Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Decembrie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Cautare
 
Cooperare in domeniul apararii intre Romania si Bosnia-HertegovinaPDF Print E-mail
Sarajevo, Bosnia-Hertegovina/Romanian Global News
Accesari :312
Wednesday, 20 December 2006
La Sarajevo, ministrii Apararii din Romania si Bosnia-Hertegovina, Sorin Frunzaverde si Nikola Radovanovic, au semnat marti, 19 decembrie, un Memorandum de Intelegere intre ministerele Apararii din cele doua state privind colaborarea in domeniul apararii.Potrivit Prompt Media, ministrul Frunzaverde a apreciat cu acest prilej ca documentul reprezinta cadrul general in care cele doua parti vor putea sa faca schimb de experienta in domenii specifice apararii, dar si un bun inceput de colaborare intre Romania si Bosnia-Hertegovina in cadrul programului Parteneriat pentru Pace, la care Bosnia-Hertegovina a fost invitata recent sa ia parte. Ministrul roman a transmis felicitari omologului sau din Bosnia-Hertegovina pentru inceperea procesului de reforma a Armatei, apreciind ca transformarea organismului militar este importanta pentru intreaga societate din aceasta tara. Ministrul Nikola Radovanovic a multumit omologului sau roman pentru profesionalismul militarilor romani dislocati in Bosnia-Hertegovina, care actioneaza in cadrul Misiunii EUFOR si in Comadamentul NATO din Sarajevo. Aprecieri la adresa activitatii celor 85 de militari romani care actioneaza in Bosnia-Hertegovina au exprimat, in cursul intalnirilor cu delegatia Ministerului Apararii, si comandantul EUFOR din Bosnia-Hertegovina, viceamiral Hans-Jochen Witthauer, si  comandantul Comandamentului NATO din Sarajevo, general maior Richard O. Wightman. Tot la Sarajevo, ministrul Sorin Frunzaverde, si seful Statului Major General al Armatei Romaniei, amiral Gheorghe Marin, s-au intalnit marti seara cu militarii romani care actioneaza in cadrul misiunii EUFOR si in cadrul Comandamentului NATO. In ajunul sarbatorilor de Craciun si Anul Nou, militarii romani au fost felicitati de conducerea Ministerului Apararii si au primit asigurari ca profesionalismul lor este apreciat la justa valoare, iar la nivelul Ministerului Apararii exista preocuparea pentru imbunatatirea conditiilor de viata, echipare si salarizare a militarilor, precum si pentru modernizarea dotarii cu tehnica si echipamente militare. Ministrul apararii, Sorin Frunzaverde, si seful Statului Major General, amiral Gheorghe Marin, i-au vizitat, tot marti, pe militarii romani care actioneaza in Kosovo, iar cu o saptamana in urma pe colegii lor care sunt dislocati in teatrele de operatii din Irak si Afganistan.
 
Noul Acord CEFTA a fost semnat la BucurestiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romanai/Romanian Global News
Accesari :334
Wednesday, 20 December 2006
Prim-ministrii din Albania, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Macedonia, Basarabia, Muntenegru, Romania si Serbia au semnat marti, 19 decembrie, la Bucuresti, noul Acord central european de comert liber (CEFTA).Acest acord va inlocui reteaua actuala de 32 de acorduri bilaterale si de comert liber dintre tarile din Europa de Sud Est si va contribui la crearea unei zone de comert liber in regiune, informeaza Hotnews.
Romania si Bulgaria vor parasi CEFTA la data de 1 ianuarie 2007, cand devin state membre ai Uniunii Europene.
Crearea unui singur Acord de liber schimb pentru statele din regiune va dinamiza schimburile comerciale si va sprijini statele din Sud-Estul Europei sa se pregateasca eficient pentru a face fata regulilor si presiunilor competitiei de pe Piata Unica, a afirmat primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu, in deschiderea summit-ului CEFTA.
„Vom transforma aceasta regiune intr-o zona de stabilitate si prosperitate. Ii vom oferi o perspectiva europeana clara. Populatia isi doreste acest lucru, pentru a duce o viata normala”, a adaugat seful Executivului.
Premierul a subliniat ca initiativa de extindere si modernizare a CEFTA a beneficiat de sustinerea Comisiei Europene si a inaltilor oficiali europeni.
"CEFTA completeaza acordurile de stabilizare si de asociere pe care Comisia le are sau le negociaza cu tarile din Balcanii occidentali. Reprezinta o contributie importanta la cooperarea regionala constructiva.
Pentru tarile candidate si candidate potentiale, CEFTA este o initiere in cooperarea economica stransa care este inevitabil implicata de statutul de membru al Uniunii Europene", a declarat Olli Rehn, comisarul UE pentru extindere.
Acordul unic de comert liber in Sud-Estul Europei este cel mai important acord multilateral de comert liber din centrul si sud - estul Europei, fiind prima formula de asociere economica regionala creata dupa caderea comunismului.
Acesta creeaza o zona comerciala libera, bazata pe acordurile bilaterale existente care liberalizeaza mai mult de 90% din comert si aproape tot comertul cu bunuri industriale.
De asemenea, consolideaza si modernizeaza setul de reguli ale regiunii privind comertul si include prevederi moderne referitoare la aspecte precum concurenta, achizitiile publice si protectia proprietatii intelectuale. Va prevede convergenta normelor comerciale relevante, in special in privinta normelor industriale si sanitare-fitosanitare.
Rezultatul este un singur sistem simplificat de norme care vor inlesni comertul in regiune. Comertul intensificat are un rol esential in promovarea cresterii economice, a crearii de locuri de munca si in reducerea somajului.
CEFTA-2006 va intra in vigoare la 1 mai 2007, daca partile vor depune la depozitarul acordului instrumentele de ratificare, acceptate sau aprobate pana la 31 martie 2007.
Romania este membru CEFTA din 1997.
 
Festivalul “Brasov, oras din poveste”PDF Print E-mail
Brasov, Romania/Romanian Global News
Accesari :278
Wednesday, 20 December 2006
{mosimage}“Brasov, oras din poveste” este un fel de festival ce reuneste toate manifestarile menite sa incante spiritul si se intinde pe toata luna decembrie.Festivalul este un fel de celebrare in masa, cu dans, muzica, teatru, expozitii si topaiala pe partii, informeaza Dordeduca.ro.
Pe alocuri traditional, pe alocuri contemporan, pe alocuri pentru oamenii mari, pe alocuri pentru copii. Pe de-o parte divers, pe de alta inchegat. Cultural si distractiv. Brasovul se sarbatoreste prin toate cotloanele si prin toate formele, astfel distractii gasindu-se pentru toate gusturile.
 
Premii pentru copiii olimpici din Sectorul 3PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :311
Wednesday, 20 December 2006
{mosimage}Primarul Liviu Negoita a premiat miercuri, 20 decembrie, la ora 11.00, in Sala de Consiliu, olimpicii din sectorul 3.

25 de cadre didactice si 45 de elevi din unitatile de invatamant preuniversitar din sectorul 3 care au participat la concursurile nationale au primit premii in valoare de 13.500 RON, transmite Amos News.
Premiile au fost oferite pentru merite deosebite la disciplinele: fizica, limba romana, biologie, limba italiana, stiinte economice, matematica, geografie, limba spaniola, precum si in concursurile pe meserii si sportive (echipele de handbal fete si baieti).
„Am oferit un ajutor olimpicilor din Sectorul 3, recunoscandu-le meritele deosebite prin premiile castigate la diverse concursuri”, a declarat primarul Liviu Negoita citat de aceeasi sursa.

foto Amos News

 
Romania a depus Replica in procesul cu Ucraina de la HagaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :321
Wednesday, 20 December 2006
Agentul partii romane pentru procedurile in fata Curtii Internationale de Justitie (CIJ) in cazul Delimitarea maritima in Marea Neagra (Romania c. Ucraina), Bogdan Aurescu, a depus, marti, 19 decembrie la Haga, la Grefa Curtii, Replica Romaniei in procesul initiat de tara noastra pentru delimitarea platoului continental si a zonelor economice exclusive ale Romaniei si Ucrainei in Marea Neagra, transmite MAE.Replica cuprinde reactia fundamentata a partii romane fata de sustinerile partii ucrainene din Contra-memoriu, care sunt contracarate, precum si elemente suplimentare de argumentatie care completeaza si dezvolta constructia juridica expusa de partea romana in Memoriul sau din august 2005 in sprijinul solutiei pe care partea romana o considera ca fiind echitabila pentru delimitare. Replica este insotita de anexe cuprinzand documente si harti care constituie elementele de proba pentru fundamentarea argumentatiei. Continutul Replicii are, in aceasta etapa, caracter confidential, la fel ca si restul documentelor prezentate de parti in cadrul fazei scrise.
Pana la data de 15 iunie 2007 partea ucraineana urmeaza sa depuna un document numit Duplica, prin care va raspunde elementelor din Replica partii romane. Dupa epuizarea fazei scrise va avea loc procedura orala.
Dupa cum este cunoscut, pe 16 septembrie 2004, in conditiile in care procesul de negocieri bilaterale desfasurat pe parcursul a sase ani nu a condus la identificarea unei solutii echitabile pentru delimitarea spatiilor maritime mentionate, Romania a sesizat Curtea de la Haga. La 15 august 2005, agentul partii romane a depus Memoriul Romaniei care cuprinde argumentatia juridica in favoarea solutiei de delimitare propuse de tara noastra. La 16 mai 2006 partea ucraineana a transmis Grefei Contra-memoriul sau. In urma unei intalniri din 28 iunie 2006 de la Haga, la sediul CIJ, a reprezentantilor Romaniei si Ucrainei, presedintele Curtii a decis termenul de 22 decembrie 2006 pentru prezentarea Replicii de catre Romania.
 
Premierul Serbiei – in dialog cu Basescu la CotroceniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :298
Wednesday, 20 December 2006
{mosimage}Presedintele Romaniei, Traian Basescu, s-a intalnit pe 19 decembrie, la Palatul Cotroceni, cu premierul Republicii Sarbe, Vojislav Kostunica,  aflat la Bucuresti cu ocazia reuniunii la nivel inalt privind Acordul Central European de Comert Liber – CEFTA.
Vizita primului ministru sarb, care are loc dupa o serie de intrevederi la nivel inalt intre Romania si Serbia in decursul acestui an, reconfirma relatiile bilaterale speciale romano-sarbe, dialogul politic intens si oportunitatile semnificative de cooperare intre cele doua state.
Un subiect important pe agenda discutiilor a fost reprezentat de dezbaterile privind viitorul statut al provinciei Kosovo, presedintele Romaniei subliniind importanta identificarii unei solutii negociate care sa garanteze, pe termen lung, pacea si stabilitatea in regiune.
Presedintele Traian Basescu si premierul Vojislav Kostunica au dezbatut, de asemenea, demersurile intreprinse de Serbia in parcursul sau catre NATO si Uniunea Europeana. In acest context, seful statului a reafirmat deschiderea Romaniei de a oferi tot sprijinul tehnic si logistic de care Serbia are nevoie pentru obtinerea unei bune performante in cadrul Parteneriatului pentru Pace, dar si in vederea reluarii negocierilor privind aderarea Serbiei la Acordul de Stabilizare si Asociere cu Uniunea Europeana.
In cadrul convorbirilor dintre seful statului si premierul sarb a fost abordata si o alta tema de interes comun, respectiv cooperarea economica intre cele doua state.
 
Romania a cazut de acord cu Ungaria si Bulgaria asupra controlului comun la frontierePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :308
Wednesday, 20 December 2006
La sediul Ministerului Administratiei si Internelor au fost semnate doua acorduri bilaterale care reglementeaza crearea de puncte comune de control la frontierele Romaniei cu Ungaria si Bulgaria.Documentele au fost semnate pentru partea romana de ministrul Vasile Blaga, pentru Ungaria de ambasadorul Janos Terenyi, iar pentru Bulgaria, de ambasadorul Konstantin Andreev, informeaza Prompt Media. Prin cele doua acorduri este transpus in practica principiul realizarii controlului in comun de catre autoritatile competente la frontierele comune ale statelor membre ale UE. Controlul comun la trecerea frontierei de stat este o practica acceptata si recomandata de catre Uniunea Europeana, beneficiile acesteia fiind fluidizarea traficului, eficientizarea utilizarii resurselor pentru ambele parti, imbunatatirea din punct de vedere calitativ al controlului la trecerea frontierei, reducerea timpilor de asteptare etc.
 
“Toate segmentele vietii noastre sunt afectate de ramasitele comunismului!”PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :312
Wednesday, 20 December 2006
Intr-un interviu la BBC, seful statului vorbeste despre raportul comisiei Tismaneanu, condamnarea comunismului si reactiile starnite.

La o zi de la condamnarea oficiala a regimului comunist in fata Parlamentului, primita cu proteste vehemente din partea reprezentantilor PRM, presedintele Traian Basescu a declarat, in exclusivitate la BBC, ca va lupta necrutator impotriva triunghiului care incearca sa intimideze institutiile statului democratic si care este format din oameni de afaceri, politicieni si trusturi media.

Traian Basescu: Dupa declaratia de condamnare a regimului comunist, m-am simtit cu constiinta impacata. Pana cand am devenit presedinte, am stiut ce s-a intamplat in perioada comunista asa cum stia fiecare roman, dar din informatii disparate sau dintr-o carte. Realitatile functiei de presedinte mi-au probat insa necesitatea unei astfel de analize, a unui astfel de raport si necesitatea unei astfel de incriminari a perioadei comuniste din Romania. Sustin fara rezerve raportul comisiei prezidentiale conduse de Vladimir Tismaneanu. Raportul a fost supus unei incercari de discreditare fara sa fi fost citit si acest lucru a fost facut de multi oameni importanti din punctul de vedere al prezentei lor publice pentru ca ei insisi sunt reminiscente ale sistemului comunist. Reminiscente in mentalitate, pentru ca nu putem spune ca puteam avea un nou popor in 17 ani! Acesta este poporul roman, cu istoria lui, cu realitatile lui, si a fost supus, prin vointa lui, unui proces de transformare. Dar au ramas pilonii solizi ai comunismului, care se manifesta in presa, in viata politica, la toate televiziunile si in foarte multe institutii.

BBC:Si in Parlament, domnule presedinte, pentru ca parlamentarii s-au manifestat vehement la citirea discursului de condamnare a regimului comunist. Cum e sa citesti un text important intr-o atmosfera de stadion?
Traian Basescu:Eu am inteles foarte bine un lucru: ca, de fapt, cei care s-au manifestat ieri (18 decembrie), atat cei care s-au manifestat zgomotos, cat si cei care, in mod tacit, au acceptat ceea ce facea PRM-ul, si aici ma refer la presedintele Senatului si la PSD, aveau un singur obiectiv: sa intrerup citirea discursului. A fost o capcana in care experienta nu-mi permitea sa cad. Eu mi-am facut treaba, am realizat obiectivul pentru care am fost acolo, iar ei au ramas cu obiectivul neindeplinit pentru ca nu m-au putut face sa nu citesc raportul.

BBC:Dincolo de atmosfera de stadion din Parlament, s-a pus intrebarea de ce nu ati ales o comisie formata din istorici care sa realizeze acest raport si de ce l-ati preferat pe Vladimir Tismaneanu.
Traian Basescu:Inainte de a lua decizia cu privire la desemnarea unui sef al comisiei prezidentiale, m-am consultat cu foarte multi oameni. Vladimir Tismaneanu a fost unul dintre cei recomandati cel mai insistent de oameni care puteau sa faca astfel de recomandari. Apoi, responsabilitatea formarii comisiei am dat-o integral domnului Vladimir Tismaneanu. Apreciind structura comisiei, nu cred ca domnul Tismaneanu a gresit. Daca era orice alta comisie, reziduurile bolsevismului romanesc ar fi cautat, de asemenea, argumente ca sa spuna ca nu este buna comisia. Valoarea comisiei este data de valoarea lucrarii facute si este o lucrare de inalta tinuta, bazata strict pe documente si care acopera toate cele 20 de motive pentru care eu am declarat ca regimul comunist este o epoca ilegala si criminala.

BBC:Mircea Geoana, presedintele PSD, a declarat ca discursul de condamnare a regimului comunist va angajeaza doar pe dumneavoastra si institutia prezidentiala.
Traian Basescu:Domnul Geoana, daca ar putea, ar vrea nici sa nu auda acest discurs, si atunci incearca sa-l diminueze. Pozitia sefului statului roman este pozitia oficiala a statului roman. Domnul Geoana, in general, in declaratiile sale, nu trebuie luat in considerare pentru ca nu vorbeste el, ci este doar trompeta actualului sef real al PSD-ului, a domnului Iliescu. El este doar tolerat in functia de presedinte al partidului. Asa ca domnul Geoana pentru mine nu prezinta interes. Orice sef de stat, cand face o declaratie, este o declaratie oficiala a statului respectiv. Prin Constitutie, seful statului angajeaza responsabilitatea statului.
Consecintele declaratiei de condamnare a comunismului

BBC: Daca un cetatean care a facut puscarie politica inainte de 1989 ar da in judecata statul roman cerand nu numai daune morale, ci si materiale, ar putea invoca si aceasta declaratie de condamnare a regimului comunist sau ar fi nevoie si de o declaratie a Parlamentului ?
Traian Basescu:Nu. Declaratia presedintelui este un argument extrem de puternic pentru orice cetatean care se adreseaza Justitiei. Este o declaratie a sefului statului in fata Parlamentului. Ieri (18 decembrie) s-a incercat angajarea unei dezbateri in Parlament pentru ca declaratia de condamnare a regimului comunist sa poata fi diminuata ca impact, dar, prin votul majoritatii, s-a respins orice dezbatere, ceea ce inseamna ca Parlamentul nu a comentat declaratia mea.
BBC:Presa mentioneaza ca ati fi evitat, in discursul dumneavoastra, referirea din raportul Tismaneanu, la capitolul reparatii morale, si nominalizarea fostilor generali de Securitate Mihai Pacepa si Liviu Turcu.
Traian Basescu:Este o intoxicare a ziaristului care a scris acest lucru si care este specializat in asa ceva. Eu mi-am facut propria declaratie bazata pe raport. Nu mi-am propus sa reproduc raportul Tismaneanu in declaratia mea. Am avut insa grija ca toate afirmatiile din declaratia mea sa aiba acoperire in faptele probate de acest raport.
Fostii securisti detin functii importante

BBC:Recent, in presa americana, se scria ca, in Romania, fostii securisti detin functii importante in economie si in politica.
Traian Basescu:Este o realitate. Toate segmentele vietii noastre sociale, politice, economice, media sunt puternic afectate de ramasitele comunismului. Foarte multi dintre oamenii puterii comuniste sunt oameni cu o putere economica extraordinara, ii regasim in manifestari directe si in viata politica, asa cum s-a intamplat in parlament la citirea discursului de condamnare a comunismului, si, de asemenea, ii gasim in trusturile media. Viata noastra de zi cu zi este afectata de aceasta realitate careia eu sunt hotarit sa-i fac fata si sa-i diminuez capacitatea de a face rau Romaniei. In spatele trusturilor de presa private sunt oameni de afaceri interesati ca statul sa fie cat mai slab, pentru ca un stat puternic ii face sa nu mai poata controla discretionar viata economica si viata politica a Romaniei. In momentul de fata, ei reusesc sa creeze o astfel de atmosfera pentru ca institutiile statului sa fie inhibate. De cate ori ajunge un om de afaceri important sa dea explicatii in fata Parchetului sau este trimis in instanta, veti vedea o cohorta de sustinatori in media. Toate acuzatiile celui suspectat sau ale avocatilor lui se indreapta impotriva institutiilor statului. Dar nu veti vedea nici un post de televiziune care sa sustina altceva, ca ar avea cat de cat dreptate si autoritatile statului sa fie curioase sa investigheze ce s-a intamplat intr-o situatie sau alta. Complexul este mult mai mare decat ce s-a vazut in Parlament. E vorba de oameni de afaceri, oameni cu influenta politica, politicieni, si trusturi media. Acesta este triunghiul care se bate cu institutiile statului democratic in incercarea de a-si mentine dominatia pe care a avut-o timp de 15 ani. Din 2005, sunt foarte deranjati de niste realitati, dar mai reusesc sa-si puna cate un ministru in guvern, cate o influenta prin zone importante si acest lucru trebuie depasit. Eu voi lupta necrutator impotriva acestor fenomene. La fel cum stiu ca si ei sunt necrutatori cu mine.

BBC:E ceva ilegal in reunirea care formeaza acest triunghi? De ce nici unul dintre acesti moguli nu se afla in instanta ? De ce nu ajung anchetele pana la ei ?
Traian Basescu:Pe de o parte, nu ajung si datorita influentei pe care acesti oameni o au, influenta politica si capacitate de a plati, si, pe de alta parte, datorita imperfectiunilor sistemului nostru judiciar, de la Parchete pana la instantele de judecata. Dar pentru mine extrem de important este ca aceste institutii au inceput sa simta ca sunt libere si au inceput sa actioneze. Nu spune nimeni ca sunt institutii perfecte si ca nu fac greseli, dar le voi incuraja tot timpul sa continue sa actioneze si sa-si faca menirea.
(Preluare BBC)

 
Raportul Tismaneanu incearca sa spele comunismul stalinist si falsifica istoria romanilor PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :402
Wednesday, 20 December 2006
{mosimage}Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni se alatura Grupului de Reflexie pentru Protectia Adevarului, Centrului de Geopolitica al Universitatii Bucuresti si Civic Media, in demersul acestora catre Parlamentul Romaniei si Academia Romana, de a analiza cu atentie ’’Raportul Tismaneanu’’ si de a corecta numeroasele si tendentioasele interpretari date de controversatul colectiv care a elaborat acest raport.

FNRP atrage atentia numai asupra unui singur aspect care nu a captat atentia domnului Tismaneanu (foto) si anume infiintarea de catre regimul stalinist-comunist din Romania a Regiunii Autonome Maghiare si a urmarilor dramatice pentru romanii din zona, a crearii acesteia. Deportari, asimilare fortata, presiuni si tot arsenalul de metode ale comunismului stalinist in varianta etnica folosit impotriva romanilor vinovati doar pentru ca se aflau in propria tara si pentru ca erau romani.
Numeroase alte aspecte extrem de nocive pentru adevarul istoric sunt surprinse de apelul adresat Parlamentului si Academiei Romane si pe care Romanian Global News il face public.

« Raportul Comisiei Prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste din Romania a fost plasat pe pagina de Internet a Presedintiei Romaniei in seara zilei de 18 decembrie a.c.
Pana cand nu va fi publicat in forma de volum el nu poate fi oricum credidat ca lucrare stiintifica.
Din parcurgerea si examinarea chiar partiala a textului rezulta ca acesta cuprinde aprecieri selective cu scopul de a proiecta anumite concluzii care ocolesc adevarul sau il deformeaza.
Rezulta limpede ca Raportul serveste anumitor teluri departe de cele stiintifice, intr-o formulare aparent academica, prin care se prezinta o imagine nereala asupra a ceea ce va fi fost in intervalul 1945-1989.
De asemenea, se observa usor ca se pune accentul in mod voit asupra perioadei de dupa 1965 si in acest fel se eludeaza greutatea crimelor anilor 1947-1964. Se constata o tentativa de a muta accentele si responsabilitatile dinspre elementele active ale ocupatiei, aparatul represiv ala comisarilor ideologici formati la scoala kominternista spre ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane si personalitati implicate in rezistenta spirituala si culturala a poporului roman.
Este prea bine stiut ca aceasta prima etapa a comunizarii fortate a Romaniei a insemnat distrugerea alcatuirilor traditionale europene romanesti, anihilarea in masa a elitelor si transformarea prin violenta fizica si psihica a romanilor in fiinte care indeplinesc comenzile Partidului Comunist din Romania, ca expresie a Internationalei a III-a kominterniste.
Aceasta prima etapa este cea care a instaurat practic regimul criminal bolsevic in Romania si este de cel mai mare interes sa aflam nominal toti factori decizionali ai aparatului central, regional si raional, nu dupa cum este prezentat in Raport, cu totul incomplet.
Pe o asemenea lucrare nu se poate cladi ceva durabil si atat Academia Romana ca institutie cat si istoricii, sociologii, carturarii romani si mass media Romaniei trebuie sa isi rezerve dreptul de a examina cu maxima atentie textul prezentat pe internet de aceasta Comisiei.
Solicitam interventia acestora pentru o analiza care sa exprime intervalul 1944-1989 asa cum s-a desfasurat, fara interese de grup straine de interesul poporului roman. Raportul, din nefericire pentru statul roman, care si-l asuma prin interventia directa a Presedintelui Romaniei, Traian Basescu, nu este elaborat pentru a servi adevarul. In formula actuala a Raportul avem de a face cu o incercare deliberata de falsificare a istoriei, prin care se acopera rolul anti-crestin, suora-national si anti-uman al sistemului totalitarist comunist; expresia unei tentative de a limita accesul la metodele adecvate ale cercetarii si o incalcare a principiilor democratiei si a corpurilor profesorale
Adresam un Apel Parlamentului Romaniei sa examineze in amanunt continutul Raportului si sa sanctioneze paragrafele care prezinta istoria deformat si cu vadite accente de tendentiozitate.
In opinia semnatarilor, Raportul acestei Comisii Prezidentiale reprezinta inca o incercare de a falsifica identitatea poporului roman si a istoriei sale din secolul XX si o a doua incercare de confiscare a revoltei si idealurilor anticomuniste din decembrie 1989. »
 
Grupul de reflectie pentru protectia adevarului istoric
Centrul de Geopolitica al Universitatii Bucuresti
Centrul de Analiza si Cercetari al Asociatia Civic Media

 
Mihai Razvan Ungureanu vrea sa salveze onoarea MAE acoperind minciunile lui GheorghiuPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :419
Wednesday, 20 December 2006
{mosimage}Problema nefinantarii celei mai importante si mai active organizatii a romanilor din Timoc, Federatia Rumanilor din Serbia(FRS) a creat serioase probleme responsabililor MAE-DRRP si mai multe institutii ale statului roman au sesizat ca in spatele pseudo-argumentelor utilizate de responsabilii DRRP pentru a-si acoperi marsavia, stau alte interese “acoperite” ale catorva persoane ce paraziteaza o importanta institutie a statului.

Iata insa ca Mihai Razvan Ungureanu (foto), intre doua receptii, se apuca sa semneze o scrisoare redactata intr-o limba de lemn neo-pesedista, de o directoare din DRRP, scrisoare prin care de fapt, el, ministru de externe, isi asuma declaratiile mincinoase exprimate de Mihai Gheorghiu in “Gardianul”. Asumandu-si astfel demersurile securistice si dezinformarile lansate pe piata de baietii aceia cu interese “acoperite”, transpuse in interventiile lui Gheorghiu, vine sa confirme astfel zvonurile conform carora “rezistenta” in posturi caldute, sub toate guvernele indiferent de culoare, s-ar datora nu asa ziselor sale competente, ci mai degraba apartenentei de o anumita “cooperativa”.
Dezamagirea a fost foarte mare atunci cand liderii FRS au citit facatura DRRP semnata de Ungureanu. Ei mai sperau ca, in pofida evidentelor, ministrul de externe al Romaniei ar fi informat corect asupra evolutiilor din Timoc, si nu inghite pe banda rulanta informatii, carora ei le le-au facut dovada ca sunt mincinoase si rau voitoare.
Zecilor de interventii telefonice, mesaje prin mail sau intalniri (Eforie Nord) pe care liderii FRS le-au avut cu responsabili DRRP sau chiar la cabinetul lui Ungureanu, in perioada iunie-decembrie, li se raspunde acum cu minciuni de tipul:
“Federatia Rumanilor din Serbia nu a transmis detaliile solicitate, iar repetatele invitatii la dialog nu au fost, din pacate, onorate, creandu-se astfel o atitudine mai putin favorabila colaborarii in vedere derularii in comun a proiectelor…
Departamentul poarta un dialog deschis cu organizatiile romanesti din afara frontierelor si sprijina proiectele care au un impact in comunitate, care contribuie la dezvoltarea indentitatii romanesti si promoveaza limba romana si valorile culturale romanesti. Parteneriatul presupune din partea ambelor parti vointa de a colabora, precum si o comunicare constanta.” (!!!!?? N.r.)

Este degradant pentru un ministru de externe al Romaniei sa-si asume asemenea dezinformari. Nu si pentru Mihai Razvan Ungureanu.
Pentru edificarea limbajului de lemn si modul cum dezinformeaza o institutie a statului roman Romanian Global News prezinta textul scrisorii adresata de Ungureanu Federatiei Rumanilor din Serbia.


“Stimate domnule director,

Referitor la comunicatul pe care Federatia Rumanilor din Sarbie l-a emis in data de 12 decembrie a.c., doresc sa fac o serie de precizari. In primul rand, acordarea de finantari nerambursabile pentru proiecte care vizeaza pastrarea so promovarea identitatii etnice, culturale, lingvistice si religioase reprezinta una dintre directiile de actiune ale statului roman in sprijinul romanilor de pretutindeni si, implicit, ale Ministerului Afacerilor Externe.

Aceasta se desfasoara in baza Hotararii Guvernului nr. 591 din 3 mai 2006, care stabileste criteriile de evaluare pentru acordarea finantarilor nerambursabile, precum si procedurile privind desfasurarea acestora, in vederea asigurarii unui proces eficient si transparent, in acelasi sens, a fost elaborat un ghid de finantare care contine formularele si si informatiile necesare pentru solicitarea unei finantari din partea Departamentului pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni (DRRP) din cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Toate aceste informatii pot fi accesate pe pagina de web a Ministerului Afacerilor Externe.

In anul 2006, DRRP a primit peste 200 de dosare de finantare, de la organizatii romanesti din intreaga lume, sustinand financiar, in limita bugetului disponibil si in conformitate cu procedura de finantare, peste 130 de proiecte.

In colaborare cu organizatii romanesti reprezentative din Serbia, in 2006, Departamentul a derulat 10 proiecte. Toate organizatiile partenere au transmis documentatia necesara, conform legii, pentru acordarea finantarii si, in baza unui dialog cu Departamentul, au oferit detaliile necesare pentru buna desfasurare a proiectului.

Federatia Rumanilor din Serbia nu a transmis detaliile solicitate, iar repetatele invitatii la dialog nu au fost, din pacate, onorate, creandu-se astfel o atitudine mai putin favorabila colaborarii in vedere derularii in comun a proiectelor.

Departamentul poarta un dialog deschis cu organizatiile romanesti din afara frontierelor si sprijina proiectele care au un impact in comunitate, care contribuie la dezvoltarea indentitatii romanesti si promoveaza limba romana si valorile culturale romanesti. Parteneriatul presupune din partea ambelor parti vointa de a colabora, precum si o comunicare constanta.

Consideram ca o atitudine constructiva din parte FRS ar contribui la o mai buna colaborare si la realizarea in comun de proiecte pentru promovarea limbii romane si a identitatii romanesti.”

Cu deosebita consideratie,
Mihai-Razvan UNGUREANU,
Ministrul Afacerilor Externe

Domnului Dusan Prvulovic
Director
Federatia Rumanilor din Sarbie

 
Italia amana primirea muncitorilor romani cu acte-n regulaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :276
Wednesday, 20 December 2006
{mosimage}Romanii care si-au depus cereri pentru permise de munca pe termen nelimitat in Italia mai au de asteptat pana dupa 1 ianuarie 2007 pentru a primi un raspuns.La inceputul lunii decembrie, autoritatile italiene au aprobat un proiect de lege care prevede ca toate cererile depuse dupa 21 iulie 2006 sa fie anulate. Legea nu va fi aplicata doar in cazul romanilor, ci este vorba de aproape 350.000 de persoane straine care vor fi nevoite sa adreseze din nou cereri pentru permise de munca dupa 1 ianuarie 2007.
"De la 1 ianuarie 2007, incadrarea in munca se va face direct in Italia, nu in tara de origine. Cred ca toate cererile pentru permise definitive facute de romani vor fi aprobate inaintea celor venite din partea unor emigranti din alte tari, cum sunt cei din Africa, de exemplu", a explicat ieri consulul onorific al Romaniei pentru Italia de Nord-Est, Mario Moretti Polegato (foto), citat de EvenimentulZilei. Cererile depuse pana la 21 iulie 2006 vor primi totusi o decizie din partea Comisiei de analiza. Migratia de forta de munca din Romania catre alte state europene nu este insa privita cu ochi buni de autoritatile din Italia. "Numarul mare de romani care au emigrat in ultimii ani a redus forta de munca locala, asa ca multi investitori italieni nu mai gasesc oameni pentru afacerile lor din Romania. Pentru multi investitori straini nu mai este convenabil sa vina in Romania. Ei se vor duce in Ucraina sau Republica Moldova", a mai spus Polegato.
 
Precizari referitoare la noua lege a imigrarii din QuebecPDF Print E-mail
Quebec, Canada/Romanian Global News
Accesari :306
Wednesday, 20 December 2006
{mosimage}Ministerul Imigrarii din Quebec a organizat saptamana trecuta o conferinta de presa, oferind explicatii suplimentare si raspunsuri referitoare la noile reglementari privind procedura de imigrare in Quebec, care, la doua luni de la modificare, a fost gresit inteleasa in mare parte.
La intalnire au luat parte Marie-Josee Lemay, directoare la Direction des politiques et programmes des travailleurs si Claude Fradette, consilier la Direction des affaires publiques et des communications.
Un aspect important al noii legislatii publicate la 16 octombrie 2006 este faptul ca aduce unele modificari care se aplica in cazul dosarelor depuse inainte de aceasta data. Pe scurt, Ministerul Imigrarii a anuntat intrarea in vigoare a unei noi grile de selectie, de care se tine seama in cazul celor ce si-au depus dosarele pentru imigrare dupa 16 octombrie 2006. In acelasi timp a mentionat ca, pentru dosarele deja depuse la aceasta data, ramane in vigoare vechea grila, insa cu unele modificari. Acestea constau in eliminarea din vechea grila, de pe lista de profesii solicitate a unor meserii bine cotate din punct de vedere al punctajului (o lista care nu a mai fost actualizata din 2002). De la aceasta schimbare s-a ajuns la concluzia - falsa - ca anumite categorii profesionale nu mai au sanse de a imigra in Quebec. In realitate, noua lista din vechea grila are numai valoare temporara, pana la finalizarea dosarelor depuse inainte de 16 octombrie, pentru dosarele depuse de la aceasta data incoace functionand noua grila.
Este posibil ca multora sa li se para bizara o schimbare intr-o grila veche, din moment ce au aparut noi reglementari, mai ales ca autoritatile nu au dat alta explicatie decat ca aceste modificari au fost dictate de cerintele pietei de munca din Quebec. Cand din grila veche au disparut profesii precum cea de inginer mecanic, s-a propagat ideea ca acesta categorie profesionala nu mai are sanse. Ideea este gresita, pentru ca in noua grila - aplicabila dosarelor depuse dupa 16 octombrie - este introdus un nou criteriu numit “domaines de formation”, care acorda un anumit numar de puncte pentru studii in genie mecanique. Aspectul este valabil si pentru alte categorii profesionale, cu cateva exceptii - intre care se poate mentiona profesia de inginer electrician. Ea nu se mai puncteaza in nici una dintre grile, ceea ce nu anuleaza, totusi, sansele de imigrare, fiindca persoanele care au aceasta meserie pot fi accepatate pe baza altor criterii din grila de selectie.
In final, reprezentantii Ministerului Imigrarii au reamintit faptul ca sistemul de selectie nou introdus nu este restrictiv fata de cei cu pregatire universitara. El a devenit chiar mai permisiv, prin aparitia pe lista de domenii de formare a mai multor tipuri de studii, inclusiv cele de nivel profesional si liceal. In concluzie, au spus autoritatile, provincia Quebec nu intentioneaza sa diminueze numarul de imigranti admisi anual, fiind pregatita sa-i primeasca pe cei interesati sa locuiasca aici, indiferent din ce parte a lumii provin.
(Preluare “Pagini Romanesti”, un articol de Gabriel Hoidr)
 
Incep negocierile pentru Acordul de simplificare a regimului de vize intre Basarabia si UEPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :318
Wednesday, 20 December 2006
Consiliul de Ministri al UE a abilitat marti, 19 decembrie, Comisia Europeana sa sustina negocieri referitoare la Acordul de simplificare a regimului de vize si readmisie intre Basarabia si comunitatea europeana.Potrivit Novosti-Moldova, care citeaza serviciul de presa al Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene de la Chisinau, negocierile urmeaza sa inceapa in ianuarie anul viitor pentru ca acordurile sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2008. Autoritatile au mentionat ca aceasta a fost una din prioritati in dialogul dintre Chisinau si UE in noul an.
Decizia UE de a initia negocierile in legatura cu acordurile nominalizate vine in completarea initiativei Comisiei Europene de a crea in Basarabia un centru unic de eliberare a vizelor. El va fi deschis in prima jumatate a anului 2007, initial in calitate de proiect-pilot, - de Ungaria, Austria si Slovenia.
 
Puncte de vedere: Sentiment romanescPDF Print E-mail
Recanati, Italia/Romanain Global News
Accesari :342
Wednesday, 20 December 2006
In fiecare an sarbatorim , ca oricare crestin, nasterea Domnului.
“Marire intru cei de sus lui Dumnezeu si pe pamant pace, intre oameni bunavoire”(Lc.II,14)

Nasterea Mantuitorului este vestea minunata ca in Isus Hristos avem modelul unei vietuiri dupa voia divina si dupa care ne putem orienta permanent in viata. Nasterea Domnului este vestea minunata ca toti oamenii sunt frati, fii al aceluiasi Parinte ceresc, ca toti au aceeasi obarsie, menire, demnitate si de a se bucura egal de toate minunatiile creatorului sfant. Valoarea omului nu se judeca dupa aparente, dupa haine, dupa bani si rang ci dupa frumusetea sufletului sau, dupa binele care il face semenilor sai si celor nevoiasi.
In acest moment nu-mi pare nici bine nici rau ca sunt roman. Sunt undeva la mijloc intre rau si bun.
Exista ceva adanc inradacinat in firea nostra, am putea numi-o esenta romanismului.
Daca traiesti in Romania este posibil sa nu-ti dai seama, tot ceea ce se misca  face parte din tine, te misti impreuna cu el, esti unul si acelasi cu ceea ce se misca in jurul tau.
Dar cand esti “afara” este imposibil sa nu te izbeasca anormala umanitate, in special de mitomania agresiva a romanilor, a ultimilor  sositi.
In tarile civilizate s-a dezvoltat un fel de ipocrisie blanda pe care o intalnesti mai peste tot: zambetul. Acela care elimina practic pe loc conflictul. Este un balsam care alina greutatea sufletului, a ranilor sociale. Numele sau este politetea si este esentiala in mediul social. Romanul nu mai este capabil de asa ceva. Pentru ca printre noi, aici, daca esti bun esti calcat in picioare. Sa ne imaginam pe cineva, un roman care are de-a face cu publicul ca privat si va asigur ca in ultimul an numarul lor a crescut placut si care, ceea ce face o face din dragoste si pasiune.
Zambetul profesional, acel zambet care “vinde marfa” in curand ti se va sterge de pe fata dupa ce cativa conationali vor incepe sa urle sau sa ti se adreseze in mod badaran iar dupa un an devi si tu acru si scarbit si ii repezi ca nu se vad. Convinsi ca badaranii citati nu sunt badarani din nastere, dar sunt si ei niste oameni care la randul lor li s-a urlat si au fost umiliti, au devenit niste scarbe pentru ca au probat pe pielea lor ce inseamna sa fi disponibil si educat.
Suntem o natie de frustrati. Frustrati ca nu devenim, de-abia cum sosim in occident ca ceilalti care au deja o istorie la spate, frustrati ca cei daja aranjati de vreo 3-5 ani ne ignora total si nu ne iau in seama, prea ocupati sa se italienizeze, din serialul fara sfarsit: „Tiganul, cand a devenit imparat, primul spinzutat a fost tatal lui”. Complexul care deriva din aceasta ura degenereaza in invidie si rautate gratuita .”Nici eu, dar nici tu!”.    
Ura romaneasca nu e nici de rasa nici de clasa, este pur si simplu lipsita de ideologie.
Pe mine ca si pe multi alti romani stabiliti de mult timp aici si pentru care, din  natura si educatia asimilita multe din aceste  sentimente nu ne-au fost transmise de avii nostri, sunt aproape necunoscute, reuseste inca sa ne mire foarte mult acest fapt.
Sunt urati cei care reusesc intr-un oricare domeniu si au succes. Sunt urati cei care au idei “de milioane” pentru ca reusesc sa gandeasca cu capul lor. Sunt invidiati si urati cei care au succes si atat. Idealurile au fost inlocuite cu scopurile si a generat nevroza compensatiilor. Idealurile au fost inlocuite cu banii, cu reusita indiferent de pret: furturi, droguri, crime, sex. Inclusiv cu ura care unora pare chiar ca le da un sens de falsa rentabilitate.
Romanii nu sunt niste amarati asa cum vin descrisi.
Consider extrem de injust sa raportezi o intreaga natiune la volorile si mai ales la non-valorile impartasite de o anumita minoritate, adesea costituita din considerente sociale morale gresit interpretate. Daca suntem percepiti in acest fel o datoram faptului ca acceptam cuminti munci pe care italienii nu mai vor sa faca iar daca o fac, o fac in scimbul unei plati  cu mult mai demne.
Atata timp cat vor accepta sa fie tratati astfel, romanii nu au dreptul moral sa se planga..
“Capul plecat, sabia nu-l taie” nu mai are nici un sens intr-o societate care nu-si mai recunoaste nici macar cale mai elementare repere de identitate. Este suficient sa rasfoiesti paginile ziarelor de specialitate cu cererie si ofertele de munca pentru a citi din ce in ce mai des: romanca cauta loc de menajera, sau orice fel de alt tip de munca. Dar nu pentru faptul ca nu suntem capabili si de altceva , dar pentru faptul ca suntem cautati si preferati pentru asa ceva.
A fi emigrant nu este o vina sau un defect, dar trebuie facut cu demnitate.
Cu riscul sa devin plictisitoare, repet, cel mai mare pericol pe care ii paste pe romani in Italia este asimilarea. Preotii stiu cel mai bine acest lucru dar nu fac nimic ca sa evite. Dimpotriva, escluse cateva mici exceptii (ma refer doar la experiente traite in primis), nici unul nu face mai nimic. Dimpotriva, ii in(des)curajeaza prin comportamentul si exemplul de cele mai multe ori negativ pe care il au. Aici, o mare parte de vina il are si statul roman care crede, de pe timpurile lui Vasile Danca ca, comunitatea se reuneste doar in jurul bisericii ortodoxe ceea ce contravine grav, cu drepturile omului pentru o tara care are si catolici, si protestanti, si greco-catolici, evrei, musulmani.
Nu stiu voua, dar mie imi miroase din ce in ce mai mult de integralism religios.
Crezand, inselandu-se grozav, ca le va fi mai bine asa, romanii uita de unde au venit si de cele mai multe ori se leapada de credinta stramoseasca. Nu sunt realisti de faptul ca oricat ar incerca nu vor fi niciodata cu adevarat nici italieni si nici romano-catolici.
Pacat! Pacat pentru tara, pentru ca noi, cei din diaspora organizzati in asociatii, muncim foarte mult pentru promovarea valorilor romanesti. Reprezentam, totusi, cateva milioane de romani si aducem o mare contributie la promovarea a tot ce este mai bun romanesc, contribuim la dezvoltarea relatiilor dintre Romania si statele in care traim. Suntem, in oarecare masura, niste ambasadori, fara portafogli ai Romaniei si trebuie, fara falsa modestie, sa fim ascultati.
Uniunea face forta, de aceea trebuie sa ne unim.
Drama asimilarii se desfasoara din pacate in randul copiilor cu buna starea parintilor.
Da, este adevarat ca trebuie sa-si insuseasca limba italiana dar in acelasi rand nu trebuie sa-si uite originea. Pilda este valabila chiar si in cazul casatoriilor mixte. Copii trebuie sa cunoasca famiglia de origine a parintelui, sa cunoasca chiar daca in forma teorica, putina istorie, geografie, gastronomie si de ce nu, limba romaneasca.
Mare adevar graii marele carturar Nicolae Iorga: “ Daca vom uita radacinile nu vom sti cine am fost, cine suntem si incotro mergem”.
Pericolul descris, din pacate exisista. Din ce in ce mai multi copiii provenind din familii romanesti nu vorbesc limba romana, incurajati din pacate chiar de parintii lor care sustin cu vehementa ca nu au nevoie, din potriva, le-ar crea mari probleme cu ambiantul circumstant ceea ce este un adevarat fals de autor.
Minimum de cultura care trebuie sa esiste si sa fie oferit chiar de parinti.
Din pacate, nici acest aspect, nu ne revine noua sa judecam. Cu amaraciune constat ca, parintii de ultima generatie ei insusi fara bagajul cultural minim indispensabil, consecinta a gresitei intelegeri a  democratiei si libertatii, adepti ai sectei oculte care divinizeaza  zeul Prost…sa fi, noroc sa ai, muncesc de dimineata pana seara, nu au timp sa se ocupe de educatie nici etica nici lingvistica sau religioasa. Din acest punct de vedere atit biserica cat si asociatiile presente in Italia ar putea face mult si de multe ori vor sa  faca,  pun chiar in pratica, dar de cela mai multe ori nu reusesc sa duca proiectul la capat pentru ca se izbesc de zidul ridicat de insasi parinti intre ei si organizatiile mai sus citate. Exemplu elocvent sunt cursurile de limba romana care au loc saptamanal de doi ani la Universitatea de Studii Permanente din Recanati(MC). Nascute cu cezariana agravata cronica cu sechele cardio – circulator – bulimic nevrotic,  cursurile  in origine  au fost deschise la cerere pentru copii de origine romana. Rezultat? De Doi ani cursurile sunt frecventate cu asiduitate si interes de… italieni.
In ultimale luni s-a declansat un val de ura a italienilor indreptat spre romani care din pacate se reflecta uimitor si cu violenta asupra tuturor celor de origine romana. Pentru polulatia de rand nu este nici o diferenta daca esti aici de o viata sau numai de cateva zile. Tot roman esti!.
Ceea ce ma uimeste si mai mult este faptul ca pentru a doua oara, prima a fost in decembrie ’89, romanul interpreteaza gresit libertatea si democratia. De cand are certitudinea ca Romania va intra in UE, numarul delincventilor, crimelor, violurilor, furturi,  etc…au crescut in mod vertiginos in randul emigrantilor de origine romana. Aproape ca nu este seara sa nu fie citat un roman in cronica neagra a Jurnalelor Tv .
Aici mentalitatea romaneasca de tipul “ma gandesc numai la mine” nu are nici o valoare. Romanii nu inteleg ca, putini dar semnificanti, 10 delincventi strica imaginea acelor cateva zeci de mii care muncesc cinstit. Trebuie luata a atitudine ferma fata de acestia , daca intr-adevar dorim sa ne construim o viata linistita si onorabila aici, in Italia, nu ne putem gandi numai la treburile nostre, trebuie sa intelegem ca daca unul din noi face rau, din pacate vom fi noi toti care platim.
Tragic, dar asta este realitatea.
Din partea nostra, cei mai curajosi,am incercat prin diferite iniziative sa devenim un punct de referinta, de intalnire intre romani si italieni. Uneori am reusit dar in cele mai multe cazuri a fost un faliment cu logica consecinta ca tot noi din Rai am cazut in noroi, de cele mai multe ori “binevoitori sustinatori” de aceeasi origine,  ajungand pana la ridicol acuzandu-ne de “Jignire la adresa Poporului Roman” prin initiativele noastre. Fraza nu vi se pare putin de reminescenza comunista? Oare cu ce i-a putut jigni Mioara Velicu, Aurelian Temisan, Laura Lavric, Florin Piersic  si multi alti artisti, pe romanii din Italia? Oare cu ce i-a putut jigni Ileana Bagescu cand a incercat sa alcatuiasca un spectacol pentru Craciun si un cor de copii? Sau d-na Ludmila Boiko cand a infintat asociatia femeilor „Thea” propunand formarea unui fel de consortiu , ajutor reciproc in caz de boala, moarte, etc... a badantelor clandestine sau a celor fara asistenta? A cerut ajutorul parintelui Oleg de la parohia ortodoxa din Ancona de origine moldoveana, invitindu-l la o reuniune la Recanati si cu ce s-a ales? Cu vizita carabinierilor care cautau clandestinii, nu a parintelui.
Stimati compatrioti, daca ve-ti continua  in acelasi fel,  veti avea numai de pierdut in fata natiunii gazda, fiti atenti la felul in care va comportati, inlaturati pe cei care propavaduiesc in randurile vostre desbinarea, ura si invidia,  evitati sa repetati greselile altora. Numai asa vom putea castiga batalia, prin unire, promovare reciproca, sprijin, sustinere si incurajament.
Ulteriore comentarii sunt inutile si imi pare cat de poate de important sa stim de noi, asociatiile romanesti,  ceea ce facem, nimeni nu ne impiedica sa ne unim, sa aratam ca se poate face ceva fara pozitionare personala ci doar in sprijinul comunitatii romanesti de peste hotare, fiecare, la locul lui, cum poate, pentru ca nici unul dintre noi cand am inceput sa ne dedicam acestor activitati associative, gratuite in cea mai mare parte, nu am sperat nici in recunostinta autoritatilor si nici in ajutor. Acestea vor veni doar cu timpul si pentru merite recunoscute.
In final, ca crestin credincios nepracticant, pacatos ce sunt, indraznesc sa adresez urmatoarele:
“Sa ne rugam Pruncului nascut in pestera Bethleemului si Sfintei Sale Maici, ca bucuria, fericirea si bunastarea sa mangaie sufletele tuturor romanilor din lume, oriunde sunt, fii ai aceluiasi Parinte ceresc.”
       
Sarbatori fericite!
       
Jenica Rachinoiu Cesca
Presedinte As. ROMANIAN LAND – Marche, Recanati
       
Boiko Ludmila
Presedinte  as. THEA – Marche, Recanati
 
Expozitia “In cautarea Paradisului pierdut” la ICRCU VenetiaPDF Print E-mail
Venetia, Italia/Romanian Global News
Accesari :302
Wednesday, 20 December 2006
{mosimage}La Palazzo Correr (foto) a avut loc pe 19 decembrie un dublu eveniment cultural: expozitia tinerelor autoare Adriana Jebeleanu (Jebe) din Modena si Simona Gocan din Cluj-Napoca.Curatorul si prezentatorul expozitiei, care poarta titlul “In cautarea Paradisului pierdut”, a fost criticul de arta venetian Francesca Brandes.
Manifestarea reprezinta rezultatul unei indelungate colaborari artistice, reunind doua stiluri care, desi distincte, au o trasatura comuna: intensitatea trairii, exprimata plastic printr-o cromatica incisiva si o constructie laborioasa.
Adriana Jebeleanu este castigatoarea din acest an a Premiului MUVIN’ UP, acordat de Asociatia pentru Circuitul Tinerilor Artisti Italieni, iar Simona Gocan a realizat, in calitate de asistent lighting designer, lighting designer si traducator tehnic spectacole de opera si balet pentru cateva teatre din Italia, inclusiv pentru Teatro alla Scala din Milano.
Expozitia va fi dechisa publicului pana pe 7 ianuarie 2007, anunta Institutul Cultural Roman de Cercetare Umanistica din Venetia.
Vernisajul a fost urmat de prezentarea volumului “Romania”, aparut la editura milaneza Unicopli, in seria “Istoria Europei in secolul XX”. Autorul acestuia, prezent la seara organizata de IRCCU, este profesorul Francesco Guida, de la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii “Roma Tre”, specialist si reputat autor de studii si volume despre istoria tarilor din Europa de Sud-Est. Scris cu acribie si obiectivitate stiintifica,  dupa cum a subliniat in prezentarea sa prof. Rita Tolomeo de la Universitatea “La Sapienza” din Roma, volumul scris de prof. Francesco Guida prezinta marile momente istorice si politice ale destinului Romaniei in secolul trecut, de la Primul Razboi Mondial  si Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 la Revolutia din 1989. La randul sau, prof. Fulvio Salimbeni de la Universitatea din Udine a precizat ca, in special dupa 1 ianuarie 2007, se impune o mai buna cunoastere, cercetare si promovare a istoriei si culturii noilor state membre ale Uniunii Europene.
Programul IRCCU va fi reluat in luna ianuarie 2007, odata cu vernisajul, pe 10 ianuarie, al expozitiei “Romania inimii mele”, avand-o ca autoare pe Dimitra Stasinopolou (Grecia).
 
O noua piesa a Gianinei Carbunariu pusa in scena in FrantaPDF Print E-mail
Alfortville, Franta/Romanian Global News
Accesari :253
Wednesday, 20 December 2006
{mosimage}Noul an va aduce pentru scenarista romanca Gianina Carbunariu (foto) un nou spectacol.Incepand cu data de 9 ianuarie, piesa “Mady-baby.edu (kebab) se va juca la Teatrul Studio din Alrfortville, pana la data de 3 martie. Spectacolul, pus in scena de regizorul Christian Benedetti, este piesa unei generatii care nu poate trai intr-un cosmar mai real si mai tenace decat realitatea.
Spectacolul se joaca in zilele de marti, miercuri, joi, vineri si sambata, de la ora 21.00, si tot sambata de la ora 15.00. Tariful este de 20 de euro pentru un bilet intreg, si 13,5 pentru un bilet cu redeucere.
 
Piesa "Don Quijote" si-a incheiat turneul international si revine in taraPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :252
Wednesday, 20 December 2006
{mosimage}Spectacolul Don Quijote a fost prezentat cu ocazia intrarii Romaniei in Uniunea Europeana si de Ziua Nationala a Romaniei la Berlin, Londra, Paris, Bruxelles, Madrid si Viena. Dupa un turneu exceptional in sase mari capitale europene, trupa condusa de Dan Puric (foto) e gata sa isi impartaseasca impresiile. Teatrul National „I.L. Caragiale” Bucuresti invita la conferinta de presa miercuri, 20 decembrie, ora 11:00, la Sala Atelier. La conferinta vor participa regizorul si actorul Dan Puric, Valerian Mares (Art Productions), reprezentanti ai TNB. Va fi prezentat un film de aproximativ 20 de minute cu secvente inedite din turneu.
 
Un nou lacas de cult pentru romanii din StrasbourgPDF Print E-mail
Strasbourg, Franta/Romanian Global News
Accesari :274
Wednesday, 20 December 2006
Comunitatea ortodoxa romana de la Strasbourg are un nou lacas de cult, capela Marie-Reparatrice, in care, incepand cu data de 10 decembrie, se desfasoara slujbele parohiei romane “Sf. Ioan Botezatorul” din aceasta localitate.
Capela este situata la adresa 14 rue Sainte Elisabeth, langa "Unite de Soins Ste Elisabeth", informeaza biserica romana. Momentul a fost marcat de catre romanii enoriasi ai bisericii romanesti printr-un concert de colinde sustinut de corala ACOR a parohiei.
 
Aderarea Romaniei la UE, sarbatorita prin muzica la BruxellesPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :335
Wednesday, 20 December 2006
Casa culturala belgo-romana Arthis din Bruxelles va organiza in noaptea de Revelion in piata Sfanta Ecaterina din capitala belgiana un concert de anul nou intitulat “Impreuna in Europa”, prilejuit de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.Spectacolul va incepe la ora 22:45 si va fi sustinut de soprana Felicia Filip si de corul de copii Allegretto. In timpul concertului, trei cupluri de romani se vor casatori in direct, in biserica Sfanta Ecaterina, informeaza organizatorii manifestarii. Concertul va fi transmis in direct de posturile de televiziune TVR2, B1 si Prima.
 
Turneu de sarbatori in SUA al coralei Ars CarminisPDF Print E-mail
Portland, SUA/Romanian Global News
Accesari :258
Wednesday, 20 December 2006
{mosimage}Grupul Coral Teologic „Ars Carminis” (foto) se afla in perioada 14 decembrie – 1 ianuarie in Statele Unite ale Americii, unde efectueaza un turneu de colinde pentru comunitatatea romana.Spectacolele au inceput la biserica “Sfantul Ioan Botezatorul” din Glendale si au continuat la biserica “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril” din Palm Springs, la biserica “Sfanta Treime” din Los Angeles, la biserica “Adormirea Maicii Domnului”, Anaheim, biserica “Inaltarea Sfintei Cruci”, Hollywood, biserica “Sfantul Gheorghe” din Las Vegas si biserica “Adormirea Maicii Domnului”, tot din Las Vegas. Urmatoarele reprezentatii vor avea loc miercuri, 20 decembrie, la biserica “Sfanta Cruce”, San Jose, pe 21 decembrie la biserica “Sfintii Mihail si Gavril”, Sacramento, pe 23 si 24 decembrie la biserica “Adormirea Maicii Domnului”, Portland, si pe 24 decembrie, in ziua de Ajun, la biserica “Pogorarea Sfantului Duh” din Oregon City, informeaza parohia ortodoxa romana “Sfanta Maria” din Portland. Turneul va continua in prima zi de Craciun cu un concert la biserica “Sfintii Trei Ierarhi” din Seattle, iar apoi ansamblul va ajunge pe 30 decembrie la biserica “Sfantul Nicolae”, Portland, pe 31 decembrie la biserica “Adormirea Maicii Domnului”, Portland si la biserica “Bunavestire”, Milwaukie, urmand ca turneul sa se incheie luni, 1 ianuarie 2007, la aceasi biserica “Adormirea Maicii Domnului” din Portland.
Corul Ars Carminis a luat fiinta in anul 2002 sub indrumarea parintelui profesor Stelian Ionascu. Toti membrii grupului au absolvit seminarul Teologic din Bucuresti si sunt studenti la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti.
 
Traducere simultana prin telefon pentru romani intr-un spital din CadizPDF Print E-mail
Cadiz, Spania/Romanian Global News
Accesari :260
Wednesday, 20 December 2006
Spitalul “Puerta del Mar” a implementat un sistem de traducere simultana prin intermediul telefonului mobil pentru pacientii straini.Acest sistem a fost creat pentru a usura comunicarea si relatia medic-pacient in cazurile in care pacientii nu sunt vorbitori de spaniola. Potrivit Roman in Lume, este vorba despre un dispozitiv usor de manevrat, bazat pe telefonia mobila, prin intermediul caruia interlocutorii intra in legatura directa cu un interpret. Spitalul va beneficia de un numar dublu de colaboratori interpreti in cursul urmatoarelor luni. Dispozitivul implementat recent este foarte simplu de transportat dintr-o sectie in alta a spitalului. Este vorba despre 3 terminale de telefonie mobila conventionala, dotate cu sistem dublu de casti si microfon. Conectarea se face printr-o centrala, astfel incat conversatia este tradusa in timp real. Pana in acest moment, serviciul este disponibil in araba, engleza, franceza, germana si in limba romana. Acest sistem aduce multiple beneficii, atat utilizatorilor, pacientilor, cat si personalului sanitar, deoarece imigrantii sau turistii care nu cunosc spaniola se pot adresa direct in limba materna, ceea ce usureaza intelegerea manifestarilor clinice, din partea medicilor si asistentelor. In plus, imbunatateste substantial calitatea serviciilor medicale, deoarece este depasita o importanta bariera in  comunicare. Peste o mie de imigranti au fost anul trecut pacientii acestui spital din Cadiz, iar aproximativ 400 au fost internati. Tot in cursul anului trecut in acest spital au nascut peste 100 de femei imigrante.
 
Conventie pe tema muncitorilor imigranti la RomaPDF Print E-mail
Roma, Italia/Romanian Global News
Accesari :256
Wednesday, 20 December 2006
{mosimage}“Munca nu are culoare: parcursuri de accedere, angajare si integrare pentru o Italie multiculturala” – aceasta va fi tema conventiei promovate de sindicatul SEI UGL (Sindicatul Emigranti-Imigranti).Intalnirea va avea loc miercuri, 20 decembrie, de la ora 17.00, in apropiere de sala Templului lui Adriano, in Piata di Pietra, din Roma. Conventia va fi deschisa de responsabilul national al SEI UGL, Luciano Lagamba, iar in cadrul sau vor interveni reprezentanti ai comunitatilor din Maroc, Pakistan, Peru, Filipine si ai tarilor din Europa de Est. Moderatorul dezbaterii va fi jurnalistul Tg3 Lazio, Fidel Banga Bauna. Lucrarile vor fi inchise de secretarul general al UGL, Renata Polverini.
In cursul conventiei va fi prezentat si “Manualul Protectiei Sociale: protectia muncitorilor straini in Italia”, realizat de SEI UGL pentru a oferi muncitorilor imigranti un instrument informativ asupra tematicilor referitoare la munca, la asigurarile sociale, la protectia familiei, si la demersurile birocratice.
 
Craciun romanesc si pentru romanii din SaguntoPDF Print E-mail
Sagunto, Spania/Romanian Global News
Accesari :308
Wednesday, 20 December 2006
In urma prezentarii de catre asociatia “Vatra” a unei expozitii de artizanat romanesc, la sarbatoarea  Zilei Nationale a Romaniei, autoritatile locale au oferit un spatiu permanent pentru deschiderea unei expozitii, in sediul UGT din Sagunto, unde se afla si sediul asociatiei.Inaugurarea expozitiei va avea loc in seara de Ajunul Craciunului, cu colinde si bucate traditionale romanesti, specifice acestei  sarbatori, informeaza Roman in Lume Invitatii sunt asteptati intre orele 18.00-21.00, in Plaza Cronista Chabret, nr.13, din Sagunt. Informatii la tel 617122106. De asemenea, Craciunul ortodox se va sarbatori in noul lacas de rugaciune, biserica Begona, primita datorita demersurile sustinute ale preotului paroh Liviu Mihoc, din partea bisericii catolice. Biserica Begona se afla in piata Alameda, din Puerto de Sagunto.
 
Concert de colinde la biserica “Sf. Gheorghe” din TorontoPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanian Global News
Accesari :261
Wednesday, 20 December 2006
Prima zi de Craciun din acest an va fi sarbatorita de enoriasii de la parohia ortodoxa romana “Sf. Gheorghe” din Toronto printr-un concert de colinde.Acesta va avea loc in biserica, incepand cu ora 12:00, dupa ce se va incheia slujba de Craciun, informeaza parohia romana. Concertul este sustinut de corul “Vox Dacis” al acestei biserici, care sustine frecvent astfel de reprezentatii pentru comunitatea de romani de la acest lacas de cult.
 
Asociatia Wiener Neustadt organizeaza Revelionul pentru romanii din AustriaPDF Print E-mail
Wiener Neustadt, Austria/Romanian Global News
Accesari :296
Wednesday, 20 December 2006
Asociatia Culturala Unirea din Wiener Neustadt, Austria, organizeaza Revionul 2007, din progaramul acestui facand parte muzica live, dar si un meniu pe masura.Deoarece locurile sunt limitate, organizatorii roaga pe cei interesati sa ii contacteze cel tarziu pana pe 27 decembrie 2006.
Telefoanele unde se pot obtine mai multe informatii sunt 06508914505 si 06764505992.
 
Studentii romani din Franta se intalnesc de CraciunPDF Print E-mail
Paris, Franta/Romanian Global News
Accesari :325
Wednesday, 20 December 2006
{mosimage}Asociatia studentilor si doctoranzilor romani din Franta (ADERF) lanseaza o invitatie tuturor studentilor romani din Franta sa isi petreaca sarbatorile de Craciun impreuna.Pentru Ajunul Craciunului, Aderf propune o intalnire la biserica ortodoxa romana de pe Jean de Beauvais, incepand cu vecernia de la ora 18.00. Dupa vecernie, preotii de la Jean de Beauvais au pregatit o seara speciala pentru toti cei prezenti. Cei care decid sa isi petreaca Ajunul in acest fel pot aduce
mancare si bautura (de preferinta deloc sau putin alcoolizata). Pentru 25 decembrie, ziua de Craciun, studentii romani vor petrece, incepand cu ora 19.00, la Institutul Cultural Roman, in cadrul unei seri romanesti cu brad, cantece, masa. Cei care vor onora invitatia pot aduce cu ei prieteni, fie ca sunt romani sau straini.
ADERF a fost infiintata in anul 1997 ca urmare a dorintei studentilor romani din Franta de a crea un cadru care sa faciliteze comunicarea in interiorul comunitatii studentesti romane de aici. Asociatia este constituita in baza legii 1901, care reglementeaza functionarea asociatiilor in Franta.
 
Mos Craciun aduce cadouri si la biserica romaneasca din HollywoodPDF Print E-mail
Florida, SUA/Romanian Global News
Accesari :307
Wednesday, 20 December 2006
Mos Craciun va sosi in acest an luni, 25 decembrie, si la parohia ortodoxa romana “Sfanta Cruce” din Hollywood, Florida. Prima zi de Craciun va incepe la acest lacas de cult la ora 10:30, cu slujba Sfintei Liturghii, urmata la ora 19:00, de Programul de Craciun, ce va include interventii ale copiilor si sosirea lui Mos Craciun. Totodata, din cadrul actiunii mai fac parte si momente de dans, muzica populara din Timisoara, un bufet si o tombola. Pretul biletului de intrare este de 30 de dolari pentru adulti, copiii benficiind de intrare gratuita, infromeaza parohia romaneasca.
 
Sarbatorile de iarna, celebrate si de romanii din nordul AnglieiPDF Print E-mail
Yorkshire, Marea Britanie/Romanian Global News
Accesari :280
Wednesday, 20 December 2006
{mosimage}Romanii din Yorkshire pot sa ia parte in localitatea Mirfield la slujbele ortodoxe ale parohiei romanesti “Sfantul Macarie cel Mare” prilejuite de Sarbatorile de Craciun.Serviciile religioase vor avea loc duminica, 24 decembrie, cand se va desfasura Sfanta Liturghie si spre seara Vecernia, dar si in toate cele trei zile de Craciun si duminica, 31 decembrie, si in prima zi a anului 2007. Parohia ortodoxa romana “Sfantul Macarie cel Mare”, pastorita de parintele Constantin Popescu, (foto), ii cuprinde pe romanii din nordul Angliei si este gazduita de Comuntatea anglicana "Invierea Domnului" din orasul Mirfield, care a pus la dispozitia parohiei romanesti unul dintre locasurile de cult ale comunitatii.
 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions