Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Decembrie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Cautare
 
Inchisoarea de la Ramnicu Sarat se va transforma in muzeuPDF Print E-mail
Ramnicu Sarat, Romania/Romanian Global News
Accesari :302
Friday, 15 December 2006
Guvernul a aprobat 10 miliarde de lei vechi pentru fosta inchisoare din Rimnicu Sarat, obiectiv care urmeaza sa fie restaurat si transformat in muzeu.Potrivit Amos News, Ministerul Culturii si Cultelor va achizitiona imobilul in care a fost puscaria din Rimnicu Sarat, una din cele mai grele temnite destinate incarcerarii detinutilor politici. Guvernul a alocat 10 miliarde de lei, cea mai mare suma aprobata in sedinta de astazi pentru proiectele ministerului de resort.
Ministerul Culturii si Cultelor isi va exercita dreptul de preemtiune pentru achizitionarea acestui imobil, inscris in Lista Monumentelor Istorice.
Fosta inchisoare Rimnicu Sarat a functionat ca centru de detentie, fiind cunoscuta pentru conditiile inumane in care traiau detinutii.
 
Expozitia "Sarbatorile de Iarna in Satul Romanesc" se desfasoara la ZalauPDF Print E-mail
Zalau, Romania/Romanian Global News
Accesari :332
Friday, 15 December 2006
Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau, alaturi de Muzeul Etnografic al Transilvaniei, va fi gazda unei expozitii intitulata "Sarbatorile de Iarna in Satul Romanesc".Expozitia cuprinde atat obiecte traditionale cat si fotografii de patrimoniu, din toate zonele Romaniei si este deschisa pana in data de 20 ianuarie 2007, transmite Amos News.
S-a incercat recrearea contextului satului traditional in preajma Craciunului cuprinzand latura sociala prin diferitele actiuni specifice (pregatirea bucatelor traditionale, portul colindatorilor), folclorica, prin colinde si magica, prin exemplificarea diferitelor practici magice specifice acestei perioade in satul traditional Romanesc (aflarea ursitului de catre fetele nemaritate, calendarul de ceapa).
 
Castelul Bran a intrat pe piata imobiliaraPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :283
Friday, 15 December 2006
{mosimage}Familia de Habsburg a trimis o oferta de vanzare a Castelului Bran catre Consiliul Judetean Brasov. Castelul a fost retrocedat mostenitorilor in primavara acestui an.Oficialii CJ Brasov nu au dezvaluit suma pentru care castelul ar putea fi vandut si nici nu au declarat daca sunt dispusi sa il cumpere, sustinand ca pentru moment studiaza oferta.
In primavara, cand castelul a fost inapoiat familiei de Hasburg, a fost evaluat la 25 de milioane de dolari, informeaza Amos News.
Situat la 30 km de Brasov, intre Muntii Bucegi si Piatra Craiului, Castelul Bran este unul dintre cele mai importante monumente nationale. Bran este un punct de reper pentru strainii care vin sa viziteze Romania in incercarea de a ajunge acolo unde se spune ca s-a nascut legenda lui Dracula.
Castelului Bran a fost mentionat pentru prima data in actul emis la 19 noiembrie 1377 de Ludovic I d'Anjou prin care brasovenii primeau privilegiul de a construi Cetatea "cu munca si cheltuiala lor proprie". In schimb, regele confirma subordonarea a 13 localitati fata de Cetate.
La sfarsitul secolului al XV-lea, Cetatea Bran era subordonata autoritatii comitetului secuilor, raspunzator de apararea sud-estului Transilvaniei, iar din timpul lui Iancu de Hunedoara trece sub conducerea voievodatului Transilvaniei.
La 1 Decembrie 1920, Consiliul orasenesc al orasului Brasov doneaza Castelul Bran Reginei Maria a Romaniei Mari, ca semn de recunostinta fata de contributia sa la infaptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.
Intre anii 1920-1927 Castelul Bran a fost restaurat sub conducerea arhitectului Curtii Regale, Carol Liman, care il transforma in resedinta de vara, inconjurata de parc, cu alei de promenada, lac, fantani, terase de popas, construind si Casa de ceai.
In 1938 Regina Maria lasa prin testament Castelul Bran, cu intreg domeniul, fiicei sale Principesa Ileana, care-l stapaneste pana in 1948.
Dupa expulzarea din tara a familiei regale, in anul 1948, Castelul Bran a intrat in proprietatea statului roman, ramanand o perioada abandonat si devastat.
Din 1956, partial amenajat, Castelul a fost deschis ca muzeu de istorie si arta feudala. Din cauza ca se afla intr-o avansata stare de degradare, in anul 1987 Castelul intra in restaurare. Lucrarile se incheie, in linii mari, in 1993.
 
Volumul “Mircea Eliade. Prizonierul istoriei” a fost desemnat Cartea AnuluiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :335
Friday, 15 December 2006
{mosimage}Volumul "Mircea Eliade. Prizonierul istoriei" apartinand istoricului Florin Turcanu a fost desemnata Cartea Anului, in cadrul festivitatii gazduite miercuri, 13 decembrie, de Clubul Prometheus, informeaza Hotnews.Editata la Humanitas, in anul cand se implinesc 99 de ani de la nastere si 20 de ani de la moartea lui lui Mircea Eliade, cartea "Mircea Eliade, prizonierul istoriei" este considerata cea mai completa biografie a marelui istoric al religiilor.
Critici literari francezi si romani recomanda cartea drept prima monografie cu adevarat stiintifica dedicata lui Mircea Eliade, in care istoricul Florin Turcanu prezinta o perspectiva lipsita de ura sau partinire asupra controversatei personalitati a scriitorului. Volumul creioneaza si un portret al omului Mircea Eliade, cu lumini si umbre, extras din intreaga sa opera literara si stiintifica.
Lucrarea a fost aleasa dintr-o lista de cinci titluri nominalizate pentru acest premiu
- Matei Calinescu - “Eugene Ionesco: teme identitare si existentiale” - Editura Junimea
- Petru Cimpoesu - “Christina Domestica si Vinatorii de suflete”, Editura Humanitas
- Ion Manolescu - “Derapaj”, Editura Polirom
- Florin Turcanu - “Mircea Eliade. Prizonierul istoriei”, Editura Humanitas
- Eugen Uricaru - “Supunerea”, Editura Cartea Romaneasca
Premiul, in valoare de 10.000 RON este acordat de revista Romania literara cu sprijinul Fundatiei Anonimul.
 
„Dumnezeu nu vine niciodata la intalnire” – ultima piesa din acest an la Clubul dramaturgilorPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :335
Friday, 15 December 2006
In cadrul intalnirii care se va desfasura luni, 18 decembrie, Clubul dramaturgilor va decerna premiul Piesa Anului 2006.Ultimul spectacol-lectura din acest an va fi „Dumnezeu nu vine niciodata la intalnire” de Ioan Dragoi, regia Mihai Lungeanu, cu Constantin Cojocaru, Cristian Iacob, Liliana Pana, Ionut Chivu, Tatiana Iekel, Violeta Berbiuc. Un spectacol unde tensiunea psihologica a situatiei este mai importanta decat efectele dramatice si artificiile de limbaj. Trei tineri intra in contact, la inceput prin intermediul internetului, apoi direct, cu liderul spiritual al unei secte. Toate deceptiile anterioare devin slabiciuni prin care pot fi manipula. Personajele sunt pregatite pentru sacrificiul suprem: sinuciderea.
In urma cu trei ani, din initiativa criticului de teatru Mircea Ghitulescu, lua fiinta un cenaclu al scriitorilor de teatru: Clubul dramaturgilor. Au fost prezentate in premiera absoluta zeci de piese in lectura a sute de actori, uneori, de talia lui Mircea Albulescu, George Mihaita, George Mottoi, Constantin Cojocaru, Mihai Dinvale, Virginia Mirea, Ion Haiduc, Victoria Cocias, Alexandru Repan.
Scopul acestor intalniri este acela de a pune fata in fata dramaturgul cu publicul sau, in prima forma pe care o ia textul de scena: spectacolul-lectura.
 
Studentii nu se grabesc sa plece la munca in GermaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :266
Friday, 15 December 2006
{mosimage}Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca anunta ca actiunea de preselectare a studentilor solicitanti de locuri de munca in Germania pe perioada vacantei legale de vara – 2007 (minim doua luni) se va prelungi pana la data de 22 decembrie 2006.Actiunea are loc  la sediul Oficiului, str. Valter Maracineanu nr.1-3, Sector 1- Bucuresti. Conditiile ce trebuie indeplinite sunt urmatoarele: Varsta cuprinsa intre 18-25 ani; Studenti inscrisi la o facultate de stat sau la o facultate particulara acreditata, curs de zi (sa nu fie in primul sau in ultimul an de facultate); Cunostinte foarte bune de limba germana, apt pentru a desfasura activitati lucrative. Documentele necesare sunt urmatoarele: a) copie dupa buletin sau carte de identitate (cu o valabilitate de minim 6 luni), b) copie pasaport (cu o valabilitate de minim 6 luni), c) adeverinta de la facultate in care sa se specifice in ce an si ce tip de cursuri frecventeaza, iar daca este inscris la o facultate particulara sa aduca si dovada acreditarii; d) foaie matricola pentru anul de studiu 2005-2006; e) recomandare de la unul din profesorii de cursuri; f) 3 poze tip pasaport; Domeniile in care vor activa sunt: gastronomie, hotelier, industrial si agricol. Persoanele care se vor prezenta in perioada mentionata vor sustine un test scris in limba germana. Listele cu toate persoanele declarate admise, inclusiv cu cele care au participat la preselectia din intervalul 11 – 13 decembrie 2006, vor fi afisate la data de 22 decembrie 2006 pe pagina de web a institutiei si la sediul OMFM, la orele 17.00.
 
MEC a acordat premii universitatilor cu merite deosebitePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :305
Friday, 15 December 2006
{mosimage}Ministerul Educatiei si Cercetarii premiaza universitatile care s-au distins in anul 2006 prin rezultate deosebite in activitatile de invatamant, cercetare stiintifica si management academic.Ministerul Educatiei si Cercetarii, pe baza unor criterii de calitate si performanta, bine stabilite care sa permita si determinari cantitative, a decis atribuirea urmatoarelor premii:
Premiul pentru cercetarea stiintifica: valoarea contractelor de cercetare stiintifica raportata la valoarea totala a veniturilor din universitate – Universitatea Politehnica din Bucuresti,
Premiul pentru dezvoltarea infrastructurii: valoarea cheltuielilor pentru dotari si investitii raportata la numarul total de studenti: Universitatea de Arta Teatrala din Targu Mures,
Premiul pentru dezvoltarea bazei materiale a invatamantului: Valoarea cheltuielilor pentru carti, reviste si manuale raportata la numarul total de studenti: Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti,
Premiul pentru investitii in IT: numarul de calculatoare din patrimoniul universitatii raportat la numarul total de studenti: Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca,
Premiul pentru calitatea serviciilor sociale si administrative studentesti: Universitatea Politehnica din Timisoara, Premiul pentru multiculturalism: Universitatea Babes Bolyai din Cluj-Napoca, Premiul pentru francofonie: Universitatea Bucuresti,
Premiul pentru publicatii stiintifice internationale: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Premiul pentru promovarea activitatilor stiintifice studentesti pe plan international: Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti,
Premiul pentru dinamica dezvoltarii institutionale: Academia de Studii Economice din Bucuresti, Premiul pentru sustinerea proiectului „Sibiu - capitala culturala europeana -  2007”: Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.
Pentru premierea acestor universitati s-au alocat 5.500.000 de lei. Aceasta suma se adauga celor alocate pentru modernizarea unor laboratoare universitare pentru ciclul I de licenta (128.075.000 de lei) si dezvoltarea laboratoarelor de cercetare interdisciplinara pentru ciclurile de master si doctorat (38.956.000.000 de lei).
 
Comisarul european Leonard Orban si-a format cabinetulPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :299
Friday, 15 December 2006
{mosimage}Comisarul european pentru Multilingvism, Leonard Orban (foto), a numit un francez, un german, un italian si doi romani in posturile viitorului cabinet pe care il va conduce, relateaza NewsIn. Componenta cabinetului Orban va fi anuntata in intregime, duminica, 17 decembrie, intr-o conferinta de presa.Leonard Orban a numit-o in postul de sefa de cabinet pe o functionara franceza din Comisia Europeana, Patricia Brunel. Aceasta este in prezent director in secretariatul general al Comisiei Europene.
Numarul doi in cabinetul lui Orban va fi un functionar german, Johan Richter, care lucreaza in prezent pentru Parlamentul European.
Postul de purtator de cuvant al comisarului Leornard Orban va fi detinut de italianul Pietro Petruci, care a fost purtatorul de cuvant provizoriu al lui Orban in perioada in care se dezbatea candidatura sa la postul de Comisar European.
Din cabinet vor mai face parte si doi romani. Unul dintre ei este Viorel Serbanescu, in prezent angajat al Misiunii Romaniei pe langa Uniunea Europeana.
Cabinetele comisarilor au fiecare cate sase membri care trebuie sa fie de trei nationalitati diferite. Comisarii mai au dreptul la un asistent si la un responsabil cu presa din tara lor.
 
In cadrul “Gingerbread Event”, Romania si Bulgaria au fost “lipite” la UEPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :270
Friday, 15 December 2006
{mosimage}Presedintele Romaniei, Traian Basescu si primul ministru, Calin Popescu Tariceanu, au participat astazi, 14 decembrie, la Bruxelles, la evenimentul intitulat "Gingerbread Event”, organizat de Comisia Europeana pentru a marca aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana.“Au fost 16 ani de eforturi si sacrificii pentru cei 22 de milioane de romani. Succesul nostru a fost posibil pentru ca cei 22 de milioane au acceptat sacrificiile si pentru ca ele erau motivate de dorinta romanilor de a reveni in Europa”, a declarat seful statului roman la spectacolul dedicat aderarii celor doua tari, care a avut loc in Piata St. Madeleine din centrul Bruxelles-ului.
Cu aceasta ocazie, presedintele Basescu si premierul Tariceanu au lipit, in mod simbolic, pe o harta a Uniunii Europene realizata din turta dulce, harta Romaniei pregatita din acelasi material. Creata special pentru acest eveniment, harta din turta dulce si martipan este cea mai mare astfel de prajitura facuta in lume si candideaza la un loc in Cartea recordurilor.
Basescu a multumit, cu acest prilej, Comisiei Europene si europenilor pentru organizarea evenimentului si pentru sprijinul acordat aderarii Romaniei la UE, precum si pentru solidaritatea manifestata fata de romani.
Presedintele Romaniei s-a referit, de asemenea, si la solidaritatea de care au dat dovada cei aproximativ opt milioane de romani din strainatate, care se bucura, de asemenea, pentru aderarea Romaniei la UE.
Totodata, seful statului si-a exprimat satisfactia pentru faptul ca tinerii romani nu mai sunt obligati sa se confrunte cu eforturile pe care le-a implicat procesul de tranzitie: "Permiteti-mi sa ma bucur si eu pentru succesul romanilor si cel al Europei Unite. Succesul nostru este dedicat generatiei tinere din Romania. Ei sunt aceia care, spre deosebire de cei de varsta mea, nu mai au nevoie sa mai treaca printr-o perioada de tranzitie. In cei 16 ani au crescut direct europeni. Daca noi am avut misiunea sa aducem Romania in interiorul Uniunii Europene, generatia tanara are obligatia sa profite de avantajele de a fi intr-un stat membru al Uniunii".
La eveniment au fost prezenti, din partea Comisiei Europene, presedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso si comisarul pentru Extindere, Olli Rehn, precum si comisarii europeni roman si bulgar, Leonard Orban si Meglena Kuneva. De asemenea, au mai participat premierul bulgar, Serghei Stanisev si cancelarul Austriei, Wolfgang Schussel.
Presedintele Jose Manuel Barroso a urat “Bun venit acasa!” celor doua state, in limba romana si in limba bulgara. Seful Comisiei Europene a apreciat ca este un moment istoric pentru Uniunea Europeana. La randul sau, comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, s-a declarat mandru ca Romania si Bulgaria se alatura Uniunii, precizand, totodata, ca cele doua state au depus eforturi importante pentru acest deziderat.
Cu ocazia evenimentului, la care au participat aproximativ 300 de persoane, a fost realizat un lant uman format din oficialii de pe scena si oamenii prezenti in Piata, care urmeaza sa continue virtual prin gesturi similare realizate in toata Europa.
 
Comunistii de la Chisinau joaca la doua capete in problema transnistreanaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :334
Friday, 15 December 2006
{mosimage}Fractiunea parlamentara a Partidului Comunistilor, care detine 56 din cele 101 de mandate de deputat, este impotriva ca Parlamentul sa adopte o declaratie privind  asa numitele alegerile prezidentiale din regiunea transnistreana din 10 decembrie, a declarat liderul fractiunii, Eugenia Ostapciuc, citata de INFOTAG.Veaceslav Untila, prim-vicepresedintele Aliantei "Moldova Noastra" (AMN), a propus, in sedinta plenara de joi a Legislativului, formarea unui grup de lucru care sa elaboreze declaratia. "Este foarte important ca Parlamentul sa ia atitudine fata de alegerile neconstitutionale din autoproclamata RMN si sa spuna clar ca aceste alegeri nu pot avea consecinte juridice", a spus Untila. El a amintit ca, anterior, Parlamentul a adoptat o Declaratie referitor la neconstitutionalitatea referendumului transnistrean din 17 septembrie.
Presedintele Parlamentului, Marian Lupu, a spus ca nu pune propunerea la vot, dar cere comisiei parlamentare de a carei competenta tine problema sa o studieze si sa propuna o solutie in urmatoarele sedinte.
Eugenia Ostapciuc insa, a reiterat dezacordul fractiunii sale si a promis ca, daca chestiunea va fi pusa la vot, PCRM va vota impotriva. Motivul acestei pozitii nu a fost enuntat.
 
Studiu – Romanii pleca in afara frontierelor pentru bani, dar si pentru o viata mai bunaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :326
Friday, 15 December 2006
{mosimage}"Locuirea temporara in strainatate. Migratia economica a romanilor" este un studiu realizat de Fundatia pentru o Societate Deschisa (FSD) care prezinta date despre romanii care au ales sa munceasca dincolo de granitele patriei-mama.

Astfel, moldovenii, muntenii si oltenii sunt cei care au luat, dupa Revolutie, calea strainatatii pentru o slujba mai buna si mai bine platita decat in tara, in timp ce transilvanenii si bucurestenii au trecut granita in special in scopuri turistice.
Potrivit studiului FSD dupa anul 2002 tarile preferate de romanii au devenit Spania si Italia, in timp ce pana la acea data romanii alegeau Israelul, Turcia sau Germania. Potrivit aceluiasi studiu, in 2007 se estimeaza ca vor mai pleca in strainatate aproximativ 1.400.000 de romani pentru a-si gasi de lucru.
98% din barbatii care au plecat sa munceasca au inceput treaba ca muncitori in constructii, in timp ce 88% din femei au ajuns menajere.
Potrivit studiului FSD, 12-a parte din totalul romanilor cu varste intre 18 si 59 de ani au lucrat in strainatate dupa 1989, iar tendinta migratiei s-a accentuat dupa 2002, atunci cand a fost liberalizata circulatia romanilor in spatiul Schengen. In prezent, fenomenul plecarii temporare la lucru in strainatate este de aproximativ trei ori mai intens decat in 2002.
Jumatate din romanii care au plecat la munca in afara in ultimii cinci ani se gasesc in Italia, iar un sfert in Spania. Totusi, statisticile neoficiale arata ca in Italia sunt aproximativ un milion de romani, iar liderii asociatiilor romanilor de acolo sustin ca sunt peste un milion si jumatate.
Perceptia imigrantilor despre ei insisi este ca sunt "cu milioanele". "Peste tot in jurul Romei auzi vorbindu-se romaneste. Iar la Torino nici nu mai spun, acolo o sa devenim majoritari. In rest, in fiecare oras din Italia este imposibil sa nu gasesti romani", spune un imigrant (28 de ani) in Italia.
Romanii din Italia sunt deja integrati, dupa cum se arata in studiul FSD. Ei au apartamente inchiriate sau cumparate si locuri de munca destul de stabile. De asemenea, exista imigranti care au propriile afaceri sau care lucreaza pe cont propriu pentru diverse firme. Asta nu inseamna ca nu exista si acei imigranti clandestini care locuiesc in padurile din jurul Romei sau in cimitirele de masini, care au tot bagajul intr-un rucsac si care se plimba in fiecare zi cu metroul in cautarea unei slujbe temporare.
Principalul motiv pentru care romanii pleaca din Romania sunt banii, dar acestia spera si la o viata mai sau viseaza a-si deschide propria afacere. Din datele oficiale, dar si din cele neoficiale, sunt circa 1.800.000 de cetateni care fac parte din migratia temporara de munca stabilizata. Mai sunt circa 400.000, o masa fluctuanta care pleaca in functie de slujbele pe care le gaseste.
"Munca in strainatate reprezinta o sursa importanta de venit pentru o parte insemnata a populatiei. In prezent, una din zece gospodarii romanesti beneficiaza de venituri din migratia internationala", spune Dumitru Sandu, sociolog si coordonator al cercetarii FSD.
Cei care decid sa se intoarca in tara se schimba, este de parere Dumitru Sandu. Romanul care pleaca la munca in strainatate este mai critic in ceea ce priveste situatia din Romania, dar in acelasi timp mai optimist.
Nu se poate aprecia exact cati romani se vor intoarce acasa dupa ce vor strange suficienti bani pentru o viata decenta, raspunsul lor cel mai frecvent fiind: "Ma mai gandesc".
Potrivit studiului FSD aproximativ 11% dintre romanii cu varste intre 18 si 59 de ani ar dori sa plece anul viitor la munca in strainatate, ceea ce inseamna ca in jur de 1,4 milioane de romani vor pleca la munca in afara in 2007.

foto: grafic plecari temporare pentru lucrul in strainatate pe tari si perioade

 
Copii scolilor romanesti retinuti la asa ziza granita a regiunii transnistrenePDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :339
Friday, 15 December 2006
{mosimage}Inga Ciumac este eleva la Liceul "Stefan cel Mare" din Grigoriopol. Isi aminteste cu groaza de anul '96, cand intr–o dimineata, in loc de profesori, a fost intampinata in pragul scolii de militieni inarmati.
Atunci a distrus toate foile pe care avea scris ceva in limba romana. Ii era frica sa nu fie pedepsita pentru ca a indraznit sa scrie cu grafie latina, informeaza Ziarul de Garda. Atunci a si inceput lupta impotriva administratiei scolilor din stanga Nistrului. “Ne persecutau, eram supusi la tot felul de controale, ne fortau sa invatam limba rusa. Am refuzat, drept urmare am fost alungati din sediul nostru de la Grigoriopol.
Ne–am refugiat la Dorotcaia, pentru ca nu vroiam sa ni se impuna principii inacceptabile", ne spune Inga.
In timp ce la Tiraspol se desfasurau ilegal asa–zisele "alegeri prezidentiale", copiii de la liceele cu predare in limba romana din Transnistria s–au adunat in s.Cosnita pentru a consemna Ziua Internationala a Drepturilor Omului. Prin scenete, postere si jocuri, micutii au incercat sa redea realitatea pe care sunt nevoiti sa o infrunte zi de zi: presiuni din partea militienilor transnistreni, controale la vama, lipsa manualelor scrise in limba romana...
Pentru ca sunt in "refugiu" de cinci ani, elevii de la Liceul "Stefan cel Mare" au declarat ca le este incalcat dreptul la educatie. "In '96, am incercat sa cerem dreptul de a scrie in grafie latina si de studia in limba romana. Tot atunci, scoala a fost blocata de militieni. Nu ni se permitea sa intram, iar clasele erau pline cu armament", ne–a declarat Svetlana Jitariuc, director adjunct al Liceului "Stefan cel Mare" din Grigoriopol. Potrivit ei, in librariile din oras nu mai pot fi gasite manuale editate in limba romana, nici chiar cu grafie ruseasca. Doar carti in limba rusa.
“De cinci ani liceul nostru e "pe roate", de cinci ani, elevii fac naveta pentru a putea studia in limba romana, conform planului de invatamant propus de Chisinau. Nu ne–am asteptat ca refugiul nostru la Dorotcaia sa fie atat de lung. La Grigoriopol au ramas doar cei care au acceptat sa se inchine autoritatilor si sa invete din manualele scrise in grafie ruseasca. Nu ne–am conformat si am hotarat sa rezolvam altfel situatia. Asta e, daca taci, nu esti asuprit, daca incerci sa revendici ceva, nu esti ascultat, daca incerci sa intreprinzi anumite actiuni, sa–ti aperi drepturile, bunaoara, poti fi arestat."
Elevii liceului din Grigoriopol continua sa studieze la Dorotcaia. Desi in fiecare zi infrunta controalele militienilor si umilinta de a nu avea un sediu al lor, copiii sunt decisi sa nu se supuna regimului smirnovist si sa nu accepte acele trei limbi care li se impun: moldoveneasca, rusa si ucraineana.
"Copiilor li se incalca toate drepturile, de la libera exprimare pana la libera circulatie", ne–a declarat Raisa Padureanu, director adjunct al Liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol, singurul liceu de acolo cu predare in limba romana. "Chiar astazi, venind aici, am fost intorsi de la vama transnistreana. Motivul? Copiii nu aveau declaratii de la parinti ca pot trece "granita". Ce fel de declaratii de la parinti, cand copiii circula in tara lor? Nu pleaca in vreo tara straina. Asta in situatia in care Smirnov se bate cu pumnul in piept ca Transnistria e singura tara, asa numita de el, unde nu se incalca drepturile omului." Au avut noroc de sofer, care i–a adus la Cosnita "clandestin", pe un drum laturalnic.
Potrivit presedintelui Asociatiei Obstesti "Promolex", la eveniment nu au venit copii din Bender, pentru ca profesorii acestora nu au vrut sa riste. "Se tem de presiuni din partea separatistilor, care le–ar fi calificat gestul drept unul neloial."
"Nu putem circula liber", ne spune Maria Jimbei, secretar in cadrul Consiliului raional Dubasari. "De fiecare data trebuie sa trecem doua vame, suntem perchezitionati, mai suntem siliti sa platim o taxa anumita ca sa trecem la serviciu. Nu e prima data cand copiii sunt retinuti la "granita".
Nu pot sa votez niste impostori Profesorii care au venit impreuna cu discipolii lor au declarat ca nu au votat pentru viitorul "presedinte" al regiunii separatiste. "Noi am preferat sa fim alaturi de copiii nostri, carora li se incalca drepturile. Nu pot participa la alegerile neautorizate si nelegitime din Transnistria. Sunt o bataie de joc impotriva neamului nostru. Nu pot sa votez intr–o tara nerecunoscuta niste impostori, oameni care nu au nimic in comun cu identitatea noastra."
 
Basarabenii se pot programa on-line pentru obtinerea vizelor pentru RomaniaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :374
Friday, 15 December 2006
{mosimage}Sistemul de programare on-line pentru depunerea cererilor de vize a cetatenilor moldoveni pentru Romania este operational. Solicitantii pot accesa pagina web a Ambasadei Romaniei in Republica Moldova, www.chisinau.mae.ro, urmand sa activeze campul Programare Vize si sa respecte toate instructiunile.Tot on-line, solicitantul va fi informat in ce zi si la ce ora poate depune dosarul la consulat. Viza se elibereaza timp de cel mult 5 zile lucratoare, fiind posibila si eliberarea de urgenta in 24 de ore. Aceasta viza pentru Romania se acorda gratuit cetatenilor Republicii Moldova. Linkul direct la pagina cu programari este:
http://chisinau.mae.ro/index.php?id=16419, anunta curaj.net.
 
Enoriasii Mitropoliei Basarabiei din Floresti vor petrece Craciunul intr-un cortPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :273
Friday, 15 December 2006
{mosimage}Pentru ca presedintele Consiliului raional Floresti, Mihai Rusu, refuza sa acorde un aviz de recunoastere oficiala a comunitatii religioase cu hramul "Acoperamantul Maicii Domnului", la fel ca anul trecut, enoriasii de la Floresti vor petrece sarbatorile de iarna intr–un cort militar, in preajma bisericii.

Potrivit Ziarului de Garda, in curtea casei parohiale cu hramul "Acoperamantul Maicii Domnului" din Floresti, se construieste o biserica noua cu acelasi hram. Casa parohiala, unde se obisnuia sa se oficieze liturghiile, ramane sigilata. Mai la vale, este instalat scheletul cortului in care se aduna enoriasii la slujbele preotului Petru Botezatu. Parintele Andrei Sestovschi, care tine de Mitropolia Basarabiei, prezent pe santier, spune ca la momnt nu exista nici un conflict. "Aici se construieste o biserica noua, iar casa parohiala ramane incuiata", spune preotul.
"Vom intampina sarbatorile de iarna la fel ca si anul trecut, in cort. Chiar daca erau –30 de grade C, crestinii veneau la slujbe", spune cu convingere enoriasul Mihai Tudose din Floresti. "Anul trecut, chiar daca era ger, se adunau nu mai putin de 40 de oameni. Nu avem de gand sa cedam. La slujbele din cort vin si oameni in varsta, in carja", afirma el. Totodata, parintele Petru Botezatu, comunitatea caruia a fost recunoscuta de catre Mitropolia Basarabiei, spune ca este fericit ca enoriasii continua sa–l sustina. "Da, vom oficia si mai departe slujbele in cort... Si sarbatorile care se apropie tot aici le vom face", afirma el. Parintele Botezatu vine de la Balti la sfarsitul fiecarei saptamani pentru a citi liturghia.
Amintim ca la 30 martie 2005, Curtea Suprema de Justitie (CSJ) a emis o decizie irevocabila, prin care obliga Consiliul raional Floresti sa elibereze avizul de recunoastere a comunitatii religioase cu hramul "Acoperamantul Maicii Domnului" din oras. De la emiterea acestei hotarari a trecut deja mai mult de un an, iar presedintele Consiliului raional, Mihai Rusu, nu accepta sa indeplineasca decizia CSJ.
In prezent comunitatea religioasa cu hramul "Acoperamantul Maicii Domnului" are intentate mai multe dosare, dintre care unul urmeaza sa fie examinat la CEDO.

foto: Mitropolia Basarabiei

 
Spectacol "Romani pentru Romani” pentru romanii din SpaniaPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :302
Friday, 15 December 2006
{mosimage}In perioada 15-18 decembrie va avea loc in Spania o serie de spectacole sub genericul Romani pentru Romani, la care vor participa Irina Loghin (foto), Mirabela Dauer, formatia Autentic si Stela Popescu.Vineri, 15 decembrie, de la ora 21.00, spectacolul va fi gazduit de Teatrul Auditorio Municipal din Alcazar de San Juan, sambata, 16 decembrie, de la ora 19.30, de Centrul Socio Cultural Juan Miro din Mostoles – intrarea gratuita – contact 600.279.492, 667.308.619, iar in zilele de 17 si 18 decembrie spectacolul va ajunge si la Teatrul Muncipal din Tomelloso, de la ora 20.00, respectiv la Teatrul La Jaramilla – Coslada, de la ora 19.30. Intrarea este gratuita.
Turneul este organizat de Internacional Pro Art in colaborare cu Patronato orasului Alcazar de San Juan, Casa de Cultura din Tomelloso, Primaria Mostotes, Asociatia Romanilor din Mostoles, Comunitatea Madrid impreuna cu Asociatia Romanilor din Coslada si San Fernando.
 
Romania: o realitate italiana – simpozion despre IRCCU la VeronaPDF Print E-mail
Verona, Italia/Romanian Global News
Accesari :264
Friday, 15 December 2006
La Verona va avea loc sambata, 16 decembrie, simpozionul “Romania: o realitate italiana”, la care dr. Monica Joita, director adjunct al Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia, va prezenta o comunicare despre istoria si activitatea acestei institutii.Manifestarea este organizata in colaborare cu Istituto Comprensivo Statale „G. Murari” din Valeggio sul Mincio si Muzeul Nicolis din Villafranca di Verona.
 
Angela Gheorghiu in rolul Julietei la Deutsche Oper din BerlinPDF Print E-mail
Berlin, Germania/Romanian Global News
Accesari :255
Friday, 15 December 2006
{mosimage}Marti, 12 decembrie 2006, a avut loc, la Deutsche Oper din Berlin, spectacolul cu opera Romeo si Julieta de Charles Gounod. Rolul Julietei a fost interpretat de celebra soprana romana Angela Gheorghiu (foto).Cu prilejul acestui eveniment, considerat unul dintre momentele de varf ale stagiunii operei berlineze, pentru a marca momentul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, Ambasada Romaniei la Berlin, in colaborare cu Institutul Cultural Roman „Titu Maiorescu” din Berlin, a invitat la spectacol un numar de 200 de personalitati germane din mediile politic, economic, cultural, academic, precum si din mass-media. Pe scena prestigioasei opere berlineze, Angela Gheorghiu a repurtat un succes rasunator. La finalul spectacolului, diva din Romania, impreuna cu partenerul de scena, tenorul american Neil Shicoff, au avut parte de standing ovations timp de 15 minute.
Dupa reprezentatie, in foaierul Operei a fost organizata o receptie la care au participat: ambasadorul Romaniei in Germania, Bogdan Mazuru, directorul Institutului Cultural Roman „Titu Maiorescu”, Adriana Popescu, directorul general al Deutsche Oper, Kirsten Harms, soprana Angela Gheorghiu si o parte a distributiei spectacolului, precum si personalitatile germane invitate. Ambasadorul roman si directorul general al operei au rostit cu acest prilej scurte alocutiuni. Prin aceasta seara de gala a fost valorificata prezenta celebrei soprane din Romania pe scena Deutsche Oper, evenimentul de diplomatie culturala de inalta tinuta fiind unanim apreciat de oaspetii germani.
 
Cartea “In direct, Australia!” – scrisa de un roman din MelbournePDF Print E-mail
Melbourne, Australia/Romanian Global News
Accesari :279
Friday, 15 December 2006
{mosimage}Recent a aparut la Editura EQUATOR VERGILIU din Bucuresti, cartea „In direct, Australia – Australia Live!”, scrisa de Sergiu Selian, din Melbourne, Australia.
Lansarea cartii a fost facuta in prezenta autorului, in incinta Muzeului Literaturii Romane din Bucuresti, intr-o participare numeroasa, printre care si invitati de onoare, precum: Dl Trevor de Carteret-Consulul Australiei in Romania, Excelenta Sa, Yaghise Sargsian – Ambasadorul Republicii Armene in Romania, Arhimandritul Zareh Baronian si Dl. Nicolae Cojocaru – Consulul onorific al Romaniei la Melbourne (care a si sponsorizat publicarea cartii), transmite din Australia pentru Romanian Global News – Laurentiu Fulga, editorul revistei romanilor din Australia – “Spirit Romanesc”. La prezentarea cartii au luat cuvantul, editorul Dan Tudor, criticul literar Paul Cernat, senatorul Varujan Vosganian si autorul.
Sergiu Selian, nascut in 1943 la Constanta, este ziarist, critic de film si traducator. A fost redactor si apoi redactor sef al publicatiei in limba armeana „Nor Ghiank” din Bucuresti, in anii 1972-1995. A publicat traduceri in limba romana din literatura armeana. A colaborat in presa romana scrisa si audio-vizuala cu studii, articole, interviuri si traduceri privind istoria si civilizatia armeana. Din 1995 este stabilit, impreuna cu sotia sa, in Melbourne, Australia.
Cartea „In direct, Australia!” se alatura celorlalte volume publicate de autor: „Istoria unui genocid igorat” (Editura Silex, 1994), Schita istorica a comunitatii armene din Romania (Editura Ararat, 1995,1999), Calator prin Armenia (Editura Ararat, 2000), La Telefon, Australia (Editura EQUATOR, 2003, Editura Universal Dalsi, 2005), Istoria unui genocid indelung ignorat (Editura Ararat, 2005).
Din cuvantul autorului: ”De la istorie si natiune pana la sport si divertisment, sunt abordate aspecte ale realitatii australiene trecute si prezente, fara a le epuiza nici categorial, si nici problematic...Informatiile si datele din aceasta carte, insa, sunt menite sa-l apropie nemijlocit pe cititor de anume evenimente sau ipostaze ale tinerei, dar dinamicei civilizatii australiene, sugestive pentru tabloul pe care-l compun toate impreuna.”
 
Inca o emisiune radio a romanilor din PortugaliaPDF Print E-mail
Lisabona, Portugalia/Romanian Global News
Accesari :295
Friday, 15 December 2006
Romanii din Portugalia pot asculta in fiecare sambata de la ora 22:00 pe frecventele 92.0 (Lisabona) si 101.3 (Alentejo) o emisune de radio romaneasca.Aceasta este realizata de Casa do Mundo Lisboa si Roman in Lume si poate fi ascultata si pe internet la pagina de web www.rna.pt, unde publicul poate intra intra in direct cu Oana Popitiu si Ana Isabel. Potrivit forumului romanilor in Portugalia, emisiunea radiofonica estre alcatuita din muzica romaneasca, stiri din Romania, dedicatii sau discutii cu invitati in studiou.
 
Concert de Craciun cu ansamblul Ars Musica la ParisPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :243
Friday, 15 December 2006
Ansamblul muzical romanesc Ars Musica va sustine un nou concert romanesc in cadrul evenimentului “Romania in Advent”.Ansamblul, avand-o ca soprana pe Ruxandra Ibric Cioranu si pe Dagmar Saskova, va concerta la Basilica Sainte Clotilde din Paris, oferind o adevarata sarbatoare de muzica baroca. Concertul este programat pentru data de 16 decembrie, de la ora 19.30.
Regia muzicala este semnata Irene Assayag, profesor la Centrul de Muzica Baroca din Versailles, care le va acompania la clavecin pe Ruxandra Ibric Cioranu (soprana), Dagmar Saskova (soprana), Florent Baffi (bas), Ilie Masala (vioara), Emilie Cuzol (violonist de Floregiu). Programul serii va cuprinde lucrari de Georg Philipp Telemann, Nicolas Lebegue, Bonifazio Graziani, Leonardo Leo, Antonia Bembo, dar si cantece romanesti de Craciun.
 
Romanii sarbatoresc Ziua Minoritatilor in UngariaPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :288
Friday, 15 December 2006
{mosimage}In Ungaria, 18 decembrie este Ziua Minoritatilor. Cu aceasta ocazie, marti, 19 decembrie, in Parlamentul din Budapesta se va decerna din nou premiul „Pentru Minoritati”, constituit pentru cele 13 minoritati nationale si etnice din Ungaria.Potrivit corespondentului Romanian Global Nesw la Budapesta, distinctiile vor fi inmanate de premierul Gyurcsány Ferenc (foto) la festivitatea ce va incepe la ora 11.00, in Sala Vanatoreasca a Parlamentului. In acest an si un reprezentant de seama al comunitatii noastre va putea prelua aceasta inalta distinctie, in persoana profesorului universitar in pensie dr. Gheorghe Petrusan, presedintele Autoguvernarii Romanesti din Seghedin si presedintele Fundatiei pentru Cultura Romana din Ungaria.
Si la Bichis seva sarbatori Ziua Minoritatilor, printr-o serbare organizata vineri, 15 decembrie, in sala de sporturi din Kondoros, localitate cu o insemnata populatie de slovaci. Distinctiile vor fi inmanate de presedintele Consiliului Judetean Bichis. Din invitatia manifestarii reiese ca in cadrul programului cultural isi vor da concursul formatii germane, poloneze, slovace si sarbe. Pana la incheierea editiei noastre n-am primit raspuns de la organizatori: de ce sunt marginalizati romanii si in acel judet in care traiesc in cel mai mare numar? Vom reveni in numarul urmator.
 
Spectacol de colinde cu Stefan Hrusca la TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :319
Friday, 15 December 2006
{mosimage}Cantaretul Stefan Hrusca va sustine sambata, 23 decembrie, la Music Hall din Toronto, un concert de colinde romanesti.Spectacolul este ultima reprezentatie inclusa in turneul de colinde desfasurat in perioada 19-23 decembrie in Canada si care mai cuprinde orasele Montreal, Quebec City si Ottawa. Potrivit portalului oficial al artistului, Stefan Hrusca a interpretat colindele sale maramuresene si in Romania, in perioada 6-17 decembrie, reusind sa ajunga la romanii din Bucuresti, Petrosani, Brasov, Sighisoara, Medias, Bacau, Deva, Hunedoara, Targu-Mures si Reghin.
 
Inca o seara romaneasca la DetroitPDF Print E-mail
Detroit, SUA/Romanian Global News
Accesari :256
Friday, 15 December 2006
O noua intalnire romaneasca va avea loc in seara zilei de vineri, 22 decembrie, la clubul White Star Hamtramck din Detroit.Toti romanii din localitatea americana sunt invitati sa ia parte la acest eveniment unde muzica, dansul si comunitatea romaneasca din Detroit se regasesc o data pe luna. In club vor avea acces numai persoanele care au varsta mai mare de 18 ani, informeaza Romportal.
 
Romanii din British Columbia, colindati de “Ciresari”PDF Print E-mail
New Westimnster, Canada/Romanian Global News
Accesari :248
Friday, 15 December 2006
{mosimage}Copiii din clubul Ciresarii, de la Centrul Romanesc din British Columbia, vor sustine doua concerte de colinde cu ocazia sarbatorilor de iarna, la cele doua biserici ortodoxe romane din New Westminster, “Sf. Treime” si “Sf. Gheorghe”, duminica, 17 decembrie, si luni, 25 decembrie.De asemenea, Ciresarii organizeaza un “mini turneu”, colindind sambata, 23 decembrie, pe la cateva case din Lower Mainland unde se vor strange mai multe familii de romani. Programul zilei respective este: la ora 10:00 Abbotsford, 11:15 Port Coquitlam, ora 12:00 Coquitlam, la 12:45 Port Moody, si la ora 14:00 in North Vancouver. Micii pastratori de traditie romaneasca vor canta si recita din repertoriul specific de Craciun si Anul Nou, iar fiecare Ciresar va purta cu el mesajul atator generatii de colindatori si o traista mare pentru merele, nucile, covrigii si banii primiti de la gazde, informeaza centrul romanesc. Informatii suplimentare despre aceste evenimente se pot obtine de la Dana Diaconu, tel 604 515-0474.
 
Craciun romanesc la Club Sapony din New YorkPDF Print E-mail
New York, SUA/Romanian Global News
Accesari :243
Friday, 15 December 2006
Inca o petrecere romaneasca de Craciun ii asteapta pe romanii din New York sambata, 23 decembrie, la clubul Sapony din Astoria.Petrecerea este organizata de Discoteca romaneasca din acest oras si va incepe la ora 22:00, informeaza Romportal. Invitatul special al serii va fi Mos Craciun, care va aduce cu el cea mai mare tombola din acest an, ce va oferi trei premii, in valoare de cate 200, 100 si 50 de dolari. La eveniment pot participa doar persoanele care au varsta mai mare de 21 de ani si care trebuie sa se legitimeze, pretul unui bilet de intrare fiind de 10 dolari pana la ora 24:00 si 15 dolari dupa aceasta ora. Petrecerea va fi animata de DJ L-Morris, de la Raxakuka Studios, si de DJ Luiz, de la Grand Cafe Astoria. Rezervari se pot face la numarul de telefon 718-729-6629 sau la adresa de e-mail reservation@rodiscony.com.
 
Seri eveniment la ICR din BudapestaPDF Print E-mail
Budapesta, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :294
Friday, 15 December 2006
{mosimage}Lucia Hossu Longin, realizatoare a Televiziunii Romane si Dan Necsulea (foto), regizor de film, au luat parte marti, 12 decembrie, si miercuri, 13 decembrie, la doua seri eveniment la Institutul Cultural Roman Budapesta si la Micherechi. In prima seara a fost prezentat filmul „ Miscarile studentesti din 1956 din Romania”, subiect in jurul caruia s-au purtat dezbateri polemice. La Micherechi, in comunitatea etnicilor romani, s-a proiectat documentarul – portret despre Richard Wurmbrand, evreul convertit la crestinism, intemnitat de comunisti pentru 14 ani pe motive religioase, informeaza ICR. Wurbrand este unul dintre Marii Romani selectati intr-o competitie a Televiziunii Romane. Dialogul publicului cu Lucia Hossu Longin si Dan Necsulea, moderat de Brandusa Armanca, directoarea Institutului Cultural Roman de la Budapesta, a relevat rolul recuperator al televiziunii la intersectia unor epoci istorice, asa cum a facut serialul „Memorialul durerii” timp de 15 ani in Romania.
 
“Latinii din Carpati”, in spectacol la GrenoblePDF Print E-mail
Grenoble, Franta/Romanian Global News
Accesari :267
Friday, 15 December 2006
{mosimage}Grupul de dansuri populare “Latinii din Carpati” al Casei Romane din Grenoble va evolua miercuri, 20 decembrie, de la ora 18:30, la Tragul de Craciun din Grenoble, aflat in piata Victor Hugo.Ansamblul romanesc a mai sustinut in aceasta luna alte doua reprezentatii in acelasi oras francez, duminica, 3 decembrie, la Targul de Craciun din Piata Republicii, si sambata, 9 decembrie, la Targtul de Craciun din Piata du Bourg, informeaza centrul cultural romanesc.
“Latinii din Carpati” este un grup folcloric alcatuit din studenti, infiintat in anul 2000, care a prezentat in mai multe localitati franceze in ultimii ani specificul romanesc.
 
Invitatie la noaptea dintre ani pentru romanii din MichiganPDF Print E-mail
Southfield, SUA/Romanian Global News
Accesari :258
Friday, 15 December 2006
Catedrala ortodoxa romana “Sfantul Gheorghe” din Southfield, Michigan, ii asteapta pe romanii care se afla in aceasta parte a Statelor Unite ale Americii sa vina la petrecerea de Revelion pe care o organizeaza la Centrul Cultural, incepand cu ora 19:00.Seara dintre ani ii va avea ca oaspeti pe solista Nicoleta Petrini acompaniata de orchestra, care vor interpreta muzica si dansuri moderne si traditionale romanesti, cantece americane, muzica clasica, Rock-n- Roll, Tehno si multe altele. De asemenea, din program nu vor lipsi traditiile romanesti de Anul Nou, informeaza parohia romaneasca. Meniul de Revelion va fi alcatuit din preparate culinare cu specific romanesc si international, sampanie si desert. Biletele au pretul de 50 de dolari pentru adulti, 25 de dolari pentru copiiii cu varsta cuprinsa intre 6 si 12 ani si sunt gratuite pentru copiii mai mici de 5 ani. Cei care nu se grabesc sa isi schizitioneze biletele vor plati in perioada 26-30 decembrie mai mult cu 10 dolari. De asemenea, in ziua revelionului nu se vand bilete.
Pentru informatii sau pentru a cumpara bilete se poate suna la biroul Catedralei la  248.569.4833 sau 734.646.6420. Centrul Cultural se afla la adresa 18405 W Nine Mile Rd, Southfield MI 48075, telefon 248.569.4833.
 
Petrecere Insomnia la LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :291
Friday, 15 December 2006
Restaurantul romanesc din capitala britanica, 32 Old Bailey, ii asteapta in fiecare vineri de la ora 20.00 pe romanii din Marea Britanie la o petrecere adevarata.Si la finele acestei saptamani, vineri, 15 decembrie, romanii pot simti distractia din plin, la fel ca si muzica noua, rafinamentul vinurilor romanesti si savoarea gustarilor din tara. Intrarea costa 5 lire sterline, dar pana la ora 9.00 se poate intra gratuit. Restaurantul romanesc 32 Old Bailey deschide, odata cu aceasta petrecere, sezonul petrecerilor de toamna pentru romanii din Marea Britanie.
 
Revelion cu Daniela Gyorfi pentru romanii din LondraPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :239
Friday, 15 December 2006
{mosimage}Revelionul Romanesc la Londra va fi intampinat, ca in fiecare an, cu o petrecere de zile mari.Una dintre locatiile de distractie va fi restaurantul romanesc The Britannia, din Edmonton, Londra, iar principala invitata si responsabila de distractia romanilor va fi Daniela Gyorfi. Petrecerea va avea loc luni, 31 decembrie, iar biletele vor costa 90 de lire sterline, pret ce include si masa traditionala romaneasca de Revelion. Rezervarile se pot face la numarul de telefon 07931 506 912 (Lili).
Daniela Gyorfi va concerta la The Britannia si in zilele de 24 si 26-30 decembrie, dar si de Craciun.
 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions