Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Decembrie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Cautare
 
Expozitie de timbre cu mesaj anticomunistPDF Print E-mail
Bucuresti, Romanai/Romanian Global News
Accesari :319
Friday, 22 December 2006
O expozitie de timbre cu mesaj anticomunist a fost deschisa pe 22 decembrie la Libraria Carturesti din Bucuresti.Este vorba de 54 de emisiuni filatelice ale romanilor din exil, aparute intre 1954-1969, care au circulat in lumea intreaga, starnind furia Securitatii. Expozitia a ajuns in tara de la Madrid in 1997. Potrivit Rador, expozitia a fost gazduita la Cluj-Napoca pentru trei zile, la Timisoara timp de o saptamana, iar apoi a ramas intr-un subsol din acest oras, pana cand Asociatia Prezent a avut initiativa unei expozitii itinerante.
 
Concursul national „Toti Diferiti – Toti Egali”, pentru o societate bazata pe respect si tolerPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :379
Friday, 22 December 2006
{mosimage}Ministerul Educatiei si Cercetarii si Biroul de Informare al Consiliului Europei la Bucuresti au lansat joi concursul national de eseuri „Toti Diferiti – Toti Egali” care se desfasoara pana pe 15 februarie 2007.„Toti Diferiti – Toti Egali” reprezinta Campania Europeana de Tineret pentru Diversitate, Drepturile Omului si Participare, initiata de Consiliul Europei in cele 46 de state membre in perioada 2006-2007, transmite Prompt Media. Scopul este de a permite tinerilor si a-i incuraja sa participe la construirea unei societati pasnice bazate pe diversitate si incluziune in spiritul respectului, tolerantei si intelegerii reciproce. La concurs pot participa tinerii cu varsta intre 15 si 19 ani. Regulamentul de participare la concurs poate fi gasit pe Internet la adresa www.coe.ro.
 
Premiile acordate de Uniunea Scriitorilor RomaniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :348
Friday, 22 December 2006
{mosimage}Juriul desemnat de Uniunea Scriitorilor pentru acordarea premiilor de excelenta in literatura ale Uniunii Nationale a Patronatului Roman, intrunit in urmatoarea componenta: Eugen Negrici (presedinte), Luminita Marcu, Gabriel Chifu si a hotarat acoradrea urmatoarelor premii:Premiul de excelenta pentru debut in literatura – Prozatorului Augustin Cupsa;
Premiul de excelenta pentru activitate literara – Prozatoarei Gabriela Adamesteanu;
Premiul de excelenta pentru Opera Omnia – Poetului Petre Stoica.
Premiile au fost decernate intr-o ceremonie ce a avut loc luni 18 decembrie la Casa Capsa din Bucuresti.
 
Un nou departament se va ocupa de afacerile europenePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :377
Friday, 22 December 2006
Departamentul pentru Afaceri Europene (DAE) va coordona, la nivel national, procesul de formare a pozitiei nationale a Romaniei in cadrul Uniunii Europene, a anuntat Purtatorul de cuvant al Guvernului Oana Marinescu.
Departamentul a fost infiintat de Executiv in ultima sedinta si se va forma prin comasarea Secretariatului Permanent pentru Afaceri Europene din Cancelaria Primului-Ministru, a directiei generale evaluare si pregatire pentru aderare si a directiei generale armonizare acquis comunitar din cadrul Ministerului Integrarii Europene, transmite Prompt Media.
DEA a fost infiintat ca structura cu personalitate juridica si va functiona in cadrul aparatului de lucru al Guvernului fiind subordonata primului-ministru, preluand personalul si posturile structurilor comasate, care au lucrat pana acum la pregatirea aderarii Romaniei la UE.
In afara de coordonarea formularii pozitiei nationale a Romaniei care va fi sustinuta in forurile interguvernamentale de decizie de la Bruxelles, DEA va garanta indeplinirea obligatiilor ce revin tarii noastre in calitatea sa de stat membru al Uniunii Europene.
Departamentul pregateste impreuna cu Ministerul Afacerilor Externe reuniunile Consiliului European.
In ceea ce priveste Politica Externa si de Securitate Comuna, DEA nu are nici o atributie deoarece, la nivel national, aceasta politica este exclusiv responsabilitatea Ministerului Afacerilor Externe.
DEA va aproba toate pozitiile sustinute de reprezentantii Romaniei in forurile de decizie ale Uniunii Europene, inclusiv mandatele adresate Consiliului Uniunii Europene, Comitetului Reprezentantilor Permanenti (COREPER) si grupurilor de lucru din cadrul Consiliului.
O alta atributie importanta a DEA este reprezentarea Romaniei in fata Curtii Europene de Justitie si a Tribunalului de Prima Instanta al Comunitatilor Europene.
Dupa data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, DEA va coordona Institutul European din Romania, care va fi preluat de la Ministerul Integrarii Europene.
De asemenea, va fi constituit un Comitet de Coordonare a Afacerilor Europene, care va fi format din secretarii de stat responsabili cu integrarea europeana din toate structurile administratiei publice centrale. Comitetul se va intalni o data pe saptamana, va asigura coordonarea interministeriala si va asista DEA in formularea politicilor si strategiilor Romaniei la nivel european.
Finantarea DEA va fi asigurata de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului.
DEA va functiona cu un numar de 116 angajati, inclusiv demnitarul. Conducerea Departamentului va fi asigurata de un secretar de stat, numit prin decizie a primului-ministru. Aceasta inseamna ca numarul de posturi ale institutiilor de unde DEA preia angajatii se diminueaza. Astfel, Cancelaria Primului-Ministru va avea 11 posturi mai putin, Ministerul Integrarii Europene 79.
Personalul DEA va beneficia de un spor salarial de 75% din salariul de baza. Un numar maxim de sase angajati din cadrul DEA isi vor desfasura activitatea in cadrul Reprezentantei permanente a Romaniei pe langa Uniunea Europeana, dar aceste posturi nu se vor suplimenta in cadrul Reprezentantei, ci vor fi preluate de DEA din cele alocate Ministerului Integrarii Europene. Dupa data aderarii, aceasta din urma institutie va avea doar trei posturi in cadrul Reprezentantei.
DEA va fi operational imediat dupa data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, astfel incat tara noastra sa isi poata aduce rapid contributia la politicile europene.
 
A fost infiintat Fondul National de DezvoltarePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :359
Friday, 22 December 2006
Guvernul a decis infiintarea Fondului National de Dezvoltare – acesta va oferi resursele financiare necesare atat proiectelor de infrastructura, cat si altor proiecte prioritare in domeniile educatiei, sanatatii si mediului.Fondul National de Dezvoltare se aproba anual, prin legea bugetului de stat si are trei subdiviziuni: fondul destinat finantarii proiectelor de investitii in infrastructura si a altor proiecte prioritare; finantarea cheltuielilor generate de constructia de obiective in cazul in care s-au efectuat retrocedari; fondul destinat suplimentarii fondurilor necesare derularii unor programe sau proiecte care beneficiaza de finantare din fonduri europene.
Sursa de alimentare a Fondului o reprezinta veniturile din privatizare, rezultate dupa deducerea cheltuielilor prevazute in bugetele acestora, din sumele incasate din vanzarea actiunilor rezultate din conversia in actiuni a creantelor de stat si din sumele existente in contul curent general al trezoreriei statului si in contul in valuta al Ministerului Finantelor Publice din venituri din privatizare. Raspunzand unei intrebari din partea jurnalistilor, ministrul Finantelor a precizat ca „banii proveniti de la privatizarea CEC vor urma traseul obisnuit, in trezoreria statului si ulterior in acest Fond”. Fondul se repartizeaza unor ordonatori principali de credite ai bugetului de stat si ai bugetelor locale numai pe baza de hotarari ale Guvernului. Cu sumele alocate din Fond se suplimenteaza bugetele ordonatorilor principali de credite, care vor fi evidentiate distinct si nu vor putea fi utilizate decat pentru destinatiile pentru care au fost aprobate. Modul de utilizare al sumelor alocate se raporteaza lunar Ministerului Finantelor Publice.
 
Sibiul – gata sa devina Capitala Europeana a CulturiiPDF Print E-mail
Sibiu, Romania/Romanian Global News
Accesari :368
Friday, 22 December 2006
{mosimage}Editia internationala a cotidianului Neue Zurcher Zeitung publica un eseu intitulat "Miracolul de la Sibiu", text semnat de scriitorul german Richard Wagner, originar din Romania.Eseul dezvaluie de ce, in pofida oboselii resimtite de Europa dupa valurile succesive ale extinderii, faptul ca Sibiul alaturi de Luxemburg este capitala culturala europeana a anului 2007, poate avea un efect mobilizator asupra Romaniei si unul simbolic asupra diversitatii etnice din orasul transilvan, transmite Asociatia de Investigatii Media in Balcani.
Vrand-nevrand, alegerea Sibiului drept capitala culturala a Europei anului 2007 inseamna pentru Romania enorm, relateaza postul de radio Deutsche Welle, care rezuma articolul din presa elvetiana de limba germana. Nu numai fiindca fondurile europene alocate acestui eveniment au constituit o mana cereasca pentru renasterea urbanistica si arhitecturala a orasului transilvan, o fericita ocazie de a evidentia frumusetea peisajului si varietatea traditiilor ci fiindca motivul stralucirii de acum a Sibiului este... tocmai trecutul sau.
Dupa o astfel de asertiune, cititorul asteapta argumente. Richard Wagner le enumera si dezvolta cu competenta, eruditie si nu fara o binefacatoare ironie in subtext. Dupa prabusirea dictaturii ceausiste, in haosul post comunist, locuitorii orasului Sibiu au ramas relaxati, fiindca aveau in spatele lor o experienta istorica, orasul lor natal nefiind niciodata centrul unor polarizari etnice.
Dintotdeauna sibienii au stiut sa pastreze echilibrul intre sedentarism si curiozitatea scrutatoare. Pentru a exemplifica aceasta calitate, Richard Wagner il citeaza pe regretatul fiu al Sibiului, Oskar Pastior cu adagiul extras dintr-un poem, remodulat in inimitabilul sau stil poetic: "Jalousien aufgemacht / Jalousien zugemacht". Imaginea functioneaza perfect si in registrul realului. Si dupa ce majoritatea populatiei sasesti, un "popor mic de tarani solidari si oraseni isteti" a parasit tinuturile transilvane si Sibiul, spiritul si stilul lor de viata a dainuit, meritul acestei conservari benevole, liber acceptate, admirative chiar, revenindu-i populatiei romanesti.
Wagner face o comparatie intre doua metropole transilvane rivale Sibiu si Cluj, cea dintii profitind adesea de-a lungul istoriei sale de esecurile celei de-a doua, provocate de veleitarisme, emfaze si de ambitii etnice. Puseele identitare ale romanilor se pierd, metamorfozindu-se in elemente bucolice deindata ce dusmanul dispare din cimpul vizual – da de inteles Richard Wagner, excelent analist al fenomenelor identitare ale natiunilor din Balcani si ale germanilor insisi.
Autorul eseului aparut in cotidianul elvetian consemneaza si propensiunea spre filozofie a culturii populare, care a favorizat intre altele si aparitia unui Emil Cioran. Descriind istoria sasilor, odiseea venirii si plecarii lor dupa 800 de ani din tara celor "sapte burguri", Siebenburgen, subliniind originile comune, atestate lingvistic, cu cele ale locuitorilor Luxemburgului si vaii Mosellei, autorul ajunge din nou la un palier al mentalitatii colective si al componentelor identitar-comportamentale: asa numitele "virtuti germane" care se bucura de "mare pretuire" in Balcani le-au adus sasilor care au ramas pe loc un mandat politic atribuit de populatia majoritar romana.
Cazul este binecunoscut: primarul Sibiului, Klaus Johannis, care a devenit o figura aproape emblematica a rentabilitatii acestei "increderi" pe care a rasplatit-o din plin. Dar meritul iesit din comun al locuitorilor Sibiului a fost si acela de a fi recunoscut calitatile, potenta mediatoare pe care putinii germani ramasi in tara o detin in relatiile cu occidentul, cu Republica Federala. Acest capital de incredere care le-a fost acordat este crede Wagner, unic din perspectiva istorica.
Sibiul, prin rolul sau de capitala culturala a Europei anului 2007, este asadar un topos al echilibrului, este cel mai potrivit pentru a risipi temerile Uniunii Europene fata de noul ei membru, Romania si de a o prezenta straina de unele binecunoscute clisee: de vampirism, folcloristica balcanica, care cu boi si copiii strazii.
Cat despre miezul istoric al orasului Sibiu, el este cat se poate de occidental. Ceea ce este foarte important acum este ca ne putem imagina ca Romania ar putea intr-o buna zi arata ca Sibiul. Capitalul simbolic al orasului transferabil acum asupra intregii tari, se poate transforma in realitate doar daca miracolul festiv care incepe la 1 ianuarie 2007 va fi urmat de un efort asiduu si intelept.
 
Pasapoarte electronice – de la 1 septembriePDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :375
Friday, 22 December 2006
Punerea in circulatie a pasapoartelor electronice se face incepand cu data de 1 septembrie 2007.De asemenea, si strainii care au obtinut o forma de protectie in Romania pot primi documentele de calatorie electronice, transmite Prompt Media. Pentru confectionarea acestora, ca si in cazul pasapoartelor electronice pentru cetatenii romani, este abilitat Secretariatul General al Guvernului, prin RAAPPS, in calitate de producator, sa organizeze procedura de licitatie, in conformitate, cu prevederile legale privind achizitiile publice.
Forma si continutul pasapoartelor electronice pentru strainii care au obtinut o forma de protectie in Romania vor fi cele stabilite prin HG nr. 1251/2006 pentru aprobarea Normelor Metodologice de aplicare a Legii nr. 122/2006 privind azilul in Romania.
 
Numarul persoanelor care intra in tara prin Vama Cenad a crescut vertiginosPDF Print E-mail
Vama Cenad, Romania/Romanian Global News
Accesari :321
Friday, 22 December 2006
Peste 4.000 de romani si straini au intrat in tara pe la Vama Cenad, in judetul Timis, in ultimele 24 de ore, fata de o medie de 1500 de persoane care intra prin vama respectiva intr-o zi obisnuita.Purtatorul de cuvant al Politiei de frontiera Timis, comisarul Viorel Alexe, a declarat ca deocamdata se lucreaza pe patru benzi, cu cate patru echipe de vamesi si politisti de frontiera. El a spus ca daca vama se aglomereaza, vor fi deschise si alte benzi, iar personalul va fi suplimentat.
In prezent insa nu se asteapta la rand mai mult de zece minute – a mai precizat comisarul Alexe, citata de Rador.
 
„Mr. Bean” incearca sa jigneasca din nou RomaniaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :421
Friday, 22 December 2006
{mosimage}Cel mai feroce politician britanic, opozant al aderarii Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana este subiectul unui reportaj realizat de BBC la Bucuresti.Nigel Farage (foto), liderul Partidului Independentei din Marea Britanie s-a deplasat la Bucuresti la invitatia Guvernului Romaniei, a vizitat o piata de alimente din Bucuresti, s-a intretinut cu colindatorii si i-a transmis unei chivute ca o asteapta la Londra, fiind convins ca romanii vor lua cu asalt Marea Britanie dupa 1 ianuarie.
Prezent intr-una din pietele aglomerate ale Bucurestiului, Nigel Farage a gasit exact ce cauta: un macelar transand un porc pe o buturuga, actiune ce contravine total normelor igienice ale Uniunii, transmite Hotnews.
“Orice idee potrivit careia oamenii astia vor putea respecta cele peste 90 de mii reguli obligatorii, e un nonsens”, spune Farage pentru BBC.
"Conteaza mult pentru Marea Britanie pentru ca nu vom juca dupa aceleasi reguli. La 1 ianuarie, intram intr-o uniune politica cu Romania....si cu siguranta nu avem multe in comun, sau avem?"
Reporterul BBC relateaza despre traditia taierii porcului de Ignat si despre modul in care taranii prezic viitorul in organele godacului: o splina mare inseamna iarna lunga iar o inima plina de sange indica un an prosper.
Politicianul britanic face la randul lui predictii: prosperitate pentru toti functionari publici din Romania, despre care Farage spune ca sunt pro aderare numai pentru ca vor capata slujbe bine platite la Bruxelles. Restul va avea parte numai de saracie.
Liderul Partidului Independentei din Marea Britanie e convins ca mii de romani vor lua drumul Angliei, dupa aderare tarii noastre la UE.
 
Serbia joaca cu Gazprom impotriva proiectului Nabucco si intereselor europene si romanestiPDF Print E-mail
Belgrad, Serbia/Romanian Global News
Accesari :396
Friday, 22 December 2006
{mosimage}Pe fondul schimburilor de replici intre Bucuresti si Moscova, avand ca motiv dependenta tot mai mare a Europei de resursele energetice ruse ce pot duce la conditionari politice inacceptabile, Serbia vine, si printr-o negociere directa cu Gazprom, stabileste o ruta alternativa fata de proiectul Nabucco, proiect strategic pentru Romania dar si pentru Europa. Iar acest lucru se petrece in conditiile in care Romania sustine Serbia atat in demersurile sale de apropiere de NATO si UE cat si in problema Kosovo. Inca odata diplomatia romaneasca da masura neprofesionalismului sau ca sa nu mai vorbim de cei care ar fi trebuit sa stie de negocierile sarbo-ruse inainte ca ele sa se petreaca.
Grupul rus Gazprom si guvernul sarb au semnat un memoradum de intelegere pentru constructia unui gazoduct in valoare de 1,3 miliarde euro, a anuntat guvernul sarb, citat de AFP. Viitoarea conducta, cu o lungime de 400 de kilometri si o capacitate de 20 miliarde metri cubi pe an, va traversa Serbia incepand de la frontiera cu Bulgaria pana la frontiera cu Croatia, au precizat primul-ministru sarb, Vojislav Kostunica, si ministrul sarb al economiei, Predrag Bubalo. Lucrarile de constructie vor incepe in 2007 si vor dura doi ani. Gazprom, cel mai mare producator de gaze naturale din lume, a apreciat ca acest acord ofera o oportunitate pentru constructia de facilitati de transport alternative care sa asigurarile livrarile de gaz spre tarile europene. Serbia va deveni astfel o tara de tranzit pentru gazul rusesc. Analistii estimeaza ca noua conducta va fi racordata la reteaua Bluestream, ce urmeaza sa transporte gaz din Rusia spre Europa Ocidentatala, via Turcia, si care sa constituie o ruta alternativa de transport la proiectul Nabucco, transmite Rompres.
 
Vize gratuite pentru basarabeniPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :450
Friday, 22 December 2006
{mosimage}Basarabenii vor putea calatori in Romania pe baza vizei acordate in regim de gratuitate, iar cetatenii romani vor calatori in Basarabia fara viza.Guvernul a adoptat, prin Hotarare, Acordul intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova privind calatoriile reciproce ale cetatenilor, semnat la Bucuresti, la 20 octombrie 2006, a anuntat ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga (foto).
Prin Tratatul de aderare, Romania are obligatia ca pana la 1 ianuarie 2007 sa introduca vize cu toate tarile aflate pe lista celor care au nevoie de viza pentru a intra in Uniunea Europeana, a afirmat Vasile Blaga. "Se introduc vize pentru cetatenii Republicii Moldova, dar, cu acordul Comisiei Europene, cetatenii moldoveni vor beneficia de cele mai largi facilitati din partea Romaniei", a declarat ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga. Potrivit Prompt Media, el a aratat ca principiile pe baza carora au fost conduse negocierile au avut in vedere stabilirea unui regim de calatorii simplu si flexibil, de tip asimetric, astfel incat cetatenii Republicii Moldova sa poata calatori pe baza unei vize acordate in regim de gratuitate, iar romanii sa calatoreasca fara vize.
Textul Acordului a fost negociat intre cele doua parti si a fost semnat la Bucuresti de catre Mihai-Razvan Ungureanu, ministrul Afacerilor Externe si de catre Andrei Stratan, vice primministru, ministrul Afacerilor Externe si al Integrarii Europene. Acordul mentine regimul de calatorii fara vize pentru detinatorii de pasapoarte diplomatice si de serviciu pentru o perioada de pana la 90 de zile, iar pentru cei aflati la post si membrii familiilor lor, pentru intreaga perioada a misiunii titularilor.   Cetatenii romani sunt scutiti de la obligativitatea detinerii de vize pentru calatorii in Moldova de pana la 90 de zile in decurs de 6 luni de la data primei intrari. De asemenea, sunt scutiti de viza cetatenii moldoveni, membri ai echipajelor aeronavelor, navelor fluviale si maritime, pe baza legitimatiei de zbor sau a carnetelor de marinar si a evidentelor din jurnalul de bord. Misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei vor acorda vize cu multiple intrari, in regim de valabilitate de pana la 1 an, lucratorilor echipelor cailor ferate, conducatorilor auto care efectueaza curse regulate de autobuz si transport de marfuri, persoanelor care calatoresc in baza unor acorduri bilaterale valabile in domeniile stiintei, tehnicii, invatamantului, culturii, artei, religiei si sportului. De asemenea, si pentru posesori ai unor documente doveditoare ale dreptului de proprietate sau al altor drepturi reale asupra unor imobile situate pe teritoriul Romaniei, sau posesori ai unor documente din care sa reiasa posibilitatea de obtinere a unor asemenea drepturi pe cale succesorala. Acelasi regim de acordare a vizelor se aplica si pentru pensionari, pentru jurnalisti, pentru cetatenii care doresc sa iti viziteze rudele apropiate aflate in mod legal pe teritoriul Romaniei sau care doresc sa viziteze mormintele rudelor apropiate (orice ruda pana la gradul IV, inclusiv prin adoptie sau afinitate). Cetatenii moldoveni care sunt oameni de afaceri care detin investitii in Romania li se acorda vize cu multiple intrari cu termen de valabilitate de pana la 5 ani. Vizele in regim de urgenta (24 de ore) se acorda pentru vizitarea membrilor de familie sau rudelor apropiate grav bolnave, pentru vizitarea persoanelor care necesita asistenta medicala de urgenta sau a persoanelor cu boli grave. Se acorda pentru participarea la inmormantarea unui membru de familie sau a unei rude apropiate, pentru vizitarea mormintelor rudelor, pentru calatorii in scopul repatrierii  persoanelor decedate. Acest regim de urgenta se aplica si vizelor pentru membrii si personalul de deservire al echipelor de salvare (in cazuri de catastrofe sau situatii exceptionale). De asemenea, pentru calatorii in scopul participarii la programe destinate copiilor si tineretului precum si la competitii sportive  desfasurate sub egida Comitetului Olimpic International, a Comitetului International Paraolimpic, a federatiilor sau asociatiilor sportive nationale si internationale, a comitetelor paraolimpice nationale. De asemenea, pentru membrii delegatiilor oficiale sau insotitorii acreditati ai acestora, ce urmeaza sa ia parte la negocieri, consultari, convorbiri sau seminarii la nivelul organismelor administratiei de stat centrale si locale, al unor organizatii internationale, al institutiilor de invatamant acreditate sau al unor companii de relevanta economica si financiara. Asemenea, pentru persoanele citate in vederea participarii la sedinte judiciare pe teritoriul Romaniei, fiind in posesia citatiei sau a unui alt document doveditor. In general, acordarea vizelor se face in regim de celeritate. In cazul vizelor acordate in regim de gratuitate de catre partea roman, suportarea contravalorii colantelor de viza se face din bugetul Ministerului Afacerilor Externe.
Intrarea in vigoare a Acordului va coincide cu data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.
 
“Politica externa a Moldovei e decisa de Transnistria”PDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanain Global News
Accesari :448
Friday, 22 December 2006
{mosimage}Este oarecum paradoxal, dar adevaratul arhitect al politicii externe a Moldovei de la independenta incoace nu este nici Mircea Snegur, nici Petru Lucinschi, nici Vladimir Voronin, ci Igor Smirnov.

In decurs de 15, ani Transnistria a fost si este elementul central in deciziile majore ale Moldovei. Daca Moldova doreste sa ramana independenta si sa devina un stat european matur si prosper, acest lucru trebuie sa se schimbe.
Lista oscilatiilor strategice ale Moldovei, inspirate de problema transnistreana, este lunga. Aderarea la CSI. Neutralitatea Moldovei si nedorinta de a adera la NATO. Ambiguitatile nesfarsite in relatiile Moldovei cu Ucraina si Romania. Mai recent, apropierea dintre Moldova si Rusia din 2001-2003 a fost cauzata predominant de problema transnistreana. Apoi, euroentuziasmul acutizat brusc la Chisinau dupa plecarea lui Dmitri Kozak in noiembrie 2003 a fost si el cauzat de problema transnistreana. Intreaga apropiere a Moldovei de UE in 2003-2006 a fost bazata, in mare, parte pe sperantele ca UE va rezolva problema transnistreana, nu de dorinta de reforme si democratizare. Tensiunile cu Rusia in 2006 tot din Transnistria vin. Si redescoperirea subita a meritelor parteneriatului strategic cu Rusia la sfarsitul lui 2006, reintrarea in albia Memorandumului Kozak 2, surprinzatoarea flexibilitate a Chisinaului in privinta prezentei militare ruse la ministeriala OSCE de la Bruxelles in decembrie 2006 tot din obsesia transnistreana se trag. Peste 3 sau 5 ani, Moldova, probabil, iarasi va cauta sa se distanteze de Rusia, pentru ca Moscova se va comporta cu Moldova asa cum se comporta astazi cu Belarus. Acest tip de oscilatii pot continua inca vreo 20 de ani. Insa de fiecare data, coridorul Moldovei se ingusteaza, si aceasta lipsa de orientare externa strategica va duce intr-un sfarsit la colapsul proiectului de independenta a Moldovei. Deja astazi, Moldova a devenit unul dintre cele mai izolate state din Europa. Relatiile cu absolut toti partenerii externi importanti sunt foarte ambigue si deloc sincere.
Pe plan intern, orice sondaj de opinie de la Chisinau arata ca problema transnistreana nu detine decat locul 8 sau 9 printre preocuparile prioritare ale cetatenilor Republicii Moldova. Dar elitele persista in obsesia pentru Transnistria. Cea mai discutata problema in ziare si TV, ONG-uri si partide politice, ministere si departamente, conferinte si studii analitice este Transnistria. Coruptia, somajul, problemele economice, climatul investitional, lipsa de securitate, judecatile corupte sau influentate politic, abuzurile politiei sau ale birocratiei, incapacitatea guvernului de a implementa Planul de Actiuni Moldova-UE ocupa mult mai putin loc in discursul public decat problema transnistreana. Este un lucru convenabil pentru guvern. Cu un cuvant dur spus la adresa lui Igor Smirnov, guvernarea poate calma intreg sectorul civil si opozitia politica pe multe de zile inainte.
Este timpul ca Republica Moldova sa se emancipeze de Transnistria atat in politica externa, cat si cea interna. Intr-un fel, Moldova trebuie sa isi declare independenta de problema transnistreana si sa inceteze sa isi defineasca toata politica externa reiesind din problema transnistreana. Nu Igor Smirnov trebuie sa defineasca politica externa a Moldovei.

UE isi indreapta privirea spre Moldova
Solutia este ca Moldova sa se concentreze pe prioritatile interne de integrare europeana. Fara declaratii anti sau proeuropene, rusesti, ucrainene sau romanesti. E nevoie ca intreaga atentie politica sa se concentreze pe implementarea Planului de Actiuni Moldova-UE. Dupa o perioada de lancezeala politica, UE fata de Moldova incepe sa ia un contur mai serios. Bruxellesul a anuntat dublarea asistentei pentru Chisinau din 2007. Astfel, Moldova devine al doilea recipient de sprijin financiar pe cap de locuitor in vecinatatea UE. Numarul de burse studentesti in UE pentru Moldova si alti vecini UE creste radical din 2007. De asemenea, UE a pus deoparte un fond de 1 miliard de euro care va fi distribuit liderilor in reforme din statele vecine. Daca Moldova va accelera reformele, sprijinul, inclusiv financiar, din partea UE va creste si mai mult. Discutiile Moldovei cu UE privind facilitarea vizelor si a comertului sunt intr-o etapa avansata. Iar recenta conferinta a donatorilor a promis Moldovei mai multa asistenta in doar 3 ani decat a primit Moldova intre 1992-2006. Impactul acestor masuri nu va fi imediat. Dar Moldova poate obtine succese. De exemplu, intre 2001-2005, Moldova a cunoscut cea mai mare crestere a comertului cu UE dintre toate statele sud-est europene, cu exceptia Romaniei si Bulgariei. Comertul Moldovei cu UE a crescut cu 51%, cel al Serbiei cu 50%, al Albaniei cu 23% si al Macedoniei cu 9%. Este o dovada ca efectele pozitive pot fi atinse daca se lucreaza serios.

Trebuie tratata dependenta psihologica de problema transnistreana
Problema transnistreana nu va fi abandonata. Din contra, proiectele de sprijin pentru societatea civila din regiune trebuie activizate. Misiunea UE de asistenta la frontiera isi va continua activitatea. Companiile transnistrene inregistrate la Chisinau se vor obisnui cu noile reguli de joc si perspectiva accesului crescand pe piata europeana. Oricum, Chisinaul trebuie sa inteleaga ca problema transnistreana nu poate fi rezolvata printr-un singur atac cavaleresc. Acest tip de asalturi de scurta durata - de la Memorandumul Kozak 1 sau poate chiar 2, la „noul regim vamal” sau schimbarea formatului de negocieri - nu poate schimba esenta situatiei din Transnistria. E nevoie de un joc pe termen lung, de europenizare si reintegrare a Moldovei.
E timpul ca Moldova sa se concentreze pe propriile ei probleme economice si politice. Prin rezolvarea acestora, Moldova va apropia momentul reunificarii tarii. Doar o Moldova bine echipata in hainele europene ale prosperitatii si democratiei are sansa sa castige turneul transnistrean. Antrenamentele necesare Moldovei sunt bine descrise in Planul de Actiuni. UE, chiar daca are mai multi elevi, este cel mai bun antrenor posibil. Dependenta psihologica de problema transnistreana trebuie tratata. Iar guvernele din Republica Moldova de acum si de dupa 2008 au sansa sa devina arhitectii unei Moldove europene, a carei politica careia se decide la Chisinau, nu la Tiraspol.
(Nicu Popescu-foto, cercetator la Centrul de Studii Politice Europene (CEPS), Bruxelles – pentru Flux)

 
Selectia muncitorilor pentru Spania s-a desfasurat corectPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :340
Friday, 22 December 2006
Romania a dat asigurari ca selectia mainii de lucru pentru Spania s-a desfasurat corect, desi au fost ocupate numai 30.5% din locurile de munca scoase la concurs.Acesta a fost raspunsul Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca din Romania, la afirmatiile ASAJA Huelva, care spunea ca dezorganizarea autoritatilor romane si spaniole a reprezentat un obstacol pentru procesul de selectie a muncitorilor. OMFM a spus ca in perioada 4-20 decembrie a organizat selectia pentru ocuparea a 10.000 de locuri de munca in Spania, dar ca dintre acestea au fost ocupate numai 30.5%. Cauza principala a acestei situatii o reprezinta lipsa de participare la procesul de selectie a solicitantilor de locuri de munca din banca de date a OMFM, care prefera sa mearga in alte tari decat sa munceasca in Spania.
In martie 2006, autoritatile spaniole au decis sa schimbe procedura de obtinere a contractelor de munca pentru romanii admisi la selectii. OMFM spune ca aceasta schimbare a generat confuzie, incertitudine si lipsa de informare pe durata procesului.
 
Multumiri pentru romanii de pretutindeni din partea lui Mihaita HogasPDF Print E-mail
Toronto, Canada/Romanain Global News
Accesari :317
Friday, 22 December 2006
{mosimage}Gabriela si Daniel Hogas, parintii micutului Mihaita (foto), care, in luna noiembrie a anului 2005, a fost supus cu succes unei operatii de transplant de ficat in Belgia, le adreseaza tututror celor care I-au ajutat un mesaj de multumire in prag de sarbatori.Acestia au incercat timp de aproape doi ani sa obtina ajutor de la semenii lor, Mihaita fiind diagnosticat cu o forma rara de leucemie, si au primit sprijin financiar atat de la romanii din tara, cat si de la multi romani aflati peste hotare. In iunie 2005 famiia sa a reusit, cu ajutorul oamenilor de pretutindeni, sa stranga banii atat de necesari pentru transplantul de ficat de care Mihaita avea nevoie pentru a trai. Cei trei au plecat imediat in Belgia unde, timp de 5 luni, au urmat instructiunile medicilor si au fost ingrijiti pentru a putea face fata unei operatii atat de grele pentru cele 8 kilograme cat cantarea Mihaita atunci si dupa o suferinta grea de aproape 2 ani. Astfel, pe 10 noiembrie 2005 (ziua de nastere a lui Daniel) a avut loc transplantul care a durat toata noaptea, timp de 9 ore. Dupa alte 4 luni critice si pline de noutati privind noua viata a lui Mihaita, familia a reusit sa se intoarca acasa in sanul familiei. Dupa alte 6 luni, in august 2006, Mihaita a fost deja la primul control de specialitate post-transplant si doctorii au fost multumiti de starea de sanatate a lui Mihaita. Acum familia Hogas este acasa si respecta intocmai indicatiile doctorilor, bucurandu-se in fiecare zi de darul minunat de a-si vedea copilul sanatos si multumind in fiecare seara bunului Dumnezeu ca au avut sansa de a-i intalni pe fiecare dintre cei fara de care nimic din toate acestea nu ar fi fost posibile.
Mihaita il asteapta pe Mos Craciun cu bucurie si cu emotie la fel ca orice alt copil sanatos, de varsta lui. Pe 24 ianuarie 2007, cand Mihaita isi va serba cei 3 anisori, va fi prima lui zi de nastere acasa, intre cei dragi, sanatos, fara spitale si fara durere, informeaza Alianta Romanilor Canadieni.
 
17 romani raniti intr-un accident in AustriaPDF Print E-mail
Viena, Austria/Romanian Global News
Accesari :357
Friday, 22 December 2006
Un numar de 17 romani care se intorceau de la munca, din Germania, au fost raniti intr-un accident rutier in Austria, joi dimineata, la ora 4.00. Autocarul in care se aflau 46 de muncitori, apartinea firmei Eurolines si venea de la Munchen cu destinatia Bacau. Cei mai multi dintre raniti au fost deja externati, pentru ca au suferit rani usoare. Totusi patru persoane, ranite grav, sunt inca spitalizate in Austria. Potrivit companiei de transport, careia ii apartinea autocarul, incidentul s-a produs din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, in special a poleiului. Autocarul a derapat din cauza carosabilului umed si a intrat in santul de pe partea dreapta a autostrazii. Noua dintre pasagerii care au suferit rani usoare au fost deja externati, relateaza NewsIn.
Managerul Eurolines a declarat ca un alt autocar a ajuns la locul accidentului pentru a aduce in tara persoanele care se aflau in autocar. Persoanele care vor sa afle informatii despre cei aflati in autocar pot suna la 021 3160890 interior 101.
 
IPS Bartolomeu al Clujului: „Icoanele nu pot fi obiectul unei decizii statale”PDF Print E-mail
Cluj, Romania/Romanian Global News
Accesari :330
Friday, 22 December 2006
{mosimage}Intr-o declaratie facuta ieri presei, mitropolitul Bartolomeu al Clujului (foto) a apreciat protestele liber-cugetatorilor care doresc eliminarea icoanelor din scolile romanesti ca fiind „o incriminare in numele discriminarii, asa cum comunismul experimenta dezumanizarea sub lozinca umanismului”, transmite Monica Tripon pentru Romanian Global News.„Se pare – a afirmat Inalt Prea Sfintia Sa Bartolomeu – ca recenta Lege a Cultelor nu-i afecteaza pe protestatari; ei nu „defaima”, nu „ofenseaza” ci, mai simplu, neaga. Ei bine, acestei negatii ii poate sta in fata un singur exemplu care demonstreaza ca, departe de a provoca vrajba sau ura, icoana inspira liniste, incredere, speranta, reconciliere. Celebra „Pace de la Cozia”, din 22 ianuarie 1999, intre minerii dezlantuiti si un guvern speriat de iminenta unui razboi civil, a fost posibila datorita prezentei icoanelor in sala de conferinta, prin care confruntarea a devenit dialog”.
Mitropolitul Bartolomeu a amintit ieri, in aceeasi declaratie facuta presei, ca religia, ca materie a trunchiului comun, este prevazuta in Legea Invatamintului, „fara ca prin aceasta sa i se rapeasca elevului libertatea de a o refuza”. De asemeni, a amintit si ca „din paisprezece state ale Comunitatii Europene, doar doua nu au religia in sistemul educational”; or, din acest punct de vedere, ”iata ca ni se imbie gloria de a ne aseza la coada continentului”.
„Icoana e mai mult decit un material didactic, decit o opera de arta, decit un simbol; prin sfintire, ea devine sfinta. Alungi sfintenia, se casca vidul. Printre datinile noastre de Craciun, colindate in spatiul public, se numara si „steaua frumoasa si luminoasa”, in centrul careia e zugravita icoana Nasterii Domnului. Rapiti-i stelei icoana si de indata se va preface in semnul golului pe care-l stim” – a adaugat IPS Bartolomeu.
Apreciind ca, indiferent cite ironii s-ar face pe seama „mioriticului”, icoanele - nascute, ca si colindele, odata cu poporul roman si  componente ale sufletului romanesc, marturii ale identitatii cu care intram in Uniunea Europeana - „nu pot fi obiectul unei decizii statale”, mitropolitul Bartolomeu a mai adaugat: „Il invit pe iconoclastul cu certificat de sanatate mintala ca, in virtutea libertatii cavaleresti pe care i-o respectam, sa intre ziua intr-o sala de clasa si, in prezenta elevilor, sa smulga icoana de pe perete, el, cu miinile lui. Ne vom ruga pentru el”.
 
Basarabia si-a nominalizat cei mai buni savanti ai anului 2006PDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :338
Friday, 22 December 2006
In cadrul sedintei de joi, 21 decembrie, a Consiliului Suprem pentru Stiinta si Dezvoltare Tehnologica al Academiei de Stiinte a RM (ASM), au fost nominalizati cistigatorii Concursului national de sustinere a stiintei si inovarii in RM "Econom 2006".Potrivit Novosti-Moldova, la categoria "Savantul anului in domeniul stiintelor umanistice" laureat a devenit profesorul Gheorghe Avornic, doctor in drept, presedinte al Uniunii Juristilor din RM, decan al facultatii de drept a Universitatii de Stat din Basarabia.
La categoria "Savantul anului in domeniul stiintelor reale" cel mai bun a fost recunoscut profesorul Ilie Donica, doctor in stiinte agricole, laureat al Premiului de Stat al Basarabiei, vicedirector al Institutului de Pomicultura. Ambilor savanti li se vor inmina premii cite 25 mii de lei.
"Inovatorul anului" cu premiul de 20 mii de lei a devenit Valeriu Dulgheru, doctor in masinologie si fiabilitatea masinilor, laureat al Premiului de Stat al Basarabiei.
"Tinarul inovator al anului" cu premiul de 15 mii lei a devenit Daniela Ciumac, cercetator stiintific in laboratorul "Fotomicrobiologie" din cadrul facultatii de biologie si pedologie a USM.
Festivitatea de inminare a premiilor concursului va avea loc la 28 decembrie in Sala azurie a ASM.
 
La Moscova au avut loc consultari moldo-ruse in problema transnistreanaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :347
Friday, 22 December 2006
Consilierul Presedintelui basarabean pe probleme de politica interna, Mark Tkaciuk si ministrul reintegrarii, Vasile Sova, s-au aflat in perioada 19-20 decembrie la Moscova intr-o vizita de lucru, avand ca scop sustinerea consultarilor cu privire la problema transnistreana.Potrivit comunicatului Ministerului Reintegrarii, Tkaciuk si Sova s-au intalnit cu Iuri Zubakov, secretar adjunct al Consiliului de Securitate al FR; Ambasadorul cu misiuni speciale al MAE al FR, reprezentantul special pentru relatii cu tarile CSI Valeri Keniaikin si Ambasadorul cu misiuni speciale al MAE al FR Valeri Nesteruskin. La consultari a participat, de asemenea, Ambasadorul Chisinaului in Federatia Rusa, Vasile Sturza.
Discutiile de la Moscova au fost orientate spre reluarea procesului de negocieri in formatul 5+2, suspendat dupa februarie 2006. A mai fost examinat complexul integral de probleme ce tine de reglementarea transnistreana. In cadrul dezbaterilor partile au constatat necesitatea continuarii dialogului intre toti participantii, antrenati in solutionarea problemei, in scopul reluarii procesului de negocieri.
 
Stefan Hrusca : Romanii au nevoie de frumusetea colindelor strabunePDF Print E-mail
Quebec, Canada/Romanian Global News
Accesari :357
Friday, 22 December 2006
{mosimage}Stefan Hrusca (foto) a incalzit sufletele romanilor din Quebec cu colindele sale intr-un concert daruit de artist in pragul de sarbatorilor de Craciun.Stefan Hrusca vorbeste intr-un interviu acordat HotNews.ro despre primirea calda de care s-a bucurat in mijlocul romanilor - canadieni, pentru care, colindele stramosesti constituie o punte in timp cu copilaria si tara natala. "A doua prezenta a mea cu colindul la romanii din orasul Quebec- Canada , dupa o absenta de 3 ani, mi-a incalzit sufletul din nou precum se intimpla in fiecare comunitate romaneasca colindata de mine indiferent de meridianele geografice.
Sarbatoarea Craciunului a inceput aseara (19 dec –n.a) odata cu corul vocilor care s-au auzit in frumoasa sala a Complexului Montmartre Canadien, unde romanii s-au adunat pentru reintilnirea cu colindul stramosesc. Secondat de percutionistul Mario Florescu “fecior fain” din Timisoara, am realizat inca o data faptul ca romanii au nevoie de frumusetea colindelor strabune, de miracolul Sarbatorilor de iarna, de a se reintilni in Postul Craciunului pentru a-si aduce mai aproape spatiul locului natal din perioada copilariei, acum in preajma Sarbatoririi Nasterii Domnului. Le multumesc tuturor celor prezenti la concertul meu si le doresc la toti Sarbatori fericite si lumina in suflete", a spus in incheiere Stefan Hrusca.
Concertul din Quebec face parte dintr-un miniturneu pe care artistul Stefan Hrusca il sustine inaintea Craciunului in patru orase canadiene cu comunitati puternice de romani.
Fanii artistului maramuresean din 12 orase din Romania s-au putut bucura de colindele cantate de Stefan Hrusca cu ocazia turneului de promovare a ultimului sau album "Iarasi flori dalbe...".
(Interviu realizat pentru HotNews.ro de George Mancas)
 
Grupul Allegretto colinda la MilanoPDF Print E-mail
Milano, Italia/Romanian Global News
Accesari :364
Friday, 22 December 2006
In ajunul sarbatorii Nasterii Domnului Iisus Hristos, Asociatia Romanii in Italia ii invita pe romanii din Italia la un frumos concert de colinde sustinut de binecunoscuta formatie de copii din Romania Allegretto.
 Concertul, prezentat de Laura Moruzzi, va avea loc sambata 23 decembrie, de la ora 15.00, la Teatrul San Cipriano din Milano (Via Cassalla, angolo Via D'Adda), metroul verde, statia Romolo.
 
Craciun pentru varstnicii CenaduluiPDF Print E-mail
Cenad, Ungaria/Romanian Global News
Accesari :315
Friday, 22 December 2006
Scolarii si copii de la gradinita din Cenadul Unguresc ofera vineri, 22 decembrie, o serbare de Craciun pentru localnici.Inainte de masa, la ora 10.30, scolarii din cursul inferior si superior prezinta colinde, cantece si poezii de sarbatoare in limbile romana si maghiara, la care participa alaturi de intreaga scoala si parintii, familiile copiilor, transmite corespondentul Romanian Global News in Ungaria. Dupa-masa, cu incepere la ora 15.00, la Casa de cultura sunt invitati de primarie toti varstnicii satului care au implinit varsta de 75 de ani pentru a sarbatori impreuna Nasterea lui Mesia. Cu aceasta ocazie, copiii de la scoala si gradinita prezinta un program bogat de Craciun, alcatuit din colinde, poezii si dansuri populare.
Cu o zi inainte, 21 decembrie, scolarii au fost invitati si la sediul Autoguvernarii Romanesti din Cenad pentru a-i prezenta romanilor un program traditional romanesc de sarbatoare.
 
Marius Brenciu, pe scena Teatrului “La Monnaie” din BruxellesPDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanain Global News
Accesari :361
Friday, 22 December 2006
{mosimage}Tenorul roman Marius Brenciu (foto) va evolua vineri, 22 decembrie, pe scena teatrului “La Monnaie” din Bruxelles, in opera “Traviata” de Giuseppe Verdi.Romanul il va interpreta pe “Alfredo Germont”, urmand sa ii aiba ca parteneri pe soprana Elzbieta Szmytka si pe baritonul Vladimir Chernov. Bagheta dirijorala va fi manuita de Peter Tomek, infromeaza postul national muzical de radio.
Cunoscutul tenor Marius Brenciu este considerat una dintre cele mai bune voci de gen din Romania, cu angajamente aproape exclusiv in afara tarii. Pe parcursul carierei a obtinut distinctii importante la concursuri din tara si din strainatate si se mai poate mandri cu faptul ca este fratele altui roman renumit, realizatorul si prezentatorul de televiziune Horia Brenciu.
 
George Petean, in concert la Opera din HamburgPDF Print E-mail
Hamburg, Germania/Romanain Global News
Accesari :341
Friday, 22 December 2006
{mosimage}Baritonul George Petean (foto) il va portretiza vineri, 22 decembrie, pe ”Marcello” in opera “Boema” de Giacomo Puccini ce va avea loc la Opera din Hamburg.Potrivit muzical.srr.ro, alaturi de interpretul roman, pe scena vor mai urca in alte roluri tenorii John Matz, Frieder Stricker, baritonul Moritz Gogg, basul Wilhelm Schwinghammer, sopranele Inga Kalna si Aleksandra Kursak. Conducerea muzicala ii apartine lui Nicola Luisotti. Romanul George Petean va mai evolua pe scena institutiei lirice germane la inceputul anului 2007, mai anunta postul national muzical de radio.
Nascut in 1976 la Cluj-Napoca, George Petean a urmat scoala de muzica, luand in special cursuri de pian si trombon, dar si Academia G. Dima, unde si-a dezvoltat calitatile vocale. S-a perfectionat, mai tarziu, cu Vicente Sardinero si Giorgio Zancanaro. Debutul sau in Romania a avut loc in anul 1997, in rolul lui Don Giovanni, la Opera din Timisoara, iar in 1998 a fost angajat la Opera din Cluj-Napoca, unde a fost distribuit in opere foarte importante, printre care si “Barbierul din Sevilla”, tot in rolul lui Figaro. In anul 1999 a obtinut Marele Premiu al Concursului Haricleea Darclee, la Braila, iar in 2000 si-a facut debutul international, la Opera din Roma. Opera sa de debut in afara tarii a fost “La Boheme”, iar apoi a cantat in “Barbierul din Sevilla”, la Frankfurt, la Opera de Stat din Viena, la Hamburg si la Pekin. Din stagiunea 2002-2003 este membru permanent al Operei din Hamburg, iar in 2003 ajunge pe scena de la Covent Garden, in rolul lui Sivio din “I Pagliacci”, sub bagheta lui Placido Domingo.
 
Soprana Elena Mosuc canta la ZurichPDF Print E-mail
Zurich, Elvetia/Romanain Global News
Accesari :338
Friday, 22 December 2006
{mosimage}La Opera din Zurich, soprana Elena Mosuc (foto) interpreteaza vineri, 22 decembrie, rolul „Zerbinetta” in spectacolul „Ariadna la Naxos” de Richard Strauss.Aceasta este cea de-a treia reprezentatie din seria ce se deruleaza intre 16 decembrie si 6 ianuarie 2007. Din distributie mai fac parte sopranele Emily Magee, Eva Liebau, mezzo-soprana Michelle Breedt, baritonii Michael Volle, Gabriel Bermudez, tenorii Roberto Sacca, Andreas Winkler si basul Reinhard Mayr. Conducerea muzicala ii apartine lui Christoph von Dohnanyi. Urmatoarea reprezentatie cu „Ariadna la Naxos” va avea loc la Opera din Zurich in 26 decembrie, informeaza postul national muzical de radio.
Una dintre solistele reprezentative de gen din Romania, Elena Mosuc se poate mandri cu un palmares bogat, din care fac parte numeroase premii interne si internationale. Printre acestea se numara premiul intai la concursul international muzical organizat de televiziunea germana ARD, in Munchen, premiul intai la un concurs din Monte Carlo, premiul „European Furtherance Prize for Music” si premiul „Bellini d'Oro“. Soprana romanca a interpretat de-a lungul carierei sale partituri dintre cele mai diverse pe scene din Zurich, Munchen, Dresda, Hamburg, Berlin, Viena, Luxemburg, Paris, Amsterdam, Verona, Londra, dar si in Japonia si China.
 
Belgieni invata limba romana de la asociatia “Miorita”PDF Print E-mail
Brecht, Belgia/Romanain Global News
Accesari :351
Friday, 22 December 2006
{mosimage}Belgienii din localitatea Brecht care doresc sa invete limba romana au posibilitatea sa urmeze cursurile de gen predate de Florinela Petcu (foto), in cadrul Asociatiei culturale romano-belgiene "Miorita", al carei presedinte este.Profesoara de limba romana are 30 ani, este originara din Galati si a ajuns in Belgia in 1997, in prezent predand cursuri de romana la Universitatea din Anvers. Totodata, la origine profesoara de filologie, absolventa a Facultatii de filologie din Galati, sectia romana-franceza, Florinela Petcu este printre romanii care au obtinut recunoasterea diplomei in Belgia (dupa doi ani de studii post-universitare).
Potrivit portalului Rombel, pana acum, cursul a fost frecventat de cateva sute de belgieni. Exista un curs pentru incepatori si unul pentru putin mai avansati. Cursurile cuprind 10 lectii de cate 3 ore. Cine rezista pana la sfarsit este rasplatit cu o lectie de bucatarie romaneasca sau cu o degustare de vinuri romanesti. Gramatica este nelipsita din curs, dar accentul este pus pe conversatie. Putina franceza, italiana sau spaniola va ajuta pe parcursul cursului, pentru ca romana este unica limba est-europeana cu radacini latine. Tariful cursului, inclusiv materialul pedagogic, este de 125 euro. Alaturi de Florinela Petcu, presedintele "Mioritei", alte doua profesoare ajuta la predarea acestui curs, care are loc de doua ori pe an, primavara si toamna. Asociatia “Miorita” s-a format in 2002, numele ei fiind ales de Florinela si pentru ca se poate pronunta usor de catre flamanzi. Asociatia isi va muta din luna decembrie sediul din Brecht la Anvers, in spatiul consulatului onorific roman din localitate.
Organizatia isi propune sa realizeze in primul rand activitati sociale si culturale, fara sa neglijeze domeniul social. Astfel, se ocupa si de consultatii juridice pentru romanii care ajung in Belgia si nu se descurca, ofera servicii de traduceri si interpretariat, dar principala preocupare ramane incercarea de a schimba in bine imaginea Romaniei in acesta tara.
 
Inca un Revelion romanesc pe Coasata de Vest a AmericiiPDF Print E-mail
Las Vegas, SUA/Romanain Global News
Accesari :338
Friday, 22 December 2006
Biserica ortodoxa romana “Sfanta Maria“ din Las Vegas, aflata sub jurisdictia Episcopiei Ortodoxe Romane din America si Canada de la “Vatra Romaneasca” din Michigan, organizeaza duminica, 31 decembrie, in sala de banchet Hacienda Gardens din localitate, o petrecere romaneasca de Revelion.
 Seara va incepe la ora 21:00 si va contine un meniu traditional romanesc, program artistic surpriza, dans si muzica, infromeaza Las Vegas Romanian Journal. Tinuta formala ori semi formala este necesara. Pentru informatii si rezervari, (locurile sunt limitate), se poate lua legatura cu  Pres. Cons. Sergiu Iosof: (702)353 9888, Oficiul Parohial: (702) 365 9190, Simona Brescan: (702) 240 7657 sau Stela Cepoi: (702) 248 9583. Pentru a putea participa la eveniment, romanii trebuie sa faca o donatie de 75 de dolari de persoana, iar cecul trebuie completat si trimis la adresa “Saint Mary”, P.O. Box 29115, Romanian Orthodox Church, Las Vegas, NV, 89102.
 
Craciun romanesc la Las VegasPDF Print E-mail
Las Vegas, SUA/Romanain Global News
Accesari :307
Friday, 22 December 2006
Biserica ortodoxa romana “Sf. Gheorghe” din Las Vegas ii asteapta pe membrii sai, dar si pe alti romani din zona, sa vina luni, 25 decembrie, la sediul sau, pentru a participa la un Craciun romanesc.Acesta va incepe la ora 10:00, cu Sfanta Liturghie, dupa care va urma un concert de colinde sustinut de membrii parohiei, informeaza Las Vegas Romanian Journal. Mos Craciun va veni cu daruri pentru copii, iar apoi cei prezenti vor avea ocazia de a gusta dintr-o gama diversificata de preparate traditionale romanesti.
 
Sarbatori romanesti in Noua ZeelandaPDF Print E-mail
Christchurch, Noua Zeelanda/Romanain Global News
Accesari :302
Friday, 22 December 2006
{mosimage}Parohia ortodoxa romana “Sfanta Maria” din orasul neo-zeelandez Christchurch se alatura celorlalte biserici romanesti de pe glob care sarbatoresc Craciunul, marcand aceasta data printr-un program special cu ocazia sarbatorilor si a Anului Nou.
Astfel, duminica 24 decembrie, in  Ajunul Craciunului, va avea loc la ora 09:00 Sfanta Liturghie, iar de la ora 17:00 slujba Vecerniei. Dupa Vecernie va urma un concert de colinde sustinut de Corul Comunitatii Romanesti, apoi se va merge cu traditionalul colindat pe la case. Luni, in prima zi de Craciun, de la ora 09:00 se va oficia slujba Sfineti Liturghii, iar incepand cu ora 18:00 va avea loc Vecernia la Ashburton, urmata de un concert de colinde sustinut de Corul din Ashburton si de cina. Pentru informatii aditionale, parintele paroh Emanuel Crainic le sta la dispozitia romanilor la adresa de e-mail emanuel@saintmary.org.nz sau la numarul de telefon 3317459.
 
Sarbatori romanesti la restaurantul rustic Mill Hill din UKPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :393
Friday, 22 December 2006
Restaurantul Rustic Mill Hill Country Club ii asteapta si el pe romanii care vor sa petreaca intr-un mod cat mai apropiat de sarbatorile de acasa sa aleaga ambianta sa pentru zilele de Craciun si Revelion.Restaurantul din Burton Hole Lane, The Ridgeway, Mill Hill, Londra, promite ca nu vor lipsi din meniuri bucatele alese traditionale si vinurile fine. Rezervarile se pot face la numarul de telefon 020.89.59.42.59, sau la adresa de e-mail Rustic@romani.co.uk .
 
Restaurantul romanesc Tarancuta deschis romanilor de SarbatoriPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :334
Friday, 22 December 2006
Sarbatorile romanesti traditionale se vor face simite nu numai la Londra, ci si in alte zone din Marea Britanie.Romanii pot petrece Craciunul si Revelionul si in Barking, la restaurantul romanesc Tarancuta. Cei de aici ofera pentru aceste zile mancaruri traditionale romanesti de Craciun si Revelion, formatie de muzica populara romaneasca, oferte speciale, dar nu uita nici de crearea unei atmosfere placute romanesti. Rezervarile se pot face la numerele de telefon 020.8507.7453 si 07879.637.237.
 
Craciun cu Daniela Gyorfi la The BritanniaPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :331
Friday, 22 December 2006
{mosimage}Craciunul Romanesc la Londra va fi intampinat, ca in fiecare an, cu o petrecere de zile mari.Una dintre locatiile de distractie va fi si Restaurantul romanesc The Britannia, din Edmonton, Londra, iar principala invitata si responsabila de distractia romanilor va fi Daniela Gyorfi (foto). Petrecerea va avea loc luni, 25 decembrie, iar biletele vor costa 50 de lire sterline, pret ce include si masa traditionala romaneasca de Craciun. Rezervarile se pot face la numarul de telefon 07931 506 912 (Lili).
Daniela Gyorfi va concerta si in zilele de 24 si 26-30 decembrie, pretul biletelor de intrare fiind in valoare de 5 lire.
 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions