Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Decembrie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Cautare
 
Basescu este impotriva finantarii de la buget a reactoarelor 3 si 4 de la CernavodaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :332
Wednesday, 13 December 2006
{mosimage}Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, 12 decembrie, dupa ce a asistat la prezentarea sistemului de securitate al Centralei Nuclearoelectrice de la Cernavoda, ca aceasta unitate energetica este “performanta si sigura”.
Referitor la reactoarele 3 si 4 ale Centralei, presedintele a precizat ca exista si varianta unei investitii a statului pe care, insa, nu o sustine. „Statul are unde sa-si duca banii, atunci cand privim la faptul ca sectorul privat este interesat sa investeasca in reactoarele 3 si 4”, a explicat presedintele. Potrivit Prompt Media, seful statului a adaugat ca, potrivit estimarilor, reactorul 3 va fi finalizat in anul 2008, iar reactorul 4 la o distanta de aproximativ sase luni. Seful statului a aratat ca Romania trebuie sa-si dezvolte capacitatile energetice. “De aceea, probabil, reactorul 3 si 4 plus Hidrocentrala de la Tarnita raman obiective majore in noua strategie energetica care va fi elaborata in perioada urmatoare”, a spus Basescu, citat de aceeasi sursa.
 
Seful Fortelor Aeriene din Grecia, in vizita oficiala in RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :260
Wednesday, 13 December 2006
Seful Statului Major al Fortelor Aeriene din Grecia, general-locotenent Georgios Avlonitis, efectueaza o vizita de lucru in Romania, in perioada 12-14 decembrie, la invitatia sefului Statului Major al Fortelor Aeriene Romane, general-locotenent Gheorghe Catrina.Discutiile oficiale vor aborda aspecte referitoare la structura si organizarea actuala a fortelor aeriene ale celor doua state, planurile de perspectiva si domeniile de reforma. Pe agenda convorbirilor se vor mai afla, de asemenea, subiecte privind organizarea si desfasurarea procesului de formare, instruire si perfectionare a cadrelor militare din fortele aeriene romane si elene.
Potrivit Prompt Media, in program sunt incluse vizite la Baza 90 Transport Aerian, la Comandamentul Operational Aerian Principal si la Academia Fortelor Aeriene de la Brasov.
 
La Brasov se va construi un complex sportiv de 40 de milioane de euroPDF Print E-mail
Brasov, Romania/Romanian Global News
Accesari :317
Wednesday, 13 December 2006
In locul Stadionului Municipal din Brasov, care se afla intr-o stare avansata de degradare, va fi construit un complex sportiv complet, cu toate utilitatile necesare, punctul central fiind reprezentat de un stadion la standarde UEFA, cu o capacitate de 20.000 de locuri.Consiliul Local Brasov a decis in ultima sedinta demararea procedurii de selectie a firmei care se va asocia cu municipiul Brasov pentru realizarea acestui obiectiv, care va fi completat si de un complex comercial care sa aiba un hotel si spatii comerciale, informeaza Portalul National de Administratie Publica.
”Locatia propusa, Stadionul Municipal, se afla intr-o stare avansata de degradare, asa ca acolo se poate realiza Complexul Sportiv. Valoarea investitiei se ridica la valoarea de 40 milioane de euro. Investitia va avea toate utilitatile necesare, punctul central fiind reprezentat de un stadion cu o capacitate de 20.000 de locuri si care va fi realizat la standardele UEFA. Alaturi vor fi construite si amenajate o sala de sport cu capacitatea de 6.000 locuri, 2 terenuri de antrenament neacoperite, un teren de antrenament acoperit, cladiri anexa, parcari si amenajari pietonale”, a declarat primarul George Scripcaru pentru sursa mentionata mai sus.
Pana acum, doua firme s-au aratat interesate de proiect, Redevco Ro Alpha si Balotesti International care vor sa se asocieze pentru realizarea acestei investitii.
 
Cu ajutor spaniol, la Butimanu se va construi cel mai mare teren de golf din EuropaPDF Print E-mail
Butimanu, Romania/Romanian Global News
Accesari :357
Wednesday, 13 December 2006
La Butimanu, in judetul Dambovita, va fi amenajat cel mai mare teren de golf din Europa, care se va intinde pe o suprafata de 160 de hectare.Lucrarile vor incepe in primavara viitoare si vor cuprinde constructii de hoteluri, magazine, cabinete medicale, un supercomplex sportiv si turistic, informeaza Prompt Media. Afacerea este romano-spaniola si va atrage fonduri importante la bugetul Primariei Butimanu. Vor fi create aproape 200 de locuri de munca, iar soseaua catre teren va fi latita la 80 de metri. Partea romana va pune la dispozitie terenul, iar cea spaniola va contribui cu fonduri financiare.
 
Intalnire consacrata poetei Ana Blandiana la sediul Uniunii Scriitorilor din RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :278
Wednesday, 13 December 2006
{mosimage}In Sala cu Oglinzi a sediului central al Uniunii Scriitorilor din Romania, va avea loc marti, 19 decembrie, a doua reuniune din ciclul SCRIITORUL SI CRITICII SAI din cadrul programului “Sa ne cunoastem scriitorii!”.Intalnirea este consacrata poetei Ana Blandiana (foto), informeaza Horia Garbea pentru Romanian Global News.
Vor prezenta: Mircea Martin, Ion Pop, Dan C Mihailescu, Marius Chivu. Moderatorul acestei manifestari este Gabriel Chifu.
 
S-au decernat Premiile anuale pentru literatura si arte vizuale ale revistei „Ramuri”PDF Print E-mail
Craiova, Romania/Romanian Global News
Accesari :276
Wednesday, 13 December 2006
Revista „Ramuri” a sarbatorit 101 ani de la infiintare, iar cu acest prilej, au fost decernate si Premiile anuale pentru literatura si arte vizuale ale revistei, intr-o ceremonie care s-a desfasurat vineri, 8 decembrie, in Sala Oglinzilor de la Muzeul de Arta din Craiova.

Juriul de literatura, avand componenta Gabriel Dimisianu  (presedinte), Dan Cristea si Gabriel Chifu, a acordat urmatoarele premii: Premiul pentru intreaga activitate literara (post-mortem) – Patrel Berceanu; Premiul pentru poezie  –  Nicolae Coande si Florea Miu; Premiul pentru proza – Augustin Cupsa; Premiul pentru critica literara  – Ioan Lascu si Luminita Corneanu.
Juriul de arte vizuale, format din Catalin Davidescu (presedinte), Mihai Topescu si Marcel Voinea, a premiat creatia pictorului Viorel Penisoara – Stegaru.
Manifestarea a fost organizata de Fundatia Ramuri, cu sprijinul Ministerului Culturii si Cultelor si al Uniunii Scriitorilor din Romania, transmite Horia Garbea pentru Romanian Global News.

De asemenea, sambata, 9 decembrie, la Calafat, in prezenta unui numeros public, a avut loc lansarea volumului „100 de poeme” de Gabriel Chifu, volum antologic aparut la Editura Ramuri, cu o prefata de Nicolae Manolescu si zece desene de Marcel Voinea. Cartea a fost prezentata de Bucur Demetrian, iar autorul a citit din versurile sale. Cu acest prilej, criticul literar Gabriel Dimisianu a tinut o conferinta despre proza contemporana. La manifestarea foarte reusita, moderata de Cristina Crinteanu, directoarea Casei de Cultura municipale, a luat cuvantul primarul Calafatului, Petre Traistaru, si au participat, intre altii, scriitorii Jean Bailesteanu, Ion Floricel, Victor Olaru si artistul plastic Marcel Voinea.

Scurt istoric
Revista RAMURI a fost fondata in anul 1905, de catre D.Tomescu si C.S.Fagetel. Ulterior director al revistei a fost Nicolae IORGA. Aceasta prima serie si-a incetat existenta in anul 1947.
Seria noua a revistei a aparut in anul 1964. Redactori sefi au fost, succesiv, Ilie PURCARU, Al.PIRU si Marin SORESCU. Dupa 1989, revista este editata de catre Uniunea Scriitorilor din Romania si Fundatia "Ramuri". Redactor-sef este Gabriel CHIFU.

 
Traian Basescu – la summit-ul Consiliului EuropeanPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :272
Wednesday, 13 December 2006
{mosimage}Presedintele Romaniei, Traian Basescu, se va afla in perioada 14-15 decembrie la Bruxelles, cu ocazia summit-uliu Consiliului European.Romania participa pentru ulitma data la o reuniune a UE la acest nivel in calitate de observator activ.
Principalul subiect de dezbatere in cadrul reuniunii va fi extinderea Uniunii Europene, iar sefii de stat si de guvern vor incerca stabilirea unui consens privind modul in care va continua acest proces dupa incheierea celui de-al V-lea val al extinderii, val din care au facut parte Romania si Bulgaria. De asemenea, in cadrul reuniunii se vor stabili si viitoarele abordari in negocierile de aderare cu Turcia si Croatia si se va consemna stadiul evolutiilor din statele situate in Balcanii de Vest.
Al doilea domeniu de interes deosebit va fi cel al justitiei si afacerilor interne. In acest sens, Consiliul European va cauta modalitati de eficientizare a mecanismului decizional si va confirma directiile de actiune concreta pentru consolidarea politicii comune a Uniunii in domeniul migratiei.
Pe agenda Summit-ului mai figureaza politicile de inovare, energie, schimbarile climatice si aspecte ce tin de agenda internationala de actualitate. Primele trei teme au fost aprofundate la reuniunea informala de la Lahti, urmand ca actualul Consiliu European sa convina concluzii in respectivele domenii.
Tot cu acest prilej, presedintia finlandeza va face o evaluare succinta a stadiului discutiilor avute cu statele membre privind viitorul Tratatului Constitutional, subiect care urmeaza sa fie reluat si aprofundat anul viitor pe durata presedintiei germane.
De asemenea, presedintele Traian Basescu va participa joi, 14 decembrie, la un moment festiv de marcare a aderarii Romaniei si Bulgariei organizat de Comisia Europeana, transmite Departamentul de Comunicare Publica al Presedintiei. In aceeasi zi, seful statului va participa, in calitate de invitat, la lucrarile Summit-ului Partidului Popular European.
 
Leonard Orban este oficial comisar europeanPDF Print E-mail
Strasbourg, Franta/Romanian Global News
Accesari :285
Wednesday, 13 December 2006
{mosimage}Legislativul de la Strasbourg l-a votat, cu larga majoritate, pe Leonard Orban (foto) in functia de comisar european. Oficialul roman a obtinut 595 de voturi "pentru", 16 voturi "impotriva" si 29 de abtineri.Totodata, Parlamentul European (PE) a aprobat cu 583 de voturi "pentru" si 21 "impotriva", candidatura comisarului desemnat de Bulgaria, Meglena Kuneva, transmite Hotnews.
Intr-o declaratie adoptata de Parlamentul European se precizeaza ca "Leonard Orban pare absolut calificat pentru a face fata acestui portofoliu dificil cu un real profesionalism". In document se mai arata ca si "Meglena Kuneva intruneste pe deplin cerintele de integritate, independenta si competenta".
Leonard Orban isi va prelua functia de comisar european la 1 ianuarie, si in aceeasi luna va depune juramantul in fata Curtii Europene de Justitie de la Luxemburg.
Leonard Orban va gestiona un buget de aproximativ 1,2 miliarde de euro, avand in subordine 3400 de persoane, adica 15% dintre salariatii institutiilor europene, impartiti in trei directii mari: traduceri, interpretare si publicatiile comunitatii.
In urma discutiilor cu fostul negociator-sef al Romaniei la UE, Barroso a hotarat sa-i atribuie lui Orban portofoliul Multilingvismului, care acopera politica lingvistica a Uniunii.
Concret, este vorba despre politici care sa asigure accesul cetatenilor UE la documente traduse in toate cele 22 de limbi comunitare, dar si de popularizare a acestora. Comisia are un proiect privind invatarea de catre cetatenii UE a cel putin doua limbi europene, in afara de limba materna.
Portofoliul comisarului roman a rezultat in urma impartirii domeniului mai amplu al Educatiei, Culturii, Formarii Profesionale si Multilingvismului, de care s-a ocupat pana acum comisarul slovac Jan Figel.
 
Romania – invitat de onoare la Targul de Craciun de la StrasbourgPDF Print E-mail
Strasbourg, Franta/Romanian Global News
Accesari :232
Wednesday, 13 December 2006
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, va participa, in perioada 15-16 decembrie, la o serie de manifestari organizate in cadrul Targului de Craciun de la Strasbourg, la care Romania participa in calitate de invitat de onoare.Presedintele Romaniei va asista, in seara zilei de 15 decembrie, la un concert al Orchestrei de Camera a Radiodifuziunii Romane, sustinut de celebra violonista Silvia Marcovici. De asemenea, Traian Basescu va avea convorbiri cu primarul orasului Strasbourg, Fabienne Keller, si cu presedintele Universitatii March Bloch, Francois-Xavier Cuche.
A doua zi, seful statului va vizita Satul Romanesc, organizat in contextul Targului de Craciun in piata Gutenberg a orasului Strasbourg. Satul Romanesc, unde se vor afla mesteri artizani din mai multe regiuni ale tarii, si-a propus sa ofere vizitatorilor mostre de traditii populare in materie de port, gastronomie, cantec, dans si obiceiuri de Craciun. Cu aceasta ocazie, presedintele Traian Basescu va asista la un program sustinut de un ansamblu folcloric.
Evenimentul este organizat anual de Primaria orasului Strasbourg, pentru a pune in valoare, prin manifestari publice, diverse aspecte ale artei mestesugaresti si obiceiurilor populare din regiune legate de sarbatorile de iarna. In mod traditional, programul manifestarilor este alcatuit in cooperare cu o tara europeana, care are statutul de invitat de onoare sau de „tara-gazda”. Pentru editia din 2006, care se desfasoara intre 25 noiembrie si 31 decembrie sub genericul „Craciunul, sensul comuniunii”, Romania este invitata de onoare.
 
„Romania de langa tine” – un program de aderare a culturii romane la Uniunea EuropeanaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :280
Wednesday, 13 December 2006
Saptamanile care preced aderarea Romaniei la Uniunea Europeana sunt marcate din punct de vedere cultural de o ofensiva a valorilor romanesti in spatiul european.Programul „Romania de langa tine” este organizat in parteneriat de Institutul Cultural Roman si Ministerul Afacerilor Externe si a beneficiat de finantare prin HG nr. 1340 din 3.10.2006, transmite ICR.
Proiectele se succed pana la sfarsitul lunii decembrie si au fost concepute de ICR si MAE ca manifestari culturale pluridisciplinare: concerte simfonice in sali prestigioase, concerte in biserici din marile capitale europene in preajma sarbatorii Craciunului (concerte camerale cu formatii instrumentale, vocal-instrumentale si coruri a capella), spectacole de teatru non-verbal, spectacole de strada, prezentari de obiceiuri traditionale de iarna, expozitii. La fiecare dintre evenimente, din programul prezentat au facut parte creatii, muzica psaltica si colinde de Craciun romanesti.
Pentru prima oara, programul „Romania de langa tine” a inclus un consistent buget de promovare, pentru fiecare eveniment in parte, dar si, punctual, pentru momentul propriu-zis al aderarii: 1 ianuarie 2007 este tema proiectului „Branding Romania”, care consta in afise cu tematica romaneasca amplasate in mijloacele de transport in comun (autobuz, tramvai si metrou) din Bruxelles, informeaza ICR.
 
Civic Media multumeste Ministerului Educatiei si Cercetarii pentru apararea IcoanelorPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :225
Wednesday, 13 December 2006
{mosimage}Asociatia Civic Media apreciaza pozitia echidistanta a Ministrului Educatiei si Cercetarii prin care sunt aparate practic drepturile constitutionale ale comunitatile locale, elevilor si parintilor Romaniei in cazul pastrarii simbolurilor religioase in scolile romanesti, dupa cum a solicitat si Coalitia pentru respectarea sentimentului religios care reprezinta 150 de  institutii si organizatii neguvernamentale - inclusiv sindicatele din invatamant - si mii de academicieni, profesori, studenti, elevi, jurnalisti si alte personalitati ale tarii (detalii la www.civicmedia.ro).Ministerul Educatiei si Cercetarii confirma astfel ca Hotararea Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii sustinuta de Centrul pentru Resurse Juridice, Asociatia Pro Democratia si Libertatea Constiintei, printre alte organizatii retelare, este abernata si trebuie urgent revocata dupa cum se cere si in Plangerea depusa de Asociatia Civic Media la CNCD. Civic Media solicita de altfel Parlamentului si Guvernului sa cerceteze posibilele conflicte de interese al membrilor Colegiului CNCD cat si capabilitatile juridice si standardele lor morale tinand cont de greselile majore din cadrul Hotararii 323 din 21.11.2006.
Membrii Coalitiei multumesc Ministerului Educatiei si Cercetarii care, prin aceasta decizie, a demonstrat ca in momente de agresiune asupra culturii, civilizatiei si identitatii romanesti poate confrunta un alt organsim al Guvernului -aflat in crasa eroare -, pentru apararea drepturilor majoritatii credincioase a Romaniei.
Asociatia Civic Media
 
Administratia Bush nu recunoaste alegerile prezidentiale din regiunea transnistreanaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :272
Wednesday, 13 December 2006
{mosimage}Administratia George Bush considera alegerile din Transnistria o tentativa "de a destabiliza Moldova" si specifica ca aceste alegeri nu sint recunoscute de niciun stat in lume."SUA si comunitatea internationala considera Transnistria o parte a Moldovei si in organizarea de catre regimul transnistrean a asa-numitelor "alegeri" vedem eforturi de destabilizare a Moldovei", - a declarat pentru RIA Novosti reprezentantul oficial al Departamentului de Stat al SUA Terry Davidson.
Mentionind ca "niciun stat n-a recunoscut alegerile "prezidentiale " ale regimului separatist", Davidson a amintit ca vizavi de Transnistria "exact la fel nicio tara n-a recunoscut rezultatele "referendumului privind independenta", desfasurat la 17 septembrie". Totodata, el a specificat ca SUA se pronunta pentru reglementarea problemei Transnistriei prin procesul de negocieri.  "SUA, UE si OSCE indeamna permanent toate partile la negocieri pentru identificarea solutiei, care va respecta suveranitatea si integritatea teritoriala a Moldovei", - a subliniat reprezentantul Departamentului de Stat.
Alegerile Presedintelui Transnistriei, care au avut loc duminica, le-a cistigat seful in exercitiu al autoproclamatei republici Igor Smirnov, pentru care au votat 82,4 la suta din alegatorii prezenti la urne.
Potrivit datelor CEC a RMN, prezenta a fost de 66,1 procente - la scrutin au participat 257 mii de oameni.
 
Permis de sedere de lunga durata pentru romanii din ItaliaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :286
Wednesday, 13 December 2006
{mosimage}Romanii care stau de cinci ani legal in Italia pot obtine permise de sedere de lunga durata. Recent, Consiliul italian de Ministri a aprobat un decret legislativ, care pune in aplicare directiva comunitara din 2003 privind statutul cetatenilor din tarile terte care au sedere de lunga durata.Potrivit Actualitatea Romaneasca, directiva precizeaza faptul ca imigrantii care se afla legal de cel putin 5 ani pe teritoriul unei tari a Uniunii primesc, in anumite conditii, un statut juridic deosebit, cu drepturi ulterioare fata de alti extracomunitari ce au un permis de sedere legal. Criteriile pentru a obtine un statut de sedere de lunga perioada sunt: timp minim de permanenta legala pe teritoriul statului de 5 ani si un permis de sedere valid. Vechea disciplina prevedea o perioada de 6 ani. De asemenea, este important sa ai un venit minim care sa nu fie mai mic decat indemnizatia sociala anuala, asa cum prevede si legislatia in vigoare. In cazul in care cererea de statut de sedere de lunga perioada este prezentata si pentru membrii de familie, atunci este prevazut un nou criteriu privind locuinta, situatie in care trebuie demonstrat faptul ca aceasta corespunde parametrilor minimi prevazuti de legea regionala pentru locuintele publice. Permisul de sedere pentru cei ce au o sedere de lunga durata este eliberat pe perioada nedeterminata, in termen de 90 de zile de la prezentarea cererii. Sunt exclusi de la recunoasterea acestui statut strainii care prezinta pericol pentru ordinea si siguranta publica, cei cu expulzari sau cei care au comis fraude. Nu-l pot obtine nici romanii care au stat in afara Uniunii Europene 12 luni consecutive sau cei care au lipsit timp de 6 ani din Italia.
 
Liga Romanilor in Italia s-a intrunit in CongresPDF Print E-mail
Fregene, Italia/Romanian Global News
Accesari :287
Wednesday, 13 December 2006
In perioada 9 – 10 decembrie a avut loc la Fregene (Rm) intalnirea semestriala a membrilor Ligii Romanilor din Italia, la care au fost prezenti majoritatea membrilor precum si numerosi invitati.In prima zi, a fost prezentata activitatea Ligii din ultimele 6 luni, s-a vorbit despre rezultatele Sondajului de Opinie facut in colaborare cu Ziarul Gazeta Romaneasca condus de Sorin Cehan. De la Consulatul roman din Roma a fost prezent Consulul Edmond Neagoe, care a tinut un lung discurs referitor la desfasurarea activitatii consulare precum si intentiile Consulatului de a imbunatati serviciile oferite fie din punctul de vedere organizativ cit si cel al diminuarii costurilor. De asemenea, el a exprimat dorinta Consulatului de colaborare cu reprezentantii asociatiilor romanesti din Italia.   Un alt invitat a fost Gabriel Rusu, consilier la Primaria din Roma care a explicat importanta vietii sociale si a invitat romanii sa participe activ la activitati de acest tip.
In aceeasi zi au fost votate cererile de aderare la Liga Romanilor din Italia a altor doua asociatii reprezentate de catre presedintii lor care au explicat motivatia acestei cereri precum si actiunile desfasurate. Presedintele Ligii a adus la cunostinta membrilor si invitatilor stadiul proiectelor Ligii referitoare la cursurile de limba romana introduse in Scoala italiana la Tivoli in colaborare cu Asociatia Tricolorul precum si demersurile referitoare la celelalte proiecte ale Ligii. D0-na Elena Radulescu s-a demonstrat interesata de un proiect de extindere a cursurilor de limba romana si in scolile din Nordul Italiei. Tot in cadrul congresului a fost premiata Ramona Ianos, denumita de presa din Italia “ingerul” roman de la Roma.
A doua zi s-au reluat lucrarile cu o tema de mare interes in aceasta perioada pentru romanii din Italia: asociationismul si politica.  Marian Mocanu si Elena Radulescu, au propus solutii care pot face ca viata politica a unor membri ai Ligii si a romanilor din Italia in general, sa poata fi desfasurata cu un spirit de colaborare si independenta intre actiunile sociale si cele de natura politica. Au intervenit activ cu argumente interesante Stelian Ionescu, Ciprian Manoliu, Gabi Miron si Marius Burghelea precum si Aurelia Mirita care a propus un proiect pe care membrii Ligii l-au aprobat in unanimitate si care se refera la Uniunea Ligilor Romanesti din Europa, proiect pe care Liga il va desfasura in primavara anului 2007 la Torino. De asemenea a fost propus de catre Iulian Manta un proiect referitor la Casa Romaniei ca si centru operativ al asociatiilor romanesti din Italia. Stelian Ionescu a propus extinderea proiectului desfasurat in Liguria de catre Marian Mocanu referitor la numarului efectiv de cetateni romani rezidenti in fiecare Primarie din Italia.
 
Ziarul romanesc “Roman in UK” a implinit 1 an de existentaPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :260
Wednesday, 13 December 2006
La implinirea unui an de existenta, la data de 5 decembrie la restaurantul romanesc 32 Old Bailey, ziarul “Roman in Uk” a organizat o receptie, la care au participat oficialitati, colaboratori ai ziarului, membrii de vaza ai comunitatii romanesti din Marea Britanie precum si prieteni britanici.
Cu aceasta ocazie ziarul “ Roman in UK” a oferit diplomele de excelenta portalului “Romani in UK” pentru promovarea imaginii Romaniei in Marea Britanie si sprijinul acordat romanilor din UK, Radutei Matache, insarcinat cu afaceri al ambasadei Romaniei la Londra, lui Mihai Delcea, seful sectiei consulare a Ambasadei Romaniei la Londra, doamnei Anne Marie Martin, director exeutiv al Camerei de Comert Romano-Britanica, domnisoarei Sorana Parvulescu, doamnei Gabriela Masaci, director al Institutului Cultural Roman, doamnei Angela Gheorghiu, soprana, echipei de handbal Olympia Handball Club. Ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti, Robin Barnet, ministrul britanic de stat pentru afaceri europene, Geoff Hoon si ministrul Afacerilor Externe, Mihai Razvan Ungureanu au primit din partea ziarului “ Roman in UK ” diplome de excelenta pentru sustinerea deosebita a romanilor din Marea Britanie. Diplomele au fost prezentate de Daniel Furculesteanu si inmanate de Cristina Irimie, director general al ziarului.
In cadrul discursurilor sustinute de Cristina Irimie si Laurentiu Ungureanu, director editorial au prezentat povestea ziarului si evolutia acestuia de-a lungul anului 2006, multumind celor prezenti pentru sprijinul acordat si asigurandu-I ca ziarul va continua sa apere si sa ajute comunitatea romanilor din Marea Britanie in afirmarea identitatii in viitor.
Doamna Raduta Matache, insarcinat cu afaceri al Ambasadei Romaniei la Londra a oferit diploma de onoare pentru reportajele de presa pentru si in sprijinul comunitatii romanesti din Marea Britanie in decursul anului 2006 Cristinei Irimie.
 
O carte de bucate romaneasca folosita in Anglia pentru scopuri umanitarePDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :232
Wednesday, 13 December 2006
Un grup din Suffolk a produs recent o carte de bucate in scopul strangerii de fonduri pentru miscarea Romanian Hospice.“A Taste of Transylvania” ascunde in paginile sale aromele si gusturile bucatariei si vinurilor din Transilvania traditionala. Editorii au cules retete de la familiile si prietenii din Transilvania,  iar Maureen le-a tradus cu ajutorul unui grup de tineri voluntari romani care lucreaza la azilul “Casa Sperantei” din Brasov.
Cartea nu ofera numai retete traditionale din Transilvania, ci si detalii despre aromele si gusturile care fac ca aceasta regiune sa fie speciala, intr-o perioada in care mancarea fast-food din occident incepe sa aiba un efect negativ asupra bucatariei traditionale din zona.
Grupul, din care fac parte Rev. Tony Redman, Rev. Nancy Baird si Maureen si David Carnell s-a intalnit in urma cu 5 ani, dupa ce Tony a afisat un anunt in Newsletter-ul Diocezei din St Edmundsbury,  “The East Anglican”,  in care cauta si alte persoane care sunt interesate sa invete limba romana.
Cartea de bucate este ilustrata cu fotografii si schite facute de Tony in timpul vizitei sale in Transilvania. Fondurile obtinute din vanzarea cartii vor fi folosite pentru sprijinirea unui azil din Brasov. 
 
Petrecere romaneasca de Revelion la Oxford RomPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :262
Wednesday, 13 December 2006
Chiar daca sunt departe de casa, romanii din Marea Britanie nu uita de voia buna si de distractia romaneasca de acasa, iar de Revelion tot mai multe petreceri sunt organizate.Petrecerea dee Revelion a Societatii Culturale Romanesti din Oxford va avea loc duminica, 31 decembrie, la Oxford Romanian Cultural Society Rooms, din Oxford. Evenimentul va celebra totodata aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Cei intreresati sa petreaca Revelionul la Oxford pot trimite un e-mail organizatorilor la adresa romansoc@herald.ox.ac.uk.
 
Spectacol romano-spaniol de coregrafie la MadridPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :234
Wednesday, 13 December 2006
Liceul de coregrafie Floria Capsali din Bucuresti si Conservatorul Profesional de Dans Carmen Amaya din Madrid vor sustine in zilele de 14 si 15 decembrie un spectacol inedit.Show-ul intitulat “Perspective coregrafice europene” va fi gazduit de Conservatorul Superior Regal de Arta Dramatica din Madrid. Coordonatorii spectacolului sunt Laura Augusta Gostian, doctorand in Arte Scenice la Universtatea Rey Juan Carlos - bursiera MAEC - AECI si Alicia de la Corte, directoarea Conservatorului Carmen Amaya din Madrid.
 
Artiste romance de exceptie, in concert de Craciun in ElvetiaPDF Print E-mail
Zollikberg, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :253
Wednesday, 13 December 2006
{mosimage}Soprana Teodora Gheorghiu (foto) si pianista Ariadna Zagrean, impreuna cu corul de copii al scolii de muzica din orasul elvetian Zollikon, vor fi vineri, 15 decembrie, protagonistii unui concert de Craciun, care va avea loc in sala de concerte a Bisericii reformate din Zollikerberg, incepand cu ora 19:30.Concertul este organizat de agentia Slav International Arts Management, agentie fondata de pianista de origine romana Madalina Slav si sotul acesteia, violonistul Alexander Scherbakov. Pretul biletelor este de 35 de franci elvetieni, pret normal, 25 de franci pentru studenti si 8 franci pentru copiii cu varsta intre 6 si 16 ani. Biletele se pot comanda prin telefon la numarul 043 333 4889, prin fax la numarul 043 333 4889, la adresa de e-mail slav-international@gmx.ch sau prin Ticket Corner, informeaza Casa Romanilor din Elvetia.
Soprana Teodora Gheorghiu a studiat flautul la Liceul de muzica din Cluj, urmand cursuri sustinute de Ingrid Figur, Jose van Dam, Tom Kraus si Andreas Scholl. In anul 2003 a debutat ca Regina a noptii in „Flautul fermecat” la Opera Romana din Bucuresti, a cantat in rolurile Blondchen din „Rapirea din Serai” si Adina din „L’elisir d’amore”, sustinand spectacole la Opera din Viena, prin intermediul Fundatiei Herbert-von-Karajan, in reprezentatii ca „Parsifal”, „L’elisir d’amore” si „L’italiana in Algeri”. Teodora Gheorghiu si-a continuat cariera la Opera internationala a Teatrului Monnaie din Bruxelles, evoluand in diverse roluri, si a urmat apoi cursurile intensive Academiei Handel din Karlsruhe, cu specializare in muzica veche. A obtinut premii la concursurile Julian-Gayarre, George Enescu si la concursul „Reine Elisabeth” din Bruxelles. Activeaza, din sezonul 2005/2006, in cadrul Ansamblului Teatrului din Lucerna, unde a interpretat roluri ca Rosina din „Barbierul din Sevilla”, Zaide din „Soliman – Zaide” si Ermione din „Oreste”.
Ariadna Zagrean-Chiba a studiat pianul la Liceul de muzica "George Enescu" din Bucuresti si si-a inceput cariera de Korrepetitorin in 1983 la Opera de Stat din Bucuresti. A lucrat cu Renata Scotto, Eugenia Moldoveanu, Angela Gheorghiu, Livia Budai si Leo Nucci. Intre 1994 si 2000 a lucrat Orchestra de Camera din Viena si din 2002 preda la Teatrul din Lucerna.
 
Rusia, din nou impotriva comunitatii internationale, incurajeaza separatismul transnistreanPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :321
Wednesday, 13 December 2006
{mosimage}Serghei Baburin, vicepresedintele Camerei inferioare a Parlamentului Rusiei, a apreciat alegerile de duminica drept "corespunzatoare celor mai inalte standarte democratice si de organizare", transmite BBC.

"Noi am declarat ca rezultatele referendumului (desfasurat in Transnistria la 17 septembrie si la care s-a optat pentru independenta regiunii cu ulterioara unire cu Rusia – n.r.) trebuie sa fie puse la temelia politicii Rusiei", a declarat Serghei Baburin. Din acest motiv, Baburin considera ca "tema Memorandumului Kozak este epuizata". "Sa vorbesti acum despre un stat federativ sau confederativ ar insemna sa pui la indoiala vointa poporului exprimata la referendum", a adaugat vicepresedintele Dumei referindu-se la planul intocmit in 2003 de consilierul lui Vladimir Putin, Dimitri Kozak.

Deputatul Dumei de Stat a Federatiei Ruse, Directorul Institutului tarilor CSI, Constantin Zatulin, si-a exprimat la Tiraspol convingerea ca Rusia „va recunoaste exprimarea vointei locuitorilor” din Transnistria. "Alegerile democratice, constituie un argument pentru recunoasterea faptului ca statalitatea Transnistriei este un fapt implinit", a declarat Constntin Zatulin. "Structurile europene, in primul rand OSCE, in loc sa contribuie la reglementare (a conflictului nistrean - n.r.), au zadarnicit-o", a mai declarat deputatul Dumei ruse, referindu-se la refuzul Presedintiei de la Chisinau de a semna la 2003 asa-numitul Memorandum Kozak. Contantin Zatulin a admis ca, dupa ultima intalnire Voronin-Putin de la Minsk, s-a inregistrat o incalzire in relatiile moldo-ruse, dar a exclus categoric faptul ca acest lucru "ar schimba pozitia principiala a Rusiei fata de Transnistria". "Noi nu comercializam Republica Moldoveneasca Nistreana in negocierile cu Moldova", a subliniat deputatul din Rusia. Si adjunctul presedintelui Comitetului pentru afaceri externe al Dumei Federatiei Ruse, Natalia Narocinitkaia a declarat presei la Tiraspol "In Transnistria se realizeaza cu succes o procedura democratica - alegerile organelor de stat. Acest lucru demonstreaza ca Transnistria este un stat realizat".

 
Conflictul diplomatic moldo-roman in ajun de 1 ianuarie 2007PDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :401
Wednesday, 13 December 2006
{mosimage}Ma intreba cineva, acum cateva zile, care ar fi cele mai importante evenimente bune care s-au intamplat anul acesta in Republica Moldova. Recunosc ca am fost pus in dificultate.Caci, daca e sa lasam vorbele, intentiile, declaratiile la o parte si sa luam fapta drept criteriu de apreciere, trebuie sa constatam ca anul acesta putine sunt lucrurile bune cu adevarat importante care s-au produs. In mod cert insa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana este cel mai important lucru, cu cel mai mare impact. Cu toate problemele de circulatie a marfurilor si persoanelor pe care ni le creeaza, instalarea hotarului Uniunii Europene pe Prut este un lucru care va cataliza schimbarea, reforma in Republica Moldova si care ne va apropia de Uniunea Europeana. Pentru Republica Moldova 1 ianuarie 2007 va insemna mai mult decat aderarea unui stat vecin la Uniunea Europeana. Asta pentru ca acest stat vecin este un stat romanesc, iar Republica Moldova, le place unora sau nu, este cel de-al doilea stat romanesc.
Aderarea Romaniei la UE va consolida optiunea europeana a Republicii Moldova.
Dupa 1 ianuarie 2007 Uniunea Europeana va fi mult mai apropiata nou, moldovenilor, pentru ca prin aderarea Romaniei, comunitatea europeana va dobandi si caracteristici romanesti, caracteristici care ne sunt proprii, iar limba pe care o vorbim, limba romana va fi una dintre limbile oficiale ale Uniunii Europene.
Nu ne ramane decat sa regretam tensionarea artificiala a relatiilor diplomatice moldo-romane pe care o atestam la acest sfarsit de an, in ajunul lui 1 ianuarie 2007. Bineinteles ca toata responsabilitatea revine autoritatilor de la Chisinau, care, probabil, cred ca in acest fel pot obtine o pozitie mai favorabila in dialogul cu autoritatile Federatiei Ruse, cu care au de negociat pretul pentru gazele naturale, reluarea exporturilor de vinuri si, mai ales, chestiuni ce tin de diferendul transnistrean. Nu cred ca Rusia va fi intr-atat de induiosata de gesturile nefratesti ale Chisinaului in raport cu Bucurestii, incat sa dea Republicii Moldova totala satisfactie in disputele pe care le avem cu rusii. Dar, in mod sigur, aceste gesturi nu vor trece neobservate in comunitatea europeana. Si pentru ca autoritatile moldovene recidiveaza in asemenea actiuni, s-ar putea ca intr-o buna zi demersul european al Republicii Moldova sa nu aiba prea mare credibilitate. Si cum ar putea fi credibil daca Republica Moldova, stat care nu are nici macar depusa o cerere de asociere la Uniunea Europeana, doar pentru a face pe plac Kremlinului, aduce acuzatii nefondate Romaniei care, iata, este membru deplin al UE?
Din pacate, autoritatile moldovene nu vor sau nu pot sa inteleaga un adevar care devine axiomatic: cu cat Republica Moldova se indeparteaza de Romania, cu atat se indeparteaza si de Uniunea Europeana.
(Sergiu Praporscic-foto, Flux)
 
Rusia ataca din nou Romania punand presiune pe UEPDF Print E-mail
Moscova, Rusia/Romanian Global News
Accesari :337
Wednesday, 13 December 2006
{mosimage}Aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007, "ar putea crea o serie de dificultati in relatiile acestor doua tari cu Moscova", a declarat viceministrul rus al afacerilor externe, Aleskandr Grusko.

Potrivit spuselor sale, "aceasta observatie vizeaza in primul rand Bulgaria, tara unde Rusia livreaza combustibil nuclear". "Avem nevoie de garantii ca aceste exporturi vor continua si ca ele vor fi realizate in totalitate", a explicat diplomatul rus. Intrarea acestor tari in UE, a precizat Grusko, "va crea o serie de dificultati in privinta obtinerii de vize, dar si in comertul cu otel, domeniu asupra caruia se vor extinde anumite restrictii". Adjunctul lui Serghei Lavrov a mentionat ca Bulgaria si Romania au, desigur, dreptul de a adera la UE, dar extinderea Uniunii "nu trebuie sa dauneze raporturilor Rusiei cu aceste doua state". Moscova, a afirmat in incheierea declaratiei sale reprezentantul diplomatiei de la Kremlin, "urmareste cu atentie discutiile referitoare la largirea UE. Esential este ca acest proces sa nu intre in dezacord cu alte tendinte din estul Europei. Se impune, daca nu armonizarea procesului, macar gasirea unei formule care sa nu oblige tarile sa aleaga intre a merge inainte fie cu Rusia, fie cu UE".

foto: Vladimir Putin, Presedintele Rusiei

 
In timp ce Voronin se uita spre Moscova, UE dubleaza asistenta financiara pentru BasarabiaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :358
Wednesday, 13 December 2006
{mosimage}Comisia Europeana a anuntat ca va dubla ajutoarele financiare acordate Basarabiei.
"Sunt fericita sa anunt dublarea valorii asistentei noastre pentru Moldova, intr-un moment in care tara se confrunta cu mari provocari, atat in plan extern, cat si intern", a anuntat Benita Ferrero-Waldner (foto), comisarul european pentru relatii externe.De asemenea, Ferrero-Waldner a subliniat ca Basarabia a facut progrese importante in implementarea Planului de actiune, dar mai este nevoie de "pasi decisivi" in directii precum respectul pentru drepturile omului si libertatile fundamentale, reforma sistemului judiciar si imbunatatirea climatului pentru investitii.
In cadrul noului Instrument pentru politica de Vecinatate, in urmatorii patru ani, Chisinaul va primi 209 milioane de euro. Fondurile sunt destinate sa sustina procesul de reforma si implementarea Planului de actiune UE-Republica Moldova. In plus, Comisia a propus Consiliului un alt sprijin finaciar in valoare de 45 milioane de euro, destinat sa rezolve problemele actuale legate de datoriile Guvernului. Anuntul a fost facut la intalnirea de ieri a Grupului Consultativ al Donatorilor pentru Moldova.
Reuniunea din 12 decembrie s-a desfasurat sub egida Bancii Mondiale, iar delegatia de la Chisinau a fost condusa de prim-ministrul Vasile Tarlev. Grupul Donatorilor a fost reprezentat de oficiali din Comisia Europeana, Banca Mondiala, FMI, Banca europeanade Investitii, BERD si de la ONU.  Printre donatori s-au mai numarat SUA si Japonia. 
Prima sedinta a Grupului Consultativ al Donatorilor pentru Moldova a avut loc in martie 1995, iar a doua in decembrie 1997. Pentru ca donatia sa devina efectiva, hotararea Comisiei Europene are nevoie de acordul ministrilor celor 25 de tari membre UE. Valoarea totala a asistentei acordate de UE Moldovei, din 1991, depaseste 300 milioane de euro.
Basarabia primeste, in prezent, asistenta din partea Comisiei Europene in cadrul  Programelor pentru Securitate Alimentara, efortul fiind orientat pentru a sprijini implementarea Planului de actiune RM-UE.
Actuala politica de vecinatate a Uniunii a intrat in vigoare in 2004. Ea presupune negocierea unui "paln de actiuni" cu fiecare vecin. Planul ofera relatii comerciale speciale, ajutor finaciar, participare la programele europene si dialog politic, in schimbul unor reforme specifice. Germania, care va prelua presedintia rotativa a Uniunii in 2007, a anuntat deja o regandire a politicii de vecinatate. Pe de alta parte, Basarabia va primi, de anul viitor, fonduri europene prin intermediul Romaniei, care devine membru cu drepturi depline al Uniunii. In acest sens se poate aminti programul pentru cooperarea transfrontaliera dintre Romania, Basarabia si Ucraina, a carui valoare se va cifra la aproximativ 66 de milioane euro.
 
Informatii pentru romanii care doresc sa lucreze in Germania dupa aderarePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :299
Wednesday, 13 December 2006
{mosimage}Cetatenii romani nu vor avea nevoie, dupa integrare, de viza pentru a intra in Germania, insa, in baza masurilor tranzitorii mentionate in Tratatul de Aderare, vor exista limitari la accesul pe piata germana a muncii, informeaza Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM).Astfel, lucratorii care sunt deja admisi pe piata fortei de munca din Germania de cel putin un an si se afla in posesia unui permis de munca UE sau exercita activitate fara necesitatea unui permis de munca au dreptul la un permis de munca UE, care se acorda fara constrangeri si nelimitat. Acest lucru este valabil si pentru sotul/sotia, precum si pentru membrii familiei care nu au implinit 21 de ani, care rezida legal in Germania la momentul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.
Pentru eliberarea permisului de munca sunt necesare cateva documente: solicitare pentru eliberarea unui permis de munca UE (formular ce va fi completat de catre lucrator), oferta de angajare a angajatorului si chestionarul de completat cu privire la conditiile de angajare (formular care trebuie completat de catre angajator).
Cetatenii romani care studiaza in Germania pot exercita o activitate, care sa nu depaseasca trei luni pe an, fara ca pentru aceasta sa aiba nevoie de un permis de munca. In ceea ce-i priveste pe lucratorii romani sezonieri, acestia pot desfasura o activitate cu durata de pana la patru luni pe an in cadrul unei intelegeri incheiate intre administratiile de munca cu competente, cu privire la procedura si selectie, iar in cazul lucratorilor in parcurile de distractie, durata activitatii poate fi prelungita pana la noua luni. Sunt permise si activitati in domeniul agriculturii, forestier, hotelier si gastronomic, cu exceptia cluburilor de noapte si barurilor, prelucrarea fructelor si a legumelor, parcuri de distractii, precum si in fabricile de cherestea.
 
Valuri de Matase participa la sarbatorirea zilei de Carciun alaturi de romanii din QuebecPDF Print E-mail
Quebec, Canada/Romanian Global News
Accesari :296
Wednesday, 13 December 2006
{mosimage}Duo-ul musical Valuri de Matase din Quebec isi anunta traditonala participare la sarbatorirea zilei de Craciun, organizata de Misiunea Ortodoxa Romana Sfintii Apostoli Petru si Pavel si Comunitatea Romana din orasul Quebec (CRQ), luni 25 decembrie, la biserica Notre-Dame-de-Jacques-Cartier, din Quebec, transmite Dan Trifan pentru Romanian Global News.

Programul zilei :
11:30 - Sfanta Liturghie de Craciun oficiata de parintele Daniel Postolache
11:30 - Concert de Craciun cu Duo-ul Valuri de Matase si Corala Armonia
12:00 - Sosirea lui Mos Craciun
18:00 - petrecerea de Craciun la Vignoble Bourg Royal ( www.vignoblebourgroyal.com )

Corala Armonia a Misiunii Ortodoxe Romane din Quebec, a fost fondata in noiembrie 2005 de un grup de initiativa din cadrul Misiunii Ortodoxe si este dirijat de D-na Adela Comsa. Corala are in repertoriu colinde si muzica religioasa.
La inceputul lunii decembrie a acestui an, Radio Canada – Premiere Chaine, Quebec, 106,3FM - a inclus corala intr-o serie de inregistrari radio, alaturi de alte 12 corale din regiunea Quebec-ului. Selectiuni din aceste inregistrari vor fi transmise intre 18 si 22 decembrie 2006 ora 18:00 pe parcursul emisiunii Telejournal de Quebec. Inregistrarea integrala va fi transmisa pe data de 24 decembrie 2006 la ora 16 in emisiunea “Une Dimanche a Quebec” animata de Michel Lamarche si poate fi ascultata online la http://ms2.radio-canada.ca/PremiereChaine.ogg.m3u.

 
Emil Geampana, castigator al Cupei de Tenis de la Campul RomanescPDF Print E-mail
Hamilton, Canada/Romanian Global News
Accesari :322
Wednesday, 13 December 2006
{mosimage}Maestrul Emil Geampana a castigat prima editie a Cupei de Tenis de la Campul Romanesc din Hamilton, Ontario, invingandu-l duminica, 10 decembrie, cu scorul de 2-0, pe Ionel Gherghina.Competitia sportiva s-a desfasurat in sala mare a Campului Romanesc si a adus in teren un numar de 14 jucatori, informeaza Alianta Romanilor Canadieni. Dupa tragerile la sorti a celor 14 jucatori, Emil Geampana, Ionel Gherghina, Andrei Caraman, George Pop, Vali Moldovan, Daniel Zamfir, Virgil Zamfir, Dumitru Rachitan, Alexa Petrean, Dragos Capan, Gabi Berce, Marius Vranceanu, Adrian Morarusi si Ovidiu Burlea s-a ajuns in semifinale cu Emil Geampana - Alexa Petrean si Ionel Gherghina – Vali Moldovan.
 
Dan Puric, intr-un ”one man show” la ZurichPDF Print E-mail
Zurich, Elvetia/Romanian Global News
Accesari :246
Wednesday, 13 December 2006
{mosimage}Actorul, coregraful, scenograful si regizorul Dan Puric (foto) va evolua marti, 30 ianuarie 2007, la Kaufleuten din Zurich, in spectacolul de pantomima "Vis".Dan Puric, nascut in 1959, este actor al Teatrului National din Bucuresti. Spectacolele sale de pantomima au facut furori pe scene din mari orase din lume, de la Paris la Londra, de la Viena la Seul, de la New York la Sydney, de la Tokio la Madrid, de la Cairo la Beijing. Piesa "Vis" a fost premiata cu Premiul special al Festivalului de Pantomima de la St. Croix – Elvetia in 1992 si Premiul special al Programului Chicago Artist International in 1996, informeaza Casa Romanilor din Elvetia. Interpretarea sa i-a adus o serie de elogii din partea presei internationale, publicatii precum „Theater Brett”, Viena, „Le Figaro”, Paris, sau „Nordwest-Zeitung”, Bremen, apreciind la superlativ prestatia actorului roman.
Dan Puric tocmai a incheiat sambata 3 decembrie, in Viena, un turneu care a inclus orasele Londra, Paris, Bruxelles, Viena, Praga, Berlin, Madrid, Alcala de Henares, unde a sustinut spectacole atat cu "Vis", cat si cu "Don Quijote". Succesul a fost foarte mare, sali cu capacitati intre 400 si 1000 de locuri au fost arhipline.
Reprezentatia din Zurich este organizata de "Kaufleuten" (Pelikanplatz, Zurich), in colaborare cu Ambasada Romaniei in Elvetia si Institutul Cultural roman. Spectacolul va incepe la ora 20:00, intrarea putandu-se face de la ora 19:00. Biletele au pretul de 40 de franci elvetieni si pot fi rezervate pe site-ul "Kaufleuten" sau pot fi cumparate prin intermediul Ticket Corner. Capacitatea salii este de 150 de locuri.
 
Fotografie romaneasca la ICR din Tel AvivPDF Print E-mail
Tel Aviv, Israel/Romanian Global News
Accesari :265
Wednesday, 13 December 2006
O expozitie de fotografie apartinand Muzeului Taranului Roman va fi vernisata miercuri, 20 decembrie, incepand cu ora 19:00, la sediul Institutului Cultural Roman din Tel Aviv. Evenimentul se va desfasura in perioada 20-22 decembrie si este organizat cu ocazia sarbatorii Craciunului. Lucrarile romanesti vor putea fi admirate in cele trei zile ale manifestarii in intervalul orar 10:00 – 15:00, informeaza Institutul Cultural Roman.
 
Anul Nou, sarbatorit romaneste in MichiganPDF Print E-mail
Dearborn Heights, SUA/Romanian Global News
Accesari :262
Wednesday, 13 December 2006
Seria Revelioanelor romanesti continua in localitatea Dearborn Heights din statul american Michigan, unde biserica ortodoxa romana „Sfintii Petru si Pavel” ii asteapta pe romani sa fie impreuna in noaptea dintre ani.Pe langa meniul variat, compus din mai multe feluri de preparate culinare cu specific romanesc si international, realizate de maestrii bucatari Paul Petroi si Silvia Costea, participantii la petrecere vor mai avea parte si de un program muzical sustinut de Orchestra “Dacia”, care va interpreta un repertoriu romanesc si american, informeaza parohia organizatoare. Biletele se pot procura de la biroul bisericii si au pretul de 50 de dolari pentru adulti si 25 de dolari pentru copiii cu varsta mai mica de 12 ani.
 
Concert „Armonia” pentru romanii din TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :396
Wednesday, 13 December 2006
{mosimage}Corala romaneasca „Armonia”, condusa de profesorul Augustin Medan, va sustine sambata, 16 decembrie, de la ora 19:00, un concert de colinde, la Lawrence Park Community Church din Toronto.Ansamblul coral va fi acompaniat la pian de catre Antonia DeWolfe, informeaza biserica romaneasca Greco-catolica “Bunavestire” din Toronto. Biserica in care va avea loc concertul se afla la adresa 2180 Bayview Ave.  (Lawrence & Bayview ), Toronto. Intrarea si parcarea sunt gratuite, dar orice donatie este acceptata de organizatori, mai anunta parohia romaneasca.
 
Colinde europene si americane la resedinta ambasadorului roman la WashingtonPDF Print E-mail
Washington, SUA/Romanian Global News
Accesari :263
Wednesday, 13 December 2006
{mosimage}Formatia de muzica academica „Vox Amadeus” din Philadelphia, al carei director artistic este Valentin Radu va sustine miercuri, 13 decembrie, incepand cu ora 19:00, la Resedinta Ambasadorului Romaniei la Washington (foto), un concert traditional de Craciun, alaturi de ansamblul Vox Renaissance Consort si Philly Jazz.Dirijorul spectacolului este acelasi Vvalentin Radu, care va interpreta anumite pasaje muzicale la orga electronica, informeaza misiunea diplomatica romana.
Evenimentul muzical dedicat sarbatorilor de iarna le va prezenta celor prezenti costume din perioada renascentista, precum si sunete date de clopote, tobe si diferite instrumente, dar si colinde de pe batranul continent si din America. Alte amanunte legate de desfasurarea evenimentului pot fi obtionute de la Ilinca Ilie, telefon 202 332-4852, int 151, sau prin e-mail la adresa iilie@roembus. org .
 
Galerie de arta romaneasca la TorinoPDF Print E-mail
Torino, Italia/Romanian Global News
Accesari :267
Wednesday, 13 December 2006
{mosimage}Mariana Papara (foto), o pictorita romanca specializata in iconografie bizantina, a inaugurat oficial la sfarsitul lunii trecute in Torino Galeria de Arta Aripa, in cadrul careia se regasesc lucrai semnate de 16 artisti italiani si romani.La inaugurare a fost prezent si Consulul General al Romaniei la Torino, Mircea Gheordunescu, informeaza Radio Dor de Tara. Lucrarile prezente in aceasta expozitie vor putea fi vizionate pana la sfarsitul lunii decembrie, urmand ca exponatele sa fie duse si la Bucuresti, pe parcursul anului viitor. De altfel, Mariana Papara si-a propus sa prezinte trimestrial opere de arta contemporana realizate de tineri sculptori si pictori si sa organizeze schimburi culturale si conferinte. Mariana Papara are si alte proiecte la activ, fiind licentiata a Academiei de arta Ion Andreescu din Cluj Napoca, dar si beneficiara unor cursuri de arta-terapie pentru copii. Toti cei care se vor inscrie la cursurile ce se vor organiza in cadrul Programului condus de initiatoarea proiectului torinez vor avea oportunitatea de a invata tehnicile de pictura, iconografie bizantina, materie care a fost predata de aceasta la Liceul de Arta din Piatra Neamt. La sfarsitul cursului vor fi expuse cele mai reusite lucrari ale elevilor, in cadrul Galeriei. Numele galeriei este de fap un joc de cuvinte, fiind un acronim: in romaneste-aripi, in italiana-ala. Pictorita romanca a declarat ca numele a fost ales in dorinta de a oglindi exact ceea ce si-apropus pentru lucrul sau si artistii care expun aici, si anume gasirea unei forte de protectie cereasca.
 
Donatii romanesti din Toronto pentru copii din Cluj si OdorheiPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :237
Wednesday, 13 December 2006
Continuand traditia din anii anteriori, biserica romaneasca greco-catolica „Bunavestire” din Toronto va organiza in aceasta luna o colecta pentru sacul lui Mos Craciun, pentru copiii parohiei si copiii orfani sau aflati in dificultate in Romania.Pentru a putea realiza ceea ce si-a propus, parohia romaneasca are nevoie de ajutorul romanilor din aceasta parte a Canadei, care pot sa contribuie la colectarea a cel putin 3000 de dolari, cat s-a strans anul trecut. Jumatate din banii adunati in 2005 au ajuns la orfelinatul din Cluj, pentru copii ce sunt ingrijiti de calugarite din congregatia „Maicii Domnului”, si la Odorhei unde copiii sunt ingrijiti de calugarite din congregatia "Inimii Neprihanite a Fecioarei Maria". Intentia parohiei este ca si anul acesta, jumatate din colecta sa o foloseasca pentru cadourile ce le va aduce Mosul pentru copiii parohiei, iar cealalta jumatate sa o trimita copiilor din Romania care au nevoie de ajutor. Donatiile se puteti face duminica aceasta in cosul obisnuit pentru donatii, specificand pe plic "pentru Mos Craciun", informeaza biserica „Bunavestire”.
 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions