultura etc., a acordat premii la urmatoarele categorii:

Cea mai buna investigatie, realizata in echipa de jurnalistii din Basarabia si Romania:
Premiul I: Centrul Roman pentru Investigatii Jurnalistice (Bucuresti) in colaborare cu Vitalie Calugareanu (Chisinau) - 5000 lei;
Premiul II: Alina Radu (Chisinau) in colaborare Paul Radu (Bucuresti) - 4000 lei;
Premiul III: Irina Codrean (Chisinau) in colaborare cu Florin Cretu (Bacau) - 2000 lei;
Premiul III: Tudor Iascenco, Ion Cernei (Rezina) – Dan Sofronia (Piatra Neamt) – 2000 lei.

Cel mai bun articol/reportaj radio sau TV despre activitatea Euroregiunilor:
Premiul I: Lucia Bacalu („Unghiul”) - 4000 lei;
Premiul II: Diana Zlatan („Radio Moldova”) - 1700 lei;
Premiul III: Ion Ciumeica („Business Info”) - 1300 lei.

Cel mai bun articol/reportaj radio sau TV despre localitatile infratite:
Premiul I: Leontina Vatamanu-Margineanu („OWH Studio”) - 3000 lei;
Premiul II: Ion Proca („Glasul Natiunii”) - 1250 lei;
Premiul II: Nina Neculce („Observatorul de Nord”) - 1250 lei;
Premiu III: Maxim Djamanov („Radio Orhei”) – 1000 lei.

Cel mai bun articol/reportaj radio sau TV despre colaborarea moldo-romana in domeniul culturii/invatamantului/stiintei etc.:
Premiul I: Dmitri Calac („Ekonomicheskoe obozrenie Logos-press”) – 3500 lei;
Premiul II: Emilia Ghetu („Antena C”) - 2500 lei;
Premiul III: Valentina Ursu („Radio Europa Libera”) - 1500 lei;
Premiul Special: Andrei Cibotaru („BASA-press”) – 2000 lei.

Proiectul „Extinderea cooperarii transfrontaliere a jurnalistilor din Republica Moldova si Romania” este realizat de Asociatia Presei Independente cu suportul financiar al Departamentului pentru Relatii cu Romanii de Pretutindeni al Ministerului Afacerilor Externe din Romania.

 
Un nou sediu pentru Institutul Cultural Roman din MadridPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :236
Monday, 11 December 2006
{mosimage}In pragul integrarii sale in structurile Uniunii Europene, Romania inaugureaza luni, 11 decembrie, prima sa institutie publica de promovare a culturii romanesti in Spania – Institutul Cultural Roman din Madrid.Horia-Roman Patapievici, Presedintele Institutului Cultural Roman si Valentin Naumescu, Secretar de Stat pentru Diplomatie Publica, din cadrul Ministerului Afacerilor Externe Roman,  vor fi prezenti la Madrid pentru a oficia luni, 11 decembrie, inaugurarea noului Centru situat in  C/ Marques de Urquijo nº 47, 1º-derecha, 28008 Madrid.  E.S. Maria Ligor, Ambasador al Romaniei in Regatul Spaniei, va fi prezenta de asemenea la eveniment.
In ziua inaugurarii Centrului, la ora 19:30, directorul ICR Madrid, Horia Barna va  deschide seria de evenimente culturale prin vernisarea unei expozitii de tapiserie contemporana semnata de  7 artisti romani consacrati in domeniu – Traian Stefan Boicescu, Gabriela Cristu, Lucia Puscasu, Gheorghe Gogescu, Marilena Ioanid, Vintila Mihaescu, Viorela Mihaescu – continuata de prezentarea de catre directorul adjunct al ICR – Diana Cofsinski, a concertului de chitara clasica sustinut de tanarul Stan Zamfirescu,  un mare talent romanesc in plina ascensiune.
Domnii Horia-Roman Patapievici si Valentin Naumescu se vor intalni cu presa spaniola si romana la sediul ICR Madrid, in ziua de 12 decembrie, de la ora 10.00.
Institutul Cultural Roman are un protocol de colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe din Romania, iar misiunea sa este promovarea culturii si civilizatiei nationale in tara si in afara ei, prin intermediul celor 15 Institute deschise in strainatate. ICR Madrid functioneaza sub egida misiunii diplomatice a Romaniei in Madrid si in regim de reciprocitate cu Institutul Cervantes din Bucuresti.
Potrivit Institutului Cultural Roman, pentru a aprofunda relatiile prietenesti intre Spania si Romania si pentru a contribui la dezvoltarea cooperarii in domeniul cultural – educativ, activitatile ICR Madrid vor fi atinge un spectru larg de manifestari precum: seminarii si conferinte despre Romania, expozitii de arta, concerte, spectacole, proiectii de filme artistice si documentare, cursuri de limba, cultura si civilizatie romaneasca. De asemenea, ICR Madrid va contribui la implementarea unor proiecte si programe ce vor consta in perfectionarea si sprijinirea profesorilor de limba romana si a traducatorilor spanioli de limba romana, se va dedica popularizarii culturii, stiintei, educatiei, istoriei si traditiilor romanesti, tratand in acelasi timp si problematica contemporana a Romaniei.
Se vor organiza, de asemenea, evenimente culturale, stagii sau proiecte complexe, se va crea un centru multimedia prevazut cu sala de lectura si servicii de imprumut de carti, publicatii si  transmitere de programe informative sau alte materiale culturale, educative si pedagogice, anunta ICR.
 
Cvartetul romanesc Ad Libitum concerteaza la VeronaPDF Print E-mail
Verona, Italia/Romanian Global News
Accesari :227
Monday, 11 December 2006
Cvartetul romanesc de coarde „Ad Libitum”, va sustine inca un concert in Italia, vineri, 15 decembrie.Manifestarea, sustinuta de Institutul Cultural Roman, reprezinta rodul colaborarii intre Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia si Alliance Francaise din Verona. Concertul va avea loc la Auditorium Montemezzi – Conservatorul de Muzica „F.E. dall’Abaco” din Verona.
 
Muzica si dansuri populare romanesti in 2007 la CatalayudPDF Print E-mail
Catalayud, Spania/Romanian Global News
Accesari :248
Monday, 11 December 2006
Romanii din Spania au trecut deja la pregatirea evenimentelor pentru anul 2007.Astfel, pentru data de 7 ei au programat un spectacol de muzica populara, la care vor participa mari nume romanesti, printre care Ioan Bocsa, Ionut Fulea, Liliana Laichici, alaturi de un ansamblu de dansuri, dar si o sezatoare. La manifestare va fi prezent si grupul de dansuri "Ionut Fulea" din Calatayud si un grup vocal din Calatayud.
Evenimentul este organizat de Asociatia Pro Romania din Catalayud (Zaragoza) si se vrea si o lansare a activitatilor asociatiei.
 
Actori romani in spectacol la ICR LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :221
Monday, 11 December 2006
Tania Filip si Adrian Titieni vor face parte din distributia piesei de teatru “Dupa caderea cortinei”, ce se va juca marti, 12 decembrie, in luna decembrie, la Institutul Cultural Roman din Londra.Piesa, realizata de dramaturgul irlandez Brian Friel, prezinta intalnirea imaginara intr-o cafenea din Moscova dintre Sonia, personajul din Unchiul Vanea de Cehov si Andrei din Trei Surori, dupa douazeci de ani.
 
O luna de manifestari cultural-artistice romanesti la TrentoPDF Print E-mail
Trento, Italia/Romanian Global News
Accesari :225
Monday, 11 December 2006
{mosimage}Ambasadorul Romaniei in Italia, Cristian Valentin Colteanu (foto), a inaugurat la sfarsitul lunii trecute in localitatea Trento seria de manifestari cultural-artistice prilejuite de Ziua Nationala a Romaniei si de aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana, organizate si patronate de Ambasada romaneasca in perioada 25 noiembrie-20 decembrie.Cu aceasta ocazie, in piata centrala a orasului a fost organizat un program artistic constand intr-un spectacol folcloric si un concert de colinde, precum si deschiderea expozitiei cu titlul “Transparente Sacre – Icoane romanesti pe sticla din Transilvania”, informeaza misiunea diplomatica romana din capitala Italiei. Expozitia este organizata in Muzeu Diocezan din Trento si va fi deschisa publicului larg in perioada 25 noiembrie 2006 – 28 ianuarie 2007. Prezentarea contine o importanta colectie de icoane pe sticla datand din secolele XVIII-XIX, ce fac parte din patrimoniul Muzeului Tarii Crisurilor din Oradea. Icoanele provin din centre traditionale din Nicula, Iernuteni, Scheii Brasovului, Fagaras si Tara Oltului. De asemenea, expozitia contine si piese de etnografie din Tara Crisurilor.
Manifestarea contribuie la realizarea promovarii dimensiunii culturale si spirituale romanesti in spatiul Uniunii Europene si a impartasirii valorilor autentice ale spiritului romanesc in contextul interactiunii culturale in procesul de integrare al compatriotilor nostri in societatea italiana.
Realizarea evenimentului a fost posibila datorita sprijinului institutional din partea Consiliului Judetean Bihor, a Muzeului Tarii Crisurilor si a bunei colaborari cu Centrul Cultural Italian din Oradea.
 
Slujbe ortodoxe romanesti la HanovraPDF Print E-mail
Hanovra, Germania/Romanian Global News
Accesari :248
Monday, 11 December 2006
Credinciosii romanii care locuiesc in Hanovra au posibilitatea sa ia parte la slujbele oficiate de parintele Alin Florea la biserica ortodoxa romana „Sfanta Cuvioasa Parascheva“.Lacasul de cult se afla la adresa Kirchroderstrasse 44, 30625 Hannover, Hannover/Kleefeld, fiind situat in interiorul unei institutii ce se numeste Stephansstift. In incinta institutiei sunt mai multe indicatoare de cladiri si birouri, iar biserica se poate gasi foarte usor.
Slujbele romanesti de la Hanovra se oficiaza in fiecare prima si ultima duminica din luna, cu prilejul Sfintelor Sarbatori si, la cerere, in celelalte duminici din luna, doar daca este libera biserica, informeaza Asociatia germano-romana Westfalia din Minden. Potrivit acestei asociatii, in viitor, probabil in a doua zi de Craciun a acestui an, se vor oficia slujbe si la Minden, locul si data acestora urmand sa fie comunicate din timp de catre organizatie.
 
Colinde romanesti la Catedrala ortodoxa “Sf. Gheorghe” din MichiganPDF Print E-mail
Michigan, SUA/Romanian Global News
Accesari :247
Monday, 11 December 2006
Catedrala ortodoxa romana “Sf. Gheorghe” din Michigan va gazdui duminica, 17 decembrie, de la ora 12:30, un concert de colinde de Craciun. Acesta va avea loc dupa terminarea slujbei Sfintei Liturghii si va fi precedat de o receptie si de un pranz, informeaza biserica romaneasca.Concertul va fi sustinut de catre Corul “Arhiepiscopul Valerian”, Ansamblul folcloric “Romanasul”, Grupul A.R.O.Y. Junior si Copiii Scolii Duminicale Sfantul Gheorghe. La eveniment sunt asteptati sa participe toti romanii din zona, impreuna cu familia si prietenii lor, care vor avea posibilitatea sa cante impreuna cu artistii prezenti cateva colinde romanesti si sa invete despre vechile datini de Craciun din Romania.
 
Vizita consulara romaneasca la MonctonPDF Print E-mail
Moncton, Canada/Romanian Global News
Accesari :225
Monday, 11 December 2006
{mosimage}Consulul general al Romaniei la Montreal, Bogdan Bucur (foto), va efectua in perioada 14-17 decembrie o vizita in provincia Noul Brunswick, la Moncton. Cu aceasta ocazie, consulul general va fi primit de primarul orasului Moncton, Lorne Mitton, si se va intalni comunitatea romaneasca din zona, dar si cu membrii ordinului "Grands Amis de la Roumanie", informeaza Consulatul general onorific al Romaniei la Moncton.
 
Revelion romanesc in NorcrossPDF Print E-mail
Norcross, SUA/Romanian Global News
Accesari :229
Monday, 11 December 2006
Consiliul parohial si Organizatia Doamnelor de la biserica ortodoxa romana “Sfanta Maria” din Norcross, statul american Georgia, organizeaza in acest an, la sala bisericii “Sfanta Maria Egipteanca” de pe Beaver Ruin, o petrecere de Revelion.In cadrul acesteia se vor servi mancaruri traditionale romanesti combinate cu altele clasice, precum si o gama larga de bauturi. Pretul unui bilet de intrare este de 80 de dolari de persoana, bani care vor merge partial direct in contul de constructie a bisericii, informeaza lacasul de cult romanesc. Deoarece numarul de locuri este limitat, doar 80 de bilete fiind puse in vanzare, cei interesati sunt rugati sa se inscrie din timp pentru petrecere, achitand, totodata, si biletul de intrare. Inscrierile se pot face fie la biserica, fie prin e-mail, la adresa church@stmaryro.org, sau prin telefon, la numarul 404 518 1042 sau fax: 404 679 7610. Pentru ultimele trei variante de inscriere cecul trebuie trimis prin posta la adresa: 1554 Woodlake Dr. Apt. E, Atlanta, GA 30329, "Saint Mary Church", cu mentiunea "Revelion 2007".
 
Concert romanesc coral de colinde in British ColumbiaPDF Print E-mail
Port Coquitlam, Canada/Romanian Global News
Accesari :243
Monday, 11 December 2006
{mosimage}Biserica romana baptista "Emanuel" impreuna cu biserica romana baptista "Harul" ii asteapta pe romanii din provincia canadiana British Columbia sa ia parte duminica, 17 decembrie, la un concert coral de colinde, care se va desfasura la Terry Fox Theatre (foto) din Port Coquitlam.Spectacolul va incepe la ora 19:00, intrarea fiind gratuita, informeaza Centrul Cultural Romanesc din British Columbia. Locul in care va avea loc reprezentatia se afla la adresa 1260 Riverwood Gate, Port Coquitlam, BC, V3B 7Z5. Informatii suplimentare se pot obtine de la numarul de telefon  604-942-5912.
 
Organizare fara cusur pentru Petrecerea anuala RombelPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :302
Monday, 11 December 2006
{mosimage}Petrecerea anuala Rombel, care a avut loc sambata, 9 decembrie, la la Centrul Sportiv Forest de Soignes Auderghem din Bruxelles, s-a dovedit a fi o intalnire romaneasca de un real succes.Comitetul de organizare a petrecerii a reusit, prin munca benevola, sa organizeze fara cusur aceasta actiune, la care au contribuit membri Rombel, si nu numai, precum cei de la restaurantul Parmigiana care au pregatit sarmalele si micii sau fima Transilvania, care a sponsorizat petrecerea cu vin, zacusca, muraturi si altele, informeaza Rombel. Totodata, seara a beneficiat si de prezenta Miss Belgian Beauty, Anne Marie Ilie, care a fost, impreuna cu parintii sai, alaturi de participantii la evenimentul romanesc. 
Actiunea desfasurata sambata, 9 decembrie, a inceput la ora 17:00 cu un program special pentru copii, care au fost vizitati de Mos Nicolae. Dupa aceasta a urmat  petrecerea propriu-zisa,  pana la ora 01:00, ora limita oferita de proprietarii salii inchiriate de romani. Meniul serii a cuprins un antreu/bufet rece la alegere, urmat de preparate culinare traditionale romanesti, precum mititei si sarmale.
 
Petrecere de Revelion la Centrul Comunitar Romanesc din British ColumbiaPDF Print E-mail
New Westminster, Canada/Romanian Global News
Accesari :299
Monday, 11 December 2006
Centrul Comunitar Romanesc din British Columbia ii asteapta pe toti romanii din aceasta zona a Canadei sa vina la petrecerea de Revelion pe care o va organiza in seara zilei de 31 decembrie, cu incepere de la ora 20:00, la sediul centrului din New Westminster.Ca la orice petrecere romaneasca de Revelion, meniul va include atat preparate culinare traditionale romanesti, cat si internationale, informeaza organizatorii evenimentului. Seara dintre ani va beneficia de un program muzical sustinut de Vasile Codreanu si invitatii sai, dar si de momente in care se va rosti Plugusorul sau Sorcova. Pretul unui bilet de participare la Revelion este de 80 de dolari pentru adulti, 60 de dolari pentru copii, cu loc la masa, si 20 de dolari pentru copii, la sala daycare. Membrii BCRCC, ce au cotizatia platita la zi, beneficiaza de reducere de 20%. Informatii suplimentare se pot obtine de la Maria Marcu, telefon 604-521-7855 sau 778-895-0452.
 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions