Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Decembrie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Cautare
 
La Pitesti se deschide Oraselul CopiilorPDF Print E-mail
Pitesti, Romania/Romanian Global News
Accesari :269
Thursday, 14 December 2006
Oraselul Copiilor va fi deschis la Pitesti pe 15 decembrie, la ora 15.00, iar la eveniment, Mos Craciun si primarul Pitestiului, Tudor Pendiuc, vor oferi dulciuri tuturor copiilor care se vor afla in centrul orasului.Potrivit Amos News, copiii se vor putea da in carusel si in masinute, sau se vor putea plimba cu trenuletul. Parintii vor fi nevoiti pentru fiecare distractie de acest tip sa scoata din buzunar 4 RON, pretul a 3 minute de plimbare.
In Oraselul Copiilor si batranii isi vor putea aminti de tinerete, pentru ca mai multi comercianti ofera vata pe bat, acadele si turta dulce.
 
Concert traditional de Craciu cu Ovidiu Lipan TandaricaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :283
Thursday, 14 December 2006
{mosimage}Vineri, 15 decembrie, incepand cu ora 19.00, in Bucuresti, va avea loc traditionalul Concert de Craciun organizat de Primaria Sectorului 1 in colaborare cu Asociatia “Eveniment”.In cadrul acestei manifestari, vor concerta nume prestigioase ale scenei pop-rock romanesti: Iris, Ovidiu Lipan Tandarica (foto), Dj Project si Ducu Bertzi, informeaza Prompt Media.
Concertul va fi precedat de Festivitatea de premiere a castigatorilor editiei a II-a a “Cupei Sectorului 1”.
Competitia sportiva este organizata de Primaria Sectorului 1 si Asociatia „Vip Sport” si are menirea sa revitalizeze sportul scolar din Sectorul 1 pentru a putea descoperi tinere talente, campionii de maine ai Romaniei. Competitia cuprinde intreceri la sapte sporturi: fotbal, sah, volei, handbal, baschet, tenis de masa si atletism, la aceasta manifestare inscriindu-se echipe din scolile si liceele aflate in administrarea Consiliului Local Sector 1.
 
Dumitru Draica: „Ortografia romaneasca – trecut si prezent”PDF Print E-mail
Oradea, Romania/Romanian Global News
Accesari :322
Thursday, 14 December 2006
{mosimage}La Catedra de limba si literatura romana din cadrul Facultatii de litere a Universitatii din Oradea, a avut loc pe 6 decembrie un eveniment deosebit, lansarea volumului intitulat „Ortografia romaneasca. Trecut si prezent” a conferentiarului universitar dr. Dumitru Draica, transmite George Roca pentru Romanian Global News.

Acesta reprezinta cea de a zecea carte a autorului. Printre participanti s-au aflat numerosi studenti si colegi de catedra, scriitori, poeti si oameni de litere oradeni.

„Ortografia romaneasca. Trecut si prezent” reprezinta un pas inainte pe calea cercetarilor de limba romana si lingvistica. Lansarea a fost deschisa de deacanul Facultatii de litere, prof. univ. dr. Ioan Dersidan, care a vorbit despre bogata activitate carturareasca a colegului sau, actvitate care a contribuit in permanenta la perfectionarea studentilor si a celor interesati de fenomenul lingvistic si de perfectionarea exprimarii corecte in limba romana.

Moderatorul Miron Blaga spunea: „aceasta carte este ca un roman”, cu fiecare pagina se dezvaluie cititorului o noua etapa in directia scrierii in limba noastra materna, limba romana.

Profesorul Corneliu Craciun, cel de-al doilea moderator, considera ca munca autorului cartii poate fi considerata un act patriotic. Ce poate fi mai frumos si interesant decat urmarirea cronologica a evolutiei scrisului romanesc, a luptei carturarilor romani pentru introducerea alfabetului latin, a constiintei ca apartinem marii familii a limbilor romanice! Lupta de opinii, ce s-a desfasurat, adesea cu inversunare, a scos in evidenta numele unor scriitori, lingvisti, filologi, profesori, care, prin stradaniile lor, au contribuit la perfectionarea limbii, la raspandirea ei, in cele mai corecte forme, la studierea ei, in cele mai mici detalii. Un om educat scrie corect romaneste, scrisul il caracterizeaza, iar autorul, prin cartea sa, aduce un omagiu celor care au luptat pentru formarea deprinderilor de scriere corecta conform cu normele limbii literare si au ajutat cultura romana sa treaca granitele noastre culturale. Toate lucrarile autorului ofera in permanenta documente de studiu de valoare nu numai studentilor sai, dar si celor interesati de problemele limbii romane.

Dr. Dumitru Draica a publicat pana acum urmatoarele lucrari:

Limba romana. Ora de gramatica, Editura Rhabon, Tg-Jiu, 2002;
Limba romana. Culegere de exercitii, Editura Universitatii, Oradea, 2002;
Introducere in lingvistica, Editura Rhabon, Tg-Jiu, 2002;
Controverse actuale in ortografia romaneasca, in colaborare cu Valerica Draica, Editura Rhabon, Tg-Jiu, 2003;
Limba romana contemporana, Editura Rhabon, Tg.-Jiu, 2004;
Limba romana. Culegere de exercitii, editia a doua, Editura Focus, Petrosani, 2004;
Limba romana. Ora de gramatica, editia a doua, Editura Rhabon, Tg.-Jiu, 2004;
Statutul lingvistic al graiurilor romanesti din stanga Prutului, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 2004;
Lingvistica generala, Editura Universitas, Petrosani, 2005;
Norme ortografice actuale. Aplicatii practice, Editura Focus, Petrosani 2006.
Ortografia romaneasca. Trecut si prezent, Editura Universitatii, Oradea, 2006.

 
S-a inaugurat o noua baza pentru militarii romani din IrakPDF Print E-mail
Tallil, Irak/Romanian Global News
Accesari :308
Thursday, 14 December 2006
O noua baza a militarilor romani prezenti in Irak a fost inaugurata la Tallil, iar drapelul de lupta al Batalionului 811 Infanterie "Dragonii Transilvani" a fost decorat de ministrul Apararii Sorin Frunzaverde cu ordinul national "Pentru Merit", in grad de Cavaler, cu insemne pentru militari, conferit prin decret prezidential.
In timpul vizitei pe care a facut-o in Irak, alaturi de seful Statului Major General, amiralul Gheorghe Marin, ministrul roman al Apararii a avut, la Bagdad, intalniri cu inalte oficialitati irakiene si cu reprezentanti din conducerea Coalitiei Internationale si ai Misiunii Aliantei Nord-Atlantice de Instruire in Irak.
 
Revelion la Opera NationalaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :281
Thursday, 14 December 2006
{mosimage}Opera Nationala Bucuresti anunta organizarea Revelionului Operei, duminica, 31 decembrie 2006.In program este programat spectacolul de opereta “Liliacul” de Johann Strauss, cu incepere de la ora 18.00. Din distributie fac parte Mihai Lazar, Roxana Briban, Mihnea Lamatic, Adrian George Popescu, Valentin Racoveanu, Ionut Pascu, Ion Dimieru, Bianca Ionescu, Pavel Bartos si Cristina Eremia. Conducerea muzicala este asigurata de Wolfgang Grost (Austria).
Potrivit Prompt Media, in pauza spectacolului va fi organizata si o tombola.
Intre orele 23.00 si 5.00 va avea loc petrecerea propriu-zisa, in foyerul Operei. Costul participarii este de 268 lei/persoana si include masa traditionala de Revelion, muzica, jocuri de lumini si de artificii, dar si  un DJ profesionist.
Printre invitatii speciali se numara Emilia Popescu, Monica Anghel, Ioan Andrei Ionescu si altii.
 
Initiativa pentru sprijinirea tinerilor supradotati – votata in unanimitate la SenatPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :257
Thursday, 14 December 2006
Tinerii capabili de performanta inalta au de miercuri, 13 decembrie, o lege care le da posibilitatea sa studieze in paralel la diferite niveluri, pe linia capabilitatilor pe care le au.Senatul a aprobat, cu unanimitate de voturi, propunerea legislativa prinvind educatia tinerilor supradotati, capabili de performanta inalta, informeaza Prompt Media.
Legea promoveaza si garanteaza dreptul tinerilor supradotati la educatie prin trasee curiculare diferentiate, adaptate capacitatii lor intelectuale. Aceasta  stabileste cadrul legislativ si tehnico-logistic pentru formarea de elite profesionale in toate domeniile de activitate, prin intermediul programelor educationale, adecvate dezvoltarii segmentului de populatie reprezentat de tinerii supradotati, capabili de performanta inalta. Tinerii vor fi instruiti si in centre specializate, publice sau private, prin intermediul claselor specializate, a scolilor de week-end, a taberelor de instruire, a scolilor de vara si a programelor de invatamant la distanta.
 
Mariana Mihut si Victor Rebengiuc – cel mai popular cuplu de actori din 2006PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :225
Thursday, 14 December 2006
{mosimage}„Diploma pentru cel mai popular cuplu de actori” i-a revenit Mariana Mihut si lui Victor Rebengiuc (foto).Evenimentul, aflat la cea de-a IV-a editie, a avut loc joi, 14 decembrie, la sediul Uniunii Teatrale din Romania.
In anii precedenti au fost premiate cuplurile de actori Carmen Stanescu si Damian Crasmaru, Ilinca Tomoroveanu si Traian Stanescu si Catalina Mustata si Florin Zamfirescu. Distinctiile au fost oferite de catre SIVECO, una dintre cele mai importante companii software din Romania.
 
Banca Mondiala: Romania risca supraincalzirea economicaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :334
Thursday, 14 December 2006
{mosimage}Raportul Bancii Mondiale privind situatia economica atrage atentia asupra riscului supraincalzirii economiei in Romania.Acest risc ar fi cauzat, potrivit specialistilor BM, de cresterea accentuata a deficitului de cont curent, precum si de cresterea accentuata a cererii fata de oferta, transmite Hotnews.
Supraincalzirea este un risc in tari precum Azerbaidjan, tarile Baltice, Turcia, Cehia, Slovacia, Rusia, Ucraina. Conform raportului citat, economia Romaniei se situa, in 2005, pe locul 51 in lume, fata de locul 37 ocupat in 1980. In urma Romaniei se situeaza tari precum Ucraina, Kuweit, Maroc, Croatia sau Bilgaria (locul 66).
 
La Bucuresti se lanseaza Societatea Jurnalistilor ProfesionistiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :303
Thursday, 14 December 2006
{mosimage}Robert Turcescu (foto) deschide oficial activitatea Societatii Jurnalistilor Profesionisti (SJP), asociatie profesionala fara scop patrimonial, independenta si neguvernamentala.Evenimentul va fi marcat printr-o conferinta de presa ce va avea loc duminica, 17 decembrie, de la ora 12:00, in incinta Euro Hotel International, transmite Tudor Musat pentru Romanian Global News.
Fondata de catre Robert Turcescu impreuna cu alti noua colegi din provincie si din Capitala, SJP doreste sa devina o forta de prestigiu intelectual si profesional in jurnalismul din Romania, promovind valoarea, cultivind normele profesionale si demascind impostura. Fondatorii SJP considera ca, pentru a fi respectat de altii ca profesionist, jurnalistul roman trebuie mai intii sa se respecte pe sine prin asumarea fireasca a rigorilor profesiei si prin distantarea de cei care nu accepta aceste rigori.
Un obiectiv major al Societatii Jurnalistilor Profesionisti este acela de a se constitui intr-o asociatie profesionala moderna, eficienta si reprezentativa pentru generatia care s-a lansat in presa dupa 1989.
SJP a capatat statut juridic in februarie 2006 si a organizat, in colaborare cu Asociatia ProDemocratia, Societatea Timisoara, Academia de Advocacy si cu sprijinul Camerei Deputatilor, dezbateri publice pe tema Legii lustratiei si a legilor securitatii nationale.
Societatea este sustinuta de Asociatia Jurnalistilor din Germania (Deutscher Journalisten-Verband, prin filiala sa din Bavaria, Bayerischer Journalisten-Verband), cea mai mare asociatie profesionala de acest gen din Europa.
 
’’Noi stele pentru Europa, noi perspective pentru fiecare’’PDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :270
Thursday, 14 December 2006
{mosimage}Consiliul European va consemna astazi, 14 decembrie, la cel mai inalt nivel politic, momentul aderarii la 1 ianuarie a Romaniei si Bulgariei si incheierea celui de-al cincilea val al extinderii UE, iar reprezentantii Comisiei Europene vor completa harta Uniunii cu cele doua noi state membre.Harta este din turta dulce si va fi dezvelita astazi la Bruxelles – in prezenta celor mai inalte oficialitati romane, transmite Rador.
Presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu vor participa la “Gingerbread Event”, momentul festiv organizat de Comisia Europeana in cadrul campaniei de promovare a aderarii Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana. La manifestare va prezent si Jose Manuel Durao Baroso – presedintele Comisiei Europene, dar si Olli Rehn – comisarul UE pentru Integrare.
’’Noi stele pentru Europa, noi perspective pentru fiecare’’ este mesajul de intampinare pentru cei doi viitori membri ai Uniunii Europene, Romania si Bulgaria, mesaj inscriptionat pe afisul urias ce va fi amplasat pe sediul Comisiei din Bruxelles.
 
In pofida promisiunilor lui Basescu, MAE-DRRP reusesc alungarea romanilor din TimocPDF Print E-mail
Negotin, Timoc, Serbia/Romanian Global News
Accesari :408
Thursday, 14 December 2006
{mosimage}Intr-o scrisoare deschisa facuta publica si in Serbia si in Romania, Federatia Romanilor din Serbia, organizatie umbrela care reuneste cele mai reprezentative si mai active asociatii romanesti din Timoc (Asociatia pentru cultura a romanilor-vlahilor  „Ariadnae Filum”, Forumul pentru cultura a Rumanilor, Asociatia pentru cultura a Rumanilor din Serbia “Romani Ortodocsi”,” Asociatia pentru pastrarea si dezvoltarea limbii, culturii si religiei a rumanilor din regiunea Valea  Moravei, Centrul etnic de colaborare si Partia Democrata a Rumanilor din Serbia), anunta incetarea raporturilor cu autoritatile romane dupa ce acestea, prin neaprobarea proiectului depus inca din luna iunie 2006, au demonstrat ca nu sunt preocupate de soarta celor aproape 300.000 de romani din Timoc.Dupa ce FRS si-a extins activitatea prin infiintarea de oficii in majoritatea zonelor din Timoc (Bor, Negotin, Cucevo, Ciupria, Bolievat si Cladova) precum si prin infiintarea unui studiou de productie TV care avea patru ore de emisie pe zi si care era sustinut de nou infiintata agentie de presa „Timoc Press”, MAE-DRRP, probabil in complicitate cu grupuri de interese pro-sarbesti din anumite structuri din Romania, a blocat proiectul care urma sa sustina dezvoltarea, deja facuta de FRS in teren, si care ar fi consolidat puternic comunitatea romaneasca din Timoc.
„Nu intelegem decizia aceluiasi DEPARTAMENT, de a nu ne sustine in activitatile pe care le-am inceptut in 2006, aceasta decizie ne-a fost comunicata in ziua de  11 decembrie 2006.
Cu parere de rau va anuntam ca Federatia Rumanilor din Sarbia isi va inchide cancelariile si v-a inceta PROGRAMUL EXPERIMENTAL Timoc press, cel mai tarziu pe 25 decembrie 2006...”
„De astazi nimic nu va mai fi la fel, ne este limpede ca Federatia Rumanilor din Sarbia nu are sprijin in institutia statului Roman, din acest motiv suntem nevoiti sa cerem ajutor de la alte state romanofone”, se arata in incheierea comunicatului FRS.
Ce este interesant este ca promisiunile Presedintelui Basescu privitoare la romanii din Timoc, sustinute atat in campania electorala cat si dupa ce a iasit Presedinte, au fost transformate de catre MAE-DRRP in vorbe goale. Iar deplasarea lui Claudiu Saftoiu la conducerea unei institutii cu puternice influente asupra MAE-DRRP, nu a rezolvat problema prezentei si utilizarii umbrelei institutiei de catre unii indivizi care, pripasiti in anii trecuti pe la ambasada Romaniei la Belgrad, continua sa dezinformeze, din interior, institutiile statului si sa-si promoveze interesele de grup strans legate de afaceri cu miros de sare dar nu numai. Compromit in continuare si institutia si statul roman.
Si mai compromit ceva – credibilitatea in fata unor aliati care au considerat regimul Milosevic un regim criminal, iar democratizarea Serbiei un element fundamental al stabilitatii in Balcani. Consolidarea comunitatii romanesti din Timoc ar insemna tocmai domolirea unor frustari acumulate de sute de ani, iar parteneriatul pe care liderii romani din Timoc il au cu fortele democratice de la Belgrad demonstreaza viabilitatea lor si a optiunii democratice deja aplicate in teren.
Dar poate “baietii” de la Bucuresti impreuna cu “tovarasii” lor care au mai ramas prin serviciile sarbesti doresc altceva…
 
Dictatorul Smirnov aplica modelul rusesc in regiunea transnistreanaPDF Print E-mail
Tiraspol, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :300
Thursday, 14 December 2006
{mosimage}Presedintele autoproclamatei republici moldovenesti nistrene, dictatorul comunist Igor Smirnov (foto), a declarat ca victoria sa in alegerile prezidentiale din 10 decembrie a confirmat faptul ca electoratul din regiune "sunt hotarati sa construiasca un stat independent si sa imprieteneasca cu oricine considera necesar".Intr-un interviu acordat televiziunii din Rusia Rossiya TV, citat de BBC, Igor Smirnov a declarat ca va continua politica de "dezvoltare a regiunii impreuna cu marea Rusie", pentru a indeplini vointa populara exprimata in referendumul din 17 septembrie. Igor Smirnov a fost reales pentru un nou mandat de cinci ani in scrutinul prezidential de duminica cu 82 la suta din voturile exprimate, iar in referendumul din septembrie, 97 la suta dintre alegatori s-au pronuntat in favoarea aderarii la Rusia. Dictatorul transnistrean a anuntat ca regiunea nistreana isi va modifica treptat legislatia in vederea armonizarii cu cea a Federatiei Ruse, pentru "a deveni o parte a vietii economice, politice si culturale rusesti".
Smirnov a promis schimbarea structurii executive a regiunii dupa modelul Federatiei Ruse, ceea ce ar presupune infiintarea functiei de prim-ministru. Igor Smirnov a multumit Rusiei si poporului ei pentru sprijinul acordat regiunii si pentru protejarea "unei adevarate democratii si a nu a uneia impusa cu forta". Intrebat despre refuzul Occidentului de a recunoaste scrutinul din Transnistria, liderul de Tiraspol a criticat OSCE, Uniunea Europeana si Statele Unite pentru standarde duble, spunand ca acestea considera c "orice e rau pentru Rusia e bun pentru democratie". El a dat drept exemplu memorandumul Kozak, de solutionare a conflictului nistrean, care "nu a mai fost aplicat in 2003 din ordinul Statelor Unite". Igor Smirnov a mai spus ca negocierile nu pot fi reluate decat dupa ridicarea de catre Republica Moldova a "blocadei economice" si a semnarii unui protocol de tranzit care sa permita relatiile economice externe ale regiunii.
 
Manipulare ruseasca la TiraspolPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :294
Thursday, 14 December 2006
{mosimage}Asa numitele autoritati ale regiunii transnistrene au solicitat Rusiei si Ucrainei sa recunoasca “Republica Moldoveneasca Nistreana”.

Apelul respectiv a fost aprobat luni, 11 decembrie, la un miting organizat cu ocazia “victoriei” lui Igor Smirnov, dictator al regiunii dupa anul 1990, in asa numitele alegerile prezidentiale din 10 decembrie.
Organizatorii spun ca la mitingul de sorgite stalinista, ar fi participat cel putin 15 mii de persoane. Colective de munca ale intreprinderilor din Tiraspol, reprezentanti ai tuturor raioanelor Transnistriei, ai partidelor, miscarilor, asociatiilor obstesti, studenti ai Universitatii de Stat din Transnistria, au iesit in piata Suvorov din centrul Tiraspolului, purtand portrete ale lui Smirnov, ales pentru al patrulea mandat prezidential; drapele si lozinci pe care scria: "Smirnov - Presedintele nostru!", "Pentru un maine pasnic!", "RMN impreuna cu Rusia!".
"Ne-am adunat ca sa spunem "da" independentei statului nostru, integrarii lui in Rusia si recunoasterii internationale. Chiar rezultatele preliminare ale alegerilor au aratat ca poporul nostru este capabil sa construiasca de unul singur un stat independent, cu o societate stabila, un lider puternic", a declarat la miting Viktor Kostirko, seful administratiei de stat de la Tiraspol.
Igor Smirnov le-a multumit locuitorilor raioanelor de est ale Basarabiei pentru increderea acordata, subliniind ca scrutinul nu a reprezentat o "omagiere a lui Smirnov", ci o "lovitura data tuturor democratilor falsi, standardului dublu, triplu etc.", au fost o confirmare a "dreptului omului de a trai pe pamantul sau", iar "reprezentantii Rusiei, Ucrainei, ai organizatiilor internationale, s-au convins personal de masura in care s-a maturizat societatea transnistreana, de faptul cat de democratica este".
Rusia a fost ridicata in slavi pentru ajutorul multilateral, acordat de aceasta tara, care a spus "un "nu" clar umilirii omului in Transnistria". Referindu-se la obiectivele sale in calitate de "sef de stat", Igor Smirnov a promis sa faca totul "pentru ca Transnistria sa obtina independenta politica si juridica"; a amintit de noile acorduri directe, semnate cu ministere din Rusia, privind colaborarea in domeniul industriei, sanatatii, protectiei sociale. El le-a propus cetatenilor sa colecteze semnaturi in vederea lansarii unui apel catre Rusia sa recunoasca “Republica Moldoveneasca Nistreana”.

foto: Serviciul Federal de Securitate Rus

 
Leul romanesc – cea mai puternica moneda in 2006PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :404
Thursday, 14 December 2006
{mosimage}Moneda autohtona a inregistrat in acest an cea mai mare crestere la nivel mondial in raport cu dolarul american, iar analistii estimeaza o continuare a aprecierii leului pana la finalul acestui an.Astfel, moneda romaneasca are sanse sa incheie anul 2006 fiind cea mai atractiva din lume la castigurile aduse pe pietele valutare. De asemenea, noi cresteri ale leului in raport cu celelalte monede sunt asteptate si in 2007, pe fondul integrarii Romaniei in Uniunea Europeana.
Potrivit datelor agentiei americane Bloomberg care analizeaza evolutia cotatiilor pentru 70 de valute, citata de presa bucurestiana, leul romanesc are sanse mari sa incheie anul pe primul loc in topul valutelor care le-au adus cele mai mari castiguri jucatorilor de pe pietele valutare internationale. Leul a fost in 2006 moneda care a castigat cel mai mult in fata dolarului, apreciindu-se cu 20% fata de moneda americana.
Astfel, in 2006, leul romanesc a crescut in raport cu USD, 20,22 %, plasandu-se dupa coroana slovaca – 20,69 %. Urmeaza coroana ceha - 16,67%, coroana suedeza - 16,43%, bahtul thailandez - 16,18%, lira sterlina - 14,18% si guaranul din Paraguay - 13,17%.
Cresterea investitiilor straine a fost unul din principalii factori care au dus la intarirea leului, scrie Bloomberg. “Ne asteptam ca aprecierea leului sa continue”, a declarat Oliver Kastner, care administreaza obligatiuni in valoare de sapte miliarde de. dolari la Deka Investments in Frankfurt, 5% din acestea fiind emise in lei. “Sunt multi investitori straini care nu pot deocamdata sa investeasca in Romania, dar o vor putea face dupa integrarea in Uniunea Europeana.“
Potrivit estimarilor, investitiile straine in Romania se vor ridica in 2006 la valoarea de opt miliarde de euro (10,7 miliarde de dolari), oficialii estimand un nivel de 10 miliarde de euro pentru anul urmator, aproape dublu fata de cele 5,2 miliarde euro inregistrate in 2005.
Cresterea investitiilor straine si intarirea leului a atras si atentia investitorilor pentru obligatiunile in lei listate pe pietele internationale. Acestea sunt mai rentabile comparativ cu cele emise in euro sau dolari, dobanda de referinta pentru leu fiind de 8,75%, comparativ cu 5,25% pentru dolari si 3,5% pentru euro.
 
Trei basarabeni au castigat un proces impotriva Ministerului roman al JustitieiPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :304
Thursday, 14 December 2006
Trei cetateni basarabeni, care au depus cereri de redobandire a cetateniei romane, in anul 2002, au cistigat un proces de judecata impotriva Ministerului Justitiei al Romaniei, pe motiv ca procesul de verificare a dosarelor lor este analizat prea greu.Potrivit unui comunicat trimis de avocatul Ruslan Deleanu, reprezentantul celor trei reclamanti a obligat Ministerul Justitiei sa procedeze la solutionarea cererilor de redobandire a cetateniei romane, depuse de trei reclamanti etnici romani din Basarabia.
"Cei trei au depus cererile in 2002, iar in 2004 numele acestora au fost publicate in Ministerul Oficial partea a III-a. Termenul de 4 ani nu este un termen rezonabil, cu atit mai mult ca doritorii de a redobindi cetatenia romana sint obligati sa mai astepte inca "patru ani de sedere legala in Romania", spune avocatul. El a precizat ca, in ultima vreme, tot mai multi cetateni care au depus dosare de redobindire a cetateniei prefera sa actioneze in judecata Ministerul Justitiei decit sa astepte materializarea promisiunilor de modificare a legii cetateniei romane.
 
Imigrantii din Italia vor avea dreptul la vot dupa 5 ani de rezidentaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :239
Thursday, 14 December 2006
Autoritatile de la Roma vor garanta dreptul la vot, la alegerile comunale, provinciale, si metropolitane, imigrantilor care fara sa fie cetateni italieni au locuit timp de cinci ani legal pe teritoriul Italiei. Acesta este obiectivul principal al proiectului de lege prezentat de senatorii Ulivo, referitor la normele de participare politica si administrativa si pentru dreptul de a alege al strainilor. Proiectul de lege, o initiativa parlamentara a senatorului Angius, a fost prezentata in fata Senatului la data de 25 iulie, dupa care a ajuns in fata Comisiei Permanente pentru Afaceri Constitutionale la data de 10 octombrie. Proiectul nu a fost inca discutat.
Potrivit senatorilor Ulivo este necesara “de urgenta implicarea strainilor, care traiesc si lucreaza stabil in Italia, in viata politica” nu numai pentru ca este vorba de aplicarea principiului care se afla la baza democratiei in Europa, principiul potrivit caruia nu se poate nega participarea la deciziile publice celor care contribuie in mod sustinut la finantarea lor, dar si pentru ca votul imigrantilor a devenit o garantie a unui bun guvern, mai ales pentru regiunile si administratiile locale. Guvernantii regiunilor si administratiilor se confrunta cu probleme ale imigrantilor – adesea probleme dificile si delicate - pe plan economic, cultural si social si pentru solutionarea carora autoritatile italiene raspund numai in fata cetatenilor italieni, fara ca minoritatile tot mai consistente de imigranti sa aiba posibilitatea sa isi faca auzita propria voce si propriile exigente, spun initiatorii proiectului de lege.
 
O luna pana la noua lege a Imigratiei in ItaliaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :267
Thursday, 14 December 2006
{mosimage}In termen de o luna vor putea fi cunoscute directivele guvernului italian in legatura cu noua lege a imigrantiei.
Asta a fost concluzia ultimei dintre cele patru intalniri pe tema imigratiei intre Guvern si societatea civila, la care au participat Ministrul Solidaritatii Sociale, Paolo Ferrero, Ministrul de Interne, Giuliano Amato, si subsecretarii Cristina De Luca si Marcella Lucidi.
La reuniunea desfasurata la Roma, la sediul Ministerului Solidaritatii Sociale, au participat reprezentanti ai asociatiilor si organizatiilor de voluntariat, ai celor sindicale, dar si angajatorii si reprezentantii entitatilor locale. Obiectivul intalnirii a fost acela de a se realiza o confruntare utila pentru obtinerea unui numar cat mai mare de propuneri si opinii in vederea modificarii Legii Imigratiei. In mod deosebit intalnirea s-a focalizat pe politici de includere, de cetatenie, dreptul la vot si la locuinta, minori, servicii sociale, etc. La finele intalnirii ministrii au stabilit un termen de o luna pentru elaborarea normelor din cadrul reformei Legii Imigratiei.
 
Vinurile basarabene cuceresc piata chinezaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :321
Thursday, 14 December 2006
Vinificatorii basarabeni cuceresc piata chineza. Potrivit sefului serviciului de presa al Agentiei agroindustriale "Moldova-Vin", Iurie Mudrea, la sedinta Comisiei interguvernamentale bilaterale moldo-chineze s-a decis ca pina la 1 aprilie in China va fi deschisa o reprezentanta oficiala a agentiei.
 Iar in martie, dupa cum se preconizeaza, la Shanghai va avea loc Sarbatoarea culturii si vinului moldovenesc.
"Noi nu incercam "sa inventam bicicleta" in marketingul vinului, - a spus Mudrea. - Pe aceasta piata activeaza cu succes mai mult de 14 ani francezii. Ei demult au familiarizat populatia locala cu notiunea vinului. Chinezii fabrica si vin propriu. Eforturile insa ale companiilor autohtone "Asconi", "Cricova", "Chateau-Vartely", "Purcari" au dus la faptul ca numai in 10 luni ale anului 2006 s-a reusit de a vinde pe aceasta piata vinuri in valoare de 163 mii de dolari. Este o realizare, daca ne amintim ca in anul 2005 aici nu s-au vindut in general produse vinicole moldovenesti", - a specificat Mudrea.
 
Zi romaneasca la biserica ortodoxa “Sf. Treime” din New WestminsterPDF Print E-mail
New Westminster, Canada/Romanian Global News
Accesari :290
Thursday, 14 December 2006
Biserica ortodoxa romana “Sfanta Treime” din New Westminster, British Columbia, organizeaza duminica, 17 decembrie, o zi romaneasca de sarbatori, in care se vor imbina colindele de Craciun cu o actiune caritabila de strangere de fonduri.Programul zilei va incepe la ora 11:30 cu un concert de colinde sustinut de corul bisericii “Sfanta Treime”, condus de Ligia Oancea, urmand ca de la ora 12:30 sa se desfasoare rogram de obiceiuri romanesti si colinde prezentat de copiii din grupul Ciresarii, informeaza lacasul de cult romanesc. Upa cele doua momente artistice, de la ora 13:00 va avea loc o masa de post in care va fi inclusa o actiune de strangere de fonduri organizata in vederea ajutorarii caselor de copii si batrani din Romania. Din meniu nu vor lipsi ciorba de peste, sarmalutele cu ciuperci, pestele prajit cu mujdei si mamaliguta si alte bucate romanesti.
 
Se prefigureaza un succes de marca al Festivalului Romanesc din ChristchurchPDF Print E-mail
Christchurch, Noua Zeelanda/Romanian Global News
Accesari :274
Thursday, 14 December 2006
Organizatorii Festivalului Romanesc care se va desfasura sambata, 16 decembrie, la Caledonian Hall din Christchurch, au vandut pana pe 12 decembrie 220 de bilete la acest eveniment, dintr-un total de 600. 
Actiunea romaneasca este organizata de biserica ortodoxa romana “Sfanta Maria” din localitate, care a ales o sala spatioasa pentru derularea festivalului, deoarece numarul celor care au anuntat ca doresc sa ia parte la acest eveniment a fost foarte mare, informeaza parintele Emanuel Crainic, citat de portalul romanilor in Noua Zeelanda. Festivalul va contine un program artistic, cu o durata de 95 de minute, alcatuit din colinde, muzica traditionala, muzica contemporana si poezie, urmat de o cina traditionala cu preparate culinare romanesti, muzica, discutii, socializare, intalniri si multe surprize. Standurile unde se vor servi bucatele traditionale si bauturile alcoolice si non-alcoolice sunt pregatite de o echipa coordonata de Mirela Streza. Produsele culinare si barul se vor putea achizitiona la preturi rezonabile, banii stransi in urma acestei actiuni fiind folositi pentru obiectivele Comunitatii.
Romanii care nu si-au cumparat inca bilete la aceasta manifestare le pot achizitiona de la SKYNET Cafe, 597 Colombo St., (aproape de South City Mall), Claudiu Ganescu tel: 377 74 70, skynet@wc.net.nz pentru Christchurch, si Silviu Popoviciu tel.307 66 65, pentru Ashburton.
 
Convorbiri despre teatru la ICR PragaPDF Print E-mail
Praga, Cehia/Romanian Global News
Accesari :311
Thursday, 14 December 2006
{mosimage}Institutul Cultural Roman din Praga organizeaza, in cadrul Videoclubului de Pantomima Romaneasca, o intalnire cu tema “Autoreflectarea teatrului si a lumii sale in spectacolele romanesti contemporane de teatru non-verbal“.
Evenimentul va avea loc pe data de 15 decembrie, la ora 17:30, in Sala de Proiectii a Departamentului de Teatrologie din cadrul FFUK (Namesti Jana Palacha 2, Praha 1, etajul al IV-lea, sala 429). In cadrul intalnirii va fi proiectat si spectacolul „Costumele“.
Intrarea este libera, transmite Institutul Cultural Roman din Praga.
 
Concerte de colinde romanesti in SpaniaPDF Print E-mail
Alicante, Spania/Romanian Global News
Accesari :380
Thursday, 14 December 2006
Sarbatorile de Craciun inseamna petrecere si traditii nu numai pentru romanii din tara, ci si pentru cei aflati in alte tari.Astfel, romanii din Spania vor simti spiritul sarbatorilor de iarna printr-un turneu de colinde romanesti ce se va desfasura in perioada 15-23 decembrie, si va junge la Alicante, Ciudad Real, Alcazar de San Juan, Toledo, Villarrubia si Madrid. Corul „Sfantul Apostol Andrei” din Cluj-Napoca va interpreta colinde romanesti si internationale, anuntand vestea cea buna a integrarii europene a Romaniei in UE. Mini-turneul beneficiaza de colaborarea Asociatiilor din Alicante si din Castilla La Mancha.
Grupul coral „Sfantul Apostol Andrei” a luat fiinta in toamna anului 2003, cand membrii acestuia (pe atunci doar 4) au fost angajati la biserica cu acelasi nume din Cluj-Napoca, de catre parintele paroh, Dr. Petru Stanciu, profesor de muzica bisericeasca la Seminarul Teologic Ortodox din localitate.
Intrucat la inceputurile lui grupul participa activ la Sfanta Liturghie duminica de duminica, membrii acestuia au decis sa-l adopte pe Sfantul Apostol Andrei ca patron spiritual si sa dea grupului numele celui intai chemat dintre Apostoli. Ulterior, s-au alaturat grupului inca patru membri, absolventi sau studenti ai Facultatii de Teologie clujene.
Repertoriul abordat cuprinde muzica religioasa ortodoxa in limbile romana, rusa si greaca, colinde romanesti si internationale, precum si prelucrari folclorice romanesti, armonizate pentru cor barbatesc.
 
Lectura spectacol la ICR ParisPDF Print E-mail
Paris, Spania/Romanian Global News
Accesari :335
Thursday, 14 December 2006
{mosimage}Odata cu apropierea finalului de an, mai multi poeti si prozatori romani si francezi isi vor prezenta cartile recent aparute si isi vor citi cele mai recente creatii. Guy Goffette, Linda Maria Baros, Jacques Darras, Rodica Draghincescu, Alain Lance, Luiza Palanciuc, Jeanine Baude, Magda Carneci, Liliane Giraudon, Claudiu Soare, Jean-Michel Espitallier vor fi alaturi vineri, 15 decembrie, intr-un spectacol intitulat “Cafe Poesie”, gazduit de Sala de Conferinte a Institutului Cultural Roman de la Paris. Ei vor fi acompaniati de cateva surprize muzicale, cu chitaristul Jean-Luc Kockler (foto).
La finalul spectacolului scriitorii romani si francezi vor oferi autografe pe lucrarile lor.
 
Cvartetul romanesc Ad Libitum in concert la VeronaPDF Print E-mail
Verona, Italia/Romanian Global News
Accesari :243
Thursday, 14 December 2006
{mosimage}Cvartetul romanesc de coarde „Ad Libitum”, va sustine inca un concert in Italia, vineri, 15 decembrie.Manifestarea, sustinuta de Institutul Cultural Roman, reprezinta rodul colaborarii intre Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia si Alliance Francaise din Verona. Concertul va avea loc la Auditorium Montemezzi – Conservatorul de Muzica „F.E. dall’Abaco” din Verona.
 
Actori romani, in spectacol la DublinPDF Print E-mail
Dublin, Irlanda/Romanian Global News
Accesari :263
Thursday, 14 December 2006
{mosimage}Actorii romani Tania Filip (foto), Adrian Titieni si Mihai Muntenita vor evolua joi, 14 decembrie, la Alliance Francaise, din cadrul Institutului Francez din Dublin, in spectacolul “Dupa caderea cortinei” de Brian Friel.Reprezentatia va incepe la ora 20:00, iar dupa incheierea sa va avea loc un cocktail, informeaza Comunitatea Romaneasca din Irlanda. Piesa “Dupa caderea cortinei” se axeaza pe doua personaje cehoviene: Sonia Serebreakova, din Unchiul Vanea si Andrei Prozarov, din Trei Surori. Personajele se intalnesc dupa douazeci de ani si povestesc despre viata pe care au avut-o dupa ce au fost abandonate de Cehov.
Brian Friel este unul dintre cei mai importanti dramaturgi contemporani irlandezi. Piesele lui sunt jucate in intreaga lume si sunt indeosebi apreciate in Irlanda, Marea Britanie si Statele Unite. Anul acesta, piesele lui Brian Friel sunt interpretate, in Bucuresti, pe trei scene diferite: Bulandra, piesa “Molly Sweeny”, Teatrul National, piesa “Dancing at Lughnasa” si Teatrul Act, “Dupa caderea cortinei”.
 
Serbarea Craciunului la Round Table Society din ChicagoPDF Print E-mail
Chicago, SUA/Romanian Global News
Accesari :334
Thursday, 14 December 2006
Asociatia romaneasca “Round Table Society” din Chicago va organiza sambata, 16 decembrie, incepand cu ora 19:00, la sediul sau, Serbarea Craciunului.Biletele costa 12 dolari si includ cina, stil bufet, si programul artistic, care va contine un concert de colinde, formatii de dansuri folclorice si tombola. Totodata, in cadrul serbari anuale de Craciun de sambata, organizatia Round Table Society din Chicago va decerna doua burse studentesti. Bursele SMARTS (Student Merit Awards by Round Table Society) sunt in valoare de cate 1000 de dolari si vor fi acordate studentilor romani.
Organizatorii ii roaga pe cei interesati, in special grupurile organizate, sa se grabeasca in achizitionarea biletelor. Round Table Society se afla la adresa Stan Mansion, 2408 N Kedzie, Chicago, anunta asociatia romaneasca.
 
Ansamblul coral “Allegria” din Galati, in turneu in BelgiaPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :250
Thursday, 14 December 2006
{mosimage}Corul de Copii “Allegria” (foto) din Galati sustine in perioada 13 – 17 decembrie mai multe concerte la Bruxelles.Ansamblul coral ii va incanta pe romanii din capitala belgiana cu un program alcatuit din colinde traditionale de Craciun, dar si din prelucrari folclorice romanesti, informeaza Casa Culturala Belgo-Romana “Arthis”. “Allegria” a mai intreprins la inceputul lunii decembrie 2004 un turneu in Belgia. Atunci, micii artisti romani au concertat la biserica “Saint Catherine”, loc ce a devenit neincapator pentru romanii veniti din toata Belgia, la sediul NATO, la Parlamentul European si la deschiderea Muzeului de Cacao si Ciocolata din capitala belgiana,
“Allegria” a fost infiintat in anul 2003, in cadrul Centrului Cultural "Dunarea de Jos" din Galati, unde, sub indrumarea profesorilor de canto clasic Silvia Alice Nita si Teodor Nita, mai multi copii talentati au gasit un cadru adecvat manifestarii posibilitatilor artistice proprii. Membrii ansamblului au varsta cuprinsa intre 5 si 11 ani si aspira la un nivel care sa poata fi numit “profesionist”. Acesti mici artisti au lansat pana in momentul de fata doua CD-uri, inregistrate in studiourile galatene, primul matreial discografic aparand la scurta vreme dupa infiintarea corului.
 
Zeci de participanti la reuniunea academica anuala de la Ambasada Romaniei la StockholmPDF Print E-mail
Stockholm, Suedia/Romanian Global News
Accesari :267
Thursday, 14 December 2006
Peste 50 de persoane au participat marti, 12 decembrie, la Ambasada Romaniei la Stockholm, la reuniunea anuala traditionala cu reprezentantii romani sau de origine romana din mediul academic suedez.Participantii au provenit de la universitati si institute de prestigiu din Suedia, precum Institutul Karolinska, Universitatea din Stockholm sau Universitatea din Uppsala. In cuvantul de deschidere, ambasadorul Romaniei, Victoria Popescu, a subliniat importanta apropiatului moment al aderarii tarii noastre la UE, la 1 ianuarie 2006, precum si impactul pozitiv pe care noul statut de cetatean european il va avea asupra tinerilor romani aflati la studii sau angajati in institutiile academice din Suedia.
La manifestare a participat intreg personalul diplomatic al misiunii, iar din partea ICR Stockholm a participat Dan Shafran, directorul institutului, informeaza ambasada romaneasca. Intalnirea a prilejuit stabilirea de noi contacte utile in mediul academic suedez, precum si schimburi de opinii pe marginea activitatii desfasurate de cadrele didactice si studentii din institutele de cercetare din Suedia.
 
Forum Romania 2006 – evenimentul anului la ICR VienaPDF Print E-mail
Viena, Austria/Romanian Global News
Accesari :301
Thursday, 14 December 2006
{mosimage}La finele lunii noiembrie a avut loc la sediul ICR Viena, in prezenta ambasadorului Romaniei, prof. univ. dr. Andrei Corbea Hoisie (foto), pentru al doilea an consecutiv, deschiderea oficiala a Forum Romania.Editia a IV-a a evenimentului initiat de Institutul de Studii Est si Sud-Est Europene din Viena este organizata anul acesta in colaborare cu Institutul de Romanistica din cadrul Universitatii Viena, Ambasada Romaniei la Viena, ICR Viena, Asociatia de Prietenie Austriaco-Romana si cu sprijinul Departamentului Cultura si Educatie din cadrul Primariei Viena, informeaza ICR.
Forum Romania este cel mai important eveniment de promovare a culturii, civilizatiei si limbii romane care are loc anual la Viena. Cu o luna inaintea aderarii la UE, manifestarea a reunit un numar impresionant de participanti, astfel incat nu toti cei prezenti vor putea sustine referate in cele doua zile prevazute pentru lucrarile Forumului, declara dr. Thede Kahl, initiatorul acestui proiect. Zeci de cercetatori din Austria, Romania si Germania au tinut sa participe la Forum Romania, cu contributii dintre cele mai diverse: prezentarea proiectului de expozitie “Spatii romanestii 1924-1944”, cu fotografii apartinand artistului originar din Romania Willy Pragher, proiect coordonat de un grup de cercetatori din Tuebingen si Freiburg; “Tipserii din Viseul de Sus. O cercetare socio-lingvistica”, de Julia Unger, Viena; “Scurta istorie a conservarii monumentelor in Romania”, de Ferenc Csortan, Targu Mures. Alte contributii au abordat teme precum memoria si identitatea in Romania, dupa 1989, este sau nu Romania central-europeana, lexicografie romaneasca si multe altele.
In cea de a doua zi a Forumului Romania, la sediul Parlamentului a avut loc in prezenta presedintei forului legislativ austriac, Barbara Krammer, a ministrului afacerilor externe al Romaniei, Mihai Razvan Ungureanu si a sute de invitati, sesiunea speciala “Romania, o tara europeana inaintea aderarii la UE”. Cu acest prilej a fost lansat volumul “Romania”, coordonat de prof. Michael Metzeltin, seful Institutului de Romanistica din cadrul Universitatii Viena, dr. Thede Kahl si dr. Mihai Razvan Ungureanu. Volumul, cu peste 1000 pe pagini reprezinta o contributie exceptionala la promovarea culturii si civilizatiei noastre in spatiul de limba germana. La eveniment au mai participat si dr. Zeno Pinter, subsecretar de stat in Guvernul Romaniei, dr. Martin Botesch, presedintele Consiliului Judetean Sibiu.
ICR Viena a organizat cu acest prilej si cateva momente muzicale sustinute de tanarul violinist Cristian Ruscior (Viena).
 
Cadouri de la Mos pentru copiii parohiei romanesti “Toti Sfintii” din TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :298
Thursday, 14 December 2006
{mosimage}Copiii de la parohia ortodoxa romana “Toti Sfintii” din Toronto sunt asteptati duminica, 17 decembrie, sa ia parte la serbarea Pomului de iarna.Aceasta se va desfasura dupa terminarea Sfintei Liturghii, care va incepe la ora 10:30, informeaza biserica romaneasca. In cadrul serbarii, Mos Craciun le va imparti daruri copiilor prezenti. Serbarea pomului de Craciun adevenit deja o traditie pentru lacasul de cult romanesc pastorit de parintele Ioan Pop, care a organizat si in anii precedenti astfel de intalniri intre copiii parohiei si Mos Craciun.
 
Adrian "Rechinul" Diaconu se intoarce in CanadaPDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :325
Thursday, 14 December 2006
{mosimage}Adrian "The Shark" Diaconu (23-0-0, 14 KO) revine la Montreal vineri, 15 decembrie, dupa o bine meritata vacanta de o luna petrecuta cu familia la Ploiesti.Diaconu (nr. 3 – WBC) va intra in pregatire imediat pentru cel mai important meci al carierei sale  pe care il va sustine in prima parte a anului 2007, transmite Christian Ganescu pentru Romanian Global News. Castigatorul partidei va deveni aspirant obligatoriu nr. 1 la Titlu de Campion Mondial la Semi-Grea al versiunii WBC (World Boxing Council). Daca adversarul desemnat de WBC, americanul Chad Dawson (23-0-0, 15 KO), nu va disponibil un alt adversar din Top-5 urmeaza sa fie desemnat in urmatoarele zile de catre Comitetul Executiv al WBC: nr. 4 - Roy Jones sau nr. 5 - Rico Hoye.
 
Cainii Rosii colindati la Londra de "Grupul de tineri din Recea (Maramures)"PDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :269
Thursday, 14 December 2006
Miercuri seara, in holul hotelului Cumberland din Londra, rasunau colinde romanesti ale Grupului de tineri din Recea (Maramures).Fotbalistii echipei Dinamo au fost incantati de urarile maramuresenilor care le-au prezis printr-o urare traditionala un marcaj de 6-0 in meciul cu Tottenham Spurs ce se va desfasura joi, 14 decembrie.
Steagurile romanesti au fost nelipsite, la fel ca si porturile traditionale maramuresene. Insarcinatul cu afaceri al Ambasadei Romaniei la Londra, Raduta Matache a urat echipei Dinamo mult succes in meciul de joi seara, la care si-au anuntat participarea deja multi romani din Anglia.
 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions