Advertisement
Agentia de presa pentru romanii de pretutindeni
redactia@rgnpress.ro


Menu Principal
Home
- - - - - - -
Arhiva 2006 - listing
- - - - - - -
Arhiva 2006
<<
Decembrie 2006
>>
D
L
M
M
J
V
S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Cautare
 
Spectacol de sunet si lumini la Revelionul organizat in Piata UniversitatiiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :534
Thursday, 28 December 2006
Revelionul 2007 care se va organiza in acest an in Piata Universitatii va fi un spectacol special de sunet si lumini, care sa marcheze cum se cuvine aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.Primarul general, Adriean Videanu, a anuntat ca progrmul pregatit va avea un moment special la miezul noptii, cand de la scena special amenajata in fata Teatrului National se va monta un pod catre accesul de la Universitate, iar timp de 5 minute se va face numaratoarea inversa pana la trecerea in anul viitor, transmite Rador.
Spectacolul de lumini este cumparat de la firma germana care a marcat si integrarea Ungariei, a Maltei si spectacolul Jocurilor Olimpice de la Atena. Spectacolul de lumini a costat 460.000 de euro, iar valoarea totala a cheltuielilor ajunge la circa un milion de euro, mentioneaza aceeasi sursa.
 
Petrecerea de Revelion organizata in Piata RevolutieiPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :593
Thursday, 28 December 2006
{mosimage}La petrecerea organizata in Piata Revolutiei, prilejuita de aderarea la Uniunea Europeana, sub patronajul guvernului, au confirmat participarea printre altii si presedintele Parlamentului European, Josep Borrel, comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, baroana Emma Nicholson, seful delegatiei germane, Frank Walter Steinmeier si fostul sef al delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele.Potrivit Rador, manifestarile din Piata Revolutiei vor fi precedate, in cursul dupa amiezei de 31 decembrie, la Palatul Victoria, de ridicarea drapelului Uniunii Europene. Simultan, drapelul Uniunii va fi ridicat in toate capitalele de judet ale tarii.
 
S-a incheiat turneul de sah “Memorialul Revolutiei din Decembrie 1989”PDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :523
Thursday, 28 December 2006
{mosimage}A cincea editie a traditionalului turneu de sah organizat la sala Juventus din Bucuresti -  “Memorialul Revolutiei din Decembrie 1989” – s-a incheiat cu victoria maestrului international Andrei Cioara, urmat de Constantin Lupulescu si Gabriel Mateuta, toti cu cate 7 p.La feminin s-a impus marea maestra Elena Luminita Cosma cu 5,5 p., iar la juniori sub 14 ani a castigat Daciu Moraru, din Moldova, cu 7 p.
Federatia Romana de Sah a marcat, de asemenea, centenarul Gica Alexandrescu prin acordarea unui trofeu purtand numele promotorului „Deschiderii Romanesti (1.Cc3)”, distinctia revenind maestrului Victor Tacu, singurul din concurs care a jucat cu regretatul sahist, transmite Prompt Media.
 
Cel mai mare proiect pentru protectia mediului din Romania a fost inaugurat la GlinaPDF Print E-mail
Glina, Romania/Romanian Global News
Accesari :542
Thursday, 28 December 2006
Primaria Capitalei a inaugurat la Glina lucrarile la cel mai mare proiect pentru protectia mediului din Romania, finantat cu fonduri europene in proportie de 65%.
Proiectul se refera la reabilitarea statiei de epurare, precum si la introducerea alimentarii cu apa si canalizare pentru 8.000 de cetateni din trei sate apartinand comunei Glina, informeaza Rador. Prima etapa se va finaliza in 2009-2010, astfel incat jumatate din apele pluviale si menajere vor putea fi tratate dupa normele impuse de Uniunea Europeana.
 
Se infiinteaza inca un punct de trecere a frontierei la Radauti PrutPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :554
Thursday, 28 December 2006
{mosimage}Un nou punct de trecere a frontierei si un nou birou vamal de frontiera vor fi deschise la granita dintre Romania si Basarabia, pentru traficul international de persoane si de marfuri, a decis Guvernul in ultima sedinta.Biroul vamal de frontiera Radauti Prut (Romania) - Lipcani (Basarabia) va fi dat in folosinta dupa realizarea lucrarilor de infrastructura si asigurarea utilitatilor pentru functionarea in bune conditii a traficului de frontiera.
Spatiile si utilitatile vor fi asigurate de catre Consiliul Judetean Botosani. Personalul necesar va fi asigurat, prin redistribuire, de structurile teritoriale ale ministerelor si autoritatilor publice cu atributii in domeniu. Cheltuielile pentru dotarea si amenajarile specifice necesare in vederea deschiderii punctului de trecere a frontierei vor fi suportate din bugetele institutiilor care desfasoara activitati in domeniu, conform OUG nr.105/2001 privind frontiera de stat a Romaniei.
 
S-au facut descoperiri arheologice importante pentru istoria BanatuluiPDF Print E-mail
Timisoara, Romania/Romanian Global News
Accesari :515
Thursday, 28 December 2006
In patrimoniul Muzeului Banatului au intrat in acest an obiecte importante descoperite in urma sapaturilor arheologice din oras si din imprejurimi.
Potrivit Amos News, seria descoperirilor arheologice a inceput in luna februarie a acestui an, cand, o data cu lucrarile de modernizare a sistemului de canalizare din Timisoara, efectuate sub o piata din zona centrala a orasului, au dus la dezvelirea mormintelor manastirii „Popilor negri”, vechi din secolul al 18-lea. In vara, la sapaturile arheologilor au asistat mii de timisoreni care treceau zilnic prin zonele centrale ale orasului.
Sub liniile de tramvai, specialistii au dat peste un tezaur format din 300 de monede de argint, datand din veacul al XV-lea, inceputul secolului al XVI-lea. Comoara a fost descoperita intr-o groapa facuta sub podeaua unei case, intr-un saculet de panza. Profesorul Florin Drasovean, coordonatorul cercetarii arheologice, a precizat ca descoperirea evidentiaza orientarea preponderent central-europeana a schimburilor comerciale care au avut loc odinioara in cetatea Timisoara.
“Tezaurul s-ar fi pierdut cu siguranta daca nu ar fi fost descoperit in cadrul acestor cercetari initiate de Muzeul Banatului”, a explicat arheologul citat de Amos News. Comoara a fost depozitata la loc sigur, in muzeu, fiind apoi sigilata. Aceeasi echipa de arheologi au descoperit si doua schelete datand cel mai probabil din veacul al XVIII-lea. Intre descoperirile importante realizate la inceputul verii se numara obiecte din perioada medievala, dar si doua ghete de piele, conservate atat de bine incat au fost pastrate inclusiv sireturile.
Tot atunci, istoricii au reusit sa opreasca lucrarile de modernizare a liniei de tramvai din centrul urbei, dupa ce sapaturile au scos la iveala si vestigii din veacul al XVIII-lea. Din pacate, o parte din zidurile vechii cetati au fost distruse accidental de lamele buldozerelor care lucrau in acel perimetru (Piata Libertatii).
Investitiile au distrus insa, aproape in totalitate, si un sit arheologic aflat in estul orasului, in cartierul Freidorf. In opinia directorului muzeului, Dan Ciobotaru, aici s-au facut cele mai importante descoperiri din acest an: 50 de locuinte din secolele II-VII, trei morminte din necropola de secol III, cu splendid material ceramic. Situl, unic in Europa, a fost distrus dupa ce pe locul aflat in cercetare de peste 20 de ani s-a ridicat o hala industriala. Arheologii nu mai lucrau acolo de ceva vreme din lipsa de bani, dar fiecare sapatura scosese la iveala importante obiecte de patrimoniu vechi de peste 6.000 de ani.
In acest loc au fost scoase la suprafata obiecte din perioada daco-romana, din neolitic, dar si un cimitir germanic. In aceeasi perioada, arheologii banateni au redeschis santierul din localitatea timiseana Parta, un obiectiv extrem de important pentru preistoria Banatului. In aceasta zona, in urma sapaturilor a fost scoasa la lumina una dintre cele mai mari asezari neolitice din Banat, singura din Romania care a fost restaurata. Sanctuarul de la Parta, prin tehnicile de ridicare din teren folosite si prin restaurarea riguroasa, este unicat in tara noastra si unul dintre putinele de acest fel din Europa.
Directorul muzeului banatean se mandreste si cu achizitiile pe care le-a facut in acest an: o marmita din primul razboi mondial, documente, precum si o spada veche de secol XIV a. Chr., gasita in gradina de o persoana din Peciu Nou si cumparata de muzeu pentru suma de 1.000 de lei.
 
Domeniul .eu va putea fi folosit si de romani si bulgariPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :508
Thursday, 28 December 2006
Si cetatenii romani si bulgari vor putea sa inregistreze domenii .eu ca toti ceilalti cetateni ai Uniunii, dupa aderare.Inregistrarea domeniilor va fi posibila de la miezul noptii de 31 decembrie, a anuntat centrul de presa al European Registry of Internet Domain Names (EURid), citat de Novinite.
Rezidentii Romaniei si Bulgariei au deja posibilitatea de a contacta un 'registrar' acreditat, cerandu-i acestuia sa inregistreze un domeniu pe numele lor imediat ce acest lucru devine posibil.
In cazul in care EURid va regasi domenii inregistrate de romani sau bulgari inainte de 1 ianuarie 2007 (inainte de a dobandi calitatea de cetateni UE, care ii face eligibili pentru inregistrarea de domenii), domeniile respective vor fi revocate iar cei care le inregistrasera vor fi informati prin e-mail, transmite EurActiv.ro.
 
Moneda din aur dedicata aderarii Romaniei la Uniunea EuropeanaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :543
Thursday, 28 December 2006
{mosimage}Banca Nationala a Romaniei va pune in circulatie, in scop numismatic, incepand cu data de 3 ianuarie 2007, o moneda din aur, cu valoarea nominala de 500 de lei, dedicata aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.
Caracteristicile monedei sunt urmatoarele: forma: rotunda; titlu: 999/1000; calitate: proof; greutate: 31,103 grame; diametru: 35 mm; margine: neteda. Aversul contine, in centru, stema Romaniei, deasupra, inscriptia „ROMANIA”, dedesubt, valoarea nominala – 500 LEI, iar la exterior, langa chenar, cele 12 stele ale Uniunii Europene, dispuse circular. Reversul prezinta harta Uniunii Europene, care include si Romania, in partea central-superioara, cele 12 stele ale Uniunii Europene, o stea fiind amplasata in interiorul granitelor Romaniei, iar la exterior, langa chenar, inscriptia circulara „UNIUNEA EUROPEANA / ADERAREA ROMANIEI / 1 IANUARIE 2007”.
Potrivit Prompt Media, fiecare moneda din aur, ambalata in capsula de metacrilat transparent, va fi insotita de un certificat de autenticitate, redactat in limba romana si limba engleza, semnat de Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei si Casierul central, precum si de o brosura de prezentare a acestei emisiuni numismatice. Tirajul emisiunii este de 250 exemplare. Pretul de vanzare, exclusiv TVA, este de 2.420 de lei si nu include pretul cutiei de prezentare. Monedele din aur, dedicate aderarii Romaniei la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, au putere circulatorie pe teritoriul Romaniei. Grafica monedelor din aur este protejata prin inregistrare la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci din Romania. Falsificarea sau contrafacerea acestor monede, constituie infractiune si se pedepseste conform legii. Punerea in circulatie, in scop numismatic, a monedelor din aur din emisiunea dedicata aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, se realizeaza prin sucursalele Bucuresti, Iasi, Cluj si Timis ale Bancii  Nationale a Romaniei.
 
Condamnarea comunismului – o reparatie moralaPDF Print E-mail
Bucuresti, Romania/Romanian Global News
Accesari :584
Thursday, 28 December 2006
{mosimage}Romanian Global News publica scrisoarea Consiliului Mondial Roman adresata Presedintelui Romaniei, Traian Basescu, scrisoarea continand multumirea Consiliului fata de gestul Presedintelui de a denunta comunismul din Romania din perioada 1945-1989.
“Excelentei Sale Domnului Traian Basescu, Presedintele Romaniei
 
Domnule Presedinte,
Noi, membrii Consiliului Mondial Roman, ne exprimam multumirea pentru faptul ca ati raspuns cererilor noastre si ale altor grupuri de romani de a denunta crimele comunismului infaptuite de catre organele de represiune ale Statului Roiman in perioada 1945-1989.
Consiliul Mondial Roman a fost printre primele organizatii din emigratie care impreuna cu societatea civila din Romania a cerut condamnarea oficiala a crimelor comise de comunisti, impreuna cu condamnarea regimului comunist din Romania si recunoasterea acestuia ca fiind ilegitim si criminal.
Astazi ne exprimam satisfactia ca in sfarsit ati dat curs cererii societatii civile romanesti reusind sa condamnati fara echivoc acea perioada neagra si de lunga durata din istoria poporului nostru. Ne bucuram cu atat mai mult cu cat prin dumneavoastra Romania a ajuns sa fie primul stat fost comunist care a denuntat crimele regimului comunist, condamnandu-le si condamnand totodata regimul comunist instaurat ilegal cu ajutorul tancurilor sovietice.
In calitate de Sef al Statului Roman ati condamnat explicit si fara echivoc sistemul comunist din Romania, declarandu-l ilegitim si criminal. Apreciem de asemenea faptul ca v-ati exprimat regretul si compasiunea pentru numeroasele victime ale dictaturii comuniste. In numele Statului Roman ati cerut scuze celor care au suferit, familiilor lor, tuturor celor care, intr-un fel sau altul si-au vazut destinele sfaramate de abuzurile ciumei rosii.
Domnule Presedinte,
In randul organizatiei noastre, al Consiliului Mondial Roman, avem oameni care au primit cu deosebit interes declaratia de condamnare a comunismului, oameni care au platit cu ani grei de temnita indrazneala de a spune ,,NU COMUNISMULUI” si care vad in declaratia Domniei Voastre primul gest de REPARATIE MORALA venind din partea Statului Roman, pentru suferintele indurate de ei si de familiile lor.
Aceasta ne indreptateste sa credem ca nu am gresit si ca drumul parcurs de noi este cel pe care il recomandati si tinerei generatii, drum de sacrificii si onoare intru apararea demnitatii Neamului.
Vorbind despre acesti oameni, avem cazul fostului detinut politic Neculai Popa, care a indurat 14 ani de temnita, Aiud, Gherla, Pitesti, Dej, Jilava, 14 ani de foame si frig, de schingiuiri si degradari in cei 14 ani de izolare totala. Toate acestea pentru simplu fapt ca nu am fost de acord cu oranaduirea comunista.
Parintii si familia l-au dat disparut, nestiind daca mai este sau nu in viata, 14 ani a fost ingropat de viu.
Vorbind de familie, au avut mult de suferit numai pentru simplu fapt ca se inrudeau cu el, astfel, tatal lui a fost lasat somer timp de 9 ani, cu o intrerupere de doua saptamani, cand a reusit sa se angajeze ca hingher, iar cand s-a aflat ca este tatal lui a fost dat afara, iar fratii care in momentul condamnarii  isi faceau stagiul mlitar, au fost scosi in fata frontului, degradati si fortati sa lucreze in mina.
Dupa asa zisa eliberare, a fost rearestat de cinci ori, pentru perioade mici de ancheta, amenintat si santajat in legatura cu cei patru copii ai lui si impiedecat pe toate caile sa urmez cursuri universitare.
Ne bucuram ca astazi Romania, prin glasul Presedintelui democratic ales, a adus o reparatie morala nu numai fostilor detinuti in viata, supravetuitori ai gulagului romanesc, dar si o REPARATIE MORALA POST - MORTEM, a celor aproape 2.000.000 de romani trecuti prin lagare si inchisori si care astazi au plecat la cele vesnice.
Apreciem cuvintele dumneavoastra prin care afirmati ca:
“Lectia trecutului ne dovedeste ca orice regim care-si umileste cetatenii nu poate dura  si nu merita sa existe".
Primiti va rog Domnule Presedinte aprecierile noatre, impreuna cu cele ale tuturor romanilor care si-au incredintat soarta in mainile dumneavoastra in speranta ca Romania va merge mai departe pe drumul adevaratei democratii, a prosperitatii si bunastarii.
De ziua Nasterii Domnului, va dorim domnule Presedinte, pace in suflet si in familie, sanatate si bucurii.
Biroul Director al Consiliului Mondial Roman
Mihai Stan, Presedinte”
 
Grupul cultural romanesc „NOU ORIZONT” din ValenciaPDF Print E-mail
Valecia, Spania/Romanian Global News
Accesari :537
Thursday, 28 December 2006
{mosimage}Pe parcursul a trei luni, membrii acestui grupuliu “Nou Orizont” din Valencia au participat si au organizat activitati culturale cu ocazia zilei de 1 decembrie, au fost solidari cu cu celelate nationalitati de imigranti, au avut participari la radio si la telelviziunile locale si au vorbit despre sarbatorile din Romania, au publicat articole in presa, obtinand acreditari la Delegacion del Gobierno, au participat la dezbateri despre infiintarea unor Centre pentru imigrantii care traiesc sub pod, au prezentat propuneri la Subdelegacion del Gobierno pentru facilitarea obtinerii deptului la munca a romanilor care se afla ilegal in Spania si au modificat proceduri pentru obtinerea acestui drept in cazul de arraigo social si laboral, regruparii familiare, etc...Potrivit Adrianei Vidroiu Stanca, lupta nu a fost in zadar. Ca urmare a insistentelor si cu sustinerea Forului Alternativ cat si a altor organizatii, s-a reusit eliminarea unora dintre conditiile pana nu demult imprescindibile pentru obtinerea acestui drept in cazurile enumerate mai sus.
Datorita numarului mare de probleme cu care se confrunta comunitatea romaneasca in Valencia, una dintre cele mai restrictive cand este vorba despre romani, cat si despre necesitatea de a lua pozitie in ceea ce priveste imaginea pe care massmedia o transmite, s-a luat hotararea sa se formeze acest Grup cultural NOU ORIZONT alcatuit de persoane care pana la formarea lui au activat fara sa apartina vreunei asociatii.
Intrarea Romaniei in U.E. deschide un „Nou Orizont” romanilor de pretutindeni iar in acest moment mai mult ca oricand comunitatea romaneasca trebuie sa fie organizata. Grupul Cultural Romanesc „NOU ORIZONT” isi deschide astfel portile tuturor, invitand pe toti romanii din Valencia si nu numai sa se alature lor apeland la numarul de tel: 609 529 071 sau 637 040 034.
 
Romania va facilita accesul pe piata muncii pentru romanii de dincolo de PrutPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :620
Thursday, 28 December 2006
Romania se confrunta cu o criza a fortei de lucru, de aceea, intr-o prima etapa, Romania va facilita accesul pe piata muncii populatiei din tarile vecine unde traiesc comunitati de romani destul de importante: Basarabia, Ucraina si Serbia, a declarat presedintele roman Traian Basescu intr-un interviu acordat cotidianului francez „Le Monde”.Basescu a mai declarat ca totodata, principalul obiectiv este intoarcerea romanilor plecati sa munceasca in UE.
Potrivit Departamentului pentru Munca din Romania, la 1 septembrie, erau eliberate 771 permise de munca cetatenilor basarabeni, ceea ce constituie 14,5% din total. Potrivit unor date neoficiale, in Romania lucreaza mult mai multi moldoveni, in special dintre cei care detin cetatenia ambelor state.
 
Basarabia va cumpara gaze rusesti la $170, in anul 2007PDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :519
Thursday, 28 December 2006
{mosimage}Concernul rus "Gazprom" va exporta gaze in Basarabia la pretul de $170 pe mia de metri cubi, mai scump cu $10 fata de cel actual, dupa ce Prim-vicepremierul basarabean, Zinaida Greceanii (foto), aflata intr-o vizita oficiala la Moscova, a coordonat cu "Gazprom" textul protocolului de livrare a gazelor, pe anul 2007.
Potrivit Infotag, purtatorul de cuvint al "Gazprom", Serghei Kuprianov, a declarat ca negocierile s-au sfarsit, iar partile au acceptat pretul net back (cu scaderea costurilor de transportare) in raport cu pretul european mediu pe anul 2011. Va fi asigurata o trecere lenta: in 2007, Basarabia va plati in bani $170 pe mia de metri cubi, in 2008 - 75%, in 2009 - 80%, in 2010 - 90% din pretul pietei europene net back.
 
De ce se agita „opozitia galbena”?PDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :679
Thursday, 28 December 2006
{mosimage}Declaratia vicepresedintelui Parlamentului, Iurie Rosca (foto), in cadrul sedintei plenare a Legislativului din 21 decembrie 2006.

„Stimati colegi, onorata asistenta,

O sa-mi permit sa continui dezbaterea pe marginea acestui subiect incendiar, care focalizeaza atentia opiniei publice. De fapt, fiind vorba despre relatia dintre politic si mass-media, adica, despre cum politicul cauta sa exercite controlul asupra mass-media, respectiv asupra celor pe care ii vizeaza drept potentiali alegatori.
Sigur ca dezbaterea noastra trebuie clarificata, pentru ca este vorba de un conflict artificial, generat de reforma in domeniul audiovizualului, reforma, care, asa cum se stie, a trenat timp de 15 ani. Al cincilea Parlament al Republicii Moldova, din momentul proclamarii independentei si pana in prezent, a facut o reforma necesara, adoptand Codul Audiovizualului, avizat de catre Consiliul Europei. Iar in lectura a doua, tinandu-se cont de toate recomandarile punct cu punct pentru a liberaliza acest domeniu, a-1 scoate de sub influenta factorului politic si a face competitia politica si libera circulatie a informatiei valori statornicite si in Republica Moldova, care are aspiratii europene si care doreste sa fie o tara democratica.
Asadar, as remarca cateva etape care merita sa fie rebobinate in memoria noastra atunci cand vorbim despre conflictul care se focalizeaza acum in jurul "Antena C" si "EURO TV". Prima etapa a fost adoptarea propriu-zisa a codului. A doua - formarea unui nou Consiliu Coordonator al Audiovizualului cu noi competente, mult mai largi, toti cei 9 membri ai acestui consiliu fiind pentru prima data inamovibili si pentru prima data putand sa-si exercite mandatul, fara nici un fel de ingerinte din partea factorilor politici.
Urmatoarea etapa, care este acum in curs de desfasurare, formarea unui nou Consiliu de Observatori. Modalitatea de formare preluata integral in baza acestor recomandari, 18 candidaturi au fost deja selectate de catre Consiliul Coordonator al Audiovizualului. Aceste 18 candidaturi urmand sa fie supuse votului Parlamentului, noi urmand sa selectam doar 9. Acest Consiliu de Observatori, la randul sau, iarasi in baza recomandarilor Consiliului Europei, urmeaza sa aleaga o noua conducere a Companiei "Teleradio-Moldova".
Astfel, reforma urmand sa se finalizeze, cel tarziu, in luna ianuarie. Etapele acestea au fost stabilite in baza acelorasi recomandari. Asta deoarece este vorba de depunerea actelor, de concursuri la fiecare etapa s.a.m.d.
Deci, un nou presedinte la Compania "Teleradio-Moldova", un nou director la Televiziune si un nou director la radio urmeaza sa fie instalati nu prin votul Parlamentului, ci, pentru prima data, prin votul unui Consiliu de Observatori, ales in mod democratic, transparent si in baza de concurs.
In plus, referindu-ma la acelasi Cod al Audiovizualului, ras-discutat astazi, as aminti ca el stabileste o norma legala, care prevede reorganizarea posturilor municipale de televiziune si radio si in nici un caz lichidarea acestora.
Astfel, se stie foarte bine, ca urmand prevederile Codului audiovizualului, Consiliul Municipal a decis absolut legal, in opinia mea, sa efectueze privatizarea "EURO TV" si "Antena C" prin concurs investitional. Prevedere care decurge si din Legea cu privire la privatizare, in vigoare in Republica Moldova.
Se stie foarte bine ca cele doua posturi, la care ma refer, au activat si activeaza pana in prezent din bani publici, din bani bugetari, din contributia tuturor chisinauienilor. Astfel, se stie foarte bine ca ce s-a intreprins acum este orientat spre liberalizarea domeniului audiovizualului, nu spre etatizarea lui. Daca autoritatile legislative ale Moldovei si, respectiv, autoritatile locale ale municipiului Chisinau ar fi cautat sa nationalizeze, in mod abuziv, o institutie privata, atunci ar fi fost temei real de zarva pe subiectul democratiei si a libertatii de exprimare.
As vrea, de asemenea, sa precizez ca Primarul general ad-interim al municipiului Chisinau a emis o dispozitie de numire a altor doi directori la cele doua posturi, respectiv "Atena C" si "EURO TV", iar Consiliul Municipal al municipiului Chisinau a adoptat o hotarare prin care a decis forma de reorganizare, nu de lichidare, prin concurs investitional a celor doua institutii mass-media publice. Atat timp cat cele doua acte ale autoritatilor publice locale sunt in vigoare, nimeni dintre noi nu este in drept sa califice actele respective ca fiind nelegitime sau abuzive. In schimb, fiecare dintre noi are dreptul legal sa se adreseze in instanta de judecata, respectiv in contenciosul administrativ, pentru a contesta, asa cum se procedeaza intr-un stat de drept, legalitatea hotararii Consiliului municipal si a dispozitiei Primarului general.
Iata aici intervine o situatie extrem de interesanta, ea are si dimensiunea conflictului de munca intre angajatii celor doua institutii publice ale audiovizualului si fondator, adica, autoritatea publica locala. Corect si legal, in opinia mea, ar fi fost ca aceste doua acte sa fie contestate si pana la pronuntarea definitiva a deciziei judecatoresti toata lumea sa se conformeze actelor respective care decurg din legislatia in vigoare. Asta daca vorbim despre un stat de drept si despre respectarea legii, nu a intereselor de grup de tip mafiotic.
De ce s-au iscat aceste doua focare de conflict? Se stie foarte bine ca fostul Primar general al capitalei, domnul Serafim Urechean si-a creat un imperiu mediatic pentru uzul sau personal si al clientelei sale politice pe bani publici.
Postul de televiziune "EURO TV", postul de radio "Antena C", ziarul "Capitala" si Agentia "INFOPRIM", care pana nu demult a fost finantata de la bugetul local, au stat la dispozitia si l-au servit pe Primarul general al capitalei timp de mai multi ani de zile. Asta in detrimentul celorlalti factori politici, in detrimentul interesului public si in detrimentul unei competitii politice si electorale corecte in Republica Moldova.
Acum reactia aceasta disproportionata, isterica si vulgara a colegilor din fostul bloc "Moldova Democrata" arata un singur lucru: ei inteleg ca pierd controlul asupra a doua instrumente de manipulare a opiniei publice, manipulare facuta cu rea-credinta, in mod abuziv si in detrimentul interesului public.
Slava Domnului, reforma va continua, chiar daca cineva crede ca prin blocarea de opereta a tribunei Parlamentului pentru 30 de minute (cred ca mai mult nu pot, obosesc picioarele, care trebuie sa tina corpuri destul de dolofane in pozitie verticala) vrea sa fie prezentata ca un gest de protest temerar al unei opozitii de opereta, ghiftuite si provenite din fosta nomenclatura a tuturor fostelor guvernari, dupa care plange Procuratura si Curtea de Conturi.
As vrea, de asemenea, sa atentionez colegii, ca ceea ce se intampla astazi la "Antena C" si " EURO TV" este, de fapt, ingradirea dreptului cetateanului Republicii Moldova la informare corecta si echidistanta.
Atat timp cat legislatia in vigoare impune un anumit comportament, nimeni dintre noi, nici macar deputatii sau alesii locali, nu se pot baga, ma iertati de expresie, in studiouri si emite tot felul de enormitati.
Autoritatea publica locala are autonomie in Republica Moldova, intreprinderile respective si colectivele acestor intreprinderi trebuie sa-si dispute conflictele in mod legal. Bineinteles, nimeni nu limiteaza dreptul colegilor nostri la protest, chiar si in aceasta forma grotesca de astazi.
As accentua un termen care s-a utilizat si astazi de la aceasta tribuna, dar si din partea colectivelor de munca a celor doua institutii, care sincer regret, au fost impinse intr-o situatie penibila. Oamenii, in mod normal, isi apara locul de munca, dar si s-au deprins cu fostul patron al Chisinaului, rasfatatul Primar general al municipiului Chisinau, care s-a obisnuit sa fie aratat la "EURO TV", dar si la "Antena C" toata ziua, taind cu foarfeca panglici festive.
Acum despre ideea moratoriului. Care-i problema cu ideea moratoriului? Si care este problema cu formarea comisiei, propusa astazi de la aceasta tribuna cu insistenta? Este simplu de tot. Vin alegerile locale si fostului Primar general al capitalei, ca si clientelei sale politice, le-ar placea sa calareasca in continuare "Antena C" si "EURO TV" in beneficiul sau politic si electoral.
Subliniez inca o data ca cele doua institutii mass-media nu au respectat principiul echidistantei si al impartialitatii in reflectarea evenimentelor din Republica Moldova. Si nu ar fi fost mare problema, daca aceasta nu s-ar face pe bani publici. Politica lor editoriala este una paguboasa si n-are nimic in comun cu activitatea unei institutii publice a audiovizualului, spre deosebire de una privata, care isi face cum vrea, in limitele legii, propria politica editoriala.
Stimati prieteni, se zice ca de la tragic pana la ridicol nu e decat un pas. Astazi aceasta zicere a fost exemplificata perfect de colegii din defunctul bloc "Moldova Democrata". Mi-a placut foarte mult aceasta aliniere la tribuna centrala, i-am numarat, sunt destul de multi si destul de lati pentru a putea sa blocheze tribuna mult si bine.
Dar ne dam cu totii seama ca nu am asistat la un eveniment tragic sau la o criza politica, ci la o farsa. La o farsa de prost gust, la o mascarada in ajun de Revelion. Nu intamplatori toti vorbitorii din aceasta grupare in incheiere ne urau „La multi ani”, desi pana la Anul Nou mai avem ceva timp.
Prin urmare, pot diseara, acasa, sa-i comunic fiicei mele de opt ani ca Parlamentul Republicii Moldova, gratie gruparii galbene, a reusit sa serbeze matineul inainte de termen. Matineul a fost serbat, farsa s-a incheiat. Multumim colegilor pentru o uratura foarte originala.
Dragi colegi, va aduc aminte un citat dintr-un cantec popular care spune asa: "Mosul cand se opinteste / sare-n sus de doua deste!” Ati fost slabi si la guvernare, sunteti slabi si in imitarea unei posturi de opozanti.
Sunt convins ca miza, de fapt, este mult mai larga, miza este destablizarea politica, care nu va reusi. Si destabilizarea este urmarita, pentru ca gruparea respectiva s-a pomenit in afara jocului: nu e nici la putere si nici in opozitie nu este in stare sa fie. Asta este problema. Iar Parlamentul Republicii Moldova e capabil sa continue si are raspunderea sa continue, in mod consecvent, toate reformele, inclusiv in domeniul audiovizualului.”

 
Masa Rotunda organizata de Uniunea Jurnalistilor din Republica MoldovaPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :497
Thursday, 28 December 2006
Uniunea Jurnalistilor din Republica Moldova organizeaza o Masa Rotunda cu genericul „Jurnalistii, Jurnalismul si Mass-media din Republica Moldova in anul 2006: privire asupra raporturilor, starii si comportamentului”. Manifestarea va avea loc joi, 28 decembrie 2006, de la ora 15.00, in sala 25 a Centrului DE Cultura si Arta Ginta Latina din Chisinau.
Sunt invitati membri ai Uniunii Jurnalistilor, reprezentanti ai ONG-urilor de media si ai societatii civile, analisti politici si experti, reprezentanti ai partidelor politice si ai autoritatilor.
 
La Chisinau se aprind luminile pomului de Anul NouPDF Print E-mail
Chisinau, Basarabia/Romanian Global News
Accesari :570
Thursday, 28 December 2006
Vladimir Voronin va aprinde in mod solemn luminile principalului pom de Anul Nou al tarii la 30 decembrie 16.00.
Potrivit agentiei Novosti-Moldova, la administratia capitalei, in aceeasi zi va fi organizat un program distractiv pentru copii - cu jocuri, concursuri, cintece, colinde, felicitari. Vor participa artisti de la Teatrul municipal de papusi "Guguta". Duminica, 31 decembrie, in Piata Marii Adunari Nationale va avea loc spectacolul folcloric "Sa traiti, sa infloriti", iar la 23.00 va debuta programul distractiv "Revelion 2007" cu participarea interpretilor de estrada si de muzica populara din tara. In prima zi a Anului Nou la 18.00 tot aici va avea loc o reprezentantie cu focuri de artificii si efecte pirotehnice. Programe distractive pentru copii si adulti vor avea loc in Piata Marii Adunari Nationale din capitala pina la 14 ianuarie.
 
Ghid de servicii demografice pentru strainii din GenovaPDF Print E-mail
Genova, Italia/Romanian Global News
Accesari :353
Thursday, 28 December 2006
{mosimage}In sase ani, numarul de straini din Genova s-a dublat, trecand de la 16.857 de rezidenti in 2000, la 32.350 cati sunt in prezent, dintre care 5.923 sunt minori.
Comunitatea cea mai numeroasa este cea ecuadoriana (11.445), urmata de albanezi (3.184) si marocani (2.835).
Pentru a veni in intampinarea cerereilor cetatenilor straini, Comuna Genova le-a dedicat acestora un ghid de servicii demografice. Pliantul si manifestele sunt traduse in sase limbi (araba, franceza, engleza, rusa, spaniola si germana) si vor fi disponibile la birourile Comunei, la Prefectura, la Chestura, la consulate si la asociatii. In ghid se afla informatii despre cererea de rezidemta, eliberare acartii de identitate, casataorie, cetatenie, etc.
 
Sarbatori romanesti pentru catolici romani din AtenaPDF Print E-mail
Atena, Grecia/Romanian Global News
Accesari :371
Thursday, 28 December 2006
{mosimage}Romanii de rit catolic din Atena isi petrece sarbatorile din acest an alaturi de doi preoti romano-catolici din Moldova, trimisi la initiativa arhiepiscopului Nicolaos Foscolos si a episcopului Petru Gherghel pentru a veni in ajutorul acestei comunitati din Grecia.Cei doi clerici, pr. Eduard Cosa, din Bacau, si pr. Felician Tiba, din Iasi, au ajuns la Atena pentru sarbatorile Nasterii Domnului, a Anului Nou si a Bobotezei, lor alaturandu-li-se ulterior un al treilea preot, venit in comunitatea parintilor capucini.
Dupa prima intalnire cu romanii catolici din Atena, din a IV-a duminica a Adventului, au urmat celebrarile din noaptea si ziua de Craciun, la care au participat un mare numar de credinciosi. A fost primul Craciun romanesc la Atena, celebrat prin colinde, Sfanta Liturghie, predici, momente de spovedanie, toate contribuind din plin la farmecul sarbatorii. Dupa sfanta Liturghie din ziua de Craciun, la subsolul bisericii, toti cei prezenti au avut bucuria de a se intalni pentru prima data si de a se cunoaste intre ei, informeaza Episcopia Romano-catolica de Iasi.
La eveniment au fost prezente foarte multe familii tinere, insotite de copiii lor. Romanii catolici, proveniti in mod special din satele si orasele din Moldova, nu au uitat sa-si traiasca credinta in care au fost botezati, in care au primit prima Impartasanie, Mirul si, dupa caz, Casatoria. Pentru a ramane ei insisi, cu credinta si obiceiurile bune pe care le-au deprins in familiile din Romania, in parohiile catolice din care provin, oportunitatea celebrarii sarbatorii Nasterii Mantuitorului au insemnat pentru romanii catolici din Atena o speranta in plus. Asteapta cu bucurie un preot al lor: unul caruia sa-i spuna parintele lor, sa se spovedeasca in limba romana, sa asculte o predica pe care sa o inteleaga, sa le binecuvanteze casele, sa fie cu ei.
 
Revelion 2007 cu Societatea RomancaPDF Print E-mail
Londra, Anglia/Romanian Global News
Accesari :353
Thursday, 28 December 2006
Societatea Romanca din Marea Britanie ofera romanilor din UK o petrecere romaneasca cu mancare traditionala romaneasca si vinuri romanesti pentru noaptea dintre ani.Petrecerea este programata pentru duminica, 31 decembrie, intre orele 20.00 si 03.00, la “The Croocked Billet Pub”, High Street, Penge, Londra. Meniul, oferit de firma de Rozan Catering, costa 75 de lire de persoana si va cuprinde piftie de porc, rosii umplute cu crema de branza, carnaciori proaspeti de porc, tartine umplute cu ciuperci, tartine cu icre, masline; friptura de porc la tava si pui spaniol “marbella” cu garnitura de cartofi la cuptor, salata; placinta cu branza dulce si stafide; cafea, fructe asortate; sampanie la miezul noptii si cate o sticla de vin si apa minerala de persoana.
Programul special al serii va oferi romanilor care vor decide sa vina la petrecere un DJ, Servicii de bar la cerere, disco si muzica romaneasca. Rezervarile se pot face la numerele de telefon 07960 865 366 si 07940 705 544.
 
Porti deschise la Ambasada Romaniei in noaptea de RevelionPDF Print E-mail
Madrid, Spania/Romanian Global News
Accesari :402
Thursday, 28 December 2006
{mosimage}Trecerea catre Noul An 2007, are pentru noi romanii o semnificatie unica.

De la miezul noptii cu totii, fie ca suntem in Romania sau in strainatate, vom deveni cetateni europeni, cu acte in regula!
Ambasada Romaniei la Madrid ii invita pe toti romanii din Spania sa astepte miezul noptii si anul 2007, impreuna. Ambasada isi deschide portile, incepand cu orele 22:00, pentru cei care doresc sa se bucure de momentul aderarii. Numaratoarea inversa pentru trecerea in Noul An va fi stropita cu sampanie, pe acordurile imnului Europei. Totodata, Ambasada Romaniei atrage atentia romanilor sa nu uite sa se pregateasca pentru respectarea obiceiului spaniol al celor 12 boabe de strugure. Cei interesati sunt rugati sa confirme participarea la adresa de e-mail: adriana.macovei@embajadaderumania.es sau la numarul de telefon: 91 4137412.

foto: Maria Ligor, Ambasadorul Romaniei la Madrid

 
Invitatie la Revelion pentru romanii din MichiganPDF Print E-mail
Southfield, SUA/Romanian Global News
Accesari :376
Thursday, 28 December 2006
Catedrala ortodoxa romana “Sfantul Gheorghe” din Southfield, Michigan, ii asteapta pe romani din aceasta parte a Statelor Unite ale Americii sa vina la petrecerea de Revelion ce va avea loc la Centrul Cultural, incepand cu ora 19:00.Seara dintre ani va fi animata de solista Nicoleta Petrini, acompaniata de orchestra, care va interpreta muzica si dansuri moderne si traditionale romanesti, cantece americane, muzica clasica, Rock-n- Roll, Tehno si multe altele. Din program nu vor lipsi traditiile romanesti de Anul Nou, informeaza parohia romaneasca. Meniul de Revelion va fi alcatuit din preparate culinare cu specific romanesc si international, sampanie si desert. Biletele costa 50 de dolari pentru adulti, 25 de dolari pentru copiiii cu varsta cuprinsa intre 6 si 12 ani, fiind gratuite pentru copiii mai mici de 5 ani. Cei care nu se grabesc sa isi schizitioneze biletele vor plati in perioada 26-30 decembrie mai mult cu 10 dolari. De asemenea, in ziua revelionului nu se vand bilete.
Pentru informatii sau pentru a cumpara bilete se poate suna la biroul Catedralei la  248.569.4833 sau 734.646.6420. Centrul Cultural se afla la adresa 18405 W Nine Mile Rd, Southfield MI 48075, telefon 248.569.4833.
 
Dansuri traditionale romanesti, prezentate in PortugaliaPDF Print E-mail
Lisabona, Portuglia/Romanian Global News
Accesari :356
Thursday, 28 December 2006
Cea mai noua asociatie romaneasca din Portugalia, Asociatia Culturala Bucovina, va organiza duminica, 7 ianuarie, un spectacol muzical-coregrafic intitulat “Traditii”. Reprezentatia va avea loc la Espaco Municipal da Flamengo, situat in Chelas, langa Feira Nova din Bela Vista, informeaza Forumul Romanilor din Portugalia. Intrarea este libera, iar la manifestare sunt invitate toate persoanele iubitoare de folclor. Din program fac parte dansuri din Bucovina, Moldova, Transilvania, Calusarii, solisti instrumentisti, solisti vocali si datini de iarna (colinde, uratura, jocul caprei, caiutii, etc). La sfarsitul spectacolulului publicul va fi invitat sa se serveasca cu un pahar de vin si o felie de cozonac.
 
Romanii din Bruxelles, solidari in momente tragicePDF Print E-mail
Bruxelles, Belgia/Romanian Global News
Accesari :358
Thursday, 28 December 2006
Mai multi romani din Bruxelles au raspuns apelului facut de parintele Patriciu de la Parohia romaneasca „Sf. Nicolae” din Bruxelles pentru a repatria trupul romanului Cristian Grad, decedat in Belgia.
O persoana din parohie a donat 2900 de euro, iar din alte donatii s-au strans 400 de euro. Parintele Patriciu a fost bucuros sa vada ca apelul nu a ramas fara ecou si ca au existat persoane sensibile care si-au manifestat solidaritatea prin ajutor financiar si rugaciune. Suma care depaseste cheltuielile de transport va fi data mamei pentru a nu ramane cu datorii in urma acestui necaz. Mama tanarului decedat este infirmiera la spitalul din Viseul de Sus, Maramures si are alti doi copii la scoala, iar fratele cel mare venise in Belgia sa ii ajute pe cei ramasi acasa, anunta Rombel.
 
Petrecere de Revelion la Centrul Comunitar Romanesc din British ColumbiaPDF Print E-mail
New Westminster, Canada/Romanian Global News
Accesari :354
Thursday, 28 December 2006
{mosimage}Centrul Comunitar Romanesc din British Columbia ii asteapta pe toti romanii din aceasta zona a Canadei sa vina la petrecerea de Revelion pe care o va organiza in seara zilei de 31 decembrie, cu incepere de la ora 20:00, la sediul centrului din New Westminster.Ca la orice petrecere romaneasca de Revelion, meniul va include atat preparate culinare traditionale romanesti, cat si internationale, informeaza organizatorii evenimentului. Seara dintre ani va beneficia de un program muzical sustinut de Vasile Codreanu si invitatii sai, dar si de momente in care se va rosti Plugusorul sau Sorcova. Pretul unui bilet de participare la Revelion este de 80 de dolari pentru adulti, 60 de dolari pentru copii, cu loc la masa, si 20 de dolari pentru copii, la sala daycare. Membrii BCRCC, ce au cotizatia platita la zi, beneficiaza de reducere de 20%. Informatii suplimentare se pot obtine de la Maria Marcu, telefon 604-521-7855 sau 778-895-0452.
 
Casele romanilor din Darmstadt, sfintite de BoboteazaPDF Print E-mail
Offenbach, Germania/Romanian Global News
Accesari :347
Thursday, 28 December 2006
{mosimage}Parohia ortodoxa romana “Sf. Nicolae” din Offenbach am Main, aflata sub jurisdictia Mitropoliei Ortodoxe Romane pentru Germania, Europa Centrala si de Nord ii anunta pe enoriasii sai ca de la inceputul lunii ianuarie incepe sfintirea caselor.Parintele Stefan Anghel va incepe sa mearga cu Boboteaza de marti, 2 ianuarie, informeaza parohia romaneasca. Cei care doresc sa il primeasca pe parintele Stefan se pot programa direct la acesta sau apeland numarul de telefon 0174-1605808.
 
Inca un Revelion romanesc in SUAPDF Print E-mail
Rhode Island, SUA/Romanian Global News
Accesari :362
Thursday, 28 December 2006
Biserica ortodoxa romana “Sfantul Ioan Botezatorul” din Woonsocket, Rhode Island, ii asteapta pe romanii din localitate la petrecerea de Revelion care se va desfasura in seara zilei de 31 decembrie, incepand cu ora 20:30. Petrecerea este organizata de Reuniunea Femeilor din cadrul parohiei, care le-a pregatit participantilor un meniu bogat, alcatuit din specialitati gastronomice romanesti si internationale, sampania traditionala unei astfel de petreceri si deserturi variate. De asemenea, din programul serii nu vor lipsi dansul si muizca, dar si alte surprize pe care le-au pregatit organizatorii, informeaza parohia romaneasca. Pretul biletelor de participare la Revelion este de 20 de dolari pentru adulti si 10 dolari pentru copiii cu varsta mai mica de 10 ani. Cei care sunt interesati sa participe la acest Revelion sunt rugati sa isi anunte intentia la numerele de telefon 401-766-3343 sau 651-3404, pana pe 28 decembrie.
 
Sfintire de case si pentru romanii ortodocsi din MontrealPDF Print E-mail
Montreal, Canada/Romanian Global News
Accesari :345
Thursday, 28 December 2006
Locuintele romanilor ortodocsi din Montreal vor fi vizitate incepand de miercuri, 3 ianuarie, de Parintele Protopop George Chisca, de la parohia „Sf. Ioan Botezatorul”, care va merge cu Boboteaza, binecuvantand casele.Pentru orice alte informatii si detalii, cei care vor sa beneficieze de acest serviciu pot sa sune la 514-727-3527 sau 514-527-3314, infromeaza lacasul de cult romanesc. Parohia „Sf. Ioan Botezatorul” din Montreal face parte din Arhiepiscopia Ortodoxa Romana din America si Canada, aflata sub arhipastorirea IPS Arhiepiscopului Dr. Nicolae Condrea.
 
top

(C) 2021 Romanian Global News - singura agentie de presa a romanilor de pretutindeni
Programare si design Ideal Data Solutions